I austrija uvozi njemacke tramvaje. I danska kupuje njemacke tenkove dok izvozi svoje vjetrocentrale. Niko ne moze sve. Juga je to pokusavala pa je negdje moglo, a negdje nije. Da smo se devedesetih otvorili, propalo bi 30% dok bi ostale bile restruktuirane i nastavile bi raditi. Neke bi bile giganti u svojoj industrijivivaldi wrote:upitno je dosta toga, jer ima tu vise spleta okolnosti, nego nase pameti. kad se pogledaju imena, tesko se otet utisku da smo i tada radili samo ono sto su nam drugi dali da radimo za njih i za sta su nas obucili.General War wrote: uvjek sam tvrdio da smo propustili zlatnu priliku da postanemo neko i nesto
svijet je tada bio puno manji nego danas, a mi smo bili puno veci. osim toga, dobar dio svijeta je tada bio iza "zavjese" pa su bili van konkunrecije naspram nas.
da ne spominjem zapadne firme, mi smo imali silnu pamet ali smo se ipak vozali u ceskim tramvajima, skodini generatori ili kako se to vec zove pokretali nase elektrane, njihova skola filma je za nas bila stvar prestiza..., a pritom manji od nas.
kad sam bio klinac za mene je gavrilovic bio bog i batina...dok nisam otisao u bijednu madjarsku pa probao njihovu prehrmabenu industriju. Da sam to mogao kupovati ovdje, sumnjam da bi se gavro ikada vise nasao u mom frizideru.
danas vise nema zeljezne zavjese. Danas su na trzistu i cesi i slovaci i madjari i poljaci, otvorenu kinu da i ne spominjem. Liga je danas puno puno jaca.
kako ide ona pjesma "po nama se nista nece zvati"
Ubrzano naoruzavanje
-
Bodkin
#476 Re: Ubrzano naoruzavanje
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#477 Re: Ubrzano naoruzavanje
jel to Jopet @ToTo pocHeo pisat fermane od pedesetak metara
neka neka imase sta i procitat, pametnica je to 
- vivaldi
#478 Re: Ubrzano naoruzavanje
u pravu si ti, samo sto sve pomenute zemlje ima hrpu svojih proizvoda koje kupuje cijeli svijet. Ja se nesto nesto ne sjecam nijednog naseg, osim pipmovanja tudjih licenci.Bodkin wrote:I austrija uvozi njemacke tramvaje. I danska kupuje njemacke tenkove dok izvozi svoje vjetrocentrale. Niko ne moze sve. Juga je to pokusavala pa je negdje moglo, a negdje nije. Da smo se devedesetih otvorili, propalo bi 30% dok bi ostale bile restruktuirane i nastavile bi raditi. Neke bi bile giganti u svojoj industriji
Nije neki uspjeh strucnom raspravom fascinirat nekoga ko nema pojma o toj materiji. Ja bih konkretno u ovom slucaju volio da cujem sta bi na ove stvari mogao reci neki ceski, slovacki, poljski, madjarski...inzinjer iz toga doba. Gdje su oni bili tada? na cemu su radili? sta bi za njih znacilo da ih je neka firma sa zapada bar malo pogurala? Koliko bi uopste nas svega toga zapalo da su oni smjeli i mogli biti ravnopravni na trzistu?
-
Bodkin
#479 Re: Ubrzano naoruzavanje
Ili da gledamo sa ove strane. Koliko danas imas strucnjaka kao sto je toto (realno nemam pojma o materiji. Mozda lik pojma nemavivaldi wrote:u pravu si ti, samo sto sve pomenute zemlje ima hrpu svojih proizvoda koje kupuje cijeli svijet. Ja se nesto nesto ne sjecam nijednog naseg, osim pipmovanja tudjih licenci.Bodkin wrote:I austrija uvozi njemacke tramvaje. I danska kupuje njemacke tenkove dok izvozi svoje vjetrocentrale. Niko ne moze sve. Juga je to pokusavala pa je negdje moglo, a negdje nije. Da smo se devedesetih otvorili, propalo bi 30% dok bi ostale bile restruktuirane i nastavile bi raditi. Neke bi bile giganti u svojoj industriji
Nije neki uspjeh strucnom raspravom fascinirat nekoga ko nema pojma o toj materiji. Ja bih konkretno u ovom slucaju volio da cujem sta bi na ove stvari mogao reci neki ceski, slovacki, poljski, madjarski...inzinjer iz toga doba. Gdje su oni bili tada? na cemu su radili? sta bi za njih znacilo da ih je neka firma sa zapada bar malo pogurala? Koliko bi uopste nas svega toga zapalo da su oni smjeli i mogli biti ravnopravni na trzistu?
