Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
supercali

#476 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Pa ovdje je bit razgraniciti normalan dobar zivot od naseg normalnog a ne bas dobrog zivota
I ja kad sam odrastao autic na daljinski je bio mokri san itd itd
To ne znaci da je bio dobar zivot al se majka trudila da imamo odjecu obucu jelo i koliko toliko vannastavne aktivnosti
Pa sam ja poceo atletiku trenirati pa se zarati sestra atletiku pa odbojka pa rukomet
Na more se islo kako tako planina isto
I to je neki minimum minimuma za normalan zivot

Danas zbog drzave zbog vodstva iste zbog mnogo stosta nama je nametnuto da nemanje nekih osnovnih aktivnosti je normalan nacin zivota
Danas je normalno da neko nije primio platu za prosli mjesec da neko nema za 3 obroka dnevno i sl

E tu je problem

(jerry jerry jerry)

To sto dosta raje prezivljava sa 500-800 maraka je surova istina da smo kao drzava siromasni i kao gradjani samo sto se to maskira mobitelima i autima na kredit
Nisam jednom cuo u gradu ajd nazovi ja nemam kredita a u ruci iphone s5 s6 i sl
Koliko puta sam na benzinskoj vidio to neki auti makine a sipaju za 5 maraka gume protekt a o odzavanju da ne pricamo
Till next time take care of yourselves and each other
Dr. Kuca

#477 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Dr. Kuca »

sumirprimus wrote:
Dr. Kuca wrote:Ma hajde. Tako je sve.
nemoj se ljutit,al to ti niko ne moze objasnit dok sam ne dodjes u tu situaciju.
pa onda shodno svojim saznanjima i mogucnostima ces sam procijenit sta i kako. :thumbup:

Ma ne ljutim se, ali vidim oko sebe.
sumirprimus

#478 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

ima svega u bozjoj basci
petunija

#479 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by petunija »

supercali wrote:Pa ovdje je bit razgraniciti normalan dobar zivot od naseg normalnog a ne bas dobrog zivota
I ja kad sam odrastao autic na daljinski je bio mokri san itd itd
To ne znaci da je bio dobar zivot al se majka trudila da imamo odjecu obucu jelo i koliko toliko vannastavne aktivnosti
Pa sam ja poceo atletiku trenirati pa se zarati sestra atletiku pa odbojka pa rukomet
Na more se islo kako tako planina isto
I to je neki minimum minimuma za normalan zivot

Danas zbog drzave zbog vodstva iste zbog mnogo stosta nama je nametnuto da nemanje nekih osnovnih aktivnosti je normalan nacin zivota
Danas je normalno da neko nije primio platu za prosli mjesec da neko nema za 3 obroka dnevno i sl

E tu je problem

(jerry jerry jerry)

To sto dosta raje prezivljava sa 500-800 maraka je surova istina da smo kao drzava siromasni i kao gradjani samo sto se to maskira mobitelima i autima na kredit
Nisam jednom cuo u gradu ajd nazovi ja nemam kredita a u ruci iphone s5 s6 i sl
Koliko puta sam na benzinskoj vidio to neki auti makine a sipaju za 5 maraka gume protekt a o odzavanju da ne pricamo
Till next time take care of yourselves and each other
:shock:
ovo stvarno nisam znala :shock:
Logovan

#480 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Logovan »

petunija wrote: :shock:
ovo stvarno nisam znala :shock:
Kako nisi? Kod nas uobičajeno skroz. :D
vrapcic

#481 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by vrapcic »

Dr. Kuca wrote:
wewa wrote:ja bih samo da potpisem Capsicuma - nekome ko nema djece, tesko je objasniti sta sve podrazumijeva POKUSATI djeci priustiti ono sto je nama bilo normalno kad smo odrastali, pa jos u radnickim porodicama...

