Zašto se mrzi turbofolk?
Moderator: _BataZiv_0809
-
dezurni_ucenik
#476 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
.
Last edited by dezurni_ucenik on 22/03/2016 00:47, edited 1 time in total.
- dust in the wind
#477 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
što neko reče ne volim duboke filozofije o muzici... ljudi dragi šta vazite. muzika ko muzika... mislim i ja samo tako govorila da je rock smisao života, pa samo napunila 17 godina. muzika treba da bude bitna ljudima koji se njome bave, njihovo radno mjesto uključuje muziku, dal je to dirigent, pjevač, gitarista, tekstopisac... i oni žive od toga i bore se na tržištu. trebaju da sve nas "navedu" da ih slušamo i idemo na koncerte, lajkamo na fb ili šta već. a ove price da su neki glupi jel slušaju nešto ili je neko jako pametan jer voli jazz. dajte. uozbiljite se. većini nas je muzika nešto što čejemo kada smo vani... ne forsirajte bitnost nečega što toliko i nije. što ne znači da svako ne treba slušati šta želi..pa toliko je sada tržište muzike, od yt, pa do kafana da se birka gdje će ko provesti subotu veče.
- Raigor Stonehoof
#478 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
dust in the wind wrote:što neko reče ne volim duboke filozofije o muzici... ljudi dragi šta vazite. muzika ko muzika... mislim i ja samo tako govorila da je rock smisao života, pa samo napunila 17 godina. muzika treba da bude bitna ljudima koji se njome bave, njihovo radno mjesto uključuje muziku, dal je to dirigent, pjevač, gitarista, tekstopisac... i oni žive od toga i bore se na tržištu. trebaju da sve nas "navedu" da ih slušamo i idemo na koncerte, lajkamo na fb ili šta već. a ove price da su neki glupi jel slušaju nešto ili je neko jako pametan jer voli jazz. dajte. uozbiljite se. većini nas je muzika nešto što čejemo kada smo vani... ne forsirajte bitnost nečega što toliko i nije. što ne znači da svako ne treba slušati šta želi..pa toliko je sada tržište muzike, od yt, pa do kafana da se birka gdje će ko provesti subotu veče.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
-
Yapi Yapo
#480 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
https://www.youtube.com/watch?v=uR8jNRI0Jxo
Gledam mladost tvoju
i tvoju ljepotu
znam veceras kraja
nema tvojoj sreci
vjerujes da ja sam
princ iz tvojih snova
osjecam se krivim
i moram ti reci
Refren
Ne vjeruj u mene
ne vjeruj u mene
ja nisam ono
u sta vjerujes ti
srusio bih lako u
jednom losem danu
sve sto bi sagradili mi
ne vjeruj u mene
Kada sam te sreo
nasalih se s tobom
htio sam ti za
poljubac ruzu dati
onda sam od sale
napravio igru
ti od igre ljubav
i sad moras znati
Refren
Suvise je bola
satkano u meni
ti si divna bas kakvu
sam uvijek htio
zato cu ti reci
istinu o sebi
ja sad nisam ono
sto sam nekad bio
Refren
-
makthemak
#481 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Ja dok nisam poceo citat ovu temu nisam ni znao da postoji juzni vetar majko mila sta sve covjek nece cut na ovim usranim prostorima.
-
L u c i f e r
#482 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
dust in the wind wrote:što neko reče ne volim duboke filozofije o muzici... ljudi dragi šta vazite. muzika ko muzika... mislim i ja samo tako govorila da je rock smisao života, pa samo napunila 17 godina. muzika treba da bude bitna ljudima koji se njome bave, njihovo radno mjesto uključuje muziku, dal je to dirigent, pjevač, gitarista, tekstopisac... i oni žive od toga i bore se na tržištu. trebaju da sve nas "navedu" da ih slušamo i idemo na koncerte, lajkamo na fb ili šta već. a ove price da su neki glupi jel slušaju nešto ili je neko jako pametan jer voli jazz. dajte. uozbiljite se. većini nas je muzika nešto što čejemo kada smo vani... ne forsirajte bitnost nečega što toliko i nije. što ne znači da svako ne treba slušati šta želi..pa toliko je sada tržište muzike, od yt, pa do kafana da se birka gdje će ko provesti subotu veče.