- vivaldi
#480 Re: Ubrzano naoruzavanje
pa nisam ni ja strucnjak pa ti pitanje nije na mjestu. Koliko toto zna to bi trebao ocjeniti neko iz njegove materije. Mene bi mogao fascnirat i danasnji student prve godine masinstva jer ne znam nista.Bodkin wrote:Koliko danas imas strucnjaka kao sto je toto (realno nemam pojma o materiji. Mozda lik pojma nema ) koji su se skolovali i razvili u danasnjoj drzavi
ako cemo pravo, ima i danas nasih balavaca koji rade za gigante google, microsofte i sl.
-
Bodkin
#481 Re: Ubrzano naoruzavanje
Ima ih 20 u drzavi cijeloj i to ni jedan od njih nije strucnjak postao ovdje tj nije postao strucnjak van microsofta. Toto i njegova ekipa su to napravili u bih i to u domacim firmama. Nesto sto je danas naucna fantastika.vivaldi wrote:pa nisam ni ja strucnjak pa ti pitanje nije na mjestu. Koliko toto zna to bi trebao ocjeniti neko iz njegove materije. Mene bi mogao fascnirat i danasnji student prve godine masinstva jer ne znam nista.Bodkin wrote:Koliko danas imas strucnjaka kao sto je toto (realno nemam pojma o materiji. Mozda lik pojma nema ) koji su se skolovali i razvili u danasnjoj drzavi
ako cemo pravo, ima i danas nasih balavaca koji rade za gigante google, microsofte i sl.
Radio sam nesto sa bivsim tasom(danas vw) i u razvoj vodi jedan covjek koji ne naravno prijeratni kadar sa par pomocnika. Nema nista. Hale zjape prazne. I to je danas solidna manja firma sa 200tinak zaposlenih koja za nase uslovi pravi dobar rezultat. Takvih treba biti 100 u kantonu sarajevo samo ali ima ih mozda 15. I ostale su u nekom gradjevinskom sektoru mozda. Nikakva dodatna vrijednost se ne pravi tu
- vivaldi
#482 Re: Ubrzano naoruzavanje
zjapi cijela drzava, zato ja i zagovoram strane investicije posto poto, jer mi nemamo ni znanja, ni para, a pogotovo tehnologije da se sami razvijamo. tu doduse kod @tota postoje neka oprecna razmisljanja, al hajd sad..Bodkin wrote:Hale zjape prazne
-
benjen
#483 Re: Ubrzano naoruzavanje
Masivne strane investicije necemo vidjet dok se ne prikljucimo NATO savezu.
Nema tog biznismena koliko god naklonjen Bosni i Hercegovini bio koji ce rizikovati ijedan dolar da ga ulozi a da nije apsolutno siguran da ce zaraditi 10.
U krajnjoj liniji MMF nam odmaze jer odlaze neminovno doticanje dna, ovako budzetlije zive u iluziji sigurnog dozivotnog primanja radili ili ne a realni sektor grca ne bi li namirio dio koji MMF ne pokriva za ta primanja..
Nema tog biznismena koliko god naklonjen Bosni i Hercegovini bio koji ce rizikovati ijedan dolar da ga ulozi a da nije apsolutno siguran da ce zaraditi 10.
U krajnjoj liniji MMF nam odmaze jer odlaze neminovno doticanje dna, ovako budzetlije zive u iluziji sigurnog dozivotnog primanja radili ili ne a realni sektor grca ne bi li namirio dio koji MMF ne pokriva za ta primanja..
