Da nije tako ti nikad taj neki master koji spominjes nebi zavrsioiamia wrote:lako je na zapadu zavrsiti fakultet. to kod njih i ispodprosjecni klinci zavrsavaju.Ženski Dr.Med wrote:ma ti si dosla ovdje da se poFalis .... samo ste me cudi da su skoro svi zavrsili neke fakultete ,a mogu ti reci da znam puno nase raje od njih 10, dva su zavrsila fakultet
Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
- Op3r4t0r
#476 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
-
iamia
#477 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
ja sam zavrsio njemacku gimnaziju,, i vjeruj mi u toj skoli 50% ucenika ne bi moglo proci nasu (ex-yu) gimnaziju.
ne znam kako je skolstvo danas u BiH.. ali pricam iz vremena kada sam ja bio klinjo. kasnim 80im.
ne znam kako je skolstvo danas u BiH.. ali pricam iz vremena kada sam ja bio klinjo. kasnim 80im.
-
iamia
#478 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
masters sam dobio u americi.
a to je posebno smijurija.
a to je posebno smijurija.
-
Micaha
#479 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Realno, ti si se u Bosnu napamet vratio i sad sebe po forumu ubjedujes da se nisi zajeboiamia wrote:ja sam zavrsio njemacku gimnaziju,, i vjeruj mi u toj skoli 50% ucenika ne bi moglo proci nasu (ex-yu) gimnaziju.
- Op3r4t0r
#480 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Tvoja sreca da si je zavrsio u njemackoj, inace bi bio u onih 50% koji je nebi prosliiamia wrote:ja sam zavrsio njemacku gimnaziju,, i vjeruj mi u toj skoli 50% ucenika ne bi moglo proci nasu (ex-yu) gimnaziju.
-
sanaman
#481 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Zato balkan puci i ne zna sta ce od silnih izuma i napretka...kako od izuma aviona, vozova, medicinskih uredjaja, raznih drugih tehnickih rjesenja, itd. Da oni su katastrofa, pojma nemaju...iamia wrote:ja sam zavrsio njemacku gimnaziju,, i vjeruj mi u toj skoli 50% ucenika ne bi moglo proci nasu (ex-yu) gimnaziju.
-
iamia
#482 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
eike von repgow gymnasium.
Jahrgang 1997. ich bin der einzige Auslaender in der ganze Schule.
-
Keiko
#483 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
I ja i moj moz imamo svoje firme i ni jednom nam ne bi palo na pamet da nekog zaposlimo na crno! Od cega da ga onda platim? Nama nasi klijenti jos uvijek placaju ili cekovima ili uglavnom transferom na racun a mi nase zaposlene isto transferom. Odakle nam gotovina da platimo radnika na crno? Jedino je mozemo prikazati kao vlastitu placu ali zasto bi mi placali tudji porez??? I zasto bi mi placali porez koji izmedju ostalog doprinosi i isplati socijalne pomoci (tim istim radnicima 'na crno') and onda im jos i omogucavali da zarade koji $$ vise na nas racun, racun nasih ostalih zaposlenih i cijelog drustva. Ovdje za to sljeduje zatvorska kazna.iamia wrote:jos uvijek smatram da je dobro sto radnici hoce da rade na crno u BiH. podvlacim ovo "hoce!".
znaci, niko ih ne tjera, nego to dobrovoljno prihvate ako ce na ruke dobijati vise $$.
vi da imate svoje firme razumjeli bi o cemu pricam.
sad,, neko ko radi u nekoj bolnici, sta on zna o vodjenju firmi ?
zato sam rekao da nismo isti,. ne razmisljamo na istom nivou.
Last edited by Keiko on 01/03/2013 11:29, edited 1 time in total.
- hrle1976
#484 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Sta je zapravo vise debata na ovoj temi? Evo ja jedem dorucak na Franuskoj rivijeri ako koga zanima 
-
Keiko
#485 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
hrle1976 wrote:Sta je zapravo vise debata na ovoj temi? Evo ja jedem dorucak na Franuskoj rivijeri ako koga zanima
-
sanaman
#486 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Istocna njemacka?iamia wrote:eike von repgow gymnasium.
