Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

detroit-mercy

#476 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Pa nije sve crno ni bijelo. Jugoslavija je prije komunista bila ekonomska crna rupa Evrope. Tako gledano, razmak je smanjen. Sto se tice ekonomske krize, to je bio vece igre slamanja Sovjetskog Saveza.
Naravno da je bila crna rupa, komunisti su u principu kod nas napravili industrijsku revoluciju, ali izgleda da nisu znali kako dalje. U tome je problem, model upravljanja je bio zastario.
Pa pogledaj samo te famozne stanove, sa socijalne strane jako dobra stvar ali sa strane firme pogubno. Firma bila vlasnik stanova, totalo nelikvidna imovina jer firme kada im zatreba lova nisu mogle radnike na ulicu pa prodavat stanove. Jednostavno nije postojalo trziste za to kao ni zakonska osnova.
Sa kratkorocnog aspekta jako dobro, dugorocno opterecivao si fire, stvarao nelikvidnost i sl.
Da ne pricam o glupostima tipa radnicko samoupravljanje i Radnicki Savjeti, gdje su stvari od strateskog znacaja za firmu zavisile od glasa jedne cistacice.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#477 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by hrasno38 »

Drinski wrote:
hrasno38 wrote:kao sto nisam bio ni ja, a nisam ni danas iciji "clan", a dobi stan od firme nakon 15-tak godina rada.?
Znaci, da rezmiramo, ti si 1986.godine stavljen na listu i poslije 15 godina dobijes stan, to je dakle 2001.godine, a da ti nisi Branković?
Ajde se ti jos malo skoluj i onda napravi anketu medju ljudima koji su zivjeli u onom sistemu ali prije svega toga odrasti pa cemo mozda nas dvojica nastaviti ovu konverzaciju. Hahahahah cuj ko im je placao...kuku majko moja svako danas ima racunar!!!
Nemoj, prvo napravi anketu koliko ko ima godina.
Vidis da ti fali pismenosti zato sam ti rekao da se ufatis skole....nisam dobio stan ja nego je stan dobio moj stari od firme nakon 15 godina rada. Ajd sad vozdraaaaaa!
Drinski

#478 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Drinski »

hrasno38 wrote: Vidis da ti fali pismenosti zato sam ti rekao da se ufatis skole....nisam dobio stan ja nego je stan dobio moj stari od firme nakon 15 godina rada. Ajd sad vozdraaaaaa!
Da, kada smo uvidjeli da su "u lazi kratke noge", pominje se tuđa pismenost sa glagolom "ufatiti", što je inače odlika pravog bosanskog knjizevnog jezika.

Nego, ako ste ti i babo čekali 15 godina stan uz stalna izdavajanje na ime samodoprinosa pa opet niste skuzili da je bila prevara, onda to nećeš shvatiti niti za 150 godina. Nije ni čudo što je socijalizam propao kada su ga takvi kao ti gradili.
Dozer

#479 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Dozer »

@krvava
Ne branim ja nikog, ali hoću da ti kažem nešto! Niti sam filozof niti sam indoktrinirana bilo čime, ali sve to što se nekada "dobijalo" žestoko se plaćalo. Mojoj mami koja je dipl. ing. i mom ocu koji je magistar se od plate odbijalo da se prave fabrike i zgrade pa se onda servirala priča da se kao dobiju stanovi! Ne gospodine nisu ih dobivali, zaradjivali su ih ali je to bilo vrlo fino smišljeno!
Zato se taj sistem i jeste, valjda, nazivao - socijalizam :D
Svi ucestvuju da bi svi imali :)

Sad nam reci da je taj sistem gori od ovog danasnjeg koji se zove kapitalizam i u kojem ima manjina preko ledja vecine...
detroit-mercy

