Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
salik79

#476 Re: Odg: Sufizam

Post by salik79 »

Niemand wrote:
kerima1 wrote:
Halal bilo. :)
Nego, ako ima neko ko se razumije u nefs. Kako da obuzdam svoj nefs, citala sam da tu pomaze sutnja, glad/post i sl., al kako? Moram se mjenjati, zbilja, al evo npr sutnja, ok sutim ja i sve, al tad jos vise razmisljam o sebi. Uvijek JA, JA, JA. Znaci da to JA postane malo, nevidljivo i sebi nebitno ja . I jah, ako neko zna o dusi i cistoci duse, znaci Boze mi oprosti kad god citam o vrstama dusa ja se u najgorim pronalazim. :(

Najteze nefsu je priznati svoje mahane. Po tvom pisanju - ti si ga vec obuzdala. :) Allah ti pomogao u tvom suluku! Amin.
vatrogasac

#477 Re: Sufizam

Post by vatrogasac »

silm

#478 Re: Sufizam

Post by silm »

Wednesday, August 22, 2012

SVRHA ŽIVOTA: Božji je naum da se stekne oko koje vidi, i srce koje razumije

• Bog je spustio ljestve pred naše noge: nama je penjati se, korak po korak. Imaš noge: pa zašto glumiš hromoga? Imaš ruke: zašto kriješ prste koji umiju zgrabiti? Poneseš li Božji teret, On će te podići. Prihvatiš li Njegove zapovijedi, On će te zasuti Svojom milošću i obiljem. Tražiš li sjedinjenje s Bogom, združit ćeš se s Njim za svu vječnost. Bio je to Stvoritelj naš, koji nas je vodio kroz stupnjeve razvoja, od stanja životinjskoga do stanja ljudskoga. Svrha Mu je bila učiniti od nas bića uma i svjesnosti, kako bismo Ga mogli spoznati.
• Svijet je nalik na sudnicu, u kojoj je Bog naš sudac. Pozvani smo ispuniti naš savez s Onim, tko nas je upitao: "Nisam li ja gospodar tvoj?" Na šta smo Mu odvratili: "Oh, da." I budući da smo ovdje na zemlji usred postupka sudskoga, svaka nam riječ i djelo postaje svjedok i dokaz tog saveza.

• Ne upinji se toliko da bi ostvario svoje svjetovne težnje; upinji se samo oko stvari svoje vjere. Inače, tvoj će život ostati neispunjen, tvoj kruh nedopečen. Tvoju grobnicu neće ukrasiti kamen, drvo, ili žbuka, već tvoje vlastito kopanje groba duhovne čistote, i tvoj ukop tebe u Božje biće, i tvoja pretvorba u Njegov prah, i tvoje uranjanje u ljubav Božju, kako bi te ispunio i nadahnuo Njegov dah. Grobnica ukrašena kupolama i tornjevima ne priliči sljedbeniku istine. Pogledaj čovjeka odjevena u svilu - hoće li baršun i svila pridonijeti njegovoj spoznaji? Njegova se duša svija u mukama, škorpion tjeskobe uzidan je u njegovu srcu, razdrtu bolom. Njegova je tjelesna prilika urešena skupocjenim čipkama i nakitom, ali u svojoj nutrini on jeca, gorkim mislima plijen; dok netko drugi korača ogrnut starom i iskrpanom kabanicom, no s mislima slatkim kao sok šećerne trske, s riječima poput meda!

• Naše riječi i postupci svjedoče naše skrovite misli; zajedno one iskazuju duh naše nutrine. To je svjedočanstvo našega života, naš razlog bivanja na zemlji: da očitujemo istinsku prirodu našega duha, dotaknuta duhom Božjim.

• Malo pomalo Bog čovjeku oduzima ljepotu; malo pomalo i izdanak vene. Pođi i kazuj na sva usta: " Komu god udijelismo duljinu dana, tomu dodijelismo i njihov otklon. Tragaj za duhom; ne poklanjaj srce kostima.

• Svijet je tamnica, a mi smo zatočenici: iskopaj rupu u tamničkom zidu i iziđi u slobodu!

