Pelet u BiH - cijene i gdje
Moderator: anex
- se7en84
#476 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
poz svima,
vidim da ima ovdje mnogo ljudi sa visegodisnjim iskustvom s peletom... pa me onako ukratko interesuje, jer je mnogo razlicitih iskustava izneseno ovdje.... onako ukratko koji je kotao best buy... kovan, thermoflux ili centrometal?
hvala
vidim da ima ovdje mnogo ljudi sa visegodisnjim iskustvom s peletom... pa me onako ukratko interesuje, jer je mnogo razlicitih iskustava izneseno ovdje.... onako ukratko koji je kotao best buy... kovan, thermoflux ili centrometal?
hvala
- Filter
#477 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
svaki cigo svoga konja hvali.
elem, moraces to sam odluciti
elem, moraces to sam odluciti
-
Pljosko
#478 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Porucen Kovan kotao 35 kw, grijati ce se oko 150 kvadrata, tj 2 sprata, izolacija je prilicno dobra.
E sad postavlja se pitanje kako regulisati temp, dali ici sa termostatima, ili sa termo glavama na radijatorima kako mi neki sugerisu, s obzirom da su dole roditelji a gore ja
Sent from my RM-821_eu_croatia_511 using Tapatalk
E sad postavlja se pitanje kako regulisati temp, dali ici sa termostatima, ili sa termo glavama na radijatorima kako mi neki sugerisu, s obzirom da su dole roditelji a gore ja
- Sodom1
#479 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav raja
Da li mi moze neko napisati odnos u kalorijskom odnosu izmedju metar drva,tona uglja ,tona peleta
Hvala
Da li mi moze neko napisati odnos u kalorijskom odnosu izmedju metar drva,tona uglja ,tona peleta
Hvala
-
mukimax
#480 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Pozdrav,Sodom1 wrote:Pozdrav raja
Hvala
mislim da je o ovome pisao beskogradi pod temom uporedne cijene energenata. Po mom mišljenju nisam nista bolje procitao o ovoj problematici.
Evo linka:
http://www.klix.ba/forum/uporedne-cijen ... 027s0.html
-
mukimax
#481 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim da sa termostatima mozes postici bolju regulaciju i efikasniju. Jer kad termostati budu ugašeni biće i kotao i neće bez potrebe održavati vatru i samim tim trošiti pelet. Međutim, ako staviš dva termostata, trebao bi staviti i dvije pumpe i dodati jos nekoliko releja, odnosno trebalo bi za svaki stan povući vertikalu. Tada bi imao situaciju da svako u svom stanu može sebi paliti i gasiti grijanje bez obzira na drugi stan, štimati temperaturu bez obzira da li je grijanje u drugom stanu potrebno ili ne. Odnosno jedan stan se može grijati dok je u drugom stanu grijanje isključeno. Ne znam kako bi to bilo sa termoglavama. Ako te vise interesuje ovo sa termostatima mogu ti jos objasniti(kod mene je taj slucaj).Pljosko wrote:Porucen Kovan kotao 35 kw, grijati ce se oko 150 kvadrata, tj 2 sprata, izolacija je prilicno dobra.
Pozdrav
- rovac13
#482 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kod mojih roditelja smo ugradili i termo ventile na radijatorima i zidni termostat.
Meni se cini da je sa termoventilima bila bolja regulacija,nisam mogao primijetit ni najmanju oscilaciju temperature u sobi,ali nekako mi se cinilo da sa termostatom potrosi manje peleta.
Termostat sam prvo stavio po propisu negdje u sred sobe ne blizu prozora i ne blizu radijatora,ali se tad osjetile promjene temperature jer kad se iskljuce malo duze mu treba da se ukljuci,probao vise vrsta termostata i isto.
A onda sam trazio po sobi mjesto sa kog ce bit bolje.I onda smo stavili blize radijatoru i tad je bilo bolje,puno cesce termostat pali i gasi pa tako i temp stoji ravnomjerno.Tako radi i dan danas.Bar u mom slucaju je ispalo bolje,iako mislim da nije pravilno ovo.
Meni se cini da je sa termoventilima bila bolja regulacija,nisam mogao primijetit ni najmanju oscilaciju temperature u sobi,ali nekako mi se cinilo da sa termostatom potrosi manje peleta.
Termostat sam prvo stavio po propisu negdje u sred sobe ne blizu prozora i ne blizu radijatora,ali se tad osjetile promjene temperature jer kad se iskljuce malo duze mu treba da se ukljuci,probao vise vrsta termostata i isto.
A onda sam trazio po sobi mjesto sa kog ce bit bolje.I onda smo stavili blize radijatoru i tad je bilo bolje,puno cesce termostat pali i gasi pa tako i temp stoji ravnomjerno.Tako radi i dan danas.Bar u mom slucaju je ispalo bolje,iako mislim da nije pravilno ovo.