#480 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

hrasno38 wrote:
Drinski wrote:
hrasno38 wrote:kao sto nisam bio ni ja, a nisam ni danas iciji "clan", a dobi stan od firme nakon 15-tak godina rada.?
Znaci, da rezmiramo, ti si 1986.godine stavljen na listu i poslije 15 godina dobijes stan, to je dakle 2001.godine, a da ti nisi Branković?
Ajde se ti jos malo skoluj i onda napravi anketu medju ljudima koji su zivjeli u onom sistemu ali prije svega toga odrasti pa cemo mozda nas dvojica nastaviti ovu konverzaciju. Hahahahah cuj ko im je placao...kuku majko moja svako danas ima racunar!!!
Nemoj, prvo napravi anketu koliko ko ima godina.
Vidis da ti fali pismenosti zato sam ti rekao da se ufatis skole....nisam dobio stan ja nego je stan dobio moj stari od firme nakon 15 godina rada. Ajd sad vozdraaaaaa!
Znaci, nakon 15 godina podstanarstva dobijes stan, djeca vec poodrasla. Pa onda u rahatluk :mrgreen: . I onda sistem pocne stvarati debile koji sjede u stanu kod tate i mame i cekaju da i oni nekada dobiju stan od drzave i zive u nadi.
Btw, stanogradanj je bila vec rikavela krajem 70tih, u 80tim se vec manje i manje stanova dobijalo. Znas kad bi ti dobio sovoj, vjerovatno u 47moj godini zivota.
Dobro zamisljeno, kratko trajalo jer nije bilo na zdravim osnovama :mrgreen: .
detroit-mercy

#481 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

Dozer wrote:@krvava
Ne branim ja nikog, ali hoću da ti kažem nešto! Niti sam filozof niti sam indoktrinirana bilo čime, ali sve to što se nekada "dobijalo" žestoko se plaćalo. Mojoj mami koja je dipl. ing. i mom ocu koji je magistar se od plate odbijalo da se prave fabrike i zgrade pa se onda servirala priča da se kao dobiju stanovi! Ne gospodine nisu ih dobivali, zaradjivali su ih ali je to bilo vrlo fino smišljeno!
Zato se taj sistem i jeste, valjda, nazivao - socijalizam :D
Svi ucestvuju da bi svi imali :)

Sad nam reci da je taj sistem gori od ovog danasnjeg koji se zove kapitalizam i u kojem ima manjina preko ledja vecine...
Ko kaze da si u kaptalizmu, mi smo u jednom prelazu, ne znam kako bi ga nazvao gdje je u privatnom sekotoru kapitalizam a u drzavnom socijalizam :mrgreen: . Imas ti i danas onih koji sto sta dobijaju dzabe :mrgreen: .
hrasno38

#482 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by hrasno38 »

krvava wrote:
hrasno38 wrote:
krvava wrote: I kada si ga dobio? I uopće jesu li svi radnici u Eneregoinvestu dobili stanove?
jesu ali podobni :)
i ne samo u energoinvvestu nego u svim drugim firmama uzoriti članovi partije su dobijali stanove, kuće, vikendice, a broj im je zavisio od količine "ljubavi" prema partiji i veličine Titine slike u dnevnom boravku vezene na goblenu!
Ma hajde opet jos jedan filozof koji je sticao znanje citajuci djela Dzemaludina Latica. Moj otac nikad nije bio u komunistima kao ni majka kao sto nisam bio ni ja, a nisam ni danas iciji "clan", a dobi stan od firme nakon 15-tak godina rada. Zasto pricate o necemu o cemu nemate vlastito iskustvo. Da bi bili pametni??? Ili da bi branili likove i djela danasnjih vlastodrzaca???
Ne branim ja nikog, ali hoću da ti kažem nešto! Niti sam filozof niti sam indoktrinirana bilo čime, ali sve to što se nekada "dobijalo" žestoko se plaćalo. Mojoj mami koja je dipl. ing. i mom ocu koji je magistar se od plate odbijalo da se prave fabrike i zgrade pa se onda servirala priča da se kao dobiju stanovi! Ne gospodine nisu ih dobivali, zaradjivali su ih ali je to bilo vrlo fino smišljeno![/quote]

