Jadi nas nezaposlenih
Moderator: anex
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#476 Re: Jadi nas nezaposlenih
Naravno, nisam ni mislio na kioske i piljarnice
Eto zađi po Konzumu, Delti ili sličnoj haletini pa da vidiš kako ferca sistem tri rade jedan "na terenu" 
-
mali_balon
#477 Re: Jadi nas nezaposlenih
Lajavikrelac wrote:A neće, neće...Radi 10 ljudi na određenoj poziciji od toga su trojica rođe, i onda se lagano preraspodijele dužnosti - sedam radi troje svira falusu...i sve po propisima posao ne trpi
Ako ti smeta, produži dalje, eno vrata
Ovo sam ja davno rekao na jednoj temi tipa da li je stela i preporuka isto. A na jednoj drugoj temi sam polemiku vodio sa jednim privatnikom upravo o ovoj stvari, tetka njen mali, amidzin mali i djadzina princeza nadgledaju jednog jadnika koji se ubi od posla a para ni u pola ko u dajdzine priceze koja je eto ljepuskasta zna inglish tipa hau jes nou i zna prebaciti liniju sa centrale na gazdu.
I onda on meni poce palamuditi kako niko nece da radi bla bla bla ....
- Domaci izdajnik
#478 Re: Jadi nas nezaposlenih
Preporuku u pismenoj ili usmenoj formi ti daje poslodavac ili mentor da si dobar u vršenju svojih poslovnih obaveza i sa ozbiljnošču
to je u normalnom okruženju jako cijenjeno i ne dobija se eto tako...niko ne zalaže svoj ugled i status zbog bilmeza i guzičara. Kod nas ti je preporuka tipa ovo je mali od moJeg burazera, de ga živ bio zaposli al nemoj da se jadan pati ili radi puno nije on za napora..nego de ti njemu nađiDE nešto lako nek bude poslovođa ili šef, nema veze što je neiskusan pa naučiće on...
U prevodu: ne mora on da se trudi samo nek malo podvikne ponekad na ove što rade, šta će oni... 
-
korisnik101
#479 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ponavljam.Lajavikrelac wrote:Preporuku u pismenoj ili usmenoj formi ti daje poslodavac ili mentor da si dobar u vršenju svojih poslovnih obaveza i sa ozbiljnoščuto je u normalnom okruženju jako cijenjeno i ne dobija se eto tako...niko ne zalaže svoj ugled i status zbog bilmeza i guzičara. Kod nas ti je preporuka tipa ovo je mali od moJeg burazera, de ga živ bio zaposli al nemoj da se jadan pati ili radi puno nije on za napora..nego de ti njemu nađiDE nešto lako nek bude poslovođa ili šef, nema veze što je neiskusan pa naučiće on...
U prevodu: ne mora on da se trudi samo nek malo podvikne ponekad na ove što rade, šta će oni...
U privatnim firmama gornji tekst nema smisla.
Vlasnik firme trazi profit. Za profit bi vecina vlasnika firmi prodali svoju majku. Zaposliti nekoga krelca ili princezu koji zjevaju po cijeli dan..... molim lijepo, dajte nam primjer.
Ja koliko znam ovi u Robotu se ubise od posla.
Malo , malo, , pa traze nove radnike jer ljudi jednostavno ne mogu izdrzati tempo, pa i sami napustaju.
Isto je sa Preventom, Konzumom,, itd.
-
modem33
#480 Re: Jadi nas nezaposlenih
Istinita prica:
Dolazi radnik bosanskih korijena u Zagreb na intervju za posao i pitaju oni njega: "da li slusas Senada Sakića ?" a radnik odgovori "Ne, ali slusam Halida Beslića" ....
Kazu oni: "Dobro , primljen si"...

Dolazi radnik bosanskih korijena u Zagreb na intervju za posao i pitaju oni njega: "da li slusas Senada Sakića ?" a radnik odgovori "Ne, ali slusam Halida Beslića" ....
