Damir_5 wrote: Cuj nidje veze, pa sta je to Spaho uradio za Bosnjake?
.
u pravu si, za bosnjake nista, tad su bili muslimani, bosnjaka nije bilo dok se nije skupilo sijelo ovoih gore sa liste, fali samo reis
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Damir_5 wrote: Cuj nidje veze, pa sta je to Spaho uradio za Bosnjake?
.
Dobro pitanje. Ja ga ne bih tako definisao, ali definitivno dobro pitanje.uglavnomja wrote:damire, jedno jednostavno pitanje:
da li je vaznije
-sto je jedan bogatas, koji rata nije vidio, sudjelovao u davanju imenu jednom narodu (bez referenduma, pitanja naoroda, sto je dovelo do toga da je pojam bosnjak kamen spoticanja)
ili sto je jedan ekstra obrazovan covjek, prvi u to doba, probio led i usao u vladu shs, poceo zaposljavati muslimane na zeljeznicama, sto je ostalo i poslije njegove smrti, sto je otvorio skolu za zeljeznicare, sto je, u krajnjoj liniji poginuo za svoje ideje![]()
ooo, vazniji je pojam bosnjak, neka se zna ko je ko, pa makar travu pasli
uglavnomja wrote:Damir_5 wrote: Cuj nidje veze, pa sta je to Spaho uradio za Bosnjake?
.
u pravu si, za bosnjake nista, tad su bili muslimani, bosnjaka nije bilo dok se nije skupilo sijelo ovoih gore sa liste, fali samo reis, i ubilo zadnju ideju jedinstvene bosne.
Hmm, zanimljivo... i to baš SH jezik...Pripovjedac wrote: Ne znam jesi li primijetio da na spisku nema srpskog i hrvatskog jezika kao posebnih kategorija. Svi koji su se izjasnili da govore bosanski, srpski, hrvatski, crnogorski, makedonski, naški i ostala imena bili su svrstani pod kategoriju srpskohrvatski jezik.
Nemoj odmah čovjeka prozivati srpskim špijunom.![]()
Znaci dodo je bosnjak, slazes se?Pripovjedac wrote:Ljudi su bili Bošnjaci prije prelaska na islam. Koji je narod živio u srednjovjekovnoj Bosni, tačnije u njenom nukleusu - Rusi možda?jabidapitam wrote:Pa bosnjaci nisu. Onda je tom logikom i Dodik bosnjak, rodiuo se covjek u Laktasima, u sred BiH. Nema razlike.
Nego sva ova propaganda u kojoj se iz petnih zila trudite da bosnjaci ne budu iskljucivo muslimani je presmjesna i apsurdna. Moram priznati da je zabavno gledati kako se uvijek zapetljate.
Dodo je srbin ciji su preci dosli u bosnu s turcima(prpavoslavski seljani)jabidapitam wrote:Znaci dodo je bosnjak, slazes se?Pripovjedac wrote:Ljudi su bili Bošnjaci prije prelaska na islam. Koji je narod živio u srednjovjekovnoj Bosni, tačnije u njenom nukleusu - Rusi možda?jabidapitam wrote:Pa bosnjaci nisu. Onda je tom logikom i Dodik bosnjak, rodiuo se covjek u Laktasima, u sred BiH. Nema razlike.
Nego sva ova propaganda u kojoj se iz petnih zila trudite da bosnjaci ne budu iskljucivo muslimani je presmjesna i apsurdna. Moram priznati da je zabavno gledati kako se uvijek zapetljate.
theTruePath wrote: Dodo je srbin ciji su preci dosli u bosnu s turcima(prpavoslavski seljani)
i to nije tema ove emisije
I veliš Srbi u IX vijeku/stoljeću...uglavnomja wrote: izvalis nebulozu milenijuma, a onda kazes nije to tema![]()
znaci, slaveni su dosli u 6. i 7. vijeku na blakan, "... konačno su kršteni Srbi, u vreme cara Vasilija I Makedonca (867—886). Tada su krštena srpska plemena u Dokleji (Doclea), Travuniji (Trebyne), Humu (Hum), Bosni (Bosnia), Raškoj (Rascia) i Paganiji (Pagania), oko ušća Neretve u Jadransko more", i hrvati malo poslije
a turci su dosli u 14. vijeku.
ovi sto su dosli kasnije su doveli one sto su dosli ranije![]()
sto bi combe rekao: logicno
Pa ja rekoh da ima smisla, ako se uzme u obzir istorijska i općepoznata činjenica da je Bog najprije stvorio Srbe, pa onda ih spustio s neba da naprave ovaj svijet...uglavnomja wrote:veli wikipedija i sve istorijske cinjenice![]()
a ako neko misli da prije turaka nije bilo ni zemlje ni ljudi, samo hava, bujrum, izmisljajte i dalje.
bosna je područje devaluacije svih termina i kategorijaGojeni H wrote:Razumijem da ti se ne svidja i da je protiv tvojih ubjedjenja, ali sto "fasisoidna praksa", homo sapiensa, majmuna i humanizma ti svih oblika?
