Tzv. treći kanal JS RTV BiH

kockica_kockica

#476 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by kockica_kockica »

Ono sto politicari zele napraviti jeste razdor...

Imaju cistu 5 iz tog predmeta... i ne treba im bolji dokaz od pojedinih tema na forumima... istina je da sa ovakvim temama zapravo izroni sva mrznja medju ljudima... sve ono sto se misli a ne kaze pod laznim imenom se lako napise .. i dok se svi pravimo kako smo slozna braca i dobre komsije u dnu srca se jako mrzimo...i kad vidim sve one nadimke kojima se castite dodje mi da se ispovracam...

Ukinula bi ja i ove postojece TV kanale... :lol:
tvrtko69

#477 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by tvrtko69 »

Ja bi ukino klix jer mi stalno brišu postve -nadam se da ovaj neće :evil:
CungaLunga

#478 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by CungaLunga »

kockica_kockica wrote:Ono sto politicari zele napraviti jeste razdor...

Imaju cistu 5 iz tog predmeta... i ne treba im bolji dokaz od pojedinih tema na forumima... istina je da sa ovakvim temama zapravo izroni sva mrznja medju ljudima... sve ono sto se misli a ne kaze pod laznim imenom se lako napise .. i dok se svi pravimo kako smo slozna braca i dobre komsije u dnu srca se jako mrzimo...i kad vidim sve one nadimke kojima se castite dodje mi da se ispovracam...

Ako nisi do sada procitala komentare na portalu, bolje nemoj, osim ako imas kesu pri ruci :razz:
AliceInChains

#479 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by AliceInChains »

tvrtko69 wrote:Ja bi ukino klix jer mi stalno brišu postve -nadam se da ovaj neće :evil:
Mora da si blizu preCedniku. I on bi ukinuo :mrgreen:
tvrtko69

#480 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by tvrtko69 »

AliceInChains wrote:
tvrtko69 wrote:Ja bi ukino klix jer mi stalno brišu postve -nadam se da ovaj neće :evil:
Mora da si blizu preCedniku. I on bi ukinuo :mrgreen:
Nekontam,molim objašnjenje
BHCluster

#481 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by BHCluster »

Pa zar nemaju TVHercegBosne na poskoku, jer od prilike to je taj broj gradjana Bosne i Hercegovine kome treba taj servis.
Platformas

#482 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Platformas »

:thumbup:
fortaleza

#483 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by fortaleza »

Scopio wrote:Pa ovo se moglo tako lagano izvesti, prvo recimo da je stoka uradila digitalizaciju onda bi gledatelj mogao kod kuce birati prijevod dokumentarnog/serijskog/ filmskog programa a informativni program, jedan dan nek budu hr spikrei i da se sav materijal cita na hr a drugi dan na bosanskom

drugo nije mi jasno kad je osnivana FTV, zar nisu tad bila 2 programa (FTV1, FTV2) i mogli su prakticki proizvoditi isti program titlovan na dva jezika i kraj price!

Mislim da se ovom odlukom najvise veseli Mladež HDZ koja studira novinarstvo na mostarskom sveučilištu jer eto konacno uhljebljenja!

Sad cemo bi bosanski hrvati najebati od hercehgovackog naglaska!

Sta ce biti sa Vladom, Dariom, Antonijom? :D :D
Mogu pronaći dosta razloga zašto se ovo prvo ne može izvesti, prva i glavna činjenica je zaostala oprema iz 80-ih te vrlo vjerojatno novo odgađanje digitalizacije čime ostajemo jedina država u Europi s analognim tv signalom. Dalje, nedovoljno stručnih kadrova... a prijevod dokumentarnog/serijskog/filmskog programa se teško može izvesti (kad se FTV digitalizira) ne samo zato što vjerujem da ne postoji volja (čak bi se i tu umiješala politika i određeni bi se bunili zbog izbora jezika titlova :-) ) nego i zato što takav tv sadržaj skoro i ne postoji na fati tv. :lol:
CungaLunga

