Dolazi ljeto - ljetne gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
channel10

#476 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by channel10 »

Sarajevo- Zenica je 150km u oba pravca. Usput negdje navrati i eto 200km x 300 dana godisnje= 60 000km godisnje :) . Proslu jesen skinuo zadnje conti ecocontact stare 3-4 godine ( mozda su presle 40 000 ), tvrde ko kamen, pobijelile :D . Sta ja tu imam pametovati, samo na otpad i cekati proljece za kupovinu nove dvije gume :) .

Sto se mene tice, svako za sebe odlucuje i radi kako misli da treba. Nikoga ne osudujem sto radi ovako ili onako.
topcam
Vozim: uzbrdo

#477 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by topcam »

:thumbup:

Ovaj nas interni vozac vozi samo ove lokalne ture, par puta dnevno. Inace dolaze spedicije koje razvoze produkte.
supercali

#478 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

logika kaze da stanje gume oko 30-40 milja pokazuje kakva je bila do te kilometraze

dobro on i govori
ako test kaze da je sa tom kilometrazom jedna guma na otpadu a druga jos u voznom stanju da se zakljuciti koja je bolja
ado-šampion

#479 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by ado-šampion »

Realno svi ovdje smo dovoljno pismeni da znamo otici na ADAC.de i pogledati testove.

Nije zgoreg da se postavi koji test, ali bitnije je da se izmijene licna iskustva. U nekim situacijama pokazale su se drasticne razlike izmedju guma kad se usporede nove i kad se usporede kad predju samo 10 k km.

Ako nakon 5 hiljada trebas zamijeniti dvije gume jer se jedna probusila, ili je dobila bubreg, ili kad su nakon 20 k gume izgubile sve svoje performanse, onda ne pomaze puno ADAC test.
direstraits0078

#480 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by direstraits0078 »

d i l a j l a wrote:
jefferson wrote:Ubiste s tim testovima.
Imal kakvih testova sta bude nakon 30-40,000km?
channel10 wrote:Nakon 30 000-40 000 km vjerovatno zavrse na nekom otpadu :-D
tako nekako
čojku je bitno kakva će mu guma bit kroz 30-40.000
a ne kakva će biti do tih 30.000 :-)
Joj da ti ovo procita Jaha TZ... :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#481 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Truba »

ne znam koliko se isplati nama što godisnje predjemo 5000
mijenjati zimske u ljetne...

na corsi nisam mijenjao...s+m bile naprijed :D a ljetne nazad :D stalno

jes da zimske po vrucini imaju drugacije reakcije i ta svojstva ali nekako mi gore kad su ljetne zimi :D

što vi kažete
Drvosjeca iz Dejcica

#482 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Black swan wrote:ne znam koliko se isplati nama što godisnje predjemo 5000

jes da zimske po vrucini imaju drugacije reakcije i ta svojstva ali nekako mi gore kad su ljetne zimi :D

što vi kažete
Ma samo deri. :mrgreen:
Drvosjeca iz Dejcica

#483 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

ado-šampion wrote:Realno svi ovdje smo dovoljno pismeni da znamo otici na ADAC.de i pogledati testove.

Nije zgoreg da se postavi koji test, ali bitnije je da se izmijene licna iskustva. U nekim situacijama pokazale su se drasticne razlike izmedju guma kad se usporede nove i kad se usporede kad predju samo 10 k km.

Ako nakon 5 hiljada trebas zamijeniti dvije gume jer se jedna probusila, ili je dobila bubreg, ili kad su nakon 20 k gume izgubile sve svoje performanse, onda ne pomaze puno ADAC test.

Upravo tako. Ja sam ranije na ovim stranicama napomenuo da sam zime 2013/2014 na Fabiji imao 4 nove Michelin Alpin A4 i samo nakon 3 sedmice korištenja na prednjoj dobijem bubreg od manjeg udara (al' fakat manji udar) od trotoara. Odem da reklamiram kaže nema reklamacije za fizička oštećenja. Kontam jbt na gumi mogu biti samo fizička oštećenja ne može guma imati psihičke traume :-) ali kontam ko će se raspravljati sa njima, izguram nekako tu sezonu i kupim prošlu zimsku sezonu naprijed dvije SnowTrack Vredestein. Kada vratim malo film nazad i skontam koliko sam se navozao na Yugi i Feliciji Save S3, od 1997/98/99/2000, po kakvim sve gudurama i trotoarima, rupama i vukujebinama, ceste bile umnogome u lošijem stanju nego 2013/14/15, da niti jedna nije pukla ili dobila bubreg. I dalje imam upitnik iznad glave u vezi Michelina i kvalitete njihovih zimskih guma i tu me niti jedan test ne može ubijediti da nije tako.
holowey

