Deblokada Sarajeva???
- karanana
#476 Re: Deblokada Sarajeva???
kao da se tuku protiv UN-a za aerodrom? nisam znao za to.
ali me je uvijek cudilo zasto jednom respektabilnom snagom nisu nikada probali gurnuti liniju nekoliko stotina metara aerodromskom cestom i tako spojiti ilidzu i lukavicu a i presjeci tunel. objasnjenje ovdje je da je bolja strategija da postoji barem jedan izduvni ventil kako vojnici i stanovnici ne bi krenuli na sve ili nista. meni to bas i nije objasnjenje.
ali opet, nisam cuo da su ista planirali ni to ni napad na aerodrom 95.
ali me je uvijek cudilo zasto jednom respektabilnom snagom nisu nikada probali gurnuti liniju nekoliko stotina metara aerodromskom cestom i tako spojiti ilidzu i lukavicu a i presjeci tunel. objasnjenje ovdje je da je bolja strategija da postoji barem jedan izduvni ventil kako vojnici i stanovnici ne bi krenuli na sve ili nista. meni to bas i nije objasnjenje.
-
eifel
#477 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja jesam. Mislim da je to bilo nakon Srebrenice. Bili su ohrabreni pasivnošću međunarodnog faktora ali i same vlasti u Sarajevu. Siguran sam da su i Markale 2. bile u sklopu te njihove operacije. Valjda je to poduzeto u cilju demoralisanja naše strane.karanana wrote:kao da se tuku protiv UN-a za aerodrom? nisam znao za to.
ali me je uvijek cudilo zasto jednom respektabilnom snagom nisu nikada probali gurnuti liniju nekoliko stotina metara aerodromskom cestom i tako spojiti ilidzu i lukavicu a i presjeci tunel.
Veleizdajnička vlast oko A. Izetbegovića je njima pomagala. Oni su svu vojsku izveli iz Sarajeva na Treskavicu.
Nakon Srebrenice i Žepe agresor je imao plan zauzeti i ostale zaštičene zone - Goražde, Sarajevo, Cazinsku Krajinu i Tuzlansku regiju. Te su regije na silu proglašene za zaštićene zone UNa Maja 1993.
Mislim da su one već tada predodređene za izručiti Srbima.
-
PM72
#478 Re: Deblokada Sarajeva???
Niđe veze.Ko i kada je doveo 8000 vojnika i silu tehnike?eifel wrote:Negdje 1995. su doveli oko 8.000 vojske i silu tehnike za zauzimanje aerodroma i stavljanje Sarajeva u totalni obruč. Trebalo je da bude ko i Srebrenica
- karanana
#479 Re: Deblokada Sarajeva???
ja isto nikad nisam cuo o toj pripremi za ofanzivu i gomilanju snaga, a posebno ne za napad na sam aerodrom koji je bio pod kontrolom UNa. a posebno ne nakon srebrenice jer su 2 mjeseca nakon srebrenice i dan-dva nakon markala bili bombardovani.
gdje je dosla ta vojska i tehnika?
a i ovo ostalo gore receno mi je malo pretjerano.
- Ramzess Veliki
#480 Re: Deblokada Sarajeva???
Negdje krajem ljeta 93-će nas poslali na Aerodrom ... tražili nas francuzi da ih branimo, dobili dojavu da će ih čejeni napasti da zauzmu aerodrom.karanana wrote:ja isto nikad nisam cuo o toj pripremi za ofanzivu i gomilanju snaga, a posebno ne za napad na sam aerodrom koji je bio pod kontrolom UNa. a posebno ne nakon srebrenice jer su 2 mjeseca nakon srebrenice i dan-dva nakon markala bili bombardovani.
Od sve pompe jedino smo uhvatili jednog švercera kojega smo pustili za par kutija cigara i bocu rakije.
- karanana
#481 Re: Deblokada Sarajeva???
ma ne vjerujem da bi se oni upustali u takav veliki fajt sa UNom ni 93. a jos manje 95.
- Ramzess Veliki
#482 Re: Deblokada Sarajeva???
Ne bi ... UN (francuzi, holandezi ...) bi se odmah povukli a mi bi najebali.karanana wrote:ma ne vjerujem da bi se oni upustali u takav veliki fajt sa UNom ni 93. a jos manje 95.
