Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
exliberal-ex

#476 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by exliberal-ex »

hvala na slikama archi ali slike meni neznace nista, interesuje me od nekog ko je umjesan u to da kaze kako se ponasaju ti tenkovi, kakvi su za odrzavanje....upotrebna vrijednost
ako su americki konzervirani I uskladisteni onda mozemo reci da su 84 na poligonu jer su u losijem stanju pa ih tjeraju dok se neraspadnu ?
archi_a

#477 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Naslonio sam se na tvoje pitanje i malo istrazio da vidim kakva je unutrasnjost oklopnjaka. Mislio sam da bi bilo zanimljivo da to imamo na temi. :)
Cisto dok cekamo nekoga ko zna, ne bi mi dosadno da malo procitam o prednostima i nedostatcima ovih tenkova.
Kazu da je u principu prednost 84-ke nad 60-kom jaci top i bolji oklop. 60-ka ima top od 105mm a 84-ka top od 125mm. Doduse, poredjenje su radili izmedju M60 i poboljsane verzije 84-ke. Medjutim, mnogi spominju TTS sistem, koji nase M60A3 posjeduju (termalni viziri, koji mu daju prednost u nocnim borbama), LRS (lasersku procjenu rastojanja do mete) i stabilizator paljbe (za pucanje u pokretu) koji su jos uvijek moderni i prema danasnjim standardima. 60-ke takodje imaju bolji firecontrol sistem nego osnovni modeli 72-ke i 84-ke. Mana je sto nasi tenkovi nisu opremljeni ERA (Eksplozivno-Reaktivnim) oklopom (niti 60-ke a ni 84-ke) koji bi im uveliko podigli izglede na bojistu. :| U svakom slucaju to kosta, ali postoji opcija nadogradnje i postavljanja aktivnog oklopa. Otprilike su iste tezine ali je brzina na ruskoj strani. 60-ke su na max. brzini od nekih 50 km/h, dok rusi idu i preko 70 km/h.
Sto se tice lokacija nasih tenkova i zasto raspored: 60-ke u Tuzli a 84-ke na Manjaci? Mislim da je tu malo i stvar politickih odluka koje su se donosile u vrijeme osnivanja OSBiH-a. Obzirom da su 60-ke usle u sastav kao federalni a 84-ke kao rs-ovski. Mozda bi to bila neka logika.
A mozda su samo ostali na mjestima gdje su u vecini i bili zbog usteda oko eventualnog transporta. :-D
Kako god 60-ke u Dubravama nisu konzervirane, na njima se redovno rade obuke, vozaca, nisandzija i vezista, ako je vjerovati dopisima iz MO-a, uostalom, podjednako su u vjezbi kao i 84-ke na Manjaci. lp

M60TTS, Dubrave
Image
Last edited by archi_a on 05/05/2015 10:23, edited 3 times in total.
archi_a

#478 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Interesantan snimak vjezbe M60A3TTS, koja dosta govori o ovom tenku.
https://youtu.be/LQzI8-DTj64
Wheatly

#479 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Wheatly »