uuuuhhhhhh mrzim kad se moram raspravljati o stvarima koje su jasne kao dan. Sve se zestoko u zivotu placa. Dakle tvoji majka i otac su dobijali kao i danas sto se dobija neto i bruto platu. kao i danas odbijalo im se od plate za zdravstvo, za skolovanje, penziono, samodoprinosi itd itd ali je plata i dalje diplomiranog inzinjera bila i te kako dobra a pogotovo oceva magistarska. E sad ono sto se odbijalo ti se vremenom i na razne nacine vracalo a danas sto ti se odbija niti znas gdje ide niti kako se trosi. dakle iz oceve i majcine plate se odbijalo ali si imala besplatno skolovanje, besplatnu zsravstvenu zastitu bez ikakvih participacija i cekanja po par mjeseci na preglede, otac ili majka ili dogovorom firmi pola pola nakon izvjesnih godina radnog staza su dobijali stanove ili su dobijali pomoc za izgradnju kuca itd itd. Fabrike se nisu pravile nego su nicale kao gljive i radnik je bio zasticen kao licki medvjed. Puno fabrika, puno radnika, puno samodoprinosa pa puno i stanova. vecina populacije u Sarajevu i dam danas zive u tim socijalistickim stanovima na koje su nakon rata dobili stanarska prava. Ne daj boze da su cekali da im dadne nesto ova vlast zivjeli bi na ulicama pod satorima ili kartonskim kutijama. Zivotni princip i treba da bude da sebi sve zaradis a ne da ti neko pokloni.
E sad posto vidim da si izbrisala zadnju recenicu ali sam je upamtio i to cu ti razjasniti. Ja nisam dobio nikad nista ni od onog ni od ovog sistema. Upao sam u zaheban vakat, ni tamo ni ovamo. Ucesnik sam rata u ABiH od 4 Aprila, nekoliko puta sam ranjen, majka mi je tesko ranjena i nikad nismo dobili ama bas apsolutno nista od ove drzave a nsimo doduse ni trazili. Dakle ne spadam u kategoriju koja je nesto hajrovala od SDA vladavine nego bas suprotno. Vidis danas moja majka ne dobija dodatak na penziju od opstine Novo sarajevo i nacelnika Koldze jer nije podobna i nije glasac SDA iako joj je sin za razliku od onog smrde nacelnika stavio zivot na pladanj za tu opstinu i grad. E vidis takvi su se u Titovo vrijeme zvali partizanima i dobili su sve poslije rata sto su mogli dobiti a mi smo dobili Bakira Izetbegovica, Zlatka Lagumdziju, Fahrudina Radoncica i ostale smradove da nam pouzimaju i ovo sto imamo.
Trebam te

#483 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Trebam te »

Znaci, nakon 15 godina podstanarstva dobijes stan, djeca vec poodrasla. Pa onda u rahatluk :mrgreen: . I onda sistem pocne stvarati debile koji sjede u stanu kod tate i mame i cekaju da i oni nekada dobiju stan od drzave i zive u nadi.
Btw, stanogradanj je bila vec rikavela krajem 70tih, u 80tim se vec manje i manje stanova dobijalo. Znas kad bi ti dobio sovoj, vjerovatno u 47moj godini zivota.
Sad ce djeca osijediti kod roditelja dok skupe novce da kupe sebi krov nad glavom...pitati se isti kad ce danasnja evroska omladina skupiti novca za olog da kupe stan an kredit koji ce otplacivati 25 godina i uz troduplu kamatu :run:

:kiss:
hrasno38

#484 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by hrasno38 »

detroit-mercy wrote:Znaci, nakon 15 godina podstanarstva dobijes stan, djeca vec poodrasla. Pa onda u rahatluk :mrgreen: . I onda sistem pocne stvarati debile koji sjede u stanu kod tate i mame i cekaju da i oni nekada dobiju stan od drzave i zive u nadi.
Vidis bolje dobiti ikada nego nikada jer ljudski zivot bi trebao da se bazira na tome da zivis za svoju djecu. E vidis taj sistem nije pravio debile nego upravo ovaj ih pravi na izvoz. Mi smo radili pola ljeta od pocetka srednje skkole da bi otisli na more najteze fizicke poslove ali je taj dinar bio toliko sladak da je to nezamislivo. Nismo rusili nego smo pravili, cuvali ono sto imamo i brinuli se o tome. Nije nam bilo tesko izaci ispred zgrade u proljece i srediti parkove.I jos jednu bar po meni mozda medju najvaznijim stvarima sam preskocio a to je "SLUZENJE VOJNOG ROKA". E to je ono sto fali danasnjoj omladini da ih se utjera pod konac a ne da se izdrkavaju po forumima i pricaju nebuloze uz obavezno bjesnilo koje prosipaju po ulicama BH gradova. Ustajanje u 5 lijeganje u 10 i tako godina i kusur. Taj sistem je pravio ljude a ovaj pravi ...bolje da ne kazem sta!!!!!
detroit-mercy

#485 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

Trebam te wrote:
Sad ce djeca osijediti kod roditelja dok skupe novce da kupe sebi krov nad glavom...pitati se isti kad ce danasnja evroska omladina skupiti novca za olog da kupe stan an kredit koji ce otplacivati 25 godina i uz troduplu kamatu :run:

Pa koliko vidim, stanovi se i dalje grade :mrgreen: . Ali ce bar danasnja djeca sebi razbiti iluziju da negdje ima nesto dzabe i valjda ce se poceti truditi da rijese neka pitanja od zivotnog znacaja a ne biti na cekanju kod tate i mame
A iskreno, da imalo citas skotnatala bi da bi i generacija prije osijedila cekajuci jer stanova vise nije bilo, sve se je manje gradilo jer fire nisu mogle da podnesu taj teret. Dobro zamisljeno ali na nezdravim osnovama, taj balast ne bi podnijele ni puno zdravije ekonomije.
hrasno38