-
Pljosko
#483 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Idealno bi bilo sa dva termostata, i dvije pumpe, ali nije moguce zbog sistema cijevi.
Mozda ici sa termoglavama na sve radijatore, a na sprat postaviti i termostat na recimo 22 stepena, pa kome bude toplo neka podesi temp na radijatorima. Ne znam kako najbolje uraditi
Mozda ici sa termoglavama na sve radijatore, a na sprat postaviti i termostat na recimo 22 stepena, pa kome bude toplo neka podesi temp na radijatorima. Ne znam kako najbolje uraditi
- rovac13
#484 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ako moras samo jednu pumpu i jedan termostat postavit........onda bi morao termostat postavit u donji sprat.........zato sto kad bi gore bio termostat i on kad stane,dole i kad bi trebalo grijanje tad ne moze doci topla voda bez pumpe........dok na gornji sprat topla vode ide gore prirodnim putem radila pumpa ili ne.......tako da obicno na spratu moze grijanje da radi totalno bez pumpe .Pljosko wrote:Idealno bi bilo sa dva termostata, i dvije pumpe, ali nije moguce zbog sistema cijevi.
Plus u donjem spratu ces dzaba postavljat termoventile,jer da bi termostat radio svoj posao ventili moraju bit pusteni do kraja.
-
RahatHurmašica
#485 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
termoglave svakako su poželjne, osim tamo gdje je termostat. termostat ide u prostoriju koja se najviše grije (obično je to dnevni). uzmi termostat sa podesivom histerezom.Pljosko wrote:Idealno bi bilo sa dva termostata, i dvije pumpe, ali nije moguce zbog sistema cijevi.
-
RahatHurmašica
#486 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
samo u prostoriji gdje je termostatrovac13 wrote:Ako moras samo jednu pumpu i jedan termostat postavit........onda bi morao termostat postavit u donji sprat.........zato sto kad bi gore bio termostat i on kad stane,dole i kad bi trebalo grijanje tad ne moze doci topla voda bez pumpe........dok na gornji sprat topla vode ide gore prirodnim putem radila pumpa ili ne.......tako da obicno na spratu moze grijanje da radi totalno bez pumpe .Pljosko wrote:Idealno bi bilo sa dva termostata, i dvije pumpe, ali nije moguce zbog sistema cijevi.
Plus u donjem spratu ces dzaba postavljat termoventile,jer da bi termostat radio svoj posao ventili moraju bit pusteni do kraja.
- rovac13
#487 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
RahatHurmašica wrote:samo u prostoriji gdje je termostatrovac13 wrote:Ako moras samo jednu pumpu i jedan termostat postavit........onda bi morao termostat postavit u donji sprat.........zato sto kad bi gore bio termostat i on kad stane,dole i kad bi trebalo grijanje tad ne moze doci topla voda bez pumpe........dok na gornji sprat topla vode ide gore prirodnim putem radila pumpa ili ne.......tako da obicno na spratu moze grijanje da radi totalno bez pumpe .Pljosko wrote:Idealno bi bilo sa dva termostata, i dvije pumpe, ali nije moguce zbog sistema cijevi.
-
mukimax
#488 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
To bi bilo to.Pljosko wrote:Idealno bi bilo sa dva termostata, i dvije pumpe, ali nije moguce zbog sistema cijevi.
Stim da onaj ko ne bude imao termostat mora ce zvati onoga kod koga je termostat da upali grijanje.
Alternativa bi bila da nema nikako termostata da stavis samo termoglave, ali tada bi kotao bio stalno upaljen, pumpa bi stalno radila i to bi bilo neekonomično.
-
sabanss
#489 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Mislim da je gora situacija da se kotao stalno pali/gasi.
Inace vecina kotlova ima autoregulaciju prema temperaturi vode u povratnom vodu tako da mu je rjesenje sa termoglavama bez termostata sasvim ok.
Inace vecina kotlova ima autoregulaciju prema temperaturi vode u povratnom vodu tako da mu je rjesenje sa termoglavama bez termostata sasvim ok.
-
nightvision
#490 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Posto prakticno svaki kotao ima "automatiku" s kojom se moze podesavati temperatura na kojoj se kotao pali i gasi, znaci ima ugradjen nekakav osnovni termostat, ja 'nako laicki razmisljam da bi se temperatura u kuci mogla podesavati sasvim dobro i sa termoglavama. Pa kome je hladnije "pojaca" radijator, tj vrijeme grijanja, a kome je toplije "zavrne" radijator. A kotao ce se svakako paliti kada se ohladi i gasiti kada dostigne gornju granicu podesene radne temperature. Tako ja to gledam...
