ultima_palabra wrote: Gluposti. Koliko muslimana živi u državama sa šerijatskim zakonima? Ne više od 15-20%. Kur'an naređuje poštovanje zakona zemlje u kojoj se živi.
Sta je onda problem? Cemu protesti i halabuka?
ultima_palabra wrote: Gluposti. Koliko muslimana živi u državama sa šerijatskim zakonima? Ne više od 15-20%. Kur'an naređuje poštovanje zakona zemlje u kojoj se živi.
shbc wrote:ultima_palabra wrote: Gluposti. Koliko muslimana živi u državama sa šerijatskim zakonima? Ne više od 15-20%. Kur'an naređuje poštovanje zakona zemlje u kojoj se živi.![]()
Sta je onda problem? Cemu protesti i halabuka?
Ko je donio odluku? Mislis da oni sto u sudu rade ne znaju tumaciti ustav? I jos bitnije je koji je zakon na vrhu. Ovozemaljski zakon zemlje u kojoj zive ili religijska pravilaultima_palabra wrote:Ovo je jednostrano donesena odluka, nije zakon. Ako se pokaže da je u skladu sa ustavom, onda neka se primjenjuje.
Kakav tekfirdžija...Ovakvog razmišljanja se ne bi stidio ni mirotočivi Amfilohije Radovićoridjidji wrote:Ko da je ove rečenice napisao neki tekfirdžija...Kareem Abdul wrote:Ne znam što se tzv. "muslimanke" bune protiv donošenja ovakvog zakona a nisu se bunile protiv uspostave BiH kao demokratske i sekularne države ako uzmemo u obzir da su i demokracija i sekularizam po islamu zabranjeni, jer je jedini dopušten način vladavine šerijat.
Dakle, nisu se bunile protiv uzroka svega zla ali se zato bune protiv nekih minornih posljedica.
U konačnici, ne vidim kako neka vjernica muslimanka uopće može tražiti posao u sudnici ako se uzme u obzir da se zakoni u sekularnim državama kao što je BiH direktno kose sa zakonima koje propisuje šerijat.
Kakva je to muslimanka ako želi biti zaposlena u kjafirskoj instituciji koja presuđuje po kjafirskim zakonima?
To po meni nije prava muslimanka već žena-munafik.
Ne bi bilo ni prvi ni zadnji put.Bodkin wrote:Ko je donio odluku? Mislis da oni sto u sudu rade ne znaju tumaciti ustav? I jos bitnije je koji je zakon na vrhu. Ovozemaljski zakon zemlje u kojoj zive ili religijska pravilaultima_palabra wrote:Ovo je jednostrano donesena odluka, nije zakon. Ako se pokaže da je u skladu sa ustavom, onda neka se primjenjuje.
Iskreno, ja mislim da bi bile pristrasne ali to sam samo ja. Nije to jedina osnova za pristrasnostultima_palabra wrote:Ne bi bilo ni prvi ni zadnji put.Bodkin wrote:Ko je donio odluku? Mislis da oni sto u sudu rade ne znaju tumaciti ustav? I jos bitnije je koji je zakon na vrhu. Ovozemaljski zakon zemlje u kojoj zive ili religijska pravilaultima_palabra wrote:Ovo je jednostrano donesena odluka, nije zakon. Ako se pokaže da je u skladu sa ustavom, onda neka se primjenjuje.
Vidi, ja znam da muslimanke koje prakticiraju vjeru se samim tim odriču mogućnosti da se bave nekim zanimanjima. Samo ne vidim valjan razlog da sudija/tužilac bude jedan od tih zanimanja.
