Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drinski

#476 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

To sa izuzimanjem je bila exproprijacija exproprijatora. Isto ko sto bi neki da izvlaste budzetske korisnike pa se oni tamo smjeste, sve po ZOR-u.
piupiu

#477 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Arteta wrote:
Komunjare su se ponasale poput Robina Huda, odtimali su stedljivim, a davali onima sto su propili.
:lol: :lol: :lol: :thumbup:

To se u modernom svijetu zove 'affirmative action'. :D
Arteta

#478 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Arteta »

kox wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Arteta wrote:
Drzava koja je nastala na lopovloku (nacionalizaciji) i koja salje ljude na goli otok nije pravna.
De mi objasni kako bi ti napravio autoput/termoelektranu/fabriku bez nacionalizacije i eksproprijacije?

A da smjestimo tu pricu u danasnje okvire. Zamisli dodje neka drzava koja npr. Arslanagicu (Bosnalijek) oduzme sve sto je opljackao i izgradi skole, bolnice i muzeje. Je li to lopovluk?
Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala :lol: , put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
Imao sam slicnu situaciju u svojoj porodici, gdje je uglavnom oduzeto zemljiste.
Iz ove tacke gledista, najmanji problem to sto je steta nacinjena tim pojedincima, veci je problem to sto je unistena poljoprivreda jedne drzave.
nasa

#479 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

Priznate da volite cvrstu musku ruku i ne moramo dalje analizirati odusevljenost Titom :P
piupiu

#480 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

:lol: :lol: :lol:

Ja ne volim, glasam za Hilary i Andjelku! :D

Šta će priznavati, kako se zove glavna džada u gradu Sarajevu? A, kako se trebala zvati - i ona i aerodorm - pa Milorad nije dao?
Bodkin

#481 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Bodkin »

Meni je smijesno kako danasnji kofol kapitalisti mrze komuniste, a da komunisti nisu nacionlizirali i pravili fabrike, ovi ne bi imali sta kupiti za certifikate 95 i postati ugledni bizmismeni
nasa

#482 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nasa »

piupiu wrote::lol: :lol: :lol:

Šta će priznavati, kako se zove glavna džada u gradu Sarajevu? A, kako se trebala zvati - i ona i aerodorm - pa Milorad nije dao?
:lol:
Hej' cudo jedno ali nisu nam se ove zene politicarke pokazale nesto na Balkanu....

... bez sale, vole ljudi da lideri zrace muskoscu, da su cvrsti i tako...pa gledaj odusevljenje oko Putina... :D
Drinski

#483 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

Bodkin wrote:Meni je smijesno kako danasnji kofol kapitalisti mrze komuniste, a da komunisti nisu nacionlizirali i pravili fabrike, ovi ne bi imali sta kupiti za certifikate 95 i postati ugledni bizmismeni
Nasi kapitalisti su vise komunisti nego kapitalisti po poslovnoj etici.
muha_sa

#484 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

nasa wrote:
piupiu wrote::lol: :lol: :lol:

Hej' cudo jedno ali nisu nam se ove zene politicarke pokazale nesto na Balkanu....

... bez sale, vole ljudi da lideri zrace muskoscu, da su cvrsti i tako...pa gledaj odusevljenje oko Putina... :D
imali ste šansu--što niste glasali za nove snage

Image
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#485 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

kox wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala :lol: , put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
Vidi i mom su. Izgradila se uskotracna pruga za koja je opsluzivala povrsinski kop rudnika i uvezala ga sa separacijom. I neka je.

U krajnoj liniji, sve je pretvoreno u opstenarodnu imovinu, i do privodjenja namjeni, raniji vlasnici su mogli ostati u posjedu, barem u gradskoj zoni. A Alija i ekipa su to pretvorili u drzavnu imovinu i podijelili Selimovicima, Arslanagicima, Cengicima i ostalim ;-)
piupiu

#486 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

nasa wrote:
Pa, to ti je to ... masovno, ali djeca masovno oduševljena Volodjom na medjedu (Medvjedevu :D ). Ista meta, isto odstojanje ... car, pa Lenjin, pa Staljin, pa malo nešto k'o fol onaj pijani plesač, i onda ... opet Папенька Путин !!!!! :strik:
supercali

#487 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Nasa Stvar wrote:
Dozer wrote:
-------------------
Gdje sam ja rekao da je Alija htio na Dedinje?
Alija je ganjao svoj maldomuslimanski san, i radi toga je lezao - antiustavno djelovanje.
Paralela - Dodik bi sad isto tako lezao da imamo onaj dobri sistem.

-------------------
Pa sto se raspade ko kula od karata kad je toliko dobar bio?
Zato sto su demokrate i ovi sto zazivaji kapitalizam poceli paliti svijetla
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#488 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Arteta wrote: Jedno je uz naknadu, a drugo bez naknade.
I jedno je kada je u pitanju grubi nacionalni interes, a nesto sasvim drugo kada se ljudima otima zemljiste, fabrike ili nesto slicno.

