Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post Reply
skuterista

#476 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by skuterista »

Sarajmen wrote:@Troka ,ako nije problem, šta bi u suštini sa Mongom?
mati mu je pričala da su ga "muslimani" ubili ....
skuterista

#477 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by skuterista »

PM72 wrote:
Pusti ti pricu, Arijana i Duska Jurisic (ex Rakonjac) imaju dana na liniji ko manevarski bataljon i da se ne zaboravi, Arijana je prvi civil koji je dobio Zlatnog Liljana.
Gorane,

Nisam znao za podatak da je Arijana dobitnik Zlatnog ljiljana.Ako je to tačno,ne mogu da napišem psovku koju bih najradije ovdje sročio.neću jer bih uvrijedio one prave ratnike - dobitnike Zlatnog ljiljana.To da imaju dana na liniji ko manevarski bataljon ...radije ću prešutjeti jer je svaka zlatna koja ostane iza zuba.
i ja sam ostao :? :shock: kad sam cuo ovo od Gorana , sunce ti kalajisano ,da nije zalosno bilo bi smijesno
goran16v

#478 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by goran16v »

skuterista wrote: i ja sam ostao :? :shock: kad sam cuo ovo od Gorana , sunce ti kalajisano ,da nije zalosno bilo bi smijesno
http://www.ekapija.com/website/bih/page ... e-hrabrije
trocadero

#479 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by trocadero »

Сарајмен,
За покојног Монгу су причане разне приче.Подметнули му Санџе отров ,или му је неко намјерно дотурио лош доп, или се сам предозирао....не вјерујем да ће се истина икад сазнати.

Јој кад се сјетим Аријане- Жваље ...како је само Неле још већи жваљо имитирао у надреалистима :D
felsh

#480 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by felsh »

trokadero

ne gumo ti tepati troka iz razloga sto je to nadimak jednog finog cove sa ove strane,humaniste i covjeka sto se citav rat trudio da donese osmjeh i radost kod djece.Ariana je za razliku od djoge vaseg imala damu pa hodala po linijama i bila kulturna za razliku od navedenog.Moze PM reci da je spodoba,mogu i ja i svi koji su bili na nasoj strani ali vi da komentarisete nase novinare pored vasih onako zivopisnih heheh pa nema smisla

creasy

Pa ti si sa obrazom mogo pustiti u srbiji VOJNIKA SRECE jel je fakat dobar i cool pa da ti ljudi kazu e valjalo je i vama sa ovakvim likovima se u kostac fatati a gdje sam ja mogo pustiti lepog micu a da i mene i micu ne pocnu ljudi zajebavat :D
trocadero

#481 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by trocadero »

Фелш друг мој,
Погрешно си ме изгледа разумио. Немам ја факат ништа против Аријане нити бих је поредио са неким ... поготово не са Ђогом, ниђе везе. Ово је везано за неке фолове од прије рата па ако нађем линк поставит ћу га. А то ко је чика Трока па то ми бар не мораш објашњавати!
PM72

#482 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by PM72 »

Felsh,

Nisam nigdje napisao da je dotična gospođa - spodoba.Međutim,i Dodik je javno rekao da je ružna.Iskren čovjek.Pošto ne valja za damu reći da je ružna kao lopov,ja ću napisati da je ružna kao šef lopova.To što je ona dobitnik najvećeg ratnog priznanja govori o kretenluku onih koji su odlučivali o tome.Dovesti u istu ravan kvazi novinarku koja je bila pet puta po 15 minuta na liniji (ostatak na IKM-ovima da sad ne pišem s kim ) sa doprinosom jednog Safeta Zajke,Envera Šehovića ili Igora Pavlovića je bedastoća i bezobrazluk.Doduše,ima još toga poput taksiste Mehe Runde,Nedžada Brankovića ili pekar iz Butmira koji je pekao hljeb za MUP i dobio Zlatnu policijsku značku.Borci po Bosni uništavali tenkove pa dobili ono što visi među nogama a ovi mjesečno hajruju po 500 KM kao dobitnici najvećeg ratnog priznanja.Mene bi bilo stid heroja i boraca što nemaju djeci za kifle a ranjavani po nekoliko puta,spašavali linije i bili prevaga u akcijama kad se odlučivalo biti ili nebiti.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#483 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Matijevic_Vlado »

