Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post Reply

Po vasem misljenju ko ima medju demokratskim kandidatima najvece sanse da osvoji nominaciju ?

Bernie Sanders
46
43%
Hillary Clinton
61
57%

Total votes: 107

Ja_Ja

#476 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Sanders veceras do sada uzima Kanzas i Nebrasku, Hillary Luizijanu.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#477 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

prog321 wrote:Veoma mali procenat ljudi u USA završi Bachelor bez kredita. A da o Masteru i ne pričamo.
Jež i Jeff nisu pravilo nego iznimka.
Statistike ne lažu.
Naravno da ima (sportskih i akademskih) scholarshipa ali oni veoma rijetko pokriju SVE troškove godišnje školarine.
Valjda ljudi sa razlogom sastavljaju statistiku.
:thumbup:

Ima tu svega pomalo, ali ovo sto si ti napisao je najblize istini.
Ja_Ja

#478 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

Naravno da nije pravilo. Da je pravilo nebi bilo preko $1.2 triliona u studentskim kreditima niti bi studentski krediti bili tema predsjednickih izbora. Mi samo pokusavamo ilustrovati da postoje i dodatne opcije i da je moguce zavrsiti skolu bez kredita. Milijarde dolara u stipendijama svake godine "propadne" jer niko za njih ne aplicira ili to kasno uradi. Veoma je mali broj stipendija koje sve pokrivaju, ali se zato aplicira za vise stipendija.

Ja sam naprimjer za 3 godinu studija podnio zahtjev za 23 stipendije, dobio 3 (pokrile in state tuition na javnom univerzitetu i jos mi novca ostalo). Za cetvrtu godinu na osnovu uspjeha sam obnovio te iste stipendije. Neki od mojih prijatelja su podnosili zahtjeve i za 100 stipendija, ali danas imaju $0 kredita. A imam i one koji nisu bili "pravilo" pa su zavrsavali, neke medju fakultete i sa po $40,000-$80,000 krede.
relativno84

#479 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

Nisu losi :fight:
Gojeni H

#480 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

sigh wrote:
Ja_Ja wrote:Vratite se unaza i procitajte temu od pocetka i sve ce vam biti jasno. Na prosloj stranici citam o promjenama za koje se Sanders zalaze, i ja se slazem s tim promjenama. Cak sta vise slazem se i s njegovim politikama oporezivanja, skolarine, pogleda na ekonomiju socijalnu zastitu i gro drugih stvari. No samo zato sto se ja slazem s tim ne znaci da se slaze vecina glasaca u novembru. I zbog toga je njegova politika nerealna, tj. on trazi tektonske promjene jednog sistema do kojih nece nikada doci. Zbog toga nema sansi da uspije, a ne zbog opravdanosti ili neopravdanosti svojih programa.

Americi trebaju promjene ali one mogu samo postupno da dolaze a ne nekim urusavanjem ili polu urusavanjem trenutnih sistema zarad nekakve socijalne revolucije. Takav pristup samo isfustrirani ljudi (isfustrirani velikim dijelom svojim zivotnim greskama) mogu da traze. Evo ja se slazem da skola treba da bude dzaba. Ja je u Americi zavrsio dzaba. I meni su kao i Jeffersonu placali da idem u skolu. Zahtjeve sam podnosio za svaku stipendiju koju sam mogao naci. Na mnogim sam bio jedini aplikant. Nisam otisao odmah na privatni fakultet zbog "college life" iskustva, vec sam odradio dvije godine u dvogodisnjem koledzu, pa sam onda presao na bolji univerzitet sa stipendijama i zavrsio druge dvije godine, a nakon toga i master studije. Sad se pripremam za doktorat, i gle cuda, i to dzabe. Samo treba zasukat rukave, zagrijati stolicu i malo istraziti i ne biti toliko glup da zarad opijanja i inih ludorija se ulazi u kredit.

