Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
eluna

#476 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

Alfons Kauders wrote:
Drinski wrote: Kazes da neces vise, pa onda ne mozes da izdrzis, jel de?
Lijepo su ti ljudi kazali, a i ja, visa sila se sprijeciti ne moze (zato se zove tako), ali se mogu preduzeti mjere da se preduprijedi stanje, ublaže potencijalne posljedice i mjere da se iste otklone. Glupo mi dalje objasnjavati jer i ti to sam znas.
naravno da znam... ali ne znam kako 2-3 helikoptera i par stotina inzinjeraca mogu bilo sta uraditi da pomognu podrucju na kojem zivi 2 miliona ljudi...

pomoci mogu, ali ne svima i ne svuda

jooj lejdi - velika molba - daj molim te osiguraj da rasprave bez korisnih informacija idu negdje drugo :kiss:

suviše ljudi treba pomoć i suviše je onih koji gledaju kako da pomognu da bi gubili vrijeme na postove ovog tipa
elcaliente

#477 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by elcaliente »

Radio javlja da se do kraja dana mora evakuirati gotovo 5000 ljudi u Zenici, vojska ce u toku dana izaci i pokusati pomoci vatrogascima i CZ koji su vec stigli na granice svojih mogucnosti. Mole se autoprevoznici koji imaju kamione da se jave u CZ Zenica, kamioni ce biti potrebni u evakuaciji stanovnistva, po svemu sudeci vecina ce ovu noc provesti u salama skola koje nisu poplavljene.

Iz Maglaja stizu dramaticni pozivi na pomoc stanovnista.
akcid

#478 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by akcid »

emmir1 wrote:Najviše potopi Zavidoviće i Olovo , ionako najasiromašnije opštine
Zato što je kiša najintenzivnije padala na području Romanije i gornjeg toka rijeke Krivaje, koja nije mogla izdržati toliki priliv vode.
eluna

#479 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

WildRedRose wrote:
Cholina_Lokica wrote:Evo na FB rafting drustvo iz Konjica se okuplja da idu za Maglaj da pomognu camcima da se izvlace ljudi...
hajd i neka dobra vijest. :( :(
:thumbup: ako uspiju doći do tamo a nadam se da hoće, ako ništa, blokirane puteve mogu preći čamcima

usput - iz bihaća i krajine nema informacija ....a njih čeka sliv dunava, sane sanice ....koliko vidim svi slivovi u porastu :(
StupskaBitanga

#480 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Zenicatrans se stavio na raspolaganje bar tako rekoše na TV Zenica
Kaćunak

#481 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Kaćunak »

Hvala svima.
Samo da ne bude ljudskih gubitaka.
Ove televizije nabijem, realno.
Drinski

#482 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

Alfons Kauders wrote:
Lijepo su ti ljudi kazali, a i ja, visa sila se sprijeciti ne moze (zato se zove tako), ali se mogu preduzeti mjere da se preduprijedi stanje, ublaže potencijalne posljedice i mjere da se iste otklone. Glupo mi dalje objasnjavati jer i ti to sam znas.
naravno da znam... ali ne znam kako 2-3 helikoptera i par stotina inzinjeraca mogu bilo sta uraditi da pomognu podrucju na kojem zivi 2 miliona ljudi...

ne radi se tako, nego svaka općina i kanton, rade svoj plan, pa se urade preventivne mjere, pa se kazne oni sto bacaju smeće, a sada moblisu jedinice, stabovi i ustanove CZ koje pristupaju daljoj moiblizaciji ljudstva i tehnike, ima građevinska operativa koja se moze moblisati, imaju camci po izlozima trznih centara, motorole sto se prodaju u robnim kućama i sl.
StupskaBitanga

#483 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Televizija Zenica ima otvoreni program a na TV Sarajevo običan krol
Cholina_Lokica

#484 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Cholina_Lokica »

eluna wrote:
WildRedRose wrote:
Cholina_Lokica wrote:Evo na FB rafting drustvo iz Konjica se okuplja da idu za Maglaj da pomognu camcima da se izvlace ljudi...
hajd i neka dobra vijest. :( :(
:thumbup: ako uspiju doći do tamo a nadam se da hoće, ako ništa, blokirane puteve mogu preći čamcima

usput - iz bihaća i krajine nema informacija ....a njih čeka sliv dunava, sane sanice ....koliko vidim svi slivovi u porastu :(
Pa vjerovatno ce se uputiti terencima koji mogu proci, svakako im trebaju veca auta za prevoz camaca, tako da vjerovatno imaju plan kako da prodju
guber90

#485 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by guber90 »

Kaćunak wrote:Hvala svima.
Samo da ne bude ljudskih gubitaka.
Ove televizije nabijem, realno.
Realno smo imali priliku da vidimo njihove kapacitete u februaru, a sada ih samo potvrdjuju.
Zovem se Zelena

#486 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Zovem se Zelena »

TK:
Lukavac potpuno odsječen, u grad se ne može ući ni izaći. Spreča prijeti da prelije most u Puračiću. Kažu mi da je strašno. Sve poljoprivredne površine su poplavljene, pšenična i kukuruzna polja. Užas!!!
Janjicar

#487 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Janjicar »

Drinski wrote:
Alfons Kauders wrote:

ne radi se tako, nego svaka općina i kanton, rade svoj plan, pa se urade preventivne mjere, pa se kazne oni sto bacaju smeće, a sada moblisu jedinice, stabovi i ustanove CZ koje pristupaju daljoj moiblizaciji ljudstva i tehnike, ima građevinska operativa koja se moze moblisati, imaju camci po izlozima trznih centara, motorole sto se prodaju u robnim kućama i sl.
Daj vas dvojica il nastavite preko PP ili otvorite temu...
O'zone
Globalni moderator

#488 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by O'zone »

Popustio nasip na ušću Usore i Bosne

Stanje u Doboju usljed poplava je alarmantno. Od jutros je opsadno stanje, a cijeli grad je u blokadi. Glavna dobojska ulica pretvorena je doslovno u bujicu vode, a od jutros sirene za uzbunu upozoravaju građane na opsadno stanje.