- karanana
#483 Re: Deblokada Sarajeva???
mislis da ne bi bilo odgovora da su ovi uletili na aerodrom i uzeli ga i potpuno blokirali grad?Ramzess Veliki wrote:Ne bi ... UN (francuzi, holandezi ...) bi se odmah povukli a mi bi najebali.karanana wrote:ma ne vjerujem da bi se oni upustali u takav veliki fajt sa UNom ni 93. a jos manje 95.
ne kazem da bi se ovi na aerodromu fajtali nesto, ali mislis da se ne bi skupili i silom vratili aerodrom ili ih tukli negdje drugo dok ne bi napustili aerodrom?
- Ramzess Veliki
#484 Re: Deblokada Sarajeva???
Mislim da je to bilo testirajne scenarija ... francuzi nama poturili patku da vide kako bismo mi odreagovali. E, da nismo spremili jedinice za tuču moglo se desiti da čejeni ulete na foru i zauzmu aerodrom, odnosno da ga francuzi ćutke predaju, i da nam sjebu snabdjevanje preko piste. Međutim mi se već spremili za taj scenarij da uletimo u zgradu aerodroma ako vidimo bilo kakvo pomjeranje iz lukavice pa od toga nije bilo ništa.karanana wrote:mislis da ne bi bilo odgovora da su ovi uletili na aerodrom i uzeli ga i potpuno blokirali grad?Ramzess Veliki wrote:Ne bi ... UN (francuzi, holandezi ...) bi se odmah povukli a mi bi najebali.karanana wrote:ma ne vjerujem da bi se oni upustali u takav veliki fajt sa UNom ni 93. a jos manje 95.
ne kazem da bi se ovi na aerodromu fajtali nesto, ali mislis da se ne bi skupili i silom vratili aerodrom?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#485 Re: Deblokada Sarajeva???
ja da sam bio neki kurton u sarajevu za vrijeme rata
kontaktirao bih sve više oficire artiljerce VRS i plaćao im da ne granatiraju taj dan dok su na smjeni po gradu...
bil se to moglo?
previše je srba oko sarajeva bilo proboj je baš bio teško izvedim
mojih dva centa
kontaktirao bih sve više oficire artiljerce VRS i plaćao im da ne granatiraju taj dan dok su na smjeni po gradu...
bil se to moglo?
previše je srba oko sarajeva bilo proboj je baš bio teško izvedim
mojih dva centa
-
eifel
#486 Re: Deblokada Sarajeva???
Nekoliko dana nakon Markala došlo je do NATO bombardiranja srpskih položaja u cijeloj BiH, ali to je nekih mjesec dana nakon pada Knina a prije toga i Bosanskog Grahova i Glamoća kada je ratna sreća srpskoj strani okrenula leđa. Sve dok se to nije desilo NATO i UN nisu reagirali.
Srbi su računali da će njihovo divljanje i zaposjedanje UN kontrolnih tačaka proči kao i do tada, bez reakcije. Poznato je da su UNovce vezali za razne bandere i kolce u Maju 1995. i nikom ništa.
Poslije Žepe i Srebrenice oni su preskočili Goražde i ustremili se na Cazinsku krajinu i obavljali pripreme za hermetičko zatvaranje Sarajeva.
Srbi su računali da će njihovo divljanje i zaposjedanje UN kontrolnih tačaka proči kao i do tada, bez reakcije. Poznato je da su UNovce vezali za razne bandere i kolce u Maju 1995. i nikom ništa.
Poslije Žepe i Srebrenice oni su preskočili Goražde i ustremili se na Cazinsku krajinu i obavljali pripreme za hermetičko zatvaranje Sarajeva.
-
swanfilter
#487 Re: Deblokada Sarajeva???
Gledam ove ratne slike na naslovnoj kliksa, vidim Sudanca ... Ima li neko info viska jer me fakat zanima. Hvala ..
-
calculator
#488 Re: Deblokada Sarajeva???
PM72 wrote:Niđe veze.Ko i kada je doveo 8000 vojnika i silu tehnike?eifel wrote:Negdje 1995. su doveli oko 8.000 vojske i silu tehnike za zauzimanje aerodroma i stavljanje Sarajeva u totalni obruč. Trebalo je da bude ko i Srebrenica
Šta se sve ne izmišlja ovdje
-
eifel
#489 Re: Deblokada Sarajeva???
Što se oni nama borcima uvlače toliko ovijeh dana? Niko nas nije zarezivo ni za suhu šljivu 20. godina sad odjednom, sila koja je pobijedila 6. vojski, te sila nebeska, te ovo, te ono...
