Razvod braka

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Locked
woodman

#476 Re: Razvod braka

Post by woodman »

hvala, a sta je u slucaju da razvedeni nemaju djece. do kad muz mora izdravati zenu. jel tu ima kakav rok ili uslov
kakavdanakneiskustvu

#477 Re: Razvod braka

Post by kakavdanakneiskustvu »

woodman wrote:hvala, a sta je u slucaju da razvedeni nemaju djece. do kad muz mora izdravati zenu. jel tu ima kakav rok ili uslov

zar je mora izdržavati?
muminovic

#478 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

woodman wrote:hvala, a sta je u slucaju da razvedeni nemaju djece. do kad muz mora izdravati zenu. jel tu ima kakav rok ili uslov
Sve odgovore imas u Porodicnom zakonu FBiH.
Verocious

#479 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

kakavdanakneiskustvu wrote:

zar je mora izdržavati?

Ne brini se, zenu moras izdrzavati ako je debil i nesposobna da se izdrzava sama ali i to je jako tesko dokazati ili ako si ti teski bogatas a ona nema ni gace na stapu, mada i tada tesko. To su sve neke teoretske situacije koje su u praksi tesko ostvarive.

@muminovic
Druze zasto da ti trazim i dokazujem nesto sto se vise ne primjenjuje? Ja kad sam poceo radit, novi zakon je bio donesen po kojem se vise ne primjenjuje tih 30% i taj novi zakon se trenutno primjenjuje. Sad se ja trebam zaroviti i traziti nesto nebitno samo da bih tebi dokazao koji vjerovatno u zadnjih 3-4 godine nisi niti jedan razvod odradio, jer da si odradio znao bi ovo o cemu pricam?

Ovo mi lici na situaciju kao da se neko zamrzut u proslosti vrati i nece da prihvati cinjenicu da sijalica osvjetljava sobu, a ne svijeca kako je to navikao, dok mu se ne dokaze kako je nastala sijalica i ko ju je stvorio. Ako te interesuje nadji sam :thumbup:
muminovic

#480 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Verocious wrote:

zar je mora izdržavati?

Ne brini se, zenu moras izdrzavati ako je debil i nesposobna da se izdrzava sama ali i to je jako tesko dokazati ili ako si ti teski bogatas a ona nema ni gace na stapu, mada i tada tesko. To su sve neke teoretske situacije koje su u praksi tesko ostvarive.

@muminovic
Druze zasto da ti trazim i dokazujem nesto sto se vise ne primjenjuje? Ja kad sam poceo radit, novi zakon je bio donesen po kojem se vise ne primjenjuje tih 30% i taj novi zakon se trenutno primjenjuje. Sad se ja trebam zaroviti i traziti nesto nebitno samo da bih tebi dokazao koji vjerovatno u zadnjih 3-4 godine nisi niti jedan razvod odradio, jer da si odradio znao bi ovo o cemu pricam?

Ovo mi lici na situaciju kao da se neko zamrzut u proslosti vrati i nece da prihvati cinjenicu da sijalica osvjetljava sobu, a ne svijeca kako je to navikao, dok mu se ne dokaze kako je nastala sijalica i ko ju je stvorio. Ako te interesuje nadji sam :thumbup:
Ne trebas meni nista dokazivati, ja sam prije mnogo godina polozio pravosudni, dokazi sebi, to sto ti pises ne postoji.

Sjedi nadji radi sebe, bolje je to nego da iznosis neistinite podatke i pozivas se na "svoje misljenje".

Kada nadjes ne moras ovdje iznosit, zapisi sebi da znas.

Ono sto se kao aktuelno primjenjje je ono sto sam vec naveo, imas na prethodnim stranicama, sjedi procitaj pozorno, Porodicni zakon Federacije BiH «Službene novine Federacije BiH» broj 35/05 i 31/14 od 23.04.2014..

