Bihać / V Korpus A RBiH
-
sulejman1
#476 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Također, kao doprinos tvrdnji da je Tuđman htio iskoristiti operaciju Sana je i činjenica da je sprečavao dolazak brigada ARBiH iz drugih korpusa u Krajinu, koje su naravno kasnije uključene.
-
delboy01
#477 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ok,Ja sam iz tvog upisa shvatio da ste se negdje tukli bas sa crvenim beretkama pa sam te zato pitao inace znam da su oni vodili citavu tu operaciju.
- Gojeni H
#478 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Oslobadjanje Kladuse
- Lacrosse
#479 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Opet lazes.sulejman1 wrote:Sa crvenim beretkama je počela druga autonomija, nakon što je Fikret i njegova vojska poraženi u prvoj ljeto 94. godine od 5 Korpusa. Dogovorom Miloševića, Tuđmana i Fikreta, počela je operacija Pauk (druga autonomija) napad iz SAO Krajine (Hrvatske). Operacija Pauk ili početak druge autonomije je počeo decembar 94. godine, napadom iz SAO krajine, gdje su učestvovale Crvene beretke (imaš dokumentarac) i autonomaši Fireta Abdića koji su se odlučili uz pomoć Srbijanski, SAO Krajiških i RS jedinica vratiti u Kladušu. Operacija je trajala do Početka Hrvatske oluje avgust 95. kada je ponovo pala druga autonomija i SAO Krajina.Naravno imali su određene uspjehe, krvi je bilo na svim stranama.Mnogi neznaju da je ova akcija Pauk bila velika igra između Miloševića i Tuđmana i da je bila presudna i za samu Oluju. Zašto? Jednostavno, Tuđman je najpametnije odigrao, sa malim ulogom dobio je puno. Milošević je prevaren, a mi Bošnjaci smo nastradali (i korpusovci i autonomaši), jer smo se najviše poubijali. Naravno i srbi su debelo popušili.Nama je na kraju ipak dobro ispalo, padom SAO Krajine, pala je Autonomija koja bez SAO Krajine nebi mogla ni postojati, hoću reći da je 5 Korpus kroz Autonomiju čitavo vrijeme ratovao sa SAO Krajinom i tako im uništavao ljudstvo i materijalno tehnička sredstva, što je Tuđmanu debelo olkšalo posao u Oluji. Možda će biti nekom nejasno na koji je način Tuđman ušao u igru, a kasnije napao SAO Krajinu, svi znamo da su njih dvojica stalno pravili krte o podjeli Bosne, tako je i za operaciju Pauk napravljena karta. Tuđman je omogućio preko HVO V. Kladuša izdaju 5 Korpusa, tako što je ta mala jedinica propustila četnike i autonomaše da uđu u samo zaleđe grada Kladuše, što je onemogućilo odbranu grada, pa je povlačenjem 5 korpusa iz grada omogućen povratak Fikretu Abdiću u Kladušu, priča ide dalje borba za svako brdo, nove ofanzive četnika do Oluje.Šta je interesantno napomenuti da je Tuđman pratio situaciju na terenu i svatio da su se četnici i SAO Krajine dobro otopili kao i Srbijanske specijalne jedinice i da je vrijeme za prevaru Miloševića i brz upad u SAO Krajinu, pametno nema šta. Kasniju operaciju Sana Tuđman je htio ponovo iskoristiti da uđe u Banjaluku i postavi Hrvatsku zastavu, kao u Jajcu, to dokazuju napadi HV na jedinice 5 korpusa na Oštrelju između Drvara i Petrovca, te pokušaj forsiranja Une kod Kostajnice Hrvatskih Tigrova koji su neslavno prošli, jer su ih četnici razbili.Također njihov desant na Jajce i dalje prodor prema Banjaluci iskoristivši rezultate ARBiH, vjerovatno je računao da su Srbi gotovi što je i bilo, a ARBiH se preumorila, i da nije bilo prijetnje NATO snaga vjerovatno bi prje ARBiH ušao u Banjaluku i tamo napravio Herceg Bosnu. Po meni mislim da je bio spreman i na sukobe sa ARBiH. Dakle akcija je bila "zajednička"uz velike kalkulacije oko crtanja karata sa dostignutim pozizijama. Vidim da ti je stalo do priče sa crvenim beretkama i borbama sa njima, za tvoju informaciju nama je bilo teže ratovati sa autonomašima nego sa njima, iako su bili jako izvježbani, ali im to nije bila prednost u odnosu na naše iskustvo u okršajima, tako da su dobro popušili u prvi nekoliko mjeseci, pa su kasnije stvari prepustili drugima.delboy01 wrote:Jel mozes da napises gdje ste se to tukli sa crvenim beretkama i kad?
Kad je bila ta bitka za Pecin grad? Vasa brigada je oslobodila Kladusu a ko ju je izgubio? Hvala,ovo su inace pitanja za sulejmana1.
Koji HVO Velika Kladusa?
De mi nadji tu jedinicu.
HVO je imao jednu pukovniju.
Ta pukovnija ili bataljon vojnika je bio iz Bihaca.
Cuvali su Pljesevicke linije tj. linije granice BiH i Hrvatske (tada SAO Krajine).
