Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ćiribiribela

#476 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ćiribiribela »

Paulaner wrote:Ja cekam jos od Oktobra :(
+1, zovem agenciju svakog utorka, vjerujem da sam im dosadila. :mrgreen:

@Zviz, i ti si dosadio. :mrgreen:
Paulaner

#477 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Paulaner »

ćiribiribela wrote:
Paulaner wrote:Ja cekam jos od Oktobra :(
+1, zovem agenciju svakog utorka, vjerujem da sam im dosadila. :mrgreen:

@Zviz, i ti si dosadio. :mrgreen:
Ja svakog petka :D Ako bude kakvih promjena,javi :)
dinob1000

#478 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by dinob1000 »

Ima li neko od onih koji su u novembru predali papire u ARZ BiH da je pozvan da potpise ugovor
Ja sam danas zvao ZAV i ljudi mi rekli da je dokumentacija poslana u njemacku ambasadu u Sarajevo i da se tamo obratim za sve ostalo.
Incub

#479 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Incub »

Nema nekih vijesti,
Navodno jos uvijek dolaze odgovori za papire iz Oktobra
Mannequin

#480 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Mannequin »

16.12. je nas odgovor stigao (isto u oktobru poslano) :)
Incub

#481 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Incub »

To se sve poklapa sa periodom od oko 6 sedmica, koliko se obicno ceka...
Iznenadilo me ovo da papiri idu nazad u Ambasadu, zar ne bi trebali poslati do Agencije u Sarajevu???
Paulaner

#482 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Paulaner »

Incub wrote:To se sve poklapa sa periodom od oko 6 sedmica, koliko se obicno ceka...
Iznenadilo me ovo da papiri idu nazad u Ambasadu, zar ne bi trebali poslati do Agencije u Sarajevu???
Ko ti je rekao da idu u ambasadu,ovdje ne pise tako :roll: http://arz.gov.ba/nezaposleni/Procedura ... 0bs_hr.pdf
Incub

#483 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Incub »

Par postova iznad nas forumas objasni, sto je i meni prvi puta da cujem
dinob1000

#484 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by dinob1000 »

Ukratko
prije 15 tak dana sam poslao E mail ZAV u i zamolio da mi odgovore sta je sa mojim zahtjevom radnu dozvolu
Posle nekoliko dana su mi odgovorili da mi je radna dozvola odobrena 10.12 2014 i da ista vazi od 01.01.15 do 31.12.15 te da je dokumentacija proslijedjena konzulatu u sarajevu
posto do sad nisam nista dobio od ARZ danas sam zvao ZAV i od njih dobio odgovor da je radna dozvola odobrena 10.12 i da je proslijedjeno konzulatu u Sarajevu znaci isto kao i u Emailu.
Pretpostavljam da je to vezano za isdavanje vize(posto se viza dobija isti dan) pa sam zato pitao da li je neko od onih iz novembra dobio odgovor
Paulaner

#485 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Paulaner »

dinob1000 Ako je tvoja dozvola gotova 10.12. golub bi je do sad donio u Sa i vratio se u Bonn :-)
Cudno mi je da jos nisi dobio,a jos vece mi je cudo da ja nisam dobio,ispade da se papiri srede za 10-15 dana,a posiljka putuje vise od mjesec i pol (bar je tako kod mene slucaj) :shock:

I ja imam informaciju da mi je dozvola gotova,sve ok i trebao sam je dobiti pocetkom decembra ali sipak :izet:
Jedna karika u ovom lancu je zakazala,a koja nemam pojma,niti vidim nacin da se to otkrije..
ćiribiribela

#486 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ćiribiribela »

Neka te tjesi da nisam ni ja jos dobila. :mrgreen: :mrgreen:
Incub

#487 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Incub »

Jutro,
Ima li kakvih novih informacija iz nase Agencije,
Je li neko neko obavjesten o ugovoru?
Paulaner

#488 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Paulaner »

Danas konacno stigla dozvola,nakon dva i pol mjeseca Image
sarajlija_11

#489 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by sarajlija_11 »

Postovanje svima,
vidim ovdje se ozbiljno raspravlja o temi posao u Njemackoj.
Super bas imam osjecaj da sam na pravoj adresi s kim da popricam, naime zavrsio sam 2008 u Sarajevu Srednju medicinsku skolu smjer psihogerijatrijski tehnicar, odradio sam pripravnicki staz, polozio strucni ispit imam certifikat A2 za Njemacki jezik cak imam i radnog iskustva odvdje u struci i tu moje "muke" nastaju, sami naziv mog obrazovanja govori da je to briga o starim osobama, dakle idealno onome sto Njemacka trazi, ali kad pokusam predati aplikaciju samo te odbiju kazu ne odgovara ti skola trazimo samo opsti ili pedijatrijski smjer. A bas mi se ide tamo ne bih cak odbio i ostati, da li ima neko savjet sta raditi sada ?
Last edited by sarajlija_11 on 15/01/2015 11:38, edited 1 time in total.
ausvajs

