Dežulović Fan Club

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Ommadawn

#476 Re: Dežulović Fan Club

Post by Ommadawn »

statixx wrote:Trzisni trendovi samo oslikavaju potrebe potrosaca. Sto vise bude potrosaca sa takvim zahtjevima i ocekivanjima, sve ce vise biti i centara. Jbg, tako je, nedavno odem na Trebević, sjednem da popijem pivu, kazu ne sluzimo alkohol. Sta cu, popijem caj i izadjem. Nema se tu sta puno filozofirati, prilagodi se i to je to (Kome ba da se mi prilagodjavamo :D ).
Veliš, sad sam bio ovdje i neću više...

Dobar je svako ko udara po drugima. Kad udari po nama - ne valja. Što bi se onda mi prilagođavali?
statixx

#477 Re: Dežulović Fan Club

Post by statixx »

Ommadawn wrote:
statixx wrote:Trzisni trendovi samo oslikavaju potrebe potrosaca. Sto vise bude potrosaca sa takvim zahtjevima i ocekivanjima, sve ce vise biti i centara. Jbg, tako je, nedavno odem na Trebević, sjednem da popijem pivu, kazu ne sluzimo alkohol. Sta cu, popijem caj i izadjem. Nema se tu sta puno filozofirati, prilagodi se i to je to (Kome ba da se mi prilagodjavamo :D ).

Dobar je svako ko udara po drugima. Kad udari po nama - ne valja. Što bi se onda mi prilagođavali?
Ma dobro, bude ti malo krivo, ako nista jer nemas izbora, to je jedini objekat. Moras otici u onaj drugi u RS-u da popijes nesto. Ali snaci cu se ja, kupim i ponesem. Samo da vremenom ne zajebu sami sebe, jer znas koliko je ovdje pravih vjernika. :D
supercali

#478 Re: Dežulović Fan Club

Post by supercali »

Ommadawn wrote:

Fora je u tome sto konzum tu ne prodaje alkohol a u svakoj drugoj prodaje
To sto ti pricas bi imalo smisla kad bi konzum rekao e ne prodajemo vise alkohol i svinjetinu nikako u nasim prodavnicama
Samo sto bi tim sami sebe jebali
prof.

#479 Re: Dežulović Fan Club

Post by prof. »

aurora313 wrote:
BHF_Manijak wrote: Izvini ali ne kontam ti ovaj prvi dio posta nikako, smuseno napisano, Boga mi bas nisam nista shvatio sta zelis da mi kazes/pitas me?!

Sto se drugog dijela tice, odgovorio ti je supercali. Koliko se ti god tome protivila, Konzum nije. Ako je on kao vlasnik jednog najvecih trgovackih lanaca na Balkanu procijenio da mu se tu isplati otvoriti radnju po zahtjevima gazde objekta, ne vidim ko si da mu se mijesas u posao i pravis ekonomske procjene?
Do tebe je sad kao kupca da li ces posjecivati taj objekat ili ne. Ako ti se ne svidja, imas izbor. Pravljenje pravila koja iskljucivo tebi odgovaraju u radnjama, onda ti time narusavas pravo i slobodu ovih drugih na izbor i onda nikakve razlike izmedju tebe i gazde BBI-a, valjda to kontas?
Dakle ljudi vjernici ne zele da im se prodaje svinjetina u njihovom objektu jer im je to vjerom zabranjeno i imaju pravo na to, ko si ti da im ga osporis?......
Ne bih znao od kuda da počnem pa odustajem. Ne vrijedi jer me opet ne bi shvatio.

Dodaću samo oko one generalno nepotrebne diskusije o Konzumu/BBI.

Meni sve to ne smeta (tamo i ne kupujem), ali mi je van pameti da ne vidite šumu od drveća. Gdje to ima u civilizovanom i sekularnom svijetu da tržni centar može da nametne nebulozna pravila individualnim grosistima tipa Konzum o tome šta će prodavati iz svoje uobičajene ponude a šta ne? Zar smo toliko naivni da bi to Konzum prihvatio da nije morao, jer samo na rukohvat dalje prodaje u svojoj drugoj radnji sve i svja? Isti grad, isto društvo, isti novac...