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#484 Re: Ubrzano naoruzavanje
Connaisseur Karlin wrote:pa 70tih i 80tih je bio period naoruzavanja i vojan indusrija je bila centrlalna tacka razvoja vojnih aviona,ali to se desavalao upravo zahvljujuci ciljevima politicara,a ne inzinjeraToto wrote:
POlitikante buni to: sto je bio socijalizam i komunizam ali to je bio pliticki sistem .. poiticki sistemi ne prave avione, kamione, brendirana vina, elektrane, dalekovode i transgormatore. To rade naucnici, inzenjeri, tehnicari.
I danas je period naoruzavanja i vojne industrije;
i danas je vojna industrija centralana tacka razvoja svijeta;
i danas: inzeneri, buregdzije, uzgajivaci lala u holandiji, vinogradari Sonoame i Nape, informaticari iz silcijske doline biraju politicare da im postavljaju vizije ciljeve i vode zemlje..
nista se nije promjenilo u svijetu ..- ako ces mi vjerovati, iako me faca skleroza al ipak pamtim Kenedije i Titu..
samo smo mi stali i pijacari nam, na otpadu kupuju polovne helikoptere, ne znajuci da smo iste take proizvdilii priije 30 godiina na njima zaradjivali plate za familiju i progres za zajednicu
bez obzira sto je svijet u haosu i sto Papa -s pravom- tvrdi da je svjetski rat u toku: svijiet ina neki poredak .. kakav takav ali se zna: "ko kosi. ko vodu nosi" ..
svugdje nekog poredka samo kod nas picvaz
naslov iz teme je podvala ..
vucic nema za penzinera a helikoptere kupije da bi sprao svoju najvecu bruku i sramotu u kojoj je ponizio najeltniji rod svoje vojske.
onda kretenluk u hrvata i bosnjska onanise kako se neko ubrzano naorizava transportnim helikopterima a nema za navodnjavanje najplodnije investicije a balkanu..
hrvatima doso raspored da sa NATO otpada poredaju po pustoj Slavonij ..neke "protivgradne" prskalice, sto jedva dobace preko Save laktasenku u traktorku prikolicu a srbadija se sasrla: sta ce biti sa 300 km udaljenom niskom banjom, za koju se fale da u banju "dodjes posten a odes jeben"
i jebu srbi, tako, sami sebe amrickoim raketama u hrvatskim rukama- sto ne mogu picit 300 km a 30 km od Nisa NATO bugarima instalira odbramveni stit .. blago budalama
utom burgdzija i mlinar uz himber odrijese kesu i daju piljaru 300 milja maraka da i oni kupe "njakve" bosanske brdske heikoptere iako nemaju 10 aeroklubova sa stotinjak cura i momaka koji vec lete na jedrilicama i vozaju dronove u djecijoj sekciji ..
ko ce vozat te "helice"?? counter stike debili?
nama heikopteri sa otpad ne trebaju taman da se i zna da ce sutra rat; to su uludo bacene pare..
helikoteri ne mzoe ratovat sami .. imamo li mi uopste podrsku koja njima treba??
ja sumnjam ?? ..
ako kupe helikoptere kojem zamjena elisa i balansiranje rotora treba da se vrsi u Njemackoj: koji ce nam kurac ako mi to ne mozem ili ne znamo na nekom nasem aerodromu?? ..
da nam truhnu po hangarima a da se buregdzija, svercer cigara i kockar hvale kako imaju helice??
Gledam onog sivonju iz Laktasa: borbeni haleikopter Gazellu ofarbo u ljubicastu boju i voza se pasalukom mu, a sat leta borbenog helikoptera kosta koliko mjesecne plata svih nastavnika najvece osnovne skole u banjaluci..
300 milina za kupovinu letjeica treba uloziti u domacu vojnu industriju.. kakvu god al u nju: uloziti u Novi travnik da prave malo bolje "snajapere" . barutnu u Vitezu, caure u Konjicu i tako zaredat po BiH ...
vojnik mora i da jede nesto: pa treda dat koju milju Arifagicu u Prijedou za norvesko govece i cevapa...
dat milju malinarima za hladnjaca, ribarima u doiini neretve .. pcelarima u Trebinju..
secije u helikopterima trebaju Prevetove presvlake pa i u njih investirat ..
kad rekoh secije: trojica BH product dijanera sto se brendiraju "gazzde: onomad dobise svjetskog oskara za njihovu struku, za neku njihovu stolicu.. e i njima treba dat milju maraka i zadatak da modeliraju sjedista za heikoptere od karbona da se ima sa cim izac trgovat i razmjenjivat..
jebote: niko u bosni ne zna za ove nase "oskarovce" product designa a svak zna sa wikipedije copirat specifikacije svjetskih otpada ...
