Nokia Lumia & Windows Phone

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Quaresma

#476 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

SA 071 wrote:
Quaresma wrote:radi li vama skype na lumia 920

ja mogu samo sebe vidjeti, crna slika preko citavog displaya a ima samo onaj mali prozorcic gdje ja samo sebe vidim
u cemu je problem?
Skype radi bez ikakvih problema. Ali ako pitaš da li radi video poziv preko skype-a, to ne znam jer to nisam probao. Možda kod tog nekog ne fercera video, pa ga zato ne vidiš?
ma ne radi mi nikako video poziv
jednostavno pokazuje crnu sliku na displayu, a vidim sve one kontrole i to, mali prozorcic gdje pokazuje mene, i zvuk takodjer cujem normalno, probavao sam sve sto mi je palo napamet ali nista ne radi, ne vidim da je iko jos imao problema kao ja

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 4 Beta
Qler

#477 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Ni ja nemam problema ni na 920 ni na 620. Jeai li siguran da nije problem do drugog, da njega ne zeza kamera?
rudy81

#478 Re: Nokia Lumia

Post by rudy81 »

SA 071 i Qler hvala na savjetima, najvjerovatnije cu ovu 520 potraziti...malo sam gledala po netu i uklapa se u moje potrebe.

vidim isticu ko neke od glavnih problema to sto kamera nema flash i nema prednje kamere (izmedju ostalog), sto je meni totalno nebitno jer skype (i eventualni video call) ionako koristim preko tableta.

i sad kljucno pitanje :D postoji li sansa da se zaobidju univerzalno i slicne radnje, prodaje li neka ozbiljnija firma Nokiu
Quaresma

#479 Re: Nokia Lumia

Post by Quaresma »

Qler wrote:Ni ja nemam problema ni na 920 ni na 620. Jeai li siguran da nije problem do drugog, da njega ne zeza kamera?
skype na pc i na galaxy s radi, ali kad zovem na lumiju ili sa lumije onda se nista ne vidi
sema911s

#480 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

probaj unistal skype meni endomondo tako proradioo,.,. nesto je do tih aplikacijaa,.,. evo jutros neki update za igru kliknem i igra poslije nemoze,.unistal i opet moze
Qler

#481 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

rudy81 wrote:SA 071 i Qler hvala na savjetima, najvjerovatnije cu ovu 520 potraziti...malo sam gledala po netu i uklapa se u moje potrebe.

vidim isticu ko neke od glavnih problema to sto kamera nema flash i nema prednje kamere (izmedju ostalog), sto je meni totalno nebitno jer skype (i eventualni video call) ionako koristim preko tableta.

i sad kljucno pitanje :D postoji li sansa da se zaobidju univerzalno i slicne radnje, prodaje li neka ozbiljnija firma Nokiu

bhtelecom
SA 071

#482 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Qler wrote:
rudy81 wrote:SA 071 i Qler hvala na savjetima, najvjerovatnije cu ovu 520 potraziti...malo sam gledala po netu i uklapa se u moje potrebe.

bhtelecom
Upravo tako. BH Telekom, a razmisli i o Lumiji 620...
rudy81

#483 Re: Nokia Lumia

Post by rudy81 »

sad ste mi prisjeli na muku s ovim modelima :D
konkretno u cemu je razlika? jesu neke finese u pitanju il vazan detalj? (izmedju 520 i 620)
alibegoa

#484 Re: Nokia Lumia

Post by alibegoa »

rudy81 wrote:sad ste mi prisjeli na muku s ovim modelima :D
konkretno u cemu je razlika? jesu neke finese u pitanju il vazan detalj? (izmedju 520 i 620)
520 ima scratch resistant glass malo veci ekran i zato malo manji pixel density jer je rezolucija ista, 3 grama laksi i cini se da mu je baterija malcice bolja. Ja bi uzeo 520
SA 071

#485 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

alibegoa wrote:
rudy81 wrote:sad ste mi prisjeli na muku s ovim modelima :D
520 ima scratch resistant glass malo veci ekran i zato malo manji pixel density jer je rezolucija ista, 3 grama laksi i cini se da mu je baterija malcice bolja. Ja bi uzeo 520
620 ima blic na kameri, prednju kameru, full mape za navigaciju bez ograničenja na jednu zemlju ili regiju (za 520 nisam siguran) i dobiće update koji dobiju jači modeli kao što su 720 i 820. Jedina 520 neće uživati u potpunom update-u.

