Mozes, niko ti ne brani.beni-bu-man wrote: mogul ja jedan svoj speedtest opalit s naseg podrucja
4G u BiH
Moderator: Benq
- MTV
#476 Re: 4G u BiH
- beni-bu-man
#477 Re: 4G u BiH
eo ga tazeMTV wrote:Mozes, niko ti ne brani.beni-bu-man wrote: mogul ja jedan svoj speedtest opalit s naseg podrucja

- MTV
#478 Re: 4G u BiH
Garant ti je ta brzina jer si na pretplati i to skupljoj. Na dopunu nece mi iznad 8Mbps/ 3 Mbps.
- beni-bu-man
#479 Re: 4G u BiH
ovo mi je Super Net 25MTV wrote:Garant ti je ta brzina jer si na pretplati i to skupljoj. Na dopunu nece mi iznad 8Mbps/ 3 Mbps.
- nagibSA
#480 Re: 4G u BiH
Nema to veze sa tim. Los ti signal ili preopterecenje, prije bih rekao ovo prvo.MTV wrote:Garant ti je ta brzina jer si na pretplati i to skupljoj. Na dopunu nece mi iznad 8Mbps/ 3 Mbps.
I meni baci po 15-20 Mbps kad sam na otvorenom i cistini, u zatvorenom jedva da uhvati nesto, nevjerovatno kako lose kod eroneta. U liftu nema signala nikako, pa nisam u atomskom sklonistu.
-
Vladimir RUS
#481 Re: 4G u BiH
Rusija je medju prvima u svijetu krenula sa 4G mrezom. Jos prije 6 godina su ga uveli.fortaleza wrote:Ne možemo se uspoređivati s Rusijom, pa samo područje oko Moskve koje je pokriveno je 2-3 puta veće od cijele BiH i tu živi 15-tak milijuna ljudi.MTV wrote:Moguce je jer ima dosta ruralnih podrucja i podrucja koja nisu ni nastanjena. A vise od pola zemlje im jos gleda analognu zemaljsku mrezu tj pola uemlje nije ni digitalizirano.
Većina Rusa ima pristup 4G mreži.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#482 Re: 4G u BiH
View My VideoIkaIJ wrote:Rečenicu "Ni 3G ne radi kako treba, a mi pričamo o 4G" sam čuo hiljadu puta. I obično je izgovaraju laiciCurve wrote:ovdje se naklapa o 4g, ajmo mi uradit 3g da radi kako treba.. pola fbih prebacuje ti na edge, nema pokrivenosti 3g,
a i gdje ima pokrivenost 3g, jadna majka na sta lici, evo uzmimo bascarsiju, ne treba nigdje dalje ici.. mali broj se moze skopcat na bazne stanice (strucni naziv ne znam) jel guzva u gradu odma te prebaci odma na edge.. i onda neko nadji pricat o 4gRođo 3G je recimo skoro dosegnuo svoj maksimum, šta ti očekuješ od tehnologije stare više od 10 godina? Danas kada imaš nikad više korisnika prikačenih na bazne stanice u vremenu kada se koriste aplikacije koje vuku podatke više nego ikad ranije. Kažem ti, nijedan od tri operetera neće uložiti ni feninga u 3G, jer nema puno prostora da se ta tehnologija poboljša, ako budu ulagali to će biti 4G. I zato role nema logike da sad unaprijeđuju (ako se uopšte može) 3G i onda nakon toga pustiti 4G. Al eto onda bi bošnjo mogo reći "Sad nam i 3G i 4G rade kako treba"
![]()
Ako se uopšte ikada ovdje u ovoj prciji pusti 4G, onda će i 3G bazne stanice biti ok jer će većina biti povezana na 4G koji ima mnogo veći kapacitet, a 3G će se rasteretiti i na njemu će biti povezani eventualno uređaju koji nemaju 1800 i 800Mhz antene. Mislim da sam objasnio zašto se ne ulaže u 3G i zašto bi 4G riješio i problem sa 3G i sve ostalo.
