Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika BiH?!
-
arslanbey
#476 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
sumnjam,ali samo t
- JohnnyS
#477 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Drinski wrote:A koliko drze do kršćanskih vrijednosti i kakva je uloga crkve u javnom (dakle, ne govorim o vjerskom, nego bas ovom javnom) zivotu?JohnnyS wrote: Tamo su deklarativni protestanti. Koliko su praktični vjernici i koliko im Isus u životu znači, nek netko iz dijaspore posvjedoči.
Sigurno manje nego u Iranu gdje vijeće mudraca sve prvo pogleda je li u skladu s Kuranom pa ako jest tek onda dozvoljava. Uzeo sam Iran kao primjer jer se za razliku od arapskih kvazidržava radi o jednoj od najstarijih civilizacija na svijetu. Da ne bude da sam islamofob, uzmimo primjer susjedne Hrvatske gdje Sveta Majka Crkva žari i pali ko u Saudijskoj Arabiji - da se stado i njihovi pastiri brinu za rad i napredak koliko su se upeli da uklešu u kamen da je brak zajednica muškarca i žene ne bi bili rekorderka po broju uzastopnih godina u recesiji s kleptomanskom oligarhijom pred čijim se umijećem klepanja ovi naši u vlasti mogu sakriti...
- animals
#478 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Minimalno, vise manje ostala je samo jos tradicija...Drinski wrote:A koliko drze do kršćanskih vrijednosti i kakva je uloga crkve u javnom (dakle, ne govorim o vjerskom, nego bas ovom javnom) zivotu?JohnnyS wrote: Tamo su deklarativni protestanti. Koliko su praktični vjernici i koliko im Isus u životu znači, nek netko iz dijaspore posvjedoči.
-
Drinski
#479 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Prvo si tvrdio nikako, a sada treba mjeriti, jel tako?JohnnyS wrote: Sigurno manje nego u ...
OK. Usporedi Italiju i Maleziju, u pogledu pristupa vjeri.
Last edited by Drinski on 04/06/2014 16:16, edited 1 time in total.
- JohnnyS
#480 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
say_cheese wrote:I kao primjer modernog sekularnog drustva, naveo si tri kraljevineJohnnyS wrote:... Kao npr. u Švedskoj, Danskoj, Norveškoj... Nitko nije religiju zabranio, samo su je stanovnici odbacili kao relikt prošlosti i krenuli naprijed...u 21. vijeku kralju dupe ljube i dio poreza se njemu u dzep slijeva
sve i da su krenuli, nisu daleko stigli
Kralj je svugdje u Europi najobičnija maskota, školski primjer produkta konzumerističkog društva gdje podanici troše para i para ne bi li kupili šolju sa slikom kraljevske bebe. Izvrsna zamjena za jednako beskorisnog "predsjednika" kojeg u tim državama nemaju. Neznatno skuplji, a nema potrošnje kad se inaguira neka "obična" osoba kao novi predsjednik. Ne brini ti, da neki Olaf izračuna da mu je kraljevska obitelj dugoročno veći trošak nego korist brzo bi oni dobili podaničku nogu u kraljevsko dupe...
-
Drinski
#481 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
A zasto ste okrenili temu na religiju? nekako mi se cini da Vas tamo na religiji niko ne cita, pa došli na politiku.
- JohnnyS
#482 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Drinski wrote:A zasto ste okrenili temu na religiju? nekako mi se cini da Vas tamo na religiji niko ne cita, pa došli na politiku.
Pa sve je počelo s tvojim upisom gdje pitaš smeta li ljudima islam ili religija općenito. Dakle ti si skrenuo temu...
-
Bodkin
#483 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Tebi je doslovno svaki odgovor isti. Pitanje nebitno. Da, religiju treba ograniciti na crkvu/dzamiju i kucu. Religiji nema mjesta u javnom zivotu. Nije ovo srednji vijek. Uoravo zato su vaznost religije i razvijenost zemlje u negativnoj korelacijoOpetja033 wrote:Ti pojma nemas sta je sekularna drzava. To cemu ti pozivas je diktatura i agresivni ateizam. Srecom ta vremena su davna proslost. Dobrodosli u demokratiju. Ako vam se ne svidja, pravac Kuba ili Sj. Koreja. Tamo mozete naci istomisljenike za vase bolesne ideje.JohnnyS wrote:Drinski wrote:@objektivni, Mek karti
A jel vi imate nešto protiv Islama ili religije općenito?
