Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

Smrcak15

#476 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:ovo o cemu ja govorim nije postupak jednog ili grupe vjernika, vec jednog vjerskog drustva, drzave ciji su temelji vjera (ne govorim o festivalu).

i ne ocjenjujem na osnovu vjere ljude. upravo sam napisao da sam od nekih vjernika jako puno naucio i primio mnogo kvalitetnih savjeta, pratio ih na hadz, idem na bajrame, bozice itd., slavim novu godinu (da sam u nekoj drugoj drzavi to ne bih veceras mogao raditi) ako ti u ovome vidis predrasude... onda...

cijela ova prica je krenula sa pitanjem kako mozemo biti sigurni da boga nema. evo ja sam siguran da ga nema.
a kako si siguran u to? sve upucuje da ga ima a to kazes da nema, na osnovu cega vjerujes da ga nema, jeli to sto ga nevidis, pa poenta je da ga sad nevidis, nebi imalo smisla zivot na zemlji da ga vidimo i cujemo sad.

pogledaj ovaj kratki fini video koji daje jasne jednostavne nereligijske dokaze iz prirode da Bog postoji
r_faruk

#477 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

ne mogu ponovo pisati, napisao sam jednom svoj stav i zasto sam siguran da ga nema... nemam zivaca sada gledati video, napisi ukratko o cemu je. ako ima ista bitno i potvrdjeno, moze se to i napisati
Smrcak15

#478 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:ne mogu ponovo pisati, napisao sam jednom svoj stav i zasto sam siguran da ga nema... nemam zivaca sada gledati video, napisi ukratko o cemu je. ako ima ista bitno i potvrdjeno, moze se to i napisati
znaci da ja prepisivam sve sta video kaze i kao to bi trebalo da bude meni lakse nego tebi da gledas :-) e moj rukfasu :D
r_faruk

#479 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

jok to bolan,

napises
- bog bostoji zato sto se slana i slatka voda ne mjesaju (nije tacno) itd....
al nema veze

ne znam o cemu je video ali pogledacu kada stignem.
u medjuvremenu kada nadjes malo vremena, ako nisi gledao, pogledaj
''life of brian'' - monty python

film se dotakao religije na jedan satirican nacin, i generalno nekih masovnih pojava u drustvu koje su se zadrzale i dan danas. eto, tako si i ti meni mogo napisati. ja sat i po skratih na recenicu, mozes i ti vala osam minuta... a ti bukvalno, ko pravi vjernik :-D , sala, nemoj se naljutit'. :-D
aurora313

#480 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

r_faruk wrote:na koji drugi nacin objasniti besmislene zabrane?...
Možda je to bila praktična zabrana za neka vremena, ali daj mi svinjsko pečenje sa 'moćom' i biću ti zahvalan za cijeli život! :D
r_faruk

#481 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

probao sam prosle godine prvi put u zivotu svinjetinu. jeo sam neki rostilj, nacionalno jelo. nisam osjetio razliku. gori mi je bio kackavalj :)

nego sretna vama nova godina i uzdravlje
statixx

#482 Re: Svijet bez religija

Post by statixx »

r_faruk wrote:probao sam prosle godine prvi put u zivotu svinjetinu. jeo sam neki rostilj, nacionalno jelo. nisam osjetio razliku. gori mi je bio kackavalj :)

nego sretna vama nova godina i uzdravlje
Tek prosle, ihhh kad sam ja to bucao, cvarke jeo k'o smoki... :D

Nego, kad smo kod zabrana, kao sto rasizam i nacionalizam zabranjuju mijesanje razlicitih rasa i nacionalnosti, tako i vjera uslovljava i ogranicava nesto sto bi, jelte, trebalo da povezuje i zblizava ljude, ljubav. Al' najlakse je mantrati pricu kako mene moja vjera uci da volim svakoga, a u praksi skroz druga prica. Mi, samo u blizoj familiji, imamo cetiri mjesana braka, a medju poznanicima jos bar pet (mada su moji etnicki Ćisti, dva Bosnjaka). :D Jedan je racimo srpsko-hrvatski (koja lakrdija od izraza :D ), cija su djeca danas ozenjena za Bosnjakinje. E sad, zamisli kako bi izgledalo kad bi svi oni poceli tjerati vodu na svoj mlin. Cak i oni, medju njima, koji su vjernici, miljama su daleko od ovih danasnjih trendy vjernika, opterecenih sektastvom i radikalnim tumacenjima, i naravno, nacionalistickom matricom.
Last edited by statixx on 31/12/2015 15:04, edited 2 times in total.
aurora313

#483 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:...Uzmi za primjer Beograd i Zagreb. Ko je tu bio na skupu protiv queer festivala? Oni nemaju extremnih muslimana.
Jesi li, igdje na ova tri mjesta, vidio nekog vjerskog službenika? Neke vjerske autoritete ili učenjake?...
Parada Ponosa, Beograd 2011 ili 2012.
SPC zealot na straži u odbrani domovine i morala:

PROĆI ĆETE SAMO PREKO MENE MRTVA

Image
Lopov-eliminator

#484 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

Smrcak15 wrote:
Pitanje 1 (po drugi put), šta ti uopšte znaš o vanzemaljcima? Pošto pričaš o vanzemaljskoj logici kao da si obišao cijeli svemir, moguće da znaš nešto što naučnici cijelog svijeta žele znati.
znam da su dzinni koji se sprdaju sa narodom u pitanju a ne vanzemaljci sa drugih planeta

kako to znam, pa fino zato sto su radili experiment tako zvani scole experiment gdje su naucno potvrdili postojanje dzinna duhovnih bica iz druge dimenzije, i kad su im oni davali slike dali su im i ovu izmedju ostalog

Image

na sta tebi ovo lici, na vanzemaljca, a to je izgled dzinna vjerovatno
Otkud znaš da je to džinn a ne vanzemaljac? Da se može dokazati da je to džinn bila bi to top vijest u svijetu.

