Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
-
Drinski
#476 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To sa izuzimanjem je bila exproprijacija exproprijatora. Isto ko sto bi neki da izvlaste budzetske korisnike pa se oni tamo smjeste, sve po ZOR-u.
- piupiu
#477 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Arteta wrote:
Komunjare su se ponasale poput Robina Huda, odtimali su stedljivim, a davali onima sto su propili.
To se u modernom svijetu zove 'affirmative action'.
- Arteta
#478 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Imao sam slicnu situaciju u svojoj porodici, gdje je uglavnom oduzeto zemljiste.kox wrote:Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala_BataZiv_0809 wrote:De mi objasni kako bi ti napravio autoput/termoelektranu/fabriku bez nacionalizacije i eksproprijacije?Arteta wrote:
Drzava koja je nastala na lopovloku (nacionalizaciji) i koja salje ljude na goli otok nije pravna.
A da smjestimo tu pricu u danasnje okvire. Zamisli dodje neka drzava koja npr. Arslanagicu (Bosnalijek) oduzme sve sto je opljackao i izgradi skole, bolnice i muzeje. Je li to lopovluk?, put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
Iz ove tacke gledista, najmanji problem to sto je steta nacinjena tim pojedincima, veci je problem to sto je unistena poljoprivreda jedne drzave.
- nasa
#479 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Priznate da volite cvrstu musku ruku i ne moramo dalje analizirati odusevljenost Titom 
- piupiu
#480 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja ne volim, glasam za Hilary i Andjelku!
Šta će priznavati, kako se zove glavna džada u gradu Sarajevu? A, kako se trebala zvati - i ona i aerodorm - pa Milorad nije dao?
-
Bodkin
#481 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Meni je smijesno kako danasnji kofol kapitalisti mrze komuniste, a da komunisti nisu nacionlizirali i pravili fabrike, ovi ne bi imali sta kupiti za certifikate 95 i postati ugledni bizmismeni
- nasa
#482 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupiu wrote:![]()
![]()
![]()
Ja ne volim, glasam za Hilary i Andjelku!![]()
Šta će priznavati, kako se zove glavna džada u gradu Sarajevu? A, kako se trebala zvati - i ona i aerodorm - pa Milorad nije dao?
Hej' cudo jedno ali nisu nam se ove zene politicarke pokazale nesto na Balkanu....
... bez sale, vole ljudi da lideri zrace muskoscu, da su cvrsti i tako...pa gledaj odusevljenje oko Putina...
-
Drinski
#483 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nasi kapitalisti su vise komunisti nego kapitalisti po poslovnoj etici.Bodkin wrote:Meni je smijesno kako danasnji kofol kapitalisti mrze komuniste, a da komunisti nisu nacionlizirali i pravili fabrike, ovi ne bi imali sta kupiti za certifikate 95 i postati ugledni bizmismeni
- muha_sa
#484 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
imali ste šansu--što niste glasali za nove snagenasa wrote:piupiu wrote:![]()
![]()
![]()
Ja ne volim, glasam za Hilary i Andjelku!![]()
Šta će priznavati, kako se zove glavna džada u gradu Sarajevu? A, kako se trebala zvati - i ona i aerodorm - pa Milorad nije dao?![]()
Hej' cudo jedno ali nisu nam se ove zene politicarke pokazale nesto na Balkanu....
... bez sale, vole ljudi da lideri zrace muskoscu, da su cvrsti i tako...pa gledaj odusevljenje oko Putina...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#485 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vidi i mom su. Izgradila se uskotracna pruga za koja je opsluzivala povrsinski kop rudnika i uvezala ga sa separacijom. I neka je.kox wrote:_BataZiv_0809 wrote: Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala, put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
U krajnoj liniji, sve je pretvoreno u opstenarodnu imovinu, i do privodjenja namjeni, raniji vlasnici su mogli ostati u posjedu, barem u gradskoj zoni. A Alija i ekipa su to pretvorili u drzavnu imovinu i podijelili Selimovicima, Arslanagicima, Cengicima i ostalim
- piupiu
#486 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Pa, to ti je to ... masovno, ali djeca masovno oduševljena Volodjom na medjedu (Medvjedevunasa wrote:
- supercali
#487 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zato sto su demokrate i ovi sto zazivaji kapitalizam poceli paliti svijetlaNasa Stvar wrote:Pa sto se raspade ko kula od karata kad je toliko dobar bio?Dozer wrote:
-------------------
Gdje sam ja rekao da je Alija htio na Dedinje?
Alija je ganjao svoj maldomuslimanski san, i radi toga je lezao - antiustavno djelovanje.
Paralela - Dodik bi sad isto tako lezao da imamo onaj dobri sistem.
-------------------
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#488 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dobro. Kako bi ti industrijalizovao i opismenio feudalnu i nepismenu Bosnu? Gdje bi gradio fabrike i skole?Arteta wrote: Jedno je uz naknadu, a drugo bez naknade.
I jedno je kada je u pitanju grubi nacionalni interes, a nesto sasvim drugo kada se ljudima otima zemljiste, fabrike ili nesto slicno.
Komunjare su se ponasale poput Robina Huda, odtimali su stedljivim, a davali onima sto su propili.
- supercali
#489 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Prigovarate da su jugu razorili karadzici mladici bobani alije itd a onda spocitavate gope otoke?Arteta wrote:Kakve veze ima to sto je 16 000 stanovnika muceno sa sigurnosti?piupiu wrote:Ne znam kakve veze ima Goli otok sa opštom sigurnošću stanovništva. Prosječan čovjek nije razmišljao o Golom otoku, već o sigurnosti na ulici. Na Goli otok se nije išlo izlaskom iz kuće.Arteta wrote:Neko rece kako je u Jugoslaviji bilo sigurnosti, u drzavi koja je imala Goli otok.
