Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#476 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Zagreb i Sarajevo?
Dva svijeta.
Dva svijeta.
-
prog321
#477 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
seyo boi ,
evo da ti objasnim. i nemoj mi vise protivrijecit.
u SA je prvi elek. tramvaj koji je radio cjelodnevno od 9 do 5 u 1885oj godini.
prije toga su bili modeli bez radnog iskustva.
evo da ti objasnim. i nemoj mi vise protivrijecit.
- SEYOboy
#478 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
ocito si dobrano neupucen i pun dezinformacijaprog321 wrote:seyo boi ,
evo da ti objasnim. i nemoj mi vise protivrijecit.![]()
http://www.avaz.ba/clanak/259910/nije-i ... j-u-evropi
prva elek. tramvajska linija je bila u rusiji u Sestroretsk blizu St. Petersburg 1880.
druga linija otvorena u Lichterfelde pored Berlina 1881.
a u ovoj brosuri mozes se malo informirati o povijesti siemensovih tramvaja
https://www.siemens.com/history/pool/in ... resent.pdf
sarajeva niđe
Last edited by SEYOboy on 15/02/2017 08:44, edited 1 time in total.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#479 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Nasao si s kim ces se ubjedjivati.
- zforumas
#480 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Mi smo navikli zivjeti u sjecanju....
Eto i da je bio prvi tramvaj u Sarajevu (a nije), sta je poslije toga napravljeno? Dobili tramvaj i sta dalje? pa bili smo prvi..to je dosta
Bila Olimpijada...bilo...sve nesto bilo.
Sto mi sami sebe mozemo tjesiti to ne moze niko
Eto i da je bio prvi tramvaj u Sarajevu (a nije), sta je poslije toga napravljeno? Dobili tramvaj i sta dalje? pa bili smo prvi..to je dosta
Sto mi sami sebe mozemo tjesiti to ne moze niko
-
prog321
#481 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
očigledno ne citaš šta ti se piše.SEYOboy wrote:ocito si dobrano neupucen i pun dezinformacijaprog321 wrote:seyo boi ,
evo da ti objasnim. i nemoj mi vise protivrijecit.![]()
http://www.avaz.ba/clanak/259910/nije-i ... j-u-evropi
prva elek. tramvajska linija je bila u rusiji u Sestroretsk blizu St. Petersburg 1880.
druga linija otvorena u Lichterfelde pored Berlina 1881.
a u ovoj brosuri mozes se malo informirati o povijesti siemensovih tramvaja
https://www.siemens.com/history/pool/in ... resent.pdf
sarajeva niđe
prvi put uspostavljena elek. tramvajska linija sa punim radnim vremenom je u Sarajevu.
to je fakt.
a ti ponavljaj bezvezne wikipedija linkove bez trunka shvatanja
- zg1911
#482 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
"Prvi elektricni tramvaj u Evropi ? Gdje. Pogodite"
Tako si jučer pisao. Ni spomena o radnom vremenu.
Al jak argument je to s tramvajom. To znate samo jer se veže uz sarajevo. Zapitajte se npr di je u promet pušten prvi trolejbus ili autobus! E a onda se zapitajte di su pušteni u punom radnom vremenu
Google a? Eto toliko je jak tramvaj argument. Sve se bojim kako neki luca, hans ili charlie znaju za sa tramvaj
Al jak argument je to s tramvajom. To znate samo jer se veže uz sarajevo. Zapitajte se npr di je u promet pušten prvi trolejbus ili autobus! E a onda se zapitajte di su pušteni u punom radnom vremenu
Google a? Eto toliko je jak tramvaj argument. Sve se bojim kako neki luca, hans ili charlie znaju za sa tramvaj
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#483 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Dobro, manite suplje....je li Sarajevo u 5 najdosadnijih ili nije?