Pristrasne bi bile zato sto nose maramu ili pristrasne sto su muslimanke? Izgleda ovo drugo. Onda hajmo angazovat SIPA-u da provjeri ko od zaposlenih u sudu vjeruje u nesto... Poligraf, provjera cjelovitosti cune, himena kod neudatih, sta ko konzumira odnosno ne konzumira od hrane i pica itd. Nije red da samo zene koje nose maramu na glavi budu onemogucene da rade u sudskim institucijama. Hocemo ravnopravnost u diskriminacijiBodkin wrote:Iskreno, ja mislim da bi bile pristrasne ali to sam samo ja. Nije to jedina osnova za pristrasnostultima_palabra wrote:Ne bi bilo ni prvi ni zadnji put.Bodkin wrote: Ko je donio odluku? Mislis da oni sto u sudu rade ne znaju tumaciti ustav? I jos bitnije je koji je zakon na vrhu. Ovozemaljski zakon zemlje u kojoj zive ili religijska pravila
Vidi, ja znam da muslimanke koje prakticiraju vjeru se samim tim odriču mogućnosti da se bave nekim zanimanjima. Samo ne vidim valjan razlog da sudija/tužilac bude jedan od tih zanimanja.
Pa eto, zamisli da se neka od njih između posla i vjerske dogme odluči za posao i skine maramu. Da li bi time uklonila i pristranost, ili bi ona ostala?Bodkin wrote:
Iskreno, ja mislim da bi bile pristrasne ali to sam samo ja. Nije to jedina osnova za pristrasnost
I kako mozemo svjedociti ta diskriminacija dozivi svoj kraj.arzuhal wrote:Jedna žena, Turkinja (priča ovo njen brat koji je bio ratnih godina u Sarajevu) radila kao profesorica na fakultetu i bila pokrivena, al' ne znam jel uspjela da se pokrivena zaposli ili se odlučila pokrit dok je radila, nebitno.
Uglavnom, donese se odluka da ona ne može radit na fakultetu i biti pokrivena. Naravno, sugerisali su joj prijateljskida se odrekne hidžaba, a ne posla, da ne pravi glupost zbog komada krpe. Ona ih je poslušala.
Dolazila je na posao pokrivena, pred školom bi skinula maramu, stavila lijepo u tašnu, držala predavanja bez hidžaba, bila na sastancima, a odmah po izlasku iz škole (fakulteta) - stavljala maramu
Nemoguce je kopirati sekularizam jedne drzave u drugu drzavu! Americki sekularizam ne moze uspjeti u BiH ,jer njeni stanovnici nisu spremni na promjene sebe, tj. proces sekularizacije se ne desava iskljucivo donosenjem zakona! Frnacuski seklurazim je nekome negativan,a nekome pozitivan,ali drzava treba,na osnovu politicke klime odluciti koju vrstu sekularizma primjeniti , i naravno, prilagoditi sekularizm kojim ce vecina gradjana biti zadovoljna.!oridjidji wrote:Da ovo je Amerika, no.1. drzava svijeta, po uređenju demokratska država sa 300 miliona ljudi u kojoj članovi senata, ako su hriščani polažu zakletvu na Bibliji, ako su muslimani na Kur`anu, ako su Hindusi na Vede svetim spisima i td. Evo sada se u Americi desilo ovo, da je žena muslimanka, pokrivena položila zakletvu i postala sudijom:
http://www.nydailynews.com/news/politic ... -1.2467218
Kod nas bi to nazvali petljanjem religije u zivot.
To je Amerika, u Francuskoj je to već drugačije. Može postati sudijom, ali joj je nametnut dress code, što opet neko smatra kršenjem ljudskih prava i ograničavanjem vjerskih sloboda. Međutim u nekim drugim evropskim državama, postoje slični slučajevi gdje se svima daju jednaka prava i pristup institucijama i marama im ne predstavlja problem, pa djevojke pokrivene bivaju uposlene u institucijama sistema.
