Pa je li te bolan bar malo sramota sto se rugas zrtvama zlodjela asadista u Siriji.Klavikula wrote:znamo svi cija je specijalnost klanje, vadjenje srca i sl.sarajevoxxxx wrote:- Kad već spomenu Siriju FSA je danas pronašla 190 spaljenih tijela, većinom žene i djeca. Svi su ili zaklani ili ubijeni vatrenim oružjem, prije nego ih je režimska vojska i Hezbollah spalila. Pronašli su ih u selu Resm Al Nefl, koje pripada rejonu Al Sefireh, pokrajina Haleb.Klavikula wrote:sto su mi lokalne vehabije zabrinute.
Poraz islamista u Siriji, poraz u Egiptu, sultanova AKP slabi, kao i Ennahda u Tunisu.
ako nista, mozete otvorene stati na stranu Izraela, oni jos sasvim solidno stoje.
![]()
http://www.assabeel.net/arab-and-intern ... D8%A8.html
nema potrebe za propagandom
Egipat (pročitati prvi post)
-
Avetinho
#476 Re: Egipat (pročitati prvi post)
-
udrch
#477 Re: Egipat (pročitati prvi post)
ovaj put je bio toliko insirativan da joj nije uspio naći ni adekvatno ime, zasad ćemo je tretirati kao smrtonosnu kombinaciju..citadela wrote:Ja shvatam da si ti vec poznati vanjskopoliticki strucnjak ovog foruma sa prosto genijalnim zakljuccima, teorijama, asocijacijama sto se tice aktuelnih desavanja, posebno na Bliskom Istoku, ali moram priznati da svaki put iznova ostanem sokiran svakim tvojim postom. Covjece, gdje samo pronalazis ideje za sve ove teorije?Challenger__ wrote:Eliminacija MB, koga je gurala američka administracija i američki ambasador u Egiptu (koji je poslije tzv. "proljeća" proguran u sam vrh Stejt Dipartmenta) je geopolitički potres koji je otvorio bezbroj kombinacija. A od svih potencijalnih kombinacija, postoji jedna od koje se zapad, Izrael i zalivske figure boje kao same smrti.
Da do toga ne bi došlo, doniraju Egipat, šakom i kapom. Uduplaće i utrosrtučiće oni čekove samo da ne dođe do te, po njih, smrtonosne kombinacije.
-
Avetinho
#478 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ti stvarno pojma nemas o Bliskom istoku. Nije da me cudi, s obzirom da su ti glavni izvor advance.hr i Ruskaja Pravdaja.Challenger__ wrote:Ukratko, gledano iz vizure velikih sila, Zapad (prije svega SAD&GB) i Izrael su izgubili Egipat, ali to još nije najveća moguća šteta. Otud čekovi i biće ih koliko hoćeš samo da ne bude ono čega se najviše boje.
Sisi igra na veeeelike uloge, a ne na projektovanu (1.3 milijarde USD) mizeriju od Bijele kuće.
-
Avetinho
#479 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Potpis.citadela wrote:
Mi bi da kritikujemo arapsko (ne)shvacanje demokratije i demokratskog sistema, a ocito ni sami jos nismo nacisto sta se misli pod tim. Dakle, lekcija iz demokratije broj 1: volja naroda se ocituje kroz slobodne izbore i izbori su osnovno sredstvo kojim su predstavnici -nositelji vlasti podvrgnuti volji narodi. Lekcija broj 2 ce biti sta je i koja je uloga vojske u okviru jednog demokratskog sistema, ali tek kad se nauci ovo prvo.
Volja naroda se ne trazi i ne ispituje pozivom na okupljanje po ulicama i kvartovima. Ali i ako bi isli takvom logikom, sta cemo onda sa okupljanjima Mursijevih pristalica zadnje tri sedmice? Ili cemo to nazvati kao okupljanje terorista kao sto to Sisi radi? Legitimnost za vojni udar (pazi oksimorona "legitimnost vojnog udara") se trazila u protestima iz 30. juna i toboze pokazanom voljom egipatskog naroda, ali sad kontra- masovna okupljanja bi trebala da ruse tu "legitimnost" -rekao bi zdrav razum i logika.