archi_a wrote:Naslonio sam se na tvoje pitanje i malo istrazio da vidim kakva je unutrasnjost oklopnjaka. Mislio sam da bi bilo zanimljivo da to imamo na temi. :)
Cisto dok cekamo nekoga ko zna, ne bi mi dosadno da malo procitam o prednostima i nedostatcima ovih tenkova.
Kazu da je u principu prednost 84-ke nad 60-kom jaci top i bolji oklop. 60-ka ima top od 105mm a 84-ka top od 125mm. Doduse, poredjenje su radili izmedju M60 i poboljsane verzije 84-ke. Medjutim, mnogi spominju TTS sistem, koji nase M60A3 posjeduju (termalni viziri, koji mu daju prednost u nocnim borbama), LRS (lasersku procjenu rastojanja do mete) i stabilizator paljbe (za pucanje u pokretu) koji su jos uvijek moderni i prema danasnjim standardima. 60-ke takodje imaju bolji firecontrol sistem nego osnovni modeli 72-ke i 84-ke. Mana je sto nasi tenkovi nisu opremljeni ERA (Eksplozivno-Reaktivnim) oklopom (niti 60-ke a ni 84-ke) koji bi im uveliko podigli izglede na bojistu. :| U svakom slucaju to kosta, ali postoji opcija nadogradnje i postavljanja aktivnog oklopa. Otprilike su iste tezine ali je brzina na ruskoj strani. 60-ke su na max. brzini od nekih 50 km/h, dok rusi idu i preko 70 km/h.
Sto se tice lokacija nasih tenkova i zasto raspored: 60-ke u Tuzli a 84-ke na Manjaci? Mislim da je tu malo i stvar politickih odluka koje su se donosile u vrijeme osnivanja OSBiH-a. Obzirom da su 60-ke usle u sastav kao federalni a 84-ke kao rs-ovski. Mozda bi to bila neka logika.
A mozda su samo ostali na mjestima gdje su u vecini i bili zbog usteda oko eventualnog transporta. :-D
Kako god 60-ke u Dubravama nisu konzervirane, na njima se redovno rade obuke, vozaca, nisandzija i vezista, ako je vjerovati dopisima iz MO-a, uostalom, podjednako su u vjezbi kao i 84-ke na Manjaci. lp
Problem je što M60 nije u stanju sa svojim topom probiti oklop M-84ke, a M-84 jeste u stanju probiti njegov.
Ovo što su po Iraku M60A1 uništavale T-72 je zapravo laž. Uništavali bi samo ove 'Saddam' i 'Lion of Babilon' tenkove, koji su koristili oklop od civilnog željeza, a ne od pravog za oklopna vozila. I municija koju su koristili je bila toliko razblažena da nije bila u stanju ni okrznuti M60, a kamo li Abrams.
Tl;dr M60 je slabiji tenk od M-84
Klavikula

#480 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

M-84 bolji tenkovi. osim prethodno navedenog, bitna prednost 84ke je veca mobilnost, te jedan clan posade manje nego kod M60.

sad, nase 84ke su u losem stanju.
prog321

#481 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Kontrola i brzina nisanjenja/pucanja je puno losija kod M-84 nego kod M60A1.
Sto znaci, da M60 moze ispaliti nekoliko puta dok M-84 mora podesavati svaki cilj kad ispali.

Nije mi poznato da M60A1 frontalni oklop moze biti unisten od M-84.
archi_a

#482 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Kazu da je 84-ma zbog auto-loadera polozaj magacina sa municijom vise izlozen i da im je to jedna od glavnih boljki, zbog ceste eksplozije municije, kod pogodka. U regionalnim uslovima gdje tenkovi nisu vrhunski opremljeni, ne bih se bas zakleo da je u velikoj prednosti nad 60-kom i iz razloga sto 105 milimetarski top gadja na nekih pola kilometra dalje nego 84-ka. Pa hajde ti crni sine joj izadji na nisan. :P
Sala mala, nego na nasim prostorima svakako nije uobicajno voditi takve tenkovske ofanzivne borbe, sto zbog terena, sto zbog protu-tenkovskih ekipica, uredno smjestenih na lokaciji sa okom na nisanu
Image

+ slabiji tenkic koji te eto moze poceti "pimplati" pola kilometra prije nego sto ti mozes i dobaciti do njega. :P
155_mm

#483 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by 155_mm »

cinjenica je da ce M60A3TTS biti jos dugo vremena osnovni tenk OS BiH.
i mislim da bi se rasprava trebala koncentrisati na taj tenk a ne na neke
puste zelje da bi bilo dobro nabaviti ovo ili ono. takodje jedino poredjenje
sa tenkovima u okruzenju ima smisla a to je sa M84 i T72.
neki vec tvrde da M60 nije u stanju probiti oklop M84. ne znam od kud ta
informacija. navodno su se M60 itekako dobro nosile sa sadamovim T72 u prvopm
zaljevskom ratu. a koliko znam oklop T72 je jaci od oklopa M84.

