Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Rasprave o vjerskim temama.
oridjidji

#476 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by oridjidji »

arzuhal wrote:
oridjidji wrote:Puno polemisete. Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati. :D
:thumbup:

Sjedi, 2+, i upaNti da sam ti valj'o :lol:
Ma oprase ljudi. Oprah Show. :D
aurora313

#477 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by aurora313 »

Smrcak15 wrote:po hadisu poslanika muhammeda, sudnji dan traje 50 000 Godina, a jos Allah kaze da brzo svidja racune, plus tu ce biti svjedoci , izlaganje djela, vagaanje, pa sta pretegne na tu ces stranu ici. i ne to nije nigdje gore, nego ce taj proces tek da bude na zemlji kad dodje smak svijeta pa nastupi sudnji dan, kad se duse ponovo spoje sa novostvorenim tijelima iz zemlje. Ovdje ce na zemlji biti sudnji dan a ne tamo negdje gore.
Nažalost, predugo mi je da čekam. Priznajem krivicu odmah. :-D
Ludzak

#478 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

Sve je meni jasno, ali nije nikako jasno kako Bošnjaci koji su tokom rata imali najviše gubitaka i nad njim napravljen genocid može vjerovati u boga Allaha? Tog Allaha koji ni prstom nije mrdnuo da svoje ljude spasi.
Ali možda im je strah udarila u kosti pa i dalje traže spas i zaštitu od tog Allaha.
Ali po svemu sudeći, veće šanse su da ne postoji nego da postoji.
commendatore

#479 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by commendatore »

Ludzak wrote:Sve je meni jasno, ali nije nikako jasno kako Bošnjaci koji su tokom rata imali najviše gubitaka i nad njim napravljen genocid može vjerovati u boga Allaha? Tog Allaha koji ni prstom nije mrdnuo da svoje ljude spasi.
Ali možda im je strah udarila u kosti pa i dalje traže spas i zaštitu od tog Allaha.
jebeno je to - vece su sanse da pobijedi Barsa pri 1:0 za njih nego Real - al otrese ih Real 1:2+1nepravedno poništen i garantujem da je najmanje 90% ljudi sumnjalo u postojanje ikakvih šansi da Real dobije - ne vjeruješ a gledaš :lol:
RNG_25

#480 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by RNG_25 »

Invincible wrote:Znači porediš vidovnjaka sa Allahom? Za ovo bi ti glava otišla u bastionima slobodne misli, kakve ti i tebi slični priželjkujete.

Prvo što vidovitost, kao mogućnost znanja događaja u budućnosti, ne postoji, ljudi koji se tim bave samo vješto prodaju priču, dobro zapažaju, sugerišu, često daju dvosmislene izjave, poznaju neke osnove ljudske psihe, slušaju sve što čovjek kaže, zapažaju neverbalne signale i na kraju sve to upakuju u priču za naivne.Sama pretpostavka da je budućnost već unaprijed određena eliminiše slobodnu volju, i Allaha dovodi u pat poziciju,zna rasplet svih događaja, zna kako će se odvijati, ali eto ne utiče on na njih, osim što je stvorio sve okolnosti koje do njih dovode, sve moguće izbore, sve ljudske osobine i zna kako će sve to završiti.

Ti možeš pretpostaviti da će neko biti nasilan ili učiniti nešto, ali Allah to zna i on je generisao sve što čini tog čovjeka, glavni odgovorni krivac za sve,
jer je sve to znao i prije stvaranja, i onda se čudi sam sebi, postavlja pitanja, kako ne znaju, zašto neće ovo ili ono, još na kraju bezobrazne konstatacije, da samo razumom obdareni pouku primaju.Zna i šta ću mu svako reći na tom Sudnjem danu u koji vjerujete, zna da li će moliti ili biti drzak, jednostavno sve zna i onda vrši neka testiranja, iskušenja..

I Muhamed je shvatio da to ne pije vode, čak ni kod priglupih beduina, pa im je rekao ne pitajte o tome, bolje vam je klanjajte i postite, ne bi li vam mozak što više otupio za svaku vrstu kritičkog promišljanja.
Hmmm... Prvo da kažem, dobra argumentacija vezano uz slobodu izbora i slobodnu volju. Nekada sam i ja slično smatrao.