Religija nije nužno loša stvar, ali kad ima limitirani utjecaj. Jer čim ima prevelik utjecaj u društvu, to društvo ne da stagnira već nazaduje. Kao Europa u srednjem vijeku ili kao pojedine muslimanske zemlje danas. Religiju treba ograditi, ograničiti je na vjerske objekte i domove pobožnih ljudi, a javni život strogo sekularizirati.
Sent from my GT-S7580 using Tapatalk
- say_cheese
#484 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Prije tri dana masovni protesti u Spaniji, samo u Madridu ih izaslo 20.000 na ulice u znak protesta protiv kraljevine. I ti zaista mislis, da ce se njihov zahtjev uvaziti, da ce princ Filip ili kako se vec zove, dobrovoljno odustati? Mozda svakom demonstrantu pokloni po jednu soljuJohnnyS wrote: Kralj je svugdje u Europi najobičnija maskota, školski primjer produkta konzumerističkog društva gdje podanici troše para i para ne bi li kupili šolju sa slikom kraljevske bebe. Izvrsna zamjena za jednako beskorisnog "predsjednika" kojeg u tim državama nemaju. Neznatno skuplji, a nema potrošnje kad se inaguira neka "obična" osoba kao novi predsjednik. Ne brini ti, da neki Olaf izračuna da mu je kraljevska obitelj dugoročno veći trošak nego korist brzo bi oni dobili podaničku nogu u kraljevsko dupe...
-
Bodkin
#485 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Jos pale vjestice i pozivaju na oslobodjenje jeruzalemaDrinski wrote:A koliko drze do kršćanskih vrijednosti i kakva je uloga crkve u javnom (dakle, ne govorim o vjerskom, nego bas ovom javnom) zivotu?JohnnyS wrote: Tamo su deklarativni protestanti. Koliko su praktični vjernici i koliko im Isus u životu znači, nek netko iz dijaspore posvjedoči.
- say_cheese
#486 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Bodkin wrote: Tebi je doslovno svaki odgovor isti. Pitanje nebitno. Da, religiju treba ograniciti na crkvu/dzamiju i kucu. Religiji nema mjesta u javnom zivotu. Nije ovo srednji vijek. Uoravo zato su vaznost religije i razvijenost zemlje u negativnoj korelacijo
Obama polaze predsjednicku zakletvu, JAVNO, polaze je na bibliju ... i nikom nista.

- Opetja033
#487 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Pa naravno da je odgovor isti kada su i komentari islamofoba/agresivnih ateista - isti i preslikani jedan od drugog. Dakle: pravac Sjeverna Koreja ili Kuba pa tamo prosipajte svoje jednoumlje. Mi ZIVIMO u sekularnoj i demokratskoj drzavi. Meni kao gradjaninu niko nece ogranicavati slobode.Bodkin wrote:Tebi je doslovno svaki odgovor isti. Pitanje nebitno. Da, religiju treba ograniciti na crkvu/dzamiju i kucu. Religiji nema mjesta u javnom zivotu. Nije ovo srednji vijek. Uoravo zato su vaznost religije i razvijenost zemlje u negativnoj korelacijoOpetja033 wrote:Ti pojma nemas sta je sekularna drzava. To cemu ti pozivas je diktatura i agresivni ateizam. Srecom ta vremena su davna proslost. Dobrodosli u demokratiju. Ako vam se ne svidja, pravac Kuba ili Sj. Koreja. Tamo mozete naci istomisljenike za vase bolesne ideje.JohnnyS wrote:
Religija nije nužno loša stvar, ali kad ima limitirani utjecaj. Jer čim ima prevelik utjecaj u društvu, to društvo ne da stagnira već nazaduje. Kao Europa u srednjem vijeku ili kao pojedine muslimanske zemlje danas. Religiju treba ograditi, ograničiti je na vjerske objekte i domove pobožnih ljudi, a javni život strogo sekularizirati.
Sent from my GT-S7580 using Tapatalk
Vasi se nastojanja ogranicavanja vjere kose sa elementarnim tackama europske povelje o ljudskim pravima, tj dijelu koji govori o slobodi vjerovanja. To cemu vi pozivati nema veze sa sekularizmom vec sa rigidnim, agresivnim ateizmom koji nema mjesta u demokratskim drustvima.
Doduse @Johnny se izvukao zadnjim komentarom i njegov stav mogu postovati iako se ne slazem sa njim.
-
Bodkin
#488 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Opetja033 wrote:
Te
Pa naravno da je odgovor isti kada su i komentari islamofoba/agresivnih ateista - isti i preslikani jedan od drugog. Dakle: pravac Sjeverna Koreja ili Kuba pa tamo prosipajte svoje jednoumlje. Mi ZIVIMO u sekularnoj i demokratskoj drzavi. Meni kao gradjaninu niko nece ogranicavati slobode.