PM72 wrote:Felsh,

Nisam nigdje napisao da je dotična gospođa - spodoba.Međutim,i Dodik je javno rekao da je ružna. Iskren čovjek.Pošto ne valja za damu reći da je ružna kao lopov,ja ću napisati da je ružna kao šef lopova.To što je ona dobitnik najvećeg ratnog priznanja govori o kretenluku onih koji su odlučivali o tome.Dovesti u istu ravan kvazi novinarku koja je bila pet puta po 15 minuta na liniji (ostatak na IKM-ovima da sad ne pišem s kim ) sa doprinosom jednog Safeta Zajke,Envera Šehovića ili Igora Pavlovića je bedastoća i bezobrazluk.Doduše,ima još toga poput taksiste Mehe Runde,Nedžada Brankovića ili pekar iz Butmira koji je pekao hljeb za MUP i dobio Zlatnu policijsku značku.Borci po Bosni uništavali tenkove pa dobili ono što visi među nogama a ovi mjesečno hajruju po 500 KM kao dobitnici najvećeg ratnog priznanja.Mene bi bilo stid heroja i boraca što nemaju djeci za kifle a ranjavani po nekoliko puta,spašavali linije i bili prevaga u akcijama kad se odlučivalo biti ili nebiti.
Aminovo znaci :mrgreen: :mrgreen:
Sve za BiH

#484 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Sve za BiH »

Niko na svijetu nije spreman smisliti, obraditi i plasirati laži kao svrbi! Eto, i mene su skoro ubijedili da su zaista bili "goloruki" i da su kao takvi bili nespremni za rat u kome su oni napadnuti od turaka. Jadan je i proklet narod koji odgaja generacije na lažima.
Junaci o kojima, nazovi pjesme, guslaju su bacali oružje po kontenjerima. Pitam se šta bi bilo samo da nije bilo intervencije MZ-e i da nam nije naređeno povlačenje sa Ilidže. Naravno, ni tada nebi bilo zločina nad civilima. Njima je (čini mi se) Duško iz tzv.dječije ambasade odveo našu djecu da ih uzmu kao taoce, te smo bili ucijenjeni. Mi smo predali 11 u borbi zarobljenih četnika za tu djecu.
Last edited by Sve za BiH on 30/05/2013 08:47, edited 1 time in total.
RahatHurmašica

#485 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:46, edited 2 times in total.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#486 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Woody »

“Mi Srbi lažemo da bi smo obmanuli sebe, da utešimo drugog; lažemo iz samilosti, da nas nije strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tudju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urodjene inteligencije. Lažemo stvaralacki, maštovito, inventivno.”

Dobrica Ćosić: clan SANU
Srbi su svjetski prvaci u laganju, ali zato mi držimo odlično drugo mjesto :thumbup:
RahatHurmašica

#487 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by RahatHurmašica »

.
Last edited by RahatHurmašica on 06/02/2015 18:45, edited 1 time in total.
Bancho

#488 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Bancho »

Kad smo vec kod Tome Kovaca

felsh

#489 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by felsh »

PM
Razumijemo se odlicno i u pravu si apsolutno,nego planem kad neko ko je bio na onoj strani dodje i kaze mi na nekog nesto ko je bio samnom na ovoj strani.
Apsolutno stoji i tvoja konstatacija za zlatne ljiljane ali sta ja znam baram ga je zasluzila vise od brankovice i inih.
PM72

#490 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by PM72 »

felsh wrote:PM
Razumijemo se odlicno i u pravu si apsolutno,nego planem kad neko ko je bio na onoj strani dodje i kaze mi na nekog nesto ko je bio samnom na ovoj strani.
Apsolutno stoji i tvoja konstatacija za zlatne ljiljane ali sta ja znam baram ga je zasluzila vise od brankovice i inih.
To si u pravu.Zar nije sramota da naš zajednički jaran nije dobio Zlatnu policijsku značku koju je krvavo zaslužio? Nema gdje nije guzove i glavu poturio.Šta ćeš,nije ga imao ko "pogurati" kao Arijanu,znaš na šta mislim :wink: Znam dosta ali nema smisla da to javno iznosim.
felsh

#491 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by felsh »

PM

ko bi opsto od njega :lol:

Kazem ti da si upravu i znas da cu tebe i njega radi vaseg doprinosa u ratu vazda podrzati samo ponavljam mozes ti i bilo ko sa nase strane reci ko je zasluzan a ko nije za ljiljane i ostalo ali mi nije pravo da to govori neko sa druge strane.
Kako god ali neko je morao odradjivati taj posao i mislim da su one reportaze bile super ,Arijana i prije nje Sulejman Mulaomerovic(snimatelj) su odradili taj posao momacki i sto se tice novinarskog zadatka mislim da su ga uradili najbolje.E za to najbolje sljedi priznanje,Vjerovatno je armija odlucila da nagradi njihov ili njen doprinos.
Po meni greska je sto nije bilo sem ljiljana jos kategorija pa naprimjer lupam da je dobila bronzanog ljiljana ili sta vec.
Imamo samo 4 vrte odlikovanja.

