Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
- exliberal-ex
#476 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
hvala na slikama archi ali slike meni neznace nista, interesuje me od nekog ko je umjesan u to da kaze kako se ponasaju ti tenkovi, kakvi su za odrzavanje....upotrebna vrijednost
ako su americki konzervirani I uskladisteni onda mozemo reci da su 84 na poligonu jer su u losijem stanju pa ih tjeraju dok se neraspadnu ?
ako su americki konzervirani I uskladisteni onda mozemo reci da su 84 na poligonu jer su u losijem stanju pa ih tjeraju dok se neraspadnu ?
-
archi_a
#477 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Naslonio sam se na tvoje pitanje i malo istrazio da vidim kakva je unutrasnjost oklopnjaka. Mislio sam da bi bilo zanimljivo da to imamo na temi.
Cisto dok cekamo nekoga ko zna, ne bi mi dosadno da malo procitam o prednostima i nedostatcima ovih tenkova.
Kazu da je u principu prednost 84-ke nad 60-kom jaci top i bolji oklop. 60-ka ima top od 105mm a 84-ka top od 125mm. Doduse, poredjenje su radili izmedju M60 i poboljsane verzije 84-ke. Medjutim, mnogi spominju TTS sistem, koji nase M60A3 posjeduju (termalni viziri, koji mu daju prednost u nocnim borbama), LRS (lasersku procjenu rastojanja do mete) i stabilizator paljbe (za pucanje u pokretu) koji su jos uvijek moderni i prema danasnjim standardima. 60-ke takodje imaju bolji firecontrol sistem nego osnovni modeli 72-ke i 84-ke. Mana je sto nasi tenkovi nisu opremljeni ERA (Eksplozivno-Reaktivnim) oklopom (niti 60-ke a ni 84-ke) koji bi im uveliko podigli izglede na bojistu.
U svakom slucaju to kosta, ali postoji opcija nadogradnje i postavljanja aktivnog oklopa. Otprilike su iste tezine ali je brzina na ruskoj strani. 60-ke su na max. brzini od nekih 50 km/h, dok rusi idu i preko 70 km/h.
Sto se tice lokacija nasih tenkova i zasto raspored: 60-ke u Tuzli a 84-ke na Manjaci? Mislim da je tu malo i stvar politickih odluka koje su se donosile u vrijeme osnivanja OSBiH-a. Obzirom da su 60-ke usle u sastav kao federalni a 84-ke kao rs-ovski. Mozda bi to bila neka logika.
A mozda su samo ostali na mjestima gdje su u vecini i bili zbog usteda oko eventualnog transporta.
Kako god 60-ke u Dubravama nisu konzervirane, na njima se redovno rade obuke, vozaca, nisandzija i vezista, ako je vjerovati dopisima iz MO-a, uostalom, podjednako su u vjezbi kao i 84-ke na Manjaci. lp
M60TTS, Dubrave

Cisto dok cekamo nekoga ko zna, ne bi mi dosadno da malo procitam o prednostima i nedostatcima ovih tenkova.
Kazu da je u principu prednost 84-ke nad 60-kom jaci top i bolji oklop. 60-ka ima top od 105mm a 84-ka top od 125mm. Doduse, poredjenje su radili izmedju M60 i poboljsane verzije 84-ke. Medjutim, mnogi spominju TTS sistem, koji nase M60A3 posjeduju (termalni viziri, koji mu daju prednost u nocnim borbama), LRS (lasersku procjenu rastojanja do mete) i stabilizator paljbe (za pucanje u pokretu) koji su jos uvijek moderni i prema danasnjim standardima. 60-ke takodje imaju bolji firecontrol sistem nego osnovni modeli 72-ke i 84-ke. Mana je sto nasi tenkovi nisu opremljeni ERA (Eksplozivno-Reaktivnim) oklopom (niti 60-ke a ni 84-ke) koji bi im uveliko podigli izglede na bojistu.
Sto se tice lokacija nasih tenkova i zasto raspored: 60-ke u Tuzli a 84-ke na Manjaci? Mislim da je tu malo i stvar politickih odluka koje su se donosile u vrijeme osnivanja OSBiH-a. Obzirom da su 60-ke usle u sastav kao federalni a 84-ke kao rs-ovski. Mozda bi to bila neka logika.