problem sa tenkovima ustvari sa cijelim oklopom OS BiH je da tu ima svega i svacega.
sto je za odrzavanje, obuku i logistiku nocna mora. mislim da to sve treba svesti na
dva tipa tenkova M60A3TTS i M84. to bi bila ogromna usteda za OS BiH. a i ove M84
ce biti tesko u buducnosti odrzavati jer vecine proizvodjaca komponenti za taj tenk
vise nema medju zivima i vjerovatno zbog toga se i koriste na manjaci da se
poderu do kraja.

jedino je problem mali broj tenkova M60. 45 komada je malo i za BiH. na osnovu stanja
u okruzenju mislim da biH treba oko 100-150 ispravni i za upotrebu spremnih tenkova.
archi_a

#484 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Salu na stranu, meni licno su 84-ke bolje, mocnije, nize siluete, jaceg topa i boljih voznih sposobnosti, ali tu nema perspektive. Svaka clanica NATO-a ide ka tome da izbaci rusku tehniku iz svog arsenala, mozda vec do 2020 god. Hrvatska je probala sa nadogradnjom svoje 84-ke ali kako stvari stoje od toga nece biti nista u buducnosti. Ni oni ga vjerovatno zbog velikih izdataka u proizvodnji i uvozu vecine komponenti za nadogradnju, nece moci priustiti niti zadrzati. S druge strane M60A3 je prema prijasnjoj usvojenoj politici NATO snaga bio jedan od prvih tenkova u arsenalu. On jeste mozda najslabiji na listi ali je svakako NATO kompaktibilan. I tu se prica do daljneg zavrsava.
Wheatly

#485 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Wheatly »

155_mm wrote:cinjenica je da ce M60A3TTS biti jos dugo vremena osnovni tenk OS BiH.
i mislim da bi se rasprava trebala koncentrisati na taj tenk a ne na neke
puste zelje da bi bilo dobro nabaviti ovo ili ono. takodje jedino poredjenje
sa tenkovima u okruzenju ima smisla a to je sa M84 i T72.
neki vec tvrde da M60 nije u stanju probiti oklop M84. ne znam od kud ta
informacija. navodno su se M60 itekako dobro nosile sa sadamovim T72 u prvopm
zaljevskom ratu. a koliko znam oklop T72 je jaci od oklopa M84.

problem sa tenkovima ustvari sa cijelim oklopom OS BiH je da tu ima svega i svacega.
sto je za odrzavanje, obuku i logistiku nocna mora. mislim da to sve treba svesti na
dva tipa tenkova M60A3TTS i M84. to bi bila ogromna usteda za OS BiH. a i ove M84
ce biti tesko u buducnosti odrzavati jer vecine proizvodjaca komponenti za taj tenk
vise nema medju zivima i vjerovatno zbog toga se i koriste na manjaci da se
poderu do kraja.

jedino je problem mali broj tenkova M60. 45 komada je malo i za BiH. na osnovu stanja
u okruzenju mislim da biH treba oko 100-150 ispravni i za upotrebu spremnih tenkova.
Samo što su Sadamove T-72 bile njihove kopije još jedne kopije sovjetske majmunske verzije. Čelik koji je bio korišćen na njima je bio takav da ga je toliko lako bilo probiti, da su i to uspijevali Bradleyi sa svojim 30mm topom i AP municijom.
I tokom okupacije Kuvajta, Irački Babiloni i Saddamovi su uspjeli samo zbog njihove brojnosti.
Kuvajtska vojska nije izgubila ni jedan M-84 (dva su bila lakše oštećena, ali su bila vraćena u funkciju sljedećeg dana), a Iračka je izgubila preko 20-30 svojih Babilona i Saddama.
prog321

#486 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Ma crvene strijele su probijale oklop M-84 kao kroz sir. :-D
archi_a

#487 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

prog321 wrote:Ma crvene strijele su probijale oklop M-84 kao kroz sir. :-D
:thumbup:
Klavikula