#486 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by hrasno38 »

detroit-mercy wrote:
Trebam te wrote:

Pa koliko vidim, stanovi se i dalje grade :mrgreen: . Ali ce bar danasnja djeca sebi razbiti iluziju da negdje ima nesto dzabe i valjda ce se poceti truditi da rijese neka pitanja od zivotnog znacaja a ne biti na cekanju kod tate i mame
A iskreno, da imalo citas skotnatala bi da bi i generacija prije osijedila cekajuci jer stanova vise nije bilo, sve se je manje gradilo jer fire nisu mogle da podnesu taj teret. Dobro zamisljeno ali na nezdravim osnovama, taj balast ne bi podnijele ni puno zdravije ekonomije.
Samo da razgranicmo neke stvari a to je da pricamo o vremenu dok je bio ziv Josip Broz Tito i dok je vodio tu drzavu a ne prije njega i poslije njega. U tome i jeste bit ove price.
detroit-mercy

#487 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

hrasno38 wrote:
detroit-mercy wrote:Znaci, nakon 15 godina podstanarstva dobijes stan, djeca vec poodrasla. Pa onda u rahatluk :mrgreen: . I onda sistem pocne stvarati debile koji sjede u stanu kod tate i mame i cekaju da i oni nekada dobiju stan od drzave i zive u nadi.
Vidis bolje dobiti ikada nego nikada jer ljudski zivot bi trebao da se bazira na tome da zivis za svoju djecu. E vidis taj sistem nije pravio debile nego upravo ovaj ih pravi na izvoz. Mi smo radili pola ljeta od pocetka srednje skkole da bi otisli na more najteze fizicke poslove ali je taj dinar bio toliko sladak da je to nezamislivo. Nismo rusili nego smo pravili, cuvali ono sto imamo i brinuli se o tome. Nije nam bilo tesko izaci ispred zgrade u proljece i srediti parkove.I jos jednu bar po meni mozda medju najvaznijim stvarima sam preskocio a to je "SLUZENJE VOJNOG ROKA". E to je ono sto fali danasnjoj omladini da ih se utjera pod konac a ne da se izdrkavaju po forumima i pricaju nebuloze uz obavezno bjesnilo koje prosipaju po ulicama BH gradova. Ustajanje u 5 lijeganje u 10 i tako godina i kusur. Taj sistem je pravio ljude a ovaj pravi ...bolje da ne kazem sta!!!!!
Pa gledaj, naravno da se zivi za svoju djecu. I ja zivim za svoju djecu i pokusavam da im prenesem da ako ne ustanu i ne pobrinu se za sebe, niko se nece pobrinuti za njih.
O tome sta je koji sistem stvorio, da krenemom od Batka, M. Lukica, Karadzica, Mladica, Mauzera, Adzica, Kadijevica, Kukanjca, Kordica, Blaskica, Milosevica, Seselja, Arkana i drugih znanih i neznanih junaka sa partijskim knjizicama, zavresnim partijskim skolama, istaknutim clanovima SSOJa i dr. Jesu li i oni produkt tog tvog uzvisenog sistema ili su pali sa Marsa. Jos kad mi posebno pocnete kenjati o tome kaku su onda posteni bili vani a ovi drugi u zatvoru. A kad pogleds listu, sve i jedan sa liste uzoran drustveno politicki radnik. A to sto su sitni kokosari i banditi zavrsavali u zatvorima, druga stvar.
I nemoj mi molim te o tom zelenilu i parkovima, ponekad mi se cini da u gradovi sredjeniji sada nego prije rata :mrgreen: .
detroit-mercy

#488 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

hrasno38 wrote:
detroit-mercy wrote:

Samo da razgranicmo neke stvari a to je da pricamo o vremenu dok je bio ziv Josip Broz Tito i dok je vodio tu drzavu a ne prije njega i poslije njega. U tome i jeste bit ove price.[/quote]
Tito nije vodio drzavu, SIV je vodio drzavu ako cemo posteno. Tito se nije puno mijeso u eknomiju uglavnom je bio tu da prelomi na vecim politickim pitanjima kao autoritet jer je animozitet republickhi partijski rukovodstava i tada bio veoma velik. Ali ako ti kazes da se zivilo u idili onda mora da si upravu :mrgreen: .
Drinski