A drugo, znaj da ovo nije argument protiv niti:
- čovjekove odgovornosti
- Allahove neodgovornosti
- slobodne volje i izbora u religijskom smislu.

Zašto? Zato što pod pretpostavkom da nema Boga/Allaha, da nema ništa osim materijalnog, može se konstruisati argument isto tako protiv i čovjekove odgovornosti i protiv slobodne volje/izbora.

A argument je sljedeći:
1. Samo materijalno je realno;
2. Materijalno se može ponašati *isključivo* u skladu sa *mogućim* zakonima fizike;
3. Kako je čovjek materijalno biće, biološki robot/automaton, u svakom momentu čovjek *isključivo* može učiniti *samo* ono što je rezultanta miliona i milijardi (ili više, nebitno) fizikalnih interakcija njegovih molekula, atoma, protona/elektrona, kvarkova, ovog i onog;
4. Ta rezultanta, slijedom beskonačne regresije, ide od samog "početka" univerzuma, ako početak postoji;
5. Slijedi da čovjek *nikada* nije mogao, ne može, niti će ikada moći misliti ili uraditi bilo šta mimo onoga što je već kao fizikalnim zakonima utvrđeno, a sve se po tim zakonima odvija;
6. Slijedi da je čovjek puki automaton, da su misli, inteligencija, izbor - dakle, sve - ništa drugo doli rezultanta isključivo mogućih i praktično unaprijed određenih (na osnovu prijašnjih reakcija) trenutnih reakcija;
7. Slijedi sloboda izbora/volje ne postoji.

Prema tome, u čemu je problem? Materijalistički racionalizam ne daje nikakvu alternativu religijskom objašnjenju, pa ne vidim čemu toliki napad na navodnu "besmislenost" Božijeg Sveznanja, kada je krajnji rezultat - tako ispada - isti.

Ukoliko posegneš za principom "nesigurnosti" (tipa nesigurnost u kvantnoj fizici za poziciju elektrona primjerice), onda ću taj argument lako pobiti sljedećim:

1. Ako je sve rezultat slučajnosti - onda nas ne bi ni bilo, jer bi sve bilo haotično;
2. Slijedi da postoje određene fundamentalne nepromjenljive sile koje čine da stvari funkcionišu upravo ovako kako funkcionišu;
3. Slijedi - opet - da je sve determinisano;
4. Slijedi - nema slobodne volje/izbora.

Ukoliko posegneš za argumentom da princip nesigurnosti vrijedi "samo nekada i za određene stvari", onda ću taj argument osporiti sljedećim pitanjima na koja nemaš odgovor:

1. Kada i za koje stvari taj princip vrijedi?
2. Da li je princip nesigurnosti u okviru većeg (obuhvatajućeg) principa određenosti?
3. Ako jeste, onda opet je sve determinirano, pa i sama nesigurnost, koja nikada ne može ići van zadatih okvira, jer u suprotnom imamo haotičnost i sve-mogućnost (uključujući i da čovjek eksplodira u crnu rupu koja proguta Zemlju) koja ničemu konkretnom i trajnom ne vodi;
4. Ako je obrnuto slučaj, da je određenost unutar nesigurnosti i haotičnosti, opet nema slobode volje/izbora, jer na osnovu tog principa sasvim je očito da bilo ko može odabrati bilo šta - čak šta više, mora moći odabrati bilo šta - i nikada neko ne bi mogao reći da je odabrao nešto "svojim izborom" već je bio "prisiljen odabrati pukom slučajnosti"

I tako dalje. Ovo je malo haotično napisano, jer ja samo malo znam, ali mislim da je poenta jasna, a ako nije...

POENTA JE da je besmisleno prigovarati religiji/Bogu da nam "nije dao slobodan izbor", kada suprotna pozicija - a to je pozicija materijalističkog racionalizma - isto tako onemogućava taj famozni slobodan izbor. U najboljem slučaju se ne zna, a onda koga briga u šta neko vjeruje, kad onaj koji ne vjeruje svakako pojma nema?

Nikoga.
Invincible

#481 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Invincible »

Ja ne polazim od tačke pri kojoj je nemoguće da Bog postoji, međutim analiziram ono što se nudi u religijskim knjigama, kao i tumačenja istog, koja bitno utiču na pojedince, pošto postaju ideološka matrica iz koje se rađa sistem vrijednosti i obrasci ponašanja.