Naime, do izlijevanja rijeka Usora i Bosna došlo je zbog popuštanja nasipa na njihovom ušću, zbog čega je dobar dio grada potopljen.

Nasipi su popustili i voda je ušla na gradsko područje, u kojem je već proglašeno stanje neposredne opasnosti.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić izjavio je danas Radiju Doboj da je stanje na poplavljenim područjima alarmantno i istovremeno je apelovao na stanovnike Doboja da ne podliježu panici.

Ponovio je poziv svim radno sposobnim stanovnicima da dođu u poplavom pogođena područja i stave se na raspolaganje Civilnoj zaštiti i ostalim službama koje se bore s vodenom stihijom.

Trafostanica "Usora" je isključena zbog prodiranja vode i radnici "Elektro-Doboja" rade na prespajanju struje s trafostanice "Pijeskovi", izjavio je danas Radiju Doboj tehnički direktor "Elektro-Doboja" Zoran Blagojević.

Precizirao je da su morali isključiti struju potrošačima u Poljicu i Gavrićima, a ukoliko voda prodre do trafostanice "Pijeskovi" bez napajanja će biti većina stanovnika Doboja.
StupskaBitanga

#489 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

Zovem se Zelena wrote:TK:
Lukavac potpuno odsječen, u grad se ne može ući ni izaći. Spreča prijeti da prelije most u Puračiću. Kažu mi da je strašno. Sve poljoprivredne površine su poplavljene, pšenična i kukuruzna polja. Užas!!!
Javni servisi puštaju serije a zemlja u elementarnoj nepogodi
Selo plavi a baba se češlja
baxul

#490 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by baxul »

Image
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#491 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Jimmy McNulty »

elcaliente

#492 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by elcaliente »

Na radiju zovu ljudi iz Maglaja i bukvalno mole za helikoptere.

Nemogu da vjerujem da se niko od politicara nije oglasio. Ok imamo samo 3 helikoptera, ali zasto se ne trazi pomoc od Hr ili Srbije. Iako je i u Srbiji poplava ali opet imaju vise helikoptera.
rekla-kazala

#493 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by rekla-kazala »

Razumijem da je nemoguće spriječiti plavljenja u ravničarskim zemljama ali u BiH bi bilo dovoljno kvalitetno urediti par desetina km korita.
Niko se ne sjeti da bi trebalo da neko odgovara za ovakve situacije da postoje Agencije koje svake godine spičkaju 15 miliona maraka za plate, izrade studija, projekata, raznorazna praćenja i izmišljene troškove a da nikog nikad ne možeš vidjeti da je jedan jedini kamen pomjerio.
http://www.voda.ba/udoc/Plan_i_finansij ... n_2014.pdf
Znam da je previše da bi se sve pregledalo ali lako je uočiti koliko plaćamo gluposti.
-održavanje informacionog sistema 80.000 KM
-unošenje podataka 20.000 ( ne znam šta rade uposlenici )

-izdavanje časopisa"Voda i mi" 40.000 i obilježavanje svjetskog dana voda 30.000
od 14.000.000 prihoda za plate 4.000.000 uređenje korita 3.400 000 KM vjerovatno samo odabranim izvođačima a ostatak za izrade projekata i studija. I tako svake godine i nije ovo jedina agencija za zbrinjavanje i uhljebljenje odabranih i podobnih.
Drinski

#494 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Drinski »

Janjicar wrote: Daj vas dvojica il nastavite preko PP ili otvorite temu...
ma bezze razvodnjava temu, ja sam to molio administraciju jos na početku.

Bar Sava u Brckom ne prijeti izlivanjem
http://www.otisak.ba/images/stories/thu ... 766981.jpg
[/img]
StupskaBitanga

#495 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by StupskaBitanga »

lijepo :thumbup:
ovajonaj

#496 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by ovajonaj »

u bihacu nema ni p od poplava.. una nije dosla ni do pola puta do kriticnog... cak je i u opadanju.. ni kisa ne pada..
WildRedRose

#499 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by WildRedRose »

elcaliente wrote:Na radiju zovu ljudi iz Maglaja i bukvalno mole za helikoptere.

.
tugo moja :( :( ne zna se sta je sa onim penzionerima sa invalidom, iz Maglaja ? :(
eluna

#500 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by eluna »

elcaliente wrote:Na radiju zovu ljudi iz Maglaja i bukvalno mole za helikoptere.

Nemogu da vjerujem da se niko od politicara nije oglasio. Ok imamo samo 3 helikoptera, ali zasto se ne trazi pomoc od Hr ili Srbije. Iako je i u Srbiji poplava ali opet imaju vise helikoptera.
imamo mi i SFOR ili kako se već zovu ......zovite LOT kuće i svojim mjestima - oni na teren ne smiju bez poziva i odobrenja

ONI IMAJU SVE ŠTO TREBA a tu su, i na kraju krajeva njihove su plate su na teret naših kredita, pa neka ih malo i zarade
Post Reply