Oni pokušavaju dokazati postojanje duhovnih bića, što ne znači nužno i džinna, no tebi to nije smetalo da ih automatski staviš pod džinne. Zanimljivo da se ovo lice redovno koristilo u filmovima o vanzemaljcima.
Smrcak15 wrote:
Zar vanzemaljci moraju dati ikakve naznake o sebi u Kur'anu, možda im je upravo u interesu da se kriju?
pa eto nek se kriju iza rijeci Allah, jer Kur'an naredjuje da se vjeruje u Allaha, jer je Allah nas stvaraoc, ako su oni Allah, pa mi samo slijedimo ono sto su nam oni rekli u Kur'anu

a vala neznam zasto bi se krili iza nekog drugog, u ostalom to je laz, znaci lazljivci naci stvaraoci, hm

hajde ti daj neki prijedlog zasto bi se krili iz rijeci Allah?
Razloga ima puno, evo ti samo jedan, krili bi se zato da se predstave moćnijim nego što jesu, ili pak posjeduju određene slabosti koje bi ljudi mogli iskoristiti.
Smrcak15 wrote:
Svaka tvrdnja se dokazuje za sebe, bez obzira koliko je neko negdje vatreno iznosio.
hajde nam ti daj dokaz , barem jedan da su vanzemaljci sastavili Kur'an
Pa u tome i jeste poenta, za tezu da su vanzemaljci sastavili Kur'an ima isto dokaza kao i za tezu da je Kur'an obavezno od Allaha. No, tebe za to nije briga, sa ovim prvim se šprdaš a ovo drugo guraš kao već dokazanu činjenicu.

Ja nigdje nisam tvrdio da su vanzemaljci sastavili Kur'an a ti si to tvrdio za Allaha.
Smrcak15 wrote:
Ponovo kažem, vjerovanje ti ne osporavam, nego prodavanje vjerovanja kao već glat dokazane činjenice.
ne to nije dokazana cinjenica, jer da je dokazana cinjenica to bi znacilo da cujemo i vidimo Allaha svojim culima, to je onda cinjenica a ne vjerovanje vise, vjeorvanje bi prestalo automatski i preslo u cinjenicu.
Pa eto vidiš, šta se onda čudiš što neko ne vjeruje u Allaha, pogotovo kako si se živ slomio da dokažeš Allahovo postojanje pod nickovima cackalica83, Chagalj i drugi.?
Smrcak15 wrote:
Pitanje 5, zašto ne dokazuješ svoju tezu prilaganjem dokaza za tu tezu, umjesto negiranjem drugih teza kao što sad radiš, i kao što si inteligentni dizajn probavao dokazati negiranjem teorije evolucije?
pa kompleksna struktura mi logicnije djeluje da je stvorena od stvorioca nego od neinteligentne prirode ili da je kompleksna struktura samu sebe stvorila
To podvučeno sam samo naveo kao primjer, zašto ne smiješ dokazivati svoju teoriju samu za sebe, ispade da tvoja teorija uopšte nije validna bez postojanja drugih teorija jer ne bi imao šta negirati ili staviti u odnos sa nekom drugom.
Stoga, opet pitanje, bez primjera da se ne bi mogao vaditi kao sad: zašto ne dokazuješ svoju tezu prilaganjem dokaza za tu tezu, umjesto negiranjem drugih teza.

Smrcak15 wrote:
Prema tome, opet isto pitanje, znači pitam te uopšte, da li znaš šta je logika i na čemu se zasnivaju logički zaključci?

neznam

I evo, raspričao si se o logici vanzemaljaca ili postojanja Allaha da bi na kraju ipak priznao da uopšte ne znaš šta je logika niti na čemu se zasnivaju logički zaključci, što uredno pokazuje na čemu se baziraju tvoja uvjerenja. Ako uzmemo u obzir tvoje priznanje, može se komotno reći da ti cijelo vrijeme pričaš o nečemu o čemu ne znaš.
Smrcak15 wrote:
Znači ti ZNAŠ da li vanzemaljci uopšte znaju ili ne znaju budućnost jer ih:

- nismo nikad vidjeli
- nema nigdje u islamu
- jer se nisu opisali

??