Veoma slicna situacija moze biti povezana i sa zdravstvom. Ovdje je zdravsvena zastita nakon sto se nesto desi (after the fact) veoma skupa, ali je preventiva u velikom broju slucajeva besplatna. Postoji mali milion resursa, besplatnih programa, klinika, i drugih servisa koje ljudi mogu da koriste da idu na preglede, da se testiraju, da zalijece neke bolesti itd. u svakom gradu. Naravno to ne opravdava bezobrazno skup sistem ali to ne znaci da se sve treba razvaliti i poceti graditi iz pocetka.
Pa nije uopste fazon da on zeli razvaliti i poceti graditi iz pocetka, to je laz koju Hillary koristi u svojoj kampanji. Drugo, recimo finansijska regulacija je postojala dugo godina u SAD pa je ukinuta za vrijeme Billa, Sanders je zeli vratiti i u pogledu toga i izbacivanja novca iz politike se slaze ja mislim 99 % stanovnistva. I nekako ne razumijem bas tvoj post, po tvojoj prici o skolstvu i zdravstvu Sandersovi planovi ispadaju zapravo prirodni nastavak razvoja tih sistema ka boljim a ne sad kao neke tektonske promjene koje bi bile nerealne :)
Da poznajes Amerikance bolje znao bi da ovo Sanders trazi jesu tektonske promjene koje se nece nikada desiti u Americi.

@Ja_ja

relativno84

#481 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by relativno84 »

Image
:D
Idriz

#482 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Gojeni H wrote:
sigh wrote:
Ja_Ja wrote:Vratite se unaza i procitajte temu od pocetka i sve ce vam biti jasno. Na prosloj stranici citam o promjenama za koje se Sanders zalaze, i ja se slazem s tim promjenama. Cak sta vise slazem se i s njegovim politikama oporezivanja, skolarine, pogleda na ekonomiju socijalnu zastitu i gro drugih stvari. No samo zato sto se ja slazem s tim ne znaci da se slaze vecina glasaca u novembru. I zbog toga je njegova politika nerealna, tj. on trazi tektonske promjene jednog sistema do kojih nece nikada doci. Zbog toga nema sansi da uspije, a ne zbog opravdanosti ili neopravdanosti svojih programa.

Americi trebaju promjene ali one mogu samo postupno da dolaze a ne nekim urusavanjem ili polu urusavanjem trenutnih sistema zarad nekakve socijalne revolucije. Takav pristup samo isfustrirani ljudi (isfustrirani velikim dijelom svojim zivotnim greskama) mogu da traze. Evo ja se slazem da skola treba da bude dzaba. Ja je u Americi zavrsio dzaba. I meni su kao i Jeffersonu placali da idem u skolu. Zahtjeve sam podnosio za svaku stipendiju koju sam mogao naci. Na mnogim sam bio jedini aplikant. Nisam otisao odmah na privatni fakultet zbog "college life" iskustva, vec sam odradio dvije godine u dvogodisnjem koledzu, pa sam onda presao na bolji univerzitet sa stipendijama i zavrsio druge dvije godine, a nakon toga i master studije. Sad se pripremam za doktorat, i gle cuda, i to dzabe. Samo treba zasukat rukave, zagrijati stolicu i malo istraziti i ne biti toliko glup da zarad opijanja i inih ludorija se ulazi u kredit.

Veoma slicna situacija moze biti povezana i sa zdravstvom. Ovdje je zdravsvena zastita nakon sto se nesto desi (after the fact) veoma skupa, ali je preventiva u velikom broju slucajeva besplatna. Postoji mali milion resursa, besplatnih programa, klinika, i drugih servisa koje ljudi mogu da koriste da idu na preglede, da se testiraju, da zalijece neke bolesti itd. u svakom gradu. Naravno to ne opravdava bezobrazno skup sistem ali to ne znaci da se sve treba razvaliti i poceti graditi iz pocetka.
Pa nije uopste fazon da on zeli razvaliti i poceti graditi iz pocetka, to je laz koju Hillary koristi u svojoj kampanji. Drugo, recimo finansijska regulacija je postojala dugo godina u SAD pa je ukinuta za vrijeme Billa, Sanders je zeli vratiti i u pogledu toga i izbacivanja novca iz politike se slaze ja mislim 99 % stanovnistva. I nekako ne razumijem bas tvoj post, po tvojoj prici o skolstvu i zdravstvu Sandersovi planovi ispadaju zapravo prirodni nastavak razvoja tih sistema ka boljim a ne sad kao neke tektonske promjene koje bi bile nerealne :)
Da poznajes Amerikance bolje znao bi da ovo Sanders trazi jesu tektonske promjene koje se nece nikada desiti u Americi.