#488 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

archi_a wrote:Salu na stranu, meni licno su 84-ke bolje, mocnije, nize siluete, jaceg topa i boljih voznih sposobnosti, ali tu nema perspektive. Svaka clanica NATO-a ide ka tome da izbaci rusku tehniku iz svog arsenala, mozda vec do 2020 god. Hrvatska je probala sa nadogradnjom svoje 84-ke ali kako stvari stoje od toga nece biti nista u buducnosti. Ni oni ga vjerovatno zbog velikih izdataka u proizvodnji i uvozu vecine komponenti za nadogradnju, nece moci priustiti niti zadrzati. S druge strane M60A3 je prema prijasnjoj usvojenoj politici NATO snaga bio jedan od prvih tenkova u arsenalu. On jeste mozda najslabiji na listi ali je svakako NATO kompaktibilan. I tu se prica do daljneg zavrsava.
M-84 nije ruski, vec domaci tenk.

Hrvatska nema problema sa nadogradnjom M-84. to vrsi Đuro Đakovic. doduse, oni su odlucili da im je za sad ipak dovoljan M-84D i da nece krenuti u proizvodnju Degmana, iako je izradjeno nekoliko prototipova.
archi_a

#489 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Dupli
Last edited by archi_a on 05/05/2015 17:54, edited 1 time in total.
archi_a

#490 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Ako cemo tjerati mak na konac, domaci, ciji ?
Jugoslovenski, na cijoj platformi ? Americkoj, francuskoj ili bivseg sssr-a ? Nema veze. :thumbup:
Degman je stao, zbog cijene, kao sto sam i rekao. A zivi bili, vidjet cemo u kojem smijeru ce ici nabavka oklopa u Hrvatskoj narednih godina. Lako je na kolicini starih zaliha raditi prepravke i dogradnju. Imaju li kapacitet za proizvesti nov tenk ? Tendencija i presing nato alijanse ce ici u smjeru nabavke oruzja iz njihovog kontigenta i niko se tome nece moci suprotstaviti.
prog321

#491 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

Kako misle u Hrvatskoj/ i Srbiji dograditi oklop na svojim M-84vorkama ?
Sa reaktivnim oklopom, ili ?
exliberal-ex

#492 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by exliberal-ex »

prog321 wrote:Kako misle u Hrvatskoj/ i Srbiji dograditi oklop na svojim M-84vorkama ?
Meni se cini da su nesto vec uradili I jedni I drugi.
Na wiki pise da su ih opremili sa Štora-1 zastitom I aktivnim oklopom sto I nije tako tesko napravit ( barem po mom misljenju)
Klavikula

#493 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

archi_a wrote:Ako cemo tjerati mak na konac, domaci, ciji ?
Jugoslovenski, na cijoj platformi ? Americkoj, francuskoj ili bivseg sssr-a ? Nema veze. :thumbup:
Degman je stao, zbog cijene, kao sto sam i rekao. A zivi bili, vidjet cemo u kojem smijeru ce ici nabavka oklopa u Hrvatskoj narednih godina. Lako je na kolicini starih zaliha raditi prepravke i dogradnju. Imaju li kapacitet za proizvesti nov tenk ? Tendencija i presing nato alijanse ce ici u smjeru nabavke oruzja iz njihovog kontigenta i niko se tome nece moci suprotstaviti.
jugoslovenski tenk. radjen je po sovjetskoj licenci, ali proizvodnja se vrsila ovdje.

Hrvatska je u NATO-u, ĐĐ je u Hrvatskoj, Degman se moze proizvesti u ĐĐ. dakle, nema ovdje Rusije nigdje.
prog321

#494 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by prog321 »

exliberal-ex wrote:
prog321 wrote:Kako misle u Hrvatskoj/ i Srbiji dograditi oklop na svojim M-84vorkama ?
Meni se cini da su nesto vec uradili I jedni I drugi.
Na wiki pise da su ih opremili sa Štora-1 zastitom I aktivnim oklopom sto I nije tako tesko napravit ( barem po mom misljenju)
Reaktivni oklop nije toliko lako ni napraviti. To se ustvari radi o hemijskoj reakciji koja aktivira protudetonaciju pri udaru rakete na oklop.
Ali oni ga vjerovatno kupuju iz Rusije.