Pa ti vadiš ZAKLJUČKE o karakteristikama vanzemaljaca na osnovu NEDOSTATKA informacija o karakteristikama vanzemaljaca.
po onome sto islam govori o drugim bicima i naucnim experimentima jeste to da su vanzemaljci obicni dzinni, koji cak su radili kindapovanja ljudi za vrijeme drugog halife Omera (znaci skoro odmah poslije smrti poslanika) mozda da rade experimente na njima, pa su bile i price od nemuslimana mozda ste citali kako su ih vanzemaljci kindapovali i vrsili experimente na njima

pazi jednu stvar, islam skoro nije nista mimoisao a da nije se dodirnuo te teme na neki nacin, pa cak i ta tematika vanzemaljaca, a ja sam ti prilozio stav po pitanju vanzemaljaca.

a pazi jednu drugu stvar, ne iskljucujemo mogucnost postojanja drugih bica na drugim dalekoim planetama. ali ovo do sad su samo bili dzinni a nikakva bica sa drugih planeta.
Ti ne znaš da li su džinni, nisu ničim dokazani. Ajde da uzmemo u obzir da je tačno ovo što si rekao, znači ljude su kidnapovali, i kako ti iz tog saznade da i vanzemaljci uopšte znaju ili ne znaju budućnost?
Smrcak15 wrote:
Ok, ti vjeruješ u to, poštujem. No, ja te pitam da li ZNAŠ.
pa prije ce biti da toliko cvrsto vjerujem u istinitost Kurana da je na nivou znanja da je istinit u cjelosti
Vjerovati i znati su dva različita pojma, ne zaboravi da postoji dio koji, po tvom priznanju, nije dokazan ali i dalje u njega vjeruješ (npr. postojanje dženneta i džehennema). Znači, ti nemaš nikakvo znanje o ovom ostatku nego vjeruješ statistički.
Smrcak15 wrote:
Uostalom, mnogi ljudi proveli su cijeli život studirajući Bibliju, Toru i druge vjerske knjige te utvrdili da je samo ta knjiga istina a ostale su lažnjaci, prema tome, po čemu si ti bitniji od svih njih pa da kao argument uzimaš to što godinama analiziraš i studiraš Kur'an?
pa ja studiram i Toru i novi zavjet i Kuran, za sad sto sam prostudirao Kur'ana nisam mogao nista uperiti prst i reci "evo ga, nije tacno ovo"
Misliš li da si jedini koji je tako radio? Postoje mnogi nemuslimani koji su studirali hejbet vjerskih knjiga a da su došli do drugog zaključka, tj. da je samo Biblija ona prava, ili Tora ili nešto treće.
Smrcak15 wrote:
Zato što želim da te pitam: na osnovu čega ZNAŠ da postoji džennet ili džehennem i imaš li dokaze za njihovo postojanje?
neznam, ali vjerujem toliko jako da ide pod ruku sa znanjem, kao da ga ocima vidim ispred sebe, toliko cvrstina vjerovanja u to da postoji, ni 1% sumnje.
Ti svoje statističko vjerovanje iznejdnačavaš sa znanjem i ne ostavljaš niti 1% sumnje.
Istovremeno kažeš da ne znaš, i da za to što ne znaš a vjeruješ ne ostavljaš ni 1% sumnje.
Strašno.

Da li si ikada, ali ikada, čak i u šali, razmislio o sebi i zapitao se da nisi možda previše isključiv?
Smrcak15 wrote:dokaz direktan nemam, jer vjera bi prestala da postoji pa bi ona to bilo ocito znanje a ne vjerovanje
Nemaš direktan dokaz, ovdje razdvajaš znanje i vjerovanje a gore ga izjednačavaš. I pri tome ne ostavljaš niti 1% sumnje da se može ispostaviti da si u krivu. Nevjerovatno.
Smrcak15 wrote:pa imamo li barem nesto sa naucnih izvora koji bi mogli ici u prilog postojanju dzenneta i dzehennema?

imamo, a to je teorija o paralelnim univerzumima koja se vrti u naucnim krugovima

po kuranu i hadisu, do dzenneta se dolazi kroz univerzume(nebesa) koja su u slojevima jedan do drugog, znaci sam Kuran i hadis potvrdjuju teoriju paralelnih univerzuma, to znaci da su raj i pakao u jednom ili vise univerzuma sad trenutno. Naucnici jos kazu da u tim paralelnim svjetovima postoji mogucnost da imaju stanovnici i da imaju svoje vlastite prirodne zakone sto se poklapa sa islamskim tekstovima o raju i paklu.

evo video pa vidi sta kazu
Da li može ići u prilog postojanju dženneta i džehennema je veliko pitanje. Paralelni univerzumi ne automatski značiti džennet i džehennem. Priče o postojanju paralelnih univerzuma su stare koliko i samo čovječanstvo. Također, pitanje je kakvi su to zapravo vlastiti prirodni zakoni u tim univerzumima. Može biti i da paralelni univerzum svaki ima svoja pravila a da istovremeno nijedan od njih nije onakav kako ga opisuje tvoja religija ili druge religije.

Ovdje je riječ o čistim indicijama i implikacijama.