Na Ostrelju nije doslo do planiranih sukoba vec je HV mislio da su Ljiljani cetnici. Tu je doslo do manjeg sukoba, a normalno da je i jedna i druga armija zurila da oslobodi teritorije koje bi onda predstavljali svojim. Najbolji primjer toga je da je HV usao u Kulen Vakuf koji je bio pod kontrolom korpusa i trebalo je dugo vremena da se to mjesto vrati pod kontrolu armije.
Tudjman nije nikad imao interesa da udje u Banjaluku, inace bi usao.
Tudjman nije imao interesa za Autonomnom pokrajinom i cisto ga se jebalo za njom.
Korpusu je iz Pule dolazilo oruzije, na napravljeni aerodrom Coralici.
To oruzije nije bilo od krucijalnog znacaja ali je bilo od nekog znacaja.
Da je Tudjmanov prevashodni interes bila autonomija, autonomiji bi i pomagao.
Ovako je zavrsio sa iseljenom opstinom 80% Velika Kladusa na svojim prostorima tj. sa velikim izbjeglickim kampovima na svojoj teritoriji.
Jedini interes Tudjmana za Autonomiju je bio sljedeci.
Tudjman je trazio nekog drugog Bosnjaka mimo Alije s kojim bi potpisao podjelu Bosne.
Njega je interesovalo da Herceg Bosna prezivi.
U tom cinu je pokusao i zrtvovati svoje Hrvata iz Krajine.
Istina je da je HVO pukovnija iz Bihaca dozivjela debakl.
Ali to se je desilo pri padu Grabeza, Ripca i Kulen Vakufa, gdje su se cetnici povukli u svoju dubinu na tom potezu, a onda napali s ledja Bihacku Krajinu.
U tom napadu, prvom znacajnom iz regije Hrvatske pale su kompletne linije na Pljesevici i nove uspostavljene tek kod bolnice u Bihacu, pala je i Debeljaca, Mali i Veliki Skocaj, Vedro Polje, Zavalje. To su sve bila Hrvatska sela i tu se je desio poprilican egzodus. Te linije su stabilizirane i vracene nakon sto su se elitne jedinice korpusa vratile i napustile Kulen Vakuf, od te akcije jedino je Grabez ostao u nasim rukama jer je Bihac umalo pao.
Mjesec dana kasnije linije su pomjerene i vracene nazad.
Uslovljen ovim akcijam i izdajom, general Santic je negdje nestao.
Pukovnija HVO iz Bihaca nije nikad bila poslana na autonomiju niti je drzala linije u Kladusoj kontra Srba koliko ja znam, govoriti da su oni krivi sto je operacija Pauk uspjela je smijesno i ne ozbiljno. Operacija Pauk je izvrsna u isto vrijeme kad je Bihac kao grad sam bio pred gotovo padom. U tom momentu umjesto da padne Bihac, snage napadnute u Kladusi su se povukle i Autonomasi i Srbi su usli u grad ponovo. Druga autonomija nije imala ni snagu ni duh prve, zene i djeca se nikad nisu vratili, Kladusa je bila popljackana i "to vise nije bilo to". S dolaskom Oluje Korpus je usetao opet u Kladusi i tamo nasao izmedju ostalog jedan samostalni artiljerijski bataljon. Svo oruzije koje su imali Autonomasi kupovao je Babo i jedini interes Srba za autonomiju bio je finansijski. Njih nije puno interesovalo ko vlada Krajinom, cak i da je dosla politicka naredba s vrha, da je Fikret mnogo blizi srpskom liderstvu, jedini interes je bio finansijski, i FIkret je placao svaku akciju, svakog komandanta, svaku pusku i bestrzajni top.
-
sulejman1
#480 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Neznam koje je oslobađanje autonomije u snimku prikazano, jer su bila dva, ja sam pisao o oslobađanju prve autonomije,gdje su učesnici bili isključivo 505 sa oko 300 boraca, naravno postojala je mogućnost da su druge brigade učestvovale u čišćenju terena na svojim zonama odgovornosti, ali je to beznačajno na ulogu 505.