-
Bodkin
#485 Re: Ubrzano naoruzavanje
Ali FDI i ovo o cemu pricamo nemaju dodirnih tacaka. Ja govorim o konceptu i o proslosti. FDI je strategija koja se danas moze primijeniti ali u ovakvoj drzavi sanse nema. Jedino da se reklamiramo kao zemlja strucnih ljudi koji ce raditi za male pare kao sto to srbija radi.vivaldi wrote:zjapi cijela drzava, zato ja i zagovoram strane investicije posto poto, jer mi nemamo ni znanja, ni para, a pogotovo tehnologije da se sami razvijamo. tu doduse kod @tota postoje neka oprecna razmisljanja, al hajd sad..Bodkin wrote:Hale zjape prazne
Jedina prednost tu je transfer nekih tehnologija i poneki know-how. Da je bolje od ovog sto danas imamo bolje je..
-
Bodkin
#486 Re: Ubrzano naoruzavanje
Vijetnam nije u natou pa je druga po rastu azijska ekonomija u zadnjih 10 godina. Juzna koreja je svake sekunda bliza ratu i unistenju nego sto cemo mi biti. U obje zemlje lova u rijekama dolazibenjen wrote:Masivne strane investicije necemo vidjet dok se ne prikljucimo NATO savezu.
- Toto
#487 Re: Ubrzano naoruzavanje
General War wrote:
Pa zato ti mene zbunjujes sa nekim tvrdnjama a sve kad spomenes datume, kazes da ste radili za airbus A 340 a prvi serijski avion napravljen 1991 godine tj, poletio.
Sta te ima buniti?? Mozda je vise bil nevejrica da se to radilo.
Avion se ne pravi za dan i mjesaec. Ako je serija A340 posla izlijetati iz fabrke 1991 po wikipediji, to znaci: da su 1990 vec imali narudzbe i radili elemente i podsklopove. a da je AIrbus 1988 radio homologaciju nase tehnolgije i fabrike u Mosaru, kontroliso sve sisteme koje smo imali, pa tek onda odobrio da 1989 razvijamo tehnologiju, pravimoi alate za polimerizaciju saca, probne epruvete za ispitivanje, pravili prototipove koji nisu isli na ugradnju vec u labaratorije - da ih skrse i ispitaju.. krajem 1989 je uradjena prototipska serija, pa par mjeseci ceknja i onda su gruhnuli sa serijom i do rata smo napravili 140 kompleta .. Kad je Perisic pobjegao iz mostara i mi se vartili u Fabriku na poso prvi zadatak mi je bio da oranizujem evakuaciju alata i sve opreme u vlaasnistvu Airbusa da ne bi kasnije placali ostetu i penale . Kompletna ekipa sa proizvodnje: inzenjeri i radnici trebala ici u MBB u njemacku da nastavimo tamo proizvodnju, sredili pasose i pet dana prije puta nas HVO pohapsi i mobilise.
Ali stvarno ne zelim biti sitnicav...a posebno prema nasim tadasnjim strucnjacima, uvjek sam tvrdio da smo propustili zlatnu priliku da postanemo neko i nesto u svemu sa ovim nesretnim ratom. sad mi se zeludac prevrne kad cujem kako je nekakav uspjeh kad neko napravi par plastenika posranih malina..ili otvori supermarket.![]()
Dodje mi da se samozapalim kada sam cuo da ce PZL proitvoditi uh 70, Turski TAI...ali eto tako je kako je...sta drugo ocekivati od burekdzija i nacionalno osvjescene stoke sitnog zuba.
-
155_mm
#488 Re: Ubrzano naoruzavanje
da li slucajno ili namjerno je izostavljena sitnica da juzna koreja ima najmocnijeg saveznika na svijetu na svojoj strani. niko od bosnji ne bi imali protiv da umjesto NATO BiH udje u istu vrstu partnerstva sa amerikom kao juzna koreja. sta mislis na takvo nesto kolega?Bodkin wrote:Vijetnam nije u natou pa je druga po rastu azijska ekonomija u zadnjih 10 godina. Juzna koreja je svake sekunda bliza ratu i unistenju nego sto cemo mi biti. U obje zemlje lova u rijekama dolazibenjen wrote:Masivne strane investicije necemo vidjet dok se ne prikljucimo NATO savezu.