- mirsek
#481 Re: Jadi nas nezaposlenih
Zato ti je radno iskustvo koje navedes da si imao u robotu haman najbolja preporuka da te zaposle u konzumu, merkatoru ili nekom drugom veletrgovackom centru i kad bude neki konkurs a i bez njih, ti si 90% prosao na njemu u prethodno navedenim firmama. Znaju oni da robot dere radnike i ako si tamo dugo radio da si morao guzove derati i zasluziti da ostanes i da ce primiti extra dobrog radnika bez imalo dileme.korisnik101 wrote:Ponavljam.Lajavikrelac wrote:Preporuku u pismenoj ili usmenoj formi ti daje poslodavac ili mentor da si dobar u vršenju svojih poslovnih obaveza i sa ozbiljnoščuto je u normalnom okruženju jako cijenjeno i ne dobija se eto tako...niko ne zalaže svoj ugled i status zbog bilmeza i guzičara. Kod nas ti je preporuka tipa ovo je mali od moJeg burazera, de ga živ bio zaposli al nemoj da se jadan pati ili radi puno nije on za napora..nego de ti njemu nađiDE nešto lako nek bude poslovođa ili šef, nema veze što je neiskusan pa naučiće on...
U privatnim firmama gornji tekst nema smisla.
Vlasnik firme trazi profit. Za profit bi vecina vlasnika firmi prodali svoju majku. Zaposliti nekoga krelca ili princezu koji zjevaju po cijeli dan..... molim lijepo, dajte nam primjer.
Ja koliko znam ovi u Robotu se ubise od posla.
Malo , malo, , pa traze nove radnike jer ljudi jednostavno ne mogu izdrzati tempo, pa i sami napustaju.
Isto je sa Preventom, Konzumom,, itd.
-
iz zadnje klupe
#482 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ovo sve što se dešava sa ovom generacijom mladih, ispaštaju zbog grijehova generacije njihovih roditelja koji su s*ebali onaj sistem, lažnim bolovanjima i invalidninama, podkradanjima gdje možeš i ne možeš društvenih preduzeća, i dobili smo kapitalizam s početka 19 vijeka.
Ono što sam ja primjetio trenutno kod većine zaposlenih je kompletan nedostatak empatije prema nezaposlenim, takođe rijetko ćeš naći zaposlenog koji će reći da je zadovoljan platom i gazdom čak i kad ima razlog da bude zadovoljan, da mu je plata 2000 KM, on kaže, ej a kako onaj u BH telecomu i elektroprivredi
, čudan neki mentalitet, posebno kod generacije starije, ova mlađa možeš još i naći zadovoljne, al' ovi stariji, to ne bi reklo da je zadovoljno, pa da ima platu ko Bil Gates, a vazda se nešto buni, a za nezaposlene, e ko im je kriv kad nisu sposobni , a da sutra ostane bez posla, svi bi bili krivi..
Ono što sam ja primjetio trenutno kod većine zaposlenih je kompletan nedostatak empatije prema nezaposlenim, takođe rijetko ćeš naći zaposlenog koji će reći da je zadovoljan platom i gazdom čak i kad ima razlog da bude zadovoljan, da mu je plata 2000 KM, on kaže, ej a kako onaj u BH telecomu i elektroprivredi
- South Blue Mama
#483 Re: Jadi nas nezaposlenih
@ iz zadnje klupe - ja sam opet maksimalno razocarana mladjom rajom, dodje sa fakulteta, ni dopis posteno napisati ne umije al' bi fotelju i po mogucnosti startnu platu od milje
u neka dobra vremena dok sam radila zaposlimo pripravnicu, fino celjade, zavrsilo faks u roku, govori dva jezika, ma sve med i mlijeko... posaljem je do banke koja je udaljena deset minuta kornjacinog hoda i zaboravim da je dosla na posao, kad se vrati uvjek neki izgovor s vrata, te neki klosari nekog maltretirali, te nekog opljackali....