Prema svemu ovome, valjda ćeč konačno početi imati volje za razumijevanjem zašto neko ne vjeruje u Boga.
skupljac_zeljeza

#485 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

statixx wrote: E sad, zamisli kako bi izgledalo kad bi svi oni poceli tjerati vodu na svoj mlin. Cak i oni, medju njima, koji su vjernici, miljama su daleko od ovih danasnjih trendy vjernika, opterecenih sektastvom i radikalnim tumacenjima, i naravno, nacionalistickom matricom.
Nema nikakvih drugih razlika unutar tih porodica koje si nabrojao? Imaš dva brata iste nacije ili vjere pa se glože oko međe i nasljedstva. Žena kljuca mužu što joj se jetrva vozi u boljem autu, a muž joj odgovara da je to zato što je oženio miraždžiku. Kakve to veze ima sa vjerom i nacijom? :mrgreen:
skupljac_zeljeza

#486 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

r_faruk wrote:probao sam prosle godine prvi put u zivotu svinjetinu. jeo sam neki rostilj, nacionalno jelo. nisam osjetio razliku. gori mi je bio kackavalj :)
Prosvjećeniji na zapadu to zovu hranom siromašnih. Onome ko je na to prinuđen što govore i cijene u frižiderima, a i piše se o tome.

Schweinefleisch und Gesundheit
Tabhana

#487 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

Svinjetina je premasna i nezdrava, to je činjenica.
SpecialOffer

#488 Re: Svijet bez religija

Post by SpecialOffer »

Tabhana wrote:Svinjetina je premasna i nezdrava, to je činjenica.
I to je kao razlog zabrane svinjetine u Islamu :?
Smrcak15

#489 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Lopov-eliminator wrote:
Smrcak15 wrote:
Pitanje 1 (po drugi put), šta ti uopšte znaš o vanzemaljcima? Pošto pričaš o vanzemaljskoj logici kao da si obišao cijeli svemir, moguće da znaš nešto što naučnici cijelog svijeta žele znati.
znam da su dzinni koji se sprdaju sa narodom u pitanju a ne vanzemaljci sa drugih planeta

kako to znam, pa fino zato sto su radili experiment tako zvani scole experiment gdje su naucno potvrdili postojanje dzinna duhovnih bica iz druge dimenzije, i kad su im oni davali slike dali su im i ovu izmedju ostalog

Image

na sta tebi ovo lici, na vanzemaljca, a to je izgled dzinna vjerovatno
Otkud znaš da je to džinn a ne vanzemaljac? Da se može dokazati da je to džinn bila bi to top vijest u svijetu.

Oni pokušavaju dokazati postojanje duhovnih bića, što ne znači nužno i džinna, no tebi to nije smetalo da ih automatski staviš pod džinne. Zanimljivo da se ovo lice redovno koristilo u filmovima o vanzemaljcima.
Smrcak15 wrote:
Zar vanzemaljci moraju dati ikakve naznake o sebi u Kur'anu, možda im je upravo u interesu da se kriju?
pa eto nek se kriju iza rijeci Allah, jer Kur'an naredjuje da se vjeruje u Allaha, jer je Allah nas stvaraoc, ako su oni Allah, pa mi samo slijedimo ono sto su nam oni rekli u Kur'anu

a vala neznam zasto bi se krili iza nekog drugog, u ostalom to je laz, znaci lazljivci naci stvaraoci, hm

hajde ti daj neki prijedlog zasto bi se krili iz rijeci Allah?
Razloga ima puno, evo ti samo jedan, krili bi se zato da se predstave moćnijim nego što jesu, ili pak posjeduju određene slabosti koje bi ljudi mogli iskoristiti.
Smrcak15 wrote:
Svaka tvrdnja se dokazuje za sebe, bez obzira koliko je neko negdje vatreno iznosio.
hajde nam ti daj dokaz , barem jedan da su vanzemaljci sastavili Kur'an
Pa u tome i jeste poenta, za tezu da su vanzemaljci sastavili Kur'an ima isto dokaza kao i za tezu da je Kur'an obavezno od Allaha. No, tebe za to nije briga, sa ovim prvim se šprdaš a ovo drugo guraš kao već dokazanu činjenicu.

Ja nigdje nisam tvrdio da su vanzemaljci sastavili Kur'an a ti si to tvrdio za Allaha.
Smrcak15 wrote:
Ponovo kažem, vjerovanje ti ne osporavam, nego prodavanje vjerovanja kao već glat dokazane činjenice.
ne to nije dokazana cinjenica, jer da je dokazana cinjenica to bi znacilo da cujemo i vidimo Allaha svojim culima, to je onda cinjenica a ne vjerovanje vise, vjeorvanje bi prestalo automatski i preslo u cinjenicu.
Pa eto vidiš, šta se onda čudiš što neko ne vjeruje u Allaha, pogotovo kako si se živ slomio da dokažeš Allahovo postojanje pod nickovima cackalica83, Chagalj i drugi.?
Smrcak15 wrote:
Pitanje 5, zašto ne dokazuješ svoju tezu prilaganjem dokaza za tu tezu, umjesto negiranjem drugih teza kao što sad radiš, i kao što si inteligentni dizajn probavao dokazati negiranjem teorije evolucije?
pa kompleksna struktura mi logicnije djeluje da je stvorena od stvorioca nego od neinteligentne prirode ili da je kompleksna struktura samu sebe stvorila
To podvučeno sam samo naveo kao primjer, zašto ne smiješ dokazivati svoju teoriju samu za sebe, ispade da tvoja teorija uopšte nije validna bez postojanja drugih teorija jer ne bi imao šta negirati ili staviti u odnos sa nekom drugom.
Stoga, opet pitanje, bez primjera da se ne bi mogao vaditi kao sad: zašto ne dokazuješ svoju tezu prilaganjem dokaza za tu tezu, umjesto negiranjem drugih teza.

