4G u BiH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
MTV

#476 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

beni-bu-man wrote: mogul ja jedan svoj speedtest opalit s naseg podrucja :mrgreen:
Mozes, niko ti ne brani. :mrgreen:
beni-bu-man

#477 Re: 4G u BiH

Post by beni-bu-man »

MTV wrote:
beni-bu-man wrote: mogul ja jedan svoj speedtest opalit s naseg podrucja :mrgreen:
Mozes, niko ti ne brani. :mrgreen:
eo ga taze :mrgreen:

Image
MTV

#478 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Garant ti je ta brzina jer si na pretplati i to skupljoj. Na dopunu nece mi iznad 8Mbps/ 3 Mbps.
beni-bu-man

#479 Re: 4G u BiH

Post by beni-bu-man »

MTV wrote:Garant ti je ta brzina jer si na pretplati i to skupljoj. Na dopunu nece mi iznad 8Mbps/ 3 Mbps.
ovo mi je Super Net 25
nagibSA

#480 Re: 4G u BiH

Post by nagibSA »

MTV wrote:Garant ti je ta brzina jer si na pretplati i to skupljoj. Na dopunu nece mi iznad 8Mbps/ 3 Mbps.
Nema to veze sa tim. Los ti signal ili preopterecenje, prije bih rekao ovo prvo.

I meni baci po 15-20 Mbps kad sam na otvorenom i cistini, u zatvorenom jedva da uhvati nesto, nevjerovatno kako lose kod eroneta. U liftu nema signala nikako, pa nisam u atomskom sklonistu.
Vladimir RUS

#481 Re: 4G u BiH

Post by Vladimir RUS »

fortaleza wrote:
MTV wrote:Moguce je jer ima dosta ruralnih podrucja i podrucja koja nisu ni nastanjena. A vise od pola zemlje im jos gleda analognu zemaljsku mrezu tj pola uemlje nije ni digitalizirano.
Ne možemo se uspoređivati s Rusijom, pa samo područje oko Moskve koje je pokriveno je 2-3 puta veće od cijele BiH i tu živi 15-tak milijuna ljudi.

Većina Rusa ima pristup 4G mreži.
Rusija je medju prvima u svijetu krenula sa 4G mrezom. Jos prije 6 godina su ga uveli.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#482 Re: 4G u BiH

Post by mk ultra »

IkaIJ wrote:
Curve wrote:ovdje se naklapa o 4g, ajmo mi uradit 3g da radi kako treba.. pola fbih prebacuje ti na edge, nema pokrivenosti 3g,
a i gdje ima pokrivenost 3g, jadna majka na sta lici, evo uzmimo bascarsiju, ne treba nigdje dalje ici.. mali broj se moze skopcat na bazne stanice (strucni naziv ne znam) jel guzva u gradu odma te prebaci odma na edge.. i onda neko nadji pricat o 4g :run:
Rečenicu "Ni 3G ne radi kako treba, a mi pričamo o 4G" sam čuo hiljadu puta. I obično je izgovaraju laici :D Rođo 3G je recimo skoro dosegnuo svoj maksimum, šta ti očekuješ od tehnologije stare više od 10 godina? Danas kada imaš nikad više korisnika prikačenih na bazne stanice u vremenu kada se koriste aplikacije koje vuku podatke više nego ikad ranije. Kažem ti, nijedan od tri operetera neće uložiti ni feninga u 3G, jer nema puno prostora da se ta tehnologija poboljša, ako budu ulagali to će biti 4G. I zato role nema logike da sad unaprijeđuju (ako se uopšte može) 3G i onda nakon toga pustiti 4G. Al eto onda bi bošnjo mogo reći "Sad nam i 3G i 4G rade kako treba" :D :D

Ako se uopšte ikada ovdje u ovoj prciji pusti 4G, onda će i 3G bazne stanice biti ok jer će većina biti povezana na 4G koji ima mnogo veći kapacitet, a 3G će se rasteretiti i na njemu će biti povezani eventualno uređaju koji nemaju 1800 i 800Mhz antene. Mislim da sam objasnio zašto se ne ulaže u 3G i zašto bi 4G riješio i problem sa 3G i sve ostalo. :)
View My Video
vako se hladi kad se preoptereti :mrgreen: :mrgreen:

btw, mtel ubjedljivo najviše ulaže u opremu zadnje dvije godine
beni-bu-man

#483 Re: 4G u BiH

Post by beni-bu-man »