#484 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by CungaLunga »

Zaostala oprema, odgađanje digitalizacije, nedovoljno stručnih kadrova, loš sadržaj na Fata TV.
Riješenje: osnivanje još jednog državnog kanala. Zvuči kao dobra ideja. Dapače
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#485 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by sabina1 »

Opetja033 wrote:
tvsabina wrote:nekada nosio naziv srpskohrvatski/hrvatskosrpski jezik koji se i dan danas isključivo koristi u međunarodnim lingvističkim kategorizacijama....
Ovo apsolutno nije istina. Medjunarodne lingvisticke kategorizacije poznaju i bosanski, srpski i hrvatski jezik. Ne znam, mozda taj hibrid zaista i ima neku svoju kategorizaciju ali apsolutna je neistina da se "srpskohrvatski/hrvatskosrpski" iskljucivo koristi kao kategorija za nase jezike. I bosanski i srpski i hrvatski imaju svoju kategorizaciju u medjunarodnoj lingvistici, to barem nije tesko provjeriti prije nego izadjes sa ovako kategoricnom tvrdnjom.
Potpuno ste upravu. Posljednji put sam gledala kategorizacije prije više od 10 godina. Totalno nesmotreno s moje strane jer je bar sad lako potvrditi bilo kakve činjenice a pogotovo što nikada rasprave ne želim voditi bez argumenata.
Stoga se izvinjavam svim forumašima koji govore bosanskim jezikom jer nisam željela obezvrijediti naš maternji jezik a obezvrijeđivanje bosanskog jezika je i obezvrijeđivanje Bosne i Hercegovine :sad: Izvinjavam se :sad:

Opetja , ne znam kojim jezikom vi govorite ali moram priznati da vam bosanski jezik ide sjajno od ruke.
"Hibrid" kako ga vi nazvaste je po novoj standardizaciji promovisan, pa se pod njim podrazumijeva zajednički naziv za grupu jezika. Zraknite i vi malo tamo...tamo nikakvih "hibrida" nema...
Opetja033

#486 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Opetja033 »

tvsabina wrote:
Opetja033 wrote:
tvsabina wrote:nekada nosio naziv srpskohrvatski/hrvatskosrpski jezik koji se i dan danas isključivo koristi u međunarodnim lingvističkim kategorizacijama....
Ovo apsolutno nije istina. Medjunarodne lingvisticke kategorizacije poznaju i bosanski, srpski i hrvatski jezik. Ne znam, mozda taj hibrid zaista i ima neku svoju kategorizaciju ali apsolutna je neistina da se "srpskohrvatski/hrvatskosrpski" iskljucivo koristi kao kategorija za nase jezike. I bosanski i srpski i hrvatski imaju svoju kategorizaciju u medjunarodnoj lingvistici, to barem nije tesko provjeriti prije nego izadjes sa ovako kategoricnom tvrdnjom.
Potpuno ste upravu. Posljednji put sam gledala kategorizacije prije više od 10 godina. Totalno nesmotreno s moje strane jer je bar sad lako potvrditi bilo kakve činjenice a pogotovo što nikada rasprave ne želim voditi bez argumenata.
Stoga se izvinjavam svim forumašima koji govore bosanskim jezikom jer nisam željela obezvrijediti naš maternji jezik a obezvrijeđivanje bosanskog jezika je i obezvrijeđivanje Bosne i Hercegovine :sad: Izvinjavam se :sad:
Desi se svakome. ;-)
tvsabina wrote:Opetja , ne znam kojim jezikom vi govorite.
Bosanskim.
tvsabina wrote:"Hibrid" kako ga vi nazvaste je po novoj standardizaciji promovisan, pa se pod njim podrazumijeva zajednički naziv za grupu jezika. Zraknite i vi malo tamo...tamo nikakvih "hibrida" nema...
Nisam bio siguran, ali sam i ja sada provjerio. Dakle ni zvanicno "srpskohrvatski/hrvatskosrpski" vise ne postoji. Po danasnjoj medjunarodnoj lingvistickoj standardizaciji skracenica za zajednicki naziv za ovu grupu jezika je "hbs" (hrvatski, bosanski i srpski). Da ne bude zabune: ovo je medjunarodna skracenica za zajednicki naziv - bas kao sto si ti rekla, medjutim svaki od ovih jezika ima i svoj ISO code te skracenicu (bs/bos, hr/hrv, sr/srp) tj svaki je zasebno uvrsten u medjunarodnu lingvisticku kategorizaciju.

