Šta mi ustvari hoćemo?

Locked
JThomas

#476 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by JThomas »

mentalitet neće, al' svega će biti još manje za podijeliti. ono što nama treba jeste da se odmah i sad trznu oni koji su već tu, ali avaj...
Stagolee

#477 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Stagolee »

Damir_5 wrote:
Stagolee wrote: Ovo bi ti potpisao i svaki nacionalista iz okruženja. Problemi su manje više identični i sva tri naroda su nezadovoljna svojim predstavnicima i misle da njihova politika nije stvarni odraz nacionalnih težnji. Svi imaju utisak da se u kampanji dodvorava svom narodu a onda preko noći potpadaju pod strani uticaj i ispunjavaju tuđe naloge.
U okruzenju nisu nacionalisti nego fasisti. Nemam nista protiv ako srpski nacionalista kaze da je Beograd srpski ili ako radi na tome da ga sto vise posrbi. Medjutim imam problem ako to isto radi sa dijelom BiH, pa pokusava istrijebiti sve nesrpsko tamo u onom sto je nije srpsko i uz to upotrebljava nasilne metode. To onda nije nacionalizam nego fasizam.
Nemaš nikakav problem da on posrbljuje Beograd? Pa možda ti nemaš nikakav problem ali to ne znači da će prestat biti fašista ako ne dira tebe a ako ''posrbljuje'' Beograd. Odnosno ako se odluči etnički čistiti Beograd ili Srbiju ali zato okruženje ostaviti na miru. Ne bi imao ništa protiv da taj srpski nacionalista ''posrbljuje'' Sandžak? Samo je bitno da tebe ne dira.

Fašista se može biti i u svom dvorištu ne samo tuđem. I ovo važi za sve nacionaliste, ne samo srpske, države nisu prćije određenih etnija.
hinterland00

#478 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by hinterland00 »

Ne vidim da je nacionalizam problem ako se bori za legitimna prava svog naroda, a da pritom ne ugrožava pripadnike drugih naroda.
Bodkin

#479 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Bodkin »

hinterland00 wrote:Ne vidim da je nacionalizam problem ako se bori za legitimna prava svog naroda, a da pritom ne ugrožava pripadnike drugih naroda.
kod nas je to medjusobno iskljucivo, dakle boris se za svoja prava tako sto ugrozavas one druge :D
a ovi sto lupaju da ce nas natalitet spasiti neka proguglaju zemlje sa najvise stanovnika na planeti i neka pogledaju kako je njih brojnost vinula u sami vrh svijeta :-) da ne kazem kako je glupa logika udaranja kao zeceva i pravljenja djece bez razmisljanja o tome sta ce djeca jesti, obuci, gdje i ko ce ih skolovati i odgojiti. sjajno nema sta :-)
10slukom

#480 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by 10slukom »

hinterland00 wrote:Ne vidim da je nacionalizam problem ako se bori za legitimna prava svog naroda, a da pritom ne ugrožava pripadnike drugih naroda.
šta ako ja ne želim da pripadam nijednom narodu, koja su moja prava?

šta ako nas 15 želimo da utemeljimo novi narod, koja su naša prava?
10slukom

#481 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by 10slukom »

jedan_dobar_dan wrote:nas problem nije ni visak ni manjak nacionalizma, pa cak ni fažizam,
naš problem je što svi manje više žele živjeti na proračunu,
to smo povukli još od srba, koji su taj ''lijepi običaj'', razvijali u prethodne dvije
zajedničke države, i koji se ostalim narodima svidio,
što i nije čudno, jer i jeste najljepši život za naš mentalitet....

ali, avaj, mi nismo uspijeli napraviti infrastrukturu, da neko radi za nas, za taj proračun ili budžet,
nego svakog privatnika prije ili kasnije ugušimo (ako nema skrivenog partnera), i
jednostavno ovako brojna, neučinkovita administracija (sve množeno sa najmanje tri,
od predsjedništva na naniže) uništava svaku mogućnost napretka.
fašizam nije problem ali su srbi ti koji su paraziti, ljenčine i nikad ništa ne rade niti su se ikad bavili biznisom :-) hrvati, kao tesla, su ti ingeniozni inovatori i radilice.
10slukom

#482 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by 10slukom »

Stagolee wrote:

Nemaš nikakav problem da on posrbljuje Beograd? Pa možda ti nemaš nikakav problem ali to ne znači da će prestat biti fašista ako ne dira tebe a ako ''posrbljuje'' Beograd. Odnosno ako se odluči etnički čistiti Beograd ili Srbiju ali zato okruženje ostaviti na miru. Ne bi imao ništa protiv da taj srpski nacionalista ''posrbljuje'' Sandžak? Samo je bitno da tebe ne dira.

