Peljeski most zele graditi!

Post Reply

Peljeski most

se nesmije graditi jer onemogucava buducu izgradnju luke
48
22%
se nesmije graditi iz drugih razloga
24
11%
neka se gradi ali treba biti dovoljno visok kako bi mogli brodovi proci
76
35%
neka se gradi svakako
60
27%
nemam stav
12
5%

Total votes: 220

vivaldi

#476 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by vivaldi »

Alfons Kauders wrote:
seln wrote: Znas kako ti je to...ako neko ima tjunu od 10 cm, pa ona poraste 2 cm, onda on moze reci "porasla mi tjuna 20%". Tako i to 7%...sve nerazvijene zemlje koje provedu reforme imaju ubrazn rast, neke i 10-15 posto. No, kako raste apsolutna kolicina novca, tako slabi i procenat rasta.
Ipak, sve ovo nema nikakve veze sa cinjenicom da su i Bosanci i Hrvati zadrti Balkanci koji tjeraju inat. Dvije civilizovane drzave bi ovo dogovorile na nivou sekretara ambasade.
Upravo tako, cisto tehnicko pitanje...

Mada se ne slazem i dalje za ekonomski rast. Mi smo vec proveli vecinu reformi vezanih za privredu, ostalo se privodi kraju. Sistem je relativno sredjen, a teret nije na privredi nije regulatorne prirode, vec je rezultat javne potrosnje. Rast se moze ubrzati, ali ni blizu 10%... Toliko smo imali par godina nakon rata, jer je osnovica bila nikakva. Odavno nema toliko prostora. I to je bio kratkotrajni rast.

Da se nasa tuna udvostruci, potrebno je 10 godina sa po 7% rasta - a i tad bi bili skoro duplo manji od Hrvatske.

upravo tako, statistika je prilicno egzantna nauka kada o njoj diskutuju oni koji je razumiju jer cim je diskutant laik onda je lako manipulisati procentima, a pritom govoriti iskljucivo istinu.

sto se tice teme, mislim da ako hrvati namirisu lovu u briselu most ce sigurno graditi. nije to bas samo politicki projekat. Ne treba zaboraviti da on skracuje put do korcule za 50 kilometara sto je ogromna prednost - od ekologije pa nadalje..

da mostarina bude 5 eura to bi se isplatilo samo kroz gorivo, a gdje je vrijeme i izbjegavanje vrlo jebenog puta preko peljesca narocito za turiste koji ljeti krenu iz poljske, ceske..pa ih na samom kraju doceka najgori dio puta..
fantom slobode

#477 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by fantom slobode »

vivaldi wrote:

upravo tako, statistika je prilicno egzantna nauka kada o njoj diskutuju oni koji je razumiju jer cim je diskutant laik onda je lako manipulisati procentima, a pritom govoriti iskljucivo istinu.

sto se tice teme, mislim da ako hrvati namirisu lovu u briselu most ce sigurno graditi. nije to bas samo politicki projekat. Ne treba zaboraviti da on skracuje put do korcule za 50 kilometara sto je ogromna prednost - od ekologije pa nadalje..

da mostarina bude 5 eura to bi se isplatilo samo kroz gorivo, a gdje je vrijeme i izbjegavanje vrlo jebenog puta preko peljesca narocito za turiste koji ljeti krenu iz poljske, ceske..pa ih na samom kraju doceka najgori dio puta..
da, da, narocito kad im pokazu statisticke cifre koliko potencijalnih putnika ide na Peljesac i na Korculu tokom cijele godine...Ekonomski ce bas opravdati taj projekt...Ima da Evropa odmah poleti da im da lovu, a stanovnici Peljesca i Korcule ce sve letiti da odu do Kleka na kafu za tih 10€, tamo vamo...zato je tu bungy jumping rjesenje za smanjenje cijene mostarine i ostvari ekonomski uspjeh projekta...