-
Pljosko
#491 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Tako i meni logicki izgleda, cekam da dodje kotao i majstor pa da se konsultujem sa njim, a i svaka informacija preko forum je dobro dosla
- Danguba
#492 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Ja imam samo termoglave i mogu reci da odlicno funkcionisu.nightvision wrote:Posto prakticno svaki kotao ima "automatiku" s kojom se moze podesavati temperatura na kojoj se kotao pali i gasi, znaci ima ugradjen nekakav osnovni termostat, ja 'nako laicki razmisljam da bi se temperatura u kuci mogla podesavati sasvim dobro i sa termoglavama. Pa kome je hladnije "pojaca" radijator, tj vrijeme grijanja, a kome je toplije "zavrne" radijator. A kotao ce se svakako paliti kada se ohladi i gasiti kada dostigne gornju granicu podesene radne temperature. Tako ja to gledam...
Bas ovih dana sam posmatrao rad kotla. Termoglave zatvore na zadanoj temperaturi i kada se desi da su sve glave zatvorile, kotao prvo radi a ne uzima pelet(H2O) a zatim ide ''stop fire'' i samo pumpa radi a on ide u neko stanje gasenja. Kada neki od ventila otvori, slabo zagrijana voda dolazi do kotla i on trazi da se zagrije. Ponovo se kotao pali(sam od sebe) i zagrijava vodu.
To sam prvi put sada dozivio. Valjda temperatura nije niska pa brzo postigne zadanu temperaturu.
- titinho
#493 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Skladistenje peleta ???
gdje drzati pelet, odnsono dal je preporucljivo drzati pelet ispred kuce (pokriven najlonom) ili mora biti u nekom zagrijanom prostoru tipa garaza ?
gdje drzati pelet, odnsono dal je preporucljivo drzati pelet ispred kuce (pokriven najlonom) ili mora biti u nekom zagrijanom prostoru tipa garaza ?
- Danguba
#494 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Najbolje u zatvorenom i suhom prostoru. Cak se ne preporucuje ni istovar istog kod kisovitog vremena. Vrece nisu hermeticki zatvorene tako da mogu povuci vlagu iz zraka.titinho wrote:Skladistenje peleta ???
Jedan od problema grijanja na pelet je i skladistenje istog. Jedino sto je prednost pakovanje u vrecama pa se moze fino rasporediti po garazi.
- saiks
#495 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Meni ja pravo pokisao pelet ove godine,bas stigao,kamion otvoren,kad udari nevrijeme,ali su palete dobro bile upakovane,mislim da mu nije nista. Ima na jedno 5 vreca sam vidio gdje je voda usla i tu je pelet odma postao prah,nije vise u krutom stanju.
- titinho
#496 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
AKo moze neko pomoci, tek sam ugradio kamin na pelet i podesio temperaturu na 23 i vode na 68. Eh sada ima opcija SET OUTPUT od 1 do 5.
Eh sad sta kontrolise ovaj Set Output ? dal je to brzina zagrijavanja vode i da li on utice na brze zagrijavanje radijatora ili je to jacina plamena ?
Eh sad sta kontrolise ovaj Set Output ? dal je to brzina zagrijavanja vode i da li on utice na brze zagrijavanje radijatora ili je to jacina plamena ?
- rovac13
#497 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Trebalo bi da je sto veci broj to jaca vatra,sto znaci da brze zagrijava prostor,odnosno malo poveca potrosnju jer pravi vece gubitke zato sto vise toplote bjezi kroz dimnjak.titinho wrote:AKo moze neko pomoci, tek sam ugradio kamin na pelet i podesio temperaturu na 23 i vode na 68. Eh sada ima opcija SET OUTPUT od 1 do 5.
Ako je u pitanju termoflux,on ima 5 nivoa jacine vatre,a svaki nivo je kombinacija:koliko jako radi ventilator,koliko dugo radi puz za doziranje odnosno koliko traje pauza rada puza (u sekundama ).I moze se podesavati,iako oni nece da kazu kako se to radi,ali ukoliko nekog zanima ja cu mu objasnit privatnim porukama
Tako bi trebalo biti i kod ostalih proizvodjaca.
- Sodom1
#498 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Kamin na pelet? Kako to izgleda? Kakvo zagrijavanje vode 
- titinho
#499 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
ovakva zvijer od 21 kwSodom1 wrote:Kamin na pelet? Kako to izgleda? Kakvo zagrijavanje vode

-
karabajaze
- Grijem se na: TP Termoflux 16kw
#500 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH
Da se i ja uključim poslije dužeg izbivanja. Posebni pozdravi za Filtera
Evo moja iskustva iz prethodne sezone.
