PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
-
Zoya
#476 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Pročitah neku vijest o Bilu Cosbiu (Bill Cosby) kako je ženama koje je silovao prvo dobro nahranio, pa im im tabletu u piće stavio i na kraju silovao. E sad, umjesto silovanja ili seksualnog odnosa, napisali su seksanje '
Seksanje!?
Seksanje!?
-
Avetinho
#477 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Imas citat?Zoya wrote:Pročitah neku vijest o Bilu Cosbiu (Bill Cosby) kako je ženama koje je silovao prvo dobro nahranio, pa im im tabletu u piće stavio i na kraju silovao. E sad, umjesto silovanja ili seksualnog odnosa, napisali su seksanje '
Seksanje!?
-
Zoya
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
- All Apologies
#480 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Sad je kraj školske godine pa za odlične učenike su pripremljene pohvale. Gledam na pohvali piše "Osnovna Škola ..." i kažu sad se obe riječi pišu velikim početnim slovom. Neki novi pravopis.Otkad to i ima li još nekih izmjena? Gdje pronaći taj novi pravopis? 
- Dozer
#481 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ma sta dalje treba od toga da je nekadasnja zajebancija nastala tokom rata, a kojom su se provocirali polupismeni papci koji su govorili "zbo ga nozOm" i sl., danas - pravopis.
Obratite paznju - maltene svaki dan u raznim printanim ili internet medijima se moze procitati da je neko "zboden".
Evo i primjera, s Klix-a:

Koliko je meni poznato, "zbosti" je nepostojeca rijec, a pravilno moze biti samo "izbosti/izboden" i "ubosti/uboden".
Obratite paznju - maltene svaki dan u raznim printanim ili internet medijima se moze procitati da je neko "zboden".
Evo i primjera, s Klix-a:

Koliko je meni poznato, "zbosti" je nepostojeca rijec, a pravilno moze biti samo "izbosti/izboden" i "ubosti/uboden".
- piupiu
#482 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Da, to je novokomponovana pojava. 
- Dozer
#483 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Preciznije - ovo je prastara rijec. Ali, sad se ponovo uvodi u pravopis, sve kako bismo se sto vise razlikovali jedni od drugih... 
- Laertes
#484 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Mora da si jedan od onih koji su kod Midhata više puta padali, pa si tako ogorčen. Čuj Riđanović nije stručnjak! Nije podoban današnjim vlastodršcima, doduše, ali je stručnjak par excellance.memx wrote:Ja ne kontam zašto ljudi koji nisu jezičari (mislim na struku), imaju potrebu da kritikuju i misle da su oni najjači u tome iako nemaju pojma o stvarnim dešavanjima u oblasti koju kritikuju.Avetinho wrote:Evo kritika Haliloviceve gramatike, kome nije mrsko da cita.
Midhat Riđanović wrote:O ŽALOSNOM STANJU NAŠE NAUKE O JEZIKU
Sarajevske Sveske br. 10
Vjerovatno ne postoji ni jedna društvena aktivnost u kojoj više zaostajemo za svijetom kao što je nauka o jeziku.
http://sveske.ba/en/content/o-zalosnom- ... e-o-jeziku
Lik ga je s pravom nazvao svim mogucim imenima, od neznalice do laika.
Sutra ja mogu pričati isto o stručnjacima avio mehanike i to sve napogrdnije i da ispadnem ekspert samo takav jer se budale pale na te huškačke izjave.
Najbolji je u prosipanju "šuplje", ja ne vidim u toj njegovoj priči ništa konkretno osim galame na ljude s kojima se ne podnosi iz nekih, samo njima znanim, razloga. Neka "stručnjak" Riđanović napravi, napiše, bilo kakav pravopis ili rječnik pa da o njemu možemo diskutovati ako je toliki "znalac".
PS: Na ovoj temi u samo nekoliko postova ima više znanja i razumnih primjedbi nego u svim Riđanovićevim komentarima ikada napisanim.
-
m_l
#485 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Sa druge teme, da istu ne zatrpavam:

Mislite li da je ova direktorica u pravu ili je ovo i njen poraz, njenih nastavnika, kolega iz drugih osnovnih skola...?