Ne znam sa sigurnošću ni to da li postoji slobodna volja ili je sve determinisano, međutim ako postoji biće božanskog karaktera, kakvim ga prikazuju religijski spisi tipa Kur'ana i Biblije, onda je on odgovoran za sve to, jer je mogao kreirati sasvim drugačije zakonitosti, principe, osobine,djela, pošto je sve što postoji njegov dizajn.Eh sad, ako i sam Bog podliježe svemu tome, ne može izaći izvan okvira koji i njega uslovljavaju, to je druga priča, ali nisam još čuo da neka religija, barem od ovih monoteističkih, tako nešto tvrdi, jer onda otpadaju mnogi božanski atributi.

U tome je razlika, ako ne postoji inteligentni dizajner, ne znači da je slobodna volja kao takva neminovna, može se tu ponuditi više teorija i mogućnosti šta uslovljava ponašanje, ali onda nema glavnog odgovornog krivca za sve to, a ovako ako uzmemo Boga kao svemogućeg, sveznajućeg i imamo situaciju da kreira sve, i već unaprijed zna ishod svega, a onda se čudi svemu tome, jednostavno idiotska konstrukcija, jer stavlja vrhovno biće u poziciju sadističkog manijaka sa manjkom samopouzdanja, koji mora da provjerava svoje znanje i traži od ljudi da mu potvrđuju kako je on jedini i najbolji, a ako neće, onda će da ih muči, iako je sam generator svega toga.

Tako da ne nudim konačan odgovor na pitanje slobodne volje, međutim, to me ne spriječava da dekonstruišem one koji se nude, a prilično su besmisleni.Evo banalan primjer, ako te ujede zmija, ne znam ti pomoći, možda ni naučnici nisu pronašli protuotrov za tu vrstu zmije, ali sigurno znam da ti list Kur'ana stavljen na ranu, ne može spriječiti trovanje.
ABH017

#482 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by ABH017 »

Ludzak wrote:Sve je meni jasno, ali nije nikako jasno kako Bošnjaci koji su tokom rata imali najviše gubitaka i nad njim napravljen genocid može vjerovati u boga Allaha? Tog Allaha koji ni prstom nije mrdnuo da svoje ljude spasi.
Nije valjda Bog, Allah, stvorio samo Bošnjake, pa su samo oni njegovi ljudi? :roll:
animals

#483 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by animals »

ABH017 wrote:
Nije valjda Bog, Allah, stvorio samo Bošnjake, pa su samo oni njegovi ljudi? :roll:
Izgleda da se preracunao, pa stvorio Srbe i Hrvate :D
ABH017

#484 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by ABH017 »

animals wrote:
ABH017 wrote:
Izgleda da se preracunao, pa stvorio Srbe i Hrvate :D
Pa znaš šta hoću reći. Da bi se Bošnjaci prikazali što glupljim, kolega je pokušao da konstruiše priču, kao da Bošnjaci vjeruju da su samo oni Njegovi ljudi. Pa se onda hoće jednom takvom konstrukcijom, istovremeno, prikazati Bošnjake kao glupe i Njihovog Boga kao slabijeg od Boga ovih drugih (što bi, valjda, trebalo da bude nekakav dokaz da im vjera nije ispravna). Nisam siguran da ovakve rasprave postoje i u prvom osnovne. Stvarno mi nije namjera nekakva diskreditacija ad hominem, ali se u ovakvim slučajevima pokaže kao ispravna ona: "Istina je srebro, ali šutnja je zlato".
Drugo, ne postoje, valjda, samo Srbi, Hrvati i Bošnjaci na svijetu. Ili, možda, postoje samo oni? Ko će ga znati? Možda je kolega htio reći da je sve ostale (osim Bošnjaka) stvorio neki njihov Bog, šta li? Možda svaki narod, možda svaka familija ili svaka individua ima svog boga.
Sve je moguće.
animals

#485 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by animals »

Ima ona izreka..cuvaj se...i cuvacu te...
Pa sad...
dustaban

#486 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by dustaban »

animals wrote:Ima ona izreka..cuvaj se...i cuvacu te...
Pa sad...
... pa sad koji ce mi racku takav cuvar?!
:mrgreen:

Ja cesto razmisljam... kako me je Allah stvorio sa zadatkom da objasnjavam da on nije ono kako ga je Kuran stvorio!
A nije vala ni ono kako su ga druge knjige i nazvale i prikazale.