Fašista se može biti i u svom dvorištu ne samo tuđem. I ovo važi za sve nacionaliste, ne samo srpske, države nisu prćije određenih etnija.

logika je u tome da srbi imaju pravo da što više posrbljuju beograd a muslimani da što više pomuslimanjuju sarajevo :-)
Samir_01

#483 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Samir_01 »

10slukom wrote:
Stagolee wrote:Nemaš nikakav problem da on posrbljuje Beograd? Pa možda ti nemaš nikakav problem ali to ne znači da će prestat biti fašista ako ne dira tebe a ako ''posrbljuje'' Beograd. Odnosno ako se odluči etnički čistiti Beograd ili Srbiju ali zato okruženje ostaviti na miru. Ne bi imao ništa protiv da taj srpski nacionalista ''posrbljuje'' Sandžak? Samo je bitno da tebe ne dira.

logika je u tome da srbi imaju pravo da što više posrbljuju beograd a muslimani da što više pomuslimanjuju sarajevo :-)
Vidi malog kompleksasa kako on opusteno negira Bosnjake...

Koji su ti to muslimani dijete? Da ne mislis na Turke u Sarajevu? Ili mozda Arape? Ili Albance?

Gdje ti je obraz... ?

I na koji nacin mi to "pomuslimanujemo" :-) Sarajevo?
10slukom

#484 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by 10slukom »

ner znam đe se ti pronađe al obrati se damiru.

to je njegova logika.
Samir_01

#485 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Samir_01 »

10slukom wrote:ner znam đe se ti pronađe al obrati se damiru.

to je njegova logika.
Svakom Bosnjaku ovo sto si ti napisao bode oci. Ne negiraj svoj narod... nauci vec jednom razliku izmedju religije i narodnosti.
10slukom

#486 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by 10slukom »

Samir_01 wrote:

to je njegova logika.
Svakom Bosnjaku ovo sto si ti napisao bode oci. Ne negiraj svoj narod... nauci vec jednom razliku izmedju religije i narodnosti.
šta sam ti ja negirao? nisam ti se ni obratio.

i šta znači "svoj narod"? ja nikakvom narodu ne pripadam. čak mislim da je to poprilično glupava konstrukcija. izmišljotina kako bi se ljudima lakše manipulisalo.
jedan_dobar_dan

#487 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by jedan_dobar_dan »

10slukom wrote:
jedan_dobar_dan wrote:nas problem nije ni visak ni manjak nacionalizma, pa cak ni fažizam,
naš problem je što svi manje više žele živjeti na proračunu,
to smo povukli još od srba, koji su taj ''lijepi običaj'', razvijali u prethodne dvije
zajedničke države, i koji se ostalim narodima svidio,
što i nije čudno, jer i jeste najljepši život za naš mentalitet....

ali, avaj, mi nismo uspijeli napraviti infrastrukturu, da neko radi za nas, za taj proračun ili budžet,
nego svakog privatnika prije ili kasnije ugušimo (ako nema skrivenog partnera), i
jednostavno ovako brojna, neučinkovita administracija (sve množeno sa najmanje tri,
od predsjedništva na naniže) uništava svaku mogućnost napretka.
fašizam nije problem ali su srbi ti koji su paraziti, ljenčine i nikad ništa ne rade niti su se ikad bavili biznisom :-) hrvati, kao tesla, su ti ingeniozni inovatori i radilice.

srbi su najduze imali svoju drzavu, ili drzavu u kojoj su kao najbrojniji imali mogucnost
da je najvise koriste, sve su to poznate činjenice....
to nema nikakve veze sa genetikom.
Samir_01

#488 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Samir_01 »

10slukom wrote:
Samir_01 wrote:

to je njegova logika.
šta sam ti ja negirao? nisam ti se ni obratio.

i šta znači "svoj narod"? ja nikakvom narodu ne pripadam. čak mislim da je to poprilično glupava konstrukcija. izmišljotina kako bi se ljudima lakše manipulisalo.
Obracas se i meni, jer i pripadam narodu koji pokusavas da svedes na nivo religije. Tvoji kompleksi i tvoja kriza identiteta me ne zanimaju, nemoj da vrijedjas Bosnjake.
FOČANSKI PROPISI

#489 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by FOČANSKI PROPISI »

