samo nemoj razvodnjavati.
Moram prvo ovo da izdvojim. Ove teme o kojima pricamo nisu nimalo jednostavne vec je potrebno da se analiziraju na nekom dubljem nivou, i jos vaznije da se vidi sira slika.. Smatram da ono sto radim nije razvodnjavanje jer ljudi pisu knjige u tomovima o ovakvim stvarima. Potrebno je ponekad otici malo sire da bi se razumeo ceo kontekst. Ne smemo da ne vidimo sumu od drveca.
ne znam. maloprije ti napisa: "Moze li Bozija rec biti ista drugo nego Istina?" pa me zanima, ko je cuo te bozije rijeci
Rekao sam vec, poslanici. " a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao." (4:164). “Mi ga zovnusmo: ‘O Ibrahime, ti si se Objavi u snu odazvao – a Mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine.’” (Es-Saffat, 104–105) “, “A kada Allah rekne: ‘O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha?’” (El-Maida, 116). Isto tako, Uzvišeni Allah razgovarao je s Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem, na Miradžu, kada je ispred njega išao melek Džibril i nakon što je došao do određenog mjesta, rekao je: “Odavde ja dalje nisam u mogućnosti da idem!” Allahov poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nastavio je sam ići dalje, što ukazuje na njegovu odabranost, i tom prilikom obratio mu se Uzvišeni Allah i propisao obavezni namaz.
ja mislim da nije niko. ti si taj koji tvrdi da se bog obracao ljudima, ne ja. moja je logika, ako se mogao obracati prije, moze i sad, zar ne?
Da, moze. Drugo je pitanje da li hoce.
po abrahamskim religijama, nije se on obracao samo poslanicima. a eto, ti sad kazes da nije cak ni njima, direktno.
Obracao se, ali iza zastora. Postoji razlika. Ljudi ne bi podneli da im se Allah ukaze na Dunjaluku bez zastora. Cak ni poslanici. Ali ne mozemo reci da se nije obracao.
ako bih ja "vagao" neciju tvrdnju da mu se bog obracao, ja bih uzeo u obzir 3 stvari:
1. bog se nekome obratio.
2. taj neko se najeo gljiva ili kakve druge biljke koja izaziva halucinacije.
3. taj neko laze da mu se bog obraca da bi dobio nekakvu korist (ili iz nekog drugog razloga).
koja ti se od ove 3 opcije cini najrealisticnija? recimo, da ti danas neko tvrdi isto. koju bi ti izabrao? 1,2 ili 3 (eventualno 4). samo nemoj razvodnjavati.
Sve tri su varijante moguce. Ono sto se mora uzeti u obzir je sadasnje stanje svesti i logika kojom se ljudi vode. Ono sto je u datom momentu logicno, ne mora biti i istinito. Zar nije pre 500 godina bilo logicno reci da se Zemlja ne pomera jer bi ljudi i zivotinje popadali sa nje? Svi bi kazali da je tako. No, je li taj sud bio istinit samo zato sto se cini najlogicnijim?
Uopste, logicnost necega ne zahteva nuzno i istinitost date stvari.
Je li logicno da se atom nalazi na vise mesta istovremeno?