vako se hladi kad se preoptereti
btw, mtel ubjedljivo najviše ulaže u opremu zadnje dvije godine
- beni-bu-man
#483 Re: 4G u BiH
Sta je bilo 2009-e u Oslu i Stockholmu ?Vladimir RUS wrote:Rusija je medju prvima u svijetu krenula sa 4G mrezom. Jos prije 6 godina su ga uveli.fortaleza wrote:Ne možemo se uspoređivati s Rusijom, pa samo područje oko Moskve koje je pokriveno je 2-3 puta veće od cijele BiH i tu živi 15-tak milijuna ljudi.MTV wrote:Moguce je jer ima dosta ruralnih podrucja i podrucja koja nisu ni nastanjena. A vise od pola zemlje im jos gleda analognu zemaljsku mrezu tj pola uemlje nije ni digitalizirano.
Većina Rusa ima pristup 4G mreži.
- nagibSA
#484 Re: 4G u BiH
Okle znaš?mk ultra wrote: btw, mtel ubjedljivo najviše ulaže u opremu zadnje dvije godine
- escobar__
#485 Re: 4G u BiH
Minvajl u Tuzli, naselje Tušanj (gradska zona) ja trenutno na EDGE. 3G uhvati na slamčicu.mk ultra wrote:btw, mtel ubjedljivo najviše ulaže u opremu zadnje dvije godine
S BH Telekomom odem u pripizdinu i surfam na 3G, kakvi god da su m:tel im ni do koljena nije s mrežom.
- fusion_ba
#486 Re: 4G u BiH
zato sto su i dalje i jedni i drugi ograniceni na entitete. mtel vise ulaze u RS gdje skoro na svakom cosku imaju 3G, a BHT vise ulaze u Federaciji gdje je isto tako skoro sve pokriveno sa 3G. Tacno je i da BHT u RS ima vise pokrivenosti sa 3G nego mtel u FBiH, ali i ta pokrivenost BHT-a u RS se svodi na veće gradove a okolo nema stabilne 3G mreze, vec varira izmedju 2G i 3G.escobar__ wrote:Minvajl u Tuzli, naselje Tušanj (gradska zona) ja trenutno na EDGE. 3G uhvati na slamčicu.mk ultra wrote:btw, mtel ubjedljivo najviše ulaže u opremu zadnje dvije godineJaka mreža nema šta.
S BH Telekomom odem u pripizdinu i surfam na 3G, kakvi god da su m:tel im ni do koljena nije s mrežom.
- studiorum_tuzlaensis
#487 Re: 4G u BiH
BH Telekom ima dosta bolju pokrivenost 3G signalom, pogotovo planine, Istočna Bosna i sjeverni dio RS-a.
Istina je da m:tel ulaže dosta više para zadnjih godina, i to će im se isplatiti u budućnosti sigurno.
Istina je da m:tel ulaže dosta više para zadnjih godina, i to će im se isplatiti u budućnosti sigurno.
- nagibSA
#488 Re: 4G u BiH
fusion_ba wrote: zato sto su i dalje i jedni i drugi ograniceni na entitete. mtel vise ulaze u RS gdje skoro na svakom cosku imaju 3G, a BHT vise ulaze u Federaciji gdje je isto tako skoro sve pokriveno sa 3G. Tacno je i da BHT u RS ima vise pokrivenosti sa 3G nego mtel u FBiH, ali i ta pokrivenost BHT-a u RS se svodi na veće gradove a okolo nema stabilne 3G mreze, vec varira izmedju 2G i 3G.
Sustina, svako svoje. Eronet, istocna Bosna katastrofa, ne da kuburi sa 3G-om vec i 2G. Logicno da je uglavnom dobar u Hercegovini, qc oni ista ovde ulazu. Dzaba i Slagalice...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#489 Re: 4G u BiH
Imao je najveci telecom ponudu za zamjenu kompletne opreme, al se niko nije mogao ugraditi
Mjesec dana obilazili firmu gratis u dalekom istoku...
Radi BHT i po RS-u, nedavno isao na 3 bazne stanice, dole vojkovici i tamo prema jahorini
Mjesec dana obilazili firmu gratis u dalekom istoku...