#484 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by holowey »

što vi kažete
da kopiram post sa druge teme :D
holowey wrote: nosis li zimske cipele ljeti? ljetne zimi?

sto onda to raditi sa autom? sa autom kojim, osim sto sebe mogu ugroziti, mogu ugroziti i ostale, vozace i pjesake...
Truba

#485 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Truba »

meni kolega na škodi ima zimske godima... nikakvih problema nema :D osim po kiši :D
supercali

#486 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

što vi kažete
pa tebi se najvise isplati imati 2 seta guma
gume mijenjas svakih 5 godina znaci ako su obe felge 15 dodje ti recimo citava 2 seta nekih 900 maraka sa cijenom prosjecnom 110 maraka znaci vrhunske gume
dok bi ovako ne mijenjanjem morao svako godinu i po otprilike
sto znaci da ustedis jedan set sa zimskim i ljetnim setom
Truba

#487 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Truba »

d i l a j l a wrote:pročital ti ovaj gore text
http://forum.klix.ba/dolazi-ljeto-ljetn ... #p11301533
ne znam kako da ti kažem da se ne ureknem

ali nisam nikad imao potrebu kočiti
ado-šampion

#488 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by ado-šampion »

Ja isto godisnje predjem 5-6 hiljada i imam 2 seta guma. Tako se najvise isplati. Zimske gume sam isto tako imao ljeti, katastrofa, i sto je nagore posle jednog ljeta vec za sljedecu zimu nisu bile dobre. Imao sam i ljetne zimi.

Dva seta s 5-6 hiljada godisnje hladno mogu 5-6 godina biti (nekih 25 k km) i tad im je i vremenski vrijeme za zamjenu. Kod mene su bile GY zimske od zime 2010/2011, i danas bi bile dobre da neki dusman nije jednu probio nozem. :-)
skafiskafsnjak

#489 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by skafiskafsnjak »

Ja otprilike predjem 10 000 godisnje. Imam 4 ljetne 4 zimske. Lijepo ih preko zime tj ljeta umotan u onu foliju i drzim slozene u podrumu, na suhom.

Tako izdrze 4 ili 5 godina .
supercali

#490 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

isti slucaj kod mene je kao kod skafisnjafnjaka
skafiskafsnjak

#491 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by skafiskafsnjak »

Sad imam zimske...tako radio , 2009 su godina, ali koristim ih od 2011 . Sad cu samo 2 nazad ostaviti, 2 nove naprijed...iako je sara dobra..al jbg godina ..
Truba

#492 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Truba »

imam i ja 4 ljetne koje su došle uz auto i 4 zimske nove

al mi mrsko mijenjati i peglati se ... na vikendici su
:roll:
ado-šampion

#493 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by ado-šampion »

Btw kad smo kod teme, narucio sam sebi za sutra dvije Conti PremiumContact 5. Cini mi se 93 KM jedna, 175/65 R14, u Maji. Imam iste takve 2 od proslog proljeca koje ce sad ici nazad. Odlicne gume. Valjda nece biti problema s bocnim zidom. :-)
supercali

#494 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by supercali »

ja kad mijenjam mijenjam sve zajedno a ponekad ono dijagonalno da se malo i zadnje istrose
Truba

#495 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Truba »

nisam pribilježio koje su zadnje :D koje prednje pa se pobrkalo :lol: pokrio sam gume starim jaknama
i to spitfajerkom :lol:
ado-šampion

#496 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by ado-šampion »

Ja to nista ne gledam, to dijagonalno, mijenjam po 2 jer se prednje brze istrose, novije idu naprijed, starije pozadi. I kad mijenjam ljeto-zima ne gledam na kojem je tocku koja guma bila. Znam na kojim su bili parovi guma. :-)

Generalno ne opterecujem se tim stvarima previse. A realno onaj koji se opterecuje ni ne kupuje, recimo nas Memo, ili kako mu je sad nick. :D
P.Starck

#497 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by P.Starck »

imam jednu dilemu.
gume su A4 mišelin proizvodnja 10.2011., vozene samo zimi i u vrlo dobrom stanju (4 od 5), jer imao sam i ljetne.
ljetne su dosle na autu i krajnje je vrijeme da se mijenjanju.