Da li zaista mislis da nema veze?
Nije li to kontradiktorno?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#490 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Putin izgleda i ponasa se kao pravi badasspiupiu wrote:Pa, to ti je to ... masovno, ali djeca masovno oduševljena Volodjom na medjedu (Medvjedevunasa wrote:
... bez sale, vole ljudi da lideri zrace muskoscu, da su cvrsti i tako...pa gledaj odusevljenje oko Putina...). Ista meta, isto odstojanje ... car, pa Lenjin, pa Staljin, pa malo nešto k'o fol onaj pijani plesač, i onda ... opet Папенька Путин !!!!!
Sta je dame, ne volite macho tipove
- muha_sa
- muha_sa
#492 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
koliko ste godina živjeli u Jugoslaviji i da li ste radili u istoj 
- muha_sa
- Ali Kemal
#494 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mislim da prije svega treba razdvojiti period prvih dvadesetak godina poslije drugog svjetskog rata, sa periodom poslije toga, jer je progres bio vise nego ocigledan.kox wrote:Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala, put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
SFRJ je pratila svijet, ulagano je u sve strukture drustva, obrazovanje je bilo sve bolje i bolje, nije bilo nikakvog problema dobiti pasos i putovati, a nije niko ni trazio vize.
Uz sve greske i nesavrsenosti mislim da nije bilo lose zivjeti u tom drustvu. Omladinu npr uopste nije interesovala politika, to ipak nesto govori.
- muha_sa
#495 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ali Kemal wrote:Mislim da prije svega treba razdvojiti period prvih dvadesetak godina poslije drugog svjetskog rata, sa periodom poslije toga, jer je progres bio vise nego ocigledan.kox wrote:Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala, put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
SFRJ je pratila svijet, ulagano je u sve strukture drustva, obrazovanje je bilo sve bolje i bolje, nije bilo nikakvog problema dobiti pasos i putovati, a nije niko ni trazio vize.
Uz sve greske i nesavrsenosti mislim da nije bilo lose zivjeti u tom drustvu. Omladinu npr uopste nije interesovala politika, to ipak nesto govori.
- piupiu
#496 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ts tj C ..._BataZiv_0809 wrote:
Putin izgleda i ponasa se kao pravi badass![]()
Sta je dame, ne volite macho tipove
Mora biti neki paćenički tip a la Lenski il' Miškin.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#497 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
piupiu wrote:
Ts tj C ...![]()
Mora biti neki paćenički tip a la Lenski il' Miškin.
Čekam nasu da vidim sta ce reci
- madner
#498 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ja volim oruzje, da su ovi nasljednici barem napravili pola ne bi gospodin drug Tito bio drag.
Uglavnom strasna suplja od kritike, kao da su se uzimali veci krediti nego danas.
Uglavnom strasna suplja od kritike, kao da su se uzimali veci krediti nego danas.
-
kox
#499 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U ovom slučaju nisu mogli ostati u posjedu bilo čega, oduzet im je čak i namještaj iz jedine kućice koja im je ostavljena na korištenje. Mene ne interesuje pretjerano u šta je ta imovina pretvorena i kome je dodijeljena, to je bila privatna imovina potpuno nelegalno oduzeta i to se ničim ne može opravdati niti se takva država u tom periodu može smatrati pravnom. Ljudima su životi uništeni, i to nemalom broju. Da i ne spominjem zatvor u kojem je čovjek ni kriv ni dužan završio. U ovoj državi, kakva god da je, toga je bilo mnogo manje. Privatna imovina je prilično zaštićena, čak i oni koji su bili 'na drugoj strani' imali su pravo na njen povrat._BataZiv_0809 wrote:Vidi i mom su. Izgradila se uskotracna pruga za koja je opsluzivala povrsinski kop rudnika i uvezala ga sa separacijom. I neka je.kox wrote:_BataZiv_0809 wrote: Mom djedu su oduzeli desetak kuća, pekaru, kafanu, trgovinu, prenoćište, ogromnu količinu zemljišta i onda ga nakon par mjeseci smjestili na robiju kao Mladog Muslimana. Nit' je bio Mladi Musliman, nit' je sa njima imao ikakve veze. Bio je odlikovani učesnik NOR-a a njegov sin (moj amidža) partizanski pukovnik. Ništa od te imovine nije bilo ukradeno nego zaradjeno u periodu Kraljevine Jugoslavije, i nikakva hidrocentrala, put ili šta si već nabrojao na tome nije izgradjeno. I takvih priča ima na desetine hiljada iz svih naroda. U dijelu familije koji su Srbi imam sličnu pa čak u nekim elementima i mnogo goru priču. Jugoslavija je u nekim periodima bila nalik pravnoj državi, ali u nekim drugim periodima je vršila legalnu pljačku i otimačinu i hiljade ljudi slala u zatvore ovakve ili onakve bez ikakvog normalnog razloga. Da se razumijemo, nemam ništa protiv nekadašnje Jugoslavije ali protiv besmislenog idealiziranja i opravdavanja takvih dešavanja imam.
U krajnoj liniji, sve je pretvoreno u opstenarodnu imovinu, i do privodjenja namjeni, raniji vlasnici su mogli ostati u posjedu, barem u gradskoj zoni. A Alija i ekipa su to pretvorili u drzavnu imovinu i podijelili Selimovicima, Arslanagicima, Cengicima i ostalim
- piupiu
#500 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nisu mahom 1948.-56., ako im je ko prilijepio informbiroovsku namjeru. I ako bi naišli na kakvog Titića da im imputira kontrarevoluciju. Na ulici su uvijek bili sigurni.Arteta wrote:Poenta, gradjani nisu bili sigurni.piupiu wrote:
Ne razumijem pitanje.