Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
530i
#476 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
To će biti ovaj, iako se odavno ne proizvodi nego prodaju ono šta imaju na lageru. Možda zato i nema istaknute cijene.
http://www.fiat-auto.ba/fiat-profession ... lassic-van
A, ElRe, Fiat ima dobar imidž, kao i Dacia uostalom, kod svakog normalnog čovjeka....samo je fol što ta linija zastupanja preko Hrvatske i Slovenije je služila za sve osim za prodaju automobila...a i kriza i neimaština generalno u Fiatu, u Evropi i jebi ga...
Inače, lijepa i pregledna stranica. Jedino da imaju još kakav online konfigurator bila bi čista petica
http://www.fiat-auto.ba/
http://www.fiat-auto.ba/fiat-profession ... lassic-van
A, ElRe, Fiat ima dobar imidž, kao i Dacia uostalom, kod svakog normalnog čovjeka....samo je fol što ta linija zastupanja preko Hrvatske i Slovenije je služila za sve osim za prodaju automobila...a i kriza i neimaština generalno u Fiatu, u Evropi i jebi ga...
Inače, lijepa i pregledna stranica. Jedino da imaju još kakav online konfigurator bila bi čista petica
http://www.fiat-auto.ba/
-
Seawolf
#477 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nemojmo smetnuti s uma da je Marketauto d.o.o, sestrinska firma od firme Euromodus d.o.o, koja prodaje teretna vozila IVECO i autobuse IRISBUS u R.S-oj.johntra wrote:Kod Mercatora je od ovih iz BL - Marketauto, tako su nam bar ovdje rekli...vjerovatno tu ide prodajni salon, a možda i servis ko zna...
Kako trenutno ne postoji firma koja radi prodaju IVECO i IRISBUS u Sarajevu, iz objekta kod Mercatora će se, sigurno obavljati i taj dio posla. Ovlašteni servis za IVECO je jedna firma na Ilidži.
- johntra
#478 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
ASA je donedavno bila ovlašteni prodavač IVECO programa u regionu Sarajeva...znači, više to ne rade?
-
Seawolf
#479 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
LKW-City / ASA, već odavno nije ovlašteni prodavač za IVECO. Ima tome najmanje dvije godine. U međuvremenu je ovlaštenje za IVECO u Sarajevu, imala Guma-Pro, ali i njihovo ovlaštenje ističe ovih dana.johntra wrote:ASA je donedavno bila ovlašteni prodavač IVECO programa u regionu Sarajeva...znači, više to ne rade?
-
Denis_Bo84
#480 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Sa ocem sam svojevremeno u 164-ki prokrstario Evropom. Ja sam ponosan vlasnik 147-ice. To su odlična auta
. Ko god da radi talijane u BiH nek mu je sa srećom. Bio sam u Market Autu na servisu prije oko dva mjeseca. Ono što sam vidio kako radi servis, salon i auta za isporuku ispred salona i ako je vjerovat ono što pišu na sajtu zaista rade odlično. Bilo bi korisno da onako nešto ima kod nas u SA. Drug radi u fedexu dole na Dobrinji. Kako je Autokomerc bio neozbiljan prešli su na pežoe pa su opet počeli kupovati fijate i iveke u Banjaluci. Kaže da su poslovni.
- Qler
#481 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Izgleda da se u fordu stanje malo sredilo, sad bio, rade, imaju i nekih dijelova na lageru
kupio diskove i disk plocice za mondea... u glavnom, rade...
-
dinozzoM6
#482 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nisam sve pročitao pa ne znam je li iko spominjao, F-AC više ne radi sa Mazdom, sada je uvozi firma Connecta http://www.connecta.ba
Kako vidim po cjeniku, Mazda 6 im je otprilike oko 1000 KM jeftinija od ekvivalentne koju je nudio F-AC do prije par mjeseci.