-
sulejman1
#481 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Momak nisam imao namjeru s tobom se rasprvljati, jer si obična budala i u najmanju ruku bihaćka komunjara, izvinjavam se Bišćanima, srećom većina nije kao ti, ali je važno da ti nešto napišem upravo zbog takvih sam i htio pisati o pokušaju iskrivljivanja uloge 505 u ratu. Vidim da nemaš pojma prvo o politici, o operaciji Pauk nemaš nikakvih izvornih informacija kako je počela i šta se sve dešavalo, zar te nije više sramota vrijeđati nekog ko ti je dupe spašavao. Možda si u pravu za HVO V.Kladuša da nije postojao, ali ja sam u prvim danima ofanzive imao informaciju da su četnici i autonomaši ušli u zaleđe Kladuše preko Hrvatskog pograničnog sela u Kladuši koje je svakako držao HVO, da li je kladuša imala neku jedinicu posebno ili je u sastavu Bihaćkog HVO nisam siguran nebitno, ali se zna pouzdano da su ušli kroz ta sela bez borbe i to ti nije sumnjivo? I pričati da je prva autonomija gora od druge je smiješno, pričati da se korpus povukao iz kladuše bez borbi je laž, vođene su itekako krvave borbe sa autonomašima i crvenim beretkama za svaku kuću i stopu, naravno da je bilo teško, ali cijeli rat je bio takav. Pričati da srbima nije važno ko vlada krajinom je za takve naivne kao što si ti ili da Tuđmana nije interesirala Krajina je smiješno, postavljam ti pitanje zašto je Krajišnicima dao 50000 Hrvatskih pasoša nakon rata. I na kraju da ti kažem da si ti i tebi slični vrlo zavidni na rezultatima 505,ima ih još koji pokušavaju nakon rata minimizirati ulogu 505 u ratu da bi sebe uzdigli, to je žalosno. Ja se sve do skoro nisam htio zanimati o pisanjima događaja iz rata, to mi je predstavljalo teret, ali vidim šta se radi na obilježavanjima ratnih događanja i kako se pojedine akcije dižu u nebo, dok daleko važnije akcije nigdje se ne pominju, to je razlog mog javljanja na ovu temuLacrosse wrote:Opet lazes.sulejman1 wrote:Sa crvenim beretkama je počela druga autonomija, nakon što je Fikret i njegova vojska poraženi u prvoj ljeto 94. godine od 5 Korpusa. Dogovorom Miloševića, Tuđmana i Fikreta, počela je operacija Pauk (druga autonomija) napad iz SAO Krajine (Hrvatske). Operacija Pauk ili početak druge autonomije je počeo decembar 94. godine, napadom iz SAO krajine, gdje su učestvovale Crvene beretke (imaš dokumentarac) i autonomaši Fireta Abdića koji su se odlučili uz pomoć Srbijanski, SAO Krajiških i RS jedinica vratiti u Kladušu. Operacija je trajala do Početka Hrvatske oluje avgust 95. kada je ponovo pala druga autonomija i SAO Krajina.Naravno imali su određene uspjehe, krvi je bilo na svim stranama.Mnogi neznaju da je ova akcija Pauk bila velika igra između Miloševića i Tuđmana i da je bila presudna i za samu Oluju. Zašto? Jednostavno, Tuđman je najpametnije odigrao, sa malim ulogom dobio je puno. Milošević je prevaren, a mi Bošnjaci smo nastradali (i korpusovci i autonomaši), jer smo se najviše poubijali. Naravno i srbi su debelo popušili.Nama je na kraju ipak dobro ispalo, padom SAO Krajine, pala je Autonomija koja bez SAO Krajine nebi mogla ni postojati, hoću reći da je 5 Korpus kroz Autonomiju čitavo vrijeme ratovao sa SAO Krajinom i tako im uništavao ljudstvo i materijalno tehnička sredstva, što je Tuđmanu debelo olkšalo posao u Oluji. Možda će biti nekom nejasno na koji je način Tuđman ušao u igru, a kasnije napao SAO Krajinu, svi znamo da su njih dvojica stalno pravili krte o podjeli Bosne, tako je i za operaciju Pauk napravljena karta. Tuđman je omogućio preko HVO V. Kladuša izdaju 5 Korpusa, tako što je ta mala jedinica propustila četnike i autonomaše da uđu u samo zaleđe grada Kladuše, što je onemogućilo odbranu grada, pa je povlačenjem 5 korpusa iz grada omogućen povratak Fikretu Abdiću u Kladušu, priča ide dalje borba za svako brdo, nove ofanzive četnika do Oluje.Šta je interesantno napomenuti da je Tuđman pratio situaciju na terenu i svatio da su se četnici i SAO Krajine dobro otopili kao i Srbijanske specijalne jedinice i da je vrijeme za prevaru Miloševića i brz upad u SAO Krajinu, pametno nema šta. Kasniju operaciju Sana Tuđman je htio ponovo iskoristiti da uđe u Banjaluku i postavi Hrvatsku zastavu, kao u Jajcu, to dokazuju napadi HV na jedinice 5 korpusa na Oštrelju između Drvara i Petrovca, te pokušaj forsiranja Une kod Kostajnice Hrvatskih Tigrova koji su neslavno prošli, jer su ih četnici razbili.Također njihov desant na Jajce i dalje prodor prema Banjaluci iskoristivši rezultate ARBiH, vjerovatno je računao da su Srbi gotovi što je i bilo, a ARBiH se preumorila, i da nije bilo prijetnje NATO snaga vjerovatno bi prje ARBiH ušao u Banjaluku i tamo napravio Herceg Bosnu. Po meni mislim da je bio spreman i na sukobe sa ARBiH. Dakle akcija je bila "zajednička"uz velike kalkulacije oko crtanja karata sa dostignutim pozizijama. Vidim da ti je stalo do priče sa crvenim beretkama i borbama sa njima, za tvoju informaciju nama je bilo teže ratovati sa autonomašima nego sa njima, iako su bili jako izvježbani, ali im to nije bila prednost u odnosu na naše iskustvo u okršajima, tako da su dobro popušili u prvi nekoliko mjeseci, pa su kasnije stvari prepustili drugima.delboy01 wrote:Jel mozes da napises gdje ste se to tukli sa crvenim beretkama i kad?