A mozda su samo ostali na mjestima gdje su u vecini i bili zbog usteda oko eventualnog transporta.
Kako god 60-ke u Dubravama nisu konzervirane, na njima se redovno rade obuke, vozaca, nisandzija i vezista, ako je vjerovati dopisima iz MO-a, uostalom, podjednako su u vjezbi kao i 84-ke na Manjaci. lp
M60TTS, Dubrave

Last edited by archi_a on 05/05/2015 10:23, edited 3 times in total.
-
archi_a
#478 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Interesantan snimak vjezbe M60A3TTS, koja dosta govori o ovom tenku.
https://youtu.be/LQzI8-DTj64
https://youtu.be/LQzI8-DTj64
-
Wheatly
#479 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Problem je što M60 nije u stanju sa svojim topom probiti oklop M-84ke, a M-84 jeste u stanju probiti njegov.archi_a wrote:Naslonio sam se na tvoje pitanje i malo istrazio da vidim kakva je unutrasnjost oklopnjaka. Mislio sam da bi bilo zanimljivo da to imamo na temi.![]()
Kazu da je u principu prednost 84-ke nad 60-kom jaci top i bolji oklop. 60-ka ima top od 105mm a 84-ka top od 125mm. Doduse, poredjenje su radili izmedju M60 i poboljsane verzije 84-ke. Medjutim, mnogi spominju TTS sistem, koji nase M60A3 posjeduju (termalni viziri, koji mu daju prednost u nocnim borbama), LRS (lasersku procjenu rastojanja do mete) i stabilizator paljbe (za pucanje u pokretu) koji su jos uvijek moderni i prema danasnjim standardima. 60-ke takodje imaju bolji firecontrol sistem nego osnovni modeli 72-ke i 84-ke. Mana je sto nasi tenkovi nisu opremljeni ERA (Eksplozivno-Reaktivnim) oklopom (niti 60-ke a ni 84-ke) koji bi im uveliko podigli izglede na bojistu.U svakom slucaju to kosta, ali postoji opcija nadogradnje i postavljanja aktivnog oklopa. Otprilike su iste tezine ali je brzina na ruskoj strani. 60-ke su na max. brzini od nekih 50 km/h, dok rusi idu i preko 70 km/h.
A mozda su samo ostali na mjestima gdje su u vecini i bili zbog usteda oko eventualnog transporta.![]()
Ovo što su po Iraku M60A1 uništavale T-72 je zapravo laž. Uništavali bi samo ove 'Saddam' i 'Lion of Babilon' tenkove, koji su koristili oklop od civilnog željeza, a ne od pravog za oklopna vozila. I municija koju su koristili je bila toliko razblažena da nije bila u stanju ni okrznuti M60, a kamo li Abrams.
Tl;dr M60 je slabiji tenk od M-84
- Klavikula
#480 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
M-84 bolji tenkovi. osim prethodno navedenog, bitna prednost 84ke je veca mobilnost, te jedan clan posade manje nego kod M60.
sad, nase 84ke su u losem stanju.
sad, nase 84ke su u losem stanju.
-
prog321
#481 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Kontrola i brzina nisanjenja/pucanja je puno losija kod M-84 nego kod M60A1.
Sto znaci, da M60 moze ispaliti nekoliko puta dok M-84 mora podesavati svaki cilj kad ispali.
Nije mi poznato da M60A1 frontalni oklop moze biti unisten od M-84.
Sto znaci, da M60 moze ispaliti nekoliko puta dok M-84 mora podesavati svaki cilj kad ispali.
Nije mi poznato da M60A1 frontalni oklop moze biti unisten od M-84.
-
archi_a
#482 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Kazu da je 84-ma zbog auto-loadera polozaj magacina sa municijom vise izlozen i da im je to jedna od glavnih boljki, zbog ceste eksplozije municije, kod pogodka. U regionalnim uslovima gdje tenkovi nisu vrhunski opremljeni, ne bih se bas zakleo da je u velikoj prednosti nad 60-kom i iz razloga sto 105 milimetarski top gadja na nekih pola kilometra dalje nego 84-ka. Pa hajde ti crni sine joj izadji na nisan.
