Ja jesam, sa oceve strane, porijeklom Crnogorac ali sam rodjen u Bosni i smatram se Bosancem. Bio sam spreman da se tako i izjasnim, cak sam bio otvoren i za Bosnjastvo (kako ga je Tunjo onomad objasnjavao!). Ali, rekoh vec jednom, nisam zelio da budem opet izigran, kao u slucaju Jugoslovenstva, kako sam se izjasnjavao do rata. Bosnjaci danas JESU ZAISTA samo muslimani (odnosno "Muslimani 1992") i prestanite vise, ko boga vas molim, podmetati da nije tako. Postoji ta teoretska distinkcija izmedju pojmova Bosnjak/Bosanac, ali se sama fonetska slicnost svjesno upotrebljava sa namjerom osvajanja svebosanskog imena i naslijedja od strane jednog BH naroda - Bosnjaka. O tome upravo najvise govori ova relacija Bosnjaci-Bosanski jezik i omiljena floskula "BosnaiBosnjaci" (namjerno sastavljeno)...stari grad Visegrad wrote:Nije ocikeivati da se jedan crnogorac snalazi u bosankom i u bosanstvu. Posto si ti crnogorac ti nikada ne mozes shavatiti bosanstvo niti bosanki jezik.dustaban wrote:Kako ovo nazvati? Laz, bezobrazluk ili zabluda?hAZNADAR wrote:... Bosnjastvo nije nikad bilo rezervisano samo za muslimane niti je bosanski jezik rezervisan samo za Bosnjake...
Bosnjastvo je DANAS i NARAVNO rezervisano samo za muslimane. Bosanski jezik, upravo zbog (namjerno) zbunjujuceg naziva zvuci kao nesto zajednicko, ali... nismo djeca!
Kao sto ni ja ne razumijem Crnogorce niti crnogorski jezik (ne msilim bukvalno).
Bosanski jezik je puno siri od muslimana, ti to ne rzumije. Nisu svi Bosnjaci muslimani.
Niko ovdje ne porice srpsko-hrvatski antibosanski odnos, ali brate postoji i problem Bosnjacke posesivnosti spram svega sto pocinje rijecju "Bosna"...