kad joj das sta da uradi iako je trebalo biti gotovo juce, za par dana to dobro moras provjeriti jer je mozda vise pjevala i pricala na telefon pa se dosta greski potkralo; drugi put- razgovara sa desnom rukom vlasnika (stranca), zvoni joj mobitel a ona ce njemu: "Izvini zove me brat, moram prekinuti!"
sta reci na ovo, kad joj dadosmo otkaz, ona jos pita ko nam je platio za njen posao
pa za njom je troje moralo korigovati covjece
a sada licno iskustvo - oglas za sekretaricu domace uspjesne firme, standardno traze nekog ko govori engleski, zna se sluziti kompom i tako to. Posaljem aplikaciju i kontam pravo puno ljudi rade mozda su i normalni. Al' ne lezi vraze..
Posto je forma van grada i ja je sama nikada ne bih pronasla, komsija koji radi u blizini me poveze na intervju, objasni mi kako cu se vratiti u civilizaciju i tako to. Ja udjem u ogromnu poslovnu zgradu u kojoj me doceka mukli mir, vidim par kancelarija, ljudi uzurbano rade, niko rjeci ne progovara ni s kim. Javim se osobi koja me je pozvala na intervju a ona me uputi na skupinu koja je vec cekala ispred drugog ulaza. Pozvase nas da udjemo u konferencijsku salu, podjeli nam neka balavica testove. Test sasa, napisi dopis od zadatih elemenata, prevedi sa engleskog tekst o firmi i jos nesto fakat se ne sjecam. Elem zavrsim i razgulim kuci. Poslije podne zovu i vele da sam prosla, sutra usmeni test sa navedenom balavicom. Ja sva sretna, opet pocinjem vjerovati da mogu bez neke stele naci normalan posao.
Dodjem ja na intervju, klasicna prica tipa mi ovo po EU standardima, vidim iz price da je kontaktirala mooje prethodne poslodavce i drago mi jer nigdje guj'com vrata ne zatvorih. Jos me nahvali, veli da sm najbolje uradila test i to mi je veliki plus. Zavrsimo intervju i eto oni ce mene kontaktirati za dva-tri dana. Istog dana me zovu da sutra dodjem na probni dan jer im je jako tesko odluciti se izmedju nas par. Radno vrijeme od 7:30 do 16:50
hajd' dobro ja ustanem u pet, u sest izadjem iz kuce, sva onako puna elana odradim taj dan, koji nije bio strasan s obzirom u kakvim sam vatrama radila. Dodjem kuci a djuvegija pita a kolika je plata Titina ti rahmeta, ne vjeruje covjek da mi nisu odgovorili na to pitanje a nikoga nemamo ko je ikada tamo radio.
Elem, nakon dva dana mene zove gore navedena i sva ushicena veli kako su svi bili odusevljeni s tim kako sam se uklopila u tom jednom danu, direktorica i direktor jako zadovoljni mojim radom u tom danu. Ona je razgovarala sa njima i mogu mi ponuditi platu od 400 KM
naravno bez karte za prevoz (mada mi je neophodan) a topli obrok nam donosi neki nazovi ascija iz Vogosce pa eto da ja njima odgovorim do sutra. Ja se kulturno zahvalim i velim da ja nisam NK radnik a ona ce meni: "Pa znate kod nas plata raste svaki mjesec za 50-100KM!" "OK" velim ja "onda mi dajte 800 a platu ne dizite narednih pola godine!" tajac sa druge strane.