Sala mala, nego na nasim prostorima svakako nije uobicajno voditi takve tenkovske ofanzivne borbe, sto zbog terena, sto zbog protu-tenkovskih ekipica, uredno smjestenih na lokaciji sa okom na nisanu

+ slabiji tenkic koji te eto moze poceti "pimplati" pola kilometra prije nego sto ti mozes i dobaciti do njega.
Sala mala, nego na nasim prostorima svakako nije uobicajno voditi takve tenkovske ofanzivne borbe, sto zbog terena, sto zbog protu-tenkovskih ekipica, uredno smjestenih na lokaciji sa okom na nisanu

+ slabiji tenkic koji te eto moze poceti "pimplati" pola kilometra prije nego sto ti mozes i dobaciti do njega.
-
155_mm
#483 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
cinjenica je da ce M60A3TTS biti jos dugo vremena osnovni tenk OS BiH.
i mislim da bi se rasprava trebala koncentrisati na taj tenk a ne na neke
puste zelje da bi bilo dobro nabaviti ovo ili ono. takodje jedino poredjenje
sa tenkovima u okruzenju ima smisla a to je sa M84 i T72.
neki vec tvrde da M60 nije u stanju probiti oklop M84. ne znam od kud ta
informacija. navodno su se M60 itekako dobro nosile sa sadamovim T72 u prvopm
zaljevskom ratu. a koliko znam oklop T72 je jaci od oklopa M84.
problem sa tenkovima ustvari sa cijelim oklopom OS BiH je da tu ima svega i svacega.
sto je za odrzavanje, obuku i logistiku nocna mora. mislim da to sve treba svesti na
dva tipa tenkova M60A3TTS i M84. to bi bila ogromna usteda za OS BiH. a i ove M84
ce biti tesko u buducnosti odrzavati jer vecine proizvodjaca komponenti za taj tenk
vise nema medju zivima i vjerovatno zbog toga se i koriste na manjaci da se
poderu do kraja.
jedino je problem mali broj tenkova M60. 45 komada je malo i za BiH. na osnovu stanja
u okruzenju mislim da biH treba oko 100-150 ispravni i za upotrebu spremnih tenkova.
problem sa tenkovima ustvari sa cijelim oklopom OS BiH je da tu ima svega i svacega.
sto je za odrzavanje, obuku i logistiku nocna mora. mislim da to sve treba svesti na
dva tipa tenkova M60A3TTS i M84. to bi bila ogromna usteda za OS BiH. a i ove M84
ce biti tesko u buducnosti odrzavati jer vecine proizvodjaca komponenti za taj tenk
poderu do kraja.
jedino je problem mali broj tenkova M60. 45 komada je malo i za BiH. na osnovu stanja
u okruzenju mislim da biH treba oko 100-150 ispravni i za upotrebu spremnih tenkova.
-
archi_a
#484 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Salu na stranu, meni licno su 84-ke bolje, mocnije, nize siluete, jaceg topa i boljih voznih sposobnosti, ali tu nema perspektive. Svaka clanica NATO-a ide ka tome da izbaci rusku tehniku iz svog arsenala, mozda vec do 2020 god. Hrvatska je probala sa nadogradnjom svoje 84-ke ali kako stvari stoje od toga nece biti nista u buducnosti. Ni oni ga vjerovatno zbog velikih izdataka u proizvodnji i uvozu vecine komponenti za nadogradnju, nece moci priustiti niti zadrzati. S druge strane M60A3 je prema prijasnjoj usvojenoj politici NATO snaga bio jedan od prvih tenkova u arsenalu. On jeste mozda najslabiji na listi ali je svakako NATO kompaktibilan. I tu se prica do daljneg zavrsava.
-
Wheatly
#485 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Samo što su Sadamove T-72 bile njihove kopije još jedne kopije sovjetske majmunske verzije. Čelik koji je bio korišćen na njima je bio takav da ga je toliko lako bilo probiti, da su i to uspijevali Bradleyi sa svojim 30mm topom i AP municijom.155_mm wrote:cinjenica je da ce M60A3TTS biti jos dugo vremena osnovni tenk OS BiH.
poderu do kraja.
I tokom okupacije Kuvajta, Irački Babiloni i Saddamovi su uspjeli samo zbog njihove brojnosti.