Da razjasnimo nesto... Ne radi se ovdje o minimalno 50 godina staroj demokratiji, postavljenoj na jakim temeljima i uz to potpuno ostvarenoj, u kojoj su nekim slucajem na vlast dosli ljudi a la njemacki nacionalsocijalisti 30-tih godina, pa bezglavo jurisali na kompletan ustavni poredak, uslijed cega je vojska bila prosto primorana da izadje iz okvira jednog demokratskog sistema da bi zastitila narod i drzavu. Govorimo o vojsci, egipatskoj vojsci cija je uloga mnogo vise od same ustavno propisane uloge zastitnika egipatske drzave i naroda od vanjskog neprijatelja. Radi se o drzavi kojom je vladala vojska zadnjih 60 godina kao jedini politicki igrac, ciji je ustav prakticno bio zakon o vanrednom stanju, u kojoj su pojmovi kao pluralizam i volja naroda bili "misaone imenice". Takav rezim i rezimska garnitura u vojsci, sudstvu, policiji nije i ne moze biti uklonjena samim smaknucem glave - Mubarak. E gle sad ironije - ista ta garnitura, kojoj je bilo nepoznato nesto kao "volja naroda" (u koju se sad kune) daje sebi za pravo da pod krinkom provodjenja volje naroda rusi vlast koja joj nije po mjeri, da uklanja sudije koji joj nisu po mjeri, da uklanja sve druge aktere koji joj nisu po mjeri. I ti se kunes u egipatsku vojsku - a Mubarak "pao s neba"?
Pitas se sta je smisao posljednjeg poteza Sisija? On sa ovim pozivom na okupljanje bez ikakve dileme gura drzavu u gradjanski rat. Pogubio je sve konce. Daj Boze da danas ne bude "krvavi petak" i da vec sljedece sedmice ne pocnu teci potoci krvi ulicama Kaira i Aleksandrije. Pokusava da dobije mandat za krvavi obracun sa protestantima - onim koji nisu po mjeri, jer je ocito da prica o toboznjoj legitimnosti vojnog udara vise ne pije vode.
Da budem jasan - uopce ne pokusavam da ovim opravdam Bratstvo i njihove poteze, koji su bez sumnje doveli do produbljivanja jaza medju vec dobro iskristaliziranim frakcijama, a koji je stara garnitura iskoristila i iskoristava. Medjutim, neke stvari bi se trebale nazvati pravim imenom.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/al ... nskom-ratu
-
Avetinho
#480 Re: Egipat (pročitati prvi post)
... a to je kad se udruze slobodarske Sjeverna Koreja i Kina.udrch wrote:ovaj put je bio toliko insirativan da joj nije uspio naći ni adekvatno ime, zasad ćemo je tretirati kao smrtonosnu kombinaciju..citadela wrote:Ja shvatam da si ti vec poznati vanjskopoliticki strucnjak ovog foruma sa prosto genijalnim zakljuccima, teorijama, asocijacijama sto se tice aktuelnih desavanja, posebno na Bliskom Istoku, ali moram priznati da svaki put iznova ostanem sokiran svakim tvojim postom. Covjece, gdje samo pronalazis ideje za sve ove teorije?Challenger__ wrote:Eliminacija MB, koga je gurala američka administracija i američki ambasador u Egiptu (koji je poslije tzv. "proljeća" proguran u sam vrh Stejt Dipartmenta) je geopolitički potres koji je otvorio bezbroj kombinacija. A od svih potencijalnih kombinacija, postoji jedna od koje se zapad, Izrael i zalivske figure boje kao same smrti.
Da do toga ne bi došlo, doniraju Egipat, šakom i kapom. Uduplaće i utrosrtučiće oni čekove samo da ne dođe do te, po njih, smrtonosne kombinacije.
- Challenger__
#481 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- dakle, šta je to iritiralo Egipćane, kako obične građane tako i upućene pojedince iz državnih struktura, kada je u pitanju vladavina Mursija i "braće"? Ne samo poslovična nekompetentnost i nedoraslost izazovima vremena (koja graniči sa kliničkim idiotizmom), nego i tajni sporazum sa SAD i Izraelom u kome bi Egipat gubio sopstvenu teritoriju za novčanu nadoknadu;

- naime, Egipat je, slovom ovog tajnog sporazuma trebao da ustupi 40% teritorije Sinaja "za palestinske izbjeglice", a za uzvrat, SAD bi donirale Egiptu 8 milijardi Dolara;
- u detalje ovog aranžmana je bio upućen general Sisi, te je, nakon smjene u Kataru, nastala utrka sa vremenom između njega i "Bratstva";
- LINK
- LINK 2
- video egipatske TV14VIP
General i generali su bili brži, a "agenda Sinaj" je stavljena van snage, za sada.