Tako ja propustih priliku da radim za naseg velikog tekstilnog giganta
Oprostite na dugom postu.
u neka dobra vremena dok sam radila zaposlimo pripravnicu, fino celjade, zavrsilo faks u roku, govori dva jezika, ma sve med i mlijeko... posaljem je do banke koja je udaljena deset minuta kornjacinog hoda i zaboravim da je dosla na posao, kad se vrati uvjek neki izgovor s vrata, te neki klosari nekog maltretirali, te nekog opljackali....
sta reci na ovo, kad joj dadosmo otkaz, ona jos pita ko nam je platio za njen posao
a sada licno iskustvo - oglas za sekretaricu domace uspjesne firme, standardno traze nekog ko govori engleski, zna se sluziti kompom i tako to. Posaljem aplikaciju i kontam pravo puno ljudi rade mozda su i normalni. Al' ne lezi vraze..
Posto je forma van grada i ja je sama nikada ne bih pronasla, komsija koji radi u blizini me poveze na intervju, objasni mi kako cu se vratiti u civilizaciju i tako to. Ja udjem u ogromnu poslovnu zgradu u kojoj me doceka mukli mir, vidim par kancelarija, ljudi uzurbano rade, niko rjeci ne progovara ni s kim. Javim se osobi koja me je pozvala na intervju a ona me uputi na skupinu koja je vec cekala ispred drugog ulaza. Pozvase nas da udjemo u konferencijsku salu, podjeli nam neka balavica testove. Test sasa, napisi dopis od zadatih elemenata, prevedi sa engleskog tekst o firmi i jos nesto fakat se ne sjecam. Elem zavrsim i razgulim kuci. Poslije podne zovu i vele da sam prosla, sutra usmeni test sa navedenom balavicom. Ja sva sretna, opet pocinjem vjerovati da mogu bez neke stele naci normalan posao.
Dodjem ja na intervju, klasicna prica tipa mi ovo po EU standardima, vidim iz price da je kontaktirala mooje prethodne poslodavce i drago mi jer nigdje guj'com vrata ne zatvorih. Jos me nahvali, veli da sm najbolje uradila test i to mi je veliki plus. Zavrsimo intervju i eto oni ce mene kontaktirati za dva-tri dana. Istog dana me zovu da sutra dodjem na probni dan jer im je jako tesko odluciti se izmedju nas par. Radno vrijeme od 7:30 do 16:50
Elem, nakon dva dana mene zove gore navedena i sva ushicena veli kako su svi bili odusevljeni s tim kako sam se uklopila u tom jednom danu, direktorica i direktor jako zadovoljni mojim radom u tom danu. Ona je razgovarala sa njima i mogu mi ponuditi platu od 400 KM
Tako ja propustih priliku da radim za naseg velikog tekstilnog giganta
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#484 Re: Jadi nas nezaposlenih
Ma daaaaj, Prevent nije robovlasnicka firma...

- Pisistratus
#485 Re: Jadi nas nezaposlenih
South Blue Mama wrote:@ iz zadnje klupe - ja sam opet maksimalno razocarana mladjom rajom, dodje sa fakulteta, ni dopis posteno napisati ne umije al' bi fotelju i po mogucnosti startnu platu od milje![]()
u neka dobra vremena dok sam radila zaposlimo pripravnicu, fino celjade, zavrsilo faks u roku, govori dva jezika, ma sve med i mlijeko... posaljem je do banke koja je udaljena deset minuta kornjacinog hoda i zaboravim da je dosla na posao, kad se vrati uvjek neki izgovor s vrata, te neki klosari nekog maltretirali, te nekog opljackali....kad joj das sta da uradi iako je trebalo biti gotovo juce, za par dana to dobro moras provjeriti jer je mozda vise pjevala i pricala na telefon pa se dosta greski potkralo; drugi put- razgovara sa desnom rukom vlasnika (stranca), zvoni joj mobitel a ona ce njemu: "Izvini zove me brat, moram prekinuti!"