Da vidimo, šta je slijedeće? Po toj vašoj logici, ubuduće će se kod Tomy Hilfigera u BBI moći kupiti samo trofrtaljne muške pantalone!?! Ko voli, nek izvoli. Nove gazde centra—ne Hilfigera—imaju sva prava, right?

Pa o takvim pojavama Dežulović i piše!
jesi li ti svjesna/svjestan kakve provale pišeš?! pa svaki centar ima svoja pravila na koja ti kao zakupac pristaješ ili ne! u suprotnom bi svaki zakupac mogao da procjeni da mu ne ide recimo biznis sa cipelama pa odluči na tom mjestu otvoriti pečenjaru ili kladionicu? stvarno je čudan taj fenomen kod naših ljudi, sve se nešto pozivaju na zapad i kao neke slobode a kad se ovdje počnu primjenjivati poslovne prakse tog istog zapada onda se kao ibrete. za tvoju informaciju u zapadnoj evropi imaš hiljade prodavnica koje ne prodaju alkohol a to nema nikakve veze sa islamom nego je to jednostavno odluka vlasnika da se ne bavi tim segmentom prodaje.

kao što ti već rekoše, niko te ne prisiljava niti ti bilo šta zabranjuje/onemogućava, ne godi ti ponuda produžiš dalje kao i svi ostali dok ne nađeš ono što ti godi. u suprotnom bih ja trebao da popizdim i pravim skandal kad uđem u butik i ne mogu da nađem odgovarajući odjevni predmet, jer eto pobogu, moja potrošačka prava su ugrožena?!
JanuaryJones

#480 Re: Dežulović Fan Club

Post by JanuaryJones »

Nije stvar ugroženih potrošačkih prava nego činjenica da u tržnim centrima postoji nešto što se zove mesdžid a ne prayer room ili soba(e) za molitvu za sve kao na npr. na svjetskim aerodromima. Takva praksa je u državama gdje je islam državna vjera a državno uređenje u skladu sa tom vjerom što kod nas nije slučaj i problematično je nametanje takve prakse jer život ovdje ne staje i radnje se ne zatvaraju radi molitve. Na Bliskom istoku da.
Sarajevo i BiH su takvi kakvi su, u Europi, na Balkanu, na sastavu civilizacija i nije nam potrebno da idemo u krajnost, ni zapadno ni istočno. Tržni centri tog tipa bi trebali da nađu zlatnu sredinu, da ponude prostoriju za molitve za svakoga ako već nude (jer Sarajevo nije muslimanski grad niti je uređen po islamskim pravilima ili šerijatu). Alkohol i svinjetinu neću komentarisat. Ako se drugdje može naći kompromis za te prehrambene artikle gdje žive muslimani (i na zapadu i u Dubaiju), onda može i ovdje. Ostalo je preseravanje.
prof.

#481 Re: Dežulović Fan Club

Post by prof. »