- stakasa
#484 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Niko od ovih s kojima se raspravljas nije iz Sarajeva, traze ljudi svoj identitet a dobro im dode da se naslone na tvoje postovezg1911 wrote:"Prvi elektricni tramvaj u Evropi ? Gdje. Pogodite"
- stakasa
#485 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Sarajevo bi trebalo biti u gornjoj polovini zanimljivih. U Evropi. Po svim parametrima. Valjalo bi da je pristupacnost boljaTomahawk11 wrote:Dobro, manite suplje....je li Sarajevo u 5 najdosadnijih ili nije?
-
prog321
#486 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
očigledno nisam mislio da moram objašnjavati sumnjivim likovima puno značenje mojih riječi.zg1911 wrote:"Prvi elektricni tramvaj u Evropi ? Gdje. Pogodite"
moja greška je što sam pomislio da je to opste poznat fakt. Nije mi bilo ni na kraj pameti da cete skakuti oko toga bez osnovnog znanja .
- zg1911
#487 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Primljeno na znanjestakasa wrote:Niko od ovih s kojima se raspravljas nije iz Sarajeva, traze ljudi svoj identitet a dobro im dode da se naslone na tvoje postovezg1911 wrote:"Prvi elektricni tramvaj u Evropi ? Gdje. Pogodite"
- shalla
#488 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Odlična definicijastakasa wrote:Sarajevo bi trebalo biti u gornjoj polovini zanimljivih. U Evropi. Po svim parametrima. Valjalo bi da je pristupacnost boljaTomahawk11 wrote:Dobro, manite suplje....je li Sarajevo u 5 najdosadnijih ili nije?
-
Bodkin
#489 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Ne ide to tako. Ina nekih mjesta gdje ides jer hoces da vidis nesto specificno.zg1911 wrote:"Prvi elektricni tramvaj u Evropi ? Gdje. Pogodite"
Ali vecinu mjesta koje posjetis, otkrijes tamo nesto novo. Franc dodje kuci i kaze "znas gdje je poceo ww1? Ja stajao tamo gdje su ubili franca". U stvari odes na instagram i vidis ko sve opali hashtag. Tako da je bitam i prvi tramvaj i vodovod i gavrilo
-
KIseljak12
#490 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Ispravka netocnog navoda, prva dzamija u ZG, iako ne namjenski gradjen objekat za tu svrhu, je bila tzv. "Poglavnikova" dzamija, danasnji Dom HDLU, 1941.dortmund wrote:Ovdje se rasprava svela na Zg vs Sa..
Dva neusporediva grada, različita po svemu, od kulturološke pripadnosti, arhitekture, pa do ekonomije, političkih asocijacija kojih je Hrvatska članica i ostalog..Čak i da je Zagreb siromašniji nego li je sada - i dalje bi to bio različit grad od Sarajeva.
Netko je spomenuo da Zagreb ima džamiju 80-tak godina....nisam siguran da je to točno, jer je prva muslimanska džamija u Zagrebu izgrađena tek 1987. godine.
Ukoliko se misli na tzv "džamiju" za vrijeme NDH-ne radi se tu o džamiji, već o zgradi Hrvatskog društva likovnih umjetnika, odnosno Meštrovićevu paviljonu, jednom od simbola grada Zagreba koji je izgrađen kao dom umjetnika 1938. godine, a po Meštrovićevim idejnim skicama iz 19 stoljeća. Arhitekt je bio Lavoslav Horvat.
Za vrijeme dolaska Ante Pavelića u Hrvatsku i Zagreb (on je useljenik u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine) donijeta je odluka da se to umjetničko djelo pretvori u džamiju, što se i dogodilo.
Naprosto je to bio kulturocid za Zagreb, nešto neprirodno (uz dužno poštovanje prema svakom), gradnja minareta je počela 1941., džamija je otvorena 1944., a minareti su porušeni 1948. godine. Dom je vraćen tamo gdje mu je mjesto.
Spominje se dosada u Zagrebu...