-
iamia
#487 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
irska je drugaciji sistem,.
ja sam u americi imao svoju firmu i nikad se niko nije prijavio da radi na crno. i da jeste, ja ne bih prihvatio.
jednostavno nije bilo isplativo da zaposlim radnika na crno. a niko nije htio ni da se ponudi.
u BiH je drugaciji sistem. radnici se sami nude da rade na crno. jer imaju zdrastveno isto kao i oni koji rade.
izdvajanje za drzavu je preglomazno a radnik ne dobiva nista od onog sto drzava uzme. (dok u americi recimo imas godisnji povrat novca,koji ti dodje kao 13 plata )..
ps./
cash u banci i gotovina je jedno te isto.
ja sam u americi imao svoju firmu i nikad se niko nije prijavio da radi na crno. i da jeste, ja ne bih prihvatio.
jednostavno nije bilo isplativo da zaposlim radnika na crno. a niko nije htio ni da se ponudi.
u BiH je drugaciji sistem. radnici se sami nude da rade na crno. jer imaju zdrastveno isto kao i oni koji rade.
izdvajanje za drzavu je preglomazno a radnik ne dobiva nista od onog sto drzava uzme. (dok u americi recimo imas godisnji povrat novca,koji ti dodje kao 13 plata )..
ps./
cash u banci i gotovina je jedno te isto.
- hrle1976
#488 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Imam i ja svoju vlastitu firmu, mislim samostalni poduzetnik, slikam na svadbama mlade samice 
-
Keiko
#489 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
I tome svo vrijeme i pokusavamo pricati ali ti ne das!iamia wrote: u BiH je drugaciji sistem. radnici se sami nude da rade na crno. jer imaju zdrastveno isto kao i oni koji rade.
- hrle1976
#490 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Evo zasto je bolje

- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#491 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Onda uživajte u tim financijskim i ostalim blagodetima... što ste se nas ovdje svezaliMoze se govoriti o stabilnom financijskom usponu... Sto je vise nego dovoljno. Ne moze nista odjednom. Ovo je kao kad sjedis u kaficu a trojica landohana pored tebe pricaju o sedamsto hiljada maraka, pa sljedeci kaze 950... A na kraju se posvadaju kad se treba rastalit za dvi kafe i kolu.
Dijaspora postaje bogatija i bogatija. Kuce su se itekako kupile. Dijaspora radi. Preduzeca ih salju na usavrsavanja. Djeca idu u bolje i bolje skole. Kompletna populacija postaje sve kompetentnija.
@irishgirl.. Oko 2%..drsko je to reći da 98% ljudi nije pročitalo više od crvenkapice, kad je taj "naučni" zaključak izveden samo i isključivo tvojim čitanjem foruma
Dalje, ja na primjer (poznajem Irsku) bi tamo bila nesretna. To je jako lijepa zemlja prirodnim resursima, špic Irske je jedno od najljepših mjesta koje sam vidjela, dopada mi se njihova izražena ljubav prema domovini i pjevanje patriotskih pjesama u barovima... ALI, to je toliko konzervativna i religijski tvrda zemlja.. da bih ja, na primjer, tamo bila nesretna.. NIje svakom mobitel i laptop
I kuće se nisu odavno kupile
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#492 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Mene licno vise interesuje sljedece pitanje: Kolika je ljubomora izmedju onih sto zive u Bosni i iseljenika? Tu lezi zec a ne u pitanju gdje je bolji zivot.
- Op3r4t0r
#493 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Mislim da je izraz izmedju pogresan, po mom misljenju postoji ljubomora samo usmjeru odredjenih ljudi koji su u bosni prema ljudima koji su vani jer ljudi koji su vani nemaju radi cega biti ljubomorni jer se svako od nas moze danas vratiti ako hoce i vjerovatno bi nam opet bilo bolje nego vecini ljudi dole jer se ovdje postenim radom uspije prilicno para ostaviti sa strane ali ljudi iz bosne koji hoce na zapad a ne mogu, e oni su ljubomorni, opet ne svi, ali ako se prica o ljubomori medju ovom kategorijom ona leziZviz wrote:Mene licno vise interesuje sljedece pitanje: Kolika je ljubomora izmedju onih sto zive u Bosni i iseljenika? Tu lezi zec a ne u pitanju gdje je bolji zivot.