Komunjare su se ponasale poput Robina Huda, odtimali su stedljivim, a davali onima sto su propili.
Dobro. Kako bi ti industrijalizovao i opismenio feudalnu i nepismenu Bosnu? Gdje bi gradio fabrike i skole?
supercali

#489 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

Arteta wrote:
piupiu wrote:
Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok. :D
Ne znam kakve veze ima Goli otok sa opštom sigurnošću stanovništva. Prosječan čovjek nije razmišljao o Golom otoku, već o sigurnosti na ulici. Na Goli otok se nije išlo izlaskom iz kuće.
Kakve veze ima to sto je 16 000 stanovnika muceno sa sigurnosti?
Da li zaista mislis da nema veze?
Prigovarate da su jugu razorili karadzici mladici bobani alije itd a onda spocitavate gope otoke?
Nije li to kontradiktorno?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#490 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote:
nasa wrote:
Pa, to ti je to ... masovno, ali djeca masovno oduševljena Volodjom na medjedu (Medvjedevu :D ). Ista meta, isto odstojanje ... car, pa Lenjin, pa Staljin, pa malo nešto k'o fol onaj pijani plesač, i onda ... opet Папенька Путин !!!!!
Putin izgleda i ponasa se kao pravi badass :thumbup:

Sta je dame, ne volite macho tipove :per:
muha_sa

#492 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

koliko ste godina živjeli u Jugoslaviji i da li ste radili u istoj :?
Ali Kemal

#494 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Ali Kemal »

kox wrote:Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala :lol: , put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
Mislim da prije svega treba razdvojiti period prvih dvadesetak godina poslije drugog svjetskog rata, sa periodom poslije toga, jer je progres bio vise nego ocigledan.
SFRJ je pratila svijet, ulagano je u sve strukture drustva, obrazovanje je bilo sve bolje i bolje, nije bilo nikakvog problema dobiti pasos i putovati, a nije niko ni trazio vize.
Uz sve greske i nesavrsenosti mislim da nije bilo lose zivjeti u tom drustvu. Omladinu npr uopste nije interesovala politika, to ipak nesto govori.
muha_sa

#495 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by muha_sa »

Ali Kemal wrote:
kox wrote:Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala :lol: , put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
Mislim da prije svega treba razdvojiti period prvih dvadesetak godina poslije drugog svjetskog rata, sa periodom poslije toga, jer je progres bio vise nego ocigledan.
SFRJ je pratila svijet, ulagano je u sve strukture drustva, obrazovanje je bilo sve bolje i bolje, nije bilo nikakvog problema dobiti pasos i putovati, a nije niko ni trazio vize.
Uz sve greske i nesavrsenosti mislim da nije bilo lose zivjeti u tom drustvu. Omladinu npr uopste nije interesovala politika, to ipak nesto govori.
:thumbup:
piupiu

#496 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

_BataZiv_0809 wrote:
Putin izgleda i ponasa se kao pravi badass :thumbup:

Sta je dame, ne volite macho tipove :per:
Ts tj C ... :D

Mora biti neki paćenički tip a la Lenski il' Miškin.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#497 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

piupiu wrote:
Ts tj C ... :D

Mora biti neki paćenički tip a la Lenski il' Miškin.
:oops:

Čekam nasu da vidim sta ce reci :-?

madner

#498 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by madner »

Ja volim oruzje, da su ovi nasljednici barem napravili pola ne bi gospodin drug Tito bio drag.

Uglavnom strasna suplja od kritike, kao da su se uzimali veci krediti nego danas.
kox

#499 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

_BataZiv_0809 wrote:
kox wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala :lol: , put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
Vidi i mom su. Izgradila se uskotracna pruga za koja je opsluzivala povrsinski kop rudnika i uvezala ga sa separacijom. I neka je.

U krajnoj liniji, sve je pretvoreno u opstenarodnu imovinu, i do privodjenja namjeni, raniji vlasnici su mogli ostati u posjedu, barem u gradskoj zoni. A Alija i ekipa su to pretvorili u drzavnu imovinu i podijelili Selimovicima, Arslanagicima, Cengicima i ostalim ;-)
U ovom slučaju nisu mogli ostati u posjedu bilo čega, oduzet im je čak i namještaj iz jedine kućice koja im je ostavljena na korištenje. Mene ne interesuje pretjerano u šta je ta imovina pretvorena i kome je dodijeljena, to je bila privatna imovina potpuno nelegalno oduzeta i to se ničim ne može opravdati niti se takva država u tom periodu može smatrati pravnom. Ljudima su životi uništeni, i to nemalom broju. Da i ne spominjem zatvor u kojem je čovjek ni kriv ni dužan završio. U ovoj državi, kakva god da je, toga je bilo mnogo manje. Privatna imovina je prilično zaštićena, čak i oni koji su bili 'na drugoj strani' imali su pravo na njen povrat.
piupiu

#500 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Arteta wrote:
piupiu wrote:
Ne razumijem pitanje.
Poenta, gradjani nisu bili sigurni.
Nisu mahom 1948.-56., ako im je ko prilijepio informbiroovsku namjeru. I ako bi naišli na kakvog Titića da im imputira kontrarevoluciju. Na ulici su uvijek bili sigurni.
Post Reply