Taj posao ocito ne radim lose jer bi me inace davno... opozvao!
:wink:
animals

#487 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by animals »

dustaban wrote:
Pa sad...

Ja cesto razmisljam... kako me je Allah stvorio sa zadatkom da objasnjavam da on nije ono kako ga je Kuran stvorio!

Svima je dao mogucnost da razmisljaju svojom glavom
Ako je ne koristis, onda si dobar za manipulisanje..
ABH017

#488 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by ABH017 »

animals wrote:
dustaban wrote:
Pa sad...

Svima je dao mogucnost da razmisljaju svojom glavom
Ako je ne koristis, onda si dobar za manipulisanje..
I za šišanje, isto.
Ima i ona... Dok je ovaca biće i vune...
Mada ona nije samo za pdf religija... Može se primjeniti i na sociologiju i na ekonomiju, baška na politiku. :D
Ludzak

#489 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

ABH017 wrote:
Ti valjda dobro znaš zašto sam to rekao. Pa samo muslimani vjeruju u Allaha, dok ostali u trojstvo koje allah ne prihvata. Muslimani su ti koji govore da su najodabraniji božiji rob. Zato sam rekao kako sam rekao.
Ali ja mislim da smo mi nejak narod pa tražimo od tog allaha neku zaštitu od neprijatelja.
ABH017

#490 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by ABH017 »

Ludzak wrote:
ABH017 wrote:
Ti valjda dobro znaš zašto sam to rekao. Pa samo muslimani vjeruju u Allaha, dok ostali u trojstvo koje allah ne prihvata. Muslimani su ti koji govore da su najodabraniji božiji rob. Zato sam rekao kako sam rekao.
Ali ja mislim da smo mi nejak narod pa tražimo od tog allaha neku zaštitu od neprijatelja.
Jel pričaš o komplet muslimanima ili samo ovima iz BiH koji se zovu Bošnjaci?
Hoćeš li da kazeš da se drugi ne smatraju "nebeskim narodom"?
Ili ovi treći "Bog i Hrvati"?
Ostale narode i religije nisi uzeo u razmatranje, a ne znam zašto, jer svi, do jednog, na vascijelom dunjaluku, za sebe kažu da su baš oni najodabraniji.
Ja mislim druže da ti imaš krizu identiteta, pod uslovom da spadaš u Bošnjake. A to ti se, realno, zove kompleks niže vrijednosti.
Ako nisi Bošnjak, onda si, očigledno, provokator.
Kako god, u svakom slučaju, siguran sam da ti nedostaje životnog iskustva, a i znanja.
Ludzak

#491 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

Ja govorim kako o muslimanima u Bosni, tako i o muslimanima recimo u Palestini. I Jedni i drugi stradaju, a još uvijek vjeruju u tok savršenog zaštitnika.
Što se tiče 'nebeskog naroda', to su oni sami sebe tako nazvali. Ali i oni spadaju u ovu priču gore.
Pa kad nisam uzeo ostale religije u razmatranje, sad ću uzeti...
Svaka religija, bila monoteistička ili politeistička, abrahamska ili druga, su sranje na kvadrat. Jesmo li sad kvit?
Smrcak15

#492 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

Ludzak wrote:Ja govorim kako o muslimanima u Bosni, tako i o muslimanima recimo u Palestini. I Jedni i drugi stradaju, a još uvijek vjeruju u tok savršenog zaštitnika.
Što se tiče 'nebeskog naroda', to su oni sami sebe tako nazvali. Ali i oni spadaju u ovu priču gore.
Svaka religija, bila monoteistička ili politeistička, abrahamska ili druga, su sranje na kvadrat. Jesmo li sad kvit?
islam nikad nije zagovarao da ako budemo muslimani imat cemo poptunu sigurnost od Allaha na ovome svijetu, cak sta vise Allahovi poslanici su bili muceni, ponizavani, kidane su im glave kao Jahji(Ivanu krstitelju) i Zekerijahu (Zakaria), Isusa pokusali razapet, Abrahama bacili u vatru, Jusufa strpali u zatvor, Junusa bacili u more zivog, Muhammedu izbili nekolika zuba raskrvarili, i ponizavali bacanjem unutrice deve na njega dok je bio u molitivi.

