"Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sahara1428

#476 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by sahara1428 »

Sve pod krinkom širenja sunneta...
Danijaal-Anes Karabegovic Zbog takvih "daija" koji su tek bili na fakultetu i nešto od životnog iskustva imali, uništeni su mnogi životni ideali, životi mladih ljudi...
Znam sigurno da su nam govorili da je zabranjeno na medicinski fakultet ići jer se na fakultetu ući na mrtvim ljudskim tijelima.....
Zabranjeno je bilo boraviti u kući gdje ima alkohola, pa su se mnogi morali svađati i tući sa roditeljima....
Zabranjeno je bilo putovati u autobusu jer se puštala muzika ( pa se moralo fizički obračunati sa vozačima)
Zabranjeno je bilo sjesti u auto gdje je bio otkačen miris u obliku bora jer navodno to ima veze sa "trožićem" i širkom....
I onda nakon godina i godina sve je to dozvoljeno...
Allaha mi znam da mi je danas poznati daija govorio ( tada još nije otišao u Jordan pa u Saudiju) da je bolje da se ostane u Bocinji i uči, jer se znanje može i u Bocinji dobiti. Naravno ja sam ostao u BiH a on je završio fakultet u Medini ( bio sam primljen da idem za Jordan)
Zato sam da se zatvore svi "paradzemati " da neki novi neiskusni, samodopadajući "talibi" ne bi opet uništili mlade živote.
A kada paranoja međumezhebskog i svakog drugog sukoba doživi vrhunac onda nam uši čuju ono što želimo a ne što je stvarnost...

BUDI PAMETNIJI OD SVOJIH "ŠEJHOVA", "DAIJA"...

od "SPAŠAVANJA TAOCA" do "UBIJ AIŠU" bez psihoaktivnih supstanci samo sa viškom emocija...

perfekcionista1

#477 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by perfekcionista1 »

ABH017 wrote:Koliko su šiije agresivne u širenju svoje "priče" dovoljno govori podatak, da smo za njihovo navodno distanciranje od prvih halifa i hazreti Aiše, čuli upravo od vehabija.

@perfektpubertetlija
Ja ne vidim kako ti izgledaš, tako da nikako ne mogu reći da si ti vehabija na osnovu tvog izgleda. Ti si vehabija po svojim ubjeđenjima.
Uozbilji se i odrasti, pa dođi na jedno kolo.
naravno da nisu pretjerano agresivni, to se kosi sa njihovim religijskim nacelom tukjom. Suptilno su dosli da ovladaju osakacenim razumom prosjecnog bosnje.

Ja sam musliman po svojim ubjedjenjima. Smatram da nekoga etiketirati na takav nacin iako to negiram je krsenje pravila ovog foruma i ubuduce cu traziti da budes sankcionisan. Moj mezheb je hanefijski mezheb. A i da imam bradu bio bi jos veci hanefija jer je poznato da je Ebu Hanifa imao bradu tako dugu da bi mu svaki tzv vehabija pozavidio.
ABH017

#478 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

perfekcionista1 wrote:
ABH017 wrote:Koliko su šiije agresivne u širenju svoje "priče" dovoljno govori podatak, da smo za njihovo navodno distanciranje od prvih halifa i hazreti Aiše, čuli upravo od vehabija.

@perfektpubertetlija
Ja ne vidim kako ti izgledaš, tako da nikako ne mogu reći da si ti vehabija na osnovu tvog izgleda. Ti si vehabija po svojim ubjeđenjima.
Uozbilji se i odrasti, pa dođi na jedno kolo.
naravno da nisu pretjerano agresivni, to se kosi sa njihovim religijskim nacelom tukjom. Suptilno su dosli da ovladaju osakacenim razumom prosjecnog bosnje.

Ja sam musliman po svojim ubjedjenjima. Smatram da nekoga etiketirati na takav nacin iako to negiram je krsenje pravila ovog foruma i ubuduce cu traziti da budes sankcionisan. Moj mezheb je hanefijski mezheb. A i da imam bradu bio bi jos veci hanefija jer je poznato da je Ebu Hanifa imao bradu tako dugu da bi mu svaki tzv vehabija pozavidio.
Tukja. Jel to ovo što hafiz Mrkonjić objašnjava od 0:02:33 do 0:02:45?

https://m.youtube.com/watch?v=Z9IseCVPhVQ

U stručnoj terminologiji to se zove licemjerstvo.