Smrcak15 wrote:
Prema tome, opet isto pitanje, znači pitam te uopšte, da li znaš šta je logika i na čemu se zasnivaju logički zaključci?

neznam

I evo, raspričao si se o logici vanzemaljaca ili postojanja Allaha da bi na kraju ipak priznao da uopšte ne znaš šta je logika niti na čemu se zasnivaju logički zaključci, što uredno pokazuje na čemu se baziraju tvoja uvjerenja. Ako uzmemo u obzir tvoje priznanje, može se komotno reći da ti cijelo vrijeme pričaš o nečemu o čemu ne znaš.
Smrcak15 wrote:
Znači ti ZNAŠ da li vanzemaljci uopšte znaju ili ne znaju budućnost jer ih:

- nismo nikad vidjeli
- nema nigdje u islamu
- jer se nisu opisali

??

Pa ti vadiš ZAKLJUČKE o karakteristikama vanzemaljaca na osnovu NEDOSTATKA informacija o karakteristikama vanzemaljaca.
po onome sto islam govori o drugim bicima i naucnim experimentima jeste to da su vanzemaljci obicni dzinni, koji cak su radili kindapovanja ljudi za vrijeme drugog halife Omera (znaci skoro odmah poslije smrti poslanika) mozda da rade experimente na njima, pa su bile i price od nemuslimana mozda ste citali kako su ih vanzemaljci kindapovali i vrsili experimente na njima

pazi jednu stvar, islam skoro nije nista mimoisao a da nije se dodirnuo te teme na neki nacin, pa cak i ta tematika vanzemaljaca, a ja sam ti prilozio stav po pitanju vanzemaljaca.

a pazi jednu drugu stvar, ne iskljucujemo mogucnost postojanja drugih bica na drugim dalekoim planetama. ali ovo do sad su samo bili dzinni a nikakva bica sa drugih planeta.
Ti ne znaš da li su džinni, nisu ničim dokazani. Ajde da uzmemo u obzir da je tačno ovo što si rekao, znači ljude su kidnapovali, i kako ti iz tog saznade da i vanzemaljci uopšte znaju ili ne znaju budućnost?
Smrcak15 wrote:
Ok, ti vjeruješ u to, poštujem. No, ja te pitam da li ZNAŠ.
pa prije ce biti da toliko cvrsto vjerujem u istinitost Kurana da je na nivou znanja da je istinit u cjelosti
Vjerovati i znati su dva različita pojma, ne zaboravi da postoji dio koji, po tvom priznanju, nije dokazan ali i dalje u njega vjeruješ (npr. postojanje dženneta i džehennema). Znači, ti nemaš nikakvo znanje o ovom ostatku nego vjeruješ statistički.
Smrcak15 wrote:
Uostalom, mnogi ljudi proveli su cijeli život studirajući Bibliju, Toru i druge vjerske knjige te utvrdili da je samo ta knjiga istina a ostale su lažnjaci, prema tome, po čemu si ti bitniji od svih njih pa da kao argument uzimaš to što godinama analiziraš i studiraš Kur'an?
pa ja studiram i Toru i novi zavjet i Kuran, za sad sto sam prostudirao Kur'ana nisam mogao nista uperiti prst i reci "evo ga, nije tacno ovo"
Misliš li da si jedini koji je tako radio? Postoje mnogi nemuslimani koji su studirali hejbet vjerskih knjiga a da su došli do drugog zaključka, tj. da je samo Biblija ona prava, ili Tora ili nešto treće.
Smrcak15 wrote:
Zato što želim da te pitam: na osnovu čega ZNAŠ da postoji džennet ili džehennem i imaš li dokaze za njihovo postojanje?
neznam, ali vjerujem toliko jako da ide pod ruku sa znanjem, kao da ga ocima vidim ispred sebe, toliko cvrstina vjerovanja u to da postoji, ni 1% sumnje.
Ti svoje statističko vjerovanje iznejdnačavaš sa znanjem i ne ostavljaš niti 1% sumnje.
Istovremeno kažeš da ne znaš, i da za to što ne znaš a vjeruješ ne ostavljaš ni 1% sumnje.
Strašno.

Da li si ikada, ali ikada, čak i u šali, razmislio o sebi i zapitao se da nisi možda previše isključiv?
Smrcak15 wrote:dokaz direktan nemam, jer vjera bi prestala da postoji pa bi ona to bilo ocito znanje a ne vjerovanje
Nemaš direktan dokaz, ovdje razdvajaš znanje i vjerovanje a gore ga izjednačavaš. I pri tome ne ostavljaš niti 1% sumnje da se može ispostaviti da si u krivu. Nevjerovatno.
Smrcak15 wrote:pa imamo li barem nesto sa naucnih izvora koji bi mogli ici u prilog postojanju dzenneta i dzehennema?