Image
vivaldi

#478 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by vivaldi »

fantom slobode wrote:da, da, narocito kad im pokazu statisticke cifre koliko potencijalnih putnika ide na Peljesac i na Korculu tokom cijele godine...Ekonomski ce bas opravdati taj projekt...Ima da Evropa odmah poleti da im da lovu, a stanovnici Peljesca i Korcule ce sve letiti da odu do Kleka na kafu za tih 10€, tamo vamo...zato je tu bungy jumping rjesenje za smanjenje cijene mostarine i ostvari ekonomski uspjeh projekta...
vidi, u beogradu napravise nista jeftiniji most koji se ni ne naplacuje. hoce li ko na klek ili nece, isto nije relevatno jer ili ne citas ili neces da citas - most skracuje put za 50 kilometara. Ko hoce na kafu na klek ne mora mostom, uvijek ima rekreativnih 50 kilometara, jos ako mu auto na 100 kilometara trosi 4 litre morske vode jos bolje.

ali da skratim pricu, svi mi ovdje znamo da je jedini rzalog zasto most do sada nije napravljen to sto nemaju para - ako ih uspiju namirisati u briselu oni ce ga napraviti.

pa svako ziv od licnog do koletkivnog nivoa se trudi da bude sto neovisniji od drugih, pa sto bi onda oni bili izuzetak jer sto skijas napisa:
Skijaš wrote:Tebi smeta jer susjedna drzava nece da bude taoc dobre volje nekog Dodikovog ministra
sto uopste nije nemoguce s obzirom da hrvatska jebe tog istog dodika vec 2 godine sa mostom preko save pa mu autoput nema nikakvog smisla.
Alfons Kauders

#479 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

fantom slobode wrote:
vivaldi wrote:

da, da, narocito kad im pokazu statisticke cifre koliko potencijalnih putnika ide na Peljesac i na Korculu tokom cijele godine...Ekonomski ce bas opravdati taj projekt...Ima da Evropa odmah poleti da im da lovu, a stanovnici Peljesca i Korcule ce sve letiti da odu do Kleka na kafu za tih 10€, tamo vamo...zato je tu bungy jumping rjesenje za smanjenje cijene mostarine i ostvari ekonomski uspjeh projekta...

Image
Ekonomska racunica je najmanje bitna. Ovo je politicki projekat.

Stanovnici Peljesca i Korcule vjerovatno nece placati mostarinu, kao sto sad placaju pola cijene za trajekt. Na Korculi, Peljescu, Lastovu i Mljetu ne bude ni puno turista - ali most se ne radi radi njih. Cijeli Peljesac ima manje stanovnika od par nebodera, na njima nema potrebe zaradjivati.

Kad mi svi budemo gnojivo, Hrvati ce i dalje uzimati mostarinu putnicima koji pice za Crnu Goru, Dubrovnik, i Albaniju. Uzimace jos pride i putarinu za dio puta koji ce izgraditi na Peljescu (oko 30km), a mi cemo uzimat kurac, i vjerovatno i dalje kukat kako u Neum ne mogu uploviti nuklearni nosaci aviona.
vivaldi

#480 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by vivaldi »

mudro zboris alfonse.

ljudi ovdje zaboravljaju da cak i sva nasa kompletna dijaspora koja dolazi u BiH placa putarinu u hravtskoj u oba pravca, a ne u BiH jer ovdje kod nas i nemaju kome ni sta da plate osim ako ne putuju od sarajeva do kaknja
Alfons Kauders

#481 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:mudro zboris alfonse.

ljudi ovdje zaboravljaju da cak i sva nasa kompletna dijaspora koja dolazi u BiH placa putarinu u hravtskoj u oba pravca, a ne u BiH jer ovdje kod nas i nemaju kome ni sta da plate osim ako ne putuju od sarajeva do kaknja
Most se sam po sebi ne isplati, ali ljudi haman radi imena misle da se radi o mostu koji se pravi iskljucivo radi Peljesca, koji je najrjedje naseljen dio jadranske obale.

Jel neko fakat misli da ce nakon sto se izgradi most (tj. ako se izgradi), Hrvatskoj biti u interesu da se gradi neki produzetak autoceste zaledjem, sjeverno od Neuma?! Naravno da nece, Neum ce ostati slijepo crijevo, Hrvati ce ubirati 20tak kuna mostarine i desetak kuna cestarine za put preko Peljesca, koji je vjerovatno jeftinije graditi radi nizih troskova eksproprijacije nego da se ide preko Neuma i dalje obalom do Stona. BiH ce ubirati kurac.