Po tvom nacinu pisanja, misljenja sam da uopste nisi niti pravnik. U pravu je svaka rijec bitna, zarez, tacka, ako nesto tvrdis moras to i da dokazes, a ti se pozivas na "svoja misljenja". Lijepo ti navedem aktuelne zakone, datum izlasla u Sl. novinama, a ti na to kazes "to se ne primjenjuje" bez da obrazlozis.
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#481 Re: Razvod braka

Post by de facto. »

Sta se desava ako muz hoce da se razvede,a zena ne zeli da da razvod braka i da se pojavljuje uopce na sastancima u vezi s tim?Imaju dvoje maloljetne djece.
Kakva je procedura i koliko se ceka konacan razvod?

Unaprijed hvala :)
muminovic

#482 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

de facto. wrote:Sta se desava ako muz hoce da se razvede,a zena ne zeli da da razvod braka i da se pojavljuje uopce na sastancima u vezi s tim?Imaju dvoje maloljetne djece.

Aktuelni Porodicni zakon Federacije Bosne i Hercegovine «Službene novine Federacije BiH» broj 35/05 i 31/14 od 23.04.2014. na slijedeci nacin regulise tvoje interesovanje:

9.Posredovanje

Član 45.
(1) Prije pokretanja postupka za razvod braka bračni partner ili oba bračna partnera koji imaju djecu nad kojom ostvaruju roditeljsko staranje, kao i za vrijeme trudnoće žene, dužni su podnijeti zahtjev za posredovanje fizičkom i pravnom licu ovlaštenom za posredovanje.
...
(4) Bračni partner nije dužan podnijeti zahtjev za posredovanje ako je boravište drugog bračnog partnera nepoznato najmanje šest mjeseci i ako je bračnom partneru oduzeta poslovna sposobnost.

Član 47.
(1) Osoba ovlašćena za posredovanje dužna je u roku od osam dana od podnošenja zahtjeva pokrenuti postupak posredovanja i pozvati oba bračna partnera da osobno pristupe i učestvuju u ovom postupku.
(2) Punomoćnici ne mogu zastupati bračne partnere, niti mogu prisustvovati u postupku posredovanja.

Član 48.
(1) U postupku posredovanja ovlašćena osoba nastojat će ukloniti uzroke koji su doveli do poremećaja bračnih odnosa i izmiriti bračne partnere. Prema potrebi preporučit će im da se obrate savjetovalištima ili drugim ustanovama koje im mogu dati potreban savjet.
(2) Ovlašćena osoba upoznat će bračne partnere sa posljedicama razvoda braka, a posebno sa onim koje se odnose na djecu.

Član 49.
(1) Ako se oba bračna partnera, uredno pozvana, ne odazovu na poziv da učestvuju u postupku posredovanja, a ne opravdaju svoj izostanak, postupak će se obustaviti.
(2) Izuzetno, postupak se neće obustaviti u slučaju izostanka bračnog partnera koji se nasilnički ponaša prema drugom bračnom partneru.
(3) Ako nakon obustave postupka iz stava 1. ovog člana bude podnesena tužba ili zahtjev za sporazumni razvod braka, sud će taj podnesak odbaciti.

Član 50.
(1) Ako se u postupku posredovanja bračni partneri ne izmire, ovlašćena osoba nastojat će da se oni sporazumiju o tome sa kim će živjeti njihovo maloljetno dijete ili dijete nad kojim se ostvaruje roditeljsko staranje nakon punoljetstva, o njegovim osobnim odnosima sa roditeljem sa kojim neće živjeti, o njegovom izdržavanju i o ostalim sadržajima roditeljskog staranja.

(2) Ako bračni partneri ne postignu sporazum iz stava 1. ovog člana, ili postignuti sporazum ne odgovara interesima djeteta, organ starateljstva će na zahtjev ovlašćene osobe ili po službenoj dužnosti odlučiti o pitanjima iz stava 1. ovog člana.

(3) Odluka iz stava 2. ovog člana važi do pravomoćnosti odluke o razvodu braka.

(4) Žalba protiv odluke iz stava 2. ovog člana ne odlaže njeno izvršenje.