(Dok Rusija, (USA i Njemacka takodje) rade na elektricnom reaktivnom oklopu gdje se pomocu struje stvara elektromagnetski sloj koji aktivira raketu prije nego dodirne oklop tenka).
archi_a

#495 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Klavikula wrote:
jugoslovenski tenk. radjen je po sovjetskoj licenci, ali proizvodnja se vrsila ovdje.

Hrvatska je u NATO-u, ĐĐ je u Hrvatskoj, Degman se moze proizvesti u ĐĐ. dakle, nema ovdje Rusije nigdje.
Druze, da ne idemo puno u off. ĐĐ nije prizvodio ovaj tenk, oni su imali samo zavrsnu proizvodnju, sklapanje. Ako cemo tako gledati, vise je na tome tenku bilo bosanskog nego hrvatskog. Oni, sta sad rade, prepravljaju i dotjeruju ono sto imaju na lagerima. U Bosni se za taj tenk svojevremeno proizvodio: pogon, upravljacki sistem, top, optika, granate, elektronika. Oklop se izlijevao u "Slovenske Zelezarne", Ravni. Ukupno je od pokretanja proizvodnje 1984 god. do stopiranja proizvodnje proizvedeno oko 650 tenkova. :-D
Ne znam, ako se nije sta desilo u ovih dvadeset godina, pa da su uspjeli nabaviti i staviti u pogon sve masine za proizvodnju i kompletiranje ovog tenka.
p.s. nazivam ga ruski, jer je pravljen po otkupljenoj licenci od sssr-a.
Last edited by archi_a on 05/05/2015 22:55, edited 1 time in total.
Klavikula

#496 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

archi_a wrote:
Klavikula wrote:

Druze, da ne idemo puno u off. ĐĐ nije prizvodio ovaj tenk, oni su imali samo zavrsnu proizvodnju, sklapanje. Ako cemo tako gledati, vise je na tome tenku bilo bosanskog nego hrvatskog. Oni, sta sad rade, prepravljaju i dotjeruju ono sto imaju na lagerima. U Bosni se za taj tenk svojevremeno proizvodio: pogon, upravljacki sistem, top, optika, granate, elektronika. Oklop se izlijevao u "Slovenske Zelezarne", Ravni. Ukupno je od pokretanja proizvodnje 1984 god. do stopiranja proizvodnje proizvedeno oko 650 tenkova. :-D
Ne znam, ako se nije sta desilo u ovih dvadeset godina, pa da su uspjeli nabaviti i staviti u pogon sve masine za proizvodnju i kompletiranje ovog tenka.
prvo si upravu.

no, ĐĐ je do sad proizveo cini mi se 4 prototipa Degmana.
archi_a

#497 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Klavikula wrote: prvo si upravu.

no, ĐĐ je do sad proizveo cini mi se 4 prototipa Degmana.
Nadogradili reaktivni oklop, komunikaciju, optiku i poboljsali motor od stare 84-ke, cini mi se. Prepravili vec napravljen tenk, dakle koristene 84-ke.
I nas remontni zavod u Hadzicima radi nadogradnju odredjenih vec koristenih oklopnih vozila. Samo sa kojim troskovima, gubitcima, odnosno isplativosti. :izet:
Klavikula

#498 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by Klavikula »

ĐĐ moze proizvesti novi tenk. neke dijelove uvoze, kao npr. motor (iz Njemacke cini mi se), neke sami proizvode, kao recimo SUP i naravno sami sklapaju tenk.

hocu reci, ne ovise od Rusije ni u kom segmentu proizvodnje.
archi_a

#499 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by archi_a »