Kuvajtska vojska nije izgubila ni jedan M-84 (dva su bila lakše oštećena, ali su bila vraćena u funkciju sljedećeg dana), a Iračka je izgubila preko 20-30 svojih Babilona i Saddama.
-
prog321
#486 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ma crvene strijele su probijale oklop M-84 kao kroz sir. 
-
archi_a
#487 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
prog321 wrote:Ma crvene strijele su probijale oklop M-84 kao kroz sir.
- Klavikula
#488 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
M-84 nije ruski, vec domaci tenk.archi_a wrote:Salu na stranu, meni licno su 84-ke bolje, mocnije, nize siluete, jaceg topa i boljih voznih sposobnosti, ali tu nema perspektive. Svaka clanica NATO-a ide ka tome da izbaci rusku tehniku iz svog arsenala, mozda vec do 2020 god. Hrvatska je probala sa nadogradnjom svoje 84-ke ali kako stvari stoje od toga nece biti nista u buducnosti. Ni oni ga vjerovatno zbog velikih izdataka u proizvodnji i uvozu vecine komponenti za nadogradnju, nece moci priustiti niti zadrzati. S druge strane M60A3 je prema prijasnjoj usvojenoj politici NATO snaga bio jedan od prvih tenkova u arsenalu. On jeste mozda najslabiji na listi ali je svakako NATO kompaktibilan. I tu se prica do daljneg zavrsava.
Hrvatska nema problema sa nadogradnjom M-84. to vrsi Đuro Đakovic. doduse, oni su odlucili da im je za sad ipak dovoljan M-84D i da nece krenuti u proizvodnju Degmana, iako je izradjeno nekoliko prototipova.
-
archi_a
#489 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Dupli
Last edited by archi_a on 05/05/2015 17:54, edited 1 time in total.
-
archi_a
#490 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ako cemo tjerati mak na konac, domaci, ciji ?
Jugoslovenski, na cijoj platformi ? Americkoj, francuskoj ili bivseg sssr-a ? Nema veze.
Degman je stao, zbog cijene, kao sto sam i rekao. A zivi bili, vidjet cemo u kojem smijeru ce ici nabavka oklopa u Hrvatskoj narednih godina. Lako je na kolicini starih zaliha raditi prepravke i dogradnju. Imaju li kapacitet za proizvesti nov tenk ? Tendencija i presing nato alijanse ce ici u smjeru nabavke oruzja iz njihovog kontigenta i niko se tome nece moci suprotstaviti.
Jugoslovenski, na cijoj platformi ? Americkoj, francuskoj ili bivseg sssr-a ? Nema veze.
Degman je stao, zbog cijene, kao sto sam i rekao. A zivi bili, vidjet cemo u kojem smijeru ce ici nabavka oklopa u Hrvatskoj narednih godina. Lako je na kolicini starih zaliha raditi prepravke i dogradnju. Imaju li kapacitet za proizvesti nov tenk ? Tendencija i presing nato alijanse ce ici u smjeru nabavke oruzja iz njihovog kontigenta i niko se tome nece moci suprotstaviti.
-
prog321
#491 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Kako misle u Hrvatskoj/ i Srbiji dograditi oklop na svojim M-84vorkama ?
Sa reaktivnim oklopom, ili ?
- exliberal-ex
#492 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Meni se cini da su nesto vec uradili I jedni I drugi.prog321 wrote:Kako misle u Hrvatskoj/ i Srbiji dograditi oklop na svojim M-84vorkama ?
Na wiki pise da su ih opremili sa Štora-1 zastitom I aktivnim oklopom sto I nije tako tesko napravit ( barem po mom misljenju)
- Klavikula
#493 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
jugoslovenski tenk. radjen je po sovjetskoj licenci, ali proizvodnja se vrsila ovdje.archi_a wrote:Ako cemo tjerati mak na konac, domaci, ciji ?
Jugoslovenski, na cijoj platformi ? Americkoj, francuskoj ili bivseg sssr-a ? Nema veze.![]()
Hrvatska je u NATO-u, ĐĐ je u Hrvatskoj, Degman se moze proizvesti u ĐĐ. dakle, nema ovdje Rusije nigdje.
