Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

kox

#476 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by kox »

apoksiomen wrote:Kao neko ko se prije 4 godine s velikim entuzijazmom doselio u Sarajevo, te sve donedavno i ostalo, mogu reći da u Sarajevu, onome ko ne mora više, vrijedi boraviti maksimalno 4-5 dana, i možda još par puta navratiti u životu. :D To je taman da se vidi i proba sve što se ima vidjeti i probati, a zaobiđe sve loše što te pri duljem boravku zakači. Daleko od toga da sredina nema potencijala, i da se neke stvari nisu pomakle, ali realno su Zagreb i Beograd svemirske postaje za Sarajevo (ne bih da šminkam negativnosti tih gradova, ali razlika između SA i njih, pa i nekih manjih gradova u tim državama je ogromna).
Fasade u centru nisu toliko loše, još se i obnovilo ponešto, ali ulice su sve skupa neuredne, prljave i zapuštene. Javni prijevoz je KATASTROFA. Ne može se normalno hodati ulicom od svakojakih napadača čestitkama, prosjaka, bosih nana po snijegu, strava-baba u krpama i vunenim čarapama ljeti (još ako nosi kakvu granu umjesto štapa). Svako malo neko skuplja za neku humanitarnu akciju, izvikuje neke strašne dijagnoze. Ne bih da omalovažavam bolesne ljude, ali kao prvo ko zna gdje taj novac ide, a drugo jednostavno nije ugodno da se čovjeka bombardira takvim strahotama dok prolazi ulicom i na svojevrstan način moralno ucjenjuje da da pare. Da ne navodim ostale ulične pojave i karikature.
Psi lutalice predstavljaju opasnost i ruglo, nepotrebno komentirati.
Grad je siromašan sadržajima, a to malo što ima se stalno promovira ko da se radi o 7 svjetskih čuda. Jednostavno ne mogu više slušati po 150-i put o Inat-kući, Vijećnici, SFF-u ili 4 bogomolje jedna do druge. Stalno jedna te ista priča, te događaji jednog te istog sadržaja i poruke koji su zanimljivi samo hitchhikerima koji se tu nikad neće vratiti, ili nekim važnim ljudima iz Evrope kojima treba prodati neku socijala priču da ili nešto investiraju ili da smisle neki "inovativni" projekt na temu religijske ili etničke tolerancije. Dakle, cijelo vrijeme jedna te ista ploča.
Eto, to je moj rezime Sarajeva ukratko.
Sarajevo je mali grad, nije Pariz pa da se mjesec dana intenzivno obilazi iako se može dosta toga vidjeti i posjetiti. Beograd i Zagreb su višemilionski gradovi i normalno je da u njima ima daleko više dešavanja, ali ni oni nisu za boravak duži od 4-5 dana. Za Beograd znam da ima slične boljke koje ima i Sarajevo, familija mi tamo često odlazi. Za Zagreb ne znam kakva je situacija.
Deda Kurcoje

#477 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Deda Kurcoje »

I Firenca je mali grad. I Ljubljana. I Dubrovnik. Da ne nabrajam dalje.
Ma, Sarajevo je dozivjelo i dozivljava degradaciju i dekadenciju, nazalost. Od rata na ovamo. Prije je iza stajala manje vise jaka drzava, Jugoslavija. Danas imamo drugi sistem, krivo shvacen na ovim prostorima (kapitalizam nije pojam za legalno pljackanje), uz jaku teokratsku liniju (totalna suprotnost od prijeratnog sistema). Zatim migracija stanovnistva, novi stanovnici sa svojim sistemom vrijednosti, koji je cesto vrlo diskutabilan (dovoljno pogledati javni prevoz i nacin kako se vozi u Sarajevu). A, ciganskih tezgi i prosjaka ima kao u bliskoistocnim kasabama. Uz sve to grade se bogomoljke preko granice dobrog ukusa i ogromne masdotonske zgrade, kome tesko da trebaju stanovnicima ovog grada (pranje novca nasih feudalaca) Problem pasa, bespravna gradnja, propadanje kulturnih institucija (muzeji), nema zeljeznica, nema vozova (prije I Svj. rata Bosna je imala najrazvijeniju zeljeznicku mrezu u Evropi, napravili Austrougari). Prljavo, zapusteno, sivo, blatnjavo, siromasno.
Rizvan

