Zadnja posta Orasje ili?

Mister Yes

#476 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Mister Yes »

KatarinaKosaca wrote: Ko je tebe spomenuo? Ne znam uopće ni da li jesi blizak vlasti. Prije mi ličiš na studenta, učenika ili tako nešto, jer o poslovanju ne znaš ništa.. tako da ne mislim da jesi blizak vlasti... Nikoga ja etiketirala nisam, samo sam rekla da su mi se uvijek gadili ljudi bliski vlasti i da jesu svi kao ispod štanc mašine kovani..
:lol: Znači, odgovaraš na moj post i kažeš

"Ozbiljne su to stvari i vrzino kolo koje vrlo jednosmerno i tendenciozno posmatrate, tražeći svako moguće opravdanje za vlast. I to mi se gadi. Uvijek su mi se gadili ljudi bliski vlasti, ne znam zašto. Još od onog sistema. Valjda su svi istog mentalnog sklopa."

Znači po tvom mišljenju ja jednosmjerno i tendenciozno posmatram jer tražim opravdanje za vlast. I to se tebi gadi. I uvijek su ti se gadili ljudi bliski vlasti

Ali ne govoriš meni? :lol:

Zato ja izbjegavam rasprave sa ženama na forumu. Hvala ti što si me podsjetila :thumbup:
don vito

#477 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by don vito »

kandelabar wrote:penzionisanja raznoraznih po povoljnijim uslovima pare se samo crpe iz budzeta i sad ubaci jos 900korisnika novih..
Nije ljudima zamjerit, vidjeli kako je SDA zaposlila tokom novembra samo u administraciji Kantona Sarajevo 63 svoj clana, jos oko 200 u ostatku Federacije. Uprkos dogovoru sa koalicionim partnerima o moratoriju zaposljavanja na budzet. Da ne spominjemo povlastene i prijevremene penzije za 35-godisnjake, takodjer na inicijativu SDA.
Zato je malo licemjerno od ovih radnika iz Tuzle traziti da prihvate zakone trzisne ekonomije a ne postavljati pitanje efikasnosti, placa, brojnosti javnog sektora - od obrazovanja, pravosudja, odbrane do administracije.
HM 2011

#478 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by HM 2011 »

vade_mecum wrote:ok ako je tako samo kako su se zaposlili silni ljudi iz drugih propalih firmi. ne rade valjda svi na crno, a i drzavi je valjda u interesu da se placaju doprinosi?
Rade u privatnom sektoru - plate od oko 300-400 KM obuća, i malo više drvoprerada (azvisnosti kod koga, gdje i šta rade)....

Hemijska industrija nema jako razvijen privatni sektor (detrdženti etc... - ima nešto autokozmetike, parfimirani sapuni i sredstva za čišćenje na bazi alkohola - koliko ja znam) - tako da struka baš i nije korisna - podložni su prekfalifikaciji....
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#479 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by KatarinaKosaca »

vade_mecum wrote:ok ako je tako samo kako su se zaposlili silni ljudi iz drugih propalih firmi. ne rade valjda svi na crno, a i drzavi je valjda u interesu da se placaju doprinosi?
Neki su posudili pa sami platili da odu u penziju, onda tužili firmu, na primjer u Sarajevu u jednoj firmi namjenske industrije su uposlenici tužili firmu, a radili na pijaci i zvanično uzimali bolovanje. Onda malo sjede u firmi i čekaju. A čekaju irački dug da zovu advokata, jer su već imali presude da naplate. Takvih slučajeva je puno. Do 2009 si mogao ići, a da firmi ostaje dug, od 2009 više nisi slobodan da ideš. Zato je bolje pri zapošljavanju, ako nisi siguran u poslodavca reći mu "Hajdemo malo bez prijave da počnem.. ", ne možeš zaglaviti, a njemu će odgovarati. Jer ako ti je prosječna plaća 850KM, p+d na to su 670KM, neka ti ne da 3 mjeseca ni plaću ni to, ne možeš se ni čupati jer si u dubiozi 2 milje..
vjesticanametli

#480 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by vjesticanametli »

dajte ba vise ......kako se zaposle drugi u privatnom sektoru.....ovom narodu samo daj da sere i pusi i jadikuje.....eto prihvatili su pomoc i opet ĐŽabaluk i opet sve isto...........trazite druge poslove i mrdnite guzicu ....lakse je vikat lopovi vlada ovo ono .....koji gmaz trebas biti da duras tolike godine i znas da nista ne valja i kurcem ne mrdnes da se mjenjas ......ajmooooooooooo vlada dole gore drz nedaj ...... vrzino kolo.....
vade_mecum

#481 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by vade_mecum »

HM 2011 wrote:
Rade u privatnom sektoru - plate od oko 300-400 KM obuća, i malo više drvoprerada (azvisnosti kod koga, gdje i šta rade)....