-
klixo
#483 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
U osnovnoj sam mrzio turbofolk , slušao uglavnom stranu muziku.
Dodjem u srednju, na prvoj godini popujem vazdan turbofolk je sranje te ovo te ono.
Vec u drugoj redovno u ježu do ranih sati uz Lukasa
Dodjem u srednju, na prvoj godini popujem vazdan turbofolk je sranje te ovo te ono.
Vec u drugoj redovno u ježu do ranih sati uz Lukasa
- dale cooper
#484 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Muzika ko' muzika, politika ko' politika, sport ko' sport, umjetnost ko' umjetnost.dust in the wind wrote:što neko reče ne volim duboke filozofije o muzici...ljudi dragi šta vazite. muzika ko muzika... mislim i ja samo tako govorila da je rock smisao života, pa samo napunila 17 godina. muzika treba da bude bitna ljudima koji se njome bave, njihovo radno mjesto uključuje muziku, dal je to dirigent, pjevač, gitarista, tekstopisac... i oni žive od toga i bore se na tržištu. trebaju da sve nas "navedu" da ih slušamo i idemo na koncerte, lajkamo na fb ili šta već. a ove price da su neki glupi jel slušaju nešto ili je neko jako pametan jer voli jazz. dajte. uozbiljite se. većini nas je muzika nešto što čejemo kada smo vani... ne forsirajte bitnost nečega što toliko i nije. što ne znači da svako ne treba slušati šta želi..pa toliko je sada tržište muzike, od yt, pa do kafana da se birka gdje će ko provesti subotu veče.
sve u životu relativiziraju, koje ništa posebno ne dotiče ili pomjera, koje ne uživaju ni u čemu posebno, koje nemaju nikakvo
posebno mišljenje o bilo čemu.
Muzika nije samo muzika onome ko je zaista, zaista, ZAISTA voli, bio on običan slušalac ili kreator.
Last edited by dale cooper on 06/03/2016 02:26, edited 1 time in total.
- medvjed23
#485 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
muzika je legitiman smisao života.. neko živi za novac, neko za djecu, neko za ženu, neko za votku, neko za muziku.. sto ljudi, sto ćudi.. ako je nekome rok furka, prevaziđena sa punoljetstvom, i to je sasvim ok, al ne treba vlastiti primjer nametati kao pravilo..
-
Niemand
#486 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Oplakala sam citajuci temu.

- avetinja
#487 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Dao će se turbofolk vratiti u vrijeme 1999-2003.
-
Paul Gascoigne
#488 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Kako je Ceca turbofolk a Šaban - mihajlo- virus-telo uz telo-hajde mala da pravimo lom nije?incognito071 wrote:Zato sto turbofolk predstavlja sva ona govna u drustvu koja su isplivala na povrsinu u i nakon rata.
Meni je turbofolk sinonim za sve ono sto ne valja na balkanu pocevsi od kriminala, lopovluka, nacionalizma, Cece itd.
edit. Saban ne spada pod "turbofolK" jer je lik institucija na balkanu sto se tice narodne muzike nesto kao toma zdravkovic, miroslav ilic itd.
turbofolk su cece, seke, jelene pizde lijepe materine..
-
Paul Gascoigne
#489 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
U čemu je problem? Ovo je pop pjesma sa banalnim, komercijalnim tekstom. Ako želiš naći ću ti desetine pogrešaka i gluposti u Štulićevim tekstovima.Capajebo wrote:
Fkt ne znam jel' treba neki komentar![]()
Vise vrijedi zarez u jednom od tekstova AZRE nego njen cijeli album... djavola album, karijera.