Radi BHT i po RS-u, nedavno isao na 3 bazne stanice, dole vojkovici i tamo prema jahorini
- Quaresma
#490 Re: 4G u BiH
kad procitam ove postove o signalima kod operatera, sjetim se lika sto me ubjedjivao kako telekom blokira mtelov signal, tlak mi odmah skoči.
- nagibSA
#491 Re: 4G u BiH
Evo od danas relacija Spasovdanska, Eronet. Znaci skoro sat vremena sam bio bez signala, i to na 2G prebacio, anigdje u atomska sklonista nisam ulazio. Katastrofa za 21 vijek je blaga rijec. Naravno odma' danas se vratio na m:tel. I onda me neko ubjedjuje da je dobra pokrivenost i da je sve isto. Jasta je.

- escobar__
#492 Re: 4G u BiH
Zato im je RAK naložio da ne smiju naplaćivati nacionalni roaming, a oni sjebali RAK ukinuvši ga u potpunosti.
- Qler
#493 Re: 4G u BiH
da, to je najsupacikiji potez.
-
bluesjunior
#494 Re: 4G u BiH
ovo nisam shvatio baš, ako može objašnjenje pleaseescobar__ wrote:Zato im je RAK naložio da ne smiju naplaćivati nacionalni roaming, a oni sjebali RAK ukinuvši ga u potpunosti.
- crnivrag
#495 Re: 4G u BiH
Operateri su trebali omogućiti da prebacivanjem na bilo koju mrežu u BiH osim matične mreže, da se pozivi i poruke obračunavaju po istoj cijeni kao i u matičnoj mreži.bluesjunior wrote:ovo nisam shvatio baš, ako može objašnjenje pleaseescobar__ wrote:Zato im je RAK naložio da ne smiju naplaćivati nacionalni roaming, a oni sjebali RAK ukinuvši ga u potpunosti.
Međutim operateri nisu prihvatili taj prijedlog, i skroz su ukinuli nacionalni roaming, tako da sad ako npr. nemaš pristupa matičnoj mreži, ne možeš se spojiti ni na ostale 2, jer ne dozvoljavaju spajanje, dok su do nedavno dozvoljavali spajanje na druge mreže u BiH, ali je cijena poziva i poruka bila skuplja nego kad se nalaziš na matičnoj mreži.
Last edited by crnivrag on 06/08/2018 11:30, edited 1 time in total.
-
bluesjunior
#496 Re: 4G u BiH
aaa, pa to je baš nako bolesno...naša posla
- shalla
#497 Re: 4G u BiH
Znači ja koji koristim GSMBiH, vozim negdje kroz BiH gdje nema GSMBiH signala i ne spaja me automatski na Eronet ili Mtel, tj. nedostupan sam dok god ne uhvatim ponovo signal GSMBiH? Isto tako onaj što koristi Mtel, ode negdje u pizdiće u Hercegovini gdje hvata samo Eronet i može ga glabati?crnivrag wrote:Operateri su trebali omogućiti da prebacivanjem na bilo koju mrežu u BiH osim matične mreže, da se pozivi i poruke obračunavaju po istoj cijeni kao i u matičnoj mreži.bluesjunior wrote:ovo nisam shvatio baš, ako može objašnjenje pleaseescobar__ wrote:Zato im je RAK naložio da ne smiju naplaćivati nacionalni roaming, a oni sjebali RAK ukinuvši ga u potpunosti.
Međutim operateri nisu prihvatili taj prijedlog, i skroz su ukinuli nacionalni roaming, tako da sad ako npr. nemaš pristupa matičnoj mreži, ne možeš se spojiti ni na ostale 2, jer ne dozvoljavaju spajanje, dok su do nedavno dozvoljavali spajanje na druge mreže u BiH, ali je cijena poziva i poruka bila skuplja nego kad se nalaziš na matičnoj mreži.
- diablobih
#499 Re: 4G u BiH
I sto onda RAK ne nalozi da se to vrati i bude kako treba?
- fusion_ba
#500 Re: 4G u BiH
Zato sto im ocigledno nije stalo do toga kao ni do vecine drugih stvari.diablobih wrote:I sto onda RAK ne nalozi da se to vrati i bude kako treba?