Hemijska industrija nema jako razvijen privatni sektor (detrdženti etc... - ima nešto autokozmetike, parfimirani sapuni i sredstva za čišćenje na bazi alkohola - koliko ja znam) - tako da struka baš i nije korisna - podložni su prekfalifikaciji....
da preformulisem pitanje: hocu da promjenim posao jer mi je firma otisla u qrac s tim da zadnja dva mjeseca nisam primio platu niti mi je uplaceno penziono i zdravstveno. da li to znaci da ni jedna firma nece moci sklopiti sa mnom ugovor o radu dok se ne izmire ta dva mjeseca? ako je odgovor da, koji zakon to regulise?
palermo

#482 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by palermo »

A dobro Kate,ako je tako, a mislim da jeste tako, zar ne bi bilo ispravno da se traži da se zakon izmijeni i da radnici prestanu biti zatočenici neisplaćenih obaveza ?........A ja ne vidjeh da itko to traži, a i predmijevam zašto nitko ne traži
don vito

#483 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by don vito »

vjesticanametli wrote:trazite druge poslove i mrdnite guzicu ...koji gmaz trebas biti da duras tolike godine i znas da nista ne valja i kurcem ne mrdnes da se mjenjas ...
Ovo kopirati i "paste-ti" budzetlijama kad uskoro krenu njihovi strajkovi. :izet:
Cherry-Cherry

#484 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Cherry-Cherry »

Dobar je to zakon, nije do zakona. Zakonom su se trebali natjerati poslodavci da plaćaju doprinose, jer u suprotnom radnici ih tuže, dobiju na sudu i onda se firmi blokira račun, pa mora da plati. :) Al u praksi je drugačije. Radnici tuže, dobiju presudu u svoju korist i kraj priče. Nema blokiranja računa.

A zna se ko postavlja sudije. A zna se i kako oni, koji postavljaju sudije, dolaze na vlast. Zna se ko glasa. :-D
vade_mecum

#485 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by vade_mecum »

palermo wrote:A dobro Kate,ako je tako, a mislim da jeste tako, zar ne bi bilo ispravno da se traži da se zakon izmijeni i da radnici prestanu biti zatočenici neisplaćenih obaveza ?........A ja ne vidjeh da itko to traži, a i predmijevam zašto nitko ne traži
ako je tako ja fakat nisam znao iz razloga sto se to nikada nije ni potenciralo kao problem. mislim, ako ti je firma rasturena kakve su sanse da ce ponovo zaziviti? najgore od svega je sto na ovim slikama ima pravo mladog svijeta (cetrdesete godine) koji bi bilo sposobni raditi manje-vise u svakoj grani privrede, uz manje ili vise doedukacije. ali lakse je valjda imati ovakav zahtjev:
Radnici traže da im se uveže radni staž, da se pokrene proizvodnja i da se u budžet TK uvrsti stavka o isplati materijalne pomoći u vrijeme nezaposlenosti.
i ja bi da karam scarlet johansson ali ne ide.
vjesticanametli

#486 Re: Zadnja posta Orasje ili?

don vito wrote:
vjesticanametli wrote:trazite druge poslove i mrdnite guzicu ...koji gmaz trebas biti da duras tolike godine i znas da nista ne valja i kurcem ne mrdnes da se mjenjas ...
Ovo kopirati i "paste-ti" budzetlijama kad uskoro krenu njihovi strajkovi. :izet:
tesko da ce ti zohari biti u slicnoj situaciji kao ovi ljudi, regresi plate i kiseline za nerad .....ma drzava za covjeka
palermo

#487 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by palermo »

vjesticanametli wrote:
don vito wrote:
tesko da ce ti zohari biti u slicnoj situaciji kao ovi ljudi, regresi plate i kiseline za nerad .....ma drzava za covjeka
Ma nevezano za ovu priču o Orašju, ali ko su ti žohari? Policajci,medicinski radnici,prosvjetni radnici........meni je teško razumjeti ovakav odium prema tim,jelte budžetlijama
vivaldi

#488 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by vivaldi »

palermo wrote:ali ko su ti žohari?
javna preduzeca i administracija
kandelabar

#489 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by kandelabar »

KvaziExpert wrote:
Radnici stigli pred zapaljenu zgradu bivše Vlade TK. Zadržali se oko pola sata i razišli. Razočarani što ih niko nije dočekao, niti vlasti, niti sugrađani. Poručuju - protesti će biti nastavljeni.
I uzeli su ono 220+180 sto im je covjek davao u subotu,dakle,sindikat nije bio mudar pa da sacuva ljude od protesta i smrzavanja na današnji dan,postigli bi isto da su se jutros vratili kucama,a bili bi u toplom i suhom
don vito

#490 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by don vito »

palermo wrote:
Ma nevezano za ovu priču o Orašju, ali ko su ti žohari? Policajci,medicinski radnici,prosvjetni radnici........meni je teško razumjeti ovakav odium prema tim,jelte budžetlijama
Svi pobrojani + pravosudje, administracija, javna monopolska preduzeca. Oni koji imaju kolektivne ugovore koji im garantuju primanja daleko iznad realnog sektora od kojeg zive. Ovi zohari vec su odvukli zemlju u finansijsku dubiozu, natjerali vlast da stegne realni sektor i ugasi hiljade radnih mjesta u privatnim formama. Ako to znas, a platu ne primas iz budzeta vrlo je lako razumjeti odium prema budzetlijama.
vjesticanametli

#491 Re: Zadnja posta Orasje ili?