- naime, Egipat je, slovom ovog tajnog sporazuma trebao da ustupi 40% teritorije Sinaja "za palestinske izbjeglice", a za uzvrat, SAD bi donirale Egiptu 8 milijardi Dolara;
- u detalje ovog aranžmana je bio upućen general Sisi, te je, nakon smjene u Kataru, nastala utrka sa vremenom između njega i "Bratstva";
- LINK
- LINK 2
- video egipatske TV14VIP
General i generali su bili brži, a "agenda Sinaj" je stavljena van snage, za sada.
- Challenger__
#482 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ono što će dugo biti zagonetka je sljedeće: Kako su SAD uspjele, koristeći se mehanizmima posredne demokratije, da jednoj drevnoj kulturi nametnu - kao vladajuću strukturu - takvu skupinu notornih mediokriteta, da ne kažem - idiota...?
E, to pitanje je izazov od formata!
- Kikibombona
#483 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Citadela i Ja sam odavle
Sta bi se desilo da u Francuskoj demokratski izabrana vlast nametne zakone iz vremena Inkvizicije?
Da li bi milioni Francuza rekli, 'ok, oni su legalna vlast, treba ih pustiti da rade sta zele' ili bi takvu vlast ekspresno svrgnuli masovnom pobunom?
I opet ponavljam, sloboda je vaznija od demokratije. Mursi je pokusao nametnuti islamisticke zakone milionima Egipcana. Koga je u takvim situacijama briga za demokratiju? Kada ti neko udari na svakodnevni zivot i pokusa ga prilagoditi sebi, normalno da ces ga skrsiti koliko god bio legalan, legitiman, demokratski izavran itd.
Ne cude me stajalista islamista. Takve ljude ne zanima kako se osjecaju oni koji imaju drugaciji nacin zivota. Ti drznici bi zivote miliona prilagodili svojim, samo da bi se oni rahatnije osjecali. Vjerski fanatici su izrazito nazadna grupa ljudi, uvijek spremni modifikovati zivote drugih da bi njima bilo ljepse.
Sloboda, egipatskom narodu treba sloboda. Neka vjernici zive vjeru punim plucima, neka tradicionalisti i ateisti zive svoj nacin zivota.. Nema potrebe da se bilo koga ogranicava.
Egipat mora biti sekularan i iz ekonomskih razloga. Sa vjerskim fanaticima na vlasti turizam bi krahirao. Mnogi se ne bi osjecali sigurno i komotno u takvoj drzavi. Umjesto da Mursi razvija ekonomiju, da poboljsava turisticku ponudi, on se odmah latio serijata. Sta ocekivati od takvih likova?
Sta bi se desilo da u Francuskoj demokratski izabrana vlast nametne zakone iz vremena Inkvizicije?
Da li bi milioni Francuza rekli, 'ok, oni su legalna vlast, treba ih pustiti da rade sta zele' ili bi takvu vlast ekspresno svrgnuli masovnom pobunom?
I opet ponavljam, sloboda je vaznija od demokratije. Mursi je pokusao nametnuti islamisticke zakone milionima Egipcana. Koga je u takvim situacijama briga za demokratiju? Kada ti neko udari na svakodnevni zivot i pokusa ga prilagoditi sebi, normalno da ces ga skrsiti koliko god bio legalan, legitiman, demokratski izavran itd.
Ne cude me stajalista islamista. Takve ljude ne zanima kako se osjecaju oni koji imaju drugaciji nacin zivota. Ti drznici bi zivote miliona prilagodili svojim, samo da bi se oni rahatnije osjecali. Vjerski fanatici su izrazito nazadna grupa ljudi, uvijek spremni modifikovati zivote drugih da bi njima bilo ljepse.
Sloboda, egipatskom narodu treba sloboda. Neka vjernici zive vjeru punim plucima, neka tradicionalisti i ateisti zive svoj nacin zivota.. Nema potrebe da se bilo koga ogranicava.