#478 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Rizvan »

Deda Kurcoje wrote:I Firenca je mali grad. I Ljubljana. I Dubrovnik. Da ne nabrajam dalje.
Ma, Sarajevo je dozivjelo i dozivljava degradaciju i dekadenciju, nazalost. Od rata na ovamo. Prije je iza stajala manje vise jaka drzava, Jugoslavija. Danas imamo drugi sistem, krivo shvacen na ovim prostorima (kapitalizam nije pojam za legalno pljackanje), uz jaku teokratsku liniju (totalna suprotnost od prijeratnog sistema). Zatim migracija stanovnistva, novi stanovnici sa svojim sistemom vrijednosti, koji je cesto vrlo diskutabilan (dovoljno pogledati javni prevoz i nacin kako se vozi u Sarajevu). A, ciganskih tezgi i prosjaka ima kao u bliskoistocnim kasabama. Uz sve to grade se bogomoljke preko granice dobrog ukusa i ogromne masdotonske zgrade, kome tesko da trebaju stanovnicima ovog grada (pranje novca nasih feudalaca) Problem pasa, bespravna gradnja, propadanje kulturnih institucija (muzeji), nema zeljeznica, nema vozova (prije I Svj. rata Bosna je imala najrazvijeniju zeljeznicku mrezu u Evropi, napravili Austrougari). Prljavo, zapusteno, sivo, blatnjavo, siromasno.
Cijeli post je predimenzionalan, izuzev lutalica što stoji, ali ovo boldano, jednostavno nije tačno. :-)
Deda Kurcoje

#479 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Deda Kurcoje »

Mislim da sam ovo za pruge procitao na nekom forumu o zeljeznicama, u stilu da je bila najrasirenija zeljeznicka mreza u Evropi, ali moguce da je i greska. U svakom slucaju, vise je vozova saobracalo, nego danas. Potrazit cu taj podatak, ali nije od neke vaznosti, u svakom slucaju, Bosna i Sarajevo, kakvi su danas, jesu propadacija. Evo ovo za pruge, ima nesto ovdje: http://www.sandzakvijesti.net/sarajevo- ... om-svijetu
berenice

#480 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by berenice »

Upravo (ako ne računam godine izbjeglištva) živim u ovom 4.-om po redu i opet uvijek nađem nešto da serem po tome. Ne znam. Živjela sam 4 godine u Sarajevu, radila i živjela punim plućima. Nikad nisam mislila da bih mogla zavoljeti Sarajevo...

Toliko.
kox

#481 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by kox »

Deda Kurcoje wrote:I Firenca je mali grad. I Ljubljana. I Dubrovnik. Da ne nabrajam dalje.
Bezveze je porediti Dubrovnik a pogotovo Firencu sa Sarajevom. Dubrovnik je turistički grad već decenijama, živjeti tamo je nešto drugo. Ljubljana je druga priča, to je nešto čemu bi Sarajevo trebalo težiti prvenstveno u smislu uredjenosti. A manje-više sve što si nabrojao za Sarajevo vrijedi za cijeli ovaj prostor ozbiljnije zahvaćen ratom 90-ih, za Beograd je to više nego očito a u Zagrebu gradonačelnika juče pustiše iz pritvora zbog pranja novca za njihove feudalce. Da je danas Sarajevo prljavije ili sivlje nego prije rata ne bih se složio. Čak ni siromašnije, samo što je danas bogatstvo mnogo neravnomjernije rasporedjeno i drugačije se živi. Ljudi su po mom sudu manje-više isti.Helem, ima Sarajevo mnogo problema, samo što se previše crnjači a premalo radi.
Deda Kurcoje

#482 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Deda Kurcoje »

Ne, ne, ne i ne. Definitivno, ne! Prosjaka i divljih tezgi nije bilo, dovoljno pogledati Ilidzu, pa danas je to najobicnija rupa, ili pijacu na mostu i oko mosta kod Otoke, sta reci za tramvaje. Likovi u gradu su definitivno drugaciji. Pa, ponekad se prepadnem od fizionomija...
Hajvan

#483 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

Smrt ološi.