-
pearlica
#494 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Ma da nemamo mi ni skole, ni kuce, ni auta, nemamo mi kompjuter evo nemam odakle ni da ti napisem ovo... posto zivimo u satorima, hranimo se onim sta nademo u kontejnerima za smece iza restorana... trebate vi nama poslati a ne mi vama.. kada nam je ovako lose u dijaspori sto nam onda dolazite u posjetu i zasto pod milim bogom svi pitaju kako da ostanu i oni?KatarinaKosaca wrote: I kuće se nisu odavno kupile![]()
![]()
to malo lagite... bar sad nema viza, može se vidjeti kako živi većina dijaspore. Čisteći, krpeći, fizikanerstvo itd. Druga generacija koja je školovana tamo možda nešto bolje.
Pa jeli zavrsavaju ili ne sada malo prije neko rece gore svi nasi rade nize poslove, ne ganjaju skole... a kada neko kaze da ima fakultet onda se komentira kako to svako moze, to je lako ne treba ti ni tri ciste u glavi... pa kada moze svako zasto ga svako ne zavrsava?iamia wrote: lako je na zapadu zavrsiti fakultet. to kod njih i ispodprosjecni klinci zavrsavaju.
-
Keiko
#495 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Sta si se ti mene uhvatila? Taj gore citat nije moj, vecinu stvari koje komentarises u ovom dijelu @irishgirl su stvari koje nisu napisane u mojim postovima.KatarinaKosaca wrote:Onda uživajte u tim financijskim i ostalim blagodetima... što ste se nas ovdje svezaliMoze se govoriti o stabilnom financijskom usponu... Sto je vise nego dovoljno. Ne moze nista odjednom. Ovo je kao kad sjedis u kaficu a trojica landohana pored tebe pricaju o sedamsto hiljada maraka, pa sljedeci kaze 950... A na kraju se posvadaju kad se treba rastalit za dvi kafe i kolu.
Dijaspora postaje bogatija i bogatija. Kuce su se itekako kupile. Dijaspora radi. Preduzeca ih salju na usavrsavanja. Djeca idu u bolje i bolje skole. Kompletna populacija postaje sve kompetentnija.Nego, malo muči nostalgija, pa se mora naći žrtva izliva bijesa.. a to je onda BIH.
@irishgirl.. Oko 2%..drsko je to reći da 98% ljudi nije pročitalo više od crvenkapice, kad je taj "naučni" zaključak izveden samo i isključivo tvojim čitanjem foruma, a uz dužno poštovanje ne odaješ literalni ni spisateljski autoritet. Govoriš o našem obrazovanju, onaj kojem aplaudiraš govori o našem lošem školstvu i "svježim" knjigama , a ljeti sva dijaspora koja je skupila koju kintu hrli našim zubarima koji su završili sa starim knjigama
![]()
i koji su tako loši. Pa, gdje smo sad?
![]()
Dalje, ja na primjer (poznajem Irsku) bi tamo bila nesretna. To je jako lijepa zemlja prirodnim resursima, špic Irske je jedno od najljepših mjesta koje sam vidjela, dopada mi se njihova izražena ljubav prema domovini i pjevanje patriotskih pjesama u barovima... ALI, to je toliko konzervativna i religijski tvrda zemlja.. da bih ja, na primjer, tamo bila nesretna.. NIje svakom mobitel i laptoppojam u životu.
I kuće se nisu odavno kupile![]()
![]()
to malo lagite... bar sad nema viza, može se vidjeti kako živi većina dijaspore. Čisteći, krpeći, fizikanerstvo itd. Druga generacija koja je školovana tamo možda nešto bolje.
Slijedeca stvar, to sto si ti navodno vidjela od Irske je Irska iz americkih filmova tipa PS. I Love You i Angela's Ashes. Takva Irska ne postoji vec najmanje 30 godina i to ce Irci sami reci. Isto tako ne postoji geografski pojam 'spic Irske' a ako se to odnosilo na dio gdje zavrsava Irsko more a pocinje Keltsko, to nije ni priblizno najljepsi dio Irske. Vjetrenjace (moderne) kilometrima je jedino sto se moze vidjet'. Cak je po mnogima jedan od najbezlicnijih dok je po prirodnim ljepotama, jugo-zapadna obala ne prevazidjena. Taj Irski patriotizam kroz pjevanje patriotskih pjesmi isto tako postoji u filmovima i ponekom ruralnom pubu osim ako nije trad festival. I samo jos da dodam, Irska osim vjetra nema bas nikakvih prirodnih resursa. Toliko o tvom stvarnom znanju svega i svacega, ukljucujuci sta smo mi dijasporci imali za dorucak i sta nam je 'pojam' u zivotu.