• Govori duša svojim neplemenitim zemaljskim dijelovima: " Moj je izgon bolniji od vašega. Ja sam nebeskoga roda i koljena." Tijelo žudi zelenu travu i vodu tekućicu, jer od njih vuče podrijetlo. Duša žudi život i životvorca, jer ona je potomak Beskrajne Duše. Žudnja duše je znanje i mudrost, žudnja tijela su voćnjaci, livade i vinova loza. Žudnja duše je uzlet i uzvišenost; žudnja je tijela dobit i ugađanje sebi.

• Ne gradi dom svoj u zemlji drugih; svoj posao obavljaj, a ne posao stranca. Tko je stranac? Tvoje zemno tijelo, izvor svih tvojih žalosti.

• Izučio si zanat zbog svjetovne zarade, kako bi zaradom podmirivao potrebe svojega tijela; usredotoči se sada na svladavanje svojega duhovnog zanata, ne bi li se time pobrinuo za potrebe svoje duše. Na ovomu si se svijetu obogatio, pa nosiš skupocjene haljine: kad ga budeš napuštao, hoćeš li ih ponijeti sa sobom? Posveti se onomu duhovnom radu, čija je plaća Božji oprost u svijetu onozemlja. To je grad prepun trgovine i pogodbe, ali ne zamišljaj da će ti ovosvjetske zarade tamo dostajati. Bog kaže da su one dječja igra u usporedbi s naplatama onoga svijeta. Isto je to kao kad se djeca igraju dućana; njihova roba i novac vrijede samo u njihovoj igri - u stvarnomu svijetu nemaju nikakvu vrijednost. Ovaj je svijet poput igrališta, a smrt je noć, kad se vraćaš kući umoran i prazne novčarke. Zarada bogoštovlja jest ljubav, duševni ushit i blizina Božja.

• Glava može biti prepuna beznačajnih svjetovnih stvari, i čovjek može poznavati sve znanosti ovoga svijeta, a da ipak ne zna vlastitu dušu. Čovjek poznaje naročita svojstva svake tvari, ali je u pogledu poznavanja vlastite suštine jednaka neznalica kao i magarac. On izjavljuje: "Ja znam šta je dopušteno, a što nije." Ali on ne zna jesu li njegovi vlastiti postupci dopušteni. On zna točnu vrijednost svake stvari koju kupuje i prodaje, ali u svojoj ludosti nema pojma o vlastitoj vrijednosti. Naučio je razlikovati pogodne zvijezde od nepogodnih, ali mu ne pada na um upoznati vlastitu dušu, kako bi saznao u kakvu je duhovnom stanju - sretnomu ili jadnomu. Poznavati sebe i živjeti svoj život predviđajući Sudnji dan, znači ovladati najvišom znanošću.

• Zbog čega te čudi nemoć ljudskoga duha, koji se ne može sjetiti mjesta odakle je došao, i gdje je postao, gdje prije tjelesnoga rođenja obitavao? U ovomu snovolikom svijetu naš duh je u koprene ovit, onako kako su zvijezde zastrte oblacima, te tako on ne može vidjeti svoje prijašnje duhovno stanište. Zadaća je ljudskoga duha na zemlji da pročisti srce, kako bi ono uzmoglo prozrijeti koprenu i usredotočiti se na duhovni predio. Srce mora prodrijeti u tajnu ovoga života, i nezamućenim okom ugledati početak i kraj.

• O Ti, koji si nam učinio lakim ovaj trud besplodni, a ničim na zemlji nagrađen, oslobodi nas! Nama se on čini zamamnom mekom, ali doista je samo kuka udice. Pokaži nam kakav uistinu jest.

• Početak, koji je misao, svoj kraj nalazi u djelu. Plodovi su najprije u mislima, ali se istinski vide tek na kraju. Kad obaviš posao i zasadiš stablo, kad se pojavi plod, tad čitaj prve riječi.

• Božji je naum za čovjeka da stekne oko koje vidi, i srce koje razumije.