-
prog321
#494 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Reaktivni oklop nije toliko lako ni napraviti. To se ustvari radi o hemijskoj reakciji koja aktivira protudetonaciju pri udaru rakete na oklop.exliberal-ex wrote:Meni se cini da su nesto vec uradili I jedni I drugi.prog321 wrote:Kako misle u Hrvatskoj/ i Srbiji dograditi oklop na svojim M-84vorkama ?
Na wiki pise da su ih opremili sa Štora-1 zastitom I aktivnim oklopom sto I nije tako tesko napravit ( barem po mom misljenju)
Ali oni ga vjerovatno kupuju iz Rusije.
(Dok Rusija, (USA i Njemacka takodje) rade na elektricnom reaktivnom oklopu gdje se pomocu struje stvara elektromagnetski sloj koji aktivira raketu prije nego dodirne oklop tenka).
-
archi_a
#495 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Druze, da ne idemo puno u off. ĐĐ nije prizvodio ovaj tenk, oni su imali samo zavrsnu proizvodnju, sklapanje. Ako cemo tako gledati, vise je na tome tenku bilo bosanskog nego hrvatskog. Oni, sta sad rade, prepravljaju i dotjeruju ono sto imaju na lagerima. U Bosni se za taj tenk svojevremeno proizvodio: pogon, upravljacki sistem, top, optika, granate, elektronika. Oklop se izlijevao u "Slovenske Zelezarne", Ravni. Ukupno je od pokretanja proizvodnje 1984 god. do stopiranja proizvodnje proizvedeno oko 650 tenkova.Klavikula wrote:jugoslovenski tenk. radjen je po sovjetskoj licenci, ali proizvodnja se vrsila ovdje.archi_a wrote:Ako cemo tjerati mak na konac, domaci, ciji ?
Jugoslovenski, na cijoj platformi ? Americkoj, francuskoj ili bivseg sssr-a ? Nema veze.![]()
Hrvatska je u NATO-u, ĐĐ je u Hrvatskoj, Degman se moze proizvesti u ĐĐ. dakle, nema ovdje Rusije nigdje.
Ne znam, ako se nije sta desilo u ovih dvadeset godina, pa da su uspjeli nabaviti i staviti u pogon sve masine za proizvodnju i kompletiranje ovog tenka.
p.s. nazivam ga ruski, jer je pravljen po otkupljenoj licenci od sssr-a.
Last edited by archi_a on 05/05/2015 22:55, edited 1 time in total.
- Klavikula
#496 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
prvo si upravu.archi_a wrote:Druze, da ne idemo puno u off. ĐĐ nije prizvodio ovaj tenk, oni su imali samo zavrsnu proizvodnju, sklapanje. Ako cemo tako gledati, vise je na tome tenku bilo bosanskog nego hrvatskog. Oni, sta sad rade, prepravljaju i dotjeruju ono sto imaju na lagerima. U Bosni se za taj tenk svojevremeno proizvodio: pogon, upravljacki sistem, top, optika, granate, elektronika. Oklop se izlijevao u "Slovenske Zelezarne", Ravni. Ukupno je od pokretanja proizvodnje 1984 god. do stopiranja proizvodnje proizvedeno oko 650 tenkova.Klavikula wrote:jugoslovenski tenk. radjen je po sovjetskoj licenci, ali proizvodnja se vrsila ovdje.archi_a wrote:Ako cemo tjerati mak na konac, domaci, ciji ?
Hrvatska je u NATO-u, ĐĐ je u Hrvatskoj, Degman se moze proizvesti u ĐĐ. dakle, nema ovdje Rusije nigdje.![]()
Ne znam, ako se nije sta desilo u ovih dvadeset godina, pa da su uspjeli nabaviti i staviti u pogon sve masine za proizvodnju i kompletiranje ovog tenka.
no, ĐĐ je do sad proizveo cini mi se 4 prototipa Degmana.
-
archi_a
#497 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Nadogradili reaktivni oklop, komunikaciju, optiku i poboljsali motor od stare 84-ke, cini mi se. Prepravili vec napravljen tenk, dakle koristene 84-ke.Klavikula wrote: prvo si upravu.
no, ĐĐ je do sad proizveo cini mi se 4 prototipa Degmana.
I nas remontni zavod u Hadzicima radi nadogradnju odredjenih vec koristenih oklopnih vozila. Samo sa kojim troskovima, gubitcima, odnosno isplativosti.
