ententina wrote:
Mene tvoja nereligija ne zanima. Praktikuj je kod kuće i u kafanskom objektu , možeš radit šta želiš.
Upliće li se tvoja nereligija u moj život oooohohoho itekako, insistirajući da gutam raznorazne stvari koje mi otežavaju njeno praktikovanje, nekad čak i potpuno onemogućavaju, ali ok, živim s ljudima koji ne vjeruju i ne živimo u teokratskoj državi. Potrošačica sam i ja u Importanne gdje se toči alkohol pa oko toga ne pravim famu niti diskutujem niti se koprcam oko pitanja točenja alkohola na tom mjestu. Idem li tamo bez problema – idem. Tražim samo da se poštuje moje pravo i maštam o civiliziranoj zemlji u kojoj ćemo jedni s drugima komunicirati sa uvažavanjem i kulturom.
Aha. Ni tebe ne zanima moja "nereligija" niti mene zanima tvoja religija pa eto nekako mi dođemo na "isto".
A ne dođemo.
Ako dobro shvatam , pored malog miliona religijskih objekata od Trebinja do Bosanskog Broda i od Velike Kladuše do Rudog , tebi je "onemogućeno praktikovanje"

?
Ko to VRIJEĐA religiju danas ? Ko ima tolika muda da to radi , kada smo u šahu religijske šake već decenijama ? Ko to UGROŽAVA religiju danas ?
Sabina1 koja kaže da je za otvaranje mesdžida niko nije pitao ?
Pokojni Broz iz Kuće cvijeća možda ?
Jbt kakve floskule....
Zapravo najbolje bi bilo kada bi svi javni objekti imali mesdžid a netočili alkohol zar ne ? Tebi bi bilo super i baš bi te bolila neka stvar da li je meni super.
TVOJA VOLJA je isključivo pravilo u ovom slučaju.
Ponavljam , nemam ništa PROTIV MESDŽIDA i nemam ništa PROTIV TOČENJA ALKOHOLA na mjestima pod pokroviteljstvom religijskih zajednica odnosno u privatnim objektima vlasnika. I jesmo li na istom ? Nismo. Jer meni tvoja pravila NE SMETAJU ali tebi moja smetaju , i ti ćeš mrtva-hladna biti ZA MESDŽID tamo gdje ga nema a ja nikada neću biti PROTIV MESDŽIDA tamo gdje ga ima.
U tome je ključna razlika , jer ti sa svojim uvjerenjem negiraš sva ostala a meni sa mojim uvjerenjem ne pada na pamet da ugrožavam bilo šta drugo.
Iz istog konteksta treba posmatrati Dežulovićevu jasnu i nedvosmislenu kritiku. On kada piše o greškama ne znači da je nužno PROTIV onoga što piše kao što su religionisti uvijek PROTIV onih koji nisu kao oni ? Shvataš ?
ententina wrote:
"Ima gradnje po gradu na štetu zelenih površina koliko hoćeš. Ima i vršnjačkog nasilja i bez da se dokaže kod Mahira. ALI: za gradnju na zelenim površinama krivi urbanističku politiku, ne religiju, iako je džamija (ili kapela) simbol religije. Za džumu u radno vrijeme – zakon da reguliše ili između poslodavca i radnika. Za eventualno vršnjačko nasilje – kriv onaj za koga istraga utvrdi. Tako prosto, jelde ? Mada ovo posljednje kod Boleta ne važi, on je dobri, zna čovjek. Ide korak ispred. Zna znanje. "
Kada bi MARSOVCI tražili da na zelenim površinama izgrade nove raketne sisteme onda bih za uništavanje istih optužila Marsovce.
Marsovce ne mogu optužiti za izgradnju religijskih objekata na zelenim površinama ma kako se trudila.
Religijske zajednice i vladajuća politika su suplementarne , one od devedesetih čine jedno tkivo a svaka pribavlja korist za sebe u tom savezu iako su nominalno predstavljene odvojeno. Stvar je jasna i jedni i drugi bez podrške jednih odnsno drugih mogu izgubiti MOĆ i pozicije.
Nikada neću reći da je bilo koja religijska zajednica prekršila zakon. Ali ću reći da je politika stotinu puta poljuvala i negirala odluke struke jer je u pitanju bila neka korist - novčana , poziciona....smiješ li se kladiti da poltiika nikada nije pljuvala i negirala struku u ime religije jer nije baš lijepo da ova druga to javno radi ??? A religija je u negiranju struke imala korist dakako....
ententina wrote:
A možda ja ne znam mentalno procesuirati ono što je izbljuvo i nisam dobro SHVATILA

. Evo, ja bih voljela kada bi mi, za početak, objasnila tu konstrukciju LICEMJERJE RELIGIJE jer mi nije jasno da religija po sebi može biti licemjerna. A ako si mislila na licemjerje određenih pojedinaca ili skupina u praktikovanju religije, voljela bih da znam koji su to i kakve veze imaju mesdžid u BBI, arapski natpisi za turiste, strani, „muslimanski“ jezici, itd., ne mogu više da nabrajam.
A ono za mladunčad, pa da je od ratnog zločinca dijete, previše. Kako degutantno.
Ovaj članak - islamofobičan i rasistički, tako rekoše meni ovi moji ahbabi, i svjetski i vjerski, i strani (nije sa one mrske bliskoistočne strane, nego ove toplije, zapadne) i domaći.
Nesretnog dječaka nisam nikada spominjala i neću. Njegovu nesreću ne želim i ne mogu komentarisati.
Dežulovič to veže uz školu koju je pohađao jer sve ono što se nominalno desilo incirali su školski incidenti.
Tu školu ne drže Francuzi nego Turci , isto tako Turci su mahom muslimani a ne budisti.
Dakle kritkom Turaka Dežulović kritizira sve ono što smo dozvolili Turcima.
I na konto zajedničke religije.
Zamislimo bošnjačku školu u Turskoj , sa našim pravilima , bez uticaja Turske države na njen rad. Zamislimo potpunu kulturološku podređenost Turaka nama , otvaranje kafana na bosanskom jeziku , bilborde , jelovnike a domalo i bez pive ako mi to Turcima zatražimo.
A sve u cilju da Turci zaarade koju liru na nama....da li je ovo realno ?
Malo sutra. O tome Dežulović piše....
To što smo i mi i Turci jednake religije nije Dežulovićeva krivica....