#490 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by ausvajs »

Paulaner wrote:Danas konacno stigla dozvola,nakon dva i pol mjeseca Image
Drug, na koji način si obaviješten(telefon, e-mail)?Ja zovem i zovem a gospodin u agenciji se ne javlja pa ne javlja.Izludi me ovo stalno provjeravanje mejla, mada sam ja predao tek u novembru.Čestitam na dozvoli,nadam se da će i u ambasadi biti sve u redu...
Paulaner

#491 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Paulaner »

ausvajs wrote:
Drug, na koji način si obaviješten(telefon, e-mail)?Ja zovem i zovem a gospodin u agenciji se ne javlja pa ne javlja.Izludi me ovo stalno provjeravanje mejla, mada sam ja predao tek u novembru.Čestitam na dozvoli,nadam se da će i u ambasadi biti sve u redu...
Obavijesten sam mailom a mozes i ti nazvati.Uglavnom oni svakog utorka dobiju te dozvole i obavijeste nas mailom.
Kontakt osoba: Edis Bašić 033/550-296
Incub

#492 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Incub »

Iskrene cestitke,
jesi se i nacekao ali i vrijedi...
Koliko se treba cekati na termin u ambasadi?
Paulaner

#493 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Paulaner »

Incub wrote:
Iskrene cestitke,
Hvala,praznici su me zeznuli inace bi to prije bilo gotovo..
Termina za vizu imas svaki dan slobodnih,nema potrebe za rezervisanjem "na pamet" jer te mogu kazniti mjesec dana :run:
Imas evo ovdje na linku,prati uputstva i doci ces do kalendara sa terminima https://service2.diplo.de/rktermin/exte ... nCode=sarj
dinob1000

#494 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by dinob1000 »

Paulaner wrote:
Incub wrote:
Iskrene cestitke,
Hvala,praznici su me zeznuli inace bi to prije bilo gotovo..
Termina za vizu imas svaki dan slobodnih,nema potrebe za rezervisanjem "na pamet" jer te mogu kazniti mjesec dana :run:
Imas evo ovdje na linku,prati uputstva i doci ces do kalendara sa terminima https://service2.diplo.de/rktermin/exte ... nCode=sarj
Cestitam i nek e sa srecom.
Reci mi esi li ti predo papire u oktobru
Paulaner

#495 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Paulaner »

dinob1000-Hvala,da u Oktobru sam predao
Paulaner

#496 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Paulaner »

Svi oni koji cekaju dozvolu iz ZAV-a,evo sta morate pripremiti za Ambasadu:

U Ambasadu trebate ponijeti:

- Pasoš koji važi najmanje 10 mjeseci;

- Stari pasoš na uvid;

- 2 potpuno popunjena zahtjeva za vizu (zahtjev za nacionalnu vizu);

- 2 aktuelne biometrijske fotografije;

- Ugovor o radu - original I 2 kopije (original ćete dobiti u Agenciji);

- Bosanskohercegovačku diplomu (original i 2 kopije);

- Svjedočanstva (original i 2 kopije)

- Diploma- prijevod na njemački jezik (original i 2 kopije);

- Svjedočanstva – prijevod na njemački jezik (original i 2 kopije);

- Certifikat B1 (ili više) o poznavanju njemačkog jezika, izdat od Goethe Instituta, ÖSD-a, Telc GmbH ili TestDaF-a (original i 2 kopije);

- Saglasnost za zaposlenje od ZAV-a - original I 2 kopije (original ćete dobiti u Agenciji;

- Isprintanu potvrdu zakazanog termina u Ambasadi

- Taksa za vizu košta 120,00 KM.

Kopije ne moraju biti ovjerene!
Incub

#497 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Incub »

Hvala na informacijama
amiliana

#498 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by amiliana »

Moze jedno pitanje

Idem u srednju skolu jos ali planiram da upisem Fizikalnu terapiju ili farmaciju zanima ne sada da li je moguce sa nasim fakultetom raditi vani jer sam cula da ih vecina ide sa srednjom skolom mislila sam da idem vani kad zavrsim fax ili u toku studija i da li se to odnosi samo na Njemacku,Austriju i sl. zemlje ili moze neka druga npr. Ceska pitam jer imam nekoga i imam u Njemackoj cula sam da se mora polagati Green Card za imigrante a vandredna sam vec dvije godine ali dogodine cu zavrsiti redovno.