JanuaryJones wrote:Nije stvar ugroženih potrošačkih prava nego činjenica da u tržnim centrima postoji nešto što se zove mesdžid a ne prayer room ili soba(e) za molitvu za sve kao na npr. na svjetskim aerodromima. Takva praksa je u državama gdje je islam državna vjera a državno uređenje u skladu sa tom vjerom što kod nas nije slučaj i problematično je nametanje takve prakse jer život ovdje ne staje i radnje se ne zatvaraju radi molitve. Na Bliskom istoku da.
ma slažem se ja, i meni je lično nepotrebno da u tržnom centru bude prostor za molitvu ali naglašavam meni lično, to mi ne daje za pravo da nekome prigovaram zbog toga ili je to razlog da mi smeta, niko te ne tjera da ideš na molitvu niti se kod nas radnje zatvaraju u vrijeme molitve pa ne razumijem o kakvom nametanju govoriš? meni više djeluje da ovima što im svašta nešto smeta više smeta iz nekih drugih razloga :wink:
JanuaryJones wrote:Sarajevo i BiH su takvi kakvi su, u Europi, na Balkanu, na sastavu civilizacija i nije nam potrebno da idemo u krajnost, ni zapadno ni istočno. Tržni centri tog tipa bi trebali da nađu zlatnu sredinu, da ponude prostoriju za molitve za svakoga ako već nude (jer Sarajevo nije muslimanski grad niti je uređen po islamskim pravilima ili šerijatu). Alkohol i svinjetinu neću komentarisat. Ako se drugdje može naći kompromis za te prehrambene artikle gdje žive muslimani (i na zapadu i u Dubaiju), onda može i ovdje. Ostalo je preseravanje.
čuj naći kompromis za svinjetinu i alkohol u gradu u kojem u svega nekoliko objekata ne možeš naći to dvoje? čitajući postove pojedinih na ovom forumu čovjek bi pomislio da u sarajevu vlada šerijatski zakon i da rizikuješ kamenovanje ako te vide da kupuješ alkohol :-) jedan se žali kako u konzumu u bbi centru ne može kupit alkohol a onda sam kaže kako u sujsednom konzumu toga ima? pa idi u susjedni konzum brate mili :-)
JanuaryJones

#482 Re: Dežulović Fan Club

Post by JanuaryJones »

prof. wrote:
JanuaryJones wrote:Nije stvar ugroženih potrošačkih prava nego činjenica da u tržnim centrima postoji nešto što se zove mesdžid a ne prayer room ili soba(e) za molitvu za sve kao na npr. na svjetskim aerodromima. Takva praksa je u državama gdje je islam državna vjera a državno uređenje u skladu sa tom vjerom što kod nas nije slučaj i problematično je nametanje takve prakse jer život ovdje ne staje i radnje se ne zatvaraju radi molitve. Na Bliskom istoku da.
ma slažem se ja, i meni je lično nepotrebno da u tržnom centru bude prostor za molitvu ali naglašavam meni lično, to mi ne daje za pravo da nekome prigovaram zbog toga ili je to razlog da mi smeta, niko te ne tjera da ideš na molitvu niti se kod nas radnje zatvaraju u vrijeme molitve pa ne razumijem o kakvom nametanju govoriš? meni više djeluje da ovima što im svašta nešto smeta više smeta iz nekih drugih razloga :wink:
JanuaryJones wrote:Sarajevo i BiH su takvi kakvi su, u Europi, na Balkanu, na sastavu civilizacija i nije nam potrebno da idemo u krajnost, ni zapadno ni istočno. Tržni centri tog tipa bi trebali da nađu zlatnu sredinu, da ponude prostoriju za molitve za svakoga ako već nude (jer Sarajevo nije muslimanski grad niti je uređen po islamskim pravilima ili šerijatu). Alkohol i svinjetinu neću komentarisat. Ako se drugdje može naći kompromis za te prehrambene artikle gdje žive muslimani (i na zapadu i u Dubaiju), onda može i ovdje. Ostalo je preseravanje.
čuj naći kompromis za svinjetinu i alkohol u gradu u kojem u svega nekoliko objekata ne možeš naći to dvoje? čitajući postove pojedinih na ovom forumu čovjek bi pomislio da u sarajevu vlada šerijatski zakon i da rizikuješ kamenovanje ako te vide da kupuješ alkohol :-) jedan se žali kako u konzumu u bbi centru ne može kupit alkohol a onda sam kaže kako u sujsednom konzumu toga ima? pa idi u susjedni konzum brate mili :-)
Kritika se i odnosi na to da Sarajevo malo po malo, mic po mic ide u tom pravcu istočnjačkih praksi i vrijednosti u skladu sa "državnom vjerom". To je poanta Dežulovićevog teksta. Od nargila barova, tržnih centara, škola pa do državnih institucija. Bezbroj je primjera ali zaboga neki ustaša se drznuo to kritikovat.
prof.