Najprije trebaš da shvatiš da te brada ne čini ni manjim, ni većim muslimanom. Njena dužina pogotovo. Da je tako, pojedini ravnogorci i pravoslavni sveštenici bi bili najveći muslimani (hanefije, vehabije, selefije, šiije.... nebitno).
Biti musliman je nešto mnogo, mnogo, mnogo.... više, od zapuštene brade i skraćenih nogavica.
Ja uopšte ne zagovaram sufizam, pa si me ti nazvao sufijom (a i sufije, derviši puštaju bradu, kako to nisi primjetio). Brz si kad trebaš, bez argumentacije, etiketirati drugog, ali kad tebe neko svrsta u neku skupinu, i to sa razlogom, jer zastupaš njihove stavove, onda bi ti sankcionisao i prijavljivao. Pa izvoli prijavi.
S tim licemjerstvom, mi samo potvrđuješ da pripadaš istom pokretu, kao i, gore spomenuti, hafiz Mrkonjić. Ja ne znam drugi naziv za taj pokret, pa koristim onaj koji znam. Pošto vidim da te to vrijeđa, od sad ću to zvati "bratoizam", a sljedbenike te sekte "braća", sa sve navodnicima.
Towelie

#479 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

I lopova vredja kad ga nazoves lopovom, a on krade tako da levica ne zna sta uzima desnica. :mrgreen:
perfekcionista1

#480 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Hafiz se malo pogresno izrazio u pokusaju da bude duhovit. A osim toga drzi se one da ne treba javno podsticati sukob i dodatni razdor medju muslimanima. Sakrij tudju sramotu pa ce Allah tvoju sakriti.

Brada je potvrdjen sunet i svakako da onaj ko prakticira taj sunet ima dodatni sevap koji nema musliman bez brade. Zar ne? Logika cista. Ili hoces reci da brada nije sunet i da onaj ko je nosi nema nagradu zbog slijedjenja tog suneta?

Ja koliko znam jesi sufija, ako nisi deklarisi se i kazi da nemas nista sa sufijskim pokretom i ja cu te prestati tako nazivati, kao sto ocekujem da i ti to uradis jer nisam ni na koji nacin povezan sa nasom bracom selefijama koje volim jer su nasa braca. Zatucani pojedinci medju njima nisu razlog da mi svi budu omrazeni.
I nije fino da tako govoris o hafizu Mrkonjicu. Musliman koji ima titulu hafiza je covjek kojeg moramo maksimalno postovati. Vjerujem da Allah pruza tu blagodat naucenog Kur'ana napamet samo odabranim i vrijednim postovanja ljudima. Kur'an ne moze svako nauciti. Tako da cuvaj se klevetanja Allahovih prijatelja.
kritichar

#481 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by kritichar »

Prema mišljenju imama 4 mezheba, brada je vadžib, a brijanje brade haram!
Stav Ebu Hanife r.a. je da dužina brade treba da bude u širini šake!
Ramzess Veliki

#482 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Ramzess Veliki »

oridjidji wrote: Slazem se da je cijepidlacenje put u propast svakako. Smatram vjeru savjetom. Posto pricamo o ljudima u vjeri, muslimanima razlicitih frakcija, sta cemo s njima kojima se savjet njima ne svidja iako im savjetujemo dobro i na lijep nacin, koji nisu blagi i tesko prihvataju savjet? Ne rade svi to grubo i rugajuci se drugima.
Dobro pitanje pošto sam ja jedan takav tvrdoglav tip. Kako ćete mene vrbovati?
ABH017

#483 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

perfekcionista1 wrote:Hafiz se malo pogresno izrazio u pokusaju da bude duhovit. A osim toga drzi se one da ne treba javno podsticati sukob i dodatni razdor medju muslimanima. Sakrij tudju sramotu pa ce Allah tvoju sakriti.

Brada je potvrdjen sunet i svakako da onaj ko prakticira taj sunet ima dodatni sevap koji nema musliman bez brade. Zar ne? Logika cista. Ili hoces reci da brada nije sunet i da onaj ko je nosi nema nagradu zbog slijedjenja tog suneta?

