Gubitak religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Towelie

#476 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

5 0 5 wrote:
Towelie wrote: Ne mogu. Pisano je na forumu mnogo, mnogo o tome i svi su ostali na svome. Ono sto je za nekog dokaz, za nekog nije. I to nas vraca na pocetnu tacku.
normalno je da ne mozes. ti vjerujes na rijec LJUDIMA koji tvrde da prenose nekakve "bozije dokaze". samo sto je puno ljudi palo na tu laz, nije dokaz nicemu. dokaz, naravno niko ne moze ponuditi. ateisti traze PRAVI dokaz, a ne slakaste bajkovite price. u tome je glavna razlika.
Kontam da bi PRAVI dokaz bio da se Bog obznani da Ga mozete videti. Ili nesto tome slicno.

Cemu onda potreba za verovanjem? Tad bi svi ZNALI.
5 0 5

#477 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:58, edited 1 time in total.
Towelie

#478 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

:-D
5 0 5 wrote:
Towelie wrote: Kontam da bi PRAVI dokaz bio da se Bog obznani da Ga mozete videti. Ili nesto tome slicno.

Cemu onda potreba za verovanjem? Tad bi svi ZNALI.
upravo. cemu tajanstvenost. vec se objavljivao prije. moze opet.
A zasto bi Bog morao postupati po ljudskim merilima? Cime si ti (ili ja, ili bilo ko) zasluzili da nam se obznani Bog? Pa nismo poslanici. Pa cak i njima se obracao iza zastora.
Ovaj egocentricni i pomalo arogantni stav i zastire ljude od spoznaje Boga.

Ne kazem da si ti takav, al ima primera.
5 0 5

#479 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:58, edited 1 time in total.
zagortenej

#480 Re: Gubitak religije

Post by zagortenej »

Towelie wrote:
zagortenej wrote:
Towelie wrote:Mozemo znati, ako umemo da gledamo na pravi nacin. Kur'an je Furkan - rastavljac istine od neistine, i nepogresivi filter za sve ostalo.
da,da, i Musa a.s. je imao Kur'an:

I kad dadosmo Musau Knjigu i Furkan, da biste se vi uputili (2:53)
Imao je Tevrat, takodje Objavu, koja, pazi sad, takodje rastavlja istinu od neistine. Moze li Bozija rec biti ista drugo nego Istina? Nije li sam Bog sama Istina?
pa čitaj kako piše, poenta je da je Furkan nešto drugo osim i Tevrata i Kur'ana :)

O vi koji vjerujete! Ako se budete bojali Allaha, načiniće vam furkan i odstraniće od vas loša djela vaša, i oprostiće vam. A Allah je Posjednik dobrote velike.(8:29)
Plavo-bijeli

#481 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

Joseph Smith je najbolji primjer kako je lako ubjediti narod da vjeruje u nešto, te ubjediti narod da je on poslan od Boga. On je tvrdio da je komunicirao preko anđela sa Bogom, te je i on tvrdio da je dokaz veličine Biblije koja je njemu objavljena najveći u tome što je on nepismen. Inače njegovu religiju praktikuje preko 7 miliona ljudi i ona je jedna od rastućih religija u Americi. Mana mu je bila što je relativno kasno došao, da je prije 1000 godina vjerovatno bi ih bilo na stotine miliona. Jel vam ova priča poznata :)? Sad zamislite nekog još inteligentnijeg čovjeka sa tom ludom idejom da preko toga bude veličan, najviše cijenjen u društvu, da ima najslađe djevojčice za kojega su ga rado udavale sve majke i da ima sav luksuz koji poželi, koliko bi daleko dogurao i koliko bi danas imao sljedbenika.
Danas takve što tvrde da pričaju sa Bogom preko anđela i da su poslanici odmah šalju u ludnicu i na njihovu žalost ne uspjevaju.
Towelie

#482 Re: Gubitak religije

Post by Towelie »