Član 51.
(1) O postupku posredovanja ovlašćena osoba sastavit će zapisnik.
(2) Ovlašćena osoba dužna je u roku od dva mjeseca okončati postupak posredovanja.
(3) U naročito opravdanim slučajevima rok iz stava 2. ovog člana može se produljiti za jedan mjesec.
...

Član 52.
Ako se tužba ili zahtjev za sporazumni razvod braka podnese prije okončanja postupka posredovanja, sud će taj podnesak odbaciti.
kakavdanakneiskustvu

#483 Re: Razvod braka

šta kad jedan od supružnika ne dobije poziv?
muminovic

#484 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:šta kad jedan od supružnika ne dobije poziv?
Poziv se salje preporucenom posiljkom sa povratnicom, kao dokaz da li je uredno urucen ili ne.
kakavdanakneiskustvu

#485 Re: Razvod braka

muminovic wrote:
Poziv se salje preporucenom posiljkom sa povratnicom, kao dokaz da li je uredno urucen ili ne.

znam to,zato i pitam šta ako jedan od supružnika nije dobio poziv,ako je spriječen poslom da primi poziv na kućnu adresu?
muminovic

#486 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

muminovic wrote:

znam to,zato i pitam šta ako jedan od supružnika nije dobio poziv,ako je spriječen poslom da primi poziv na kućnu adresu?
Primi neko od onih koji zive na njegovoj kucnoj adresi, ili mu se poziv posalje na adresu gdje radi, tako da mu se uredno uruci na poslu.
kakavdanakneiskustvu

#487 Re: Razvod braka

muminovic wrote:
muminovic wrote:

Primi neko od onih koji zive na njegovoj kucnoj adresi, ili mu se poziv posalje na adresu gdje radi, tako da mu se uredno uruci na poslu.[/quote]

ok,pretpostavljao sam da se može poslati i na posao,hvala
muminovic

#488 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Nema na cemu :thumbup:
muminovic

#489 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Ma to govori samo o datoj osobi, nista drugo. U nedostatku argumenata, vrijedanje i omalovazavanje, to je ideologija, nemocnih.
Verocious

#491 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

razonoda wrote: :D OVAKVO PISANJE JE ZBILJA NEPOTERBNO.
Istina, ali s obzirom da se ne zelim raspravljati i dokazivati na internetu samo sam ilustrovao svoj primjer.
muminovic wrote:Ma to govori samo o datoj osobi, nista drugo. U nedostatku argumenata, vrijedanje i omalovazavanje, to je ideologija, nemocnih.
Izvini molim te, sto sam te omalozavao i vrjedjao? To sto sam rekao da ne zelim ulaziti s tobom ni sa kim drugim u internet rasprave samo da bi, nekome, dokazao nesto? Ja druze iza sebe imam 100-njak razvoda u zadnje 4 godine i znam dobro o cemu pricam, zato sam se i javio ovdje ;-) rekao sam da je donesen novi porodicni zakon po kojem se ne primjenjuje onih 30% od prosjecne plate, ti u to ne vjerujes i nazivas mene neznalicom, sta ja tu da radim, nego da se povucem iz rasprave u bitima i bajtima. Sretno i prijatno :thumbup:
Verocious

#492 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

de facto. wrote:Sta se desava ako muz hoce da se razvede,a zena ne zeli da da razvod braka i da se pojavljuje uopce na sastancima u vezi s tim?Imaju dvoje maloljetne djece.

Brak je volja dvije osebe za zajednickim zivotom i jedino to sud interesuje, ako jedna osoba ne zeli brak, brak ce se razvesti uprkos snaznoj volji te druge osobe

Jako je tesko izbjegavati dostavu, na kraju krajeva postar ostavi onaj papiric (na kojem pise da pismeno sa pozivom treba podici na opcinskom sudu) pred vratima ili u sanducicu i dostava se smatra urednom a ako je uredna dostava i postupak na sudu se moze provesti.
kakavdanakneiskustvu

#493 Re: Razvod braka

Verocious wrote:

Brak je volja dvije osebe za zajednickim zivotom i jedino to sud interesuje, ako jedna osoba ne zeli brak, brak ce se razvesti uprkos snaznoj volji te druge osobe

Jako je tesko izbjegavati dostavu, na kraju krajeva postar ostavi onaj papiric (na kojem pise da pismeno sa pozivom treba podici na opcinskom sudu) pred vratima ili u sanducicu i dostava se smatra urednom a ako je uredna dostava i postupak na sudu se moze provesti.

ok,hvala
muminovic

#494 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

@Verocious Ako kazes da je "izasao drugi zakon" - samo ga navedi, to ti je 1-2 sekunde posla. Na taj nacin ces dokazati svoju tezu.
Verocious

#495 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

muminovic wrote:@Verocious Ako kazes da je "izasao drugi zakon" - samo ga navedi, to ti je 1-2 sekunde posla. Na taj nacin ces dokazati svoju tezu.
Zakon koji je trenutno na snazi
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/p ... je_BiH.pdf
muminovic

#496 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Verocious wrote:
muminovic wrote:@Verocious Ako kazes da je "izasao drugi zakon" - samo ga navedi, to ti je 1-2 sekunde posla. Na taj nacin ces dokazati svoju tezu.
Zakon koji je trenutno na snazi
https://advokat-prnjavorac.com/zakoni/p ... je_BiH.pdf
Tako je, upravo ti njega citiram cijelo vrijeme.
Verocious

#497 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

Super, i gdje u njemu stoji tih 30% od prosjecne plate?
muminovic

#498 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Verocious wrote:Super, i gdje u njemu stoji tih 30% od prosjecne plate?
Pogledaj Član 235

Član 235.
(4) Federalni ministar rada i socijalne politike objavit će jednom godišnje, najkasnije do 1. marta tekuće godine, podatke o prosječnim potrebama osobe koja zahtijeva izdržavanje, s obzirom na troškove života, koje će sud uzeti u obzir u postupku za izdržavanje.

---------------

Federalni ministar rada i socijalne politike 2006 godine ustanovio da potrebe prema ovom clanu iznose 30% prosjecne plate u FBiH za prethodnu godinu, i da je taj podataka objavljen u Službenim novinama Federacije BiH broj: 23/06.

"Prosječne potrebe osobe koja zahtjeva izdržavanje, s obzirom na troškove života, koje će sud u skladu sa odredbama Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine uzimati u obzir u postupku izdržavanja iznose 30% od prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine iz prethodne godine[...]"
Verocious

#499 Re: Razvod braka

Post by Verocious »

muminovic wrote:
Pogledaj Član 235

Član 235.
(4) Federalni ministar rada i socijalne politike objavit će jednom godišnje, najkasnije do 1. marta tekuće godine, podatke o prosječnim potrebama osobe koja zahtijeva izdržavanje, s obzirom na troškove života, koje će sud uzeti u obzir u postupku za izdržavanje.

---------------

Federalni ministar rada i socijalne politike 2006 godine ustanovio da potrebe prema ovom clanu iznose 30% prosjecne plate u FBiH za prethodnu godinu, i da je taj podataka objavljen u Službenim novinama Federacije BiH broj: 23/06.

"Prosječne potrebe osobe koja zahtjeva izdržavanje, s obzirom na troškove života, koje će sud u skladu sa odredbama Porodičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine uzimati u obzir u postupku izdržavanja iznose 30% od prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine iz prethodne godine[...]"
Vrtimo se oko istoga, ova uredba ili sta vec nije vise na snazi zbog novog zakona po kojem se vise ista ne primjenjuje.
muminovic

#500 Re: Razvod braka

Post by muminovic »

Verocious wrote:
muminovic wrote:
Pogledaj Član 235

Član 235.

---------------

Vrtimo se oko istoga, ova uredba ili sta vec nije vise na snazi zbog novog zakona po kojem se vise ista ne primjenjuje.
Ja se ne vrtim u krug, samo mi navedi ima tog novog zakona zbog kojeg se ne primjenjuje uredba koja je navedena.
Locked