Ja koliko znam jesi sufija, ako nisi deklarisi se i kazi da nemas nista sa sufijskim pokretom i ja cu te prestati tako nazivati, kao sto ocekujem da i ti to uradis jer nisam ni na koji nacin povezan sa nasom bracom selefijama koje volim jer su nasa braca. Zatucani pojedinci medju njima nisu razlog da mi svi budu omrazeni.
I nije fino da tako govoris o hafizu Mrkonjicu. Musliman koji ima titulu hafiza je covjek kojeg moramo maksimalno postovati. Vjerujem da Allah pruza tu blagodat naucenog Kur'ana napamet samo odabranim i vrijednim postovanja ljudima. Kur'an ne moze svako nauciti. Tako da cuvaj se klevetanja Allahovih prijatelja.
Hafiz je čovjek od krvi i mesa, i nije jedini. Ja ga ne klevećem, on to radi sam. Ja sam samo postavio ono što je on rekao i nazvao to pravim imenom. Ja bih bio licemjer, ako bih ga branio samo zato što je hafiz i "brat". Ne, ne šali se on uopšte.. Tebi ono liči na šalu? Bože me sačuvaj. Meni ono liči na mržnju. Nije on sakrivao tuđu sramotu, već pokušao da je objelodani indirektno. Ali nejse.. Ne mogu ja tebe ubijediti da je mlijeko bijelo, kad ga ti vidiš crnim.

Što se tiče brade, nisam ni rekao da nije sunnet. Samo sam rekao da se puštanjem brade ne postaje musliman. Mene impresioniraju neke druge stvari.

Na osnovu čega ti znaš da sam ja sufija? Zato što kritikujem sufijsko razbijanje džemata? Ja sebe ne svrstavam ni u jednu od tih grupacija, a i svrstavam se u sve. Meni su braća i sufije i selefije i šiije i hanefije i malikije i hanbelije i šafije, bez razlike.
ABH017

#484 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by ABH017 »

Prema Kur'anu, dakle prema Allahu dž.š., razbijanje džemata i ummeta je strogo zabranjeno, dakle haram.
Strogo je naređeno držanje Allahovog užeta. Dakle fard.
m_l

#485 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by m_l »

Najzanimljivije na ovoj temi: podatak da u BiH postoji oko 400 000 vehabijskih simpatizera; licitacija imenima vehabija unutar IZ, pa se krenulo od Ljevakovica. A zatim lajkanje takvog sadrzaja od strane forumasa koji je birvaktile na forumu lijepio klipove i govorio "Sve od Safeta Kuduzovica".

Jedno je ocito, a to je da su neki prekucali Galijasevica svojim analizama. On od sad moze samo da vristi.

A evo jedan link izvjestaja takticnog djelovanja takodjer paradzemata:

https://www.world-federation.org/sites/ ... Bosnia.pdf
Norman

#486 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
oridjidji wrote:
Post dijelimice stoji, pogotovo sa ovim dijelom da je oko nekih pomenutih satkan kult licnosti. Ipak poslanik Muhammed s.a.v.s. bas ne zasluzuje da se sa svojom porodicom, pa i ashabima i ashabijkama dovodi u istu ravan po tretmanu, vaznosti njihove licnosti i uloga u Islamu.

Ne slaze se s nekim dijelovima, ali ovaj boldani mi dio bode oci, to je tvrdnja najcesce pojedinih siitskih frakcija koje bjesno napadaju sve sto ima veze sa Ebu Bekr r.a., Omer r.a. i Osmanom r.a.. Neki toliko idu u krajnost da ih osim sto ih vrijedjaju i cine potvoru na njih , nazivaju i nevjernicima. Na tu tvrdnju uopste nisam naisao u sunijskim izvorima. Koliko mi je poznato, ta tvrdnja se medju sunijama smatra laznom.
11.00

https://www.youtube.com/watch?v=b6DKbCGn9os

:lol: :lol:

Moguce da je sija ovaj Husejn Bosnic. Ime sve govori. Radi tukje je promijenio ime u Bilal, samo da se zna. :D

Jos neke selefije su isto ovo potvrdile. Cini mi se Kuduzovic. Dakle, grijesis. :D
Ne griješi baš toliko. Nije svakome Bilal Bosnić vrhovni vjerski autoritet kao tebi. :D Ima i drugih interpretacija.

Da li je Omer bin Hatab, radijallahu anhu, zakopao svoju živu kćerkicu? 
Gojeni H

#487 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:
Gojeni H wrote:
zagortenej wrote:ili bitka kod Ulaisa, poznatija kao Krvava bitka, za vrijeme vladavine Ebu Bekra, kada je Halid ibn Velid (poznatiji kao Allahova sablja) naredio pogubljenje 70 000 zarobljenih Perzijanaca. naravno, ovo je bio osvajački pohod, a ne odbrambeni, tzv.širenje islama mirnim putem.

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Ullais

nije čudo što su današnje "selefije" ovakve, kad su im uzori selefi bili nestašni :-D
Na linku koji si postavio, stoji da je broj vojnika perzijsko-krscansko arapske alijanse iznosio 70 000 a prema modernim procjenama 30-35 hiljada vojnika.
Pretpostavimo da je broj iznosio 70 hiljada, da li to znaci da su samo pobacali oruzje a muslimani ih onda likvidirali?
Pisam im se onda na hrabrost i vojnu strategiju!