U Zagrebu ljudi izlaze ciljano vani; u kino, restoran, u muzej, na koncert u klub, na sportski događaj...preko tjedna čim padne noć nema kaosa, stihije i hordi ljudi koji lutaju besciljno u potrazi za koječime....Generalno, Zagreb je relativno miran grad, na večer pustih ulica...tu i tamo se sretne pokoji biciklist, čak nema niti beskućnika jer ih Grad dobro zbrinjava...nema niti pasa lutalica...pokoja preplašene divlja maca..
Zagreb je danas prosječni sredjeeuropski grad, srednjevjekovne arhitekture, kojeg su gradili austrijski arhitekti i bogate židovske obitelji. Na žalost, danas u mnogočemu i zapušten, pa me valjda zato ponekad i podsjeća na poluraspadnuti Austrougarski mauzolej na otvorenom.
To je grad burne prošlosti; od ranog srednjeg vijeka (turci ga nikada nisu osvojili), seljačkih buna hrvatskih i slovenskih kmetova u njegovoj okolici, spaljivanja "vještica" po trgovima, razvijene farmaceutske industrije u prošlom stoljeću, grad u kojem je i Danteov unuk imao svoju ljekarnu na Gornjem gradu i prepun drugih zanimljivosti.
To je grad isprepletenih kultura, kakva mu je bila i prošlost, od mađarske, njemačke, slavenske..U 19. stoljeću njemački je jezik bio službeni u Hrvatskoj, a Zagreb je imao i svoje njemačke novine......i to je sve ono čega se Zagreb danas nipošto ne smije stidjeti, kao niti činjenice da je sasvim dobro prosperirao i u toj bivšoj Jugoslaviji, najviše uz Ljubljanu, Rijeku i nekoć Maribor.
Istini za volju, osim uistinu dobrih muzeja i, dobrih izložbi i odličnih koncerata stranih izvođača-Zagreb i nije tako razvikan kao neka druga mjesta u Hrvatskoj, a za Sarajevo smatram da je u svom kulturološkom smislu interesantniji od Zg primjerice, više raznolikosti na malom prostoru i specifičnost vaše islamske religije u Europi. To se mora vidjeti i doživjeti.
- zg1911
#491 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Pitam te bi li bez googlea znao di je pušten u promet prvi trolejbus?Bodkin wrote:Ne ide to tako. Ina nekih mjesta gdje ides jer hoces da vidis nesto specificno.zg1911 wrote:"Prvi elektricni tramvaj u Evropi ? Gdje. Pogodite"
Ali vecinu mjesta koje posjetis, otkrijes tamo nesto novo. Franc dodje kuci i kaze "znas gdje je poceo ww1? Ja stajao tamo gdje su ubili franca". U stvari odes na instagram i vidis ko sve opali hashtag. Tako da je bitam i prvi tramvaj i vodovod i gavrilo
Tko bi to išao igdje samo zato jer je tamo prvi tramvaj (koji btw nije prvi nego prvi 9-5 hahaha)? Neki prolupali zetovac eventualno
Dosta rasprave. Da je ubojstvo ff-a toliko bitno današnjim generacijama u sarajevo bi dolazilo više gostiju. Očito da nije, get over it. Jebote svrstavate sarajevo u drugu klasu turističkih gradova (pariz kao prva jel) a to isto sarajevo posjećuje nekoliko puta manje ljudi no zagreb. A zagreb je na turističkoj mapi liliputanac. No ipak je veći od sarajeva. Kraj priče. Ako želite raspravu dajte brojčane argumente a kanite se ff-a, de nira i šta bi bilo kad bi bilo
-
prog321
#492 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Svi znaju da se turisti u Sarajevu ne prijavljuju. Samo ti glumis Engleza.
Sarajevo je puno turista i šiša Zagreb u svakom segmentu.
Sarajevo je puno turista i šiša Zagreb u svakom segmentu.