Sto veci belaji na ovome svijetu vece su nagrade na buducem svijetu.
hajde daj neki dobar argument sto je islam sranje
Ludzak

#493 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Ludzak »

Smrcak15 wrote:
Ludzak wrote:Ja govorim kako o muslimanima u Bosni, tako i o muslimanima recimo u Palestini. I Jedni i drugi stradaju, a još uvijek vjeruju u tok savršenog zaštitnika.
islam nikad nije zagovarao da ako budemo muslimani imat cemo poptunu sigurnost od Allaha na ovome svijetu, cak sta vise Allahovi poslanici su bili muceni, ponizavani, kidane su im glave kao Jahji(Ivanu krstitelju) i Zekerijahu (Zakaria), Isusa pokusali razapet, Abrahama bacili u vatru, Jusufa strpali u zatvor, Junusa bacili u more zivog, Muhammedu izbili nekolika zuba raskrvarili, i ponizavali bacanjem unutrice deve na njega dok je bio u molitivi.

Eto vidiš. Kad su njegovi poslanici bili mučeni znači da allah ne postoji ili je posve liš zaštitnik. Roditelj bi svoje djete gledao kako da pomogne u tretintku dok se muči, a kamoli svevišnji zastitnik.
Nisam naveo da je Islam sranje, već sve religije računajući i islam.
Izgleda da bi volite biti manipulisani od vjerskih poglavara, dok oni pune dzepove sa svojim lažima.
Smrcak15

#494 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Smrcak15 »

Ludzak wrote:
Smrcak15 wrote:

Eto vidiš. Kad su njegovi poslanici bili mučeni znači da allah ne postoji ili je posve liš zaštitnik. Roditelj bi svoje djete gledao kako da pomogne u tretintku dok se muči, a kamoli svevišnji zastitnik.
Nisam naveo da je Islam sranje, već sve religije računajući i islam.
Izgleda da bi volite biti manipulisani od vjerskih poglavara, dok oni pune dzepove sa svojim lažima.
nije bas potpuna mudrost u tome da ih potpuno sacuva da ih niko mrko ne pogleda, jer poenta je da oni budu primjer zrtve na Bozijem putu, da pokazu svijetu da i Boziji poslanik se mora zrtvovati za BOga pa sta onda reci za nas obicne smrtnike, jer da je Bog upotpunosti sacuvao poslanike belaja, onda oni nebi mogli biti bas potpuni primjer za nas ljude jer bi izgovor bio, "lahko je njima Allah ih je postedio muke, niko im nista nije mogao" eto zbog cega nije Allah upotpunosti ih sacuvao iako ih je pomagao

bacili su Abrahama u vatru, da tacno ,samo sto je on u vatri bio ali ga nije pekla, Isusa pokusali razapeti pa Allah ga sebi uzdigao nisu ga mogli ni pipnuti pa uhvatili nekoga sto lici nas isusa i mislili su da si isusa uhvatili, Muhammed je isto tako bio spasavan vise pute od sigurne smrti itd itd

tako da nije bas kao sto ti mislis
ABH017

#495 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by ABH017 »

Jarane moj, zato sam ti i rekao da nemaš životnog iskustva.
Svaka vlast je sranje na kvadrat. Svaka ideologija, svako društveno uređenje, čitav svijet je sranje, ne na kvadrat, nego na kub.
A ti se kači i zaustavljaj samo na religijama, ako ti to pričinjava neko zadovoljstvo.
Usput. Malo si promijenio priču iz prethodnog posta, što je dobro, napredak.
aurora313

#496 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:
Ostale narode i religije nisi uzeo u razmatranje, a ne znam zašto, jer svi, do jednog, na vascijelom dunjaluku, za sebe kažu da su baš oni najodabraniji.
Ja mislim druže da ti imaš krizu identiteta, pod uslovom da spadaš u Bošnjake. A to ti se, realno, zove kompleks niže vrijednosti.
Kako god, u svakom slučaju, siguran sam da ti nedostaje životnog iskustva, a i znanja.
Uh, uh... evo nam pravog primjera gdje kadija te tuži, kadija ti sudi. :D
ABH017