imamo, a to je teorija o paralelnim univerzumima koja se vrti u naucnim krugovima

po kuranu i hadisu, do dzenneta se dolazi kroz univerzume(nebesa) koja su u slojevima jedan do drugog, znaci sam Kuran i hadis potvrdjuju teoriju paralelnih univerzuma, to znaci da su raj i pakao u jednom ili vise univerzuma sad trenutno. Naucnici jos kazu da u tim paralelnim svjetovima postoji mogucnost da imaju stanovnici i da imaju svoje vlastite prirodne zakone sto se poklapa sa islamskim tekstovima o raju i paklu.

evo video pa vidi sta kazu
Da li može ići u prilog postojanju dženneta i džehennema je veliko pitanje. Paralelni univerzumi ne automatski značiti džennet i džehennem. Priče o postojanju paralelnih univerzuma su stare koliko i samo čovječanstvo. Također, pitanje je kakvi su to zapravo vlastiti prirodni zakoni u tim univerzumima. Može biti i da paralelni univerzum svaki ima svoja pravila a da istovremeno nijedan od njih nije onakav kako ga opisuje tvoja religija ili druge religije.

Prema svemu ovome, valjda ćeč konačno početi imati volje za razumijevanjem zašto neko ne vjeruje u Boga.
Ako si gledao The scole experiments dokumentarac to je izvadjeno iz njega, radi se o tome da grupa ljudi pokusavaju da stupe u kontakt sa mrtvim dusama (citaj fakticki dzinni a ne mrtve duse, jer u islamu je poznato da postoje Dzin Karin(pratioc) sto ide uz covjeka, i moze da ga kopira u bocu i zna sve detalje o njemu pa zato moze da prica poslije covjekove smrti o tim tajnama sto je znao samo mrtvac a ljudi misle da pricaju sa tim mrtvace a u sustini pricaju sa Dzinom Karinom koji imaju veci zivotni vijek od covjeka.

u ovom video jasno dokazuje postojanje dzinskog svijeta cak su pozvani i naucnici da analiziraju i prisustvuju seansamaradi objektivne analize

mogni nego sto jeste, pa zar to nije za pohvaliti i da se to iskoristi radi poslusnosti njima,

ili slabosti , kakav li je to Bog koji je tolio slab da se boji obicnih ljudi :lol:
daj samo barem jedan dokaz, i nista vise i netrazim

imas 3 mogucnosti

ili evolucija samo od sebe ili da su stvoreni Od Boga bez evolucije, ili da je Bog evolucijom stvorio razne zivotinje, cetvrte nema.

pa kad oboris da je evolucija sama od sebe stvorila onda se ili dokazao da je BOg stvorio bez evolucije ili da je Bog stvorio kroz evoluciju.
de mi ti napisi definiciju logike

pogledaj gore video pa mi onda pricaj jesu li dokazani ili nisu.

i kako ti iz tog saznade da i vanzemaljci uopšte znaju ili ne znaju budućnost?
pa znaju nesto od buducnosti to jeste Dzinni za koje ti tvrdis da su vanzemaljci, ali samo ono sto cuju od andjela koji prenose informacije na nebesima sta ce da se desi u buducnosti, pa ako sta cuje to i sazna, a da znaju sami od sebe niposto. Mora jednostavno ugrabiti informaciju od andjela koji pricaju izmedju sebe o buducim dogadjajiam da bi znao a ne nikako svojom moci i znanjem.

Takvi dzinni su u suradnji sa vracarima i gatarima koji imaju kontrakt sa dzinima o medjusobnoj sluzbi, dajes mi dajem ti.

vjerujem zato sto je knjiga povjerljiva, zato sto sam vidio dokaza dovoljno da je knjiga od Boga a ne od ljudi, jer kad bi samo postirao ovdje sta sve znam o Kur'anu trebalo bi mi nekoliko sedmica da to prezentiram od mnostva dokaza.

eto zasto vjerujem.

pa ja sam studirao i bibliju oko 12 il i13 godina, imao debate krscanima cak i sa svestnikom, tako da sam dobro upoznat koja knjiga je od BOga a koja nije.

Strašno.

pa zato sto su mi dokazi jaki u Kuranu zato nemam sumnje ni 1%

pa valjda u ovih dvadeset i kusur godina studiranja islama i Kur'ana valjda bi vidio nesto sto bi uzrokovalo da nema 100% vjeorvanje u onaj svijet da postoje Raj i pakao.
ali kazem ti, knjiga je povjerljiva zato i vjerujem.

dali si ti studirao sta nauka kaze pa to sporedio sa vjerski izvorima pa da vidis dali se to podudara

ja jesam a siguran sam da ti nisi, zato mislim da sam ispred tebe nekoliko koraka u ovim stvari, zato i postoje sumnje kod tebe

ako Kuran i hadis kazu, ima nebesa(univerzuma) u slojevima , tacnije 7 sve jedno do drugog. druga stvar hadis koji govori u smrti i rastanku duse od tijela, dusa ide kroz ove univerzume da bi dosla do Raja.