-
KIseljak12
#493 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Sarajevo nije uopste dosadan grad, uvijek se nesto desava. Pljacke, otmice, ubistva, lopovluk na sve strane, polufunkcionalan vodovod i javni prevoz. Nefunkcionalna policija i tuzilastvo. Pored svega toga ti nikako, ama bas nikako ne moze biti dosadno.
Pitanje da li je turisticki atraktivno je sasvim drugo pitanje i ja ne mogu na njega odgovoriti. Da sam stanovnik zapadne Evrope ili sjeverne Amerike, te da trazim dobar dernek, ne bi mi nikad na um palo da odem u Sarajevo. Medjutim, kad bih planirao obilazak istocne Evrope, ne bih ga zaobisao ni slucajno.
Ko voli arhitekturu, ima par zanimljivih stvari, daleko manje nego u prijestolnicama susjednih drzava. Nas adut nije arhitektura, nego anti-urbanizam. Treba organizovati turisticke ture po Sokolju i Buca potoku, da vide ljudi kako se moze kuca i na litici napraviti.
Pitanje da li je turisticki atraktivno je sasvim drugo pitanje i ja ne mogu na njega odgovoriti. Da sam stanovnik zapadne Evrope ili sjeverne Amerike, te da trazim dobar dernek, ne bi mi nikad na um palo da odem u Sarajevo. Medjutim, kad bih planirao obilazak istocne Evrope, ne bih ga zaobisao ni slucajno.
Ko voli arhitekturu, ima par zanimljivih stvari, daleko manje nego u prijestolnicama susjednih drzava. Nas adut nije arhitektura, nego anti-urbanizam. Treba organizovati turisticke ture po Sokolju i Buca potoku, da vide ljudi kako se moze kuca i na litici napraviti.
-
prog321
#494 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Koja ba arhitektura ima u Zagrebu da nema iste ili slicne u bilo kojem zapadnom gradu ?
Zagreb je nepoznat grad. Koja bitnost Zagreba je u istoriji ? Nema je. Kladim se da vecina stanovnika Njemacke nema pojma sta je to a da ne pricam o Amerikancima i dalje.
Sarajevo odzvanja u glavi. Svi ga znaju. Nije u istom rangu uopste
Zagreb je nepoznat grad. Koja bitnost Zagreba je u istoriji ? Nema je. Kladim se da vecina stanovnika Njemacke nema pojma sta je to a da ne pricam o Amerikancima i dalje.
- zg1911
#495 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Ništa novog, neargumentirano lupetanje tipa "za sarajevo svi znaju" 
-
KIseljak12
#496 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Nazalost, najvise odzvanja zbog rada i cetnicke opsade. Sarajevo izgleda ni 1914. nije imalo najbolju sigurnosnu situaciju niti policiju, cim je neko tako lako mogao ubiti prijestolonasljednika.prog321 wrote:Koja ba arhitektura ima u Zagrebu da nema iste ili slicne u bilo kojem zapadnom gradu ?
Koje arhitekture ima u Sarajevu da nema u Istanbulu? Pitanja su ti neveza teska. Licno volim arhitekturu i nije mi mrsko zbog nje putovati. Isto ko ni Zagreb, ni Sarajevo nema nesto sto vec nema negdje drugdje u svijetu (u arhitekturalnom smislu).
Ta prica da Amerikanac i Nijemac znaju za Sarajevo, a ne znaju za Zagreb je smijesna, njima je svakako sve istocno od Alpa, Odre i Nise jednako Mordoru.
-
prog321
#497 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
To baš nije tačno.
De Niro dodje u Ameriku na tv i hladno kaže bio je u Sarajevu.
Voditelj se nije upitao gdje je to.
Da je bilo riječ o Zagrebu sljedeće pitanje bi glasilo 'who that ?'
Jednostavno je Zagreb istorijski nebitan. Nema ga u oficijalnim tokovima istorije niti na tv.