P.S. Nema potrebe za persiranjem. ;-)
%tacno*

#487 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by %tacno* »

Patrick Moon na Al Jazeeri govori o Dodiku i ustavnim promjenama

Gost večerašnjeg izdanja emisije "Recite Al Jazeeri" je Patrick Moon, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Ambasador Moon rekao je za Al Jazeeru da nije prihvatljivo formiranje RTV kanala po etničkom principu, te govorio i zašto BiH ne napreduje ka članstvu u NATO savezu. Istakao je da je krivac za zastoj predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
...
:D
fortaleza

#488 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by fortaleza »

CungaLunga wrote:Zaostala oprema, odgađanje digitalizacije, nedovoljno stručnih kadrova, loš sadržaj na Fata TV.
Riješenje: osnivanje još jednog državnog kanala. Zvuči kao dobra ideja. Dapače
Sarkazam? Ovo sve što sam naveo su temeljni problemi i neispunjene obveze ove države. Jesam li što slagao, naveo da je osnivanje novog tv kanala rješenje tih problema ili povezao to s ovim gore? Kako li si samo to povezao? Koliko se sjećam još nisam iznio svoje stajalište. A možda je bolje da ga to ne učinim, zakačit će se deset njih na moj post, tko će svima odgovarat, a i "svakome".

:thumbup:

Pročitao sam čitavu temu, jednostavno skontaš gdje živiš..i riga ti se... Ovi naši u odijelima baš i nemaju težak zadatak. Ma ne briga me i za ove postojeće javne kanale sve dok nisu u službi naroda, čak mislim da ih nemam sva tri memorirana na tv-u. Što iznjedri jedna tako naizgled banalna rasprava?
forel

#489 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by forel »

I oni ce ko FTV da emitiraju dva pobjednika sa Masterceffa, turske serije redom, nije mi jasno sta bi ta kao televizija na hrvatskom mogla emitirat?I na ovima nema nista pametno, sta ce tek onda na jos jednoj?Na RTRS jos zive u 92 sa onim bulaznima ''Nekad bilo'' covjek prosto da se ismije.Nema mi smijesnije stvari nego kad prebacim na FTV pa pregledam vjesti pa onda prebacim na BHT pa ovi sve te vjesti obnove ko da ne zaboravimo gradivo.Cirkus.
dinobjelave

#490 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by dinobjelave »

Politiziranje,razgradnja drzave ,stvaranje jos veceg jaza u federaciji,i na koncu stvaranje preduslova za uvodzenje herceg bosne u pogodnom trenutku.hdz i druge hercegovacke stranke rade na stvaranju predispozicija za odcijepljenje kopiraju milorada/milorade ( tamo je svejedno ko je na vlasti ima se cilj)absolutno nema nikakve potrebe za uvodzenjem kanala jer na ftv se prica i hrvatski,i na drugim privatnim emiterima.prica o ugrozenosti je smijesna i izmisljena.imam i prijedlog za zemljake ,drage hrvate gospodo izgurajte za pocetak peticijom ili nekim organizovanim prosvijedom da se pored kriza iznad mostara podigne spomenik ljiljan istih dimenzija ili da se ukloni kriz.kad to ucinite racunajte da ce se mozda ovaj prijedlog moci i uzeti u razmatranje,mozda vam se tad i povjeruje da ste zakinuti.ljep pozdrav
vaučer