Neki dan sam i prošetao do njih (odmah iza DHL-a su), mala "kućica" sa garažicom i par kancelarija, nisam ih ništa pitao da li planiraju praviti kakav salon ili nešto, ali iskren da budem u državi gdje je švabo bog i ne treba puno ulagati u salone za prodaju drugih vozila, svakako će Mazdu kupiti samo pravi ljubitelji kod nas, nažalost. Vidim nova Mazda6 prošle godine F-AC prodao samo 2 kom, a mogu misliti koliko se Passat-a prodalo u to vrijeme heheh. (A samo provjerite cjenike jednog i drugog auta i uporedite cijene modela sa ekvivalentnom opremom i motorom, a onda još uporedite i dimenzije, izgled - mada je to subjektivna stvar... ali da ne skrećem puno...)
Kako vidim po cjeniku, Mazda 6 im je otprilike oko 1000 KM jeftinija od ekvivalentne koju je nudio F-AC do prije par mjeseci.
Neki dan sam i prošetao do njih (odmah iza DHL-a su), mala "kućica" sa garažicom i par kancelarija, nisam ih ništa pitao da li planiraju praviti kakav salon ili nešto, ali iskren da budem u državi gdje je švabo bog i ne treba puno ulagati u salone za prodaju drugih vozila, svakako će Mazdu kupiti samo pravi ljubitelji kod nas, nažalost. Vidim nova Mazda6 prošle godine F-AC prodao samo 2 kom, a mogu misliti koliko se Passat-a prodalo u to vrijeme heheh. (A samo provjerite cjenike jednog i drugog auta i uporedite cijene modela sa ekvivalentnom opremom i motorom, a onda još uporedite i dimenzije, izgled - mada je to subjektivna stvar... ali da ne skrećem puno...)
-
tintilinic
#483 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
dinozzoM6 wrote:Nisam sve pročitao pa ne znam je li iko spominjao, F-AC više ne radi sa Mazdom, sada je uvozi firma Connecta http://www.connecta.ba
Ista ekipa ljudi samo zbog manji troskova i pokusaja dodatnog "ubijanja" F-AC idu s nižim maržama.
A u onoj garaži ko kupi nešto je lud, ako onako izgleda prodaja koako će izgledati tek rješavanje nekog problema.Kupiš vozilo, imaš problem, dođeš u servis a firma napustila garažu i ti sada plači....ili još gore uplatiš avanas ,kažu sačekaj 30 dana da dođe šestica, ti tamo a tamo nikoga
-
AdnanSA
#484 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Jelde lijep prodajno servisni prostor je kao neka garancija nama balkancima da je firma jaka, profesionalno i obučeno osoblje. Kako da ne. Što bi stari ljudi rekli okolo kalajli a unutra belajli. Svaki posao rade ljudi a ne lijepe zgrade. Kada se samo sjetim po kakvim hudžarama u Švedskoj su osamdesetih godina prošlog vijeka prodavani novi japanski automobili dođe mi da se smijem. Sada će se naći neko da kaže jeste ali to je bilo prije 30 godina. Tačno je i to ali nećemo mi još ni za 50 godina biti ono što je Švedska bila prije 30 godina. Hoću reći ako taj novi uvoznik bude profesionalan i radio posao kako treba meni ne predstavlja posbnu smetnju što mu izložbeni salon nije u top stanju.
-
Seyfo
#485 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Sjooooooooooooooo ..Bakir1 wrote:i sasvim je logicno da nihad kao takav dobije jednog takvog proizvodjaca kao generalni.
mislim bez laznog toplog zraka pod krila, nihad je bio prije hastora i ase i radio vrhunski posao, veliki je to maher svoga zanata i bolje je da je to nihad nego fahreta jahić
ako Nihad, čuveni tender-beg, preuzme Mercedes,svi tenderi za državna auta ....zna se!