Kad je bila ta bitka za Pecin grad? Vasa brigada je oslobodila Kladusu a ko ju je izgubio? Hvala,ovo su inace pitanja za sulejmana1.
Koji HVO Velika Kladusa?
De mi nadji tu jedinicu.
HVO je imao jednu pukovniju.
Ta pukovnija ili bataljon vojnika je bio iz Bihaca.
Cuvali su Pljesevicke linije tj. linije granice BiH i Hrvatske (tada SAO Krajine).
Na Ostrelju nije doslo do planiranih sukoba vec je HV mislio da su Ljiljani cetnici. Tu je doslo do manjeg sukoba, a normalno da je i jedna i druga armija zurila da oslobodi teritorije koje bi onda predstavljali svojim. Najbolji primjer toga je da je HV usao u Kulen Vakuf koji je bio pod kontrolom korpusa i trebalo je dugo vremena da se to mjesto vrati pod kontrolu armije.
Tudjman nije nikad imao interesa da udje u Banjaluku, inace bi usao.
Tudjman nije imao interesa za Autonomnom pokrajinom i cisto ga se jebalo za njom.
Korpusu je iz Pule dolazilo oruzije, na napravljeni aerodrom Coralici.
To oruzije nije bilo od krucijalnog znacaja ali je bilo od nekog znacaja.
Da je Tudjmanov prevashodni interes bila autonomija, autonomiji bi i pomagao.
Ovako je zavrsio sa iseljenom opstinom 80% Velika Kladusa na svojim prostorima tj. sa velikim izbjeglickim kampovima na svojoj teritoriji.
Jedini interes Tudjmana za Autonomiju je bio sljedeci.
Tudjman je trazio nekog drugog Bosnjaka mimo Alije s kojim bi potpisao podjelu Bosne.
Njega je interesovalo da Herceg Bosna prezivi.
U tom cinu je pokusao i zrtvovati svoje Hrvata iz Krajine.
Istina je da je HVO pukovnija iz Bihaca dozivjela debakl.
Ali to se je desilo pri padu Grabeza, Ripca i Kulen Vakufa, gdje su se cetnici povukli u svoju dubinu na tom potezu, a onda napali s ledja Bihacku Krajinu.
U tom napadu, prvom znacajnom iz regije Hrvatske pale su kompletne linije na Pljesevici i nove uspostavljene tek kod bolnice u Bihacu, pala je i Debeljaca, Mali i Veliki Skocaj, Vedro Polje, Zavalje. To su sve bila Hrvatska sela i tu se je desio poprilican egzodus. Te linije su stabilizirane i vracene nakon sto su se elitne jedinice korpusa vratile i napustile Kulen Vakuf, od te akcije jedino je Grabez ostao u nasim rukama jer je Bihac umalo pao.
Mjesec dana kasnije linije su pomjerene i vracene nazad.
Uslovljen ovim akcijam i izdajom, general Santic je negdje nestao.
Pukovnija HVO iz Bihaca nije nikad bila poslana na autonomiju niti je drzala linije u Kladusoj kontra Srba koliko ja znam, govoriti da su oni krivi sto je operacija Pauk uspjela je smijesno i ne ozbiljno. Operacija Pauk je izvrsna u isto vrijeme kad je Bihac kao grad sam bio pred gotovo padom. U tom momentu umjesto da padne Bihac, snage napadnute u Kladusi su se povukle i Autonomasi i Srbi su usli u grad ponovo. Druga autonomija nije imala ni snagu ni duh prve, zene i djeca se nikad nisu vratili, Kladusa je bila popljackana i "to vise nije bilo to". S dolaskom Oluje Korpus je usetao opet u Kladusi i tamo nasao izmedju ostalog jedan samostalni artiljerijski bataljon. Svo oruzije koje su imali Autonomasi kupovao je Babo i jedini interes Srba za autonomiju bio je finansijski. Njih nije puno interesovalo ko vlada Krajinom, cak i da je dosla politicka naredba s vrha, da je Fikret mnogo blizi srpskom liderstvu, jedini interes je bio finansijski, i FIkret je placao svaku akciju, svakog komandanta, svaku pusku i bestrzajni top.
- scooby_dooby_doo
#482 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
SLOBODARSKI DANI VITEŠKOG GRADA BUŽIMA 04.08.-15.08.

ZAUVIJEK ĆE ŽIVJET SLAVNO IME NANIĆA

ZAUVIJEK ĆE ŽIVJET SLAVNO IME NANIĆA
- sinuhe
#483 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Shvatam da su mnogi u ratu bili slabo informisani.