Samir_01 wrote:
Obracas se i meni, jer i pripadam narodu koji pokusavas da svedes na nivo religije. Tvoji kompleksi i tvoja kriza identiteta me ne zanimaju, nemoj da vrijedjas Bosnjake.
Ova prepiska je dokaz slabih temelja u Bošnjaka.
Gradski

#490 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Gradski »

Masa nas ima koji nismo Bošnjaci ja sam musliman, a Bosanac i Hercegovac uvijek bio i bit ću neću se mjenjat zarad političkih ideja nikad.
Samir_01

#491 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Samir_01 »

Gradski wrote:Masa nas ima koji nismo Bošnjaci ja sam musliman, a Bosanac i Hercegovac uvijek bio i bit ću neću se mjenjat zarad političkih ideja nikad.
Zarad politickih ideja? O cemu ti to?
Lug

#492 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

10slukom wrote:i šta znači "svoj narod"? ja nikakvom narodu ne pripadam. čak mislim da je to poprilično glupava konstrukcija. izmišljotina kako bi se ljudima lakše manipulisalo.
evo ga superman, glavom i bradom...

pokusaj to objasniti onim naprednim koje uzimate kao primjer..englez, francuz, njemac..pa i rusu, kinezu, brazilcu koje postujes sigurno..itd itd..

svi smiju imati narodnost i naciju ali eto kod nas je to nazadno..hehehe ko vas nezna skupo bi vas platio.. bezi bre..

i de vise naucite:

nacionalista = voli svoj narod, drzavu, naciju..

sovinista = fasista = mrzi tudju naciju, narod, drzavu..
jedan_dobar_dan

#493 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by jedan_dobar_dan »

Lug wrote:
10slukom wrote:i šta znači "svoj narod"? ja nikakvom narodu ne pripadam. čak mislim da je to poprilično glupava konstrukcija. izmišljotina kako bi se ljudima lakše manipulisalo.
evo ga superman, glavom i bradom...

pokusaj to objasniti onim naprednim koje uzimate kao primjer..englez, francuz, njemac..pa i rusu, kinezu, brazilcu koje postujes sigurno..itd itd..

svi smiju imati narodnost i naciju ali eto kod nas je to nazadno..hehehe ko vas nezna skupo bi vas platio.. bezi bre..

i de vise naucite:

nacionalista = voli svoj narod, drzavu, naciju..

sovinista = fasista = mrzi tudju naciju, narod, drzavu..

i hitler je imao stranku, nacionalsocijalistička stranka.

dakle, nije sve u nazivu, ima nesto i u koncentracionim logorima...
Lug

#494 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

jedan_dobar_dan wrote:i hitler je imao stranku, nacionalsocijalistička stranka.

dakle, nije sve u nazivu, ima nesto i u koncentracionim logorima...
pa objasni to jednom englezu ili rusu..te da iz tog razloga je nacionalista nesto kaka..
Lug

#495 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Lug »

Samir_01 wrote:
znalac wrote:to sto ti nudis je vracanje u srednji vijek...to isto sto si ti sad napisao sam hiljadu puta slusao od Bosnjaka iz moje porodice
A sta si to cuo majke ti od Bosnjaka?

Cuo si da Bosnjaci hoce drzavu bez eniteta i kantona... isto to sto ti zelis, jel tako? Samo ti je tesko to da priznas... moras nekako Bosnjake u isti rang sa Srbima i Hrvatima da stavis po nacinu na koji gledaju ovu drzavu da bi opravdao svoju krizu identiteta.

Ponavljam... apsolutna vecina Bosnjaka se zalaze za tu "gradzansku drzavu" o kojoj toliko balavite, drzavu bez kantona i entiteta, ali Srbi i Hrvati su ti koji to nikad nece prihvatiti.

Ponavljam Srbi i Hrvati, a ne Bosnjaci su ti koji se protive ukidanju entiteta i kantona.

Treba ovo ponavljati jer znam da vam je neprijatno ovo da priznate, ali mislim da bi cinjenice trebalo da vam budu vaznije od relativizacije i izjednacavanja strana.
u porodici su mi svi bosnjaci, mada se nakostrijesim kada me neko tako okarakterizira, bjezim od svega cisto Bosnjackog-Srpskog-Hrvatskog
:roll:

Ta kriza identiteta i nacionalna neosvijescenost nas Bosnjaka koju ti ispoljavas je jos jedan razlog zasto nam je drzava u kurcu. Da imamo malo vise respekta prema samima sebi i borili bi se vise za drzavu.