• Sve osim ljubavi najdivnijega Boga pa makar prijalo kao zalogaji slastice, uistinu je umiranje duha. Što to znači, umiranje duha? To znači koračati prema tjelesnoj smrti, i ne piti Vodu života.

-Rumi

http://www.bayrammulic.com/search/label/RUMI
nasa

#479 Re: Sufizam

Post by nasa »

Jesu li s ove teme nestali neki postovi ili sam ja nesto pobrkala :D
Švabo

#480 Re: Sufizam

Post by Švabo »

nasa wrote:Jesu li s ove teme nestali neki postovi ili sam ja nesto pobrkala :D
hmm mora da te tresu neke opasne dzezbe... :drndavi: :hajmooo: :navijacica: :nene: :place1: :pisnuo:
m_l

#481 Re: Sufizam

Post by m_l »

nasa wrote:Jesu li s ove teme nestali neki postovi ili sam ja nesto pobrkala :D
Ima istoimena tema par mjesta ispod, mozda si nesto vidjela na istoj, pa mislis da je izbrisano.
nasa

#482 Re: Sufizam

Post by nasa »

:thumbup: jeste, vidjela sam nesto od @divana da procitam i kontam kasnije, dodjem ovdje :? :lol:
fatamorgana

#483 Re: Odg: Sufizam

Post by fatamorgana »

salik79 wrote:

Najteze nefsu je priznati svoje mahane. Po tvom pisanju - ti si ga vec obuzdala. :) Allah ti pomogao u tvom suluku! Amin.
Ma kak'i obuzdala, nefs kad ih prizna tek se onda "pohasi" ....
Azamo

#484 Re: Sufizam

Post by Azamo »

Upravu si ti ubleho tek se sad onna pohasila

Sent from my INSIGNIA 5X using Tapatalk
fatamorgana

#485 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Azamo wrote:Upravu si ti ubleho tek se sad onna pohasila

Ne lutajte, pitajte! :wink:
misaoni111

#486 Re: Odg: Sufizam

Post by misaoni111 »

Niemand wrote:
kerima1 wrote:
Halal bilo. :)
Nego, ako ima neko ko se razumije u nefs. Kako da obuzdam svoj nefs, citala sam da tu pomaze sutnja, glad/post i sl., al kako? Moram se mjenjati, zbilja, al evo npr sutnja, ok sutim ja i sve, al tad jos vise razmisljam o sebi. Uvijek JA, JA, JA. Znaci da to JA postane malo, nevidljivo i sebi nebitno ja . I jah, ako neko zna o dusi i cistoci duse, znaci Boze mi oprosti kad god citam o vrstama dusa ja se u najgorim pronalazim. :(
Lično iskustvo: doviš Allahu da budeš takav i takav... Kao odgovor ne dolazi ništa u formi nagle promjene, čarobnog štapića - već se jednostavno ukaže prilika da budeš onakav kako si dovio i imaš izbor: nastaviti "starim" putem ili nastaviti PRAVIM putem.

Mr. hfz. Kenan Musić je finu knjigu nedavno napisao - "U susret Resulullahu - posljednjem Božjem poslaniku s.a.v.s." ... Puno finih stvari po ovom pitanju se nađe u modelu života Muhammeda a.s.
Azamo

#487 Re: Sufizam

Post by Azamo »

Hajde nek je neko nesto poceo konkretno da prica. Z

Niemand

#488 Re: Sufizam

Post by Niemand »

"..na dan moje smrti, kad bude nosen moj tabut, ne misli da cu osjecati bol za ovim svijetom. Ne placi i ne govori: steta, steta. Kada se mlijeko pokvari, veca je steta. Kad vidis da me poloze u grob, ja necu nestati. Zar mjesec i sunce nestanu kad zadju? Tebi se cini smrt, a to je radjanje. Grob ti se cini tamnica, a dusa je slobodna postala. Koje to zrno ne nikne kad se stavi u zemlju? Pa zasto da sumnjas u zrno covjekovo? .."
Švabo

#489 Re: Sufizam

Post by Švabo »

U gluho doba, Sufija poče plakati i reče:

„Ovaj svijet je kao zatvoren (mrtvački) kovčeg,
u kojem mi kroz naše neznanje
živote provodimo u ludosti i pustoši.