Mislite li da je ova direktorica u pravu ili je ovo i njen poraz, njenih nastavnika, kolega iz drugih osnovnih skola...?
-
Papastadopulos
#486 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
m_l wrote:Sa druge teme, da istu ne zatrpavam:
u pravu je nema sta
- ¤ jelena ¤
#487 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Dobro pitanje.m_l wrote:Sa druge teme, da istu ne zatrpavam:
Ako pođemo konkretno od nje, ja ne bih rekla da je njen poraz, ali to važi samo ako se u školi, gdje je ona bila direktorica, uči ćirilica.
Lično, ni bogde ne sumnjam da se uči i tu njena odgovornost, kao direktorice škole, prestaje.
Ali jeste propust njene branše pa i nje kao ''šarafa'' u tom obrazovnom sistemu - to stoji.
Ona je toga očito svjesna, zato je i iznijela taj problem u javnost.
E, sad... problem je u i tome što te na fakultetu niko ne pita da li znaš oba pisma, pošto se, je li, podrazumijeva da to svako zna
jer je naučio do trećeg ili četvrtog razreda osnovne škole. Nažalost - ne zna. Ima primjera i u srednjim školama u BiH da djeca ne znaju ćirilicu.
Najveća je odgovornost na učiteljima i njihovim profesorima, onima koji školuju buduće učitelje, jer učitelj je taj koji mora znati ćirilicu.
Ne tolika, ili ne direktna, ovih koji školuje nastavnike i profesore...mada je sramota dovoljno velika da, kao takva, zahvata sve odreda.
Moje mišljenje je - a iznosim pretpostavku na osnovu ličnog iskustva, ne činjenicu jer nisam to sad nešto stručno i studiozno istraživala - da djeca koja uče bosanski, BHS i srpski kao maternji jezik znaju i uče ćirilicu. Oni koji uče hrvatski...mislim da bi kod njih moglo doći do tog propusta, ali to bi trebalo provjeriti u onim kantonima i u BD, gdje je većinsko stanovništvo hrvatsko i gdje se uči hrvatski jezik kao maternji od prvih razreda osnovne škole.
-
memx
#488 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Ne, uopšte nemam veze sa tom naukom. Moja oblast je ekonomija i kriminalistika. A Riđanović nije kompetentan da priča o tome: "Završio je studije engleskog jezika i književnosti i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Specijalizirao je fonetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu 1959/1960, te jednogodišnji kurs za simultane prevodioce u Beogradu. Postdiplomski studij iz lingvistike završio je na Univerzitetu u Michiganu (SAD) odbranivši magistarski rad iz lingvistike 1967. Na istom Univerzitetu je odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom: A Synchronic Study of Verbal Aspect in English and Serbocroatian (1969)." Radio je na odsjeku za anglistiku u Sarajevu. A u tome što on sada priča nigdje nauke. Samo napadanje i galama. Jer da se stvarno bavi naukom, ne bi ga niko slušao. Toliko o Riđanoviću.Laertes wrote:Mora da si jedan od onih koji su kod Midhata više puta padali, pa si tako ogorčen. Čuj Riđanović nije stručnjak! Nije podoban današnjim vlastodršcima, doduše, ali je stručnjak par excellance.memx wrote:Ja ne kontam zašto ljudi koji nisu jezičari (mislim na struku), imaju potrebu da kritikuju i misle da su oni najjači u tome iako nemaju pojma o stvarnim dešavanjima u oblasti koju kritikuju.Avetinho wrote:Evo kritika Haliloviceve gramatike, kome nije mrsko da cita.
Lik ga je s pravom nazvao svim mogucim imenima, od neznalice do laika.
Sutra ja mogu pričati isto o stručnjacima avio mehanike i to sve napogrdnije i da ispadnem ekspert samo takav jer se budale pale na te huškačke izjave.
Najbolji je u prosipanju "šuplje", ja ne vidim u toj njegovoj priči ništa konkretno osim galame na ljude s kojima se ne podnosi iz nekih, samo njima znanim, razloga. Neka "stručnjak" Riđanović napravi, napiše, bilo kakav pravopis ili rječnik pa da o njemu možemo diskutovati ako je toliki "znalac".
PS: Na ovoj temi u samo nekoliko postova ima više znanja i razumnih primjedbi nego u svim Riđanovićevim komentarima ikada napisanim.