#483 Re: Dežulović Fan Club

Post by prof. »

JanuaryJones wrote: Kritika se i odnosi na to da Sarajevo malo po malo, mic po mic ide u tom pravcu istočnjačkih praksi i vrijednosti u skladu sa "državnom vjerom". To je poanta Dežulovićevog teksta. Od nargila barova, tržnih centara, škola pa do državnih institucija. Bezbroj je primjera ali zaboga neki ustaša se drznuo to kritikovat.
sarajevo u kojem se svake godine pije sve više i više alkohola? sarajevo po kojem djevojke hodaju polugole ( :thumbup: ) i gdje ti niko ne zabranjuje da jedeš i piješ šta ti je volja? pa u po' evrope imate cijele kvartove gdje nema alkohola i gdje su samo halal restorani i hoteli pa ljudi žive i ne kukaju kako se svijet mijenja i ništa nije kao nekad, kad su bili mladi i sve je bilo super :izet: opet kažem, ovdje se više radi o predrasudama jednog dijela naših sugrađana koji ne shvataju da svako ima pravo na svoj izbor pa ako neko neće da popije pivo to je njegovo pravo, moje je pravo da ga pijem i sve dok mi neko ne počne zabranjivati nešto ili mi nametati svoj stil života meni ne smeta da on svoj život živi onako kako mu godi. po logici pojedinih ovdje i vjernici muslimani bi sad trebali da se žale što se u ostalim objektima može kupiti alkohol i svinjetina jer to tobože vrijeđa njihova vjerska osjećanja? ako ti ne godi ponuda, iz bilo kojeg razloga, produži dalje i nađi ponudu koja ti odgovara, it's that simple :thumbup:
Ommadawn

#484 Re: Dežulović Fan Club

Post by Ommadawn »

prof. wrote:
JanuaryJones wrote: Kritika se i odnosi na to da Sarajevo malo po malo, mic po mic ide u tom pravcu istočnjačkih praksi i vrijednosti u skladu sa "državnom vjerom". To je poanta Dežulovićevog teksta. Od nargila barova, tržnih centara, škola pa do državnih institucija. Bezbroj je primjera ali zaboga neki ustaša se drznuo to kritikovat.
sarajevo u kojem se svake godine pije sve više i više alkohola? sarajevo po kojem djevojke hodaju polugole ( :thumbup: ) i gdje ti niko ne zabranjuje da jedeš i piješ šta ti je volja? pa u po' evrope imate cijele kvartove gdje nema alkohola i gdje su samo halal restorani i hoteli pa ljudi žive i ne kukaju kako se svijet mijenja i ništa nije kao nekad, kad su bili mladi i sve je bilo super :izet: opet kažem, ovdje se više radi o predrasudama jednog dijela naših sugrađana koji ne shvataju da svako ima pravo na svoj izbor pa ako neko neće da popije pivo to je njegovo pravo, moje je pravo da ga pijem i sve dok mi neko ne počne zabranjivati nešto ili mi nametati svoj stil života meni ne smeta da on svoj život živi onako kako mu godi. po logici pojedinih ovdje i vjernici muslimani bi sad trebali da se žale što se u ostalim objektima može kupiti alkohol i svinjetina jer to tobože vrijeđa njihova vjerska osjećanja? ako ti ne godi ponuda, iz bilo kojeg razloga, produži dalje i nađi ponudu koja ti odgovara, it's that simple :thumbup:
Pa hodale su polugole žene i u Teheranu ali ne hodaju više. Što ne mora značiti da će se i u Sarajevu desiti isto ali s obzirom kuda je krenulo nije isključeno.

U Evropi imaš kvartove sa halal prodavnicama i restoranima i BAŠ se o tome najviše i priča kako toga prije nije bilo. Vidimo to kroz zabrinjavajuće napretke ekstremno-desničarskih stranaka.
supercali

#485 Re: Dežulović Fan Club

Post by supercali »

Ommadawn wrote:
Pa hodale su polugole žene i u Teheranu ali ne hodaju više. Što ne mora značiti da će se i u Sarajevu desiti isto ali s obzirom kuda je krenulo nije isključeno.