Kao što vidjeh neki dan u Hamburgu, nova e klasa...Polizei !!!
http://media-cache-ak0.pinimg.com/origi ... 2cfc2f.jpg
http://www.flickr.com/photos/harry_nl/3963267983/
-
tintilinic
#486 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
AdnanSA wrote:Jelde lijep prodajno servisni prostor je kao neka garancija nama balkancima da je firma jaka, profesionalno i obučeno osoblje. Kako da ne. Što bi stari ljudi rekli okolo kalajli a unutra belajli. Svaki posao rade ljudi a ne lijepe zgrade. Kada se samo sjetim po kakvim hudžarama u Švedskoj su osamdesetih godina prošlog vijeka prodavani novi japanski automobili dođe mi da se smijem. Sada će se naći neko da kaže jeste ali to je bilo prije 30 godina. Tačno je i to ali nećemo mi još ni za 50 godina biti ono što je Švedska bila prije 30 godina. Hoću reći ako taj novi uvoznik bude profesionalan i radio posao kako treba meni ne predstavlja posbnu smetnju što mu izložbeni salon nije u top stanju.
Imaš li barem dobru platu u Connecti?
Sramota je za jedan brand da onakvu garažu ovlasi kao zvaničnog uvoznika, a gdje je mreža ( BL,MO,TZ.....).Ako su uopšte ovlašteni.
-
dinozzoM6
#487 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Pa tek su počeli, ne može se preko noći sve izgraditi. Uostalom i da imaju najmodernije salone na svakom ćošku zadrti bosanci bi opet pored Mazde kupovali VW-ove (čast izuzecima) tako da se ne isplati odmah ulagati u "šminku".
A Remex ima solidan salon u Tuzli.
Imao je F-AC prelijepe salone pa su propali k'o Grčka.
A Remex ima solidan salon u Tuzli.
-
tintilinic
-
dinozzoM6
#489 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nije ni F-AC nikad bio na toj listi, zato što je krovna firma Mazda Motor Croatia, i preko njih narudžbe idu.
-
tintilinic
#490 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
dinozzoM6 wrote:Nije ni F-AC nikad bio na toj listi, zato što je krovna firma Mazda Motor Croatia, i preko njih narudžbe idu.
Nije tačno.
Mazda Hrvatska radi za sebe. A u BiH F-AC je bio druga ruka Mazda Austria...kao i u Srbiji, Makedoniji,Moldaviji....
Elem klasični preprodavci...nigdje ovlaštenja.
-
dinozzoM6
#491 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Pa eto, nebitno, znači filijala te Mazda Austria. Pretpostavljam da je sada Connecta potpisala ugovor s njima.
Ne mogu oni tek tako prodavati i naručivati nova auta, moraju imati neka ovlaštenja.
Uostalom pravi uvoz i zastupništvo se ovdje ne isplati s Mazdom samo zbog malih prodajnih brojki, tako je ovo dobro rješenje, oni su bukvalno ispostava Mazde Austria.
Ne mogu oni tek tako prodavati i naručivati nova auta, moraju imati neka ovlaštenja.
Uostalom pravi uvoz i zastupništvo se ovdje ne isplati s Mazdom samo zbog malih prodajnih brojki, tako je ovo dobro rješenje, oni su bukvalno ispostava Mazde Austria.
- johntra
#492 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Evo, novi Opel salon i zvanično pušten u rad:
http://www.bellamacchina.net/portal/201 ... -sarajevu/
-
tintilinic
#493 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
dinozzoM6 wrote:Pa eto, nebitno, znači filijala te Mazda Austria. Pretpostavljam da je sada Connecta potpisala ugovor s njima.
Ne govorim ja da li se isplati ili ne. To je stvar procjene rizika onoga koji ulazi u ovaj posao. Ovdje je defakto da je firma ( Mazda Austia) koja je ovlaštena od Mazde Japan prenijela ovlaštenje na firmu u Bosni koja će prenijeti na svoje koncesionare......mIslim da je pravno šuplje. Da li se u životu narudžbe i isporuke i problemi nekako zatvaraju to ne znam ali mi je priča malo čudna.