-
Paul Gascoigne
#490 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Behka i Ljuca, Hasim Muharemagic, Zaim Imamovic, Nestor Gabric, Cune Gojkovic, Tozovac, Safet Isovic pa i rani radovi Miroslava Ilića.ExNihilo wrote:Šta je klasični stari folk? Cinci-linci uz kolo?_BataZiv_0809 wrote:Turbo folk puno vise slicnosti ima sa eurodanceom i modernom americkom mainstream muzikom, nego sa klasicnim starim folkom.ExNihilo wrote:RHCP su abominacija rock muzike, baš kao što je turbofol abominacija folk muzike. Nirvana je, opet, bend za nedozrele tinejdžerke. Tako da, jarane, ne brini se. Nema u tvom ukusu ništa kontradiktorno: sve što slušaš je sranje.
-
Paul Gascoigne
#491 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Odličan komentar!dragan.s wrote:Za ove koji tvrde da toga nije bilo prije rata samo da kažem da se varaju. Kao mlađi sam slušao samo domaći i strani pop i rok, a narodnjake nisam volio. Niti sam u srednjoj znao bilo koga je slušao narodnjake. Onda sam otišao u JNA i vidio da sam jedan od rijetkih takvih.
Razlika u odnosu na sadašnje vrijeme je što je tada bilo jako malo medija. A i ti koji su postojali su jako pazili šta se pušta. Što ne znači da loših pjevača i/ili pjesama nije uopšte bilo. Bilo ih je koliko god hoćeš, ali nikad nisu mogli postati šire poznati jer su ih TV i radio stanice ignorisali.
Prvi koji je iskočio iz tog sistema 80-tih je bio Radio Šabac (na srednjim talasima) koji su počeli da puštaju sve od reda. Mislim da je ta stanica bila među najslušanijim u SFRJ tamo sredinom osamdesetih.
Dolaskom devedesetih sva ova bulumenta neafirmisanih pjevača je uletila na privatne TV i radio stanice i počelo je ono što se naziva "turbo-folkom". Ovo danas na medijskojm sceni je "mila majka" šta se sve puštalo početkom i sredinom devedestih.
Danas slušam sve, a od narodnjaka preferiram one starije tipa Šabana, Sneže Đurišić, Vidu Pavlović, Vericu Šerifović. Tomu itd. Volim poslušati i dobar sevdah, samo se sad svi guraju da ga pjevaju što baš i ne zvuči dobro.
-
Paul Gascoigne
#492 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Isović je bio nacionalizmom zablindirani mediokritet. Sa estetskog skrenuo je u etičko polje prilikom ovog odgovora, kao i svaki intelektualac u pokušaju.dezurni_ucenik wrote:I kad vec Safeta spominjes, evo njegovog misljenja o koncetu Sinana Sakica u Sarajevu
Pjevac sevdalinki s najvise prodatih ploca, Safet Isovic, nije krio rezignaciju zbog "duplog solistickog koncerta".
DANI: Kako komentarisete cinjenicu da je 12.000 ljudi doslo na koncert i pjevalo sve pjesme Sinana Sakica zajedno s njim?
ISOVIC: Tuzan sam, mislim da je na djelu jedna hipokrizija nasih institucija koja nas svijet odvodi na stranputicu. Trebalo bi pitati ljude iz Ministarstava kulture, federalnog i kantonalnog, sta oni misle o tome. Za mene je to jedan duboki poraz.
DANI: Poraz?
ISOVIC: Da skratim, mislim da jos samo treba da se na Ilidzi organizuje guslarska vecer i da se na njoj pojavi Radovan Karadzic pa da shvatimo kako smo nisko pali.
