Jeste li ili niste Čarli

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply

Jeste li Čarli ili pak ne?

Da
87
28%
Ne
203
65%
Samo četvrtkom (odbijam odgovoriti)
21
7%

Total votes: 311

madner

#476 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

Postoji li i jedan nacin da shvatis da nema ali ako je nesto zakonito?
dale cooper

#477 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by dale cooper »

wolf07 wrote:@ dale cooper
Ovakvim sticenjem demokratskih tekovina, gradjanskih sloboda i civilizovanog svijeta od arhaicnih serijatskih zakona, radikalnih islamista se nanosi najveca steta demokratskim tekovinama, gradjanskim slobodama i civilizovanom svijetu jer se jacaju radikalni islamisti kaoji hoce arhaicne serijatske zakone.

?
Još bi bilo gore popustiti, davajući im za
pravo. Pred terorom nema uzmicanja.
pashasolidni

#478 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by pashasolidni »

dale cooper wrote:
Ovakvim sticenjem demokratskih tekovina, gradjanskih sloboda i civilizovanog svijeta od arhaicnih serijatskih zakona, radikalnih islamista se nanosi najveca steta demokratskim tekovinama, gradjanskim slobodama i civilizovanom svijetu jer se jacaju radikalni islamisti kaoji hoce arhaicne serijatske zakone.

?
shta ima barbara bush,kako ti je punac?
wolf07

#479 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by wolf07 »

dale cooper wrote:

?
Znaci sta god da urade muslimani to je - teror! Ne daj im nista jer sutra ce odmah traziti da se u Francuskoj uvede serijat. :thumbup:
Kad ste tako siroku zagrabili u tumacenju pojma "sloboda govora/stampe" ja onda stvarno ne znam sta nam ostaje na stolu od cega bi mogli definisati "govor mrznje"! Volio bih vidjeti tako gorljive tumace ljudskih prava i sloboda u Gazi i na Zapadnoj obali.
dale cooper

#480 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by dale cooper »

wolf07 wrote:
dale cooper wrote:

?
Znaci sta god da urade muslimani to je - teror! Ne daj im nista jer sutra ce odmah traziti da se u Francuskoj uvede serijat. :thumbup:
Kad ste tako siroku zagrabili u tumacenju pojma "sloboda govora/stampe" ja onda stvarno ne znam sta nam ostaje na stolu od cega bi mogli definisati "govor mrznje"! Volio bih vidjeti tako gorljive tumace ljudskih prava i sloboda u Gazi i na Zapadnoj obali.
Ključna riječ je teror. Kao u teroristi. Pokušavaš mi podmetnuti da sugerišem da su svi muslimani teroristi,
što je čisti bezobrazluk sa tvoje strane. Na taj način neću da sa tobom diskutujem.
Walther

#481 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Walther »

dale cooper wrote:

?
Ne, puno bolje je furati inat. To generalno daje fantasticne rezultate, pogotovo u ovakvim situacijama. Idemo se prcati sa "teroristima" da dokazemo da je "sloboda" 100% iako svi jako dobro znamo da NIJE :-)
Walther

#482 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Walther »

dale cooper wrote:Ključna riječ je teror. Kao u teroristi. Pokušavaš mi podmetnuti da sugerišem da su svi muslimani teroristi,
što je čisti bezobrazluk sa tvoje strane. Na taj način neću da sa tobom diskutujem.
To se u tvojoj racionalizaciji podrazumjeva... a uslov da nisi "terorist" ili da si "dobar musliman" je da si za ovakve gluposti ;-)
Znaci ako kazes da neko ima 100% pravo da te ponizava jer si musliman onda si progresivan, moderan, itd... Inace si terorista ili podrzavas teroriste. :run:
madner

#483 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

Mozes ti biti protiv, dok prihvatas da drugi imaju pravo da to rade.
Pravo.
wolf07

#484 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by wolf07 »