Ovako imamo iskompleksiranu omladinu koja ima krizu identiteta, koja se stidi svog naroda i koja jedva ceka da zapali iz ove drzave za koju im roditelji krvarise prije 20 godina i za ciju koliku toliku slobodu genocidom platise.
:thumbup: :thumbup:
Arteta

#496 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Arteta »

Bodkin wrote:
kod nas je to medjusobno iskljucivo, dakle boris se za svoja prava tako sto ugrozavas one druge :D
a ovi sto lupaju da ce nas natalitet spasiti neka proguglaju zemlje sa najvise stanovnika na planeti i neka pogledaju kako je njih brojnost vinula u sami vrh svijeta :-) da ne kazem kako je glupa logika udaranja kao zeceva i pravljenja djece bez razmisljanja o tome sta ce djeca jesti, obuci, gdje i ko ce ih skolovati i odgojiti. sjajno nema sta :-)
U tim zemljama je najveci rast GDP-a.
Damir_5

#497 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

Stagolee wrote:

Ne, nemam nikakav problem. Neka sa svojim rade sta ih je volja sto se mene tice. Poprilicno me ne zanima.

Sto se tice Sandzaka, ne znam kakve veze Sandzak ima sa Srbijom i Beogradom?
Stagolee

#498 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Stagolee »

Damir_5 wrote: Ne, nemam nikakav problem. Neka sa svojim rade sta ih je volja sto se mene tice. Poprilicno me ne zanima.

Ti se šališ, troluješ je li tako? :lol:
Sandžak dele Srbija i Crna Gora. Ti znači Srbiji i Crnoj Gori daješ odrešene ruke u tom Sandžaku da rade šta hoće, posrbljuju i crnogorče sve što nađu tamo do mile volje. Pritom to nije nikakva ustavom definisana autonomna teritorijalna jedinica, pa im je tim pre posao olakšan.

Svak nek radi u svom dvorištu šta mu volja, antifašizam po Damiru :lol:
blesava

#499 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by blesava »

ja, a vjerujem i 99% gradjana ove drzave (ma kako ono sebe zvali) zelim da radim, zaradim novac za neki normalan zivot, da imam porodicu, da jednom godisnje mogu otici na neko krace putovanje ili na more, da mogu iskolovati djecu, da ne moram gledati cijene kada kupujem fasungu, da mogu si priustiti gardarobu srednje kvalitete, da mogu slobodno da setam svojim gradom, da ne strahujem hoce li mi dijete biti zbodeno ispred skole, da ne moram pjeske hodati od posla do kuce jer opet neko strajkuje, ukratko znaci da imam uslove za neki standardni zivot srednje klase.

A zivo me ne interesuje ni ko ce biti na vlasti, ni kako se taj covjek zove, nije li crnac il kinez, briga me dok mi ta vlast moze obezbjediti siguran i lijep zivot. Vjerujem da vecina ljudi razmislja na ovaj nacin, ali ocigledno nekom je u interesu da napravi od nas bijedu nad svim bijedama na svijetu.
Damir_5

#500 Re: Šta mi ustvari hoćemo?

Post by Damir_5 »

Stagolee wrote:
Damir_5 wrote: Ne, nemam nikakav problem. Neka sa svojim rade sta ih je volja sto se mene tice. Poprilicno me ne zanima.

Ti se šališ, troluješ je li tako? :lol:
Sandžak dele Srbija i Crna Gora. Ti znači Srbiji i Crnoj Gori daješ odrešene ruke u tom Sandžaku da rade šta hoće, posrbljuju i crnogorče sve što nađu tamo do mile volje. Pritom to nije nikakva ustavom definisana autonomna teritorijalna jedinica, pa im je tim pre posao olakšan.

Svak nek radi u svom dvorištu šta mu volja, antifašizam po Damiru :lol:
Ja ne znam gdje si ti to sve "procitao" u mom postu? Ja to nisam nista tako napisao. Medjutim ono sto je Sandzak danas, to Srbi pokusavaju uraditi sa genocidnom, da je prikljuce Srbiji. Sandzak je takodjer bio bosanski kao i genocidna, a onda genocidima, "poklonima" bosanske teritorije iz inostranstva, Sandzak je otcijepljen od BiH za zelenim stolom i podijeljen izmedju Srbije i Crne Gore, a u medjuvremenu se posrbljavao.

Medjutim to nije razlog da mi to moramo postovati, cak naprotiv, trebamo sve uraditi da se Sandzak vrati u sklop matice Bosne.

Drugim rijecima, jebe se meni sto su Englezi i Rusi za zelenim stolom dali Sandzak Srbiji i Crnoj Gori, ja cu uraditi sve da to sto je u mojoj moci da to nepriznam.
Locked