![]()
![]()
![]()
sta reci na ovo, kad joj dadosmo otkaz, ona jos pita ko nam je platio za njen posaopa za njom je troje moralo korigovati covjece
Dodjem ja na intervju, klasicna prica tipa mi ovo po EU standardima, vidim iz price da je kontaktirala mooje prethodne poslodavce i drago mi jer nigdje guj'com vrata ne zatvorih. Jos me nahvali, veli da sm najbolje uradila test i to mi je veliki plus. Zavrsimo intervju i eto oni ce mene kontaktirati za dva-tri dana. Istog dana me zovu da sutra dodjem na probni dan jer im je jako tesko odluciti se izmedju nas par. Radno vrijeme od 7:30 do 16:50hajd' dobro ja ustanem u pet, u sest izadjem iz kuce, sva onako puna elana odradim taj dan, koji nije bio strasan s obzirom u kakvim sam vatrama radila. Dodjem kuci a djuvegija pita a kolika je plata Titina ti rahmeta, ne vjeruje covjek da mi nisu odgovorili na to pitanje a nikoga nemamo ko je ikada tamo radio.
Elem, nakon dva dana mene zove gore navedena i sva ushicena veli kako su svi bili odusevljeni s tim kako sam se uklopila u tom jednom danu, direktorica i direktor jako zadovoljni mojim radom u tom danu. Ona je razgovarala sa njima i mogu mi ponuditi platu od 400 KMnaravno bez karte za prevoz (mada mi je neophodan) a topli obrok nam donosi neki nazovi ascija iz Vogosce pa eto da ja njima odgovorim do sutra. Ja se kulturno zahvalim i velim da ja nisam NK radnik a ona ce meni: "Pa znate kod nas plata raste svaki mjesec za 50-100KM!" "OK" velim ja "onda mi dajte 800 a platu ne dizite narednih pola godine!" tajac sa druge strane.
Tako ja propustih priliku da radim za naseg velikog tekstilnog giganta![]()
Hahah djuvegija pita kol'ka je plata, a plata ne može ni za karte zaglavit'
- Pisistratus
#486 Re: Jadi nas nezaposlenih
South Blue Mama wrote:@ iz zadnje klupe - ja sam opet maksimalno razocarana mladjom rajom, dodje sa fakulteta, ni dopis posteno napisati ne umije al' bi fotelju i po mogucnosti startnu platu od milje![]()
u neka dobra vremena dok sam radila zaposlimo pripravnicu, fino celjade, zavrsilo faks u roku, govori dva jezika, ma sve med i mlijeko... posaljem je do banke koja je udaljena deset minuta kornjacinog hoda i zaboravim da je dosla na posao, kad se vrati uvjek neki izgovor s vrata, te neki klosari nekog maltretirali, te nekog opljackali....kad joj das sta da uradi iako je trebalo biti gotovo juce, za par dana to dobro moras provjeriti jer je mozda vise pjevala i pricala na telefon pa se dosta greski potkralo; drugi put- razgovara sa desnom rukom vlasnika (stranca), zvoni joj mobitel a ona ce njemu: "Izvini zove me brat, moram prekinuti!"
![]()
![]()
![]()
sta reci na ovo, kad joj dadosmo otkaz, ona jos pita ko nam je platio za njen posaopa za njom je troje moralo korigovati covjece
Dodjem ja na intervju, klasicna prica tipa mi ovo po EU standardima, vidim iz price da je kontaktirala mooje prethodne poslodavce i drago mi jer nigdje guj'com vrata ne zatvorih. Jos me nahvali, veli da sm najbolje uradila test i to mi je veliki plus. Zavrsimo intervju i eto oni ce mene kontaktirati za dva-tri dana. Istog dana me zovu da sutra dodjem na probni dan jer im je jako tesko odluciti se izmedju nas par. Radno vrijeme od 7:30 do 16:50hajd' dobro ja ustanem u pet, u sest izadjem iz kuce, sva onako puna elana odradim taj dan, koji nije bio strasan s obzirom u kakvim sam vatrama radila. Dodjem kuci a djuvegija pita a kolika je plata Titina ti rahmeta, ne vjeruje covjek da mi nisu odgovorili na to pitanje a nikoga nemamo ko je ikada tamo radio.