dilema je:
da li kupiti ljetne uopšte? vozim ove zimske ovo ljeto + zimu + ljeto i drugu zimu kupujem nove zimske
da li kupiti 2 ljetne naprijed a od one 4 stare izabrati dvije za nazad do sljedeceg ljeta kada bi kupio jos dvije ljetne, tako bi dobio 4 ljetne nove u dvije godine.

ove ljetne su isto mišelin ali stanje 2 od 5.
drndalo

#498 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by drndalo »

Koje je auto, koja dimenzija, koliko para za nove ljetnjace ? Budes li zimnjace vozio ljeti, niti ces imati ljetnjace, niti na zimu zimnjace... A Alpin derati ljeti pa ga nemati zimi je kao bacati svinjama bisere, maznuce one njih, ali nik'e koristi...

Ako bas nemas para, moze proci kao ideja, ali mislim da je bolje i ljeti i zimi imati gume koje ti pruzaju najoptimalnije ponasanje, lezanje, kocenje...
Jaha TZ

#499 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

Jaha TZ wrote::
pošto je tabela sa ocjenama poprilično konfuzna i teško se logički može povezat
sa izmjerenim vrijednostima u pojedinim disciplinama
probat ću napravit novu tabelu koja će biti tačna sa ocjenama i
uporediva sa izmjerenim rezultatima po pojedinim disciplinama
polazeći od kriterija da će najbolji rezultat u disciplini nosit ocjenu 1
a guma sa najlošijim rezultatom će imat ocjenu 3,5

pa ćemo vidjet kakvi će onda bit konačni redosljed guma, a uvažavajući Auto-bildov odnos
po kojem u ukupnoj ocjeni učestvuje:
40% segment ponašanja po mokroj cesti
40% segment ponašanja po suhoj cesti
i 20% se odnosi na troškove, ili ekonomičnost

a procentulano učešće pojedinih disciplina u okviru jednog segmenta će takođe biti prikazano na tabeli
s tim da ću uvažiti njihove odnose po najnvoijim testovima, a ne po ovom iz 2013.
pa na primjer sada će kočenje po mokrom učestvovat sa 35% u ocjeni u segementu ponašanja gume po mokroj cesti
(po konkrentom testu iz 2013.g. učešće je bilo manje, 30%)
kao što sam obećo uradio sam tabelu sa ocjenama prema pravim izmjerenim rezultatima
po kriteriju da guma sa najboljim rezultatom u disciplini ima ocjenu 1 a najgori rezultat ocjenu 3,5

ovo je po disciplinama i segmentima
a uskoro će i konačni poredak po ukupnim rezultatima

Image
Jaha TZ

#500 Re: Dolazi ljeto - ljetne gume

Post by Jaha TZ »

P.Starck wrote:imam jednu dilemu.
gume su A4 mišelin proizvodnja 10.2011., vozene samo zimi i u vrlo dobrom stanju (4 od 5), jer imao sam i ljetne.
ljetne su dosle na autu i krajnje je vrijeme da se mijenjanju.

dilema je:
da li kupiti ljetne uopšte? vozim ove zimske ovo ljeto + zimu + ljeto i drugu zimu kupujem nove zimske
da li kupiti 2 ljetne naprijed a od one 4 stare izabrati dvije za nazad do sljedeceg ljeta kada bi kupio jos dvije ljetne, tako bi dobio 4 ljetne nove u dvije godine.

ove ljetne su isto mišelin ali stanje 2 od 5.
tako sam i ja uradio, i mislim da je to najbolja kombinacija i najekonomičnija
uzeo sam dvije ljetne NOVE naprijed (Fulda ecocontact HP), a pozadi ostavio m+s koje su takođe vrlo dobre, 7 mm šara (čovjek mjerio u servisu kad sam kupio ljetne, misleći ostavit kao ljetne one koje budu lošije, a one koje su bolje ostavit i za sljedeće zime, ali pozadi, dok će naprijed ići NOVE m+s
ali ispalo pri mjerenju da su sve četiri m+s isto potrošene: 7 mm dubila profila, pa je bilo svejedno
te sam ostavio pozadi kao ljetne, one koje su se i zadesile) a za zime su ostale m+s koje su bile naprijed
s tim da će na zimu one ići pozadi,
a kao prednje kupujem NOVE, čak i odlučio koje će biti Bridgestone Blizak LM 001
Locked