De Niro dodje u Ameriku na tv i hladno kaže bio je u Sarajevu.
Voditelj se nije upitao gdje je to.
Da je bilo riječ o Zagrebu sljedeće pitanje bi glasilo 'who that ?'
Jednostavno je Zagreb istorijski nebitan. Nema ga u oficijalnim tokovima istorije niti na tv.
- zg1911
#498 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Al bar ima vodovod. I preko milju turista 
- parappa
- Grijem se na: struju
- Vozim: Lotus Esprit TurboSE
#499 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
zasto se evo vec 5 stranica vodi rasprava sa-zg?
molim vas otvorite temu "sarajevo vs. zagreb" pa raspravljajte... prekopirajte postove tamo.
a mogli su se sarajlije i zagrebcani zahvaliti forumasu @zg1911 za poredjenje sa-zg i la-ny.
5 vecih gradova gdje je meni bilo dosadno, znaci nocni zivot, arhitektura, shopping itd.:
- Bec (sve osim dvorca mi je bez veze, ljudi su mi onako cool)
- Varsava (nocni zivot inekako ali veliko sivilo od grada, "stari grad" napravljen 2000 godine)
- Hannover (no comment - grad nema bas nista)
- Minhen (najvece selo u njemackoj)
- Los Angeles (obisao sto sam zelio za dan i po)
samo da dodam jos nesto za zagreb... prijatelji iz svice bili ljetos u hr. letili iz ciriha za zagreb, prenocili 2 noci tamo pa autom u zadar.
kazu zagreb je ok, lici na druge gradove u zapadnoj evropi ali nije ih bas nesto odusevilo.
i isticu da su konobari bili pravo neljubazni ... kako u zg tako i u zadru
zadar i hr. primorje im se pravo svidjelo i doci ce opet
molim vas otvorite temu "sarajevo vs. zagreb" pa raspravljajte... prekopirajte postove tamo.
a mogli su se sarajlije i zagrebcani zahvaliti forumasu @zg1911 za poredjenje sa-zg i la-ny.
5 vecih gradova gdje je meni bilo dosadno, znaci nocni zivot, arhitektura, shopping itd.:
- Bec (sve osim dvorca mi je bez veze, ljudi su mi onako cool)
- Varsava (nocni zivot inekako ali veliko sivilo od grada, "stari grad" napravljen 2000 godine)
- Hannover (no comment - grad nema bas nista)
- Minhen (najvece selo u njemackoj)
- Los Angeles (obisao sto sam zelio za dan i po)
samo da dodam jos nesto za zagreb... prijatelji iz svice bili ljetos u hr. letili iz ciriha za zagreb, prenocili 2 noci tamo pa autom u zadar.
kazu zagreb je ok, lici na druge gradove u zapadnoj evropi ali nije ih bas nesto odusevilo.
i isticu da su konobari bili pravo neljubazni ... kako u zg tako i u zadru
zadar i hr. primorje im se pravo svidjelo i doci ce opet
- shalla
#500 Re: Po vasem izboru - 5 najdosadnijih gradova u svijetu...
Jebo vas Zg više, eto, 5 stranica Sa vs Zg, argumenti za qrtz i kod jednih i kod drugih. Kroz svoj posao sam upoznao dosta stranaca, bilo evropljana bilo amerikanaca, 80% njih je 3x više oduševljeno Sarajevom nego Zagrebom. Al hajde, ovo je ko prepirka Sarajevo-Željo ili Apple-Android, svi imaju svoje stavove i ne popuštaju,..
Nego, dobro neko pomenu Minhen, fakat poprilično bezze grad, ja bio 3 dana i imam osjećaj da sam vidio u 3 dana sve što se ima vidjeti
Nego, dobro neko pomenu Minhen, fakat poprilično bezze grad, ja bio 3 dana i imam osjećaj da sam vidio u 3 dana sve što se ima vidjeti