Peć : Termoflux Pelling 25 kw ECO, spremnik za pelet 135 kg.
Površina koja se grije:Aktivno u sezoni grijem 150 kvadrata, ukupna površina 184 kvm.
Izolacija:
Zid sprat i potkrovlje 20 cm (betonski blok i ciglani blok) vanjska izolacija 10 cm stiropor + PVC stolarija, prizemlje zid kamen 55 cm + 5 cm vanjska izolacija, potkrovlje 15 cm ( stiropor 5+10 vuna) trenutno radim na pojačavanju izolacije potkrovlja ( 2 cm daska, folija + 10 cm vune ( 5 cm u jednom i 5 cm u kontra smjeru preko daske). Na me međuspratovima po 5 cm stiropora u estrihu.
Način grijanja:
Kombinacija je podno ( sprat) i radijatorsko grijanje (prizemlje i potkrovlje).
Kombinovani bojler 80 l.
Regulacija:
Sobni termostat seltron T1 ( u protekloj sezoni nije korišten, ove stavljen u funkciju)
Regulator konstantne temperature ACC10 , dva komada ( dva kruga grijanja)
Termoglave na 4 radijatora i 6 radijatora bez termo glava).
Temperatura:
Kotla 73*C ( od ove godine ide na 75*C)
Prema kući ide od 35 do 42*C zavisno od vanjske temperature
U kući od 21-23*C
Snaga rada kotla:
Snaga kotla išla od P1-P5 ( ima do P10) P10 nisam nikad pokrenuo nije bilo potrebe.
Potrošnja:
od 1,6 kg /h ( P1) do P3 2.1 kg/h
Vrijeme rada:
od 5 do 15 radnih sati u toku dana
Nažalost ne znam koliko sam peleta potrošio u prošloj sezoni jer sam ga proizvodio za svoje potrebe i nisam vodio računa o tome) ali sigurno nije prešlo 4 t.
Ove godine sam pripremio 4,5 t pa ću vidjeti koliko će otići, zabilježio sam i početno stanje radnih sati tako da će na kraju grijne sezone biti lako izračunati. Pelet Nemila, cijena 275 KM sa prevozom.
Zadovoljan sam sa Termofluxom i preporučio bih je svakom.
Cilj mi je potrošnju peleta spustiti ispod 4 tone.
Evo moja iskustva iz prethodne sezone.
Peć : Termoflux Pelling 25 kw ECO, spremnik za pelet 135 kg.
Površina koja se grije:Aktivno u sezoni grijem 150 kvadrata, ukupna površina 184 kvm.
Izolacija:
Zid sprat i potkrovlje 20 cm (betonski blok i ciglani blok) vanjska izolacija 10 cm stiropor + PVC stolarija, prizemlje zid kamen 55 cm + 5 cm vanjska izolacija, potkrovlje 15 cm ( stiropor 5+10 vuna) trenutno radim na pojačavanju izolacije potkrovlja ( 2 cm daska, folija + 10 cm vune ( 5 cm u jednom i 5 cm u kontra smjeru preko daske). Na me međuspratovima po 5 cm stiropora u estrihu.
Način grijanja:
Kombinacija je podno ( sprat) i radijatorsko grijanje (prizemlje i potkrovlje).
Kombinovani bojler 80 l.
Regulacija:
Sobni termostat seltron T1 ( u protekloj sezoni nije korišten, ove stavljen u funkciju)
Regulator konstantne temperature ACC10 , dva komada ( dva kruga grijanja)
Termoglave na 4 radijatora i 6 radijatora bez termo glava).
Temperatura:
Kotla 73*C ( od ove godine ide na 75*C)
Prema kući ide od 35 do 42*C zavisno od vanjske temperature
U kući od 21-23*C
Snaga rada kotla:
Snaga kotla išla od P1-P5 ( ima do P10) P10 nisam nikad pokrenuo nije bilo potrebe.
Potrošnja:
od 1,6 kg /h ( P1) do P3 2.1 kg/h
Vrijeme rada:
od 5 do 15 radnih sati u toku dana
Nažalost ne znam koliko sam peleta potrošio u prošloj sezoni jer sam ga proizvodio za svoje potrebe i nisam vodio računa o tome) ali sigurno nije prešlo 4 t.
Ove godine sam pripremio 4,5 t pa ću vidjeti koliko će otići, zabilježio sam i početno stanje radnih sati tako da će na kraju grijne sezone biti lako izračunati. Pelet Nemila, cijena 275 KM sa prevozom.
Zadovoljan sam sa Termofluxom i preporučio bih je svakom.
Cilj mi je potrošnju peleta spustiti ispod 4 tone.