-
PM72
#490 Re: Deblokada Sarajeva???
I to ti je sva argumentacija za tih 8000 četnika i silu oružja kojim su htjeli zauzeti aerodrom?eifel wrote:Nekoliko dana nakon Markala došlo je do NATO bombardiranja srpskih položaja u cijeloj BiH, ali to je nekih mjesec dana nakon pada Knina a prije toga i Bosanskog Grahova i Glamoća kada je ratna sreća srpskoj strani okrenula leđa. Sve dok se to nije desilo NATO i UN nisu reagirali.
- Danguba
#491 Re: Deblokada Sarajeva???
kume, skrati pricu inace...eifel wrote:
Ja jesam. Mislim da je to bilo nakon Srebrenice. Bili su ohrabreni pasivnošću međunarodnog faktora ali i same vlasti u Sarajevu. Siguran sam da su i Markale 2. bile u sklopu te njihove operacije. Valjda je to poduzeto u cilju demoralisanja naše strane.
Veleizdajnička vlast oko A. Izetbegovića je njima pomagala. Oni su svu vojsku izveli iz Sarajeva na Treskavicu.
Nakon Srebrenice i Žepe agresor je imao plan zauzeti i ostale zaštičene zone - Goražde, Sarajevo, Cazinsku Krajinu i Tuzlansku regiju. Te su regije na silu proglašene za zaštićene zone UNa Maja 1993.
Mislim da su one već tada predodređene za izručiti Srbima.
- Repetitor
#492 Re: Deblokada Sarajeva???
Da su imali planove o napadu na aerodrom 95te i na linije u Aerodromskom-jesu. (to sam licno saznao od par njih koji su bili dole odmah nakon rata). Da se radilo o nekoj cifri 8 hiljada ,sumnjam,ali svakako imali su planove.I znali smo na koji dio linije zele prvo udariti 95te. Ali isto tako bojali su se i oni upada,jer su par puta pusili foru.Par godina prije pokusali su slican scenario na Donji Kotorac i bila je zestoka tarapana,ali su na kraju popusili.
Da li bi uspjeli da su pokusali,zaista ne znam.Mozda bi imali pocetne neke uspjehe ali sumnjam da bi nesto ozbiljnije mogli.
Da li bi uspjeli da su pokusali,zaista ne znam.Mozda bi imali pocetne neke uspjehe ali sumnjam da bi nesto ozbiljnije mogli.
-
eifel
#493 Re: Deblokada Sarajeva???
Aerodrom nismo čuvali mi. Upotrebom vatrene moći koju su upotrijebili na Otes 1992. ili još jačom zasigurno bi potisnuli i naše linije.
- exliberal-ex
#494 Re: Deblokada Sarajeva???
Ma kakav napad na aerodrom...aerodrom su srbi na pocetku kontrolisali I dali su ga UN-u da se otvori humanitani ulaz ali I da se otvori neka mogucnost izlaska iz grada. Neko vec napisao da je grad skroz zatvoren doslo bi kriticne situacije I morali bi da dovuku mnogo vise snaga oko Sarajeva jer bi direktni vojni pritisci da se otvori prolaz/probiju linije bili mnogo jaci.Sa druge strane da su ga srbi kontrolisali sta bi to bilo, linija koja je pokrivena sa dvije strane, pa ko bi izdrzao to dugacko kilometar, siroko par stotina metara...vojno nelogicno
Srbi su znali da tunel I znalo se sta I koliko moze uci kroz taj tunel I to je odgovaralo svima I srbima ali I bosnjacima...znamo kako se svercovalo
Srbi su znali da tunel I znalo se sta I koliko moze uci kroz taj tunel I to je odgovaralo svima I srbima ali I bosnjacima...znamo kako se svercovalo
-
PM72
#495 Re: Deblokada Sarajeva???
Repetitor kaže da su čete imale planove za zauzimanje aerodroma i Sarajeva.Svaka vojska bi to napravila a znam pouzdano da su i naši pravili planove zauzimanja Pala.Besposlen pop i kobile krsti pa tako i planeri Armije BiH i VRS.