Vasi se nastojanja ogranicavanja vjere kose sa elementarnim tackama europske povelje o ljudskim pravima, tj dijelu koji govori o slobodi vjerovanja. To cemu vi pozivati nema veze sa sekularizmom vec sa rigidnim, agresivnim ateizmom koji nema mjesta u demokratskim drustvima.
Doduse @Johnny se izvukao zadnjim komentarom i njegov stav mogu postovati iako se ne slazem sa njim.
Mi zivimo u demokratiji ali ne i u sekularnom drustvu. Dalje, ako ja mogu na kubu bujrum i ti u iran pa prosipaj svoju teokratiju. Dakle iako nismo u sekularnoj drzavi, sloboda govora mi i dalhe daje pravo da kazem da religija zaglupljuje i da je nazadna i da ostanem ovdje
- animals
#489 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Opetja033 wrote:
Pa naravno da je odgovor isti kada su i komentari islamofoba/agresivnih ateista - isti i preslikani jedan od drugog. Dakle: pravac Sjeverna Koreja ili Kuba pa tamo prosipajte svoje jednoumlje. Mi ZIVIMO u sekularnoj i demokratskoj drzavi. Meni kao gradjaninu niko nece ogranicavati slobode.
Nije religija problem..vec je problem kad se pocne petljati u javni zivot..normalno da se ne treba zabranjivati, svacije je pravo da vjeruje u sta hoce..zasto svi udaraju po Islamu u BIH najvise..pa neka struja u medju Bosnjacima jako strijemi da Bosna postane Islamska drzava..od pravljenja dzamija na svaka dva metra, naseljavanja ako je i istina imalo, neki Arapa po nekim zabitima..kandidovanju bivseg reisa za predsjednika Bosnjaka itd..e to onda vise nije sekularna drzava..
- Opetja033
#490 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Kakvo parcijalno citanje onoga sto sam napisao (polazim da je to u pitanju, jer te smatram inteligentnim forumasem). Naravno da zivimo i u demokratiji i u sekularnom drustvenom uredjenju. Nije moj problem sto odredjeni "sekularisti" izmisljaju svoje definicije tog pojma a u sustini im se svodi prica na to da prisilno ogranicavaju djelovanje vjere i vjernika.Sta je sekularna drzava? Skandinavske zemlje gdje se proslave zavrsetka skolske godine u javnim skolama obiljezavaju u crkvama? Gdje djeca u javnim skolama slave krscanske svece? Ili SAD gdje predsjednik polaze zakletvu na Bibliji?Bodkin wrote:Opetja033 wrote:
Te
Mi zivimo u demokratiji ali ne i u sekularnom drustvu. Dalje, ako ja mogu na kubu bujrum i ti u iran pa prosipaj svoju teokratiju. Dakle iako nismo u sekularnoj drzavi, sloboda govora mi i dalhe daje pravo da kazem da religija zaglupljuje i da je nazadna i da ostanem ovdjenekome govoris da ide na kubu, a ti bi neistomisljenike slao u gulag
Ja nemam problem sa ljudima koji na religiju gledaju na nacin kao ti (boldirano). Ali ako ti imas to pravo, onda i vjernici imaju pravo da na sav glas i u svakoj pori ovog drustva i na svakom pedlju teritorije jedne demokratske i sekularne zemlje - promoviraju svoju vjeru. To im garantuje europska povelja o ljudskim pravima.
Nikoga ko dijeli tvoje misljenje ja ne bih tjerao iz drzave. Tjerao bih one kojima nema mjesta u demokratskom drustvu - to su oni koji dekretima, zakonima i prisilom ogranicavali vjerske slobode. To ovdje nece proci, kao ni u jednom drugom demokratskom i sekularnom drustvu. I za takve je najbolje da kupe kartu u jednom pravcu Kube i Sj. Koreje jer ce ovdje (i u bilo kojoj drugoj demokratskoj drzavi) samo dozivjeti cireve i nervne slomove.
- Opetja033
#491 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
U svim zemljama demokratskim zemljama na svijetu vjerske zajednice se petljaju u javni zivot. Religija i javni zivot su neraskidivi. Naravno na Zapadu to nikoga ne bode u oko jer se, Boze moj, radi o krscanima. Problem je Bosna jer su u pitanju muslimani. Zakljucak? Rigidna islamofobija.animals wrote:Opetja033 wrote:
Nije religija problem..vec je problem kad se pocne petljati u javni zivot..normalno da se ne treba zabranjivati, svacije je pravo da vjeruje u sta hoce..zasto svi udaraju po Islamu u BIH najvise..pa neka struja u medju Bosnjacima jako strijemi da Bosna postane Islamska drzava..od pravljenja dzamija na svaka dva metra, naseljavanja ako je i istina imalo, neki Arapa po nekim zabitima..kandidovanju bivseg reisa za predsjednika Bosnjaka itd..e to onda vise nije sekularna drzava..
