Alfons Kauders wrote:Upravo tako, cisto tehnicko pitanje...seln wrote: Znas kako ti je to...ako neko ima tjunu od 10 cm, pa ona poraste 2 cm, onda on moze reci "porasla mi tjuna 20%". Tako i to 7%...sve nerazvijene zemlje koje provedu reforme imaju ubrazn rast, neke i 10-15 posto. No, kako raste apsolutna kolicina novca, tako slabi i procenat rasta.
Ipak, sve ovo nema nikakve veze sa cinjenicom da su i Bosanci i Hrvati zadrti Balkanci koji tjeraju inat. Dvije civilizovane drzave bi ovo dogovorile na nivou sekretara ambasade.
Mada se ne slazem i dalje za ekonomski rast. Mi smo vec proveli vecinu reformi vezanih za privredu, ostalo se privodi kraju. Sistem je relativno sredjen, a teret nije na privredi nije regulatorne prirode, vec je rezultat javne potrosnje. Rast se moze ubrzati, ali ni blizu 10%... Toliko smo imali par godina nakon rata, jer je osnovica bila nikakva. Odavno nema toliko prostora. I to je bio kratkotrajni rast.
Da se nasa tuna udvostruci, potrebno je 10 godina sa po 7% rasta - a i tad bi bili skoro duplo manji od Hrvatske.
upravo tako, statistika je prilicno egzantna nauka kada o njoj diskutuju oni koji je razumiju jer cim je diskutant laik onda je lako manipulisati procentima, a pritom govoriti iskljucivo istinu.
sto se tice teme, mislim da ako hrvati namirisu lovu u briselu most ce sigurno graditi. nije to bas samo politicki projekat. Ne treba zaboraviti da on skracuje put do korcule za 50 kilometara sto je ogromna prednost - od ekologije pa nadalje..
da mostarina bude 5 eura to bi se isplatilo samo kroz gorivo, a gdje je vrijeme i izbjegavanje vrlo jebenog puta preko peljesca narocito za turiste koji ljeti krenu iz poljske, ceske..pa ih na samom kraju doceka najgori dio puta..