U Evropi imaš kvartove sa halal prodavnicama i restoranima i BAŠ se o tome najviše i priča kako toga prije nije bilo. Vidimo to kroz zabrinjavajuće napretke ekstremno-desničarskih stranaka.
fazon je sto tu nije kriv vlasnik bbi-a nego onaj ko mu je to dopustio i njemu onda treba jebat mater a ne ovom prvom
e o tome boris i pise
i njih treba stezati a ne vlasnike
hhaarree

#486 Re: Dežulović Fan Club

Post by hhaarree »

sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#487 Re: Dežulović Fan Club

Post by sabina1 »

ententina wrote: Mene tvoja nereligija ne zanima. Praktikuj je kod kuće i u kafanskom objektu , možeš radit šta želiš.
Upliće li se tvoja nereligija u moj život oooohohoho itekako, insistirajući da gutam raznorazne stvari koje mi otežavaju njeno praktikovanje, nekad čak i potpuno onemogućavaju, ali ok, živim s ljudima koji ne vjeruju i ne živimo u teokratskoj državi. Potrošačica sam i ja u Importanne gdje se toči alkohol pa oko toga ne pravim famu niti diskutujem niti se koprcam oko pitanja točenja alkohola na tom mjestu. Idem li tamo bez problema – idem. Tražim samo da se poštuje moje pravo i maštam o civiliziranoj zemlji u kojoj ćemo jedni s drugima komunicirati sa uvažavanjem i kulturom.
Aha. Ni tebe ne zanima moja "nereligija" niti mene zanima tvoja religija pa eto nekako mi dođemo na "isto".
A ne dođemo.
Ako dobro shvatam , pored malog miliona religijskih objekata od Trebinja do Bosanskog Broda i od Velike Kladuše do Rudog , tebi je "onemogućeno praktikovanje" :shock: ?
Ko to VRIJEĐA religiju danas ? Ko ima tolika muda da to radi , kada smo u šahu religijske šake već decenijama ? Ko to UGROŽAVA religiju danas ?
Sabina1 koja kaže da je za otvaranje mesdžida niko nije pitao ?
Pokojni Broz iz Kuće cvijeća možda ?
Jbt kakve floskule....
Zapravo najbolje bi bilo kada bi svi javni objekti imali mesdžid a netočili alkohol zar ne ? Tebi bi bilo super i baš bi te bolila neka stvar da li je meni super.
TVOJA VOLJA je isključivo pravilo u ovom slučaju.

Ponavljam , nemam ništa PROTIV MESDŽIDA i nemam ništa PROTIV TOČENJA ALKOHOLA na mjestima pod pokroviteljstvom religijskih zajednica odnosno u privatnim objektima vlasnika. I jesmo li na istom ? Nismo. Jer meni tvoja pravila NE SMETAJU ali tebi moja smetaju , i ti ćeš mrtva-hladna biti ZA MESDŽID tamo gdje ga nema a ja nikada neću biti PROTIV MESDŽIDA tamo gdje ga ima.
U tome je ključna razlika , jer ti sa svojim uvjerenjem negiraš sva ostala a meni sa mojim uvjerenjem ne pada na pamet da ugrožavam bilo šta drugo.

