Simply: Oruzje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Hadzi Lojo

#476 Re: Simply: Oruzje

Post by Hadzi Lojo »

Gdje ovo nadje?!
:thumbup: :thumbup: :lol:
Malo je preveliko, meni treba da sam nevidljiv, da to saljem sa iz komandnog mjesta, onako sa kamerom na dronu kao sto Ameri rade!
Izlija

#477 Re: Simply: Oruzje

Post by Izlija »

Tim dronovima je cijena sitnica, treba ti brat bratu da izvadiš iz dušek sve ispod nogu i dopola ispod guzice što stoji. Jedina prednost je što si onda taman zavaljen za upravljanje đojstikom :lol: :lol: :lol: :lol:
nadžak

#478 Re: Simply: Oruzje

Post by nadžak »

Kako je-dobro je?

hajd molim vas može li mi netko reći ako zna pouzdano, smijem li poštom poslati u Tursku nosač optike za Mauser M 48? Jedan kolega kupio ovdje i sad gledam način da mu pošaljem. U pošti smijem pitat samo nekog dobro znanog, još to nisam stigao a reko da vidim ima li tko iskustva sa tim.

Nosač ko nosač-izgleda ko dva čelična prstena za montažu cijevi za grijanje. :D
Sanchez22

#479 Re: Simply: Oruzje

Post by Sanchez22 »

.
Dozer

#480 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

A sto ne bi mogao/smjeo?

Saljes 2 komada metala. Upakujes u kovertu, onu s onim tufnicama, ne znam joj tacan naziv, i posaljes redovnom postom. A mozes i preporuceno, svejedno.

Nego, i mene zanima, zna li neko gdje se u BiH moze naci kakva pristojna SFP MOA ili Mrad/MilDot optika, recimo u varijanti 3-9/12x40/50?
Ovo radnji sto sam pogledao na netu, niko ziv nema takvu varijantu. A, i ako ima, onda je nekakav Kinez....
nadžak

#481 Re: Simply: Oruzje

Post by nadžak »

Dozer wrote:A sto ne bi mogao/smjeo?

Saljes 2 komada metala. Upakujes u kovertu, onu s onim tufnicama, ne znam joj tacan naziv, i posaljes redovnom postom. A mozes i preporuceno, svejedno.

Nego, i mene zanima, zna li neko gdje se u BiH moze naci kakva pristojna SFP MOA ili Mrad/MilDot optika, recimo u varijanti 3-9/12x40/50?
Ovo radnji sto sam pogledao na netu, niko ziv nema takvu varijantu. A, i ako ima, onda je nekakav Kinez....
Hvala dozeru.

Ma onako laički kontam. ta pošiljka će zajedno sa ostalim na KDZ pregled. Šta će se tu desit sve to je rizik. Poslao upit BH pošti i evo maloprije mi odgovorili da će oni prihvatit i poslat ako državna carina odobri.
Repetitor

#482 Re: Simply: Oruzje

Post by Repetitor »

Probaj kod onog lika iz Dobrinje 4 sto prodaje optike.Ima on narucuje,a nije skup nesto plaho.
Al'din

#483 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

"Nego, i mene zanima, zna li neko gdje se u BiH moze naci kakva pristojna SFP MOA ili Mrad/MilDot optika, recimo u varijanti 3-9/12x40/50?
Ovo radnji sto sam pogledao na netu, niko ziv nema takvu varijantu. A, i ako ima, onda je nekakav Kinez...."

Posalji link da ti ja narucim, dodje mi u Bazu, pa u Februaru sam kuci :D ako Bog da
Dozer

#484 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

@Repetitor
Koji je to....? Nemam pojma o kome pricas...

@Al'din
Ma i ja mogu naruciti online, ali ne znam kako to ide na nasim carinama... Po nekoj logici ne bi trebalo biti problema, s obzirom da se optika u radnji kupuje bez dozvole...

Recimo, zanima me nesto ovakvo:
Image
Image
http://www.shoot.ie/optics/telescopic-s ... 1-moa.html

Ili:
Image
Image

Podrazumijeva se da me ne zanimaju ove blesave cijene od 1-2.000 E/$/F. Ima ovoga i za 200-300$, poput ove MilDot varijante:
http://bushnell.com/hunting/rifle-scope ... mm-mil-dot
Image

Recimo, ova zadnja je preko njihovog site-a 1.100 $. A ovdje, ta ista je 209 $ - http://www.amazon.com/Bushnell-Tactical ... B004NKY6DU
Ili, zoom varijanta za 380$ - http://www.amazon.com/Bushnell-Tactical ... FP+Reticle

Naravno, ovo gore su neke Pro varijante. Za one koji nece da se pate s racunanjem do u milimetar za neku daljinu, postoji i ovo (zacudjujuce jeftino - 67$ :shock: ):
Image
Image
http://www.amazon.com/Monstrum-Tactical ... angefinder
Ovo je, recimo, jedna vrlo lijepa varijantica za lovce ;)
Repetitor

#485 Re: Simply: Oruzje

Post by Repetitor »

Dozer

Lik je radio prije rata u Zraku,razumi se frajer pravo u optike i dzidze midze.Inace je ovlasteni kao zastupnik Bushnela za BiH.Ima prodavnicu u Dobrinji 4,u trznom centru,odnosno sklonistu.Odmah do poste.Kad se popenjes uz stepenice unutra na lijevu stranu. Milan se frajer zove a prodavnica mu je Target d.o.o.
Dozer

#486 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Hvala debeli :)
Puf

#487 Re: Simply: Oruzje

Post by Puf »

Jednostavno, kolika je sansa da dobijem dozvolu za posjedovanje i nosenje vatrenog oruzja ovde u Sarajevu? Nezaposlen sam, zdrav u glavu, nisam krivicno gonjen niti imam krivicnih dijela?

