nemezis wrote:
Nigdje, nisam ni rekao da definiše. Ali to i dalje ne mijenja činjenicu da, po Pravilniku, guma treba da ima ljetni profil.
Mjenja jer zakonski ako ne definise NIKO NE MOZE identifikovati gumu sa ljetnim profilom da bi za neku gumu utvrdio da je ili nije sa ljetnim profilom i na osnovu toga primjenio sankciju ili ne. Opet se vracamo na pitanje 1: Gdje je u zakonu definicija gume sa ljetnim profilom?
nemezis wrote:
U tački 1 piše da guma treba da ima pahulju. U tački dva piše da treba da bude sa ljetnim profilom. Je li u tački 1 definisao šta je pahulja? Razlika je samo što svi znamo šta je pahulja a za profil nismo sigurni, ali po tvom tumačenju ja mogu pitati "gdje je definisano šta je pahulja".
Jeste definisano sta je pahulja i to u tacki 1: "znak snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha". Znaci pahulja je definisana opisanim ZNAKOM, a ne pojmom. Dobio si odgovor, umjesto sto pises nesuvisle stvari citaj zakon.
nemezis wrote:
Našem zakonodavcu nije bilo dovoljno reći "zimska guma" jer bi u tom slučaju i MS gume mogle biti tumačene kao zimske jer imaju bolje perfomanse na snijegu od ljetnih a i ono S se odnosi na snijeg. Zakonodavac valjda nije htio to nego baš traži upotrebu guma sa pahuljom jer bi one trebale da imaju još bolje ponašanje zimi.
Bas kao sto ne postoji "mislio," ocigledno" itd tako ne postoji ni "zakonodavac valjda nije htio". Ako mu nije bilo dovoljno reci "zimska guma" pa je morao definisati da bi je razlikovao od M+S gume zasto to nije uradio sa pojmom "guma sa ljetnim profilom" da je razlikovati od M+S gume i tvoje imaginarne gume sa zimskim profilom ako za zakon postoji razlika? Opet se vracamo na pitanje 1: Gdje je u zakonu definicija gume sa ljetnim profilom?
nemezis wrote:
Ako ti tvrdiš da guma koja ima zimski profil može biti "guma sa ljetnim profilom", cijela ova diskusija je besmislena i, što se mene tiče, završena.
Govorimo o zakonu, sta je "guma koja ima zimski profil", ja ne znam da tako nesto u zakonu postoji????? Ja samo znam da NE POSTOJI NIJEDNA zakonska prepreka da guma koja ne ispunjava uslove da bude zimska guma ne bude automatski smatrana kao guma sa ljetnim profilom. Prica je odavno zvarsena, ovo je vise zabava.
nemezis wrote:
Gdje piše da guma sa zimskim profilom ne može biti "guma sa ljetnim profilom, to me pitaš?
Da to te pitam jer u zakonu ne postoji pojam "guma sa zimskim profilom", a "zimska guma" i "guma sa zimskih profilom" nije ista stvar, pa ne znam kako i gdje ne moze pisati da "guma sa zimskim profilom" ne moze biti "guma sa ljetnim profilom".
nemezis wrote:
Ne pričamo o tome da li ću ja znati nego da piše u Pravilniku da se može koristiti guma sa ljetnim profilom. A to što nije definisano šta je ljetni profil i jeste nelogičnost te tačke. U Pravilniku nije definisano ni šta su lanci. Kako će policajac znati imam li ja odgovarajuće lance? Možda imam lance koji ne odgovaraju mojim gumama. Možda imam 3 metra lanca. Hoće li ih policajac pokušati montirati da provjeri jesu li to "lanci"? Sve ovo ne mijenja činjenicu da u Pravilniku piše "guma sa ljetnim profilom".