Egipat mora biti sekularan i iz ekonomskih razloga. Sa vjerskim fanaticima na vlasti turizam bi krahirao. Mnogi se ne bi osjecali sigurno i komotno u takvoj drzavi. Umjesto da Mursi razvija ekonomiju, da poboljsava turisticku ponudi, on se odmah latio serijata. Sta ocekivati od takvih likova?
-
detroit-mercy
#484 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Btw, na stranu tvoje geostrateske litanijeChallenger__ wrote:Ono što će dugo biti zagonetka je sljedeće: Kako su SAD uspjele, koristeći se mehanizmima posredne demokratije, da jednoj drevnoj kulturi nametnu - kao vladajuću strukturu - takvu skupinu notornih mediokriteta, da ne kažem - idiota...?
- Challenger__
#485 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Jesam. Jad. Ipak, naslijeđe držim kao "kolektivnu memoriju" a ne žalosno stanje u kome se Egipat nalazi danas. Ne zaboravi u kakvom jadnom stanju je bila jedna Kina prije 30, 40 godina. Sve što je imala je bila samo memorija, a danas...?
Pozdrav.
Pozdrav.
-
Avetinho
#486 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Ne moras se vise ponavljati, shvatio sam da "tolerancija za drugacije" za tebe postoji samo pod vojnom diktaturom.Kikibombona wrote:Citadela i Ja sam odavle
Kakva ba demokratija i izbori. Dajder malo generala.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#487 Re: Egipat (pročitati prvi post)
ovaj sisi i liči na mubaraka i izgledom i stavovima
-
sarajevoxxxx
#488 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Milioni Mursijevih pristalica na ulicama Egipta, u svim pokrajinama, traže povratak demokratije, dok državne televizije prenose samo slike sa demonstracija podrške Sisiju.

- madner
#489 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Mala grupa Mursijevih jos nije napustila brod.
-
sarajevoxxxx
#490 Re: Egipat (pročitati prvi post)
- Mursi nije čupao nokte egipatskim kršćanima. A da voli islam, voli ga. Da želi živjeti Kur'an, želi. Hafiz je, inače, hifz se uči da se radi po naučenom, i to je suština objave Kur'ana. Rad i sprovođenje u praksu božijih naredbi i zabrana.Kikibombona wrote:Citadela i Ja sam odavle
?
- Nije nigdje rekao ''želim od Egipta drugi Afganistan ili drugu Somaliju''. Radio je najbolje kako je znao i umio. Da je griješio jeste. Da je mogao bolje jeste i to je to.
-
Avetinho
#491 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Strani placenici.sarajevoxxxx wrote:Milioni Mursijevih pristalica na ulicama Egipta, u svim pokrajinama, traže povratak demokratije, dok državne televizije prenose samo slike sa demonstracija podrške Sisiju.
- Kikibombona
#492 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Egipatska vojska je isto tretirala sekularistu Mubaraka i islamistu Mursija. U oba slucaja su reagovali identicno, s razlikom sto je 'ukorijenjenog' Mubaraka bilo teze i opasnije svrgnuti. Vojska ce uraditi isto sa novom vladom ako se narod pobuni. Njihov zadatak je ocuvanje mira i to za sada dobro rade. Sprijecen je gradjanski rat.
I molim vas, odkad su islamisti pristalice demokratije
? I kako bi ti isti islamisti reagovali da im sutra demokratski izabrana radikalno - ateisticka vlast namece antivjerske zakone? To su licemjeri kakvih nema. Demokratija valja samo kada istu mogu iskoristiti da drugom i drugacijem namecu svoje vrijednosti. E nece da moze, posebno ne u drzavama poput Egipta i Turske, gdje milioni ne zele prihvatiti da im mule namecu sistem vrijednosti. U nazadnim drzavama poput Saudije mogu raditi sta hoce. Ako je apsolutna vecina saglasna sa nametanjem islama u javnom zivotu za sve i svakoga, onda to treba postovati. Ako je najmanje 30 miliona protiv, kao sto je slucaj u Egiptu, potrebno je biti potpuno lud i zadrt pa tako velikom broju protivnika gurati prst u oko.