Kada smrt dođe da digne poklopac,
svaki onaj koji ima krila će odletiti u Vječnost
ali oni koji nemaju krila će ostati zaključani u njemu.

Tako, prijatelji moji, prije nego poklopac bude podignut.
uradite sve da postanete ptice na Allahovom putu,
uradite sve da vam izrastu krila i perje na njima.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#490 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

I. `Abdul-Qādir Ghejlāni, „El-matleb fī merātib el-tarīqah“ (Potrebno znanje o tarikatskim stupnjevima)

Bismillahir-rahmanir-rahim

Neka je hvala Allahu, Gospodaru svjetova. Neka je Božji salavat na Muhameda, njegov rod i sve njegove ashabe.

Prvi mekam: La ilāhe illā Allāh.

Drugi mekam: Allāh.

Treći mekam: Hū.

Četvrti mekam:Haqq.

Peti mekam: Hajj.

Šesti mekam: Qajjūm.

Sedmi mekam: Qahhār.

La ilāhe illā Allāh; Lā ma`būde illā Allāh, znači: Nema Boga osim Allaha; Niko ne zaslužuje obožavanje osim Allaha.

Allāh znači: La mewdžūde illā Allāh (Ništa ne postoji osim Allaha).

Hū znači: Lā ilāhe ghajruhū (Nema drugog Boga osim Njega).

Haqq znači: Stvarna Istina.

Hajj znači: Živi, od kojeg zavisi život svega stvorenog.

Qajjūm znači: Obdržavatelj nebesa i zemlje i onoga što je između njih.

Qahhār znači: Onaj koji sve svladava, vlasnik beskrajne moći. A Allah je pomagač za upućivanje.

Prvi mekam: Nesf-i emmareh - duša sklona zlu, Sejr ilā Allāh - put do spoznaje Allaha. `Ālem-i šehadeh - vidljivi svijet. Mjesto: prsa. Hal (stanje) - sklonost prema zabranama. Vezuje se za Šeriat. Nur (svjetlo) - plavo. Zikr: Lā ilāhe illā Allāh.

drugi mekam: Nefs-i lewwāmeh - duša koja sebe kori. Sejr ila Allah - put do spoznaje Allaha. `Alem-i berzakh - međusvijet. Mjesto: srce. Stanje - ljubav, mehabbet. Vezuje se za Tarikat. Svjetlo - crvenkasto. Zikr: Allah.

Treći mekam: Nefs-i mulhimmeh - duša nadahnuta. Sejr ila Allah - put do spoznaje Allaha. `Alem-i erwah - svijet duša, nevidljivi svijet. Mjesto: duša. Stanje - ljubav. Vezuje se za Ma'rifet. Svjetlo - crveno. Zikr: Hū.

Četvrti mekam: Nesf-i mutme'inneh - duša smirena. Sejr me`a Allah - put sa spoznajom Allaha. `Ālem-i haqiqah Muhammedijjeh - svijet Muhamedove stvarnosti. Mjesto: tajna. Stanje - wuslet (stizanje). Vezuje se za Hakikat. Svjetlo - bijelo. Zikr: Hakk, Wehhāb.

Peti mekam: Nesf-i rādijeh - zadovoljna duša. Sejr fi Allah - put spoznaje Allaha). 'Ālem-i Lāhūt - svijet Božanske prirode. Mjesto: tajna tajne. Stanje - ghinā (bogatstvo). Vezuje se za Sirrun lehū. Svjetlo - zeleno. Zikr: Hajj, Wahid.

Šesti mekam: Nesf-i merdijjeh - duša s kojom je Bog zadovoljan. Sejr 'an Allah - put do spoznaje Allaha. `Alem-i šehadet - vidljivi svijet. Mjesto: khafijj. Stanje - khajruhū (činjenje dobra). Vezuje se za: Šeriat. Svjetlo - crno. Zikr: Qajjūm, Ehad.