#489 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by Drinski »

Ama čovječe boziji, pa ne mozes to razlikovati, mislim mozes vremenski, ali ne i ekonomski, pa to bi isto bilo kada bih ja digao kredit potrošio lovu a onda djeca živjela u siromaštvu i proklinjala očuha.
Stvarno, nije ni čudo što je socijalizam propao.
madner

#490 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by madner »

palermo wrote:
madner wrote:Pa nije, to je povrsna analiza koja polazi od rezultata (bankrota) a ne gleda siru sliku. Taj ekonomski recept zaduzivanja nije Jugoslavija izmislila ni patentirala, to je malo starije. Zato su sada sve napredne drzave puno zaduzenije nego BiH.

Prava analogija bi bila, uzeo kredit, pokreno biznis, odmah kupio stan i auto no nije pratio trziste i biznis upao u krizu a kredit nije bio fiksan. :D
Umjesto da se pozabavi tim problemima, dedo poceo kockat i samarat onog jednog podstanara koji nije imao svoj sprat. Nakon toga dosao do zakljucka da ce ga biznis krenuti kada se rjesi prosperitetne djece koji mu nabijaju suhvu i nece da idu sa njim u crkvu. Onda pocela rasprava oko imovinsko pravnih odnosa i dedo poceo divljat.
a, to misliš, pa dobro može se naravno dublje ići....ok...

ja sam samo htio reći da priče o besplatnom školovanju, vrtićima,stanovima u nekom dvanom vremenu jednostavno nisu tačne....
Ono sto je netacno je da se zivilo na kredit te da je sistem zaduzivanja za ulaganje bio neodrziv. To je bila poenta. Sve uspjesne drzave su tako dosle do svog trenutnog nivoa. Zapravo to je jedini moguci nacin da se prikljucis istima.
hrasno38

#491 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by hrasno38 »

detroit-mercy wrote:
hrasno38 wrote:
Pa gledaj, naravno da se zivi za svoju djecu. I ja zivim za svoju djecu i pokusavam da im prenesem da ako ne ustanu i ne pobrinu se za sebe, niko se nece pobrinuti za njih.
O tome sta je koji sistem stvorio, da krenemom od Batka, M. Lukica, Karadzica, Mladica, Mauzera, Adzica, Kadijevica, Kukanjca, Kordica, Blaskica, Milosevica, Seselja, Arkana i drugih znanih i neznanih junaka sa partijskim knjizicama, zavresnim partijskim skolama, istaknutim clanovima SSOJa i dr. Jesu li i oni produkt tog tvog uzvisenog sistema ili su pali sa Marsa. Jos kad mi posebno pocnete kenjati o tome kaku su onda posteni bili vani a ovi drugi u zatvoru. A kad pogleds listu, sve i jedan sa liste uzoran drustveno politicki radnik. A to sto su sitni kokosari i banditi zavrsavali u zatvorima, druga stvar.
I nemoj mi molim te o tom zelenilu i parkovima, ponekad mi se cini da u gradovi sredjeniji sada nego prije rata :mrgreen: .
jah i sve sto stvoris u zivotu kad riknes ostat ce tvojem komsiji ili ces napisati u testamentu kako nista ne ostavljas svojoj djeci jer oni moraju sami sebi zaraditi nego poklanjas humanitarnim drustvima. Pusti te socijale.
Svaki sistem na svijeti se bazira od normalnih i postenih ljudi ali i kretena koji su zeljni da budu glavni. Takav je bio i taj sistem i sve ove koje si nabrojao su bili za zivota JBT kite marjanove sa partijskim knjizicama i manji od makovog zrna. Dakle da ponovim prica se bazira na vremenu zivota JBT a ne poslije njega. Za njegovog zivota niti je bilo rata, nit je bilo nacionalizma a ono sto ga je bilo sasjeceno je u korjenu od ustasa kod Bugojna do Rankovica i albanskog nacionalizma do sudjenja malom bradatom jadovu od Draze i njegovom streljanju. U zatvoru je zavrsavo svako ko je bio kriminalac i koji je pokusao da bude kriminalac mada su ne rijetko znali stradati i neduzni ljudi sto je na zalost odlika svake revolucije i svakog sistema koji se represivnim metodama zeli da obracuna sa smradovima.
palermo

#492 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by palermo »

madner wrote:
Ono sto je netacno je da se zivilo na kredit te da je sistem zaduzivanja za ulaganje bio neodrziv. To je bila poenta. Sve uspjesne drzave su tako dosle do svog trenutnog nivoa. Zapravo to je jedini moguci nacin da se prikljucis istima.
Nije uopšte sporno da su krediti ekonomska kategorija koja može da doprinese razvoju jedne zemlje. Ne vidim da je iko to sporio.
detroit-mercy

#493 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
palermo wrote:
madner wrote:Pa nije, to je povrsna analiza koja polazi od rezultata (bankrota) a ne gleda siru sliku. Taj ekonomski recept zaduzivanja nije Jugoslavija izmislila ni patentirala, to je malo starije. Zato su sada sve napredne drzave puno zaduzenije nego BiH.