samo nemoj razvodnjavati.
Moram prvo ovo da izdvojim. Ove teme o kojima pricamo nisu nimalo jednostavne vec je potrebno da se analiziraju na nekom dubljem nivou, i jos vaznije da se vidi sira slika.. Smatram da ono sto radim nije razvodnjavanje jer ljudi pisu knjige u tomovima o ovakvim stvarima. Potrebno je ponekad otici malo sire da bi se razumeo ceo kontekst. Ne smemo da ne vidimo sumu od drveca.
ne znam. maloprije ti napisa: "Moze li Bozija rec biti ista drugo nego Istina?" pa me zanima, ko je cuo te bozije rijeci
Rekao sam vec, poslanici. " a Allah je, sigurno, s Musaom razgovarao." (4:164). “Mi ga zovnusmo: ‘O Ibrahime, ti si se Objavi u snu odazvao – a Mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine.’” (Es-Saffat, 104–105) “, “A kada Allah rekne: ‘O Isa, sine Merjemin, jesi li ti govorio ljudima: Prihvatite mene i majku moju kao dva boga uz Allaha?’” (El-Maida, 116). Isto tako, Uzvišeni Allah razgovarao je s Muhammedom, sallallahu alejhi ve sellem, na Miradžu, kada je ispred njega išao melek Džibril i nakon što je došao do određenog mjesta, rekao je: “Odavde ja dalje nisam u mogućnosti da idem!” Allahov poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, nastavio je sam ići dalje, što ukazuje na njegovu odabranost, i tom prilikom obratio mu se Uzvišeni Allah i propisao obavezni namaz.
ja mislim da nije niko. ti si taj koji tvrdi da se bog obracao ljudima, ne ja. moja je logika, ako se mogao obracati prije, moze i sad, zar ne?
Da, moze. Drugo je pitanje da li hoce.
po abrahamskim religijama, nije se on obracao samo poslanicima. a eto, ti sad kazes da nije cak ni njima, direktno.
Obracao se, ali iza zastora. Postoji razlika. Ljudi ne bi podneli da im se Allah ukaze na Dunjaluku bez zastora. Cak ni poslanici. Ali ne mozemo reci da se nije obracao.
ako bih ja "vagao" neciju tvrdnju da mu se bog obracao, ja bih uzeo u obzir 3 stvari:

1. bog se nekome obratio.
2. taj neko se najeo gljiva ili kakve druge biljke koja izaziva halucinacije.
3. taj neko laze da mu se bog obraca da bi dobio nekakvu korist (ili iz nekog drugog razloga).

koja ti se od ove 3 opcije cini najrealisticnija? recimo, da ti danas neko tvrdi isto. koju bi ti izabrao? 1,2 ili 3 (eventualno 4). samo nemoj razvodnjavati.
Sve tri su varijante moguce. Ono sto se mora uzeti u obzir je sadasnje stanje svesti i logika kojom se ljudi vode. Ono sto je u datom momentu logicno, ne mora biti i istinito. Zar nije pre 500 godina bilo logicno reci da se Zemlja ne pomera jer bi ljudi i zivotinje popadali sa nje? Svi bi kazali da je tako. No, je li taj sud bio istinit samo zato sto se cini najlogicnijim?
Uopste, logicnost necega ne zahteva nuzno i istinitost date stvari.
Je li logicno da se atom nalazi na vise mesta istovremeno?
Mohamad Sissoko

#483 Re: Gubitak religije

Post by Mohamad Sissoko »

5 0 5 wrote:
Towelie wrote: Ne mogu. Pisano je na forumu mnogo, mnogo o tome i svi su ostali na svome. Ono sto je za nekog dokaz, za nekog nije. I to nas vraca na pocetnu tacku.
normalno je da ne mozes. ti vjerujes na rijec LJUDIMA koji tvrde da prenose nekakve "bozije dokaze". samo sto je puno ljudi palo na tu laz, nije dokaz nicemu. dokaz, naravno niko ne moze ponuditi. ateisti traze PRAVI dokaz, a ne slakaste bajkovite price. u tome je glavna razlika.
Ateisti ne traze pravi dokaz nego dokaz po njihovoj preferenciji.
I da ga nikad ne nadju, to nece znacit da su opet oni jedini upravu i da znaju istinu.
5 0 5

#484 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:45, edited 1 time in total.
5 0 5

#485 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

,
Mohamad Sissoko

#486 Re: Gubitak religije

Post by Mohamad Sissoko »

Nije religija jedini nacin spoznaje Boga ili toga / necega sto nas je stvorilo.
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#487 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:Joseph Smith je najbolji primjer kako je lako ubjediti narod da vjeruje u nešto, te ubjediti narod da je on poslan od Boga. On je tvrdio da je komunicirao preko anđela sa Bogom, te je i on tvrdio da je dokaz veličine Biblije koja je njemu objavljena najveći u tome što je on nepismen. Inače njegovu religiju praktikuje preko 7 miliona ljudi i ona je jedna od rastućih religija u Americi. Mana mu je bila što je relativno kasno došao, da je prije 1000 godina vjerovatno bi ih bilo na stotine miliona. Jel vam ova priča poznata :)? Sad zamislite nekog još inteligentnijeg čovjeka sa tom ludom idejom da preko toga bude veličan, najviše cijenjen u društvu, da ima najslađe djevojčice za kojega su ga rado udavale sve majke i da ima sav luksuz koji poželi, koliko bi daleko dogurao i koliko bi danas imao sljedbenika.
Danas takve što tvrde da pričaju sa Bogom preko anđela i da su poslanici odmah šalju u ludnicu i na njihovu žalost ne uspjevaju.
I sad ti prosipas ovdje da je neko ko je bio nepismen, nije znao citati bio u stanju sam izmisliti sve???
Plavo-bijeli