Hvala :)
Paulaner

#499 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by Paulaner »

amiliana wrote:Moze jedno pitanje

Idem u srednju skolu jos ali planiram da upisem Fizikalnu terapiju ili farmaciju zanima ne sada da li je moguce sa nasim fakultetom raditi vani jer sam cula da ih vecina ide sa srednjom skolom mislila sam da idem vani kad zavrsim fax ili u toku studija i da li se to odnosi samo na Njemacku,Austriju i sl. zemlje ili moze neka druga npr. Ceska pitam jer imam nekoga i imam u Njemackoj cula sam da se mora polagati Green Card za imigrante a vandredna sam vec dvije godine ali dogodine cu zavrsiti redovno.

Stvar je vrlo jasna.Da li ces dobiti posao sa Srednjom skolom ili Fakultetom odredjuje onaj ko te zaposljava i niko drugi.
Ako zelis aplicirati kao SSS moras imati minimalno B1 nivo Njemackog,ako zelis aplicirati kao VSS moras imati minimalno C1 nivo.
anonimni clan

#500 Re: Posao NJEGOVATELJICE u Njemačkoj !?

Post by anonimni clan »

Paulaner wrote:
amiliana wrote:Moze jedno pitanje

Stvar je vrlo jasna.Da li ces dobiti posao sa Srednjom skolom ili Fakultetom odredjuje onaj ko te zaposljava i niko drugi.
Ako zelis aplicirati kao SSS moras imati minimalno B1 nivo Njemackog,ako zelis aplicirati kao VSS moras imati minimalno C1 nivo.

Zavisi i od potraznje za tim profilom zanimanja u tom trenutku.
U stvari zavisi od puno stvari.....
Potraznja za odredjenim profilom zanimanja ide odprilike ovako:
Prednost pri zaposljavanju imaju prvo gradjani Njemacke koji su nezaposleni,poslije njih oni koji su drzavljani Evropske unije pa tek onda poslije njih drzavljani takozvanih trecih zemalja, u koje spada i Bosna i Hercegovina.
Govorim o deficitarnim zanimanjima.
Znaci ako je u datom trenutku deficitno zanimanje sta ja znam recimo Pekar, prednost pri zaposljavanju je kao sto sam opisao.
Ali ako ponuda za radnom snagom iz Njemacke i Evropske Unije ne zadovoljava potrebe trzista, tada je njemacka vlada bila prisiljena tu radnu snagu traziti van granica EU. Tako su zbog potrebe za medicinskim osobljem potpisani ugovori sa BiH, Srbijom,cak i sa Kinom ako se ne varam i jos nekim drugim zemljama.
Slijedom tog Ugovora je sad moguce da medicinske sestre i med tehnicari iz Bosne i Hercegovine dodju i rade u Njemackoj.
Za to se trebaju ispostovati odredjene procedure i ispuniti odredjeni uslovi o kojima pisemo na ovom podforumu.
Za zanimanje o kojem ti pises ne znam da li je tolika potreba i ne znam da li je Njemacka ili Austrija ili bilo koja zemlja iz EU potpisala neki ugovor o mogucnosti zaposljavanja sa BiH u tim zemljama.
Isto tako potrebno je znati da ti medjudrzavni ugovori koji se potpisuju ne vaze vjecno nego su na odredjeni nacin ograniceni, kao npr vremenski (vaze od tada do tada) ili ispunjavanjem odredjenih kvota (npr odredi se koliko radnika je potrebno)ili se kombinuju ta ogranicenja(npr za odredjeni period prima se odredjeni broj radnika, npr godisnje 2000 radnika ili sl).
Kazem ne znam da li ce ta tvoja zanimanja biti deficitarna iduce godine kad zavrsis, da li postoji ugovor sa BiH i ako postoji da li ce se kriteriji promijeniti.
Sljedece pitanje na koje moras potraziti odgovor je da li se nase diplome moraju nostrificirati a ja koliko znam moraju,koja je procedura i koji su kriteriji (radno iskustvo,nivo poznavanja jezika......usw...)
Odprilike
U Austriji http://wissenschaft.bmwfw.gv.at/bmwfw/s ... her-grade/
U Njemackoj http://www.anerkennung-in-deutschland.de/html/de/

Zelena karta za emigrante se dobiva samo za visokokvalifikovana deficitarna zanimanja kao sto su sad npr IT strucnjaci, cini mi se masinski inzenjeri i sl.
Moj ti je prijedlog da vrijedno studiras i zavrsis Fakultet, usput trazis informacije o kojim sam pisao i onda ces saznati sta ti je sve potrebno da bi radila vani posao za koji studiras. Vremena imas a kako kazes imas nekoga u Njemackoj ....i najbolje bi bilo da povremeno dodjes u Njemacku i ucis jezik. Jer to ti je osnova za sve.
Pozdrav
Post Reply