onda vidimo sta naucnici kazu i podudara se sve sa onim st ovjera kaze.
Tabhana

#490 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

Pa sve što šteti je zabranjeno.
Smrcak15

#491 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

SpecialOffer wrote:
zabranjena je zato sto je stetna za organizam, od raznovrsnih parazita i glista koje borave u svinjetini pa sve do toksina koje se akumuliraju u svinjskoj masnoci jer svinja zagorijeva brzo hranu pa toksine slaze u masna tkiva, plus sto ima velike kolicine hormone rasta sto moze da prouzrokuje rastu raka i ostalih anomalija

u islamu je sve zabranjeno sto je stateno a dozvoljeno sto je dobro za covjeka, i zato voli islam, jer je logicna vjera.
Plavo-bijeli

#492 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

Ka'e necu jest svinjetinu, zabranjena je po Kur'anu jer je stetna. Ode kupi pljeskavicu i pet cevapa sa pomfritom, zalije sa pola litre kole, poslije toga pojede kolač i pola milke. Malo poslije zapali cigaru. Ne osjeća grižnju savjesti jer pljeskavica nije bila svinjeća. :thumbup: :run:

Ja nisam nikad probao svinjetinu(još), ali koga god znam da je probao kažu da je to nešto najukusnije na svijetu.
Last edited by Plavo-bijeli on 01/01/2016 16:15, edited 1 time in total.
mousstapha

#493 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Mozda bi bio zabranjen i cevap, ali nije bio izmisljen. :D
SpecialOffer

#494 Re: Svijet bez religija

Post by SpecialOffer »

Smrcak15 wrote:
SpecialOffer wrote:
zabranjena je zato sto je stetna za organizam, od raznovrsnih parazita i glista koje borave u svinjetini pa sve do toksina koje se akumuliraju u svinjskoj masnoci jer svinja zagorijeva brzo hranu pa toksine slaze u masna tkiva, plus sto ima velike kolicine hormone rasta sto moze da prouzrokuje rastu raka i ostalih anomalija

u islamu je sve zabranjeno sto je stateno a dozvoljeno sto je dobro za covjeka, i zato voli islam, jer je logicna vjera.
Hmmm...ne djeluje bas ubjedljivo, pokusaj ponovo.
Tabhana

#495 Re: Svijet bez religija

Post by Tabhana »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ko te bolan šljivi, ono realno :lol:
Smrcak15

#496 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

SpecialOffer wrote: Hmmm...ne djeluje bas ubjedljivo, pokusaj ponovo.
dobro pa da krenemo

Štetnost jedenja svinjskog mesa
http://n-um.com/?q=node/2863

Iz knjige Dr.sc. Josipa Anotolovića. On sa svojim suradnicima liječi ljude u klinici PARACELZUS (Njemačka) a osnovni uvijet primanja na liječenje je da je svinjsko meso u toku liječenja ali i poslije terapije zabranjeno i u najmanjim količinama!

Njihovo objašnjenje je da svinjetina uzrokuje bolest zbog slijedećih razloga:

*STRUKTURA BJELANČEVINA SVINJETINE VRLO JE SLIČNA ONOJ U LJUDSKOM MESU, zbog toga je pri probavi stalni obrambeni crijevni sistem ne prepoznaje kao strano tijelo,te lako kroz crijevne zidove prolazi u limfu i krv zajedno sa bjelančevinastim produktima truljenja i toksinima (otrovima). To se dogadja brže i lakše nego bilo kojim drugim životinjskim ili biljnim bjelančevinama.

*SVINJETINA SADRŽI JEDNU BJELANČEVINU koja na osnovi svoje strukture ima vrlo visoku stopu raspadanja (truljenja). Vrlo brzo prelazi u gnjilost. Tako nastali produkti truljenja znatno opterećuju crijeva, limfu, krv, jetra i sve organe za izlučivanje i odlaganje toksina.Zbog masti, kolesterina i svoje specifične strukture bjelančevina, svinjetina je najveći podstrekač ateroskleroze.

*SVINJSKO MESO IMA VISOK SADRŽAJ MASTI koje se nalaze u svim stanicama a ne samo u takozvanim masnim stanicama kao kod janjetine ili junetine.

*VISOK SADRŽAJ KOLESTERINA, najveći je u svinjskom mesu.Kolesterin u ljudskom tijelu ima različite zadatke, npr. Izgradnju staničnih opni i prijenosa masti ali što je previše, previše je!

*VEZIVNA TKIVA su naročito izložena negativnom djelovanju jedenja svinjetine. Vezivno tkivo ima zadatak da organizam kao cjelinu drži na okupu. Voda se u vezivnom tkivu zadržava u spoju malih molekula koje najčešće sadrže sumpor. Što je više spojeva u vezivnom tkivu utoliko više se nakuplja voda pa je tkivo natečenije. Budući da svinjetina ima visok postotak sumpora, korištenjem svinjskog mesa se velik dio ovih sumpornih spojeva odlaže u vezivnom tkivu (tetive i hrskavice). Time se vezivno tkivo poput spužve puni vodom a kod redovite upotrebe svinjetine doslovno natiče.

*SLUZAVE supstance svinjskog mesa odlažu se u žilama, tetivama i hrskavicama sistema za kretanje. Korištenjem svinjetine, ove supstance vezivnog tkiva postaju u neku ruku sluzave, mekane i manje otporne. Posljedica je da se žile lakše istežu, tetive ne mogu izdržati opterećenje a hrskavice degeneriraju (potroše se). Tako nastaju tipična oboljenja kao reuma, artritis, artroza, oštećenja hrskavičnih spojeva...