-
Paul Gascoigne
#493 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
1. Da bi o nečemu pričao moraš poznavati temudale cooper wrote:Pa ti si na ovoj temi pokazao da objektivno nemaš ukusa, stavljajući u isti kontekst šund sa umjetnošću.beniciodeltoro wrote:E tu sada dolazi u igru malo ignorancije. Ja volim nešto i smatram da imam ukusa, ti to ne voliš znači da nemaš ukusa jer da ga imaš ti ne bi rekao da to ne voliš.dale cooper wrote:Da bi neko razlikovao dobru od loše muzike potrebno je prvo da ima dobar ukus, osjećaj za estetiku i kapacitet za kritičko razmišljanje.
Nekome ko to nema sasvim je normalno staviti u istu ravan Šabana, Beatlese i Mozarta.
Kako znam? Pa vrlo jednostavno. Za recimo Beatlese i Mozarta postoji ogroman konsenzus i kritike i publike
da je ono što su radili umjetnost i dio muzičke istorije. Za Šabana nema i nikada neće biti.
Druga stvar je što si ti pokazao da ti je poznavanje i rock i pop muzike najblaže rečeno površno vrteći se
non stop sa istim imenima. Vjerovatno muziku i slušaš onako površno i usputno, nije ti to neki bitan
segmenat života. Vidiš, meni jeste, zato mi i ide na živce ovako lupanje i drobljenje stvari koje ne idu
i nikada neće moći ići zajedno.
2. Argumentacija nije dobra jer si pobrkao dijahronijsku sa sinhronijskom osom
3. Nekoliko pjesama Šabana Šaulića su kompozicijski, lirski i interpretativni dragulji.
-
Paul Gascoigne
#494 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Ima li u džezu "kritičkog načina razmišljanja i gledanja na svijet oko sebe"? Ima li ga u operi? Ima li ga kod Arsena? Muzički si površan i neobrazovan, a vrlo nepristojno nastupaš sa odvažne pozicije.dale cooper wrote:Koja je to poveznica između turbo folka i pop muzike, odnosno o kojoj pop muzici govoriš?dragan.s wrote: Kao što je neupitna poveznica između turbofolk i pop muzike. Sa jednakim pravom bi ga mogli nazvati i turbopop. I šta to dokazuje? Ništa.
Ako ti ne vidiš razliku između turbofolka i narodne muzike i tvrdiš da je to sve isto onda je to za mene generalizovanje. I tu više nema rasprave.
Svaka zemlja je na svoj način prošla kroz tranziciju. Najgore je što mi još prolazimo.
Pretjeruje se u društvenoj ulozi muzike. Koja to muzika tjera na razmišljanje i propitivanje? I kad je to muzika bila više od zabave? Je li rok muzika zaustavila rat u Vijetnamu? Ma hajde. Mogli su pjevati "Let the Sunshine In" još 100 godina i organizovati još 10 Vudstoka, rat je prestao kad je političarima odgovaralo.A koja je razlika između
narodne i turbo folk muzike?![]()
Muzika nema moć da zaustavi ratove i slične stvari kao što su to naivno hipiji mislili.
Međutim u muzici je oduvijek postojao taj kritički način razmišljanja i gledanja na svijet oko sebe
koji je mogao potaknuti i druge na slično razmišljanje. Ne treba bolji primjer od Bob Dylana.
-
Paul Gascoigne
#495 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Bravo dečko.beniciodeltoro wrote:Ovaj komentar je vrlo interesantan. Pubertetski tekst pjeva Seka Aleksić koja za mnoge ovdje ima hrpu pubertetskih tekstova. Sada idemo redom, kada se pogledaju tekstovi njenih pjesama našu se tekstopisci kao Sergej Ćetković koji ima divne balade, Kiki Lesendrić iz grupe Piloti i Marina Tucaković koja je pisala tekstove mnogih starih hitova Zdravka Čolića i Miše Kovača. Sada da je se ona odlučila jednu od hitova za Mišu da ponudi Seki, Ceci ili Karleuši da li bi it isti kritičari smatrali odjednom da je taj tekst loš?Azrail wrote:Onaj nekoliko stranica ranije postavlja tekst od Seke i kaže da nađemo bolji tekst od neke rok pjesme, a tekst na nivou ljubavne pjesmice koju može napisati neki pubertetlija. Da nađeš bolje od toga ne treba ići i tražiti po svijetu, dovoljno je pročitati bilo koji tekst od Indexa.