Iz istog konteksta treba posmatrati Dežulovićevu jasnu i nedvosmislenu kritiku. On kada piše o greškama ne znači da je nužno PROTIV onoga što piše kao što su religionisti uvijek PROTIV onih koji nisu kao oni ? Shvataš ?
ententina wrote: "Ima gradnje po gradu na štetu zelenih površina koliko hoćeš. Ima i vršnjačkog nasilja i bez da se dokaže kod Mahira. ALI: za gradnju na zelenim površinama krivi urbanističku politiku, ne religiju, iako je džamija (ili kapela) simbol religije. Za džumu u radno vrijeme – zakon da reguliše ili između poslodavca i radnika. Za eventualno vršnjačko nasilje – kriv onaj za koga istraga utvrdi. Tako prosto, jelde ? Mada ovo posljednje kod Boleta ne važi, on je dobri, zna čovjek. Ide korak ispred. Zna znanje. "
Kada bi MARSOVCI tražili da na zelenim površinama izgrade nove raketne sisteme onda bih za uništavanje istih optužila Marsovce.
Marsovce ne mogu optužiti za izgradnju religijskih objekata na zelenim površinama ma kako se trudila.
Religijske zajednice i vladajuća politika su suplementarne , one od devedesetih čine jedno tkivo a svaka pribavlja korist za sebe u tom savezu iako su nominalno predstavljene odvojeno. Stvar je jasna i jedni i drugi bez podrške jednih odnsno drugih mogu izgubiti MOĆ i pozicije.
Nikada neću reći da je bilo koja religijska zajednica prekršila zakon. Ali ću reći da je politika stotinu puta poljuvala i negirala odluke struke jer je u pitanju bila neka korist - novčana , poziciona....smiješ li se kladiti da poltiika nikada nije pljuvala i negirala struku u ime religije jer nije baš lijepo da ova druga to javno radi ??? A religija je u negiranju struke imala korist dakako....

ententina wrote: A možda ja ne znam mentalno procesuirati ono što je izbljuvo i nisam dobro SHVATILA :-) . Evo, ja bih voljela kada bi mi, za početak, objasnila tu konstrukciju LICEMJERJE RELIGIJE jer mi nije jasno da religija po sebi može biti licemjerna. A ako si mislila na licemjerje određenih pojedinaca ili skupina u praktikovanju religije, voljela bih da znam koji su to i kakve veze imaju mesdžid u BBI, arapski natpisi za turiste, strani, „muslimanski“ jezici, itd., ne mogu više da nabrajam.
A ono za mladunčad, pa da je od ratnog zločinca dijete, previše. Kako degutantno.
Ovaj članak - islamofobičan i rasistički, tako rekoše meni ovi moji ahbabi, i svjetski i vjerski, i strani (nije sa one mrske bliskoistočne strane, nego ove toplije, zapadne) i domaći.
Nesretnog dječaka nisam nikada spominjala i neću. Njegovu nesreću ne želim i ne mogu komentarisati.
Dežulovič to veže uz školu koju je pohađao jer sve ono što se nominalno desilo incirali su školski incidenti.
Tu školu ne drže Francuzi nego Turci , isto tako Turci su mahom muslimani a ne budisti.
Dakle kritkom Turaka Dežulović kritizira sve ono što smo dozvolili Turcima.
I na konto zajedničke religije.

Zamislimo bošnjačku školu u Turskoj , sa našim pravilima , bez uticaja Turske države na njen rad. Zamislimo potpunu kulturološku podređenost Turaka nama , otvaranje kafana na bosanskom jeziku , bilborde , jelovnike a domalo i bez pive ako mi to Turcima zatražimo.
A sve u cilju da Turci zaarade koju liru na nama....da li je ovo realno ?
Malo sutra. O tome Dežulović piše....

To što smo i mi i Turci jednake religije nije Dežulovićeva krivica....
statixx

#488 Re: Dežulović Fan Club

Post by statixx »

Ako nista, lijepo je vidjeti kako vjernici brane slobodu i demokratske tekovine... :D
Mohamad Sissoko

#489 Re: Dežulović Fan Club

Post by Mohamad Sissoko »

Znao sam ja da ce se doci do Turaka :lol:
Ko Hrvati i Srbi na indexu :mrgreen:
supercali

#490 Re: Dežulović Fan Club

Post by supercali »

dosla sabina tobe pa je skontala da je pogrijesila sa primjerom bbi-a kad je pisala o mesdzidu itd
aurora313

#491 Re: Dežulović Fan Club

Post by aurora313 »

prof. wrote:jesi li ti svjesna/svjestan kakve provale pišeš?! pa svaki centar ima svoja pravila na koja ti kao zakupac pristaješ ili ne! u suprotnom bi svaki zakupac mogao da procjeni da mu ne ide recimo biznis sa cipelama pa odluči na tom mjestu otvoriti pečenjaru ili kladionicu?
Pročitaj ponovo moje: nigdje ni riječi o promjeni poslovne aktivnosti.