VRS od 1995 nije bila u stanju praviti bilo kakvu akciju zauzimanja na sarajevskom ratištu.Sjetimo se samo tarapane oko jebene hemijske čistione u Nedžarićima.Desetak dana i jedni i drugi kidisali na prostor od 100 kvadrata a to je po meni bilo više ispipavanje mišića.Na kraju su minirali tu halu i rezultat je bio nerješen.A poginulo i ranjeno bar 30 ljudi sa obje strane.Ispaljeno bar 1000 granata,od 60 do 120 mm.Bio sam nekoliko stotina metara dalje,imali smo municije,tromblona,LPG-a ,bombi,nove uniforme itd a vidio sam desetine sanduka minobacačke municije.To je samo dolazilo.i jedan i drugi generalštab su ovo prepucavanje shvatili kao udar na obraz pa su zapeli ko sivonje.A strateška važnost hemijske čistione u Nedžarićima je jednaka isplativosti ćebabdžinice na vrhu Treskavice.
VRS je 1995 hvatala ljude po Srbiji da ih mobiliše i slala preko Drine.Ko god je bio sa ovih prostora,tačnije,ko je razgulio 1992 (a nije imao vezu u vojnom odsjeku
) svakom šetnjom po Beogradu,Šapcu,Nišu ili Novom Sadu rizikovao je opasnost mobilizacije od strane organa Vojske Jugoslavije pa prebacivanje na ratište u Bosni.Od takvih nije bilo puno hajra,to je bježalo ko zečevi a ginulo ko ljesa.U ljeto 1995 Grbavica je bila skoro prazna jer su većinu vojske izbacili na Nišiće,Treskavicu ili Istočnu Bosnu.Na Trebević su dovodili dijelove brigada iz Krajine.Kad je krenula akcija deblokade,svi vojni resursi SRK VRS bili su razvučeni do kraja i sem nešto snaga sa strane i Srbije tipa škorpioni,panteri i arkanovci (cca 500 ljudi) ,nisu imali više koga dovesti da zakrpe rupe i probijene linije.
Tako da je priča o 8000 četnika i sile oružja za zauzimanje aerodroma najobičnija maštarija i nebuloza.
VRS od 1995 nije bila u stanju praviti bilo kakvu akciju zauzimanja na sarajevskom ratištu.Sjetimo se samo tarapane oko jebene hemijske čistione u Nedžarićima.Desetak dana i jedni i drugi kidisali na prostor od 100 kvadrata a to je po meni bilo više ispipavanje mišića.Na kraju su minirali tu halu i rezultat je bio nerješen.A poginulo i ranjeno bar 30 ljudi sa obje strane.Ispaljeno bar 1000 granata,od 60 do 120 mm.Bio sam nekoliko stotina metara dalje,imali smo municije,tromblona,LPG-a ,bombi,nove uniforme itd a vidio sam desetine sanduka minobacačke municije.To je samo dolazilo.i jedan i drugi generalštab su ovo prepucavanje shvatili kao udar na obraz pa su zapeli ko sivonje.A strateška važnost hemijske čistione u Nedžarićima je jednaka isplativosti ćebabdžinice na vrhu Treskavice.
VRS je 1995 hvatala ljude po Srbiji da ih mobiliše i slala preko Drine.Ko god je bio sa ovih prostora,tačnije,ko je razgulio 1992 (a nije imao vezu u vojnom odsjeku
Tako da je priča o 8000 četnika i sile oružja za zauzimanje aerodroma najobičnija maštarija i nebuloza.
-
prog321
#496 Re: Deblokada Sarajeva???
Znamo ba da je nabuloza.
Kao da bi VRS čekala 3 godine da zauzme položaje koje je sama predala?
I to 95e kada je Armija bila najjača.
Kao da bi VRS čekala 3 godine da zauzme položaje koje je sama predala?
I to 95e kada je Armija bila najjača.
- bach
#497 Re: Deblokada Sarajeva???
u decembru 1992, kadaje pao otes nismo imali ni dovoljno čizama...eifel wrote:Aerodrom nismo čuvali mi. Upotrebom vatrene moći koju su upotrijebili na Otes 1992. ili još jačom zasigurno bi potisnuli i naše linije.
u ljeto 1995 već bila druga situacija...