Ja kad sam odrastao bio sam zadovoljan tenama sa pijace, kopackama sa pijace i loptom sa pijace. Danas roditelji pretjeruju udovoljavanjem djeci, sta ce djetetu od 10 godina mobitel od 400 KM? Zasto? Zasto ce djetetu od 10 godina jakna od 300 KM?
Ja sam sa 12 godina ostajao sam kuci i pravio sebi dorucak, isao sam u skolu, na treninge, danas roditelji voze djecu, cuvaju ih nana i dedo do 22 godine, ciste im, prave dorucke, ruckove, oni imaju obavezu samo skola i da izadju na kafe. Roditelji su napravili jednu tesku generaciju debila koja je sada nastupila 95-96 godista i dolazi jso debilnija 2000+ ta djeca veze sa zivotom nemaju jer su usukavana kroz citav zivot i misle da svizac zamotava cokoladu (cast izuzecima). Da ne kazem da su i roditelji neizivljeni, iskompleksorani itd. Ja sma isao na spavanje citajuci stripove, vasa djeca idu na sapvanje u farmu, velikog brata i zvezde granda i onda djeca misle da je to realnost i onda imate problem.
U cemu to roditelji pretjeruju (i ja sam roditelj)? Zar je nesto lose kupovati djecu odjecu u radnjama? Zasto je to lose, jel' zato sto imaju priliku probati tu odjecu u prostoru koji je tome namijenjen, zato sto se placa porez na to i sto dobijem racun? Jel' kupovina u radnjama postala simbol snobizma? Da se razumijemo i ja cesto donji ves kupim na pijaci jer imaju fin turski pamuk, ali djetetu necu tamo kupiti sinteticki dzemper ili nesto sto nema ama bas nikakvu informaciju o porijeklu robe. Zar je lose nuditi im casove engleskog - i nemojte mi od ucenju tako sto se gleda crtani i slusa muzika- osim fonda rijeci postoji i nesto sto se zove gramatika, sintaksa, knjizevni govor ljudi boziji. Ne moze se to nauciti slusajuci pjesme. Hocemo li tako i avione voziti.. pa gledajmo simulatore, malo ih provozajmo pa zar ima razlike. Ili operisati.. pa gledas sta rade satima i danima i mjeseceima i eto hirurga.. Zar je lose voditi na plivanje/fudbal/kosarku/ples... Jel' i to snobizam?

Da li je bezze djecu voziti u skolu? Jeste, gube priliku da se druze sa vrsnjacima pricaju o zadaci, kontolnim - ali kada je lose vrijeme, snijeg, kisa, magla zasto bi to bilo lose, samo zato sto to mi nismo radili u nasim godinama?

I ne, ne osjecam se neizivljeno, iskompleksirano, ali ne, ne mislim da je sve sto su nasi roditelji radili bilo ispravno i ako postoje objektivne mogucnosti, zasto neke stvari ne bi bile unaprijedjene i poboljsane?

I ne, ne mislim da je moje dijete debil samo zato sto ja ne idem putevima koje su utabali moji roditelji (i tada se engleski ucio pohadjauci kurseve, islo se u osnovnu muzicku) a starci me vozili u skolu kada bi im bilo usput (vrlo rijetko :)). Eh da, da ne bi bilo da sam dupli snob ni moji nisu bili funkcioneri ni guzonje nego obicni ljudi koji su zivjeli svoj neki obicni prosjecni zivot.
supercali

#482 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Pa bio je na piku cini mi se porsche cayenne sa novim protekt gumama na prodaju
supercali

#483 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Ja tu voznju djeteta u skolu smatram nepotrebnim i pomalo snobizmom bez obzira na vrijeme kisa snijeg magla

Djecu treba uciti da se i po takvom vremenu snalaze
Po magli veca je opasnost da ga ja vozim autom nego da samo ide u skolu

Doduse ovo govorim o djeci u gradu kojima je skola maksimalno udaljena po pola kilometra ili koliko je vec raspon al mislim da je toliko

Sve van toga se prica mjenja
wewa

#484 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by wewa »

supercali wrote:Ja tu voznju djeteta u skolu smatram nepotrebnim i pomalo snobizmom bez obzira na vrijeme kisa snijeg magla

Doduse ovo govorim o djeci u gradu kojima je skola maksimalno udaljena po pola kilometra ili koliko je vec raspon al mislim da je toliko

jeste osnovna, a srednja moze biti i na 7, 8km...

btw. nisam ni ja za vozikanje djece, treba da nauce biti samostalna. ali bome zivimo u sve vecoj nesigurnosti, tanka je linija izmedju izlaganja djeteta opasnosti i poticanja na samostalnost.
supercali

