Pa majku mu @pm jel malo i da je tri generacije u gradu? Drugo, dokle nazad da idemo da kazemo ok, sad se za tebe moze reci da nisi dosljoPM72 wrote:Ex,
S oproštenjem,niko neće priznati da je kurvin sin.Pa tako i sa "kupovinom" zemlje.Već sam pisao o standardnom istorijskom šupljaku kako je neki XY pravoslavac u Crnoj Gori ili Staroj Hercegovini ubio Bega (šatro radi žene ili ga tlačio) pa pokupio njegovo zlato i pobjegao u Bosnu.Klasična laž.To bi bilo isto kao kad bih ja ubio nekog četničkog vojvodu na Palama pa pobjegao od osvete u Valjevo.Crna Gora nikad nije bila pod vlašću turaka a pravoslavni živalj je nekad davno išao trbuhom za kruhom jer u kamenjaru nije imao šta jesti i čime hraniti čeljad.Išao je da kuluči kod begova i aga i tada je nastala ona čuvena "promjenio vjeru za večeru".E tako su i tvoju pra-pra đedovi.Upitaj se,onako realno,odakle takvom čovjeku zlato da otkupi zemlju od nekog bega.
Kralj SHS je kasnije dijelio oduzetu zemlju solunskim dobrovoljcima i to desetak duluma vojnicima a po pet duluma onim koji su odlučili da se nasele.Pošto su i tada lagali o učešću u ratu (kao i sada što ima 500 000 boraca) a rijetko ko je bio pismen a potvrda nije bilo,vjerovalo se na "riječ".Još ako nađeš kakvog Mitra solunca koji će za flašu brlje potvrditi da si bio s njim na Kajmakčalanu...eto ti 10 duluma mjesto pet.Još povedeš nekoliko braće,svakom po 10 duluma i eto ti zemlje koliko hoćeš na Hrasnom brdu,Pofalićima,Ilidži,Osjeku,Velešićima,Neđarićima ili Dobrinji.Napraviš kuću (90% dobiješ džaba) sa specifičnim krovom -zvana šajkača, da se "solunci" izdaleka mogu poznati...Ali-pašino polje a vlasnici Mlađeni i Šućuri.![]()
Znam čovjeka čijem su pradedi oduzeli kompletan Blagovac.A na Blagovcu pred rat nije bilo Muslimanskog uha.Vrlo lako možeš provjeriti ovo o čemu pišem.Nije mi cilj da te omalovažavam niti sam pod uticajem minderske propagande.Jednostavno,ovo su ti činjenice.
Također je činjenica da su i begovi dobijali zemlju na guzove od sultana kao i solunci od kralja.Čitao sam recimo kako su Čengići (čuvena muslimanska porodica) dobili od sultana berat (dozvolu) na zemlju u Istočnoj Bosni i da sad ne bubnem cifru ali se radi od hiljadama duluma.A ti isti Čengići došli iz Anadolije ili nekakve pičke materine pa za vojničke usluge dobijali zemlju u novo osvojenim krajevima turske imperije.Znači,nisu je kupili zlatom kao tvoj pra-pra đed.Ta zemlja bila je nečija pa je pometen mačem jal pobjegao samo ga jebe ZK izvadak,ispostava nije radila , nije nikad ugruntio pa se neće nikad tačno saznati.
Bili su i neki vlastelini Pavlovići što su držali sve oko Kozije Ćuprije pa prema istoku.Prije njih neki rimljani,iliri,bogumili...dok se ne dođe do ameba.Zamisli kad bi sad došao neki Antonio iz Padove i donio kamenu ploču sa uklesanim ZK izvadkom na ime njegovom čuku-čukun-đeda (rimskog legionara) čija je zemlja bila sve do Dubrovnika
OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
-
Bodkin
#476 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
-
PM72
#477 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Ne tragam kad je ko došao (morao je nekad) samo ne mogu na "rende kora".Da ljudi nisu naseljevali šeher-sad bi bili kasaba ko i Pazarić.Nećemo šuplje ko Braco iz Vrbanjuše kad napiše da je 400 godina u Sarajevu a mati mu vadi rodni list u Varešu a babo mu iz Bijelog polja kod Mostara.
- Ommadawn
#478 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Gdje je moderacija da malo napravi reda na ovoj temi?
-
Bodkin
#479 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Evo da se vratimo temi. Gdje je postavljac da nam kaze jesu mladjahni golobradi cetnici koji su se skupili ispunili njegova ocekivanja?
- Danguba
#480 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Pa valjda je i njih civilizacija pomilovala. Nismo u '96-toj. 
- pirmin
#481 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Mogli bi dijasporci smanjiti malo sa supljom na ovoj temi.
-
Bodkin
#482 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Znaci samo je postavljac teme zaglavioDanguba wrote:Pa valjda je i njih civilizacija pomilovala. Nismo u '96-toj.