Svi ostali uvoznici imaju ugovore direktno s proizvođačima.
Kome se žaliti kada imaš problem?
http://www.mazda.com/d-list/europe.html
-
tintilinic
#494 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
johntra wrote:Evo, novi Opel salon i zvanično pušten u rad:
Salon prazan- sve već prodali ?
- johntra
#495 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ma ovo je u skladu sa politikom štednje, otvori bez šire medijske promocije i otvori ga praznog... 
-
tintilinic
#496 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
johntra wrote:Ma ovo je u skladu sa politikom štednje, otvori bez šire medijske promocije i otvori ga praznog...
U svakom slučaju - sretno. Valja ulagati na ovome belaju.
-
dinozzoM6
#497 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Ne znam, ja sam naručio još 2008. u F-AC ovdje u Sarajevu svoju šesticu, došla za 42 dana od dana uplate avansa, servisirao je redovno, imali su ako ništa disciplinirane mehaničare, tačno se znala procedura tko uvlači auto tko šta radi itd. Činjenica da su u zadnje vrijeme počeli postajati neozbiljniji i nekulturniji ovi u kancelarijama (mehaničarima svaka čast!). A cijene nekih dijelova su bile smiješno skupe (tipa metlice brisača koje su par koštale iznad 130 KM, WTF?), ali te stvari sam svakako naručivao i uzimao u Japan Autu (sad su u Vogošći, super momci).tintilinic wrote:Ovdje je defakto da je firma ( Mazda Austia) koja je ovlaštena od Mazde Japan prenijela ovlaštenje na firmu u Bosni koja će prenijeti na svoje koncesionare......mislim da je pravno šuplje. Da li se u životu narudžbe i isporuke i problemi nekako zatvaraju to ne znam ali mi je priča malo čudna.
Svi ostali uvoznici imaju ugovore direktno s proizvođačima.
Kome se žaliti kada imaš problem?
http://www.mazda.com/d-list/europe.html
Činjenica je da Connectin objekat ne ulijeva neko povjerenje, ali u krajnjem slučaju meni ne bi bilo mrsko otići do Remex-a u Tuzli, ili čak malo do ZG-a ili ST-a na jedan redovni servis i kavicu, ako do tada ne steknem puno povjerenje u Connectine servisere
Pokušavam da odvojim servis i prodaju, jer po meni servis mora biti savršen, a kancelarije i salon za prodaju, ma nek' oni samo nabave par Mazdi za pokazat' i za testnu vožnju, i tu neće biti problema, barem što se mene tiče xD
PS: Sretno Opel-ovcima
-
530i
#498 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nije prazan, auta su ispred salona - nova....valjda ih preko noći utjeraju unutra.johntra wrote:Ma ovo je u skladu sa politikom štednje, otvori bez šire medijske promocije i otvori ga praznog...
Šta je sa Suzukijem na A.P.-u? Danas samo jedan Swfit...nigdje novog SCrossa...
-
goran16v
#499 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
Nisu tek poceli, Connecta vec godinama isporucuje flotna vozila kompanijama kao to stu Phillipe Morris, Schiedel itd...dinozzoM6 wrote:Pa tek su počeli, ne može se preko noći sve izgraditi..
Malo je cudno da sam principal nema neke minimalne uslove kad se radi o zvanicnom salonu.
-
tintilinic
#500 Re: Uvoznici / koncesionari vozila u BiH, šta se dešava?
530i wrote:Nije prazan, auta su ispred salona - nova....valjda ih preko noći utjeraju unutra.johntra wrote:Ma ovo je u skladu sa politikom štednje, otvori bez šire medijske promocije i otvori ga praznog...
Šta je sa Suzukijem na A.P.-u? Danas samo jedan Swfit...nigdje novog SCrossa...
Malo da se prozrače....hahaha.
Imaju jednu Astru,jednu Clasic i jednu sedan.......
Biće to uredu:)