@Ja_ja

Bas ih ti ne poznajes. To im sistem pere mozak. Imas ko i svuda glupane i progresivne. Glupani nisu 100% stanovnistva. A da se sistem nije usrao ne bi spinovali protiv Bernija i marginalizirali ga.
prog321

#483 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Ja_Ja wrote: U sustini stvari koje Sanders propovjeda su dobre, ALI neostvarive u trenutnoj Americi. On treba da ima odredjen broj senatora i predstavnika iste ili slicne ideologije (sto trenutno nema niti ce imati u doglednoj buducnosti) koji bi mogli da poguraju te promjene. Do tada on je kandidat koji prica bajke za (s pravom ili ne) isfustrirani dio Americke populacije.
Ako se saberu isfustrirani koji glasaju za Bernija i isfustrirani za Trumpa, ispada da su vecina stanovnika Amerike isfustrirani. :-D
Ja_Ja

#484 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Ja_Ja »

prog321 wrote:
Ja_Ja wrote: U sustini stvari koje Sanders propovjeda su dobre, ALI neostvarive u trenutnoj Americi. On treba da ima odredjen broj senatora i predstavnika iste ili slicne ideologije (sto trenutno nema niti ce imati u doglednoj buducnosti) koji bi mogli da poguraju te promjene. Do tada on je kandidat koji prica bajke za (s pravom ili ne) isfustrirani dio Americke populacije.
Ako se saberu isfustrirani koji glasaju za Bernija i isfustrirani za Trumpa, ispada da su vecina stanovnika Amerike isfustrirani. :-D
Ma jok ba! Mali je to broj jos uvijek. Pravo isfrustrirani nisu jos ni do glasackih mjesta dosli.

Danas dvije zanimljivosti u Hamerici. Bloomberg rekao na presici da se nece kandidovati, ali zaplet na drugoj strani... Zahuktava se prica oko Mitt Romneya, cak je bilo glasina da je ispunio dokumentaciju za utrku, no nista nije potvrdjeno/tacno. Rekao je u nekom intervju da bi prihvatio kandidaturu ukoliko partija to bude od njega trazila na konferenciji.
jeza u ledja

#485 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

Bogami Bernie "polozio si" sto se tice crnaca. :(

Danas bas citam clanak, kaze nesto tipa "crnci zive po getima". To je tako glup stereotip, koji sam ja licno osjetio vise puta bas kod ovih, kako bih ih nazvao, white liberal elites. Imam takve ljude u porodici. Pa kad prica o crncima, kaze odes u Harlem, ono tamo "plesu ljudi na ulici". :roll: A frajer odrastao u NY, bas ko Sanders. To ti je ono kad nemas uopste dodira sa onim s kojim se navodno suosjecas. To su oni Whole Foods Fair Trade Free Palestine Vegan Yoga folks. Okruzen sam takvima :lol: :lol: :lol: . Ja kao liberal se osjecam kao redneck medju njima i dusa mi je razbijat njihove hipicarske mitove. :D
Cuj "people dancing in the streets", a prica o MLK Blvd, ili 125 vako nesto u NYC, a ne smije frajer proci tuda. :lol: :lol: Eto to je Sandersova raja. Cuj geto? Jebes to.
Gojeni H

#486 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Gojeni H »

Idriz wrote:
Bas ih ti ne poznajes. To im sistem pere mozak. Imas ko i svuda glupane i progresivne. Glupani nisu 100% stanovnistva. A da se sistem nije usrao ne bi spinovali protiv Bernija i marginalizirali ga.
Zivi bili pa vidjeli. Demokrati se jesu malo iznenadili, ali ... republikanci prizeljkuju Sandersa jer znaju da ce ih americka celicna lady pomesti.
Idriz

#487 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Gojeni H wrote:
Idriz wrote:
Zivi bili pa vidjeli. Demokrati se jesu malo iznenadili, ali ... republikanci prizeljkuju Sandersa jer znaju da ce ih americka celicna lady pomesti.
Po istrazivanjima Sanders dobija republikance sa vecom razlikom.
prog321

#488 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Ovakvo stanje u Americi je neodrzivo.
Nevezano ko pobjedi morat ce uvesti fundamentalne reforme. Ljudi vjeruju ludom Trumpu i komunisti Sandersu mnogo vise nego sto se na prvi pogled vidi. Sanders je na pocetku kampanje imao tek 5% podrske demokrata. Sad se vrti oko 40%. Trumpu niko nije davao ni 2% podrske. :-D
jefferson

#489 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jefferson »

prog321 wrote:Ovakvo stanje u Americi je neodrzivo.
Nevezano ko pobjedi morat ce uvesti fundamentalne reforme. Ljudi vjeruju ludom Trumpu i komunisti Sandersu mnogo vise nego sto se na prvi pogled vidi. Sanders je na pocetku kampanje imao tek 5% podrske demokrata. Sad se vrti oko 40%. Trumpu niko nije davao ni 2% podrske. :-D
Zbog cega je neodrzivo? Pa amerika je imala daleko vecih problema u istoriji od ovih.
Idriz