Sedmi mekam: Nefs-i kāmileh we sāfijeh - savršeno, čista duša. Sejr bi Allah - put sa spoznajom o Allahu. `Alem-i wahde me'a el-kethreh - svijet jednosti sa mnoštvom. Mjesto: akhfā. Stanje - beqā (vječnost). Vezuje se za Džem'. Zikr: Qahhār, Samed.

Zikrovi

1. Zikr sālikīn: `Ālem-i mulk; La ilahe illa Allāh.

2. Zikr `āšikīn: 'Ālem-i melekūt; Illa Allāh, Illa Allāh.

3. Zikr wāsilīn: `Ālem-i džeberūt; Allāh, Allāh.

4. Zikr: `Ālem-i Lāhūt; Hū, Hū.

Prvi zikr je nāsūt. To je `ālem-i mulk, sfera (svijet) Azraila (a.s.), a to je: La ilahe illa Allāh, Muhammed resūl Allāh.

Drugi zikr je: La ilāhe illā Allāh. To je zikr `ālem-i melekūt, svijet Mikaila (a.s.).

Treći zikr je: Allāh, Allāh. To je `ālemi-i džeberūt, svijet Džebraila (a.s.).

Četvrti zikr je: Hū, Hū. To je `ālem-i Lāhūt, naziva se još i `ālem-i Huwāijje, svijet Israfila (a.s.)

Kad procvatu behari
kad dunjaluk zamiri
dusa ceznjom procvili
davno smo se rastali

Refren
Allah Allah Hakk Allah
Alllah Alllah dzellallah
Allah Allah Huvallah
La ilahe illallah

Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
sedam kata nebesa
usred nasih je prsa

Proljece je u nama
kad se topi suzama
i pustinja procvjeta
nudec' sliku Dzenneta
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#491 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

V. Muhammed el-Fekki, „O sedam meqama“ (Iz njegovog djela: „Tesawwuf“)

Položaj salika (derviša) u prelaženju konačišta (stanica) sličan je putniku na putovanju. I kao što je putniku potreban vodič za hranu, prijevoz, društvo, osiguranje itd., tako je isto i saliku potreban muršid koji poznaje put, koji je prešao taj put i zna njegove koristi i štete. Hrana mu je bogobojaznost, a sredstvo prijevoza himmet (zauzimanje, zalaganje). Treba mu drug, tj, njegova braća na istom putu. Treba mu i oružje, tj. Božja imena kojim straši dva neprijatelja, šejtana i svoj nefs.
I kao što čovjek na putovanju prolazi kroz razne gradove i predjele, gdje se zadržava pa onda nastavlja putovanje do svog cilja, tako isto i salik na svom putu prolazi kroz sedam mekama. Učenjaci su te mekame ovako prikazali:

1. Mekam tmine, nešto drugo što je preče od Boga. Nefs se u tom mekamu naziva emmāre (duša potčinjena zlu).

2. Mekam svjetla - lewwāmeh.

3. Mekam tajni - mulhimeh.

4. Mekam savršenosti - mutme'inneh.

5. Mekam dostignuća (wuslah) - Rādijjeh.

6. Tedžellijät-i efc l (Odraz Božjeg djelovanja) - Merdijjeh.

7. Mekam - Odraz svojstava i imena Božjih - Kāmileh.

Dok god je dotični u jednom od ovih mekama, pokriven mu je slijedeći mekam. Tko je u prvome mekamu, njemu je zastrto očito gledanje svijeta (nūr), a tko je u drugome mekamu, njemu je zastrt nūr tajni itd.