Cecin Beograd je napisao Dino Merlin, da sada ignorišemo što je ona Arkanova udovica i gledamo je samo kao pjevačicu, da li bi oni svi koji pjevuše Paša moj solidni Cecin tekst isto pjevali ili bi rekli da je napisan od pubertetlije?
Svi hvale sa pravom tekstove grupe Bore Čorbe i onda Bora odluči napisati tekst za ovu Šabanovu pjesmu![]()
Kada bi pustio ovo pojedinim sa ove teme oni bi brže bolje tražili šta starije od Čorbe da zaborave idiotski tekst koji su upravo čuli![]()
Milić Vukašinović za Hanku Paldum i još ima primjera za koje mi još ne znamo gdje tekstopisci pjesama koje obožavamo napišu tekst za žanr za koje mi ne želimo ni čuti strofu a kamoli priznait da je tekst dobar.
-
dezurni_ucenik
#496 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
djes beniciodeltoro sta ima? Nije te dugo bilo pa si opet navratio da loma trolas, a?Paul Gascoigne wrote:Isović je bio nacionalizmom zablindirani mediokritet. Sa estetskog skrenuo je u etičko polje prilikom ovog odgovora, kao i svaki intelektualac u pokušaju.dezurni_ucenik wrote:I kad vec Safeta spominjes, evo njegovog misljenja o koncetu Sinana Sakica u Sarajevu
Pjevac sevdalinki s najvise prodatih ploca, Safet Isovic, nije krio rezignaciju zbog "duplog solistickog koncerta".
DANI: Kako komentarisete cinjenicu da je 12.000 ljudi doslo na koncert i pjevalo sve pjesme Sinana Sakica zajedno s njim?
ISOVIC: Tuzan sam, mislim da je na djelu jedna hipokrizija nasih institucija koja nas svijet odvodi na stranputicu. Trebalo bi pitati ljude iz Ministarstava kulture, federalnog i kantonalnog, sta oni misle o tome. Za mene je to jedan duboki poraz.
DANI: Poraz?
ISOVIC: Da skratim, mislim da jos samo treba da se na Ilidzi organizuje guslarska vecer i da se na njoj pojavi Radovan Karadzic pa da shvatimo kako smo nisko pali.
-
Paul Gascoigne
#497 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Ne znam o čemu govoriš. Da li si upoznat sa Isovićevim opusom i nazorima ili si ovu idiotariju postavio na talasu mitološke eho slike?dezurni_ucenik wrote:Paul Gascoigne wrote:dezurni_ucenik wrote:I kad vec Safeta spominjes, evo njegovog misljenja o koncetu Sinana Sakica u Sarajevu
djes beniciodeltoro sta ima? Nije te dugo bilo pa si opet navratio da loma trolas, a?
-
dezurni_ucenik
#498 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Paul Gascoigne wrote:Ne znam o čemu govoriš. Da li si upoznat sa Isovićevim opusom i nazorima ili si ovu idiotariju postavio na talasu mitološke eho slike?dezurni_ucenik wrote:Paul Gascoigne wrote:
djes beniciodeltoro sta ima? Nije te dugo bilo pa si opet navratio da loma trolas, a?
Momcino u redu je. Idi furaj nekog drugog
-
Paul Gascoigne
#499 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Jablani se povijaju napisao je Rade Jovanović, Dva galeba bela Rade Vučković. Prva je "bliža" narodnom duhu, tj. sevdalijskoj arheformi, dok je druga mnogo smjelije komponovana nefolk balada. Druga je tekstualno i melodijski mnogo bogatija.dragan.s wrote:U čemu je razlika?dale cooper wrote:
Halo ba?Ti očigledno ili ne čitaš ili namjerno trolaš.