Jasno mi je da se vremena i običaji mijenjaju. To da recimo na Baščaršiji ima 29 pušionica nargila (vidi napis u magazinu STAV od prije desetak dana) niti me brine niti mi smeta. Koliko ima mesdžida, džamija… o tome ja ne vodim računa kao i to ko nosi hidžab i slično.

Ali ograničavati legitiman biznis u tržnom centru je voditi posao na čaršijski način. Prodavnica može ponuditi 10.000 proizvoda, ali ne smije još nekoliko koje inače prodaje na ostalim mjestima. Zašto? Znate, da ne uvrijedimo vjernike? Ok, ali šta ako sam i ja vjernik? Well… ali izgleda niste onaj pravi…

U Sarajevu su pametni ljudi davno shvatili i zaustavili nečiju prćiju, kada je odmah nakon rata pisalo na šalteru banke: ''Ovdje se pozdravlja sa Merhaba.''
animals

#492 Re: Dežulović Fan Club

Post by animals »

hhaarree wrote:novi tekst by mrski ustasa http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/baki ... irna-bosna
Covjek je legenda..
ima stvarno stiha :thumbup:
hhaarree

#493 Re: Dežulović Fan Club

Post by hhaarree »

animals wrote:
hhaarree wrote:novi tekst by mrski ustasa http://www.oslobodjenje.ba/kolumne/baki ... irna-bosna
Covjek je legenda..
da da :-D

Ako nekoga interesuje na pescaniku su objedinili dosta njegovih kolumni godinama unazad, meni kad je dosadno otvorim i nadjem neku random pa citam :mrgreen: turicu link dok nadjem

evo ga http://pescanik.net/author/boris-dezulovic/ 22 stranice na svakoj po otpr 20 tekstova, bruka bozija :mrgreen:
Ommadawn

#494 Re: Dežulović Fan Club

Post by Ommadawn »

hhaarree wrote:
animals wrote:
Covjek je legenda..

Ako nekoga interesuje na pescaniku su objedinili dosta njegovih kolumni godinama unazad, meni kad je dosadno otvorim i nadjem neku random pa citam :mrgreen: turicu link dok nadjem

evo ga http://pescanik.net/author/boris-dezulovic/ 22 stranice na svakoj po otpr 20 tekstova, bruka bozija :mrgreen:
Uh to ja obavezno radim kad na poslu nastane zatisje.
animals

#495 Re: Dežulović Fan Club

Post by animals »

hhaarree wrote:
animals wrote:
Covjek je legenda..

Procitao sam jednu, super je..
ostalo cu na poslu polako :D
Ommadawn

#496 Re: Dežulović Fan Club

Post by Ommadawn »

Toplo preporucujem knjige Borisa Dezulovica: - "Jebo sad hiljadu dinara" (roman) i "Poglavnikova bakterija" (kratke price). :thumbup:
supercali

#497 Re: Dežulović Fan Club

Post by supercali »

aurora313 wrote:
prof. wrote:jesi li ti svjesna/svjestan kakve provale pišeš?! pa svaki centar ima svoja pravila na koja ti kao zakupac pristaješ ili ne! u suprotnom bi svaki zakupac mogao da procjeni da mu ne ide recimo biznis sa cipelama pa odluči na tom mjestu otvoriti pečenjaru ili kladionicu?