Fol je u tome sto muslimane koji koriste zakonom dozvoljene i ispravne metode da bi ukazali na neku nepravdu niko i ne pominje, niti ih ko slusa. No, kad se dvije budale uhvate automata onda se stvar radikalno mijenja. Zbog njihovog akta se onda cijeloj vjeri prilijepi etiketa terorizma i vozi dalje. Mislim da je to vec toliko puta vidjeno da ne vrijedi ni raspravljati o tome.
madner

#485 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

Da da, kada neko ubije 12 ljudi onda to obicno izazove negativne reakcije.
Jos kada to uradi u ime islama, dobije podrsku od islamske drzave, stvarno ne znam kako to da neko misli da to ima veze sa vjerom. :D
Drinski

#486 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Drinski »

Jel ovi protekli zlocini imaju veze sa Srbima?
madner

#487 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by madner »

Ne, vezani su za Marsovce. :roll:
dale cooper

#488 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by dale cooper »

Walther wrote:
dale cooper wrote:Ključna riječ je teror. Kao u teroristi. Pokušavaš mi podmetnuti da sugerišem da su svi muslimani teroristi,
To se u tvojoj racionalizaciji podrazumjeva... a uslov da nisi "terorist" ili da si "dobar musliman" je da si za ovakve gluposti ;-)
Znaci ako kazes da neko ima 100% pravo da te ponizava jer si musliman onda si progresivan, moderan, itd... Inace si terorista ili podrzavas teroriste. :run:
To može zaključiti samo neko ko je zlonamjeran. Sam reis Kavazović je decidno i nedvosmisleno osudio napade u Parizu
rekavši:

"Iskazujem punu solidarnost sa francuskim narodom i državom u borbi protiv terorističkog nasilja i stradanja nevinih ljudi i najoštrije osuđujem one koji planiraju i provode teror i siju strah. Sloboda mišljenja i medija te poštivanje ljudskog dostojanstva su neporecive vrijednosti i nužni uslovi napretka čovječanstva, koje treba uvijek i na svakom mjestu štititi i unapređivati.
Sloboda je prirodna težnja svakog čovjeka i zato je jača od straha i zato je neuništiva. Stoga, iako postoje pojedinci koji zloupotrebljavaju slobodu za nametanje neslobode i vjeru za opravdanje svojih akata nevjere, ipak ti sebični manipulatori ne mogu uništiti vrijednost slobode i plemenitost iskrene vjere".

Ovo je rekao svjestan da ovo nema veze sa islamom, i da ubijanje kao odgovor na uvrijedljive karikature nije
ono što islam propagira. I da su teroristi ti koji su najviše ukaljali vjeru za koju se predstavljaju da brane.
Zato se postavlja pitanje, otkud potreba tebi i ostalima da opravdavate ono što znate da je neopravdivo.
zgembomaratonac

#489 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by zgembomaratonac »

Francuska: Goran Bregović nije Charlie Hebdo!
http://www.themoscowtimes.com/news/arti ... 14285.html

A string of at least 69 arrests in France this week on the vague charge of “defending terrorism” risks violating freedom of expression, Amnesty International said:
http://www.amnesty.org/en/news/france-f ... 2015-01-16
wolf07

#490 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by wolf07 »

madner wrote:Da da, kada neko ubije 12 ljudi onda to obicno izazove negativne reakcije.
Jos kada to uradi u ime islama, dobije podrsku od islamske drzave, stvarno ne znam kako to da neko misli da to ima veze sa vjerom. :D
Vidis kako vi lijepo rezonujete kad treba cijeloj vjeri i milijardi ljudi podmetnuti trule jabuke! Ko su ubice? Je li nekad neko medju muslimanima njima dao legitimitet da govore, rade, djeluju, ubijaju u ime islama? Krivica za njihov akt je vrlo brzo individualizirana imenom i prezimenom. I sad je kao bajagi logicno rjesenje da se ismijava cijela vjera!!! Sad je CH u pravu vise nego ikad kad ruglu izvrce cijeli islam. Ponavljam, niko ni prstomne bi mrdnuo da su njihove karikature bile okrenute prema pojedincima ili grupi koja zaista provodi teror. Ne, oni su odlucili da predmet ismijavanja bude cijela vjera, i sto je najgore, po vama je to OK!