Rasim Delic npr ima cin koji nikad niko vise u ovoj BOSNI nece imati a to je ARMIjSKI GENERAL a sta je bio kad je rat poceo i sta pricati kad od samog vrha nije djeljeno kako treba moj PM
PM72

#492 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by PM72 »

Felsh,

Imamo više ratnih prinanja.A to su
-"Zlatna policijska značka"
-"Srebrni štit"
-"Policijska medalja za hrabrost"
-"Orden slobode"
-"Orden heroja oslobodilačkog rata"
-"Orden oslobođenja"
-"Orden zlatnog grba sa mačevima"
-"Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem" i "Orden zlatnog ljiljana sa srebrnim vijencem"
-"Orden za vojne zasluge sa zlatnim mačevima" i "Orden za vojne zasluge sa srebrnim mačevima"
-"Medalja pobjede"
-"Medalja za hrabrost"
-"Medalja otpora"
-"Medalja za vojne zasluge"
-"Medalja primjernog borca"

Kad se ginulo,čuo sam samo za Zlatni ljiljan i Zlatnu policijsku značku.Ovo ostalo nisu pominjali jer bi naštancali dva šleperaMogli su pomenutoj gospođi dati recimo "medalju za hrabrost" ili za vojne zasluge i ne bi je niko prozivao.Rahmetli Rasim Delić je bio pukovnik JNA i kažu da je bio naškolovaniji oficir Bošnjak ,što se tiče taktike ratovanja.Imali smo nekakvih lijevih oficira poput Hilme Kovača koji je bio intendantski oficir JNA ili onog dirigenta JNA Nuhanovića.Njihov doprinos je ,po mom skromnom mišljenju,ravan nuli.Nama je trebalo oficira tipa Mirsada Ćatića,Zaima Imamovića,Izeta Nanića,Envera Šehovića itd ,da ne zaboravim kojeg.Rat i odbranu su iznjeli priučeni bravari,zemljoradnici,fizikaneri,šaneri,taksisti itd da bi se poslije svi bivši oficiri JNA privalili i dobili fina mjesta a 90% njih je do 06.04.1992 vagalo na koju će stranu.Tek tad im je došlo iz guzice u glavu.Potpukovnik Hadžihasanović je bio komadant kasarne u Lukavici i tek 17 aprila 1992 je "prebjegao" na našu stranu.Šta je ponio ili nam predao sem tetejca? Imao svu komandu nad svim oružjem i mahajućih ruku prebjegao /otjeran pa postao komadant korpusa.Rahmetli Delić nije ni SMB čačkalicu prenio 13 aprila 1992 da pomogne odbrani grada pa ga zapalo glavno skladište u Visokom pa onda mjesto komadanta armije.Na osnovu čega? Tako što ga je preporučio lopov (Čengić) blećku Aliji.
bach

#493 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by bach »

Možemo ga smatrati za bilo šta...Ali veoma iskreno otpjevano

felsh

#494 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by felsh »

PM

fakat buraz nisam znao da ima ovoliko ordenja za 5 sam znao ali ove neke nikad cuo. :shock:
Upravu ste nema sta,mogli su se neki davati nvinarima,civilima zasluznim itd.ovako su samo nasi glupani umanjili ljiljana i zlatnu pol. mislim ove koji su trebali da budu za ucesce u borbi dodjeljeni.
kosava

#495 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by kosava »

Jest da je off topic al ko dade "Lepom Michi" nadimak , koga tako strasno slaga i obmanu ?
junkers

#496 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by junkers »

kosava wrote:Jest da je off topic al ko dade "Lepom Michi" nadimak , koga tako strasno slaga i obmanu ?
Nazif Gljiva
dragan.s

#497 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by dragan.s »