Sufija neće doseći stupanj kāmileh dok ne prođe sve ove mekame, upotpuni se na prethodnim mekamima. Kroz to uzdizanje (usavršavanje) dospijeva do visokih shvaćanja. Sufije to visoko shvaćanje nazivaju: ma`rifet-i haqiqat. To je, zapravo, stupanj u kojem se saznaje istinska stvarnost, istina, tj. da je znanje, znalac i znano jedna stvar.
Niemand

#492 Re: Sufizam

Post by Niemand »

Nurudin :thumbup:
SmokingMan

#493 Re: Sufizam

Post by SmokingMan »

Ovaj sufizam je baš bućkuriš Islama i tonu nake filozofije,a to neko slijepo slijeđenje šejhova kod sufija se ništa ne razlikuje kao slijeđenje šejhova kod vehabija.Nije ni čudo što dobar broj tarikata nije u međusobnom dobrim odnosima.Svako hoće neko svoje tumačenje,Islam je došao na onaj stepen na kojem su danas i sljedbenici ranijih knjiga,sve greškom ljudi.
nasa

#494 Re: Sufizam

Post by nasa »

Nije problem sta je sufizam ili na koji nacin pristupa nekim pitanjima u islamu, licno mislim da moze biti i jeste pokazatelj bogatstva islama i mogucnosti razlicitih pristupa islamu kao neiscrpnom izvoru ali problem se manifestuje u iskljucivostii.Na ovaj ili onaj nacin, manje ili vise svi pravci su na neki nacin iskljucivi tj. ogranicavaju islam na vlastiti dozivljaj i pristup kao jedini ispravan.
To je nemoguca misija jer odgovornost covjeka spram Boga je individualna sto znaci da mi mozemo samo birati ono sto smatramo najboljim za sebe u okolnostima sopstvenog zivota dok izabrati jedno tumacenje, jedan odgovor I sl.kao konstantno ispravan usvim situacijama, u svim vremenima, za sve ljude...je poprilicno nategnuto osim ako nemamo jasan propis I Bozije rijeci koje ga cine takvim...

Ali svi pravci su ovo skontali odavno zato I toliki trud da se dokaze da Bozije rijeci porucuju upravo ono sto oni misle iako precesto se to moze dokazati samo trganjem ajeta iz konteksta, davanjem prednosti jednim nad drugim itd...

Da ne bude zabune ne mislim iskljucivo na sufizam vec opcenito...
fatamorgana

#495 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

nasa wrote: ....sto znaci da mi mozemo samo birati ono sto smatramo najboljim za sebe u okolnostima sopstvenog zivota dok izabrati jedno tumacenje, jedan odgovor I sl.kao konstantno ispravan usvim situacijama, u svim vremenima, za sve ljude...je poprilicno nategnuto osim ako nemamo jasan propis I Bozije rijeci koje ga cine takvim...
Problem je u tome što su ti propisi i navodne objave prilično nejasni i često kontradiktorni između sebe ... o proizvoljnim ili "ad libitum" tumačenjima istih i da ne govorimo ...
Nurudin

#496 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Sufizam nije "pravac u islamu" niti ide lijevo ni desno niti pati od forme i metoda , on to sve naziva "zahiren" ili pojavnim svijetom u kojem se dešava raznovrsnost i dualnost , odvojenost bića, učenja, sukobljenost istih itd
Ne, sufizam ide iza toga , u "batin" , u nevidljivu dimenziju svijeta, učenja , metoda i čovjeka prvenstveno ide u dubinu čovjeka i istražuje vječito pitanje "ko sam ja ? "
Onaj ko misli da zna to, on ne pripada ovome svijetu i ne treba da se zamara time jer njegovo vrijeme još nije došlo.. Dakle zahir samo ukazuje na svoj batin sufijama odnosno forma na svoju suštinu i putevi i metode raznih tarikata mogu biti veoma različiti, ali batinski nisu jer sve vodi ka Jednom
fatamorgana

#497 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote:Sufizam nije "pravac u islamu" niti ide lijevo ni desno niti pati od forme i metoda , on to sve naziva "zahiren" ili pojavnim svijetom u kojem se dešava raznovrsnost i dualnost , odvojenost bića, učenja, sukobljenost istih itd
Ma po meni je sufizam srce Islama, suština njegovog duhovnog a ne religijskog puta ... joj kad sad ovi "pravovjerni" ospu paljbu .... :wink: :run:
Nurudin