-
Bodkin
#489 Re: Ubrzano naoruzavanje
A vijetnam? A singapur? Ali vidim da nisi skontao pa da pojasnim. Ja sam apsolutno za da budemo u nato-u ili da imamo neko partnerstvo sa nato-om. Ali to nije presudno i apsolutno nije izgovor ni razlog zasto smo u ovakvom kurcu.155_mm wrote:da li slucajno ili namjerno je izostavljena sitnica da juzna koreja ima najmocnijeg saveznika na svijetu na svojoj strani. niko od bosnji ne bi imali protiv da umjesto NATO BiH udje u istu vrstu partnerstva sa amerikom kao juzna koreja. sta mislis na takvo nesto kolega?Bodkin wrote:Vijetnam nije u natou pa je druga po rastu azijska ekonomija u zadnjih 10 godina. Juzna koreja je svake sekunda bliza ratu i unistenju nego sto cemo mi biti. U obje zemlje lova u rijekama dolazibenjen wrote:Masivne strane investicije necemo vidjet dok se ne prikljucimo NATO savezu.
Al jok, ti unaprijed mislio vidi prikrivenog cetnika sto hoce sa majkom rusijom. E zato smo u kurcu
- vivaldi
#490 Re: Ubrzano naoruzavanje
pa mislim da imaju dodirnih tacaka. Engleski motori, frnacuski helikopteri, licence...sve je kuhinja sa stranim receptima. To nam i sada treba, nije lako, ali mora se stalno pokusavat. Ali mi ni nakon 20 godina nemamo plan A. Ne zato sto je vlast glupa vec sto bilo kakav iole ozbiljan plan podrzaumijeva odredjene nepopularne poteze, pa se uvijek radije odlucuju za fotelje nego za reforme.Bodkin wrote:Ali FDI i ovo o cemu pricamo nemaju dodirnih tacaka. Ja govorim o konceptu i o proslosti. FDI je strategija koja se danas moze primijeniti ali u ovakvoj drzavi sanse nema. Jedino da se reklamiramo kao zemlja strucnih ljudi koji ce raditi za male pare kao sto to srbija radi.vivaldi wrote:zjapi cijela drzava, zato ja i zagovoram strane investicije posto poto, jer mi nemamo ni znanja, ni para, a pogotovo tehnologije da se sami razvijamo. tu doduse kod @tota postoje neka oprecna razmisljanja, al hajd sad..Bodkin wrote:Hale zjape prazne
Jedina prednost tu je transfer nekih tehnologija i poneki know-how. Da je bolje od ovog sto danas imamo bolje je..
- General War
#491 Re: Ubrzano naoruzavanje
Ma nece kafanske lole i burekdzije da se zamaraju time, za investicije valja vuc za rukav...jbg lakse je prodavat zemlju arapima otvarat binGove i nadat se da dijaspora posalje koju paru ili utusiti gotov kadar njemcima ili jos jednostavnije uzet kredit.vivaldi wrote:zjapi cijela drzava, zato ja i zagovoram strane investicije posto poto, jer mi nemamo ni znanja, ni para, a pogotovo tehnologije da se sami razvijamo. tu doduse kod @tota postoje neka oprecna razmisljanja, al hajd sad..Bodkin wrote:Hale zjape prazne
vidio si svi predsjednici udju u vlast mladi a izadju sjedi i postarani, a kod nas obrnuto.
-
Bodkin
#492 Re: Ubrzano naoruzavanje
Nisu glupi nego nesposobni. Nesposobni da naprave bilo sta opipljivo, a pogotovo ne u kratkom mandatnom roku. A i na kraju narod to ne zeli nego se primi na nacionalisticku pricu. Narod uvijek ima vlast koju zasluzujevivaldi wrote:
pa mislim da imaju dodirnih tacaka. Engleski motori, frnacuski helikopteri, licence...sve je kuhinja sa stranim receptima. To nam i sada treba, nije lako, ali mora se stalno pokusavat. Ali mi ni nakon 20 godina nemamo plan A. Ne zato sto je vlast glupa vec sto bilo kakav iole ozbiljan plan podrzaumijeva odredjene nepopularne poteze, pa se uvijek radije odlucuju za fotelje nego za reforme.