Kakva je bila praksa nasilnog skidanja istih?
Doveli ste rijec fasizam i anti-fasizam do dna. Ne, iskopali ste rupu ispod dna. Katastrofa, kakva igra sa rijecima koje bi trebale nesto predstavljati.
nisam ja ni rekao da nije bilo prije 5.10.1950., samo spominjem da je bilo uglednih muslimana i prije komunističkih muslimana (a la cerićevih udba-nije-sudba-muslimana) koji su pozivali na iskorijenjivanje ovih primitivizamatheTruePath wrote:Turci su feredzu zabranili 1925,od tada neki moderniji bosnjaci zagovaraju skidanje feredze...ali je zabrana dosla tek 1950
opce obrazovanje ti je jaca stranaduh_sa_sjekirom wrote:Pa ja rekoh da ima smisla, ako se uzme u obzir istorijska i općepoznata činjenica da je Bog najprije stvorio Srbe, pa onda ih spustio s neba da naprave ovaj svijet...uglavnomja wrote:veli wikipedija i sve istorijske cinjenice![]()
a ako neko misli da prije turaka nije bilo ni zemlje ni ljudi, samo hava, bujrum, izmisljajte i dalje.
PS. Veze ti nemaš sa historijom-ovdje nisu došli nikakvi Turci već Osmanlije. Ali, tebi je to sve isto, ne...?
jah, i kako god okrenem, nije jača od tvoje....uglavnomja wrote:opce obrazovanje ti je jaca stranaduh_sa_sjekirom wrote:Pa ja rekoh da ima smisla, ako se uzme u obzir istorijska i općepoznata činjenica da je Bog najprije stvorio Srbe, pa onda ih spustio s neba da naprave ovaj svijet...uglavnomja wrote:veli wikipedija i sve istorijske cinjenice![]()
PS. Veze ti nemaš sa historijom-ovdje nisu došli nikakvi Turci već Osmanlije. Ali, tebi je to sve isto, ne...?
reis Causevic je licnost za sebe,mislim da je negdje napisao da je Sarajevo zapamtilo dvije dzenaze,rejsovu i Alijinu sto se tice brojcanostinisam ja ni rekao da nije bilo prije 5.10.1950., samo spominjem da je bilo uglednih muslimana i prije komunističkih muslimana (a la cerićevih udba-nije-sudba-muslimana) koji su pozivali na iskorijenjivanje ovih primitivizama
theTruePath wrote:reis Causevic je licnost za sebe,mislim da je negdje napisao da je Sarajevo zapamtilo dvije dzenaze,rejsovu i Alijinu sto se tice brojcanostinisam ja ni rekao da nije bilo prije 5.10.1950., samo spominjem da je bilo uglednih muslimana i prije komunističkih muslimana (a la cerićevih udba-nije-sudba-muslimana) koji su pozivali na iskorijenjivanje ovih primitivizama
Alija Izetbegovic i rejs Causevicuglavnomja wrote:theTruePath wrote:reis Causevic je licnost za sebe,mislim da je negdje napisao da je Sarajevo zapamtilo dvije dzenaze,rejsovu i Alijinu sto se tice brojcanostinisam ja ni rekao da nije bilo prije 5.10.1950., samo spominjem da je bilo uglednih muslimana i prije komunističkih muslimana (a la cerićevih udba-nije-sudba-muslimana) koji su pozivali na iskorijenjivanje ovih primitivizama
au, a dzenaza "izbrisanog" Spahe![]()
![]()
jesi li vidio slike? od marindvora do muzeja i okolo?
u stvari, ne kontam, koji reis i koji alija?
i kaze se brojnosti, ne brojcanosti
Talijan je imao drugu najvecu dzenazu,ako je to bitnouglavnomja wrote:"reis Causevic je licnost za sebe,mislim da je negdje napisao da je Sarajevo zapamtilo dvije dzenaze,rejsovu i Alijinu sto se tice brojcanosti"
ova recenica mi je malo nako![]()
ispade sa je reis c sam napisao za svoju i alijunu dzenazu![]()
mozda ti fali jedno slovo
sjecam seMOSALJOZE wrote:Talijan je imao drugu najvecu dzenazu,ako je to bitnouglavnomja wrote:"reis Causevic je licnost za sebe,mislim da je negdje napisao da je Sarajevo zapamtilo dvije dzenaze,rejsovu i Alijinu sto se tice brojcanosti"
ova recenica mi je malo nako![]()
ispade sa je reis c sam napisao za svoju i alijunu dzenazu![]()
mozda ti fali jedno slovo