Aha - u sekularnom drustvu se nece praviti dzamije? Pa recite odmah sta smeta. Naravno da se prave i pravice se i u buduce. Isto tako kandidovanje bivseg reisa (iako ne odobravam) nema veze sa teokratskom drzavom. Imas pregrst primjera gdje su vjerski lideri bili na celu drzava u demokratskom svijetu.
Ali naravno - problem je u tome ako se prave dzamije (nisu problem crkve), problem je u tome ako se muslimanski vjerski lider kandiduje za predsjednika drzave (nisu problem popovi i svestenici). Pa naravno onda da se radi o islamofobiji.
-
Hafis
#492 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Ja stvarno ne znam niti jednog popa i svećenika koji se kandidira na izborima. Jedino ako ćemo se držati primjera Makariosa iz davne prošlosti - usput njegov politički angažman i nije baš toliko sreće donio podijeljenom društvu na Cipru.Ali naravno - problem je u tome ako se prave dzamije (nisu problem crkve), problem je u tome ako se muslimanski vjerski lider kandiduje za predsjednika drzave (nisu problem popovi i svestenici). Pa naravno onda da se radi o islamofobiji.
Svakako da je problem ako se bivši vjerski lider kandidira za mjesto predsjednika u zemlji poput BiH.
- animals
#493 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Opetja033 wrote:
U svim zemljama demokratskim zemljama na svijetu vjerske zajednice se petljaju u javni zivot. Religija i javni zivot su neraskidivi. Naravno na Zapadu to nikoga ne bode u oko jer se, Boze moj, radi o krscanima. Problem je Bosna jer su u pitanju muslimani. Zakljucak? Rigidna islamofobija.
Aha - u sekularnom drustvu se nece praviti dzamije? Pa recite odmah sta smeta. Naravno da se prave i pravice se i u buduce. Isto tako kandidovanje bivseg reisa (iako ne odobravam) nema veze sa teokratskom drzavom. Imas pregrst primjera gdje su vjerski lideri bili na celu drzava u demokratskom svijetu.
Ali naravno - problem je u tome ako se prave dzamije (nisu problem crkve), problem je u tome ako se muslimanski vjerski lider kandiduje za predsjednika drzave (nisu problem popovi i svestenici). Pa naravno onda da se radi o islamofobiji.
Pa , ti ne razumijes ili se pravis da ne razumijes..nisu problem dzamije, vec je problem kad svako selo u BIH ima dzamiju, a u nekim i po dvije, zar to nije malo previse za zemlju u kojoj ljudi zive na rubu egzistencije..ista stvar je i sa crkvama ,kad bi se pravile u svakome selu..ja sam vjernik kao i ti, ali isto ne odobravam petljanje crkve u javni zivot..ono sto rade neki ekstremni krugovi crkveni u Hrvatskoj, npr.ista stvar..a ti odmah vristis na svaku kritiku , islamofob..ja ti kazem istinu , a ti se pravis slijep..sto se tice Cerica i kanditature..pa sta on moze Bosni ponuditi, osim Islama..kad bi se primjer Puljic kandidovao za predsjednika Hrvata BIH, onda bi to bilo stvarno, zbogom pameti..on, samo moze biti vodja katolika U BIH, a ne i Hrvata..
- Opetja033
#494 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Ovo je tipican primjer nekoga ko zeli da ispadne duhovit i pametan a uspije upravo da dokaze suprotno. Pa kada si vec uzela SAD kao primjer - opce poznata je cinjenica (svima osim tebi izgleda, ali hajde mozda nadodjes vremenom) da NIJEDAN predsjednicki kandidat nema sansu da primirise mjestu predsjednika ukoliko ne titra muda crkvenim vodjama. Nebitno da li su u pitanju demokrate ili republikanci.Sarajlijka wrote:Kao primjer vjerskog fanatizma zapadnih zemalja navedite to sto se predsjednik Amerike polaze zakletvu na BiblijuKako bi svijet bio lijep da se islamski utjecaj na drustvo samo manifestuje tako sto lideri u islamskim zemljama polazu zakletvu na Kuran.
Politicar koji u SAD izjavi da je ateista a ima ambicije da postane predsjednik drzave je pocinio politicko samoubistvo.
I naravno, ponovo dolazi islamofobija do izrazaja. Sve dok su krscani u pitanju nije problem. Ali kada su muslimani u pitanju odmah se sve problematizuje.