Zasto je onda Halid ibn Velid hvalio perzijsku borbenost?
Islamski izvori se hvale kako je Halid zarobio 70000 perzijskih vojnika i naredio da se pogube, tako što se skrenuli tok Eufrata i klali vojnike i bacali ih u korito. Vjerovatno nisu htjeli da predju na islam, nijedan. Istoricari navide da je Eufrat danima bio crven od krvi.
Nebitno je ko je od njih bio hrabar ili ne, da li se borio ili predao, bitno je to da su to uradili ljudi koji zauzimaju visoke pozicije u islamu i koji su uzori generacijama poslije njih. Dakle, to se desilo za vrijeme vladavine halife Ebu Bekra, a Halid je imao nadimak Allahova sablja.
Ako je to "najbolja" generacija i uzor, onda nije čudo kakav je krajnji produkt.
Kada takvo nesto tvrdis red bi bio da navedes te "islamske izvore" da vidimo o cemu se radi, a ne postavljati Wikipediin tekst kao referencu, kada na istom uopste ne stoji tako kako ti tvrdis.
Gojeni H

#488 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

oridjidji wrote: Svi navodi se daju provjeriti, pa i ovaj. Koliko mi je poznato manja pritoka Eufrata po imenu Kasef u tadasnjem Iraku, koja je sluzila kao rukavac za navodnjavanje navodno se crvenila od krvi perzijskih vojnika koje je pobio Halid sa svojim vojnicima zbog njegovog obecanja da ce njihovom krvlju obojiti rijeku. Kakav crni Eufrat obojiti, pa to je rijeka koja izvire u Turskoj i duga je oko 2800 kilometara. Vojska od par hiljada muslimana tesko da je mogla uho po uho pobiti 70 000 ljudi. Koji historicari to tvrde? Ciji? Pa nije to savremeni rat, pa da tako lako mozes zarobiti 70 000 ljudi i pobiti.

Halid je imao taj nadimak jer za svoga života nije izgubio bitku koju je vodio.
Docekaces da ti odgovori. Zagor-dupljak prvo mora pitati sejha.

Ali, evo ... cekam i ja.
zagortenej

#489 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Gojeni H wrote:
oridjidji wrote: Svi navodi se daju provjeriti, pa i ovaj. Koliko mi je poznato manja pritoka Eufrata po imenu Kasef u tadasnjem Iraku, koja je sluzila kao rukavac za navodnjavanje navodno se crvenila od krvi perzijskih vojnika koje je pobio Halid sa svojim vojnicima zbog njegovog obecanja da ce njihovom krvlju obojiti rijeku. Kakav crni Eufrat obojiti, pa to je rijeka koja izvire u Turskoj i duga je oko 2800 kilometara. Vojska od par hiljada muslimana tesko da je mogla uho po uho pobiti 70 000 ljudi. Koji historicari to tvrde? Ciji? Pa nije to savremeni rat, pa da tako lako mozes zarobiti 70 000 ljudi i pobiti.

Halid je imao taj nadimak jer za svoga života nije izgubio bitku koju je vodio.

Ali, evo ... cekam i ja.
ma ja ba, gdje će to biti istina, pa srušilo bi vam vaš svijet u kojem živite. bolje vam je da što manje znate, tj.da slušate samo profiltrirane informacije :wink:
Towelie

#490 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Da bi da jednom docekamo da nam zagortenej objasni sistem po kome on zivi, pa da izadjemo iz tmina na svetlo..
zagortenej

#491 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Towelie wrote:Da bi da jednom docekamo da nam zagortenej objasni sistem po kome on zivi, pa da izadjemo iz tmina na svetlo..
hoćemo malo o meni pričati sad? :wink:
standardna procedura :roll:

sad ce @gojeni primjeniti taktiku "hoš' da prođem krozate
Towelie

#492 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

zagortenej wrote:
Towelie wrote:Da bi da jednom docekamo da nam zagortenej objasni sistem po kome on zivi, pa da izadjemo iz tmina na svetlo..
hoćemo malo o meni pričati sad? :wink:
standardna procedura :roll:

sad ce @gojeni primjeniti taktiku "hoš' da prođem krozate
Ne o tebi, vec o tvom sistemu vrednosti u zivotu, o tvom svetopogledu. Zasto bi to krio od nas?
Gojeni H

#493 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:
Gojeni H wrote:

Ali, evo ... cekam i ja.
ma ja ba, gdje će to biti istina, pa srušilo bi vam vaš svijet u kojem živite. bolje vam je da što manje znate, tj.da slušate samo profiltrirane informacije :wink:
Srrusio ne-srusio, po-sta-vi iz-vo-re, POSTAVI IZVORE, POSTAVI IZVORE!
Gojeni H

#494 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote: sad ce @gojeni primjeniti taktiku "hoš' da prođem krozate
Tekbiiiiiir!
zagortenej

#495 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Gojeni H wrote:
zagortenej wrote:
Gojeni H wrote:

Ali, evo ... cekam i ja.
Srrusio ne-srusio, po-sta-vi iz-vo-re, POSTAVI IZVORE, POSTAVI IZVORE!
NE-ĆU :mrgreen:
Nisi ni prvi ni zadnji na ovom forumu koji je tražio izvore, i kad ih postavim onda se samo usutite, jer nema odgovora. Ili ide klasično skretanje teme na ad hominem, kao sto je @towelie već krenuo.
Ako ti se ne svidja sto pišem, nemoj čitati. Neću se nasikirati, vjeruj mi :wink:
zagortenej

#496 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by zagortenej »

Gojeni H wrote:
zagortenej wrote: sad ce @gojeni primjeniti taktiku "hoš' da prođem krozate
Tekbiiiiiir!

:-D
perfekcionista1

#497 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

ABH017 wrote: Hafiz je čovjek od krvi i mesa, i nije jedini. Ja ga ne klevećem, on to radi sam. Ja sam samo postavio ono što je on rekao i nazvao to pravim imenom. Ja bih bio licemjer, ako bih ga branio samo zato što je hafiz i "brat". Ne, ne šali se on uopšte.. Tebi ono liči na šalu? Bože me sačuvaj. Meni ono liči na mržnju. Nije on sakrivao tuđu sramotu, već pokušao da je objelodani indirektno. Ali nejse.. Ne mogu ja tebe ubijediti da je mlijeko bijelo, kad ga ti vidiš crnim.

Što se tiče brade, nisam ni rekao da nije sunnet. Samo sam rekao da se puštanjem brade ne postaje musliman. Mene impresioniraju neke druge stvari.

Na osnovu čega ti znaš da sam ja sufija? Zato što kritikujem sufijsko razbijanje džemata? Ja sebe ne svrstavam ni u jednu od tih grupacija, a i svrstavam se u sve. Meni su braća i sufije i selefije i šiije i hanefije i malikije i hanbelije i šafije, bez razlike.
Nemoj mi tih perfidnih fazona, smijesan mi je stil "argumentiranja" gdje navedes neku opcu cinjenicu koju niko ne negira i time osporavas pojedine teze druge osobe. Niko ne negira da su hafizi od krvi od mesa i niko ne negira da se pustanjem brade ne postaje musliman. Jedno ne iskljucuje drugo. Drzi se sustine i odgovaraj precizno.

Hafizi imaju posebno mjesto kod Allaha i tvrdim da svako hafiz ne moze biti, ko nije cistog srca i jakog imana nikada to ne moze postati. Ti se nasao kritikovati covjeka na osnovu par sekundi jednog predavanja, pa treba da te bude strah Boga. Svako neka pogleda njegovo gostovanje na facu tv, i nika sam iskreno kaze da li je taj covjek iskren. Najlakse je preko tastature palamuditi i pametovati drugima.A uostalom briga me, ogovaraj i kleveci a Allah ce na Sudnjem danu dati hafizu Mrkonjicu njegov hakk i poravnat ce te racuna medjusobno. Ja bi se bojao parniciti sa hafizom na sudnjem danu.
Last edited by perfekcionista1 on 03/02/2016 19:12, edited 1 time in total.
Towelie

#498 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by Towelie »

Zagortenej, zaista nije islamski ovo sto radis. Optuzio si me da koristim ad hominem prema tebi, a ja sam jedino zatrazio da nam predstavis tvoj sistem verovanja. O tvojoj licnosti i karakteru uopste nije bilo reci. Ako jeste, postuj taj sporni komentar.

Je li toliko tesko odgovoriti na jednostavno pitanje bez vrdanja i spinovanja kad god se za to ukaze prilika?
nasa

#499 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by nasa »

Hajde stvarno dosta!
@zagor ne okreci na pricu o izvorima I ostalom sto smo vec pretresli sto puta.
arzuhal

#500 Re: "Paradžemati": Reisovo posljednje zbogom "Novim muslimanima"

Post by arzuhal »

Čuj, koji sistem...Fitna system. Nema se tu šta dočekivat...Izać iz tame u mrak.
Post Reply