I molim vas, odkad su islamisti pristalice demokratije
-
detroit-mercy
#493 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Kolektivna memorija ne znaci nista nego samo red, rad i disciplinaChallenger__ wrote:Jesam. Jad. Ipak, naslijeđe držim kao "kolektivnu memoriju" a ne žalosno stanje u kome se Egipat nalazi danas. Ne zaboravi u kakvom jadnom stanju je bila jedna Kina prije 30, 40 godina. Sve što je imala je bila samo memorija, a danas...?
Pozdrav.
-
sarajevoxxxx
#494 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Mursijeve pristalice sa današnjih demonstracija.
(Ramses - Rebial Adeviyeh)
https://www.youtube.com/watch?v=3odDZQY ... r_embedded
(Ramses - Rebial Adeviyeh)
https://www.youtube.com/watch?v=3odDZQY ... r_embedded
-
sarajevoxxxx
#495 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Pripreme za iftar na Rabiul Adevijeh - trga gdje se skupljaju Mursijeve pristalice

-
Avetinho
#496 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Gradjanski rat jedino tek sad moze zapoceti, kada su generali odabrali jednu politicku opciju. Ostali su popusili -- to vise nije njihova vojska, i mogu samo poceti praviti vlastitu. Sirijski recept.Kikibombona wrote:...
Vojska ce uraditi isto sa novom vladom ako se narod pobuni. Njihov zadatak je ocuvanje mira i to za sada dobro rade. Sprijecen je gradjanski rat.
...
Zato je u svim normalnim drzavama zadatak vojske odbrana od VANJSKOG neprijatelja. Samo u mafijaskim korumpiranim drzavama diktatori koriste vojsku kao policiju, "za ocuvanje mira", a u stvari za ocuvanje vlastitih pozicija.
- jeza u ledja
#497 Re: Egipat (pročitati prvi post)
@ citadela, mudro zboris
Ne mogu se problemi rjesavati na ovaj nacin, ali nikako. Valjda ce izaci na dobro.
Ne mogu se problemi rjesavati na ovaj nacin, ali nikako. Valjda ce izaci na dobro.
- Kikibombona
#498 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Sarajevoxxx
Trebaju biti zadovoljni sto im ne cupa nokte? Samo da ne bije i neka radi sta hoce. Je li to?
Neka voli i zivi islam. To mu niko ne brani.
Ja stvarno ne razumijem taj mentalni sklop...
Je li tebi ruzno zato sto ja pijem, sto slusam Sex Pistolse, sto mi djevojka hoda u minjaku itd itd.. Jesi zbog toga manje musliman? Jel se osjecas ugrozeno? Meni recimo nimalo ne smeta nacin zivota bilo kojeg vjernika.. Ne smeta mi niko. Ne pada mi na pamet da nekom bilo sta zabranjujem ili uskracujem.
Sve ovo pisem iz razloga sto osjecam da u BiH ima sve vise ljudi koji bi meni stosta zabranili/uskratili iako sa njima nemam nikave veze.
Kako ti kao evidentno inteligentan covjek ne mozes shvatiti da ljudi ne zele da im se namecu vrijednosti koje oni NE DIJELE. Ako ti ne bi volio zivjeti pod antivjerskim zakonima, dozvoli da neko drugi ne zeli pod vjerskim. Niste ni ti ni Mursi vise vrijedni zato sto ste vjernici.
Ja sam odavle
Egipat je nova demokratija. Mubarak je bio beskrupulozni diktator. Mora da su Egipcani imali gorak okus u ustima kada su shvatili da su umjesto diktatora instalirali vjerskog fanatika koji fura svoj film i ne mari hoce li ugroziti drugog i drugacijeg. Doveli su covjeka koji sprovodi vjersku diktaturu. Iskoristili su zamah koji nije popustio i ustali protiv fanatika dok je vrijeme. Onake kao sto je Mursi nije lako skinuti kada puste korijenje. Fanatik ne mari za sigurnost. To se i sada pokazuje kada MB svojim ponasanjem pokusava izazvati nasilje u drzavi.
Kamo srece da je Sirija imala od politike neovisnu vojsku, da su smijenili Asada i tako izbjegli krvoprolice. Da je kojim slucajem Mursi na svojoj strani imao vojsku, budi siguran da bi sada u Egiptu bilo krvi do koljena. Isto tako bi bilo da je vojska slusala Mubaraka. Jesi li svjestan toga?