#488 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

W0rM wrote:
Plavo-bijeli wrote:Joseph Smith je najbolji primjer kako je lako ubjediti narod da vjeruje u nešto, te ubjediti narod da je on poslan od Boga. On je tvrdio da je komunicirao preko anđela sa Bogom, te je i on tvrdio da je dokaz veličine Biblije koja je njemu objavljena najveći u tome što je on nepismen. Inače njegovu religiju praktikuje preko 7 miliona ljudi i ona je jedna od rastućih religija u Americi. Mana mu je bila što je relativno kasno došao, da je prije 1000 godina vjerovatno bi ih bilo na stotine miliona. Jel vam ova priča poznata :)? Sad zamislite nekog još inteligentnijeg čovjeka sa tom ludom idejom da preko toga bude veličan, najviše cijenjen u društvu, da ima najslađe djevojčice za kojega su ga rado udavale sve majke i da ima sav luksuz koji poželi, koliko bi daleko dogurao i koliko bi danas imao sljedbenika.
I sad ti prosipas ovdje da je neko ko je bio nepismen, nije znao citati bio u stanju sam izmisliti sve???
:D, ne nego "prosipam" da samo što neko tvrdi da je nepismen, ne znači da je stvarno bio nepismen!
P.S Što se tiče Muhammeda, a i Josepha, oni nisu morali osmisliti sve, bilo je dovoljno kršćanske literature.
W0rM

#489 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:
W0rM wrote:
:D, ne nego "prosipam" da samo što neko tvrdi da je nepismen, ne znači da je stvarno bio nepismen!
Nego eto, vidim ostavio je iza sebe 30 tomova knjiga sa sojim potpisom... Jah :roll:
Plavo-bijeli

#490 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

Postoje dokazi da je Muhammed bio pismen, ali navodno do 40e godine nije naučio pisati, tek poslije početka objavljivanja objave jeste, a mi možemo vjerovati u to, a i ne moramo. Kao neko ko je bio trgovac nešto mi je logično bilo da je znao čitati i pisati i prije.
mousstapha

#491 Re: Gubitak religije

Post by mousstapha »

Na ovoj temi je moguce dosta toga nauciti. Najprije da je Aisa imala 19 godina, a sada da je Muhamed bio pismen. Ako budemo isli dalje mozda covjek i upise pravo. :D
zijancer

#492 Re: Gubitak religije

Post by zijancer »

sta li tek mislite o Merjem
W0rM

#493 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:Postoje dokazi da je Muhammed bio pismen, ali navodno do 40e godine nije naučio pisati, tek poslije početka objavljivanja objave jeste, a mi možemo vjerovati u to, a i ne moramo. Kao neko ko je bio trgovac nešto mi je logično bilo da je znao čitati i pisati i prije.
Ovim putem te trazim od tebe da mi iste predocis. Hvala
5 0 5

#494 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
zvizdan

#495 Re: Gubitak religije

Post by zvizdan »

zijancer wrote:sta li tek mislite o Merjem
Da, rodila sa 12 ili 13, historicari koji najvise natezu kazu sa 14 godina. Hm, hm...
Plavo-bijeli

#496 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

W0rM wrote:
Plavo-bijeli wrote:Postoje dokazi da je Muhammed bio pismen, ali navodno do 40e godine nije naučio pisati, tek poslije početka objavljivanja objave jeste, a mi možemo vjerovati u to, a i ne moramo. Kao neko ko je bio trgovac nešto mi je logično bilo da je znao čitati i pisati i prije.

Postoji dosta dokaza u hadiskoj literaturi i u tradicijskim predavanjima;
a) PRedanje da je Muhammed, Ujejni Ibn Husejnu pročitao jednu stranicu i kazao mu šta napisano znači.
b) Predanja koja govore da je raspoznavao rukopis i lijepo oblikovanje slova. U prilog tome ide kazivanje da je Muavija pred Muhammedom pisao, a on mu tom prilikom rekao: "Otresi mastilo, iskosi pisaljku, popravi ba', istakni sin, ne umanjuj mim, ljepše napiši Allah, s dugim a napiši Er-Rahman i malo dotjeraj Er-Rahim.".
c) Muslimovo predanje od El-Barr'a ibn Aziba, koji je kazivao: "Kad je vjerovjesnik bio pod prismotrom, Mekkelije su se složili da uđe i u njoj provede tri dana, da iz nje izlazisamo s odloženim oružjem, da nikoga ne odvodi sa sobom, da nikom od onih koji su sa njim ne smeta da dođe živjeti u Mekki. Aliji je rekao: "Piši dogovoreni uslov. U ime Allaha, milostivoga, samilosnog! Ovo je ono o čemu se dogovorio Muhammed, Allahov poslanik. Mnogobošci su tad arekli: "Kad bismo znali da si ti Allahov poslanik, slijedili bismo te. Zato piši: Muhammed ibn Abdullah. Tad je Aliji naredio da izbriše riječi Allahov poslanik. Ali je tada rekao: "Tako mi Allaha, ja to ne mogu izbrisati". Allahov poslanik je dalje rekao: "Pokaži mi gdje je to" - pa mu je pokazao, te je on izbrisao i napisao IBn Abdullah."
d) U Buharijevom i Ahmedovom predanju se kaže, "Vjerovjesnik s.a.v.s je uzeo papir, a nije bio vičan pisanju, pa je napisao."
Navedena predanja su razlog da su učenjaci poput Eš-Šabija, Ebu Amr es-Semani el Filastinije, EBu Rarr Abdullah ibn Ahmed el Herevija i Ebu el Velid el Bedžija, tvrdili da Muhammed, nije umro, a da nije naučio pisati.