U najmanju ruku je cudno sto se niko u Hercegovini ne protivi tome, ali ipak treba imati na umu da je prosjecni stanovnik Erceg-Srbske veci 'Rvat od rodjenih purgera, isto ko sto su im braca u sumskom rajhu veci Srbi od Sumadinaca. Plus, izgradnja tog mosta znaci da Hrvatska definitivno dize ruke od bilo kakvog oblika teritorijalne autonomije Hrvata u BiH, da i ne govorimo o nekom prekrajanju granica. A ovi skacu od srece, nidje veze.
cyprus

#482 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by cyprus »

Alfons Kauders wrote:U najmanju ruku je cudno sto se niko u Hercegovini ne protivi tome...
I meni je to najčudnije u svemu... :-)
fantom slobode

#483 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by fantom slobode »

Alfons Kauders wrote: Ekonomska racunica je najmanje bitna. Ovo je politicki projekat.

Stanovnici Peljesca i Korcule vjerovatno nece placati mostarinu, kao sto sad placaju pola cijene za trajekt. Na Korculi, Peljescu, Lastovu i Mljetu ne bude ni puno turista - ali most se ne radi radi njih. Cijeli Peljesac ima manje stanovnika od par nebodera, na njima nema potrebe zaradjivati.

Kad mi svi budemo gnojivo, Hrvati ce i dalje uzimati mostarinu putnicima koji pice za Crnu Goru, Dubrovnik, i Albaniju. Uzimace jos pride i putarinu za dio puta koji ce izgraditi na Peljescu (oko 30km), a mi cemo uzimat kurac, i vjerovatno i dalje kukat kako u Neum ne mogu uploviti nuklearni nosaci aviona.
Cuj sad ovo, malo ste neuskladjeni...a eto i ti rece, nije bitna ekonomska racunica, a kasnije konstatova da ce se obogatiti od mosta...(sta mislis na jednu brzu besplatnu cestu pored Neuma...)

Sve u svemu bungy jumping je svakako neophodan. Da se ne uhvati paucina, kad u dalekoj buducnosti naprave most i povezu ga sa aerodromom u Trebinju i lukom u Neumu. Tenzije su potrebne zbog kradja u medjuvremenu...

Image
hevi metalac

#484 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by hevi metalac »

LBVIEW wrote:Ja ne kontam tu logiku zamjene naseg isto tako neotudivog prava da svoju obalu uredujemo onako kako mi smatramo da bi trebalo, pa makar spickali i miljarde na neperspektivnu luku u buducnosti, za nekakav ugovor o koristenju luke Ploce koji su, btw., vec parafirali nasi vrli rahmetli/pokojni precjednici i koji nikad do dana danasnjeg nije zazivio. :-)
Ovdje nam pojedini "dobronamjernici" ,i to ne samo iz susjedne zemlje, porucuju kako oni mogu raditi sto im je volja i sto oni smatraju da im je u interesu istovremeno negirajuci to isto pravo nama i poducavajuci nas sto je najbolje u nasem interesu k'o da smo svi maloumni, sta li. :-) Uz to, porucuje nam se kao je eventualna gradnja luke kod Neuma neisplativa, a sami ce graditi neisplativi most, medutim to je samo njihov problem a ovo prethodno je valjda i njihov i nas. :-)
I za kraj da ponovim "s koliko se nistica pise rijec dobrosusjedski odnosi"? :D
ima ovdje antilogike koliko hoces
Mister Yes

#485 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Mister Yes »

Alfons Kauders wrote:Plus, izgradnja tog mosta znaci da Hrvatska definitivno dize ruke od bilo kakvog oblika teritorijalne autonomije Hrvata u BiH, da i ne govorimo o nekom prekrajanju granica. A ovi skacu od srece, nidje veze.
Ovo je ubjedljivo najvažnija stvar. Da sam na mjestu herceg četnika ovo bi mi bio najveći udarac. Hrvatska mostom šalje poruku da ne računaju na Neum u Hrvatskoj bar za sljedećih 50 godina. A ako ne računaju na Neum kako tek ne računaju na Mostar :thumbup:
hevi metalac

#486 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by hevi metalac »