Sarajevo, the brand.
Hajvan

#484 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

apoksiomen wrote:Kao neko ko se prije 4 godine s velikim entuzijazmom doselio u Sarajevo, te sve donedavno i ostao, mogu reći da u Sarajevu, onome ko ne mora više, vrijedi boraviti maksimalno 4-5 dana, i možda još par puta navratiti u životu. :D To je taman da se vidi i proba sve što se ima vidjeti i probati, a zaobiđe sve loše što te pri duljem boravku zakači. Daleko od toga da sredina nema potencijala, i da se neke stvari nisu pomakle, ali realno su Zagreb i Beograd svemirske postaje za Sarajevo (ne bih da šminkam negativnosti tih gradova, ali razlika između SA i njih, pa i nekih manjih gradova u tim državama je ogromna).
Fasade u centru nisu toliko loše, još se i obnovilo ponešto, ali ulice su sve skupa neuredne, prljave i zapuštene. Javni prijevoz je KATASTROFA. Ne može se normalno hodati ulicom od svakojakih napadača čestitkama, prosjaka, bosih nana po snijegu, strava-baba u krpama i vunenim čarapama ljeti (još ako nosi kakvu granu umjesto štapa). Svako malo neko skuplja za neku humanitarnu akciju, izvikuje neke strašne dijagnoze. Ne bih da omalovažavam bolesne ljude, ali kao prvo ko zna gdje taj novac ide, a drugo jednostavno nije ugodno da se čovjeka bombardira takvim strahotama dok prolazi ulicom i na svojevrstan način moralno ucjenjuje da da pare. Da ne navodim ostale ulične pojave i karikature.
Psi lutalice predstavljaju opasnost i ruglo, nepotrebno komentirati.
Grad je siromašan sadržajima, a to malo što ima se stalno promovira ko da se radi o 7 svjetskih čuda. Jednostavno ne mogu više slušati po 150-i put o Inat-kući, Vijećnici, SFF-u ili 4 bogomolje jedna do druge. Stalno jedna te ista priča, te događaji jednog te istog sadržaja i poruke koje su zanimljive samo hitchhikerima koji se tu nikad neće vratiti, ili nekim važnim ljudima iz Evrope kojima treba prodati neku socijala priču da ili nešto investiraju ili da smisle neki "inovativni" projekt na temu religijske ili etničke tolerancije. Dakle, cijelo vrijeme jedna te ista ploča.
Eto, to je moj rezime Sarajeva ukratko.
Suoer. otputuj u PM i riješi seb tegobe…

Sarajevo te ne zaslužuje.
Ti si ga prerasla/o.
kox

#485 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by kox »

Deda Kurcoje wrote:Ne, ne, ne i ne. Definitivno, ne! Prosjaka i divljih tezgi nije bilo, dovoljno pogledati Ilidzu, pa danas je to najobicnija rupa, ili pijacu na mostu i oko mosta kod Otoke, sta reci za tramvaje. Likovi u gradu su definitivno drugaciji. Pa, ponekad se prepadnem od fizionomija...
Divljih tezgi je oko Otoke bilo sigurno i par godina prije rata, recimo od 90-e od kada se ja tog dijela jako dobro sjećam. Sama pijaca i kompletan objekat TC Otoka je danas mnogo uredjeniji nego prije rata. Ilidže se baš i ne sjećam, rijetko sam tamo išao kao dijete. O ljudima koji ovdje žive sudim po sopstvenom iskustvu obzirom da nemam neki precizniji metod, tu je to negdje, ništa gore nego prije. A nisu ni oni što su '92 opleli po gradu sa brda došli sa Marsa, dobrim dijelom su to naše tadašnje komšije tako da mi fizionomije ljudi (a ni tu ne primjećujem nikakvu razliku) baš i nisu previše bitne.
Hajvan