Trebaju biti zadovoljni sto im ne cupa nokte? Samo da ne bije i neka radi sta hoce. Je li to?
Je li tebi ruzno zato sto ja pijem, sto slusam Sex Pistolse, sto mi djevojka hoda u minjaku itd itd.. Jesi zbog toga manje musliman? Jel se osjecas ugrozeno? Meni recimo nimalo ne smeta nacin zivota bilo kojeg vjernika.. Ne smeta mi niko. Ne pada mi na pamet da nekom bilo sta zabranjujem ili uskracujem.
Sve ovo pisem iz razloga sto osjecam da u BiH ima sve vise ljudi koji bi meni stosta zabranili/uskratili iako sa njima nemam nikave veze.
Kako ti kao evidentno inteligentan covjek ne mozes shvatiti da ljudi ne zele da im se namecu vrijednosti koje oni NE DIJELE. Ako ti ne bi volio zivjeti pod antivjerskim zakonima, dozvoli da neko drugi ne zeli pod vjerskim. Niste ni ti ni Mursi vise vrijedni zato sto ste vjernici.
Ja sam odavle
Egipat je nova demokratija. Mubarak je bio beskrupulozni diktator. Mora da su Egipcani imali gorak okus u ustima kada su shvatili da su umjesto diktatora instalirali vjerskog fanatika koji fura svoj film i ne mari hoce li ugroziti drugog i drugacijeg. Doveli su covjeka koji sprovodi vjersku diktaturu. Iskoristili su zamah koji nije popustio i ustali protiv fanatika dok je vrijeme. Onake kao sto je Mursi nije lako skinuti kada puste korijenje. Fanatik ne mari za sigurnost. To se i sada pokazuje kada MB svojim ponasanjem pokusava izazvati nasilje u drzavi.
Kamo srece da je Sirija imala od politike neovisnu vojsku, da su smijenili Asada i tako izbjegli krvoprolice. Da je kojim slucajem Mursi na svojoj strani imao vojsku, budi siguran da bi sada u Egiptu bilo krvi do koljena. Isto tako bi bilo da je vojska slusala Mubaraka. Jesi li svjestan toga?
- citadela
#499 Re: Egipat (pročitati prvi post)
Da, demokratija se ne radja preko noci, a posebno ne u situaciji kada ostaci proslog rezima ni izbliza nisu uklonjeni, naprotiv i dalje su dominatni u razlicitim strukturama, posebice u vojsci i sudstvu, u situaciji kada je drustvo toliko polarizirano i podijeljeno kao sto je slucaj sa egipatskim.Nokija wrote:@citadela
Slazem se uglavnom s tobom u veze Sisija. Ja sam prvobitno potez vojske i skidanje Mursija smatrala ispravnim. Medjutim, ovi novi potezi Sisija su katastrofalni. On se sad tako agresivno politicki profilira, poziva gradjane da izadju na demonstracije valjda da bi velicali njegov lik i djelo. Pa valjda je uloga vojske trebala biti da smiri zavadjene strane i suzbije eskalaciju. A on sad jos vise potpiruje vatru.
Citam jutros da navodno pozivaju MB na pregovore, a oni odbijaju. Takodje su navodno ponudili Mursiju mjesto u vladi, ali i to odbijaju. Ako je to tacno, ona MB definitivno nemaju ni sekunde politicke mudrosti.
Sve vise pocinjem misliti da je skidanje Mursija bio pogresan potez. Ipak su to bili demokratski izbori. To sto je skoro polovina stanovnika pristalica drugih ideja, ipak nije bio razlog za vojnu intervenciju. Ne radja se demokratija preko noci. Mozda su morali proci kroz te porodjajne muke. Mozda je to bila prilika da se formira jaka opozicija. Ovaka je drzava u cistom rasulu. Jadan taj narod.
Prosle sedmice je na TIMEsu bila super naslovnica o Egiptu. Mislim da najbolje oslikava situaciju. Nesto kao najbolji protestanti na svijetu vs. najlosija demokratija na svijetu.