Mister Yes wrote:
Alfons Kauders wrote:Plus, izgradnja tog mosta znaci da Hrvatska definitivno dize ruke od bilo kakvog oblika teritorijalne autonomije Hrvata u BiH, da i ne govorimo o nekom prekrajanju granica. A ovi skacu od srece, nidje veze.
Ovo je ubjedljivo najvažnija stvar. Da sam na mjestu herceg četnika ovo bi mi bio najveći udarac. Hrvatska mostom šalje poruku da ne računaju na Neum u Hrvatskoj bar za sljedećih 50 godina. A ako ne računaju na Neum kako tek ne računaju na Mostar :thumbup:
jeste stvarno
fantom slobode

#487 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by fantom slobode »

Mister Yes wrote:
U ebo te, pa to ti je onda majorizacija...morace oni sa poskoka da isprave tu nepravdu nanesenu kamenju koje govori, inace bi napokon moglo krenuti bosanske Hrvate.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#488 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by JoseMujica »

S mostom Neum najviše puši jer oni žive čitavu godinu od tranzita i nižeg pdva u BiH....kad ih ograde Ilijaš će bit metropola za Neum...nego mislim da se poskoci nadaju da će dosta firmi iz Hr prebaciti proizvodnju u BiH i to baš kod njih da ostanu u cefta zoni. Mada mislim da su se zahebali jer ko se dosad preselio preselio se i to mahom u Srbiju đe jednostavnije poslovanje i veće primarno tržište. Npr. Mi u Sa ližemo Ledo sladoled iz Srbije već par godina
palermo

#489 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by palermo »

JoseMujica wrote:S mostom Neum najviše puši jer oni žive čitavu godinu od tranzita i nižeg pdva u BiH....kad ih ograde Ilijaš će bit metropola za Neum...nego mislim da se poskoci nadaju da će dosta firmi iz Hr prebaciti proizvodnju u BiH i to baš kod njih da ostanu u cefta zoni. Mada mislim da su se zahebali jer ko se dosad preselio preselio se i to mahom u Srbiju đe jednostavnije poslovanje i veće primarno tržište. Npr. Mi u Sa ližemo Ledo sladoled iz Srbije već par godina
Netačno. Ništa u ovoj priči Neum ne puši, niti živi od tranzita, i nižeg pdv-a,nego živi od turista,prevashodno bh turista. A bh turisti,sasvim sigurno neće otići iz Neuma. Usput izgradnja mosta na pelješcu može, između ostalog, možda natjerati i državu Bosnu i Hercegovinu da ubrza gradnju puta Stolac-Neum i time omogući svojim građanima da mogu nesmetano doći do mora, ne pokazajući pasoš nikome. Inače, priča o tome kako su hercegovci (predmijevam da se misli na Hrvate hercegovce, jer koliko ja znam ima i drugih hercegovaca)protiv samih sebe, ne pije uopšte vode. Njih most ni na koji način ne ugrožava.

Jedini interesi koji mogu biti ugroženi igradnjom mosta su interesi države Bosne i Hercegovine, al k'o da su oni bitni.
vivaldi

#490 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by vivaldi »

cyprus wrote:
Alfons Kauders wrote:U najmanju ruku je cudno sto se niko u Hercegovini ne protivi tome...

pa meni nije uopste cudno, jer zaboravljate da to vise nije "brate znam te znas me" vec ce to biti granica evropske unije. Od trenutka kada hravtska udje u eu, kada udjes u hravtsku vise nema prepreka do berlina, parisa, rima, brisela, madrida...

nije to pitanje koje ce ostaviti da ga rijesavaju hercegovci i zagorci..
Alfons Kauders

#491 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

fantom slobode wrote:
Alfons Kauders wrote: Ekonomska racunica je najmanje bitna. Ovo je politicki projekat.

Cuj sad ovo, malo ste neuskladjeni...a eto i ti rece, nije bitna ekonomska racunica, a kasnije konstatova da ce se obogatiti od mosta...(sta mislis na jednu brzu besplatnu cestu pored Neuma...)

Sve u svemu bungy jumping je svakako neophodan. Da se ne uhvati paucina, kad u dalekoj buducnosti naprave most i povezu ga sa aerodromom u Trebinju i lukom u Neumu. Tenzije su potrebne zbog kradja u medjuvremenu...