I sada dolazimo u Bosnu sa Zapada, u kojoj ljudi sebe smatraju vecim demokratama od ostatka demokratskog svijeta, a svak seta po njihovim pravima kako im se cejfne, gdje je nepravda postala stil zivljenja, a sila, mito i veza sredstvo za ostvarivanje ciljeva, forma postaje bitnijom od sustine, ime i uvijerenje od covjekovog dijela, pa time je marama bitnija od toga da li je neko sposoban ili ne raditi svoj posao. Zato nam i jeste kako nam je, kad smo glupi da poredamo prioritete, nek nam mazge ogranicavaju prava, plate sebi povecavaju do besvijesti, a narodi ne mogu povecati ni minimalac, vele to je lose za drustvo.
Treba razumjeti individullani razvoj sekularizma u svakoj drzavi,jer poredjene istih ili kopiranje nema efekta!m_l wrote:http://civilnodrustvo.ba/files/docs/Kom ... nacije.pdf
Izmedju ostalog, ima zanimljivih primjera iz svijeta, i kako su rjesavani.
Na osnovu cega je zena sa maramom ,muslimanka,diskriminirana u drustvu?Connaisseur Karlin wrote:Marama nije simbol odredjene religije,ali je koristena kao dress code u pojedinim religijama,i njeno se nosenje zadrzalo u Islamu.
Npr. zene u pojedinim serijatskim drzavama koje rade privatnoj zenskoj skoli,tokom radnog dana,iskljucivo u skolskoj zgradi, ne moraju nositi maramu.To je jedan primjer u kojem mozemo vidjeti da uloga marame nije religijska. Drugi primjer,zene se oupljaju na zabavama,naravno,ako nema muskaraca,skidaju maramu,to je jos jedan primjer da marama nema religijsku ulogu i da zena ne mora nositi 24/7 maramu.Zaljucak,uloga marame je uvedena u davna vremena,kad su marame nosene i od strane pripadnika drugih religijskih grupa,a nosenje marame je bio simbol u drustvu da su zene dobre vjernice,jer nevjernice tad nisu nosile marame.Takva uloga marame u danasnjem drustvu nije potrebna.
Nosenje marame u Sudnici,skolama ( kao kod Francuza,osnovna i srednja) i drugim sluzbenim institucijama koje posjeduju svoj dress code,a koji ukljucuje pravilo nenosenja marame bi trebao biti ispostovan.Dress code javne drzavne institucije moraju jednako postovati svi gradjani iste drzave.
Koliko znamo, dotična sutkinja je odstranjena na suda.kritichar wrote:skinut se gola možeš na radnom mjestu, a pokriti se ne možeš
odstranjena I vracena kasnije na posao uz obrazlozenje da je to uradila iz nehatabreuer wrote:Koliko znamo, dotična sutkinja je odstranjena na suda.kritichar wrote:skinut se gola možeš na radnom mjestu, a pokriti se ne možeš
Ne može ni golo ni zakukuljeno.
Da,obrezivanje je usvojeno u pojedinim religijama,ali obrezivanje nema religijske korijene! U SAD vecina gradjana mnogih religija i ne-religioznih gradjana su obrezani na prvi dan rodjena u bolnici!Tiger 033 wrote:Mogu l' obrezani biti sudije? Samo pitam...
Vraćena, ali pod uslovom naravno, da više ne bude obnažena.Proposition Joe wrote:odstranjena I vracena kasnije na posao uz obrazlozenje da je to uradila iz nehata
+ morala je nekoliko mjeseci da bude i pod hidžabom kako bi se vratio mikrokosmički balans u ravnotežu u instituciji suda izazvan nudizmom...breuer wrote:Vraćena, ali pod uslovom naravno, da više ne bude obnažena.Proposition Joe wrote:odstranjena I vracena kasnije na posao uz obrazlozenje da je to uradila iz nehata
hahahahahaarzuhal wrote:+ morala je nekoliko mjeseci da bude i pod hidžabom kako bi se vratio mikrokosmički balans u ravnotežu u instituciji suda izazvan nudizmom...breuer wrote:Vraćena, ali pod uslovom naravno, da više ne bude obnažena.Proposition Joe wrote:odstranjena I vracena kasnije na posao uz obrazlozenje da je to uradila iz nehata