Elem, nakon dva dana mene zove gore navedena i sva ushicena veli kako su svi bili odusevljeni s tim kako sam se uklopila u tom jednom danu, direktorica i direktor jako zadovoljni mojim radom u tom danu. Ona je razgovarala sa njima i mogu mi ponuditi platu od 400 KMnaravno bez karte za prevoz (mada mi je neophodan) a topli obrok nam donosi neki nazovi ascija iz Vogosce pa eto da ja njima odgovorim do sutra. Ja se kulturno zahvalim i velim da ja nisam NK radnik a ona ce meni: "Pa znate kod nas plata raste svaki mjesec za 50-100KM!" "OK" velim ja "onda mi dajte 800 a platu ne dizite narednih pola godine!" tajac sa druge strane.
Tako ja propustih priliku da radim za naseg velikog tekstilnog giganta![]()
Hahah djuvegija pita kol'ka je plata, a plata ne može ni za karte zaglavit'
- Pisistratus
#487 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kod Senada Sakića mogu tegove slušat':modem33 wrote:Istinita prica:

A Bogami kod Sinana Sakića...

- South Blue Mama
#488 Re: Jadi nas nezaposlenih
nije Prevent, imamo mi jos mnogo slicnihJOINT_1921 wrote:Ma daaaaj, Prevent nije robovlasnicka firma...![]()
![]()
tip - ovdje je rijec o modnom tekstilu
-
iz zadnje klupe
#489 Re: Jadi nas nezaposlenih
Bio sam mentor zadnje četiri godine za četiri generacije pripravnika, i ovakvih je u prosjeku oko 10%, oni se otkriju još prvih dana, ono šti je zajedničko svima njima ( kao i meni kad sam tek zavrsio fakultet) da ono znanje koje su donijeli sa fakulteta ima 0% tržišne vrijednosti, tolerantan sam jer i ja znam koji sam degen bio kad sam tek zavrsio fakultet, dobro da su me ikako i trpili ( profesori, osim što te ne nauče ničem realnom i opipljivom, ispreru ti mozak pričom kako si ti sad akademski građanin, kako moraš braniti srčano svoj status intelektualca@ iz zadnje klupe - ja sam opet maksimalno razocarana mladjom rajom, dodje sa fakulteta, ni dopis posteno napisati ne umije al' bi fotelju i po mogucnosti startnu platu od milje![]()
-
mali_balon
#490 Re: Jadi nas nezaposlenih
Cuj mjesecno dizu platu po 50 do 100KM, znaci startas sa 400 do kraja godine 900KM, iduce godine 1500KM, za dvije godine pltata 2000KM. Ovo sam racunao povisicu od 50KM zamislimo da je povisica 100KM
Nekad ne mogu svojih lazi a kamo li tudjih. Cuj 400KM pa bolje je cuvati tudju djecu kod svoje kuce za te pare.
Fakat zar moze neko od tih para preziviti.
Neki dan sam bio na razogovru i pitaju me koliku bi platu i hajde reko da budem realan, reko na danasnjem vaktu i ako uzmemo u obzir moje troskove, poznavajuci vasu firmu (pozicija je rukovodeceg karaktera) onako iz medija, realna plata bi bilanegdje oko 1000KM +/-200KM, naravno vi znate najbolje i vasa ponuda se pika.
I pitam ja de vi meni recite sto vi to pitate, je li to zbog problema kada se osoba zaposli i vidi realno stanje, pa mu malo para i da otkaz pa vama opet valja konkurse raspisivati razogovre a poso trpi, jer neko ce objerucke prifatiti 500KM a kad vidi koliko je posla kaze uffffff malo je love.
Pazi odgovora, "Mi po tom vidimo koliko osoba cijeni samu sebe"
wtf , ja se nako nasmijem i kazem de ti tu 1000KM prekrizi i napisi 3000KM minimalno, a mogu ja povuci i az 5 tisuca ako treba.