Image
Sarene slike u nedostatku argumenata ne pomazu nakon upisa u osnovnu. Toliko od mene,
Alfons Kauders

#492 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

vivaldi wrote:
cyprus wrote:

pa meni nije uopste cudno, jer zaboravljate da to vise nije "brate znam te znas me" vec ce to biti granica evropske unije. Od trenutka kada hravtska udje u eu, kada udjes u hravtsku vise nema prepreka do berlina, parisa, rima, brisela, madrida...

I naravno na ovu sitnicu se niko ne obazire... Jer lakse je narodu servirati sranja o lukama i Dubaiju na Kleku.

A ja odavno govorim da je ovo glavno pitanje, nejse, jebo mene, sta ja znam... Ipak ce BiH imati dvocifreni rast BDP-a narednih 20 godina, meni u inat.
daddy-kool

#493 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote:
vivaldi wrote:

I naravno na ovu sitnicu se niko ne obazire... Jer lakse je narodu servirati sranja o lukama i Dubaiju na Kleku.

A ja odavno govorim da je ovo glavno pitanje, nejse, jebo mene, sta ja znam... Ipak ce BiH imati dvocifreni rast BDP-a narednih 20 godina, meni u inat.
Hrvatska planira ući u Schengen u 2015., a od sredine ove godine granica Evropske unije je granica Hrvatske, pa šta sad? Opet naglašavam to je njihova stvar, naš problem u BiH je zaštititi interese BiH, a to znači i neke interese koji su za sada (a najvjerovatnije će i ostati) teoretskog karaktera. Ako mogu graditi bez saglasnosti BiH neka grade (onda ionako nije moguće uticati na tu odluku), ali ako treba saglasnost BiH i postoji mogućnost da se utiče, pa u tom slučaju treba sagledati sve aspekte - ekonomske, pomorske, turističke, političke.

Čak i ako će most samo naruštiti pogled iz Neuma prema zapadu zašto ne uticati na njegovu izgradnju ukoliko je moguće?
Alfons Kauders

#494 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

daddy-kool wrote:
Alfons Kauders wrote:
vivaldi wrote:

Hrvatska planira ući u Schengen u 2015., a od sredine ove godine granica Evropske unije je granica Hrvatske, pa šta sad? Opet naglašavam to je njihova stvar, naš problem u BiH je zaštititi interese BiH, a to znači i neke interese koji su za sada (a najvjerovatnije će i ostati) teoretskog karaktera. Ako mogu graditi bez saglasnosti BiH neka grade (onda ionako nije moguće uticati na tu odluku), ali ako treba saglasnost BiH i postoji mogućnost da se utiče, pa u tom slučaju treba sagledati sve aspekte - ekonomske, pomorske, turističke, političke.

Čak i ako će most samo naruštiti pogled iz Neuma prema zapadu zašto ne uticati na njegovu izgradnju ukoliko je moguće?
Pa taj "ukoliko je moguce" detalj je glavni u cijeloj prici. Neki bi haman rado ulupali par miliona u sporove koji su osudjeni na propast. Mozda bi cak mogli izvuci Sakiba Softica iz naftalina da nas predstavlja. :D

Ne mozemo odredjivati nikome sta ce raditi na svojoj teritoriji, ako nismo u stanju objektivno dokazati da se krsi medjunarodno pravo. S obzirom da su nam "strucnjaci" ljudi iz nekog fantomskog pomorskog drustva koji misle da ce u Neum redovno uplovljavati nosaci aviona od 330 metara i super-tankeri od 400 metara, mislim da bi ti sporovi bili prvoklasna bruka i lakrdija, o trosku poreskih obveznika.

E zasto je to nekome u interesu - jebi me ako znam... Ali evo po ovoj diskusiji se vidi da bi haman pola naroda podrzalo takvo sramocenje.
JoseMujica

#495 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by JoseMujica »

da da Sakiba nam treba :facepalm:
daddy-kool

#496 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by daddy-kool »

Alfons Kauders wrote:
Pa taj "ukoliko je moguce" detalj je glavni u cijeloj prici. Neki bi haman rado ulupali par miliona u sporove koji su osudjeni na propast. Mozda bi cak mogli izvuci Sakiba Softica iz naftalina da nas predstavlja. :D

Ne mozemo odredjivati nikome sta ce raditi na svojoj teritoriji, ako nismo u stanju objektivno dokazati da se krsi medjunarodno pravo. S obzirom da su nam "strucnjaci" ljudi iz nekog fantomskog pomorskog drustva koji misle da ce u Neum redovno uplovljavati nosaci aviona od 330 metara i super-tankeri od 400 metara, mislim da bi ti sporovi bili prvoklasna bruka i lakrdija, o trosku poreskih obveznika.