Nismo se razumjeli. Ja i nisam tvrdio da oni zavise od rusa. ja sam samo 84-ku, kao i 72-ku nazvao ruskim tenkom. (zbog otkupljene licence). :|
Ne znam, nisam siguran da mogu tako lako. Ako vec i ne zavise od rusa, onda sigurno zavise od Kuvajta, Srbije, BiH, Slovenije i Makedonije u kojoj je vecina od ovih nesto manje od 700 komada 84-ki koje su ikada napravljene. Tacnije 533 tenka (i onih ispravnih i onih onesposobljenih). U Hrvatskoj ih ima oko 80 komada. Ostatak do brojke 700 je unisten u ratovima koji su se vodili. I tu oni upravo racunaju na eventualno sklapanje ugovora za nadogradnju ovih tenkova na Degman sistem, posebno gledajuci u pravcu Kuvajta. Opet kazem, prema mojim saznanjima oni nisu u stanju napraviti vlastiti tenk. Mogu probati uvezati neke od kooperanata sa kojima su prije radili, ali nisam siguran da je to ikad vise moguce kod nas. Samo za proizvodnju 84-ke prije 90-tih je trebalo uvezati preko 200 kooperantskih firmi na teritoriji cijele ex-yu.
Do tada ili dok ne naprave vlastitu livnicu i ne nabave vlastite zalihe za izljevanje oklopa, moci ce samo raditi poboljsanja i nadogradnju 84-ki koje imaju na stanju i na njihovoj platformi taj poboljsani tenk nazvati novim proizvodom "Degman". :) Da ne budem negativac, moram priznati da ovo sto rade sa poboljsanjem 84-ke, rade pravo dobro. Svaka im cast.
krater

#500 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine

Post by krater »

Royal Ordnance L7 - Ammunition - M60
Ammunution - Range - RHAe(mm) Velocity[m/s] Date

105mm L7: M728 APDS-T 2500 300 1426 1974
105mm L7: L52 APDS-T 2500 300 1426 1970s Leopard AS1 with L52 (or M728) is a good representation of a German Leopard 1A4 for 1974-77 scenarios.
105mm L7: M111 APFSDS-T 3000 390 1455 1978
105mm L7: DM23 APFSDS-T 3000 390 1455 1978 Leopard AS1 with DM23 is a good representation of a German Leopard 1A4 for 1978-86 scenarios (when the Leopard 1A5 became available).
105mm L7: PfeilPat78Lsp APFSDS-T 3500 390 1450 1978
105mm L7: M735 APFSDS-T 3000 410 1501 1978
105mm L7: M735A1 APFSDS-T 3000 440 1501 1979 Never actually fielded by the US Army [verification needed]; the simpler designed monoblock dU M774 was fielded instead (M774 will be added in a future update of Steel Beasts).
105mm L7: L64A4 APFSDS-T 3000 410 1485 1983
105mm L7: M833 APFSDS-T 3000 490 1494 1983
105mm L7: CMC105 APFSDS-T 3500 430 1501 1980s
105mm L7: DM33 APFSDS-T 4000 420 1450 1984 Currently this round is available for the Centauro only.
105mm L7: PPTFS M/85 LS APFSDS-T 4000 420 1455 1985 This is the Danish designation for the German 105mm DM33 round.
105mm L7: DM63 APFSDS-T 4000 530 1455 2000
105mm L7: NR132 HEAT-T 3500 390 1174 1966
105mm L7: M456A1 HEAT-T 3500 390 1173 1966
105mm L7: M456A2 HEAT-T 3500 430 1174 1981
105mm L7: DM12 HEAT-T 3500 430 1174 1981
105mm L7: M1061 HEAT-T 3500 430 1174 1981
105mm L7: M393A1 HEP-T 3500 300 732 1965
105mm L7: L35A3 HESH-T 4000 310 732 1970s
105mm L7: L-35 HESH 4000 310 935 2000
105mm L7: 105mm HESH 4000 310 731 no date
105mm L7: M-156-LS HESH-T 4000 310 731 no date
105mm L7: OE 105 F1 HEF-T 4000 240 700 1996