#485 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

I govorim za osnovnu za srednju nisam ni pominjao
Al i tu je sad malo diskutabilno taj srednjoskolac vec ima 15 godina manje vise i on bi trebao imati izgradjen koliko toliko stav o svijetu kakvu takvu licnost i sl

Sa ovim da je situacija sve gora se slazem i to moze biti opravdanje al opet vracam se na osnovnu i gledam da voze djecu tako sto izadju iz svoje ulice skrenu voze 300 metara i staju da im dijete izadje ispred skole
E to je snobizam par excellence da ne pricamo kad voze dijete s kraja na kraj grada zato jer hoce da je u nekoj elitnoj ili cak privatnoj
dječak sa šibicama

#486 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

Kod mene u naselju, kad smo mi bili osnovnoskolci pred rat, niko mene nikada nije vozio autom u skolu. Ni mama ni tata, sine brate do skole ti je 10 minuta hoda, izvoli setaj sa skolskim drugovima. Iz skole isto tako, mi smo isli po dvoje troje, svratimo kod mene ili kod nekog prijatelja, pogleda se film na videorekorderu, uradimo zadacu ako nam se bas da ali urijetko, vise smo bili za nekog zijana spremni. Ostanemo igrati lopte pred skolom, od skolskih torbi napravimo stative, odemo na pljesku ako smo gladni, na kifle kod albanca.

Danas, pred istom skolom, ne mozes ujutro proci od parkiranih automobila, roditelji dovoze djecu iz 200 metara udaljenih zgrada.

Po meni cisto preseravanje.
sumirprimus

#487 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

supercali wrote:I govorim za osnovnu za srednju nisam ni pominjao
Al i tu je sad malo diskutabilno taj srednjoskolac vec ima 15 godina manje vise i on bi trebao imati izgradjen koliko toliko stav o svijetu kakvu takvu licnost i sl

Sa ovim da je situacija sve gora se slazem i to moze biti opravdanje al opet vracam se na osnovnu i gledam da voze djecu tako sto izadju iz svoje ulice skrenu voze 300 metara i staju da im dijete izadje ispred skole
E to je snobizam par excellence da ne pricamo kad voze dijete s kraja na kraj grada zato jer hoce da je u nekoj elitnoj ili cak privatnoj
a jel ti svoju djecu pustas da idu pjeske u skolu,za osnovnu govorim?
insomnia78

#488 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by insomnia78 »

:D
To bi ti, otprilike bio odgovor na pitanje
sumirprimus

#489 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

pa nije, kad je vec mak na konac.dfe da vidimo kako on.
cuj snobizam, ko da zivimo u luksemburgu.
supercali

#490 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

sumirprimus wrote:
supercali wrote:I govorim za osnovnu za srednju nisam ni pominjao

a jel ti svoju djecu pustas da idu pjeske u skolu,za osnovnu govorim?
Za sada ja svoju djecu brisem maramicama ili idu u solju al neko koje se rodi ce ici pjeske istim putem kao sto sam ja isao
3 minuta pjeske do skole uz zajebanciju
insomnia78

#491 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by insomnia78 »

Pa nema djece
sumirprimus

#492 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

pa sta si ti onda naso pametovat o djeci zivota ti na danasenjm vaktu u bosni?
kad budes imo svoje, radi sta hos i kako hos,al bogat prenes nam ovdje vlastito iskustvo.
tipa hocemo na fuka? :thumbup:
supercali

#493 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

sumirprimus wrote:pa nije, kad je vec mak na konac.dfe da vidimo kako on.
A gdje zivis u africi gdje je skola daleko 15 kilometara?
Naslovnica

#494 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Naslovnica »

supercali wrote:Ja tu voznju djeteta u skolu smatram nepotrebnim i pomalo snobizmom bez obzira na vrijeme kisa snijeg magla

Drug, uz dužno poštovanje, mislim da pretjeruješ.
Dok sam bio nezaposlen, vodio sam djecu u školu, pješke, orilo-gorilo, auto si nisam mogao priuštiti.
Sada radim, i vozim ih u školu, koja je udaljena upravo nekih 400-500m. Ostavim ih pred školom, sačekam da vidim da su ušli, i ja produžim na posao. Djeca su osnovci, mali osnovci.
Većina tih koje ti vidiš da voze djecu autom u školu, pa ih tu ostave i produže, su ljudi koji rade. Ostave djecu u školi i produže na posao.
Ne znam u čemu je tu snobizam?
sumirprimus