-
eifel
#498 Re: Deblokada Sarajeva???
exliberal-ex wrote:Ma kakav napad na aerodrom...aerodrom su srbi na pocetku kontrolisali I dali su ga UN-u da se otvori humanitani ulaz ali I da se otvori neka mogucnost izlaska iz grada. Neko vec napisao da je grad skroz zatvoren doslo bi kriticne situacije I morali bi da dovuku mnogo vise snaga oko Sarajeva jer bi direktni vojni pritisci da se otvori prolaz/probiju linije bili mnogo jaci.Sa druge strane da su ga srbi kontrolisali sta bi to bilo, linija koja je pokrivena sa dvije strane, pa ko bi izdrzao to dugacko kilometar, siroko par stotina metara...vojno nelogicno
Aerodrom su predali iz političkih razloga a ne zato što ih je naša vojska od tamo istjerala. Srebrenica je bila u potpunom okruženju kao i Žepa, Bihać i Goražde pa šta? Samim time što su bili hermetički zatvoreni oni su imali toliko snage i da se probiju i uspostave koridor do naše glavnine snaga? Jel to hoćeš da kažeš?
Mnogo se kurčiš.
Samio presijecanje tunela uz zauzimanje Aerodroma bi značilo katastrofu za grad, koji je ionako bio u očajnoj situaciju sa stanovišta mogućnosti da se odbrani. Sve prednosti su bile na njihovoj strani.
-
prog321
#499 Re: Deblokada Sarajeva???
Smjesan si Eifelu.
Gorazde a ni Bihac ne bi nikad pali. A zauzimanje aeorodroma je naucna fantastika u 95oj.
Gorazde a ni Bihac ne bi nikad pali. A zauzimanje aeorodroma je naucna fantastika u 95oj.
-
eifel
#500 Re: Deblokada Sarajeva???
Što se ti tolko kurčiš?PM72 wrote:Repetitor kaže da su čete imale planove za zauzimanje aerodroma i Sarajeva.Svaka vojska bi to napravila a znam pouzdano da su i naši pravili planove zauzimanja Pala.Besposlen pop i kobile krsti pa tako i planeri Armije BiH i VRS.
VRS je 1995 hvatala ljude po Srbiji da ih mobiliše i slala preko Drine.Ko god je bio sa ovih prostora,tačnije,ko je razgulio 1992 (a nije imao vezu u vojnom odsjeku) svakom šetnjom po Beogradu,Šapcu,Nišu ili Novom Sadu rizikovao je opasnost mobilizacije od strane organa Vojske Jugoslavije pa prebacivanje na ratište u Bosni.Od takvih nije bilo puno hajra,to je bježalo ko zečevi a ginulo ko ljesa.U ljeto 1995 Grbavica je bila skoro prazna jer su većinu vojske izbacili na Nišiće,Treskavicu ili Istočnu Bosnu.Na Trebević su dovodili dijelove brigada iz Krajine.Kad je krenula akcija deblokade,svi vojni resursi SRK VRS bili su razvučeni do kraja i sem nešto snaga sa strane i Srbije tipa škorpioni,panteri i arkanovci (cca 500 ljudi) ,nisu imali više koga dovesti da zakrpe rupe i probijene linije.
Kao što smo mi bili najjači 1995. tako su i Srbi bili najjači u tom razdoblju samo što je naša komparativna prednost bila višak ljudstva a njihova višak naoružanja a to se opet moglo premostiti slanjem snaga iz Srbije i CG što se i dešavalo u ofanzivi na Srebrenicu i Žepu?
Milošević je stalno bio pod pritiskom da nešalje pomoć BH Srbima pa je on tu pomoć jedno vrijeme reducirao 1993. i 1994. ali je 1995. opet počeo da ih podržava. Srbi su bili i pod pritiskom UN i NATO pa su tako morali ustupiti aerodrom, morali su otvoriti puteve za humanitarne konvoje, istjerali su ih sa Bjelašnice i Visočice 1993. oko Sarajeva a nakon Markala 1. su morali povuči svo naoružanje. Sve to morali smo mi platiti političkim ustupcima srpskoj strani pa tako danas oni imaju državu sa svim elementima državnosti.
Dakle, realno sagledano Srbi su od početka rata pa do samog kraja rata od nas mogli oteti onaj dio teritorije koji bi zaželili a nisu to radili uvijek zbog pritisaka iz vana i zato što su ono što su željeli dobijali pregovorima.
U Nedžarićima je svaka kuća bila strateški važna po sam grad i to upravo zbog aerodroma i tunela, te slamčice na koju smo disali i upravu su njima pozicije u Nedžarićima i Dobrinji davale izvanrednu priliku da u svako vrijeme zauzmu aerodrom i prošire pojas opsade lijevo i desno od aerodroma.