- Klavikula
#498 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
ĐĐ moze proizvesti novi tenk. neke dijelove uvoze, kao npr. motor (iz Njemacke cini mi se), neke sami proizvode, kao recimo SUP i naravno sami sklapaju tenk.
hocu reci, ne ovise od Rusije ni u kom segmentu proizvodnje.
hocu reci, ne ovise od Rusije ni u kom segmentu proizvodnje.
-
archi_a
#499 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Nismo se razumjeli. Ja i nisam tvrdio da oni zavise od rusa. ja sam samo 84-ku, kao i 72-ku nazvao ruskim tenkom. (zbog otkupljene licence). 
Ne znam, nisam siguran da mogu tako lako. Ako vec i ne zavise od rusa, onda sigurno zavise od Kuvajta, Srbije, BiH, Slovenije i Makedonije u kojoj je vecina od ovih nesto manje od 700 komada 84-ki koje su ikada napravljene. Tacnije 533 tenka (i onih ispravnih i onih onesposobljenih). U Hrvatskoj ih ima oko 80 komada. Ostatak do brojke 700 je unisten u ratovima koji su se vodili. I tu oni upravo racunaju na eventualno sklapanje ugovora za nadogradnju ovih tenkova na Degman sistem, posebno gledajuci u pravcu Kuvajta. Opet kazem, prema mojim saznanjima oni nisu u stanju napraviti vlastiti tenk. Mogu probati uvezati neke od kooperanata sa kojima su prije radili, ali nisam siguran da je to ikad vise moguce kod nas. Samo za proizvodnju 84-ke prije 90-tih je trebalo uvezati preko 200 kooperantskih firmi na teritoriji cijele ex-yu.
Do tada ili dok ne naprave vlastitu livnicu i ne nabave vlastite zalihe za izljevanje oklopa, moci ce samo raditi poboljsanja i nadogradnju 84-ki koje imaju na stanju i na njihovoj platformi taj poboljsani tenk nazvati novim proizvodom "Degman".
Da ne budem negativac, moram priznati da ovo sto rade sa poboljsanjem 84-ke, rade pravo dobro. Svaka im cast.
Ne znam, nisam siguran da mogu tako lako. Ako vec i ne zavise od rusa, onda sigurno zavise od Kuvajta, Srbije, BiH, Slovenije i Makedonije u kojoj je vecina od ovih nesto manje od 700 komada 84-ki koje su ikada napravljene. Tacnije 533 tenka (i onih ispravnih i onih onesposobljenih). U Hrvatskoj ih ima oko 80 komada. Ostatak do brojke 700 je unisten u ratovima koji su se vodili. I tu oni upravo racunaju na eventualno sklapanje ugovora za nadogradnju ovih tenkova na Degman sistem, posebno gledajuci u pravcu Kuvajta. Opet kazem, prema mojim saznanjima oni nisu u stanju napraviti vlastiti tenk. Mogu probati uvezati neke od kooperanata sa kojima su prije radili, ali nisam siguran da je to ikad vise moguce kod nas. Samo za proizvodnju 84-ke prije 90-tih je trebalo uvezati preko 200 kooperantskih firmi na teritoriji cijele ex-yu.
Do tada ili dok ne naprave vlastitu livnicu i ne nabave vlastite zalihe za izljevanje oklopa, moci ce samo raditi poboljsanja i nadogradnju 84-ki koje imaju na stanju i na njihovoj platformi taj poboljsani tenk nazvati novim proizvodom "Degman".
-
krater
#500 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Royal Ordnance L7 - Ammunition - M60
Ammunution - Range - RHAe(mm) Velocity[m/s] Date
105mm L7: M728 APDS-T 2500 300 1426 1974
105mm L7: L52 APDS-T 2500 300 1426 1970s Leopard AS1 with L52 (or M728) is a good representation of a German Leopard 1A4 for 1974-77 scenarios.
105mm L7: M111 APFSDS-T 3000 390 1455 1978
105mm L7: DM23 APFSDS-T 3000 390 1455 1978 Leopard AS1 with DM23 is a good representation of a German Leopard 1A4 for 1978-86 scenarios (when the Leopard 1A5 became available).