#495 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by sumirprimus »

supercali wrote:
sumirprimus wrote:pa nije, kad je vec mak na konac.dfe da vidimo kako on.
A gdje zivis u africi gdje je skola daleko 15 kilometara?
ovo ko kad bi ja sad svom sinu objasnjavo trigonometriju.
ne ide brate.
supercali

#496 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

sumirprimus wrote:pa sta si ti onda naso pametovat o djeci zivota ti na danasenjm vaktu u bosni?
kad budes imo svoje, radi sta hos i kako hos,al bogat prenes nam ovdje vlastito iskustvo.
tipa hocemo na fuka? :thumbup:
Pa zar trebas imati dijete da skontas da je snobizam odvuci dijete u skolu autom koja se nalazi 300 metara od stana
Pa on dok upali isparkira auto dijete moze vec biti haman pred skolom
dječak sa šibicama

#497 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by dječak sa šibicama »

I ta neka prica kao nekad nije bilo opasno, danas je opasno... kod nas ispred skole svaki dan lokalni mangupi otimali pare, Djildin burazer Lilo recimo, uzme ti pare za uzinu ko s` poslom. Jos budes sretan sto ti samarcinu ne sveze.

Odes u kino, pred Sutjeskom ili Radnikom ciga mali milion, ja sam samo imao srecu sto sam ih sve znao jebiga komsije iz ranije mahale :D ali drugoj djeci su otimali pare, tukli ih. Nekad neko uzvrati, ali cige su uvijek imali provjerenu taktiku, posalju najmanjeg da trazi para i kad mu opalis cvoku, dodju mrge za glavu vece od tebe i isutaju te ondje za kaznu. I jos ti pare uzmu.

I ne sjecam se da je ikad ijedan roditelj zbog toga dovodio djecu u kino sa "oruzanom pratnjom". Jesu li tadasnji roditelji bili losiji roditelji?
Naslovnica

#498 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Naslovnica »

dječak sa šibicama wrote:Kod mene u naselju, kad smo mi bili osnovnoskolci pred rat, niko mene nikada nije vozio autom u skolu. Ni mama ni tata, sine brate do skole ti je 10 minuta hoda, izvoli setaj sa skolskim drugovima. Iz skole isto tako, mi smo isli po dvoje troje, svratimo kod mene ili kod nekog prijatelja, pogleda se film na videorekorderu, uradimo zadacu ako nam se bas da ali urijetko, vise smo bili za nekog zijana spremni. Ostanemo igrati lopte pred skolom, od skolskih torbi napravimo stative, odemo na pljesku ako smo gladni, na kifle kod albanca.

Danas, pred istom skolom, ne mozes ujutro proci od parkiranih automobila, roditelji dovoze djecu iz 200 metara udaljenih zgrada.

Po meni cisto preseravanje.
Ne možeš porediti nekadašnja vremena sa današnjim.
Prvenstveno iz stanovišta sigurnosti.
Nekada su djeca imala obješen ključ od stana oko vrata, i tako išla u školu ili napolje. Čik ga danas pusti tako napolje.
Ja zaista ne znam u kojem filmu vi živite?
supercali

#499 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by supercali »

Naslovnica wrote:

Drug, uz dužno poštovanje, mislim da pretjeruješ.
Dok sam bio nezaposlen, vodio sam djecu u školu, pješke, orilo-gorilo, auto si nisam mogao priuštiti.
Sada radim, i vozim ih u školu, koja je udaljena upravo nekih 400-500m. Ostavim ih pred školom, sačekam da vidim da su ušli, i ja produžim na posao. Djeca su osnovci, mali osnovci.
Većina tih koje ti vidiš da voze djecu autom u školu, pa ih tu ostave i produže, su ljudi koji rade. Ostave djecu u školi i produže na posao.
Ne znam u čemu je tu snobizam?
Zar ne mozes dijete nauciti idi ovuda predji cestu ovdje na pjesacki pogledaj lijevo desno prije prelaska itd pa ga poslati da sam ode a ne da ga odvuces i jos cekas hoce li uci
insomnia78

#500 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by insomnia78 »

A da vi ipak prvo dobijete svoju djecu pa da se onda ukljucite u tu pricu?
Post Reply