Jasno mi je da se vremena i običaji mijenjaju. To da recimo na Baščaršiji ima 29 pušionica nargila (vidi napis u magazinu STAV od prije desetak dana) niti me brine niti mi smeta. Koliko ima mesdžida, džamija… o tome ja ne vodim računa kao i to ko nosi hidžab i slično.

Ali ograničavati legitiman biznis u tržnom centru je voditi posao na čaršijski način. Prodavnica može ponuditi 10.000 proizvoda, ali ne smije još nekoliko koje inače prodaje na ostalim mjestima. Zašto? Znate, da ne uvrijedimo vjernike? Ok, ali šta ako sam i ja vjernik? Well… ali izgleda niste onaj pravi…

U Sarajevu su pametni ljudi davno shvatili i zaustavili nečiju prćiju, kada je odmah nakon rata pisalo na šalteru banke: ''Ovdje se pozdravlja sa Merhaba.''
nije zabrana alkohola i svinjetine da se ne uvrijede vjernici nego vlasnik

isto kao sto ja mogu u svojoj kafani reci ne pustaj narodnjake ni pod razno
isto kao sto mogu reci nabildani kreteni ne mogu uci i sl jer zelim objekat bez njih
prof.

#498 Re: Dežulović Fan Club

Post by prof. »

aurora313 wrote:

vlasnik koji izdaje pod zakup svoju imovinu je daje pod svojim uslovima, tvoje je da pristaneš ili odbiješ. neko napisa da je konzum morao prihvatiti te uslove - zašto je morao? mogao je reći ne hvala i naći drugu lokaciju. kada vlasnik stana izdaje taj stan pod zakup on ima pravo da zabrani kućne ljubimce, zar ne? pa i ovdje je u pitanju privatni vlasnik koji je uložio svoj novac i ima svoju poslovnu filozofiju. niko te ne tjera da tu trošiš svoj novac i niko ti ne zabranjuje bilo šta a to je ono najvažnije - nema nametanja i nema zabrane. na kraju krajeva, vlasnik tržnog centra određuje i radno vrijeme objekta, hoćemo li sad i tu tražiti svoja prava? evo ja hoću u 3 ujutro da popijem kafu i ako ne otvore znači da mi nameću svoj način života koji se meni ne sviđa jer ja hoću da pijem kafu u 3 ujutro!
prof.

#499 Re: Dežulović Fan Club

Post by prof. »

supercali wrote:
Ommadawn wrote:

fazon je sto tu nije kriv vlasnik bbi-a nego onaj ko mu je to dopustio i njemu onda treba jebat mater a ne ovom prvom
e o tome boris i pise
i njih treba stezati a ne vlasnike

opet poređenje sarajeva s teheranom, to nekog boli. a kuda je krenulo? često sam u sarajevu i ne vidim da je uopšte krenulo u tom pravcu, čak naprotiv - na sve strane alkohol, kriminal i razvrat. i opet kažeš 'toga prije nije bilo' - jel to znači da sve što je novo i drugačije treba zabraniti i srušiti? neka drugačijeg, neka raznovrsnosti pa nek svako sebi probere i izabere što mu godi.
a ovaj ispod se buni što mu neko kao nešto nameće a on bi stezao druge i *bavao mater :skoljka: bunite se što privatni vlasnik u svom objektu određuje pravila a državu biste koristili da drugima namećete i zabranjujete?! kao što već rekoh, ovdje su malo dublji razlozi frustracija, malo razbijte predrasude i uživajte u životu, ne postoji čovjek na svijetu kojemu se sviđa sve što vidi oko sebe pa opet to nam ne daje pravo da drugima određujemo kako će živjeti svoje živote?
statixx

#500 Re: Dežulović Fan Club

Post by statixx »

prof. wrote:a državu biste koristili da drugima namećete i zabranjujete?!?
Ma ja druze, nase politicke elite su et' onako slucajno doveli ove koji su napravili BBi, SSC, Poljine, Bristol itd...raprodali drzavnu imovinu, jbg, nije do njih, ljudi su najbolji bili na tenderima... :lol:
Post Reply