- scooby_dooby_doo
-
udrch
#485 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
da ga Allah uzdigne na Ahiretu, kao što ga je uzdigao na dunjaluku..scooby_dooby_doo wrote:http://www.kip.ba/?p=219562
-
matematicar_teski
- luckylaka
#487 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Na današnji dan 5.8.1995. godine, prije 18 godina, napustio nas je bužimski vitez, komadant, veliki vojskovođa, Izet Nanić koji je jedne prilike kazao: "Neću vas zadržavati s govorima. Želim samo da poslije ove svečanosti odete sa jednim, jedinim razmišljanjem, bez podjele! Tražim od vas kada se rasformira ova brigada, kada električar bude električar, a ne obavještajac, kada vi svi borci budete na svojim radnim mjestima, da se isto ovako družite, poštujete i uvažavate. Samo tako ćemo biti skupa svi zajedno. I ne zaboravite, i poslije rata je rat."ElFatiha velikom covjeku,borcu,patrioti
- scooby_dooby_doo
- SmokingMan
#489 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Hvala im što su položili svoje živote,i nisu uzalud kako mnogi misle...
- agnostic_front
#490 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Začu se pjesma Viteza hrabrih ne damo proljeće svoje!
Za bolje sutra, slobodnu Bosnu, na braniku zemlje stoji Viteška brigada!
Za bolje sutra, slobodnu Bosnu, na braniku zemlje stoji Viteška brigada!
- Nekako s proljeća
- scooby_dooby_doo
#493 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ja sad mislio postavitiBosanski_kralj wrote:
- Bosanski_kralj
#494 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Moraš brže reagirati.scooby_dooby_doo wrote:Ja sad mislio postavitiBosanski_kralj wrote:
Ovdje u videu se spominje to da se Nanić borio u Vukovaru na strani tada već krnje Jugoslavije? Koliko je meni poznato to nije tačno? Ima li ko potpunije informacije?
-
eduscho
#495 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Sulejmane1,
pošto si nešto žestoko uzjaho na 511. brigadu i Krupljane, da ti kažem par stvari oko Grmeča'94 (ako ne znaš to je kodni naziv akcije u sklopu koje se je forsirala Una kod Krupe u jesen '94). Prije svega uloga 511. brigade i nije bila da forsira Unu, već je trebala 1. bataljonom preko Grmuškog platoa uzeti Radić i daljnjim obuhvatom preko Vranjske i Govedarnice ući u grad Krupu da se spoji sa 505. brigadom koja bi izbila na Ostružnicu i Šabića poljanu. Drugi dio brigade je ojačao rejone odbrane 2. i 3. bataljona oko Otoke i Baštre jer se je tu očekivao protuudar 1. krajiškog korpusa od Novog i Prijedora (ovo je bila korpusna rezerva, ako bi s te strane krenulo po zlu). Svu logističku, sanitetsku i artiljerijsku podršku u rejonu mostobrana davali su upravo Krupljani, dok su izviđači 511. brigade zajedno sa 505. brigadom (koja naravno nije ni poznavala teren) prešli Unu na Mašića kamenu i popeli se Ostrožnici, Johovici i na kraju došli do škole na Ceru. Tad je takodjer i ubijen Duško Zmijanjac - komandant bataljona i ozloglašeni četnički vojvoda. Nažalost poslije se je desilo što se je desilo ne samo krupskoj i bužimskoj brigadi već cijelom 5. korpusu, pa su četnici i uspjeli doći do bihaćke bolnice i uzeti Kladušu itd. u njihovoj protuofanzivi u novembru '94. Stoga apsolutno ne stoji tvoja tvrdnja o nedostatku pomoći s krupske strane.
Što se autonomije i Pećigrada tiče trebao bi znati da je prva jedinica 5.korpusa koja je uspostavila liniju prema AP ZB u rejonu Skokovi - Pećigrad u jesen/zimu '93 bila upravo 511. brigada., zato nas i dan danas ne vole po Pećigradu i ostalim autonomaškim vukojebinama, jer smo im pomrsili planove. Spominješ pad Pećigrada u ljeto '94, a što ne spomeneš sve ono što je prethodilo tome - Krakača, Bajramovići, Muratovo brdo, Visibaba, Buljubašići i ostale gudure gdje je krupska i otočka mladost ostavila svoje živote umjesto da prelaze Unu i oslobađaju svoje mahale, sokake i sela iz kojih su protjerani. Bužimska brigada nema ništa s direktnim padom Pećigrada jer je bila angažovana malo sjevernije i istočnije na spoju Pećigrada i Todorova, čuo si valjda od svojih zemljaka koji su učestvovali u ratu za Metlu, Melkiće, Goluboviće itd. Konkretno prvu liniju prema Pećigradu i dalje kad se išlo Šumatcu, Marjanovcu i Kladuši držala je 511. brigada, lijevi bok 502. bihaćka, a s desna 505. brigada. Odluka komande korpusa je bila da 505. brigada i udje u Kladušu i poslije pokrije taj pravac, jer je 511. imala zadatke prema VRS na svom terenu oko Krupe i Otoke. Naravno da je 505. brigada iznijela ogroman teret u borbama prema Todorovu i Vrnograču te indirektno uticala padom Metle i poslije Brkića koplja da padne i Pećigrad, ali tom logikom je pridonijela i 503. cazinska odbranom Liskovca i Čajića.