Vladimir RUS wrote:
fortaleza wrote:
MTV wrote:Moguce je jer ima dosta ruralnih podrucja i podrucja koja nisu ni nastanjena. A vise od pola zemlje im jos gleda analognu zemaljsku mrezu tj pola uemlje nije ni digitalizirano.
Ne možemo se uspoređivati s Rusijom, pa samo područje oko Moskve koje je pokriveno je 2-3 puta veće od cijele BiH i tu živi 15-tak milijuna ljudi.

Većina Rusa ima pristup 4G mreži.
Rusija je medju prvima u svijetu krenula sa 4G mrezom. Jos prije 6 godina su ga uveli.
Sta je bilo 2009-e u Oslu i Stockholmu ?
nagibSA

#484 Re: 4G u BiH

Post by nagibSA »

mk ultra wrote: btw, mtel ubjedljivo najviše ulaže u opremu zadnje dvije godine
Okle znaš? :-?
escobar__

#485 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

mk ultra wrote:btw, mtel ubjedljivo najviše ulaže u opremu zadnje dvije godine
Minvajl u Tuzli, naselje Tušanj (gradska zona) ja trenutno na EDGE. 3G uhvati na slamčicu. :) Jaka mreža nema šta.

S BH Telekomom odem u pripizdinu i surfam na 3G, kakvi god da su m:tel im ni do koljena nije s mrežom.
fusion_ba

#486 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

escobar__ wrote:
mk ultra wrote:btw, mtel ubjedljivo najviše ulaže u opremu zadnje dvije godine
Minvajl u Tuzli, naselje Tušanj (gradska zona) ja trenutno na EDGE. 3G uhvati na slamčicu. :) Jaka mreža nema šta.

S BH Telekomom odem u pripizdinu i surfam na 3G, kakvi god da su m:tel im ni do koljena nije s mrežom.
zato sto su i dalje i jedni i drugi ograniceni na entitete. mtel vise ulaze u RS gdje skoro na svakom cosku imaju 3G, a BHT vise ulaze u Federaciji gdje je isto tako skoro sve pokriveno sa 3G. Tacno je i da BHT u RS ima vise pokrivenosti sa 3G nego mtel u FBiH, ali i ta pokrivenost BHT-a u RS se svodi na veće gradove a okolo nema stabilne 3G mreze, vec varira izmedju 2G i 3G.
studiorum_tuzlaensis

#487 Re: 4G u BiH

Post by studiorum_tuzlaensis »

BH Telekom ima dosta bolju pokrivenost 3G signalom, pogotovo planine, Istočna Bosna i sjeverni dio RS-a.

Istina je da m:tel ulaže dosta više para zadnjih godina, i to će im se isplatiti u budućnosti sigurno.
nagibSA

#488 Re: 4G u BiH

Post by nagibSA »

fusion_ba wrote: zato sto su i dalje i jedni i drugi ograniceni na entitete. mtel vise ulaze u RS gdje skoro na svakom cosku imaju 3G, a BHT vise ulaze u Federaciji gdje je isto tako skoro sve pokriveno sa 3G. Tacno je i da BHT u RS ima vise pokrivenosti sa 3G nego mtel u FBiH, ali i ta pokrivenost BHT-a u RS se svodi na veće gradove a okolo nema stabilne 3G mreze, vec varira izmedju 2G i 3G.
:thumbup:

Sustina, svako svoje. Eronet, istocna Bosna katastrofa, ne da kuburi sa 3G-om vec i 2G. Logicno da je uglavnom dobar u Hercegovini, qc oni ista ovde ulazu. Dzaba i Slagalice...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#489 Re: 4G u BiH

Post by mk ultra »

Imao je najveci telecom ponudu za zamjenu kompletne opreme, al se niko nije mogao ugraditi

Mjesec dana obilazili firmu gratis u dalekom istoku... :mrgreen:

Radi BHT i po RS-u, nedavno isao na 3 bazne stanice, dole vojkovici i tamo prema jahorini
Quaresma

#490 Re: 4G u BiH

Post by Quaresma »

kad procitam ove postove o signalima kod operatera, sjetim se lika sto me ubjedjivao kako telekom blokira mtelov signal, tlak mi odmah skoči.
nagibSA

#491 Re: 4G u BiH

Post by nagibSA »

Evo od danas relacija Spasovdanska, Eronet. Znaci skoro sat vremena sam bio bez signala, i to na 2G prebacio, anigdje u atomska sklonista nisam ulazio. Katastrofa za 21 vijek je blaga rijec. Naravno odma' danas se vratio na m:tel. I onda me neko ubjedjuje da je dobra pokrivenost i da je sve isto. Jasta je.

Image
escobar__

#492 Re: 4G u BiH

Post by escobar__ »

Zato im je RAK naložio da ne smiju naplaćivati nacionalni roaming, a oni sjebali RAK ukinuvši ga u potpunosti.
Qler

#493 Re: 4G u BiH

Post by Qler »

da, to je najsupacikiji potez.
bluesjunior

#494 Re: 4G u BiH

Post by bluesjunior »

escobar__ wrote:Zato im je RAK naložio da ne smiju naplaćivati nacionalni roaming, a oni sjebali RAK ukinuvši ga u potpunosti.
ovo nisam shvatio baš, ako može objašnjenje please
crnivrag

#495 Re: 4G u BiH

Post by crnivrag »

bluesjunior wrote:
escobar__ wrote:Zato im je RAK naložio da ne smiju naplaćivati nacionalni roaming, a oni sjebali RAK ukinuvši ga u potpunosti.
Operateri su trebali omogućiti da prebacivanjem na bilo koju mrežu u BiH osim matične mreže, da se pozivi i poruke obračunavaju po istoj cijeni kao i u matičnoj mreži.

Međutim operateri nisu prihvatili taj prijedlog, i skroz su ukinuli nacionalni roaming, tako da sad ako npr. nemaš pristupa matičnoj mreži, ne možeš se spojiti ni na ostale 2, jer ne dozvoljavaju spajanje, dok su do nedavno dozvoljavali spajanje na druge mreže u BiH, ali je cijena poziva i poruka bila skuplja nego kad se nalaziš na matičnoj mreži.
Last edited by crnivrag on 06/08/2018 11:30, edited 1 time in total.
bluesjunior

#496 Re: 4G u BiH

Post by bluesjunior »

aaa, pa to je baš nako bolesno...naša posla
shalla

#497 Re: 4G u BiH

Post by shalla »

crnivrag wrote:
bluesjunior wrote:
Operateri su trebali omogućiti da prebacivanjem na bilo koju mrežu u BiH osim matične mreže, da se pozivi i poruke obračunavaju po istoj cijeni kao i u matičnoj mreži.

Međutim operateri nisu prihvatili taj prijedlog, i skroz su ukinuli nacionalni roaming, tako da sad ako npr. nemaš pristupa matičnoj mreži, ne možeš se spojiti ni na ostale 2, jer ne dozvoljavaju spajanje, dok su do nedavno dozvoljavali spajanje na druge mreže u BiH, ali je cijena poziva i poruka bila skuplja nego kad se nalaziš na matičnoj mreži.
Znači ja koji koristim GSMBiH, vozim negdje kroz BiH gdje nema GSMBiH signala i ne spaja me automatski na Eronet ili Mtel, tj. nedostupan sam dok god ne uhvatim ponovo signal GSMBiH? Isto tako onaj što koristi Mtel, ode negdje u pizdiće u Hercegovini gdje hvata samo Eronet i može ga glabati?
MTV

#498 Re: 4G u BiH

Post by MTV »

Da i da.
diablobih

#499 Re: 4G u BiH

Post by diablobih »

I sto onda RAK ne nalozi da se to vrati i bude kako treba?
fusion_ba

#500 Re: 4G u BiH

Post by fusion_ba »

diablobih wrote:I sto onda RAK ne nalozi da se to vrati i bude kako treba?
Zato sto im ocigledno nije stalo do toga kao ni do vecine drugih stvari.
Post Reply