Prava analogija bi bila, uzeo kredit, pokreno biznis, odmah kupio stan i auto no nije pratio trziste i biznis upao u krizu a kredit nije bio fiksan. :D
Umjesto da se pozabavi tim problemima, dedo poceo kockat i samarat onog jednog podstanara koji nije imao svoj sprat. Nakon toga dosao do zakljucka da ce ga biznis krenuti kada se rjesi prosperitetne djece koji mu nabijaju suhvu i nece da idu sa njim u crkvu. Onda pocela rasprava oko imovinsko pravnih odnosa i dedo poceo divljat.
a, to misliš, pa dobro može se naravno dublje ići....ok...

ja sam samo htio reći da priče o besplatnom školovanju, vrtićima,stanovima u nekom dvanom vremenu jednostavno nisu tačne....
Kolega, krediti nisu losa stvar, samo zavisi na sta se trose :mrgreen: .
Smatram da sistem nije mogao da podnese ogromna socijalna davanja (sto kolega Hrasno sastavi lisu od svega sto se je dzabe davalo) do velikog broja promasenih investicija. Mislim koliko ekonomske logike ima u tome da svaka republika ima svoju rafineriju nafte, zeljezaru, tvornicu aluminija i mnoge druge stvari. Ipak su to ogromna kapitalna ulaganja koja su pitanje je koliko isplativa.
madner

#494 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by madner »

Pa ne moze se svaka investicija isplatiti. :D

Zdravstvo i obrazovanje nisu socijalni izdaci, niti su bili besplatni. Samo su svi placali, umjesto da placaju korisnici usluga. Da je bilo nesto plaho vise od BDP od zapadnog prosjeka cisto sumnjam, prosto ne vjerujem.

No problema je bilo, nekonkuretnost na prvom mjestu.
detroit-mercy

#495 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

hrasno38 wrote:
detroit-mercy wrote:
hrasno38 wrote:
jah i sve sto stvoris u zivotu kad riknes ostat ce tvojem komsiji ili ces napisati u testamentu kako nista ne ostavljas svojoj djeci jer oni moraju sami sebi zaraditi nego poklanjas humanitarnim drustvima. Pusti te socijale.
Svaki sistem na svijeti se bazira od normalnih i postenih ljudi ali i kretena koji su zeljni da budu glavni. Takav je bio i taj sistem i sve ove koje si nabrojao su bili za zivota JBT kite marjanove sa partijskim knjizicama i manji od makovog zrna. Dakle da ponovim prica se bazira na vremenu zivota JBT a ne poslije njega. Za njegovog zivota niti je bilo rata, nit je bilo nacionalizma a ono sto ga je bilo sasjeceno je u korjenu od ustasa kod Bugojna do Rankovica i albanskog nacionalizma do sudjenja malom bradatom jadovu od Draze i njegovom streljanju. U zatvoru je zavrsavo svako ko je bio kriminalac i koji je pokusao da bude kriminalac mada su ne rijetko znali stradati i neduzni ljudi sto je na zalost odlika svake revolucije i svakog sistema koji se represivnim metodama zeli da obracuna sa smradovima.
Ti nikako da skontas poentu, poenta je ne sta cu ja njima ostaviti nego od djeteta napraviti covjeka koji ce moci sam o sebi da se stara a ne socijalni slucaj koji ce vjecno cekati da mu neko drugi nesto da.
Ti mozes ostaviti djeci milione i firme ali ako oni nisi od njih napravio ljude, imaju da to razjebu za godinu dvije (vec toliko puta vidjeno).
I nemoj molim te da pricas kako su svi oni sto su rasturili Jugu bili kite za vrijeme Tite jer nije istina. Oni su bili ti koji su bili clanovi partije, oni su prolazili partijske skole i bili uzgajani za buduce lidere u Jugi.
Previse idealiziras, de malo i kriticki se osvrni na neke stvari.
palermo

#496 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by palermo »

madner wrote:Pa ne moze se svaka investicija isplatiti. :D

Zdravstvo i obrazovanje nisu socijalni izdaci, niti su bili besplatni. Samo su svi placali, umjesto da placaju korisnici usluga. Da je bilo nesto plaho vise od BDP od zapadnog prosjeka cisto sumnjam, prosto ne vjerujem.