![]()
Kada sam postavio Amiru i Himzu, jasno sam napisao da su njih dvoje odnosno sevdalinka i sevdah kao autohtona i tradicionalna
Bosanska pjesma ekvivalent Američkom, Engleskom ili Irskom folku. Ali sam isto tako napisao da razni Kemali, Šabani i Sinani
to ni u bilo kojem slučaju nisu. Znači sevdalinka nije ista stvar kao ono što se na ovim prostorima zove folk/narodna muzika i čiji
su predstavnici Šabani, Miroslavi, Sinani i ostali. Jel' ti sad šta jasnije? Jel' ti trebam crtati?
Obadvije pjesme su novokomponovane narodne (nisu izvorne, tj. sevdah). Šaban je od Safeta pokupio jako puno toga.
- dale cooper
#500 Re: Zašto se mrzi turbofolk?
Da, u sva tri slučaja. Jazz posebice je bio jedan od prvih muzičkih pravaca putem kojeg su Afro AmerikanciPaul Gascoigne wrote:Ima li u džezu "kritičkog načina razmišljanja i gledanja na svijet oko sebe"? Ima li ga u operi? Ima li ga kod Arsena? Muzički si površan i neobrazovan, a vrlo nepristojno nastupaš sa odvažne pozicije.dale cooper wrote:Koja je to poveznica između turbo folka i pop muzike, odnosno o kojoj pop muzici govoriš?dragan.s wrote: Kao što je neupitna poveznica između turbofolk i pop muzike. Sa jednakim pravom bi ga mogli nazvati i turbopop. I šta to dokazuje? Ništa.
Ako ti ne vidiš razliku između turbofolka i narodne muzike i tvrdiš da je to sve isto onda je to za mene generalizovanje. I tu više nema rasprave.
Svaka zemlja je na svoj način prošla kroz tranziciju. Najgore je što mi još prolazimo.
Pretjeruje se u društvenoj ulozi muzike. Koja to muzika tjera na razmišljanje i propitivanje? I kad je to muzika bila više od zabave? Je li rok muzika zaustavila rat u Vijetnamu? Ma hajde. Mogli su pjevati "Let the Sunshine In" još 100 godina i organizovati još 10 Vudstoka, rat je prestao kad je političarima odgovaralo.A koja je razlika između
narodne i turbo folk muzike?![]()
Muzika nema moć da zaustavi ratove i slične stvari kao što su to naivno hipiji mislili.
Međutim u muzici je oduvijek postojao taj kritički način razmišljanja i gledanja na svijet oko sebe
koji je mogao potaknuti i druge na slično razmišljanje. Ne treba bolji primjer od Bob Dylana.
izražavali bunt i nezadovoljstvo svojim statusom u Americi što je kasnije rezultiralo konkretnom političkom
platformom okupljenoj u pokretu za građanska prava.
Što se tiče muzičke neobrazovanosti, ako misliš na formalnu muzičku naobrazbu, onda si u pravu, ali malo
ko na ovom forumu je i ima. Što apsolutno nema veze sa davanjem mišljena i kritičkog osvrta. Ni većina
muzičkih kritičara nije formalno muzički obrazovana što ih ne ometa da daju svoje mišljenje na ovu temu.
Ja mislim da svoj sud mogu dati zbog činjenice da imam dug slušalački staž i istrenirano uho, iako je to
opet kažem moje lično mišljenje, sa kojim se apsolutno ne mora niko složiti.
A u slučaju površnosti, ti si sa prvom rečenicom pokazao da jako malo poznaješ i jazz i operu kao i opus
Arsena Dedića, dok si mogao postaviti ona gore pitanja. Nepristojan nisam i žao mi je ako neko misli
tako ili ako sam nekog uvrijedio. Međutim ti pokazuješ snažnu dozu agresivnosti na ovoj temi, a kako
sam mogao primjetiti na drugim si čak sklon i uvredama. Opusti se malo, nije ni ova tema niti forum
pitanje života i smrti. Živio!