Ako se donese građanski Ustav koje mehanizme zaštite će imati manji narodi od preglasavanja?lua wrote:
Evo da ti i ja, građanski, odgovorim. Bosna i Hercegovina ima Ustav, odnosno Aneks IV Daytonskog mirovnog sporazuma, koji kao takav nije građanski. On je oktroiran i njegov rok trajanja je istekao davno. Dakle, prije no što krenemo pričati o novom ustroju Bosne i Hercegovine, prvenstveno bismo narodu Bosne i Hercegovine trebali dati priliku da dobije građanski Ustav po kome svi imaju jednaka prava i slobode. Tek tada treba pitati isti taj narod u BiH da li se slaže sa daljom decentralizacijom BiH (koju inače zastupaju samo etnonacionalne i fašistoidne stranke i političari u BiH).
4 federativne jedinice podrazumijevaju mnogo više troškova, te umjesto suženja administrativnog aparata, mi bismo došli u situaciju da unutar BiH imamo 4 državolike strukture, koje bi imale svoja zakonodavna i izvršna tijela, čak i vlastito sudstvo, što na koncu vodi do apsolutnog oduzimanja državnosti Bosni i Hercegovini. Država Bosna i Hercegovina, kao jedina međunarodno priznata struktura od svih navedenih, bi lagano gubila na svojoj legitimnosti, dok se kroz nekoliko desetljeća dotične federativne jedinice jedna po jedna ne bi cijepale od Bosne i Hercegovine.
Dakle umjesto ozbiljnih promjena nacionalističke partije zagovaraju dobrotvorno taljenje, koje bi se savršeno uklopilo u tu ideju o trećem identitetu, sve to pod velom dobrobiti Hrvata u BiH, a suštinski samo da bi svako imao svoje sudije, svoje policajce, svoje zakonodavce, koji se jedni drugima ne bi smjeli petljati u posao, pa bi na koncu te 4 strukture zastranjene, i ojađene čupale dinar iz zajedničkog budžeta naše države. Oduzimanjem nadležnosti državi Bosni i Hercegovini, ćutke pristajemo na njenu eventualnu podjelu, koju nacionalističke partije, onako lijepo upakovanu u diplomatska rješenja svakako priželjkuju. I da, ovdje mislim i na bošnjačke i na srpske i na hrvatske stranke.
Prije nego što se uopće krene pričati o bilo kakvom ustroju, rastroju ili bilo čemu drugom vezanom za BiH, prvenstveno se konačno treba osigurati da do izražaja dođe volja naroda, a ne političkih elita. A zadržavanje Daytonskog ustava nije rješenje, jer ako i želiš da Bosnu i Hercegovinu neko cjepka, onda joj prvo iz Ustava oduzmi "teritorijalni integritet" i suverenitet, pa se onda time bavi. Inače, sve odluke takvog kalibra su međunarodnopravno neodržive, da ne kažem čisto protuustavne i apsolutno fašističko tandaranje.
Trebalo bi samo prestati lagati ljude i ne govoriti o četiri teritorijalne jedinice, o dragi rukovodioci, glasači, ljubitelji SDA partije, i lijepo reći da SDA zastupa ideju trećeg entiteta u BiH. Ako i dalje ljudi koji preferiraju floskulu "Glasaj za mog, bolje da me moj krade, nego njihov" odluče da glasaju za nacionalne stranke, neka budu svjesni da će živjeti u državi koja tek tada više nikako neće funkcionisati.
A imamo i Ostale, koji su apsolutno obespravljeni unutar ove države. Možda bismo trebali pokazati malo građanske solidarnosti i zapitati se da li je ovo ovako kako je zaista dobro, fer i pošteno.
Bosnu i Hercegovinu upoređivati s Jugoslavijom je notorna glupost.
Znaš li ti zašto se uopšte izvršava decentralizacija i federalizacija jedne države? Jesi li svjesna da Belgiju, Švicarsku , Njemačku i boga pitaj koliko još država nazivaš fašističkim i nacionalističkim
Jel' tebi ide u glavu da je jedan narod preglasan nekoliko puta, aaaalooooooo pod tom istom krinkom građanstva u Federaciji?
Ostali su obespravljeni, pobogu, jer su Ostali. Ovo je zemlja tri naroda, oni ne pripadaju niti jednom. Nije BiH jedina takva zemlja na svijetu.
I zašto je glupost porediti Jugoslaviju i BiH, ne pravi se luda, to su dvije multinacionalne države koje su imale/imaju baš i iste nacije a i vremenska diskrepanca između te dvije je mali. Itekako se mogu porediti.
Ovakvi nacionalisti poput @lua će sjebati ovu državu i sjebaju je , pogledaj samo Dodika, ista priča samo na nivou RS.