E zasto je to nekome u interesu - jebi me ako znam... Ali evo po ovoj diskusiji se vidi da bi haman pola naroda podrzalo takvo sramocenje.
A moguće je, jer bez saglasnosti BiH ide tužba zbog neutvrđene pomorske granice i kršenje prava BiH na temelju Konvencije o pravu mora.

http://www.avaz.ba/vijesti/iz-minute-u- ... iva-za-bih
Alfons Kauders

#497 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

JoseMujica wrote:da da Sakiba nam treba :facepalm:
Evo mene zivo interesuje koliko bi kolege forumasi koji se protive gradnji mosta bili voljni uloziti u te sporove? Milion? Pet? Deset?

A sta cemo ako npr. spor kosta par miliona, zijanimo, i onda nas Hrvatska tuzi jer smo prouzrokovali kasnjenje projekta od godinu-dvije? Pa platimo jos kamate, izgubljene prihode i bog zna kakvu jos odstetu? Pa onda tih par miliona skoci na par desetina miliona.

To po meni ne bi bila nesposobnost ili glupost, to bi bilo ravno neprijateljskom djelovanju. Skrsiti takve pare na unaprijed izgubljenu bitku, to granici sa ludoscu ljudi moji... Za nesto takvo komunisti bi strijeljali.
madner

#498 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by madner »

Koliko znam za takve vrste sporova postoji procedura i instance. Treba spustiti politicku lopticu i pokrenuti arbitrazu, pa onda sta se odluci odluci se.
JoseMujica

#499 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by JoseMujica »

egzekli madner...nije ovdje pitanje politikantsva niti treba da bude.....radi takvih gluposti i podobnjaštva je Bih već izgubila spor u Hagu s Sakibom.

Za ovo loptu treba spustiti i prestat s šupljom a samo se držati činjenica i međunarodnih konvencija. Luku u Neumu nećemo izgraditi za 1000 godina, ali bez obzira na to ne treba dozvoliti da ti neko divlja uz ogradu kako hoće, a još ni međa nije utvrđena.

U normalnim nekim pravnim odnosima i kad kuću praviš na svojoj zemlji 1/1 nemreš je nabit đe je i kako je tebi qorcu ćeif a da ne pitaš komšiju.
Alfons Kauders

#500 Re: Peljeski most zele graditi!

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Koliko znam za takve vrste sporova postoji procedura i instance. Treba spustiti politicku lopticu i pokrenuti arbitrazu, pa onda sta se odluci odluci se.
Postoji, samo sto bi zijanili na svakoj instanci. :D

Ljudi moji, ja nisam cuo da Vlada RH ima neki tajni program zaposljavanja slaboumnih i mentalno retardiranih. U ovakve projekte se ne ide dok se sve ne ispita, pa nisu ludi da ulupaju stotine miliona eura i da se na kraju ispostavi da most nisu smjeli graditi. To ne bi uradili ni nasi nobelovci, ni Slovenci, ni Crnogorci, ni Albanci. Niko.

Zasto onda ljudi misle da su Hrvati dovoljno glupi da to naprave?! I to parama EU?

A da se moglo uraditi nesto konkretno s nase strane, pa valjda bi se vec uradilo. O mostu se prica godinama, cini mi se da je gradiliste otvoreno prije pet godina, kod nas su se u tom periodu svi izredali na vlasti i nista nije uradjeno. Sto li pitam se?

Ako Hrvati ispostuju medjunarodne standarde (a ako je EU spremna ulagati u projekat to je vec gotova stvar) onda je bilo kakav spor cisto bacanje para i tacka. U tom slucaju, trebamo insistirati na ratifikaciji sporazuma o razgranicenju i sl. stvarima, jer ovdje nemamo sta traziti.
Post Reply