- vivaldi
#493 Re: Ubrzano naoruzavanje
General War wrote:svi predsjednici udju u vlast mladi a izadju sjedi i postarani, a kod nas obrnuto.
- vivaldi
#494 Re: Ubrzano naoruzavanje
ipak mislim da je politicka sebicnost u pitanju.Bodkin wrote:Nisu glupi nego nesposobni.
znaju oni jako dobro sta i kako treba kada nema izbora. Podsjetit cu te na jedan poprilicno star primjer kojeg su vjerovtano mnogi zaboravili.
kada se prvi put formiralo ministartsvo odbrane na drzavno nivou, prije 10-15 godina, morali su naci nekoga bez ratnih aferima, doro obrazovan, srbina, stranci to sve drzali pod supervizijom...
I znas sta se desilo?
iskopase nekog lika iz bijeljine za kojeg niko ziv nije cuo, a lik zavrsio neki kraljevski vojni koledz u lonodnu, magistro na oxfordu, hrpu nekih vojnih diploma..cv da padnes u nesvjest. poenta - kad im treba znaju oni jako dobro sta treba, kako treba i ko treba.
- Toto
#495 Re: Ubrzano naoruzavanje
brezbeli da je upitno..vivaldi wrote:
upitno je dosta toga,
ali nesto moras stvorit da bi imao sta propitivat
a ne samo hodat okolo i samo propitivai i pljuckat po propitanom..
mora se imat vjere u sebe i bar mrvu samopostvonja
moras samom sebi dat priliku da upanes u nepriliku
inace si uvjek donji
slazem se sa ovom tvojom pricom o kvaliteti madjarske mesnej industrije onog doba, samo prica ima i drugu dio koji ti ne pricas ..
Madjari su bili ludi za Vegetom i nasim vinjakom, isto kao mi za njihovim gulasima i paprikasima..
pa kad sjednemo da mezimo: madjar gulas, ja vinjak i kvalitetno se nabucamo ..
o mezetluku bosnje i madjara ja pokusavam da pricam ne o nasm vinjaku i njegovom gulasu
Vegeta je 100% domaci a svjetski brend Zlata Bertl je nase gore list a pocela od nule poslije IIWW.
Slucajno dosla u Zagreb u posjetu, zapadali snijegovi, nije se mogla vratit kuci u Sarajevo.. cekajuc voz u ZG naidje na Podravkin konkurs i dok su ocistili snjegove posalje konkurs u Podravku.. kad ej dola na poso dali joj priliku da stvara.. ostalo je legeda.
-
Bodkin
#496 Re: Ubrzano naoruzavanje
Da ali sta su pustili tom liku da napravi? Sta je rezultat? Ljudska rjesenja su usavrsili. To ne sporimvivaldi wrote:ipak mislim da je politicka sebicnost u pitanju.Bodkin wrote:Nisu glupi nego nesposobni.
znaju oni jako dobro sta i kako treba kada nema izbora. Podsjetit cu te na jedan poprilicno star primjer kojeg su vjerovtano mnogi zaboravili.
kada se prvi put formiralo ministartsvo odbrane na drzavno nivou, prije 10-15 godina, morali su naci nekoga bez ratnih aferima, doro obrazovan, srbina, stranci to sve drzali pod supervizijom...
I znas sta se desilo?
iskopase nekog lika iz bijeljine za kojeg niko ziv nije cuo, a lik zavrsio neki kraljevski vojni koledz u lonodnu, magistro na oxfordu, hrpu nekih vojnih diploma..cv da padnes u nesvjest. poenta - kad im treba znaju oni jako dobro sta treba, kako treba i ko treba.