#486 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Hajvan »

kox wrote:
Deda Kurcoje wrote:Ne, ne, ne i ne. Definitivno, ne! Prosjaka i divljih tezgi nije bilo, dovoljno pogledati Ilidzu, pa danas je to najobicnija rupa, ili pijacu na mostu i oko mosta kod Otoke, sta reci za tramvaje. Likovi u gradu su definitivno drugaciji. Pa, ponekad se prepadnem od fizionomija...
Divljih tezgi je oko Otoke bilo sigurno i par godina prije rata, recimo od 90-e od kada se ja tog dijela jako dobro sjećam. Sama pijaca i kompletan objekat TC Otoka je danas mnogo uredjeniji nego prije rata. Ilidže se baš i ne sjećam, rijetko sam tamo išao kao dijete. O ljudima koji ovdje žive sudim po sopstvenom iskustvu obzirom da nemam neki precizniji metod, tu je to negdje, ništa gore nego prije. A nisu ni oni što su '92 opleli po gradu sa brda došli sa Marsa, dobrim dijelom su to naše tadašnje komšije tako da mi fizionomije ljudi (a ni tu ne primjećujem nikakvu razliku) baš i nisu previše bitne.
To su pravi građani bili, a ne ove spodobe danas!
Šta ti znaš!?!

--------------
Bijeoglrad metropola svetska! :lol:
apoksiomen

#487 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by apoksiomen »

Hajvan wrote:
Suoer. otputuj u PM i riješi seb tegobe…

Sarajevo te ne zaslužuje.
Ti si ga prerasla/o.
Otputovao sam već. Btw, do istih ovih zaključaka do kojih sam ja došao u 4 godine, neki drugi su došli već u 4 dana. A ja sam sve te godine branio Sarajevo, govorio u stilu "nek je to tako, ali ipak ima ovo i ono, bio je rat, ne mo'š to tako gledat" itd. Ali došo sam i ja tobe, što se kaže, pa se zapitao čijeg to ja uopće apologetu izigravam? Realno, čovjeku u onoj kotlini danas može biti dobro samo ako:

1. ne zna za bolje
2. lobotomizira sam sebe i ispere si mozak.

Ne treba mi to, nijedno od to dvoje.
kox

#488 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by kox »

@apoksimen: Pa nije '93 :lol:
Svakome je dobro tamo gdje si napravi da mu bude dobro. Neko to uspije u Sarajevu, neko negdje drugo. Daleko je Sarajevo od najboljeg ali i od najgoreg mjesta za život.
mali_balon

#489 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by mali_balon »

Nije toliko lose kad se kreces u krugu 100m od kuce, ne izlazis puno i nemas previse kontakta sa ljudima, cim izadjem malao "dalje" muka mi.
Bodkin

#490 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Bodkin »

onaj koji ode malo dalje od balkana shvati da je sarajevo zapelo u vremenu. nikakvih sadrzaja.muzeji ne rade. parkova nema. za djecu nikakvih sadrzaja. od dodatnih aktivnosti sviranje par instrumenata, par kurseva jezika i ovi osnovni sportovi. papanluk i krkanluk postala furka ljudima. isti kafici vec 15 godina. kluba ni jednog u gradu. javni prevoz uzas. saobracaj generalno uzas. guzva konstantno jer je previse auta i premalo puteva. o nepotizmu i korupciji necemo. cuke su isto noviji problem i to nametnuti lobiranjem izvana. sitni kriminal na svakom cosku.

ono sto najvise nervira je prica o multikulturi. u vremenu kad je svaki veci grad u evropi izmijesan, taj argument je pio vode prije 50 godina.

e sad, sve ovo je prica ako je neko zivio u berlinu, parizu ili becu. ako nije, ovo je suplja prica. po meni je sarajevo super do 20 godine.dok je sve novo i dok je bitan samo dernek i zene. nakon toga krene sve u pm.
Kemal Malovčić

#492 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Kemal Malovčić »

Jedan od najgorih ratova u modernoj historiji, najduža opsada jednog grada, i vi hoćete da Sarajevo bude Barselona.