Koji su dokazi da je prije objave bio nepismen? Samo ajeti iz Kur'ana.
W0rM

#497 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

5 0 5 wrote:
W0rM wrote:
pitaj alaha da ti ih posalje. pa kad ih dobijes, podijeli sa rajom na forumu. :mrgreen:
Kur'an, toliko spominjan i ima u sebi toliko dokaza a opet negiran od strane takvih sto si ti, sta da ti kazem, pametnom je jedna dosta. ;) Ja bih se makar udostojio pa pisao velikim slovom necije ime, pocetak recenice itd. Mozda te tad neko ozbiljno i shvati ;)
Last edited by W0rM on 09/09/2015 14:34, edited 1 time in total.
W0rM

#498 Re: Gubitak religije

Post by W0rM »

Plavo-bijeli wrote:
W0rM wrote:

Postoji dosta dokaza u hadiskoj literaturi i u tradicijskim predavanjima;
a) PRedanje da je Muhammed, Ujejni Ibn Husejnu pročitao jednu stranicu i kazao mu šta napisano znači.
b) Predanja koja govore da je raspoznavao rukopis i lijepo oblikovanje slova. U prilog tome ide kazivanje da je Muavija pred Muhammedom pisao, a on mu tom prilikom rekao: "Otresi mastilo, iskosi pisaljku, popravi ba', istakni sin, ne umanjuj mim, ljepše napiši Allah, s dugim a napiši Er-Rahman i malo dotjeraj Er-Rahim.".
c) Muslimovo predanje od El-Barr'a ibn Aziba, koji je kazivao: "Kad je vjerovjesnik bio pod prismotrom, Mekkelije su se složili da uđe i u njoj provede tri dana, da iz nje izlazisamo s odloženim oružjem, da nikoga ne odvodi sa sobom, da nikom od onih koji su sa njim ne smeta da dođe živjeti u Mekki. Aliji je rekao: "Piši dogovoreni uslov. U ime Allaha, milostivoga, samilosnog! Ovo je ono o čemu se dogovorio Muhammed, Allahov poslanik. Mnogobošci su tad arekli: "Kad bismo znali da si ti Allahov poslanik, slijedili bismo te. Zato piši: Muhammed ibn Abdullah. Tad je Aliji naredio da izbriše riječi Allahov poslanik. Ali je tada rekao: "Tako mi Allaha, ja to ne mogu izbrisati". Allahov poslanik je dalje rekao: "Pokaži mi gdje je to" - pa mu je pokazao, te je on izbrisao i napisao IBn Abdullah."
d) U Buharijevom i Ahmedovom predanju se kaže, "Vjerovjesnik s.a.v.s je uzeo papir, a nije bio vičan pisanju, pa je napisao."
Navedena predanja su razlog da su učenjaci poput Eš-Šabija, Ebu Amr es-Semani el Filastinije, EBu Rarr Abdullah ibn Ahmed el Herevija i Ebu el Velid el Bedžija, tvrdili da Muhammed, nije umro, a da nije naučio pisati.

Koji su dokazi da je prije objave bio nepismen? Samo ajeti iz Kur'ana.
Pošalji mi link toga sto si nasao jer evo ja googlam, al' ne nalazim. Hvala
Plavo-bijeli

#499 Re: Gubitak religije

Post by Plavo-bijeli »

W0rM wrote: Pošalji mi link toga sto si nasao jer evo ja googlam, al' ne nalazim. Hvala

Pa normalno, nema sve na googleu. S obzirom da sam dosta godina proveo u Islamu, imam dosta literature oko Muhammeda i Islama. Pomenuto je prepisano iz knjige "Ličnost posljednjeg Allahovog poslanika".
5 0 5

#500 Re: Gubitak religije

Post by 5 0 5 »

.
Post Reply