Pa nekonkurentnost je bila samo posljedica. Sistema u kojem su prioriteti bili socijalni mir, nacionalni balans, očuvanje jednopartisjkog sistema. I kao takav nužno producirao firme koje su bile nekonkurentne.

Zapravo se mi u Bosni i Hercegovini nismo puno odmakli od toga, jedina razlika je što imamo višepartijski sistem, mada je i to upitno u ovako fragmentiranom društvu, i što institucije države ne funkcionišu (a za to baš i ne snosimo najveću krivicu).

Mislim da teze o tome kako je dobro bilo u prošlom sistemu su zapravo prilično opasne, jer ako je išta potrebno ovom društvu je promjena svijesti a ona sigurno ne može doći na naslagama nekih prošlih, dokazano neodrživih, sistema.
detroit-mercy

#497 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

madner wrote:Pa ne moze se svaka investicija isplatiti. :D

Naravno da se ne moze isplatiti, ali problem je sto se takve investicije nisu propadale nego su te firme nastavljale da rade na racun firmi koje su zdravo poslovale.
I onda opet dolazimo do nekonkurentnosti i do pitanja sta je bolje, dati Hrasnom stan ili uloziti u novu tehnologiju ili proces. Sa Hrasove tacke gledista je naravno bolje daj meni stan i da ja lijepo zivim trenutno a kasnije ko ga jebe. Bito je da je Dozer otisao na ekskurziju u Italiju :mrgreen:
hrasno38

#498 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by hrasno38 »

detroit-mercy wrote:Ono sto je netacno je da se zivilo na kredit te da je sistem zaduzivanja za ulaganje bio neodrziv. To je bila poenta. Sve uspjesne drzave su tako dosle do svog trenutnog nivoa. Zapravo to je jedini moguci nacin da se prikljucis istima.
Smatram da sistem nije mogao da podnese ogromna socijalna davanja (sto kolega Hrasno sastavi lisu od svega sto se je dzabe davalo) do velikog broja promasenih investicija. Mislim koliko ekonomske logike ima u tome da svaka republika ima svoju rafineriju nafte, zeljezaru, tvornicu aluminija i mnoge druge stvari. Ipak su to ogromna kapitalna ulaganja koja su pitanje je koliko isplativa.[/quote]

Vjeruj mi prijatelju da je u to vrijeme sve to radilo ko sat. U tome i jeste bila poenta sto vise radnika to vise doprinosa i zadovoljnih gradjana. Naravno kao sto sam i rekao bilo je i socijalnih kriza ali su one bile i na globalnom nivou ane samo u YU. Samo malo da posjanim ovaj termin "besplatno". Sto bi rekli "nema dzabe ni kod stare babe" ali evo i dan danas mi se od plate odbija svasta nesto ali ako bogda sljedece godine bi mi potomak trebao da upise fakultet. E sad ako ne upadne u onih ne znam sad 30-tak ostaje mu opcija samofinansirajuci student sto bi otprilike znacilo jedno 2000 godisnje a meni se i dalje od plate odbija li odbija. Da ne bi bilo zabune govorim o drzavnom fakultetu a ne o ovim privatnim. E vidis tada su primali recimo 300 studenata i svih 300 je primljeno pod istim uslovima i bez one 2000.
Drugi primjer je zdravstvo. Tada ti doktor napise recept, odes fino u apoteku i dobijes lijek. Danas ti hladno znaju reci ovaj lijek nije na listi i on se placa. Ajde sto ga ja moram platiti ali sto ga mora platiti onaj penzioner sa 200-300 KM. Prije se razbolim, knjizicu u ruke i kod doktora bez ikakvog narucivanja i klinaca palaca, ako treba dobijem uputnicu za specijalistu i odmah pravo kod specijaliste. Danas taj zdravsteni fond pola stvari placa a pola ne a meni se i dalje odbija li odbija od plate. Dakle nije nista dzaba jer mi se odbija od plate ali ako se vec odbija koji klinac opet moram da placam. U ono vrijeme placao nisam a sada placam duplo i zato je ono besplatno a ovo nije.
detroit-mercy