#497 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by ABH017 »

aurora313 wrote:
ABH017 wrote:
Uh, uh... evo nam pravog primjera gdje kadija te tuži, kadija ti sudi. :D
Uh, uh... kako je dirljiva tvoja zabrinutost. :oops:
aurora313

#498 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by aurora313 »

Oduvijek mi je bila nejsano od kuda i zašto se Muhamedovo ime ne može praktično napisati ili reći a da se ne dodaju slijedeće varijacije (pokupljeno sa Googla):

Neka je mir i spas na njega,

Allah mu podario spas i mir

Allah’s blessing and peace upon him

Peace be upon him (SAWS)

Razumijem i cijenim poštovanje. Ali ne razumijem zašto uz rahmetli ili slično, dolaze ove gornje varijacije? Čovjek je odavno mrtav a kao božiji poslanik, sigurno je da vjernici znaju da je počašćen najvećim božijim priznanjima i okružen svim ljepotama opisanim u Kuranu. Znači, o tome ne treba ni govoriti.

Zato se i pitam čemu potreba da takvoj osobi vjernici trebaju—ili možda moraju—da se vijekovima obraćaju Alahu na ovaj način. Je li to strah od nekih poslijedica? Nesigurnost? Ne znam.

Naišao sam na ova objašnjenja:

The Qur'an states:
Indeed, Allah confers blessing upon the Prophet, and His angels [ask Him to do so].
O you who have believed, ask [Allah to confer] blessing upon him and ask [ Allah to grant him] peace.

- Qur'an 33:56

There is also references in Hadeeth as well:
The Messenger of Allah said: "Whoever sends one salah upon me, Allah will send ten upon him."
—Abu Hurayrah

(Da, ali ovdje izgleda da se podrazumjeva da se to tražilo dok je Muhamed bio živ. Kao kada Papa danas kaže Molite se za mene.)
aurora313

#499 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by aurora313 »

ABH017 wrote:Uh, uh... kako je dirljiva tvoja zabrinutost. :oops:
Jel' ovo crveno nešto kao Grrrr... ? Kao da si nešto ljut?

Ti ocijeni čovjeka, optuži ga, i na kraju ga osudi kao provokatora!

Hajd' pročitaj ponovno.
Last edited by aurora313 on 17/04/2016 11:07, edited 1 time in total.
Towelie

#500 Re: Zašto nas je Allah stvorio da ga obožavamo?

Post by Towelie »

aurora313 wrote:Oduvijek mi je bila nejsano od kuda i zašto se Muhamedovo ime ne može praktično napisati ili reći a da se ne dodaju slijedeće varijacije (pokupljeno sa Googla):

Neka je mir i spas na njega,

Allah mu podario spas i mir

Allah’s blessing and peace upon him

Peace be upon him (SAWS)

Razumijem i cijenim poštovanje. Ali ne razumijem zašto uz rahmetli ili slično, dolaze ove gornje varijacije? Čovjek je odavno mrtav a kao božiji poslanik, sigurno je da vjernici znaju da je počašćen najvećim božijim priznanjima i okružen svim ljepotama opisanim u Kuranu. Znači, o tome ne treba ni govoriti.

Zato se i pitam čemu potreba da takvoj osobi vjernici trebaju—ili možda moraju—da se vijekovima obraćaju Alahu na ovaj način. Je li to strah od nekih poslijedica? Nesigurnost? Ne znam.

Naišao sam na ova objašnjenja:

The Qur'an states:
Indeed, Allah confers blessing upon the Prophet, and His angels [ask Him to do so].
O you who have believed, ask [Allah to confer] blessing upon him and ask [ Allah to grant him] peace.

- Qur'an 33:56

There is also references in Hadeeth as well:
The Messenger of Allah said: "Whoever sends one salah upon me, Allah will send ten upon him."
—Abu Hurayrah

(Da, ali ovdje izgleda da se podrazumjeva da se to tražilo dok je Muhamed bio živ. Kao kada Papa danas kaže Molite se za mene.)
Ajet o blagosiljanju je opsteg karaktera i vazi u svakom vremenu.
Post Reply