To bi otprilike bilo kao kad bi ja sad ubio 12 navijaca FK "Sloboda" iz Tuzle. I kad mene uhvate i ucmekaju, otkriju usput da sam ja navijac npr. FK "Sarajevo". Da li sad treba cijeli klub FK "Sarajevo" i svi njegovi navijaci da snosi krivicu, i da budu predmet ismijavanja ili kritike zbog neceg sto sam JA uradio, iako sam ubistvima u svojoj bolesnoj masti iskonstruisao stvari do nivoa da sam tim nedjelom branio ugled i cast FK "Sarajevo" i nastupio u njegovo ime???

Dakle mozes ti, ja ili bilo ko drugi za sebe reci ili misliti da nastupas u ime nekog ili neceg ali to nema nikakvu pravnu niti bilo kakvu drugu valjanost sve dok taj subjekat svojevoljno ne da legitimitet tebi, meni ili bilo kome drugog da to zaista i radimo. Eto probaj se predstaviti kao Centralna banka Svicarske i smanji kurs svicarskog franka, pa pomozi malo ljudima koji nikad nece vratiti ove kredite kad vec mislis da se tako lako moze govoriti u ime nekog ili neceg!
bogoljub

#491 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by bogoljub »

alanx wrote:Image
Damir Niksic:
Kao neko ko se i sam bavi satirom, preciznije: političkom satirom i neko kome su prije tri-četiri mjeseca već prijetili – jednom smrću od strane nekakvog islamskog radikala iz Zenice sa oznakama ISIL-a na FB stranici (što sam prijavio federalnom MUP-u, a oni me nazvali i rekli da su razgovarali sa dotičnim te da im je on rekao da se šalio), a drugi put fizičkim progonom iz Sarajeva od strane BHT uposlenika, militantnog aktiviste za životinjska prava pasa lutalica s kojim sam se svojenožno anti-teroristički obračunao ispred Doma OS BiH, ja jako dobro znam šta znači kada neko ekstreman ekstremno ne voli tvoju satiru. Kao takav mislim da bi, ako smijem i ako mi kolege dozvole, ja prvi trebao izjaviti: i ja sam Charlie Hebdo!
Ali ne mogu.
Kao prvo – ne mogu ni zamisliti takav strašan pokolj da bi tako olako izjavio tako nešto i time odmah sebe strpao u tu istu sliku, u vijesti, i to… Previše mi je to sve tragično da bih prvo pomislio na sebe. Kao drugo – nikada se nisam bavio tom vrstom satire. Nikada nisam nastojao namjerno i ciljano da povrijedim nečija vjerska, rasna, nacionalna, etnička, ljudska osjećanja jer mislim da to nije smiješno, da je to neukusno i neodgovorno. Ja inače držim da je upravo ta i takva “sloboda” medija uticala da rat devedesetih na ovim prostorima bude mnogo krvaviji i pogubniji po civile nego što je trebao biti. I moram priznati da i dalje ne razumijem kako niti jedan novinar sa ovih prostora nije završio u Hag-u s obzirom da smo svi svjedočili agitpropu nacionalnih medija i njihovoj gotovo kritičnoj ulozi u razaranju društva i proizvodnji nacionalne i vjerske mržnje.
Oprostićete mi ali ja jednostavno ne vidim sebe u svoj toj arogantnoj monstruoznosti raspojasanih medija i terorista. Nije to moj par rukava. Moj mozak ne može da pojmi toliku količinu mržnje, animoziteta i ekstremizma.
Ali me čudi otkud baš Klix da organizuje taj performans sa tom izjavom kada baš oni nikako ne mogu biti nalik na Charlie Hebdo iz jednostavnog razloga: jer da je Charlie Hebdo imao odred ljutih policajaca iz RS-a u kancelarijama – sve bi bilo mnogo drugačije za onu dvojicu terorista. A i sami Klix-ovci bi trebali priznati da bi u nedajbože sličnoj situaciji gledali na one policajce ko ozebli u sunce.
:thumbup: :bih: :thumbup:
Mračajski proto