- Laertes
#489 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Čovjek ima magisterij i doktorat iz lingvistike i nije stručnjak za jezik.memx wrote:Ne, uopšte nemam veze sa tom naukom. Moja oblast je ekonomija i kriminalistika. A Riđanović nije kompetentan da priča o tome: "Završio je studije engleskog jezika i književnosti i francuskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Specijalizirao je fonetiku na Univerzitetskom koledžu u Londonu 1959/1960, te jednogodišnji kurs za simultane prevodioce u Beogradu. Postdiplomski studij iz lingvistike završio je na Univerzitetu u Michiganu (SAD) odbranivši magistarski rad iz lingvistike 1967. Na istom Univerzitetu je odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom: A Synchronic Study of Verbal Aspect in English and Serbocroatian (1969)." Radio je na odsjeku za anglistiku u Sarajevu. A u tome što on sada priča nigdje nauke. Samo napadanje i galama. Jer da se stvarno bavi naukom, ne bi ga niko slušao. Toliko o Riđanoviću.Laertes wrote:Mora da si jedan od onih koji su kod Midhata više puta padali, pa si tako ogorčen. Čuj Riđanović nije stručnjak! Nije podoban današnjim vlastodršcima, doduše, ali je stručnjak par excellance.memx wrote:
Ja ne kontam zašto ljudi koji nisu jezičari (mislim na struku), imaju potrebu da kritikuju i misle da su oni najjači u tome iako nemaju pojma o stvarnim dešavanjima u oblasti koju kritikuju.
- wewa
#490 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
lingvist Ridjanovicevog ranga da nije kompetentan kritikovati rad kolege?!
dobar vic. odavno nisam bolji procitala.
- Laertes
#491 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Provaljuje se memo.
- ¤ jelena ¤
#492 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Evo i ja ne vjerujem šta čitam.
Sve kontam... zar smo toliko zaglibili u javašluk tipa: podoban, a ne sposoban
da više nismo u stanju prepoznati ni očigledno sposobne?
Sve kontam... zar smo toliko zaglibili u javašluk tipa: podoban, a ne sposoban
da više nismo u stanju prepoznati ni očigledno sposobne?
-
memx
#493 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Vrlo je jednostavno! Evo samo ako mi odgovorite na par pitanja, mogu se složiti sa vama.
1. Šta je taj čovjek napisao ili uradio posljednjih 30 godina a tiče se normiranja ili naučnog rada iz oblasti bosanskog jezika a da to nije kritikovanje kolega?
2. Šta ste to vi konkretno pročitali u njegovim huškačkim izjavama a da nisu psovke i prostakluci u svakoj drugoj rečenici?
3. Kako to da se on predstavlja kao jedini "koji zna" a SVI ama baš SVI su drugi "nadristručnjaci"?
Onda nešto nije u redu sa svima ostalima koji bar konkretne stvari rade. Svi su (po njegovom mišljenju) - "neznalice, glupi, idioti, nadrilingvisti, usidjelice, budale koje riču, volovi, polupismeni seljaci" i da ne nabrajam više gadosti koje ovaj dedica piše. FUJ.
Sad baš više neću da gubim vrijeme na ovog ishlapjelog i besposlenog starca šizofreničara koji se zavadio sa svima redom, od komšiluka do cijele Bosne i Hercegovine pa i šire.
1. Šta je taj čovjek napisao ili uradio posljednjih 30 godina a tiče se normiranja ili naučnog rada iz oblasti bosanskog jezika a da to nije kritikovanje kolega?
2. Šta ste to vi konkretno pročitali u njegovim huškačkim izjavama a da nisu psovke i prostakluci u svakoj drugoj rečenici?
3. Kako to da se on predstavlja kao jedini "koji zna" a SVI ama baš SVI su drugi "nadristručnjaci"?
Onda nešto nije u redu sa svima ostalima koji bar konkretne stvari rade. Svi su (po njegovom mišljenju) - "neznalice, glupi, idioti, nadrilingvisti, usidjelice, budale koje riču, volovi, polupismeni seljaci" i da ne nabrajam više gadosti koje ovaj dedica piše. FUJ.