U zakonu pise "guma sa ljetnim profilom" ali kako ce policajac ili sud ili bilo ko drugi dokazati da moja M+S guma bez pahuljice nije guma sa ljetnim profilom? Nazad na pitanje 1: Gdje je u zakonu definicija gume sa ljetnim profilom?
nemezis wrote:
Da li je kočnica neispravna na konkretnom autu, naravno da ne mogu biti siguran kao što ne može ni policajac. Ako policajac posumnja da kočnica ne radi, upućuje auto na vanredni tehnički pregled. Kao što ne može utvrditi ispravnost kočnice, policajac ne mora znati razlikovati zimski od ljetnog profila. Ali sve to ne mijenja činjenicu da u Pravilniku stoji "guma sa ljetnim profilom".
Kao sto sam ranije napisao, ovdje ne postoji ja kazem, ti kazes, ja znam, ti znas tako da sam izbrisao to iz citata. Ovdje postoje zakon i policajac koji provodi zakon. E sad, kao sto si napisao, ako policajac posumnja da kocnica ne radi, a ne moze utvrditi ispravnost kočnice jer nije strucan, posalje te na vanredni teh. pregled gdje se premjeri sila kocenja i utvrdi neispravnost, kome ce te poslati ako posumnja da guma nije sa ljetnim profilom? Cini ogromnu razliku jer nema zakonske osnove da se za gumu, koja zakonski nije zimska guma, utvrdi da li nije guma sa ljetnim profilom. Nazad na pitanje 1: Gdje je u zakonu definicija gume sa ljetnim profilom?
nemezis wrote:
Kojim zakonom je definisan pojam "pijan"? Pijanstvo nije definisano zakonom nego je propisana minimalna količina alkohola u krvi koju vozač može imati i naravno da se to ne može utvrditi gledanjem. Da li je neko pijan se ipak može lakše utvrditi i bez mjerenja alkohola u krvi. A vezano za profil, ja, a ni policajac, ne mogu znati ni jesu li lanci odgovarajući ako ih vidim. Kakve to veze ima? Mnoge stvari propisane raznim zakonima se ne mogu utvrditi gledanjem, pa šta?
Ako krenemo od toga da je pojam "pjan" = "pod djelovanjem alkohola" onda je definisan Zakonom o bezbjednosti saobracaja - ZOBS-om, i to Clanom 174 jer se svaka kolicina iznad minimalne kolicine alkohola u krvi smatra da je osoba pod djelovanjem alkohola. Ako za tebe pojmovi "pjan" i "pod djelovanjem alkohola" nisu ista stvar onda se izvonjavam jer sam pod "pjan" mislio na pod djelovanjem alkohola". Zakonski ne mozes nikako utvrditi da li je osoba pod djelovanjem alkohola bez alkotesta, odokativna metoda ne postoji. Vezano za profil, za razliku od gume, policajac itekako MOZE znati da su lanci odgovarajuci tako sto te kod znaka "Obavezna upotreba zimske opreme" moze zaustaviti i traziti da postavis lance. Sta mislis sta ce se desiti kad pokusas montirati 3 m lanca ili neodgovarajuce lance, a po zakonom duzan imati odgovarajuce lance? Pa cak i da ne moze to uraditi, a pokazao sam ti da moze, jednako kako ne moze utvrditi da nesto odgovarajuci lanac ili nije, tako ne moze utvrditi da li je nesto guma sa ljetnim profilom. Nazad na pitanje 1: Gdje je u zakonu definicija gume sa ljetnim profilom?
nemezis wrote:
Ako ti smatraš da guma sa zimskim profilom može biti "guma sa ljetnim profilom" onda stvarno nema smisla da više diskutujemo. A često nabacuješ te neke poluuvredljive komentare. Nije ti to lijepo.
Nema ja sta da smatram, postoji zakon tako da cu ti ponoviti vec napisano:
Govorimo o zakonu, sta je "guma koja ima zimski profil", ja ne znam da tako nesto u zakonu postoji????? Ja samo znam da NE POSTOJI NIJEDNA zakonska prepreka da guma koja ne ispunjava uslove da bude zimska guma ne bude automatski smatrana kao guma sa ljetnim profilom. Prica je odavno zvarsena, ovo je vise zabava.
I dalje se vrtis u krug u ganjas svoj rep...