Ako bi se gledali svi moguci scenariji po kojima je egipatsko drustvo moglo nastaviti nakon svrgavanja Mubaraka i ukidanja visedecenijske vojne diktature, onda bi se vecina mogla sloziti da se trenutno na sceni realizira jedan od najgorih takvih mogucih scenarija. Pri tome, kao dio takvog uzasnog scenarija podrazumijevam i dolazak Muslimanskog bratstva na vlast i njihovo prakticno samostalno formiranje vlasti, ne amnestirajuci ih od svega onoga sto ce biti u nastavku scenarija. Sama pobjeda Bratstva na izborima treba biti gledana iskljucivo kao volja naroda. Medjutim, vlast formirana prakticno samostalno od strane samo jedne frakcije, a pri tome ne praveci nikakve kompromise s drugima vec na pocetku nije imala neku buducnost. Ne treba izgubiti iz vida ni sam skepticizam na pocetku u samom Bratstvu po pitanju dominantnog formiranja vlasti. Malo je reci da su nezrelo i nepromisljeno odigrali i stice se dojam da su uzeli prevelik zalogaj.
Ali sve ovo ne cini toliko pogubnim ovaj scenario, koliko ga u sustini cini vojni udar koji je uslijedio. U tako sarolikoj politickoj slici sa toliko suprotstavljenih frakcija od sekularista, liberalista i razlicitih nijansi ljevicara preko proslo-rezimskih oligarha i pristalica Muslimanskog bratstva do tvrdokornih, militantnih selefista i drugih islamista vojni udar dolazi kao nesto najpogubnije za demokratiju u nastajanju. Sama cinjenica da je vlast koja je izabrana mirno i fer izborima nasilno srusena daje za pravo svim drugim grupama da nacin za ostvarenje politickih ciljeva potraze u nasilju i teroru. Ovim je nasilje postalo legalno i legitimno sredstvo za ostvarenje ciljeva. Zasto bi sada bilo koja militantna grupa odlucila da bude dio demokratskog sistema i procesa? Ako je legitimno da mirno izabrana vlast bude nasilno srusena, zasto legitimno ne bi bilo i da se nasiljem pokusa doci na vlast? Sve ovo je samo dalo argumente razlicitim grupama da glasacke kutije i listice zamijene oruzjem.
Na obaranju Mursija se nije stalo. Uslijedila su zatvaranja pristalica Muslimanskog bratstva, dizanje optuznica, nasilje nad pro-Mursi demonstrantima i krvoprolica vjerovatno sve kao dio Sisijeve mape puta nacionalnog pomirenja. Kao sto rekoh, sve vise lici na to da vojni vrh pokusava naci u Bratstvu prijeko potrebnog neprijatelja preko ciji bi se ledja "domogli slave" kojom bi se ponovo vojska isprofilirala kao kljucni i nezaobilazni politicki igrac, a sto da ne i Al-Sisi kao novi Nasser.
Sad se otvoreno trazi "mandat" za krvavi obracun sa svima onima koji ne postuju i ne prihvataju "vojno provodjenje volje naroda". Medjutim, naivno bi bilo vjerovati da ce se Muslimansko bratstvo tek tako povuci. Ovakvom represijom ide se na "njihov teren", gdje ce sigurno znati zrelije i bolje odigrati nego dok su bili vlast -sto je ocito njima bilo "neprirodno stanje".
Repression will only strengthen the Brotherhood, said Haddad. "This is an organization built for 85 years under oppressive regimes. That is our comfort zone. They just pushed us back into it.
"This is a stand-off. Either we force the military's head back into their barracks, and they have to be taught a lesson not to pop their head back into the political scene ever again, or we die trying."
Last edited by citadela on 26/07/2013 22:06, edited 1 time in total.
-
Avetinho
#500 Re: Egipat (pročitati prvi post)
U Egiptu je vec krvi do koljena, uglavnom Morsijevih pristalica. Ali oni se ne broje, jelde.Kikibombona wrote:Sarajevoxxx
Ja sam odavle
Kako bilo, imali "gorak okus u ustima" ili ne, birali ste, evo vam ga. Ako vam ne bude valjao birajte sljedeci put nekog drugog.
Ovaj vojni puc je cisti oportunizam vojne vrhuske -- iskoristili nezadovoljstvo ljevice da instaliraju svog covjeka. Njima je do "slobode" stalo kao meni do lanjskog snijega.