Ja skidam kapu momcima iz 505. brigade i slažem se u potpunosti da je to bila jedna od najelitnijih i najsposobnijih jedinica u ARBiH, no svejedno to nije razlog da se omalovažava ili podcjenjuje uloga drugih koji su također doprinosili odbrani naroda i zemlje. Bol krupske majke koja je ostala bez djeteta nije ništa manja od boli bužimske majke, niti je krupska krv manje crvena od bužimske, zato bi bilo dobro da biraš riječi koje koristiš!
pošto si nešto žestoko uzjaho na 511. brigadu i Krupljane, da ti kažem par stvari oko Grmeča'94 (ako ne znaš to je kodni naziv akcije u sklopu koje se je forsirala Una kod Krupe u jesen '94). Prije svega uloga 511. brigade i nije bila da forsira Unu, već je trebala 1. bataljonom preko Grmuškog platoa uzeti Radić i daljnjim obuhvatom preko Vranjske i Govedarnice ući u grad Krupu da se spoji sa 505. brigadom koja bi izbila na Ostružnicu i Šabića poljanu. Drugi dio brigade je ojačao rejone odbrane 2. i 3. bataljona oko Otoke i Baštre jer se je tu očekivao protuudar 1. krajiškog korpusa od Novog i Prijedora (ovo je bila korpusna rezerva, ako bi s te strane krenulo po zlu). Svu logističku, sanitetsku i artiljerijsku podršku u rejonu mostobrana davali su upravo Krupljani, dok su izviđači 511. brigade zajedno sa 505. brigadom (koja naravno nije ni poznavala teren) prešli Unu na Mašića kamenu i popeli se Ostrožnici, Johovici i na kraju došli do škole na Ceru. Tad je takodjer i ubijen Duško Zmijanjac - komandant bataljona i ozloglašeni četnički vojvoda. Nažalost poslije se je desilo što se je desilo ne samo krupskoj i bužimskoj brigadi već cijelom 5. korpusu, pa su četnici i uspjeli doći do bihaćke bolnice i uzeti Kladušu itd. u njihovoj protuofanzivi u novembru '94. Stoga apsolutno ne stoji tvoja tvrdnja o nedostatku pomoći s krupske strane.
Što se autonomije i Pećigrada tiče trebao bi znati da je prva jedinica 5.korpusa koja je uspostavila liniju prema AP ZB u rejonu Skokovi - Pećigrad u jesen/zimu '93 bila upravo 511. brigada., zato nas i dan danas ne vole po Pećigradu i ostalim autonomaškim vukojebinama, jer smo im pomrsili planove. Spominješ pad Pećigrada u ljeto '94, a što ne spomeneš sve ono što je prethodilo tome - Krakača, Bajramovići, Muratovo brdo, Visibaba, Buljubašići i ostale gudure gdje je krupska i otočka mladost ostavila svoje živote umjesto da prelaze Unu i oslobađaju svoje mahale, sokake i sela iz kojih su protjerani. Bužimska brigada nema ništa s direktnim padom Pećigrada jer je bila angažovana malo sjevernije i istočnije na spoju Pećigrada i Todorova, čuo si valjda od svojih zemljaka koji su učestvovali u ratu za Metlu, Melkiće, Goluboviće itd. Konkretno prvu liniju prema Pećigradu i dalje kad se išlo Šumatcu, Marjanovcu i Kladuši držala je 511. brigada, lijevi bok 502. bihaćka, a s desna 505. brigada. Odluka komande korpusa je bila da 505. brigada i udje u Kladušu i poslije pokrije taj pravac, jer je 511. imala zadatke prema VRS na svom terenu oko Krupe i Otoke. Naravno da je 505. brigada iznijela ogroman teret u borbama prema Todorovu i Vrnograču te indirektno uticala padom Metle i poslije Brkića koplja da padne i Pećigrad, ali tom logikom je pridonijela i 503. cazinska odbranom Liskovca i Čajića.
Ja skidam kapu momcima iz 505. brigade i slažem se u potpunosti da je to bila jedna od najelitnijih i najsposobnijih jedinica u ARBiH, no svejedno to nije razlog da se omalovažava ili podcjenjuje uloga drugih koji su također doprinosili odbrani naroda i zemlje. Bol krupske majke koja je ostala bez djeteta nije ništa manja od boli bužimske majke, niti je krupska krv manje crvena od bužimske, zato bi bilo dobro da biraš riječi koje koristiš!
-
TheMule
#496 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
500 poginulih boraca nije previse ako se uzmu u obzir broj akcija i broj neprijatelja i 4 godine ratovanja.
Koji idiot moras biti da tako nesto kazes, totalni promasaj. Da ljude vrijedjas sto nisu bjezali, da ih vrijedjas sto se nisu povlacili, sto nisu tolerisali profitere, sto su ostali lojalni lancu komande ARBIH, da stavljas Odred Mudzahid (III korpus?) pod komandnu odgovornost i zonu djelovanja jedne brigade u V Korpusu, da ko fol osudjujes bitke izmedju plemena, a navijas za svoje pleme...
Zasto ovakav forumas koji krivotvori cinjenice nije bar jednom banovan na mjesec dana da se malo iskulira?
Koji idiot moras biti da tako nesto kazes, totalni promasaj. Da ljude vrijedjas sto nisu bjezali, da ih vrijedjas sto se nisu povlacili, sto nisu tolerisali profitere, sto su ostali lojalni lancu komande ARBIH, da stavljas Odred Mudzahid (III korpus?) pod komandnu odgovornost i zonu djelovanja jedne brigade u V Korpusu, da ko fol osudjujes bitke izmedju plemena, a navijas za svoje pleme...