105mm L7: PfeilPat78Lsp APFSDS-T 3500 390 1450 1978
105mm L7: M735 APFSDS-T 3000 410 1501 1978
105mm L7: M735A1 APFSDS-T 3000 440 1501 1979 Never actually fielded by the US Army [verification needed]; the simpler designed monoblock dU M774 was fielded instead (M774 will be added in a future update of Steel Beasts).
105mm L7: L64A4 APFSDS-T 3000 410 1485 1983
105mm L7: M833 APFSDS-T 3000 490 1494 1983
105mm L7: CMC105 APFSDS-T 3500 430 1501 1980s
105mm L7: DM33 APFSDS-T 4000 420 1450 1984 Currently this round is available for the Centauro only.
105mm L7: PPTFS M/85 LS APFSDS-T 4000 420 1455 1985 This is the Danish designation for the German 105mm DM33 round.
105mm L7: DM63 APFSDS-T 4000 530 1455 2000
105mm L7: NR132 HEAT-T 3500 390 1174 1966
105mm L7: M456A1 HEAT-T 3500 390 1173 1966
105mm L7: M456A2 HEAT-T 3500 430 1174 1981
105mm L7: DM12 HEAT-T 3500 430 1174 1981
105mm L7: M1061 HEAT-T 3500 430 1174 1981
105mm L7: M393A1 HEP-T 3500 300 732 1965
105mm L7: L35A3 HESH-T 4000 310 732 1970s
105mm L7: L-35 HESH 4000 310 935 2000
105mm L7: 105mm HESH 4000 310 731 no date
105mm L7: M-156-LS HESH-T 4000 310 731 no date
105mm L7: OE 105 F1 HEF-T 4000 240 700 1996
105mm L7: OFUM PH 105F1 4000 150 695 1997
105mm L7: M416 WP-T 3500 150 732 1970s
105mm L7: L34 WP 4000 180 670 1985
105mm L7: RGRPT M/87LS WP 4000 180 731 1970s
105mm L7: M1040 Canister 500 20 1410 2007
Ammunution - Range - RHAe(mm) Velocity[m/s] Date
105mm L7: M728 APDS-T 2500 300 1426 1974
105mm L7: L52 APDS-T 2500 300 1426 1970s Leopard AS1 with L52 (or M728) is a good representation of a German Leopard 1A4 for 1974-77 scenarios.
105mm L7: M111 APFSDS-T 3000 390 1455 1978
105mm L7: DM23 APFSDS-T 3000 390 1455 1978 Leopard AS1 with DM23 is a good representation of a German Leopard 1A4 for 1978-86 scenarios (when the Leopard 1A5 became available).
105mm L7: PfeilPat78Lsp APFSDS-T 3500 390 1450 1978
105mm L7: M735 APFSDS-T 3000 410 1501 1978
105mm L7: M735A1 APFSDS-T 3000 440 1501 1979 Never actually fielded by the US Army [verification needed]; the simpler designed monoblock dU M774 was fielded instead (M774 will be added in a future update of Steel Beasts).
105mm L7: L64A4 APFSDS-T 3000 410 1485 1983
105mm L7: M833 APFSDS-T 3000 490 1494 1983
105mm L7: CMC105 APFSDS-T 3500 430 1501 1980s
105mm L7: DM33 APFSDS-T 4000 420 1450 1984 Currently this round is available for the Centauro only.
105mm L7: PPTFS M/85 LS APFSDS-T 4000 420 1455 1985 This is the Danish designation for the German 105mm DM33 round.
105mm L7: DM63 APFSDS-T 4000 530 1455 2000
105mm L7: NR132 HEAT-T 3500 390 1174 1966
105mm L7: M456A1 HEAT-T 3500 390 1173 1966
105mm L7: M456A2 HEAT-T 3500 430 1174 1981
105mm L7: DM12 HEAT-T 3500 430 1174 1981
105mm L7: M1061 HEAT-T 3500 430 1174 1981
105mm L7: M393A1 HEP-T 3500 300 732 1965
105mm L7: L35A3 HESH-T 4000 310 732 1970s
105mm L7: L-35 HESH 4000 310 935 2000
105mm L7: 105mm HESH 4000 310 731 no date
105mm L7: M-156-LS HESH-T 4000 310 731 no date
105mm L7: OE 105 F1 HEF-T 4000 240 700 1996