Nekad ne mogu svojih lazi a kamo li tudjih. Cuj 400KM pa bolje je cuvati tudju djecu kod svoje kuce za te pare.
Fakat zar moze neko od tih para preziviti.
Neki dan sam bio na razogovru i pitaju me koliku bi platu i hajde reko da budem realan, reko na danasnjem vaktu i ako uzmemo u obzir moje troskove, poznavajuci vasu firmu (pozicija je rukovodeceg karaktera) onako iz medija, realna plata bi bilanegdje oko 1000KM +/-200KM, naravno vi znate najbolje i vasa ponuda se pika.
I pitam ja de vi meni recite sto vi to pitate, je li to zbog problema kada se osoba zaposli i vidi realno stanje, pa mu malo para i da otkaz pa vama opet valja konkurse raspisivati razogovre a poso trpi, jer neko ce objerucke prifatiti 500KM a kad vidi koliko je posla kaze uffffff malo je love.
Pazi odgovora, "Mi po tom vidimo koliko osoba cijeni samu sebe"
-
Lex77
#491 Re: Jadi nas nezaposlenih
Moja frendica se u Zagrebu zaposlila u jednoj velikoj firmi gdje su bili sve sami Bosanci i Hercegovci i kad je jednom rekla KAJ svi su popadali na pod od smijeha i zajebavali je još mjesecima zbog tog kaj.modem33 wrote:Istinita prica:
Senad Sakić? Koji je taj? Jesu to na Sinana mislili?
-
Potočna pastrmka
#492 Re: Jadi nas nezaposlenih
Hvala na pričama iz života.
Mene zanima sljedeće, da li je uzaludno ići na kurseve jezika, informatike, worda, excela itd, ili samo treba štelu ganjati i to je to.
Jer ima hejbet omladine koja nema posla a želi da iskoristi vrijeme do zaposlenja, pa da ga pametno iskoristi, ili je bolje prvo štela pa se ubaci negdje, pa usput ili kasnije ti uči kurseve i informatiku itd ?
Mene zanima sljedeće, da li je uzaludno ići na kurseve jezika, informatike, worda, excela itd, ili samo treba štelu ganjati i to je to.
Jer ima hejbet omladine koja nema posla a želi da iskoristi vrijeme do zaposlenja, pa da ga pametno iskoristi, ili je bolje prvo štela pa se ubaci negdje, pa usput ili kasnije ti uči kurseve i informatiku itd ?
- lavorpunvode
#493 Re: Jadi nas nezaposlenih
nije uzalud, jer sve sto ucis, valjda bi trebalo da ucis zbog sebe, kako bi kasnije, na poslu - sa stelom ili bez, znala sve potrebno i samoj sebi olaksala obavljanje posla. stela ti moze pomoci da "upadnes" na neko radno mjesto, a dalje je do tebe kako i koliko ces se pokazati.Potočna pastrmka wrote:Hvala na pričama iz života.
-
modem33
#494 Re: Jadi nas nezaposlenih
Moja frendica se u Zagrebu zaposlila u jednoj velikoj firmi gdje su bili sve sami Bosanci i Hercegovci i kad je jednom rekla KAJ svi su popadali na pod od smijeha i zajebavali je još mjesecima zbog tog kaj.![]()
Senad Sakić? Koji je taj? Jesu to na Sinana mislili?
Hehhehe , pa razmjenjujem ja iskustva i cavrljam sa hrvatima iz Hrvatske .... pa tako dodjemo do teme oko zaposljavanja .... pa mi to rekose ja crkoh od smijeha kako se primaju ljudi .. .... ( i ja mislim da su mozda mislili na pjevaca sinana ) .....
a ja ne mogu biti primljen bez stele nijednu u privatnu firmu ..... a ako uletis u neku jebivjetarsku firmu ..... znaj da neces izdrzati vise od 3 ili 12 mjeseci kao sto je ugovor naznaceno jer kod nas je 2+2=5 a ne 4.