#498 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

fatamorgana wrote:
Nurudin wrote:Sufizam nije "pravac u islamu" niti ide lijevo ni desno niti pati od forme i metoda , on to sve naziva "zahiren" ili pojavnim svijetom u kojem se dešava raznovrsnost i dualnost , odvojenost bića, učenja, sukobljenost istih itd
Ma po meni je sufizam srce Islama, suština njegovog duhovnog a ne religijskog puta ... joj kad sad ovi "pravovjerni" ospu paljbu .... :wink: :run:
religija je zastor između čovjeka i istinske vjere , kao što kaže hz.Rumi
Ljudi se zagledaju u šare na zastoru kao hipnotizirani, a ono što je vrijedno je u stvari tamo, iza zastora
To je valjda tako , priroda svijeta ovoga, da od svake istine napravi i isplete oko nje neki zastor kao paučinu što pauk začas oplete , jer inače ako bi Istina bila takva kakva jeste sama po sebi...ovaj dunjaluk više nebi nikad bio isti
Mnogi ljudi se boje istine jer istina objelodani da ono što oni imaju , ne vrijedi stvarno ništa, i tako oni gube moć koju im daju lažne vrijdnosti koje su nametnuli svijetu. Zato su najveći čuvari religije , ovakve kakvom sam je opisao, i najveći mrzitelji vjere i dok god postoje takvi ljudi koji nečemu što ne vrijedi ništa daju vrijednost, i obrnuto
biće i religijskih labirinata koji će ljude umarati ako bi slučajno krenuli da saznaju Istinu
Ili u prijevodu, dok postoje kapitalisti postojaće i religije jer kako bi pobugu oni vladali masama ako im vjera obezvrijedi kapital
fatamorgana

#499 Re: Sufizam

Post by fatamorgana »

Nurudin wrote: religija je zastor između čovjeka i istinske vjere , kao što kaže hz.Rumi

Ljudi se zagledaju u šare na zastoru kao hipnotizirani, a ono što je vrijedno je u stvari tamo, iza zastora

To je valjda tako , priroda svijeta ovoga, da od svake istine napravi i isplete oko nje neki zastor kao paučinu što pauk začas oplete , jer inače ako bi Istina bila takva kakva jeste sama po sebi...ovaj dunjaluk više nebi nikad bio isti

Mnogi ljudi se boje istine jer istina objelodani da ono što oni imaju , ne vrijedi stvarno ništa, i tako oni gube moć koju im daju lažne vrijdnosti koje su nametnuli svijetu. Zato su najveći čuvari religije , ovakve kakvom sam je opisao, i najveći mrzitelji vjere i dok god postoje takvi ljudi koji nečemu što ne vrijedi ništa daju vrijednost, i obrnuto
biće i religijskih labirinata koji će ljude umarati ako bi slučajno krenuli da saznaju Istinu

Ili u prijevodu, dok postoje kapitalisti postojaće i religije jer kako bi pobugu oni vladali masama ako im vjera obezvrijedi kapital

Ma znam, lako je slijediti ono što je lako slijediti no teško je slijediti ono što je teško slijediti .... Treba imati "damu" pa se u sebi istinski odreći pojavnog i vidljivog, to mogu samo najhrabriji, nažalost nisam među njima ...
Nurudin

#500 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

Ne radi se tu samo o odricanju nekom, to je isto samo metod koji ti olakšava jer smanjuje distrakciju , smanjuje ometanje, ne zahmetiš se s nekim stvarima jer ih nema tu i onda si potpuno posvećen putu, odnosno predan si tome što izvorno i znači riječ "musliman"...Slično imaš i u Zen budizmu, samo je drugačija metoda , da se potpuno posvetiš onome što radiš pa ako sječeš drvo ti si jedno sa sjekirom ...dakle svima je put , put pune posvećenosti i spajanja sa Jednotom i same sufije imaju puno tarikata (redova) koji su po metodama skroz drugačiji
Kad odricanje kao metoda ispuni svoju svrhu, onda nema više potrebe za tim ali često zbog potpune promjene unutrašnjosti salika (duhovnog putnika) on u svijetu uživa na skroz drugi način
Locked