#490 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

prog321 wrote:Ovakvo stanje u Americi je neodrzivo.
Ti ne znas razliku između komuniste i demokratskog socijaliste?
prog321

#491 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Kada je teze bilo u Americi a da nije rezultiralo nekom jakom drustvenopolitickom promjenom ?
1930a Great Depression je rezultat imala dolazak Hitlera na vlast i II svjetski :-D
A u Americi je tad uvedena socijala. Upravo kao rezultat te ekonomske katastrofe.
Last edited by prog321 on 08/03/2016 18:12, edited 2 times in total.
baxul

#492 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by baxul »

prog321 wrote:Kada je teze bilo u Americi a da nije rezultiralo nekom jakom drustvenopolitickom promjenom ?
1930a Great Depression je rezultat imala dolazak Hitlera na vlast i II svjetski :-D
A u Americi je tad uvedena socijala. Upravo kao rezultat te ekonomske katastrofe.
šta je bilo poslije krize 1977?
prog321

#493 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

U 80-im Ameri prvi put masovno stampaju dolar. Prodaju obveznice i zaduzuju se . Princip koji postoji sve do danas gdje Ameri odrzavaju socijalni mir davanjem federalnih grantova svakoj drzavici po malo, dok se federalna vlast basnosolovno zaduzuje. Ocigledno to sad nije dovoljno. :-D
baxul

#494 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by baxul »

prog321 wrote:U 80-im Ameri prvi put masovno stampaju dolar. Prodaju obveznice i zaduzuju se . Princip koji postoji sve do danas gdje Ameri odrzavaju socijalni mir davanjem federalnih grantova svakoj drzavici po malo, dok se federalna vlast basnosolovno zaduzuje. Ocigledno to sad nije dovoljno. :-D
age of greed :D al što šta fali držalo ih 30ak godina a ni danas dan nije loše, dok ih w nije uhako...
prog321

#495 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Uhakale su ih korporacije koje su stavili politicare u svoje dzepove a zauzvrat oni kreirali politiku na ustrb malog covjeka.
Takodje, politika stalnog ali kontroliranog zaduzivanja moze dugorocno funkcionisati samo ako postoji stalni ekonomski rast. Medjutim, nije moguce svake godine izumiti internet, kompjuter, i slicne igracke.
Dodje do globalnog zasicenja. A to je upravo sto se u zadnjih nekoliko godina dogadja.
Globalne ekonomije suzavaju.
baxul

#496 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by baxul »

prog321 wrote:Uhakale su ih korporacije koje su stavili politicare u svoje dzepove a zauzvrat oni kreirali politiku na ustrb malog covjeka.
Takodje, politika stalnog ali kontroliranog zaduzivanja moze dugorocno funkcionisati samo ako postoji stalni ekonomski rast. Medjutim, nije moguce svake godine izumiti internet, kompjuter, i slicne igracke.
Dodje do globalnog zasicenja. A to je upravo sto se u zadnjih nekoliko godina dogadja.
jes promjena fokusa sa nauke na socijalni konzervatizam, pa potom na "rat protiv terorizma" se desila za vrijeme w-a... od tad malo po malo im inovacije izmiču... no evo opet privatni sektor je preuzeo na sebe i svemir i inovacije u energetskoj efikasnosti i slično...

http://www.cc.com/shows/the-daily-show- ... -interview intervju iz 2012 al jako relevantno vezano za ekonomiju, obrazovanje, inovaciju i budućnost amerike generalno. bill je kralj
prog321

#497 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by prog321 »

Jon Stewart.
Nije svijet isti bez njega na tv :sad:
Ne mogu docekati da se on jednom kandiduje za predsjednika Amerike :-D
Fudo387

#498 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Uhakale su ih korporacije koje su stavili politicare u svoje dzepove a zauzvrat oni kreirali politiku na ustrb malog covjeka.
whatever,

Image
:oops:
jeza u ledja

#499 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by jeza u ledja »

"Amerika se raspada", vol. 345.
Idriz

#500 Re: Bernie Sanders - sljedeci predsjednik USA ?

Post by Idriz »

Fudo387 wrote:
whatever,

Image
:oops:
Znas li ti razliku izmedju nominalnog i realnog? I u realnom, sta ti apsulutni broj govori o distrbuciji?
Post Reply