#499 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

hrasno38 wrote:
detroit-mercy wrote:Ono sto je netacno je da se zivilo na kredit te da je sistem zaduzivanja za ulaganje bio neodrziv. To je bila poenta. Sve uspjesne drzave su tako dosle do svog trenutnog nivoa. Zapravo to je jedini moguci nacin da se prikljucis istima.
Smatram da sistem nije mogao da podnese ogromna socijalna davanja (sto kolega Hrasno sastavi lisu od svega sto se je dzabe davalo) do velikog broja promasenih investicija. Mislim koliko ekonomske logike ima u tome da svaka republika ima svoju rafineriju nafte, zeljezaru, tvornicu aluminija i mnoge druge stvari. Ipak su to ogromna kapitalna ulaganja koja su pitanje je koliko isplativa.
Vjeruj mi prijatelju da je u to vrijeme sve to radilo ko sat. U tome i jeste bila poenta sto vise radnika to vise doprinosa i zadovoljnih gradjana. Naravno kao sto sam i rekao bilo je i socijalnih kriza ali su one bile i na globalnom nivou ane samo u YU. Samo malo da posjanim ovaj termin "besplatno". Sto bi rekli "nema dzabe ni kod stare babe" ali evo i dan danas mi se od plate odbija svasta nesto ali ako bogda sljedece godine bi mi potomak trebao da upise fakultet. E sad ako ne upadne u onih ne znam sad 30-tak ostaje mu opcija samofinansirajuci student sto bi otprilike znacilo jedno 2000 godisnje a meni se i dalje od plate odbija li odbija. Da ne bi bilo zabune govorim o drzavnom fakultetu a ne o ovim privatnim. E vidis tada su primali recimo 300 studenata i svih 300 je primljeno pod istim uslovima i bez one 2000.
Drugi primjer je zdravstvo. Tada ti doktor napise recept, odes fino u apoteku i dobijes lijek. Danas ti hladno znaju reci ovaj lijek nije na listi i on se placa. Ajde sto ga ja moram platiti ali sto ga mora platiti onaj penzioner sa 200-300 KM. Prije se razbolim, knjizicu u ruke i kod doktora bez ikakvog narucivanja i klinaca palaca, ako treba dobijem uputnicu za specijalistu i odmah pravo kod specijaliste. Danas taj zdravsteni fond pola stvari placa a pola ne a meni se i dalje odbija li odbija od plate. Dakle nije nista dzaba jer mi se odbija od plate ali ako se vec odbija koji klinac opet moram da placam. U ono vrijeme placao nisam a sada placam duplo i zato je ono besplatno a ovo nije.[/quote]
Hrasno, nikako da skontas da je ovo sad posljedica onog prije. Opet ti kazem, nije sve bas islo kao podmazano. Kao ekonomija smo zaostajali i taj jaz je bivao sve veci i veci. Nikako da shvatis da ti dzabni stanovi su placeni na ustrb recimo daljenjeg razvoja firmi i konkurentnosti u svijetu. Naravno da se krize desavaju, ali smo mi iz svake izlazili sve slabiji i slabiji i sve manje i manje konkurentni.
I nemoj mi molim te o ovome danas, jer ovo sto danas imamo mozemo samo na belegiju, mada je i dosta ovoga danas posljedica onoga od prije.
detroit-mercy

#500 Re: Za one koji su Titu zivog zapamtili..

Post by detroit-mercy »

hrasno38 wrote:
Drugi primjer je zdravstvo. Tada ti doktor napise recept, odes fino u apoteku i dobijes lijek. Danas ti hladno znaju reci ovaj lijek nije na listi i on se placa. Ajde sto ga ja moram platiti ali sto ga mora platiti onaj penzioner sa 200-300 KM. Prije se razbolim, knjizicu u ruke i kod doktora bez ikakvog narucivanja i klinaca palaca, ako treba dobijem uputnicu za specijalistu i odmah pravo kod specijaliste. Danas taj zdravsteni fond pola stvari placa a pola ne a meni se i dalje odbija li odbija od plate. Dakle nije nista dzaba jer mi se odbija od plate ali ako se vec odbija koji klinac opet moram da placam. U ono vrijeme placao nisam a sada placam duplo i zato je ono besplatno a ovo nije.[/quote]
Btw, stari mi je radio u gradjevinskoj industriji i zadnju deceniju su tavorili, bukvalno je gradjevinska industrija bila na izdisaju jer vise nije bilo velikih naselja da se grade kao 70tih. To sto je tebi u Energoinvestu bilo dobro ne znaci da je masi drugih bilo, koji su radili po manje prominentnim firmama.
Post Reply