-
Hafis
#495 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
U demokratskom svijetu....vjerski lider na čelu države? Ako može nekoliko imena iz tog pregršta.Opetja033 wrote:mas pregrst primjera gdje su vjerski lideri bili na celu drzava u demokratskom svijetu.
- Opetja033
#496 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
@Animals i @Hafis: da odgovorim obojici. Cericevu kandidaturu smatram vrlo losim potezom. Iz slicnih razloga kao i vi. Ali sam ubjedjen da ce vrlo lose proci na izborima. Bice interesantno to vidjeti.
- Opetja033
#497 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Bivsi vjerski sluzbenici. Fakat nemam vremena jer odoh. Ali cu ti ostati duzan, obecavam odgovor.Hafis wrote:U demokratskom svijetu....vjerski lider na čelu države? Ako može nekoliko imena iz tog pregršta.Opetja033 wrote:mas pregrst primjera gdje su vjerski lideri bili na celu drzava u demokratskom svijetu.
-
Fact
#498 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Pa kršćanske zemlje,kršćani favorizirani.U islamskim zemljama su muslimani favorizirani.Šta tu tebi nije jasno?Opetja033 wrote:
Ovo je tipican primjer nekoga ko zeli da ispadne duhovit i pametan a uspije upravo da dokaze suprotno. Pa kada si vec uzela SAD kao primjer - opce poznata je cinjenica (svima osim tebi izgleda, ali hajde mozda nadodjes vremenom) da NIJEDAN predsjednicki kandidat nema sansu da primirise mjestu predsjednika ukoliko ne titra muda crkvenim vodjama. Nebitno da li su u pitanju demokrate ili republikanci.
Politicar koji u SAD izjavi da je ateista a ima ambicije da postane predsjednik drzave je pocinio politicko samoubistvo.
I naravno, ponovo dolazi islamofobija do izrazaja. Sve dok su krscani u pitanju nije problem. Ali kada su muslimani u pitanju odmah se sve problematizuje.
Govoriš o zapadnom kršćanskom svijetu i čudiš se nekim vijekovnim običajima toga svijeta.
- say_cheese
#499 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Hafis wrote:\
Ja stvarno ne znam niti jednog popa i svećenika koji se kandidira na izborima.
Cuj, ne zna niti jednog
Joachim Gauck, predsjednik Njemacke, po zanimanju pop

-
Drinski
#500 Re: Arapska naselja oko Sarajeva- nova etnička slika Bi
Čudi me da još nisi čuo za njemačkog predsjednika.Hafis wrote:Ja stvarno ne znam niti jednog popa i svećenika koji se kandidira na izborima. Jedino ako ćemo se držati primjera Makariosa iz davne prošlosti - usput njegov politički angažman i nije baš toliko sreće donio podijeljenom društvu na Cipru.Ali naravno - problem je u tome ako se prave dzamije (nisu problem crkve), problem je u tome ako se muslimanski vjerski lider kandiduje za predsjednika drzave (nisu problem popovi i svestenici). Pa naravno onda da se radi o islamofobiji.
Svakako da je problem ako se bivši vjerski lider kandidira za mjesto predsjednika u zemlji poput BiH.
Sta tebe briga ko će predstavljati Bošnjake? Pa nije valjda da pored toga sto se bunis protiv hrvat.čkana sada se bunis i protiv bošnj.člana predsjedništva.animals wrote:
Pa , ti ne razumijes ili se pravis da ne razumijes..nisu problem dzamije, vec je problem kad svako selo u BIH ima dzamiju, a u nekim i po dvije, zar to nije malo previse za zemlju u kojoj ljudi zive na rubu egzistencije..ista stvar je i sa crkvama ,kad bi se pravile u svakome selu..ja sam vjernik kao i ti, ali isto ne odobravam petljanje crkve u javni zivot..ono sto rade neki ekstremni krugovi crkveni u Hrvatskoj, npr.ista stvar..a ti odmah vristis na svaku kritiku , islamofob..ja ti kazem istinu , a ti se pravis slijep..sto se tice Cerica i kanditature..pa sta on moze Bosni ponuditi, osim Islama..kad bi se primjer Puljic kandidovao za predsjednika Hrvata BIH, onda bi to bilo stvarno, zbogom pameti..on, samo moze biti vodja katolika U BIH, a ne i Hrvata..
hajde da se mi vratimo na temu.
imate temu o religiji, ako nije dovoljno čitana, nemojte ovdje smarati, a ima i tema o Ceriću.
Last edited by Drinski on 04/06/2014 17:24, edited 1 time in total.