Slijedece, ti si zapela kako se ova diskusija svela na pretpostavke bez citata a vise je nego ocigledno da selektivno registrujes ('registriras') samo postove u kojima se nesto moze izvuci iz konteksta i onda napadati ostale ucesnike.
I posljednje, covjek bi ocekivao da istinski patriota ako nista drugo, govori / pise jezik svoje a ne susjedne drzave! Ako treba, prevest' cu ja ovaj retort na hrvatski da bi smo se bolje razumjele.
- KatarinaKosaca
#496 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
@irishgirl.. ako nije tvoje ovo oko 2%, zaista ti se izvinjavam... Puno vas je mašala
. a diskurs sličan pa kao jaje jajetu.. Nego , ako je to Irska od prije 30 godina, da li postoji razvod u Irskoj ili abortus, danas 2013?
ali, nije mi namjera pljuvati po irskoj, nego samo reći da imamo svako individualno stvari koje nam manje ili više smetaju. Nije uvijek laptop pojam standarda

Da, i riječ prirodni resurs, kada nije u ekonomskom značenju, može se upotrebljavati za resurs prirodnih ljepota, zelenila, mora itd..
ali, nije mi namjera pljuvati po irskoj, nego samo reći da imamo svako individualno stvari koje nam manje ili više smetaju. Nije uvijek laptop pojam standarda
Da, i riječ prirodni resurs, kada nije u ekonomskom značenju, može se upotrebljavati za resurs prirodnih ljepota, zelenila, mora itd..
-
ploglamelka
#497 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
iamia wrote:milion puta sam rekao da sam iz banjaluke./ ali ne mogu svakom liku iz nedodzije odgovoriti na svaki bullshit upit.
razumit ces.
jos uvijek smatram da je dobro sto radnici hoce da rade na crno u BiH. podvlacim ovo "hoce!".
znaci, niko ih ne tjera, nego to dobrovoljno prihvate ako ce na ruke dobijati vise $$.
vi da imate svoje firme razumjeli bi o cemu pricam.
sad,, neko ko radi u nekoj bolnici, sta on zna o vodjenju firmi ?
zato sam rekao da nismo isti,. ne razmisljamo na istom nivou.
Upravo ovo osiromasuje drzavu. Ja dobro znam sta je privatna firma, ali znam sta su zapusteni parkovi, smrdljive bolnicem losa ulicna rasvjeta... to su stvari koje se finansiraju od ljudi koji ne rade na crno. Bolje je radniku sto ima vise za jesti taj dan kad dobije dnevnicu na crno, ali mu nije bolje dugorocno, jer ce njegovo dijete dobiti lose obrazovanje, losu policiju, nikakvu kulturu, sport... to je dobro samo onima sto zive od danas do sutra
- KatarinaKosaca
#498 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
Sve je to razlog što su knjige stare... stara izdanjaOp3r4t0r wrote:Tvoja sreca da si je zavrsio u njemackoj, inace bi bio u onih 50% koji je nebi prosliiamia wrote:ja sam zavrsio njemacku gimnaziju,, i vjeruj mi u toj skoli 50% ucenika ne bi moglo proci nasu (ex-yu) gimnaziju.![]()
![]()
-
ploglamelka
#499 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
iamia wrote:lako je na zapadu zavrsiti fakultet. to kod njih i ispodprosjecni klinci zavrsavaju.Ženski Dr.Med wrote:ma ti si dosla ovdje da se poFalis .... samo ste me cudi da su skoro svi zavrsili neke fakultete ,a mogu ti reci da znam puno nase raje od njih 10, dva su zavrsila fakultet
Da, u pravu si. I zato oni imaju los sistem abog losih ekonomista, kratak zivotni vijek zbog losih doktora, grbave ljude zbog losih profesora fizickog, nemaju naucne institute jer nemaju naucnika... zato i dolaze u Bosnu u potrazi za boljim zivotom.
-
ploglamelka
#500 Re: Da li je zaista zivot bolji u inozemstvu nego u Bosni !
hrle1976 wrote:Sta je zapravo vise debata na ovoj temi? Evo ja jedem dorucak na Franuskoj rivijeri ako koga zanima
Nica? Imas jeftin let za Pariz ovih dana, pa uzivaj