Problem su direktori ili vlasnici firme koji traze od radnika nemoguce. Imas avion u firmi i gore na nebu je mjesec. I tebi dodje direktor kaze ajd otidji sa avionom i donesi komadic mjeseca. I ti se umori objasnjavajuci kako avion ne moze do mjeseca a direktor se cudi i kaze "kako ne moze ?" .... Avion leti i mjesec je na nebu i moze se donijeti komadic mjeseca. Imamo posla sa psihopatama ......
Ili druga vrsta direktora ..... stave te u odjel narudzbe .... ajd naruci robu al bez novca ? S druge strane dobavljac nece da dostavi bez kesh-a unaprijed ..... i opet dolazimo do slijedeceg: "Kako ne mozes naruciti robu ?".
Ovo ne mogu razumjeti oni radnici koji nikad nisu radili u ovakvim firmama ..... gdje ti kolege bacaju mobitele od pod .... i skacu po mobitelu ..... a direktori im kupuju nove telefone....
Gadno stanje u BiH sa psihopatama.
- JThomas
#495 Re: Jadi nas nezaposlenih
a zašto neće da dostavi robu bez keša unaprijed? zato što ovaj već duguje nekoliko hiljada nekoliko mjeseci i dosta mu je dođeš mi dođem ti 
-
korisnik101
#496 Re: Jadi nas nezaposlenih
To sto vi u BiH zovete "stela" , u svijetu se zove "networking".
Sasvim je normalno da sirite poznanstva kako bi napredovali u karijeri.
Pa jedan - linkedin- je kreiran kako bi ljudi davali "stelu" jedni drugima.
Sasvim legalno, sasvim ok.
Jedino me cudi da nasi ljudi vide problem u ovome ??
Sasvim je normalno da sirite poznanstva kako bi napredovali u karijeri.
Pa jedan - linkedin- je kreiran kako bi ljudi davali "stelu" jedni drugima.
Sasvim legalno, sasvim ok.
Jedino me cudi da nasi ljudi vide problem u ovome ??
- Domaci izdajnik
#497 Re: Jadi nas nezaposlenih
I ti ko da si pao s Marsa...
porediš sistem preporuke u normalnim državama i familijarne debil veze kod nas
To ti je ko da porediš vašarskog seoskog boksera i Majka Tajsona
- Hajvan
#498 Re: Jadi nas nezaposlenih
Kao neko ko je radio i upravo radi za firmu iz veoma, veoma nomalne države ( a prije toga sam radio i za neke multinacionalne kompanije a i neke domaće), mogu na osnovu svog iskustva reći da nema neke velike razlike u ovom pogledu.Lajavikrelac wrote:I ti ko da si pao s Marsa...porediš sistem preporuke u normalnim državama i familijarne debil veze kod nas
![]()
Ja zaista ne vidim svrsihodnost preuveličavanja u oba smjera- Mi, kao nazadni retrogradni i oni, kao savršeni sistem/organizam...
Osim, ako....
-
modem33
#499 Re: Jadi nas nezaposlenih
JThomas wrote:a zašto neće da dostavi robu bez keša unaprijed? zato što ovaj već duguje nekoliko hiljada nekoliko mjeseci i dosta mu je dođeš mi dođem ti
Narucili su oni robu jednom i nisu platili .... pa hoce opet da naruce a da ne plate.... Znaci sistem # Hoce da naruce robu a da im NIKAD ne plate #. Moderno BH poslovanje ... jedino u BiH i HR i Srbiji.
-
modem33
#500 Re: Jadi nas nezaposlenih
Lajavikrelac wrote:I ti ko da si pao s Marsa...porediš sistem preporuke u normalnim državama i familijarne debil veze kod nas
![]()
Bas tako ....