Zasto ovakav forumas koji krivotvori cinjenice nije bar jednom banovan na mjesec dana da se malo iskulira?
-
swanfilter
#497 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Znas li nesto vise o smrti Zmijanca? Na netu citam (srpski izvori) da je nadjen vezan zicom za lakat, mrtav naravno, sto ukazuje na mucenje ... Ono sto ja znam jeste da je zabarikadirao u kuci ili skoli, nije se htio predati. Ne znam da li je bio sam ili ne. Uglavnom, problem rijesen tako da su zoljama rokali stubove objekta dok ploca nije pala na njega i ostala je samo snicla. Ako moze ukratko o tome... Hvala ..eduscho wrote:Sulejmane1,
-
eduscho
#498 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Ma lažu kakvi kablovi, kakvi bakrači. Oni su imali komandu bataljona, mislim da im je to bio njihov 2. bataljon, u jednoj malo većoj kući (od nekog našeg prijeratnog bogatog gazde). Oni su faktički bili zatečeni, jer nisu ni očekivali da će iko preko Une preći i popeti se do njih na Ostrožnicu. Njima su prišli momci iz 505. brigade i izviđači 511. brigade porijeklom sa Badića i Ostrožnice koji su bili vodiči, te su ih zažandarali zoljama i RPGovima toliko jako da je ploča popustila i srušen sprat iznad. Jedan dio četnika je uspio da se izvuče, ali Zmijanjac konkretno je poginuo na licu mjesta i to ostao ležati mrtav preko stola za kojim je sjedio.
Nažalost iako je ideja bila super zamišljena nije bilo teorije da se izvede iz jednostavnog razloga što nismo u to vrijeme bili zreli za tako krupnu operaciju niti materijalno, niti logistički. Oni su nas istjerali artiljerijom odozgo nazad preko Une, jer nakon drugog dana nigdje četnika nisi mogao vidjeti, ali su zato brale sve preorali haubicama i MB. 90% naših gubitaka tad je bilo od artiljerije! Već nakon sedam dana 505. brigada ide nazad preko Une i većim dijelom ide za Kladušu gdje je već počela pucati linija. 511. brigada se povlači iz Radića i vraća 1. bataljon na Pernu, a zatim na autonomiju , dok 2. bataljon prebacuje na Debeljaču. Tamo je već bilo kritično, četnici pred Bihaćem. Svu liniju od Sokolova kamena i Male Gomile pa nizvodno iza Krupe i Podvrana su u tome momentu čuvale prištapske jedinice 511. brigade npr. stražu davala logistička četa i ono malo vojske što je ostalo. Sve što je iole vrijedilo je otišlo za Kladušu i Bihać, zato četnici i jesu uspjeli preći preko Une na Kobiljnjak i Ćojluk tih dana i utvrditi svoje mostobrane. Samo da su znali da do Pištalina i naše komande nema faktički nikog mogli su se komotno ušetati u komandu brigade. Srećom nisu smjeli, ali zato dok su se naši momci vratili, pogotovo Faraoni i Parage bili su se već solidno utvrdili i inžinjerijski osigurali. U to vrijeme VRS nije nikakve akcije poduzimala, već sve što vrijedi je poslala prema 5. korpusu, konkretno mostobrane oko Krupe su odradili njihov elitni bataljon "Suva rebra", Korpusna policija 1. krajiškog korpusa iz B Luke, te 11. brigada iz Krupe i 1. brigada iz Novog, o artiljerijskoj podršci da ne pričamo.
Poslije znaš kako je išlo s Ćojlukom, Kobiljnjakom i Padežom...
Nažalost iako je ideja bila super zamišljena nije bilo teorije da se izvede iz jednostavnog razloga što nismo u to vrijeme bili zreli za tako krupnu operaciju niti materijalno, niti logistički. Oni su nas istjerali artiljerijom odozgo nazad preko Une, jer nakon drugog dana nigdje četnika nisi mogao vidjeti, ali su zato brale sve preorali haubicama i MB. 90% naših gubitaka tad je bilo od artiljerije! Već nakon sedam dana 505. brigada ide nazad preko Une i većim dijelom ide za Kladušu gdje je već počela pucati linija. 511. brigada se povlači iz Radića i vraća 1. bataljon na Pernu, a zatim na autonomiju , dok 2. bataljon prebacuje na Debeljaču. Tamo je već bilo kritično, četnici pred Bihaćem. Svu liniju od Sokolova kamena i Male Gomile pa nizvodno iza Krupe i Podvrana su u tome momentu čuvale prištapske jedinice 511. brigade npr. stražu davala logistička četa i ono malo vojske što je ostalo. Sve što je iole vrijedilo je otišlo za Kladušu i Bihać, zato četnici i jesu uspjeli preći preko Une na Kobiljnjak i Ćojluk tih dana i utvrditi svoje mostobrane. Samo da su znali da do Pištalina i naše komande nema faktički nikog mogli su se komotno ušetati u komandu brigade. Srećom nisu smjeli, ali zato dok su se naši momci vratili, pogotovo Faraoni i Parage bili su se već solidno utvrdili i inžinjerijski osigurali. U to vrijeme VRS nije nikakve akcije poduzimala, već sve što vrijedi je poslala prema 5. korpusu, konkretno mostobrane oko Krupe su odradili njihov elitni bataljon "Suva rebra", Korpusna policija 1. krajiškog korpusa iz B Luke, te 11. brigada iz Krupe i 1. brigada iz Novog, o artiljerijskoj podršci da ne pričamo.