Generalno oba telefona su exstra za te pare. Brzi, fluidni, lijepo izgledaju (mada je meni 620 nekako malo ljepša)... Nećeš pogriješiti ni s jednim...
SA 071

#486 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Čisto onako informativno me interesuje koliko vam traje baterija na L920? Primjetio sam da kada koristim telefon za poruke, sms, kameru, pomalo surfanja i karte može mi dobaciti i 3 dana. Dva bez problema. Ovo je sa isključenim wifi koji uključim samo po potrebi. Ako skidam aplikacije ili koristim navigaciju onda mi baš ubrza sa trošenjem. Mislim, jasno mi je da u tim situacijama brzo "vuče" ali me prijatno iznenadilo da ako to ne forsiram može baterija baš da potraje. Kakva su iskustva drugih?
Qler

#487 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Otprilike isto kao kod tebe. mobile data i wifi pojedose bateriju, ali ako iskljucis, moze dobra dva dana. Ovako, jedva sastavi dan pogotovo mobile data ako koristim intenzivno.
sema911s

#488 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

meni je stalno na wifi(samo se ugasi kada zaspi ekran) i izdrzi dan (07:00 do nekih 22:30) ima jos nekoliko postotaka baterije,.,

a ako upalim neku igru, mogu maks 3 sata i gasi se ,.,.

probao sam sa ugasenim wifi i baterija ides pravo sporo mozda bi mogla dva dana nebi da probam al ettt
rudy81

#489 Re: Nokia Lumia

Post by rudy81 »

sad ste me svi obeshrabrili s ovom baterijom :roll:
Qler

#490 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

To ti je cijena dual core, veliki display, i 1000 raznih cudesa... Mom prijatelju na onoj Nokia 106 ili 105 ne znam koja je, traje baterija da covjek zaboravi kad je punio, bukvalno :)
rudy81

#491 Re: Nokia Lumia

Post by rudy81 »

Qler wrote:To ti je cijena dual core, veliki display, i 1000 raznih cudesa... Mom prijatelju na onoj Nokia 106 ili 105 ne znam koja je, traje baterija da covjek zaboravi kad je punio, bukvalno :)

da ne idem pitati na one android-teme :D jel i na njihovim telefonima isto tako?
mada ja sam se ovaj put generalno odlucila za Nokiu, tako da ovo nece imati veliki uticaj na moju odluku...
Qler

#492 Re: Nokia Lumia

Post by Qler »

Na svim smartphone je tako, jedino symbian je izvlacio maximum jer ima najbolji power managment. Kod mene na 808 1300mAh baterija i traje dva dana, na 920 2000mAh i eto izgura dan, a da je koristim kao na 808 ne bi ni toliko :)

Andorid to rjesava tako da stavljaju velike baterije. Mislim da je na S4 oko 2600mAh...
sema911s

#493 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

rudy81 wrote:
Qler wrote:To ti je cijena dual core, veliki display, i 1000 raznih cudesa... Mom prijatelju na onoj Nokia 106 ili 105 ne znam koja je, traje baterija da covjek zaboravi kad je punio, bukvalno :)

da ne idem pitati na one android-teme :D jel i na njihovim telefonima isto tako?
mada ja sam se ovaj put generalno odlucila za Nokiu, tako da ovo nece imati veliki uticaj na moju odluku...

androidasi ce ti rec da njihove baterije proizvode el. energiju,. i da imaju neki app ill root kojim prave boobe,.,.
ne realno ocekivat od telefona koji ima 4" i veci disply, procesor od 1,5ghz, da mu baterija traje par dana je nemoguce,. moze al kako androidasi kazu uz aktivno koristenje ( to bi ti bilo na prostom bosanskom ono kada telefon nediram osim kada mi neko ne posalje poruku il kada me neko ne nazove,.al poziv traje kratko par sekundi,.,.,, uz obavezno slikanje aplikacije koja prati punjenje baterije i kacenje po forumima kako tvoja baterija ne trosi nista).,.,

neznam sta radis i cime se bavis al ako si blizu komplutera i imas slobodan usb,., ja bar svaki trenutak koristim da nakacim tel,.
SA 071

#494 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

rudy81 wrote:

Android još više crpi bateriju. Kod mog kolege koji je otprilike korisnik kao ja S3 svaki dan mora puniti, naveče ga napuni i bude mu do spavanja. I na Xperia S uz ovakvu potrošnju daj Bože da sam ikada dobacio do 2 puna dana. Kod nekih androida je baterija veća pa izdrže kao i ova Lumia 920.