- Toto
#497 Re: Ubrzano naoruzavanje
Apsolutno tacno evo mogu ti bar desetak primejra iz tog truhlog kalifornijskog kapitalizmaGeneral War wrote: ali ja koliko vidim ono sto je u interesu u zapadnim drzavama isto rade kao i Mi u bivskoj SFRJ iako su nama tvrdili da je pogresno...da drzava pokriva gubitke npr...
samo se bojim da ne otegnem pa ce forum past u bandak
-
Bodkin
#498 Re: Ubrzano naoruzavanje
Jedina razlika je sto rade za profit dok su nasi radili da bude niza nezaposlenost.Toto wrote:Apsolutno tacno evo mogu ti bar desetak primejra iz tog truhlog kalifornijskog kapitalizmaGeneral War wrote: ali ja koliko vidim ono sto je u interesu u zapadnim drzavama isto rade kao i Mi u bivskoj SFRJ iako su nama tvrdili da je pogresno...da drzava pokriva gubitke npr...
samo se bojim da ne otegnem pa ce forum past u bandak
Ali naravno da ima protekcije. Pa jebote jedna evropska unija ima sistem kvota i pumpa lovu u svoje industriie ali eto karin kaze da to nije valjalo u jugi
Samo @toto odveo si temu u suprotnom smjeru. Dobra je ovo tematika i ima ljudi sa kojima bi se dalo fino popricati. Mozda bolje da otvoris temu
- General War
#499 Re: Ubrzano naoruzavanje
vivaldi wrote:ipak mislim da je politicka sebicnost u pitanju.Bodkin wrote:Nisu glupi nego nesposobni.
I znas sta se desilo?
totalno je pogresno ih pretipicirat kao glupe, vec samo bezobrazne hazardere.
- vivaldi
#500 Re: Ubrzano naoruzavanje
pa mislim da sam upravo ja taj drugi dio, jer u tvojim postovima ima samo prvog dijela. Osim toga, tebe je jako tesko pratiti jer imam osjecaj da si ti raspolozen samo za monologe, koje sa 2 rijeci nekako povezes s temom, a onda raspalis ono sto si naumio.Toto wrote:slazem se sa ovom tvojom pricom o kvaliteti madjarske mesnej industrije onog doba, samo prica ima i drugu dio koji ti ne pricas ..
ali nije cak ni to problem vec nagle promjene stavove. Pa neki dan si popljuvao sve komponetase fiata, a danas to isto predlazes i to na kakav nacin
ovi mogu, ovo, oni mogu ono...na kraju sam ocekivao da ces napisati da bi "malom zoki iz citluka sto popravlja djeci autice na daljinski mogli kupiti kakve 2 polovne masine pa da on pravi navodece rakete, bar ove zrak-zemlja".Toto wrote:
Kad bi "Titini" kupovali ove helikoptere od Amera, koji se vrate po ovoj temi: prodali bi makar nesto domace amerima il ga ne bi kupili a imas se sta: zemaljska oprema koja ide uz helikoptere, Prevent bi sio presvlake za pilotska sjedista u helikopterima, ceradne, zastite za rotore i stakla. Behto u Gorazdu bi radio okove za pilotska sjedista -za helikopter su slicna anutombilskim .. Onaj les od Sokola bi mogo savijat makar dva metra cijevi za gorivnu instalaciju - ako nista drugo. Vojna industrija u Pucarevu moze na CNC masinama da u duralu glodje sve okove i nosace razne opreme unutar helikoptea, ima neki na Grmecu ili Kozari sto pravi jahte od kevlara: on moze da radi nesto od galanterije za kabinski prostor i komandu tablu.
Napunio bi se dobar sepet i stotinjak radnih mjesta za BiH i dobila referenc, da se radi za USA vojnu avio industriju.. nema veze sto je za sjediste u pitanju .. bitno je sa de uguzeljas na svjetsko trziste a onda: leti sokole.
pa i za somun ima neki standrad jebemu majku, a ne za vojnu idnustriju i to amere, ni manje ni vise. Nego mi je glupo da sada ulazim u svaku sitnicu iako tebi to npr nije mrsko. Ljudi prije dva dana bacise stotine tona kornisona negdje u istocnoj bosni, prije 10 dana su bacali maline po putu.., a ti savjetjes ulganja u maline i korsinone da se "vojska hrani".
Danas je najbitnije trziste, ali toga kod tebe nema - ti se ponasas ko cijeli svijet jedva ceka nase umotvorine