Sad baš više neću da gubim vrijeme na ovog ishlapjelog i besposlenog starca šizofreničara koji se zavadio sa svima redom, od komšiluka do cijele Bosne i Hercegovine pa i šire.
-
memx
#494 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
lingvist i anglist su dva različita pojma.wewa wrote:lingvist Ridjanovicevog ranga da nije kompetentan kritikovati rad kolege?!
- wewa
#495 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
razlicita do odredjene mjere, jer znacenje jednog obuhvata znacenje drugog.memx wrote:lingvist i anglist su dva različita pojma.wewa wrote:lingvist Ridjanovicevog ranga da nije kompetentan kritikovati rad kolege?!
-
memx
#496 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Mislim u našem jeziku je razlika.wewa wrote:razlicita do odredjene mjere, jer znacenje jednog obuhvata znacenje drugog.memx wrote:lingvist i anglist su dva različita pojma.wewa wrote:lingvist Ridjanovicevog ranga da nije kompetentan kritikovati rad kolege?!
Ma čovjek je toliko nebitan.... i ja bezveze diskutujem....
Pozz. Ugodan dan svima.
- wewa
#497 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
samo neko ko nije lingivisticke struke moze sumnjati u kvalifikacije jednog vrsnog lingviste, iznimnog prevodioca da govori o pravopisu maternjeg mu jezika.
prof. ridjanovic mozebit nije u toku s najnovijim dosezima moderne lingvistike, ali jako dobro zna o cemu govori kad se radi o izucavanju jezika opcenito, pa i bosanskoj (b/h/s) jezika, kod nas. rad prof. halilovica nije jedan od svijetlih primjera, samo je najpoznatiji. sto samo po sebi dovoljno govori o lingvistici kod nas...
a ako je nekome stalo da upozna djelo prof. ridjanovica, od srca preporucujem knjigu Jezik i njegova struktura, pristupacna je i za one kojima jezik nije struka, a htjeli bi korisno provesti slobodno vrijeme.
prof. ridjanovic mozebit nije u toku s najnovijim dosezima moderne lingvistike, ali jako dobro zna o cemu govori kad se radi o izucavanju jezika opcenito, pa i bosanskoj (b/h/s) jezika, kod nas. rad prof. halilovica nije jedan od svijetlih primjera, samo je najpoznatiji. sto samo po sebi dovoljno govori o lingvistici kod nas...
a ako je nekome stalo da upozna djelo prof. ridjanovica, od srca preporucujem knjigu Jezik i njegova struktura, pristupacna je i za one kojima jezik nije struka, a htjeli bi korisno provesti slobodno vrijeme.
- Laertes
#498 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
1. Npr. "Jezik i njegova struktura"memx wrote:Vrlo je jednostavno! Evo samo ako mi odgovorite na par pitanja, mogu se složiti sa vama.
2. Npr. Objašnjenje zašto je "uredu" lingvistička glupost.
3. Nadristručnjaci su, za njega, Halilović i slični nacional-lingvisti i pokopava ih lingvistickim argumentima, shvatljivim djetetu od 5 godina.
-
walk_M-A-N
#499 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
I kako se sva ova pravila praktično koriste? Uzme se neka knjiga gramatike i sintakse i provjeri riječ po riječ?
Danas se valjda piše na računaru, a sve više i na mobitelu. U programu za tekst ili direktno u pretraživaču, kao većina nas ovdje.
Koliko je dostupna, potpuna, pouzdana i poznata pomoć pri pisanju?
Danas se valjda piše na računaru, a sve više i na mobitelu. U programu za tekst ili direktno u pretraživaču, kao većina nas ovdje.
Koliko je dostupna, potpuna, pouzdana i poznata pomoć pri pisanju?
- Sed
#500 Re: PRAVOPIS BOSANSKOG JEZIKA
Otok ili ostrvo? Meni otok zvuči prirodnije ali FENA koristi ostrvo.
I slovenski ili slovenački? Mislim da je slovenski ali vidim da se na portalu i u vijestima i u komentarima često nađe slovenački pa nisam 100% siguran.
I slovenski ili slovenački? Mislim da je slovenski ali vidim da se na portalu i u vijestima i u komentarima često nađe slovenački pa nisam 100% siguran.