Koja je procedura i sansa da dobijem dozvolu?
Dozer

#488 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Procedura je:
Izvadis ljekarsko, odes u svoj MUP i uzmes zahtjev, oni ti kazu gdje i koliko takse da uplatis, to sve zarvsis i predas. Ima i neka obuka, ali ne znam kako sada ide, jel' prije ili poslije odobrenja...

Sance su: Velike :D
Puf

#489 Re: Simply: Oruzje

Post by Puf »

Dozer wrote:Procedura je:
Izvadis ljekarsko, odes u svoj MUP i uzmes zahtjev, oni ti kazu gdje i koliko takse da uplatis, to sve zarvsis i predas. Ima i neka obuka, ali ne znam kako sada ide, jel' prije ili poslije odobrenja...

Treba li mi neki poseban razlog, ili je dovoljno sto se osjecam kao janje u ovom vucijem gradu? :D

I zna li iko koliko je to para otrpilike onako
Dozer

#490 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Licna zastita i zastita porodice i imovine.
Podrazumijevano, moras znati i pucati, a to ne podrazumijeva samo potezanje obaraca. Tako se najcesce - sam upucas. :D
Puf

#491 Re: Simply: Oruzje

Post by Puf »

Dozer wrote:Licna zastita i zastita porodice i imovine.
Podrazumijevano, moras znati i pucati, a to ne podrazumijeva samo potezanje obaraca. Tako se najcesce - sam upucas. :D

Ne znas koliko traje ta obuka i koliko je para to sve da se izganja i vremena naravno?
Dozer

#492 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Mislim da je obuka 100 KM, taksa 30 ili 40, ljekarsko 60-ak. Oko 200 sve ukupno.
Puf

#493 Re: Simply: Oruzje

Post by Puf »

Dozer wrote:Mislim da je obuka 100 KM, taksa 30 ili 40, ljekarsko 60-ak. Oko 200 sve ukupno.
Eh odlicno, hvala ti za info, probat cu to izganjati
Ramzess Veliki

#494 Re: Simply: Oruzje

Post by Ramzess Veliki »

Dozer wrote:Licna zastita i zastita porodice i imovine.
Znači - moram lagati. :twisted:
kritichar

#495 Re: Simply: Oruzje

Post by kritichar »

kakva je zakonska regulativa za posjedovanje noževa, mačeta i sličnih stvari?
ferratilis

#496 Re: Simply: Oruzje

Post by ferratilis »

kritichar wrote:kakva je zakonska regulativa za posjedovanje noževa, mačeta i sličnih stvari?
Ako te uhvate sa nožem dužim od 7.62cm (Swiss Army Knife), odgovaraš za nelegalno posjedovanje oružja. Ja uvijek sa sobom nosim švicarca jer ima na sebi sve što mi treba (prije svega otvarač za pivo i vadičep za vino), a legalno je :D Komšija mi u kući na zidu ima kolekciju sablji svih vrsta i dužina, sjećam se da sam ga jednom pitao treba li dozvola za to, on je rekao da ne treba.
ho oponopono

#497 Re: Simply: Oruzje

Post by ho oponopono »

...nece da moze... :gunjastajl: ...nego sablje, bajoneti, kame, macevi ...samo kao trofeji, staro neupotrebljivo hladno oruzje, umjetnicke, historijske vrijednosti zaostavstine iz ratova, porodicno blago... :pusi2: :nosic:
hladan.preminger

#498 Re: Simply: Oruzje

Post by hladan.preminger »

kritichar wrote:kakva je zakonska regulativa za posjedovanje noževa, mačeta i sličnih stvari?

To se ne reguliše zakonom koji tretira oružje.
Jedan od najvećih mitova je postojanje određene dužine sječiva nakon koje obični nož prelazi u oružje.
Al'din

#499 Re: Simply: Oruzje

Post by Al'din »

Dozer wrote:Procedura je:

\

Ogromne :D

Nego Dozercino, kad sam se ponudio da ti nabavim nesto od optike, nisam rekao da se razumijem u to pa da mi saljes tehnicke nacrte :-D osiguravam jedan takav warehouse gdje drze te dzidze a upravo radi tih carina itd, to ide samnom u torbi kad se vratim u Februaru, za ovih godina nikada carinu nisam platio...vazda pitaju "jel' to sluzbeno" "jeste" "hajd' prijatno"...ako sta nadjem saljem ti sliku da nenosam dzaba :)
Dozer

#500 Re: Simply: Oruzje

Post by Dozer »

Pa to je divno :D
Ali, da bih ti rekao sta mi treba, moras mi reci sta ima. Marke i modele. Pa da zraknem sta mi odgovara.
Post Reply