Kod 520 i 620 su malo manji displeji pa im ni baterija ne biva "opterećena" toliko. Ali generalno kod svih smart telefona ti je ista stvar, usko grlo je baterija...
SA 071

#495 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

sema911s wrote:
rudy81 wrote:

androidasi ce ti rec da njihove baterije proizvode el. energiju,. i da imaju neki app ill root kojim prave boobe,.,.ne realno ocekivat od telefona koji ima 4" i veci disply, procesor od 1,5ghz, da mu baterija traje par dana je nemoguce,. moze al kako androidasi kazu uz aktivno koristenje ( to bi ti bilo na prostom bosanskom ono kada telefon nediram osim kada mi neko ne posalje poruku il kada me neko ne nazove,.al poziv traje kratko par sekundi,.,.,, uz obavezno slikanje aplikacije koja prati punjenje baterije i kacenje po forumima kako tvoja baterija ne trosi nista).,.,

neznam sta radis i cime se bavis al ako si blizu komplutera i imas slobodan usb,., ja bar svaki trenutak koristim da nakacim tel,.
:thumbup: :D :-D
SA 071

#496 Re: Nokia Lumia

Post by SA 071 »

Qler wrote:Otprilike isto kao kod tebe. mobile data i wifi pojedose bateriju, ali ako iskljucis, moze dobra dva dana. Ovako, jedva sastavi dan pogotovo mobile data ako koristim intenzivno.
Zar i mobile data troši puno? Na ovom drugom telefonu (Nokia naravno) mi je mobile data stalno uključena i ne primjetim da nešto puno crpi. Wifi da, ali za ovo nisam primjetio. Na ovoj L920 dosada nisam uključivao mobile data, ali od idućeg mjeseca hoću pa ću baš da pratim.
sema911s

#497 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

dok god ne naprave neke super duper baterije,., neke ekstra kapaciteta ,. imacemo ovakve uredjaje kakve imamo,. al trebace vremena da se to desi, tesko da postoji nesto neki energetski kapcitator koji moze da ispusta odredjenu kolicinu energije kada je potrebno, i da tu energiju drzi odgovarajuce vrijeme,.,

prije nekoliko god clarkson rece,.djeco pazite na casu hemije ko skonta kako da skladisti vodik iduci je je bogatas,., pa tako nesto vrijedi i za skladistenje el. energije
rudy81

#498 Re: Nokia Lumia

Post by rudy81 »

@sema911s
pa dobro, vecinu dana provodim pored racunara, al kontam ako negdje idem, pa malo koristim wi-fi, malo slikam...bitno mi je da mi taj dan izdrzi baterija.
smartphone-i koje sam prethodno imala su bili ok po tom pitanju, valjda ove novije generacije ne bi trebale biti losije.

a upravo zbog takvih odgovora necu da pitam na android-temama :D
sema911s

#499 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

SA 071 wrote:
Qler wrote:Otprilike isto kao kod tebe. mobile data i wifi pojedose bateriju, ali ako iskljucis, moze dobra dva dana. Ovako, jedva sastavi dan pogotovo mobile data ako koristim intenzivno.
Zar i mobile data troši puno? Na ovom drugom telefonu (Nokia naravno) mi je mobile data stalno uključena i ne primjetim da nešto puno crpi. Wifi da, ali za ovo nisam primjetio. Na ovoj L920 dosada nisam uključivao mobile data, ali od idućeg mjeseca hoću pa ću baš da pratim.

brze od wifi, gledanja filmova, igranja igri,., bateriju trosi samo gps,,., juttros sarajevo visoko i nazad nekih 4hmax,., baterija prazna,., razlog(disply radi na max, gps vuce kilovat, konstatno racuna preracunava,.,)
sema911s

#500 Re: Nokia Lumia

Post by sema911s »

rudy81 wrote:@sema911s
pa dobro, vecinu dana provodim pored racunara, al kontam ako negdje idem, pa malo koristim wi-fi, malo slikam...bitno mi je da mi taj dan izdrzi baterija.
smartphone-i koje sam prethodno imala su bili ok po tom pitanju, valjda ove novije generacije ne bi trebale biti losije.

a upravo zbog takvih odgovora necu da pitam na android-temama :D

ma to ce ti izdrzat 107%,.,.

kada meni izdrzi citav dana na wifi, sklikanje, poneku igru, nekih sat razgovora, 30-40sms, pregledavanje slika(ko fol uredjivanje istih) piskaranje mailova, piskaranje po klix-u,. oko 22h imam jos(prosjek 2 sedmice) oko 20%-25%,.

tak da nebriniii
Post Reply