#492 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Mračajski proto »

Nije Čarli već Šarli. :oops: Gdje je onaj idiot što je na TV-u mlatio da je satira najveće zlo? :lol:
Leo_alfa

#493 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Leo_alfa »

wolf07 wrote:To bi otprilike bilo kao kad bi ja sad ubio 12 navijaca FK "Sloboda" iz Tuzle. I kad mene uhvate i ucmekaju, otkriju usput da sam ja navijac npr. FK "Sarajevo". Da li sad treba cijeli klub FK "Sarajevo" i svi njegovi navijaci da snosi krivicu, i da budu predmet ismijavanja ili kritike zbog neceg sto sam JA uradio, iako sam ubistvima u svojoj bolesnoj masti iskonstruisao stvari do nivoa da sam tim nedjelom branio ugled i cast FK "Sarajevo" i nastupio u njegovo ime???
Tada bi taj klub FK Sarajevo s razlogom nosio etiketu kluba sa agresivnim navijacima. Ne opravdan razlog, ali i dalje veoma jak. Isto je i sa Islamom, iskreno nije bas da nema razloga zasto veliki broj ljudi smatra Islam agresivnom i opasnom ideologijom, masa manijaka im pokazuje da je tako.
A druga stvar je sto vecina muslimana u stvari s tim nema veze, medjutim po mom misljenju je veoma slab stav manjeg otpora koji upravo veci broj muslimana bira time sto trazi neku svjetsku pravdu i izjednacavanje kriterija prema svima (sto nije pogresno, nego ne djeluje efikasno). Umjesto da fino "pometu ispred svojih vrata", odnosno ograde se od zlocina i osude isti, a u vezi toga postoji drugi problem jer nema odredjenog autoriteta kao sto je recimo papa rimokatolicima, pa da mogu reci kako to u stvari nije blisko ucenjima Islama. Da se ne radi o pojedinim slucajevima, vjerovatno bi bilo lakse pricati o svemu vezano za ovakve teme, medjutim dok god se skoro redovno manijaci ubijaju (i ubijaju druge) u ime boga predstavljajuci se kao muslimani, Islam ce nositi etiketu agresivne i opasne ideologije.
bogoljub

#494 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by bogoljub »

insomnia78

#495 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by insomnia78 »

wolf07 wrote:
dale cooper wrote:

?
Kad kazes "sta god" mislis na ubistvo 14 ljudi?
wolf07

#496 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by wolf07 »

insomnia78 wrote: Kad kazes "sta god" mislis na ubistvo 14 ljudi?

Odnosilo se na recenicu "Pred terorom nema uzmicanja"! Ispade da je teror jedina stvar koja podrobno, istancano i jedino tacno opisuje islam. Kako ne shvatate da su zlocin u Parizu izveli pojedinci, ljudi sa imenom i prezimenom. Najveca, ili barem jedna od najvecih tekovina demokratije i Zapadne civilizacije uopste je individualizacija krivice za zlocin. Vjestice su po Evropi ganjane u Srednjem vijeku i sta god vi sad rekli moj osjecaj je da koliko imbecili poput ove dvojice nanose stetu muslimanima, isto tako stetu pomenutoj demokratiji i Zapadnoj civilizaciji nanosi CH svojim karikaturama ovakve kakve su.
Ja sam vec vise puta ponovio, nikakav probem ne bi bio da su kao predmet ismijavanja postavili nekog neimenovanog teroristu, bin Ladena, Baghdadija... ali kad karikiraju Bozijeg poslanika kako onda neko ima obraza reci da je meta provokacije bio radikalni i deformisani islam kakvog zastupaju ISIL-delije? Meta je u tom slucaju islam kao vjera i muslimani koji se ne odricu svoje vjere ma kako i koliko vi to sad maskirali.
belfy

#497 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by belfy »

ako vec ides na individualizaciju onda vjeru ne trebas islam zvati islamom, nego kao komsije nam - muhamedanskom vjerom, jer, ipak je poceo od muhameda. to je ta logika, jel tako?
dale cooper

#498 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by dale cooper »

wolf07 wrote:
insomnia78 wrote: Kad kazes "sta god" mislis na ubistvo 14 ljudi?