:-D :D
palermo

#492 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by palermo »

don vito wrote:
palermo wrote:
Svi pobrojani + pravosudje, administracija, javna monopolska preduzeca. Oni koji imaju kolektivne ugovore koji im garantuju primanja daleko iznad realnog sektora od kojeg zive. Ovi zohari vec su odvukli zemlju u finansijsku dubiozu, natjerali vlast da stegne realni sektor i ugasi hiljade radnih mjesta u privatnim formama. Ako to znas, a platu ne primas iz budzeta vrlo je lako razumjeti odium prema budzetlijama.
Ma da ih ukinemo :D .

Kako god, meni je dosadilo da raspravljam sa vama anarhistima......
vjesticanametli

#493 Re: Zadnja posta Orasje ili?

necemo ih odmah ukinuti ....prvo cemo prosetati do orasja
Akibh

#494 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by Akibh »

palermo wrote:
don vito wrote:
palermo wrote:

Bezveze ti je prica.
Ako nemam rijeci hvale za javni sektor odma anarhista?
Kljuc problema jeste u tom sektoru, ako ga iko ikad rijesi, rastjera neradnike, smanji plate i svede ga na prihvatljiv i odrziv broj, ostace neka para i za privredu
palermo

#495 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by palermo »

vjesticanametli wrote:necemo ih odmah ukinuti ....prvo cemo prosetati do orasja
Šta god hoćeš,ali pričao tome protivv koga sam ili protiv čega sam a nikada za šta sam i kako ću to postići je neproduktivna. Svaka odluka ima svoje posljedice,može se i zdravtsvo privatizovati, može se smanjiti i broj policajaca,samo se treba stvoriti konzensuz da pristajemo na posljedice.......
palermo

#496 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by palermo »

Akibh wrote:
Bezveze ti je prica.
Ako nemam rijeci hvale za javni sektor odma anarhista?
Kljuc problema jeste u tom sektoru, ako ga iko ikad rijesi, rastjera neradnike, smanji plate i svede ga na prihvatljiv i odrziv broj, ostace neka para i za privredu
Ma nije bolan,ključ je u političkoj nestabilnosti koja ne dozvoljava da privučemo investicije........
kamen spoticanja

#497 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by kamen spoticanja »

KvaziExpert wrote:
Radnici stigli pred zapaljenu zgradu bivše Vlade TK. Zadržali se oko pola sata i razišli. Razočarani što ih niko nije dočekao, niti vlasti, niti sugrađani. Poručuju - protesti će biti nastavljeni.
Pokušali su animirati demobilisane borce i ostale građane Tuzle i prijetili rusenjem zgrade vlade TK...no nije bilo zainteresovanih
Ocito mirnes i veliki boss iz sarajeva imaju neku zurbu
don vito

#498 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by don vito »

palermo wrote:
don vito wrote:
palermo wrote:

Ma jok, samo njihova primanja uskladiti sa realnim sektorom i prihodima u budzet. I meni dosadilo raspravljati sà budzetlijama koji se sluze populizmom (uvijek se u prvi plan stavljaju siroti ucitelji, ljekari, policajci) i mijenjaju teze pricama o "ukidanju" javnog sektora.
palermo

#499 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by palermo »

don vito wrote:
Ma jok, samo njihova primanja uskladiti sa realnim sektorom i prihodima u budzet. I meni dosadilo raspravljati sà budzetlijama koji se sluze populizmom (uvijek se u prvi plan stavljaju siroti ucitelji, ljekari, policajci) i mijenjaju teze pricama o "ukidanju" javnog sektora.
Pa to su ti budžetlije,gro budžetlija....ljudi čija su zanimanja potrebna ovoj zemlji ( doduše,vidim da je i to upitno)...to su ti tvoji žohari.....
starisalko

#500 Re: Zadnja posta Orasje ili?

Post by starisalko »

vade_mecum wrote:
palermo wrote:A dobro Kate,ako je tako, a mislim da jeste tako, zar ne bi bilo ispravno da se traži da se zakon izmijeni i da radnici prestanu biti zatočenici neisplaćenih obaveza ?........A ja ne vidjeh da itko to traži, a i predmijevam zašto nitko ne traži
ako je tako ja fakat nisam znao iz razloga sto se to nikada nije ni potenciralo kao problem. mislim, ako ti je firma rasturena kakve su sanse da ce ponovo zaziviti? najgore od svega je sto na ovim slikama ima pravo mladog svijeta (cetrdesete godine) koji bi bilo sposobni raditi manje-vise u svakoj grani privrede, uz manje ili vise doedukacije. ali lakse je valjda imati ovakav zahtjev:
Radnici traže da im se uveže radni staž, da se pokrene proizvodnja i da se u budžet TK uvrsti stavka o isplati materijalne pomoći u vrijeme nezaposlenosti.
i ja bi da karam scarlet johansson ali ne ide.
Probaj sa africkom sljivom mozda te krene
Post Reply