PM72 wrote:Rahmetli Rasim Delić je bio pukovnik JNA i kažu da je bio naškolovaniji oficir Bošnjak ,što se tiče taktike ratovanja.Imali smo nekakvih lijevih oficira poput Hilme Kovača koji je bio intendantski oficir JNA ili onog dirigenta JNA Nuhanovića.Njihov doprinos je ,po mom skromnom mišljenju,ravan nuli.Nama je trebalo oficira tipa Mirsada Ćatića,Zaima Imamovića,Izeta Nanića,Envera Šehovića itd ,da ne zaboravim kojeg.Rat i odbranu su iznjeli priučeni bravari,zemljoradnici,fizikaneri,šaneri,taksisti itd da bi se poslije svi bivši oficiri JNA privalili i dobili fina mjesta a 90% njih je do 06.04.1992 vagalo na koju će stranu.Tek tad im je došlo iz guzice u glavu.Potpukovnik Hadžihasanović je bio komadant kasarne u Lukavici i tek 17 aprila 1992 je "prebjegao" na našu stranu.Šta je ponio ili nam predao sem tetejca? Imao svu komandu nad svim oružjem i mahajućih ruku prebjegao /otjeran pa postao komadant korpusa.Rahmetli Delić nije ni SMB čačkalicu prenio 13 aprila 1992 da pomogne odbrani grada pa ga zapalo glavno skladište u Visokom pa onda mjesto komadanta armije.Na osnovu čega? Tako što ga je preporučio lopov (Čengić) blećku Aliji.
Nadam se da nije off-topic, ali sam se sjetio dok sam čitao ovo.
Moji komandanti u VRS su prije rata poznavali Jovana Divjaka i njega su kao vojnog stručnjaka veoma cijenili. Sjećam se kad se moj komandant vratio sa Olova (njegova ekipa je zauzela mislim Kruševo), da se divio kako je dobro bila postavljena odbrana i kako su dobro bili uređeni bunkeri. Svom kolegi sa akademije je govorio "Isto kao što su nas učili na vojnoj akademiji". Mislili su da je Divjak uređivao tu liniju.
svjezi_ustipak

#498 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by svjezi_ustipak »

PM72 wrote:
Rahmetli Rasim Delić je bio pukovnik JNA i kažu da je bio naškolovaniji oficir Bošnjak ,što se tiče taktike ratovanja.Imali smo nekakvih lijevih oficira poput Hilme Kovača koji je bio intendantski oficir JNA ili onog dirigenta JNA Nuhanovića.Njihov doprinos je ,po mom skromnom mišljenju,ravan nuli.Nama je trebalo oficira tipa Mirsada Ćatića,Zaima Imamovića,Izeta Nanića,Envera Šehovića itd ,da ne zaboravim kojeg.
mislim da je najskolovaniji Bosnjak koji je izasao iz JNA bio Rifat Bilajac koji je zavrsio Komandno stabnu akademiju uz jos mislim Arifa Pasalica.
Rasim Delic je bio artiljerac ako m sjecanje ne vara, mrsko mi traziti po netu.
PM72

#499 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by PM72 »

U bivšoj JNA je bilo 14 generala Muslimana.Poslijednji je bio general Asim Hodžić koji je umro u Beogradu 1994 i nije se htio pridružiti otporu agresiji.Za generala si morao završiti,uz redovnu vojnu akademiju,i komandno štabnu akademiju i školu narodne odbrane,nešto kao doktorat.Svi oficiri koji su imali čin iznad majora,morali su ići u komandno štabnu akademiju,naravno,ako su misli da nabace nove čvarke.81u JNA je bilo 548 potpukovnika Muslimana (Srba 2228) dok je pukovnika bilo 209.Srba - 850.To je rapidno opalo (mislim na Muslimane) do 1991 i kraja JNA.
Bodkin

#500 Re: Napad na Ilidzu aprila 92-e

Post by Bodkin »

PM72 wrote:U bivšoj JNA je bilo 14 generala Muslimana.Poslijednji je bio general Asim Hodžić koji je umro u Beogradu 1994 i nije se htio pridružiti otporu agresiji.Za generala si morao završiti,uz redovnu vojnu akademiju,i komandno štabnu akademiju i školu narodne odbrane,nešto kao doktorat.Svi oficiri koji su imali čin iznad majora,morali su ići u komandno štabnu akademiju,naravno,ako su misli da nabace nove čvarke.81u JNA je bilo 548 potpukovnika Muslimana (Srba 2228) dok je pukovnika bilo 209.Srba - 850.To je rapidno opalo (mislim na Muslimane) do 1991 i kraja JNA.
s obzirom na strukturu stanovnista u bivsoj jugi mislim da je ovaj odnos bio ok
Post Reply