*HORMON RASTA koji se u velikoj količini nalazi u svinjskom mesu i koji ne djeluje samo na pojačani rast mladih do puberteta, nego je aktivan i kod odraslih, pospješuje upale, bujanje itd. Budući da potiče sve procese rasta, potiče i rast stanica raka. Zakrčenjem vezivnog tkiva sudjeluje neosporno kao uzročnik u nastanku raka a porastom hormona ubrzava njegov razvoj.

*HISTAMIN se u svinjetini nalazi u visokoj koncentraciji. Njegova koncentracija je najveća u usporedbi sa drugim životinjama za klanje. Histamin je pak najači izazivač alergijskih reakcija uopće.Tijelo koje se hrani svinjskim mesom je zbog visoke kolkičine histamina manje otporno na stres pa je zbog toga sklonije čirevima na želucu, srčanim aritmijama i infarktima. Svinjetina zbog histamina pospješuje i kožne alergije kao urticarija, neurodermatitis i peludna hunjavica.
Toksini iz svinjskog mesa ometaju rad nervnog sistema a time i druge funkcije organizma.

Svinjetina je najveći limfni opterećevač koji se testom može obuhvatiti.Svinjetina opterećuje limfni sistem još 4 (četiri) sedmice nakon jela. Svinje iz masovnog uzgoja sadrže najveću količinu ADRENALINA i izlučuju ga direktno u krv pa jedenje krvi ima pogubne posljedice za onog tko to čini.

Kod pisanja ovog teksta korištena knjiga Dr.sc.Josipa Antolovića koju su potpisali i Dr. Carlo Rubbia, (Nobelova nagrada) i Prof.Dr. I. Prigogine, (Nobelova nagrada)

doktori u bolnici rade experiment sa svinjskim mesom, crvi koji izlaze iz mesa.
aurora313

#497 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:
SpecialOffer wrote: Hmmm...ne djeluje bas ubjedljivo, pokusaj ponovo.
dobro pa da krenemo
Štetnost jedenja svinjskog mesa
Štetnost svinjetine i njena zabrana je počela u judaizmu negdje prije 500. godine stare ere. Razlozi su uglavnom bili oko toga da svinje jedu i ljudsko meso koje bi otkopavale iz grobova. Siguran sam da razloga ima daleko više.

Interesantno je spomenuti da Izraelski arheolozi na taj način pronašli stara nasalja Jevreja iz perioda od prije nove ere, obzirom da tu nisu mogli da nađu kosti konzumiranih svinja.

Štetno ili ne ja uživam u svinjskom pečenju.
Plavo-bijeli

#498 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

Evo jedna zanimljiva stvar za islamski svijet. George Orwellovo djelo "Životinjska Farma" trajno zabranjeno, jednu od najljepših basni u modernom dobu muslimanski školarci ne smiju da čitaju!!
Također muslimanski ziloti u Evropi traže da se Tri praseta, mis Pigi, Praslin iz Vinnie-the-Pooha i drugi tradicionalni ljubimci i dječiji likovi sklone iz vidnog polja nevinih dječijih očiju. :roll:

Kada nagurate svinje u obore, znaju da budu pravo bučne i čak i da se tuku. Znaju često i da pojedu svoj izmet, ili da pojedu svoje potomstvo, međutim...
uočeno je također da ukoliko svinjama date dovoljno prostora, one postaju prilično čiste, formiraju svoje porodice, te imaju socijalne kontakte sa drugim svinjama. Svinje su također izuzetno inteligentne.

Evo jedna stvar koja će još više šokirati Smrcka i ostale po forumu.
Svinja je naš prilično blizak rođak. Sa njom djelimo veliki broj genetskog materijala, te se zbog te spoznaje u posljednje vrijeme ljudima transplantuju svinjska koža, srčani zalisci, te bubrezi.

Zabrana jedenja svinje potiče iz stare Judeje, te je ta zabrana bila izuzetno racionalna, pošto se u predjelima sa toplom klimom svinjsko mezo brzo kvari i predstavlja dobru podlogu za razmnožavanje larve trihinele.

Izuzetna mržnja i gađenje prema svinji od strane muslimana je očita i žalosna s obzirom na činjenicu da nam je ta ista svinja toliko bliska i korisna.

P.S hvala gospodinu Hitchensu što je sve ove podatke sakupio na jedno mjesto
Mohamad Sissoko

#499 Re: Svijet bez religija

Post by Mohamad Sissoko »

Plavo-bijeli wrote: Evo jedna stvar koja će još više šokirati Smrcka i ostale po forumu.
Svinja je naš prilično blizak rođak. Sa njom djelimo veliki broj genetskog materijala, te se zbog te spoznaje u posljednje vrijeme ljudima transplantuju svinjska koža, srčani zalisci, te bubrezi.
Ja? I?
Plavo-bijeli

#500 Re: Svijet bez religija

Post by Plavo-bijeli »

Mohamad Sissoko wrote:
Plavo-bijeli wrote: Evo jedna stvar koja će još više šokirati Smrcka i ostale po forumu.
Ja? I?
Još jedan dokaz evolucije, samo što je ovaj posebno bolan. Jel sad jasnije :izet: ?
Locked