Poslije znaš kako je išlo s Ćojlukom, Kobiljnjakom i Padežom...
-
sulejman1
#499 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
E moj dostu, nemogu da vjerujem što pišeš, ja sam direktni učesnik proboja linija u pećigradu i opkoljavanja istog, tu priču serviraj nekom drugom a ne pripadnicima Hamzi i Gazija. Čuj Krupljani zauzeli Pećigrad. Za forsiranje Une nisam mislio omalovažiti 511, već predstaviti podvig 505 u toj akciji, koja je bila nezamisliva za druge brigade i što pripadnici 511 nisu htjeli doći u ispomoć 505 preko Une je potpuno razumljivo. A znam ja da je 511 učestvovala sa drugim brigadama na drugom kraju prema krupi i nije sporno.Dakle cilj je bio da se istakne ovakav jedan podvig 505 a ne da se omalovaži 511.
-
eduscho
#500 Re: Legenda o Bužimskim vitezovima
Sulejmane1,
pa upravo si omalovažio 511. tvrdeći ponovo da Krupljani kako ti kažeš nisu htjeli pomoći 505. brigadi, što ja opet ponavljam nije tačno, jer nisu niti imali taj zadatak. Mada i prvi prelazak gumenim čamcem i vezivanje sajle na drugoj obali, prevoz preko nabujale Une sve vrijeme trajanja mostobrana i logistika i izviđači je upravo odrađeno od strane 511. brigade. Kao i kasnije izvlačenje nazad preko Une, a ti ćeš najvjerovatnije reći da ni tad Krupljani nisu htjeli pomoći!!! Obraza malo.
To što su Hamze korištene u konačnom okruženju i uništenju Pećigrada ne znači da su ga ekskluzivno Hamze i oslobodile, na tom pravcu je pored 505. brigade bila angažovana primarno 511. brigada, 502. brigada kao i neke korpusne jednice. A složio se ti sa mnom ili ne ja ću opet tvrditi da je najveći teret na Pećigradu i Skokovima iznijela 511. brigada od zime '93 pa do pada u ljeto '94. Valjda nešto znači 137 imena sa mjestom pogibije Skokovi, Pećigrad, Krakača, Šabići ili je i to beznačajno u usporedbi sa podvizima 505. brigade??? Iskreno ako mene pitaš najveći doprinos 505. brigade u pećigradskoj operaciji je likvidacija Todorova i okolnih sela, te zauzimanje Brkića koplja i Metle, time autonomaši više nisu imali stabilnu vezu prema Kladuši, a odozdo je stisla 511. i 502. tako da više nisu imali kud.
Samo nisam siguran da su tu uhvaćena tri komandanta njihovih brigada, ja koliko se sjećam tu je stradao Keđo iz njihove 4. brigade, taj je bio najekstremniji.
pa upravo si omalovažio 511. tvrdeći ponovo da Krupljani kako ti kažeš nisu htjeli pomoći 505. brigadi, što ja opet ponavljam nije tačno, jer nisu niti imali taj zadatak. Mada i prvi prelazak gumenim čamcem i vezivanje sajle na drugoj obali, prevoz preko nabujale Une sve vrijeme trajanja mostobrana i logistika i izviđači je upravo odrađeno od strane 511. brigade. Kao i kasnije izvlačenje nazad preko Une, a ti ćeš najvjerovatnije reći da ni tad Krupljani nisu htjeli pomoći!!! Obraza malo.
To što su Hamze korištene u konačnom okruženju i uništenju Pećigrada ne znači da su ga ekskluzivno Hamze i oslobodile, na tom pravcu je pored 505. brigade bila angažovana primarno 511. brigada, 502. brigada kao i neke korpusne jednice. A složio se ti sa mnom ili ne ja ću opet tvrditi da je najveći teret na Pećigradu i Skokovima iznijela 511. brigada od zime '93 pa do pada u ljeto '94. Valjda nešto znači 137 imena sa mjestom pogibije Skokovi, Pećigrad, Krakača, Šabići ili je i to beznačajno u usporedbi sa podvizima 505. brigade??? Iskreno ako mene pitaš najveći doprinos 505. brigade u pećigradskoj operaciji je likvidacija Todorova i okolnih sela, te zauzimanje Brkića koplja i Metle, time autonomaši više nisu imali stabilnu vezu prema Kladuši, a odozdo je stisla 511. i 502. tako da više nisu imali kud.
Samo nisam siguran da su tu uhvaćena tri komandanta njihovih brigada, ja koliko se sjećam tu je stradao Keđo iz njihove 4. brigade, taj je bio najekstremniji.