Odnosilo se na recenicu "Pred terorom nema uzmicanja"! Ispade da je teror jedina stvar koja podrobno, istancano i jedino tacno opisuje islam. Kako ne shvatate da su zlocin u Parizu izveli pojedinci, ljudi sa imenom i prezimenom. Najveca, ili barem jedna od najvecih tekovina demokratije i Zapadne civilizacije uopste je individualizacija krivice za zlocin. Vjestice su po Evropi ganjane u Srednjem vijeku i sta god vi sad rekli moj osjecaj je da koliko imbecili poput ove dvojice nanose stetu muslimanima, isto tako stetu pomenutoj demokratiji i Zapadnoj civilizaciji nanosi CH svojim karikaturama ovakve kakve su.
Ja sam vec vise puta ponovio, nikakav probem ne bi bio da su kao predmet ismijavanja postavili nekog neimenovanog teroristu, bin Ladena, Baghdadija... ali kad karikiraju Bozijeg poslanika kako onda neko ima obraza reci da je meta provokacije bio radikalni i deformisani islam kakvog zastupaju ISIL-delije? Meta je u tom slucaju islam kao vjera i muslimani koji se ne odricu svoje vjere ma kako i koliko vi to sad maskirali.
Ta moja rečenica se odnosti na teror globalno, bez obzira ko ga izvodi. Žalosna činjenica je naravno da
se zadnjih godina terorizam povezuje uglavnom sa ljudima koji sebe nazivaju predstavnicima islama, bez
obzira koliko to bilo paradoksalno.

Zašto kažem da su meta ovih karikatura radikalni i deformisani islam? Zato što su oni, htjeli to priznati ili ne,
najglasniji, jer sa svojim djelima i povezivanjem sa islamom stvaraju u ostatku svijete iskrivljenju
i pogrešnu sliku o islamu kao nasilnoj religiji. Ne pomaže ni činjenica da ostali, normalni i miroljubivi
muslimani šute, ili još gore na neki način (indirektno ili direktno) odobravaju ili opravdavaju ovo što rade
radikalne skupine, vjerovatno rezonojući (kao ti) da je napad na njih napad i na sve muslimane svijeta i islam kao religiju.
Što naravno nije istina. Ako kažeš da ubistvo nije odgovor na karikature i da radikalni islamisti ne govore
u tvoje ime, ne čini te ništa manjim muslimanom. Čak štoviše, time se pokazuje da je islam zaista religija
mira i oprosta, kao što svi pravi vjernici i tvrde.
Tiger 033

#499 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by Tiger 033 »

Image
wolf07

#500 Re: Jeste li ili niste Čarli

Post by wolf07 »

belfy wrote:ako vec ides na individualizaciju onda vjeru ne trebas islam zvati islamom, nego kao komsije nam - muhamedanskom vjerom, jer, ipak je poceo od muhameda. to je ta logika, jel tako?
Logika i ovo sto si napisao nemaju ni jednu jedinu dodirnu tacku! Da bih sad dokazao nekome ko ovo iz citata zove "logicnim" trebalo bi poceti raditi s njim ili njom naporno i dugo za sta ja nemam ni vremena a ni volje. Al' eto za pocetak pogledaj malo sta su to premise, sta je konkluzija i kako se do nje dolazi. Kad je konkluzija tacna..... Imaces puno posla u svakom slucaju.
Post Reply