Nerealno jebiga :-?
Kemal Malovčić

#493 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Kemal Malovčić »

Mada i ja da sam stranac i da me put nanese pored stadiona grbavica i ja bih mislio da je ovo najgori grad na svijetu.
nosara

#494 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by nosara »

Kemal Malovčić wrote:Mada i ja da sam stranac i da me put nanese pored stadiona grbavica i ja bih mislio da je ovo najgori grad na svijetu.
Međutim, sve je bilo pogrešno. Shvatio sam to tek kad sam došao na ulaz stadiona niz čije se stepenice slijeva voda iz kanalizacije. Došao sam na ulaz stadiona Asim Ferhatović Hase, gdje će se u srijedu odigrati utakmica između BiH i SAD-a", navodi Ruthven u svom tekstu te nastavlja:

"Nakon što sam stigao na pogrešan stadion, izrazito zastrašujuće i potpuno neprijateljsko mjesto, počeo sam tražiti ulazna vrata na stadion. Otvorio sam jedna vrata i našao se u prodavnici odijela. Da, prodavnica odijela na stadionu. Za sve postoji prvi put. Prodavačica me je slijedila, nudila mi kravate... Kad sam joj objasnio da nisam došao kako bih kupio nešto, uputila me je prema mračnom tunelu koji bi bio karakterističan za napuštene i zapuštene stadione", navodi između ostalog američki novinar u svom tekstu.
prog321

#495 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by prog321 »

Sve bi bilo bolje da su ONI kulturni, elokvetni I civilizirani gradjani sto su nas onako civilizirano I kulturno rokali sa brda odlučili da ostanu u Sarajevu ili barem da se vrate. :-D
saja_dj

#496 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by saja_dj »

Za jos koju godinu pravdanja, bit ce da je grad sravnjen bio do temelja.

Ne radi se samo o tome sta je unisteno tokom rati ali sta se unistava nakon rata tako sto se sve zapustilo.

Da se barem popravlja sve u ovih 20 godina sto je unisteno pa hajde i ja bi rekao da je do toga. Ali jok, sve se raspada i nista se odrzava...

http://www.klix.ba/vijesti/bih/u-kanton ... /150412033
U Kantonu Sarajevu evidentirano je 167 djece koja žive i rade na ulici, a većina njih potječe iz romskih porodica. Iz Centra za socijalni rad apeluju građanima da ne daju novac djeci koja prose jer su mnogi od njih žrtve organizovanog prosjačenja i nasilja.
Gdje jos u evropi se drze djeca fakticki u robovlasnistvu i "rade" kao robovi izgleda totalno legalno...ah da i ovo je do rata, nema ko da se brine za ovo od silnog obnavljanja srusenih zgrada, vodovoda, javnog prevoza, borbe protiv korupcije, automafije, lutalica, grafita itd. itd. :-)
stakasa

#497 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by stakasa »

nosara wrote:
Kemal Malovčić wrote:Mada i ja da sam stranac i da me put nanese pored stadiona grbavica i ja bih mislio da je ovo najgori grad na svijetu.
Međutim, sve je bilo pogrešno. Shvatio sam to tek kad sam došao na ulaz stadiona niz čije se stepenice slijeva voda iz kanalizacije. Došao sam na ulaz stadiona Asim Ferhatović Hase, gdje će se u srijedu odigrati utakmica između BiH i SAD-a", navodi Ruthven u svom tekstu te nastavlja:

"Nakon što sam stigao na pogrešan stadion, izrazito zastrašujuće i potpuno neprijateljsko mjesto, počeo sam tražiti ulazna vrata na stadion. Otvorio sam jedna vrata i našao se u prodavnici odijela. Da, prodavnica odijela na stadionu. Za sve postoji prvi put. Prodavačica me je slijedila, nudila mi kravate... Kad sam joj objasnio da nisam došao kako bih kupio nešto, uputila me je prema mračnom tunelu koji bi bio karakterističan za napuštene i zapuštene stadione", navodi između ostalog američki novinar u svom tekstu.
:D
Bodkin

#498 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Bodkin »

nosara wrote:

Ruthven je, ako nisi znao, jedan od vidjenijih clanova srpske dijaspore u cikagu. ti sad skontaj cemu ovakav tekst
nosara

#499 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by nosara »

Bodkin wrote:
nosara wrote:

Ruthven je, ako nisi znao, jedan od vidjenijih clanova srpske dijaspore u cikagu. ti sad skontaj cemu ovakav tekst
Ti nisi shvatio poAntu... Dolazis nespreman na forum, k'o stjuardese na utakmice... :oops:
Bodkin

#500 Re: Sarajevo- najgori grad na Balkanu ili Sarajevo je rupa od grada ili car je go

Post by Bodkin »

@nosara da ugasim sarkazam?
Post Reply