- banjaluka078
#483 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
A mogla bi tema i pod ključ, kad je Ferhadija već otvorena. Gotova priča. Bespotrebna su na ovoj temi ova prepucavanja koja nemaju nikakve veze s njom.
- banjaluka078
- piupiu
#485 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Krajem devedeset treće u Banjaluci je srušeno Halil-pašino turbe. Grob admirala turske mornarice, Banjalučanina. Eto čuda, mornar. Nije potopljen ili nestao u oluji niti su ga proboli kopljem na nekom otoku sa gologuzim ljudožderima, već baš minirali. Mašala junaka, mila mati moja. Sramotne li smrti nakon smrti, za mornara, bez vode ...
http://www.tranzicijska-pravda.org/dobr ... jalucanko/
-
Neregistrirani
#486 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Ovdje se nesto izgleda desilo, pa se presucuje.
A onda neko saopstenje o nekom pogresno poslanom e-mailu, demant napada, iako efendija Hodzic kaze da je usmeno prijavio napad:14:04 Direktor policije RS Gojko Vasić u izjavi za novinsku agenciju Patria kazao je da je izvršio provjere sa CJB Banja Luka, čiji su službenici kontaktirali Medžlis IZ Banja Luka, gdje im je rečeno da u nedjelju 8. maja nije zabilježen nikakav incident niti provokacije u blizini Ferhadija džamije.
- Samo smo na dan otvaranja džamije imali slučaj jednog registrovanog narkomana, kojeg čak ni vjernici niti bilo ko od gostiju koji su bili u blizini džamije nije ni čuo ni vidio, kako galami i pokušava napraviti incident. On je odmah odveden i dobio je prekršajnu prijavu. Sem toga, nije bilo ničega više. To za jučer (8.maj), ne znam možda je neko nešto dobacio u prolazu iz auta, ali ni policija ni u Medžlisu nemaju ništa prijavljeno, pojasnio je Vasić.
Kontaktirali smo i glavnog imama Ferhadije Mersudina ef. Hodžića, čiju je izjavu danas objavio Preporod, a koji nas je uputio na Medžlis IZ Banja Luka.
12:12. Samo dan nakon svečanog otvaranja Ferhadije u Banja Luci, glavni imam Mersudin ef. Hodžić prijavio je jučer (8. maj) policiji nepoznatog muškarca koji je u blizini džamije pjevanjem četničkih pjesama provocirao vjernike, piše novinska agencija Patria.
Prije sabah-namaza u 04:20 stajao je u ulici Z. Čelara, pored Ferhadija džamije i pjevao ''Sprem'te se sprem'te četnici''. Isti dan, nakon završetka ikindije oko 17 sati stajao je u ulici P. Makarija Sokolovića, pored džamijske ograde i skandirao ''Nož, žica, Srebrenica''.
- Nakon što sam pokušao da mu priđem i uslikam ga on se udaljio. Odmah sam potražio dežurnog policajca, jer policija dežura 24 sata pored Ferhadije, i pronašao ga stotinjak metara dalje u istoj ulici. Prijavio sam policajcu ovaj nemio događaj te opisao izgled navedenog vandala. Dobio sam uvjeravanje da će poduzeti sve potrebne radnje u rasvjetljavanju ovog događaja - kazao je za Preporod Mersudin ef. Hodžić.
http://nap.ba/new/vijest.php?id=24550
O cemu se radi?Glavni imam Banjalučkog medžlisa Muhedin ef. Spahić je rekao da se ispred novootvorene džamije Ferhadija nije dogodila nikakva provokacija, te da se radi o tehničkoj greški.
Nakon što se pojavila informacija da je ispred Ferhadije nepoznata osoba skandirala “Nož žica Srebrenica”, glavni imam Banjalučkog medžlisa Muhedin ef. Spahić kazao je da se radi o tehničkoj greški.
“Radi se greški prilikom slanja e-maila, te je taj naslov slučajno povučen iz nekih starijih vijesti. Trenutno radimo na ispravljanju toga”, kazao je Spahić za Klix.ba.
Džamija Ferhadija je prije dva dana svečano otvorena nakon 15.-godišnje izgradnje objekta koji je do temelja porušen 1993. godine. Uz prisustvo velikog broja javnih ličnosti i vjerskih dostojanstvenika iz Banjaluke su poslane poruke mira, suživota i tolerancije, tako da bi jedan provokatorski čin definitivno unazadio sve ono što je u međuvremenu urađeno na pomirenju.
http://www.atvbl.com/banjalucki-imam-sp ... ferhadije/
- zagortenej
-
sahara1428
- dobojlija81
#489 Re: OTVARANJE FERHADIJE - 07.05.2016
Gle čamdžije,moraliste iz divizije,o njegovim kurvalucima bi mogao strane napisati