#491 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by vaučer »

Ne gledam Federalnu ni BHT televiziju, nemam ih ni memorirane uopće nit mi pada na pamet da ih tražim. Svejedno plaćam televizijsku pretplatu. Pomalo iz inata spram stereotipa da to hercegovački Hrvati ne rade a uglavnom jer sam legalist i ne bih da slijedim primjer ljudi na vlasti koji od države samo uzimaju.
Svima je jasno kakav je program na postojećim televizijama, kako su politički manipulirane, kako su dotrajale, kako su ukratko jadne. Vjerujem da je rješenje u okrupnjivanju i dodatnoj profesionalizaciji programa a ne u usitnjavanju i dodatnoj poltronizaciji što bi se dogodilo uvođenjem još jednog kanala. Programsku shemu FBIH-a i BHT-a treba očistiti sivih serija iz 82-ge i ostalog smeća a puno više prostora ostaviti aktualnim regionalnim sadržajima. Nešto kao 4-6 sati dnevno programa koji bi podsjećao na Županijsku panoramu ili Hrvatsku danas s HRT-a, aktualne teme iz manjih zajednica, poticanje humanitarnih akcija, promocija sportaša i udruga, upoznavanje prirode i općenito vlastite zemlje a ne telenovele i ostalo sranje. Ovaj program je jeftin za proizvesti, svjež i ima smisao jer ljude zanima što se dešava oko njih. Zaposliti mlade i orne urednike i voditelje, na neki kredit osvježiti tehniku i krenuti prema punoj digitalizaciji tehnologije. To bi bila televizija koju bih ne samo plaćao nego i gledao - fokusirana na regionalno, na stvarne probleme ali i pozitivne priče te s više informativnog (ne propagandnog) sadržaja.
Banksy

#492 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by Banksy »

vaučer wrote:
Programsku shemu FBIH-a i BHT-a treba očistiti sivih serija iz 82-ge i ostalog smeća a puno više prostora ostaviti aktualnim regionalnim sadržajima. Nešto kao 4-6 sati dnevno programa koji bi podsjećao na Županijsku panoramu ili Hrvatsku danas s HRT-a, aktualne teme iz manjih zajednica, poticanje humanitarnih akcija, promocija sportaša i udruga, upoznavanje prirode i općenito vlastite zemlje a ne telenovele i ostalo sranje.

Ovaj program je jeftin za proizvesti, svjež i ima smisao jer ljude zanima što se dešava oko njih. Zaposliti mlade i orne urednike i voditelje, na neki kredit osvježiti tehniku i krenuti prema punoj digitalizaciji tehnologije. To bi bila televizija koju bih ne samo plaćao nego i gledao - fokusirana na regionalno, na stvarne probleme ali i pozitivne priče te s više informativnog (ne propagandnog) sadržaja.
I tata bi, sine ...
To sve što si pobrojao iznad, ne da nije jeftino, nego je iznimno, astronomski skupo. Telenovele i stari filmovi su najjeftiniji, zato ih i gledaš.
A i da ima tog velikog novca - kojeg nikad neće biti - nema to ko ovdje napraviti. Sve što valja uhljebilo se u ngo-ima, pr-ima, ili se bavi nekim drugim poslovima, a ovo što je na tržištu, ovi novokomponovani novinari, to je skoro sve nepismeno, neartikulirano, neobrazovano, neupotrebljivo.
Zato, zaboravi, nema ništa od toga ...
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#493 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by prljavi Hare »

Banksy wrote:
vaučer wrote:
Programsku shemu FBIH-a i BHT-a treba očistiti sivih serija iz 82-ge i ostalog smeća a puno više prostora ostaviti aktualnim regionalnim sadržajima. Nešto kao 4-6 sati dnevno programa koji bi podsjećao na Županijsku panoramu ili Hrvatsku danas s HRT-a, aktualne teme iz manjih zajednica, poticanje humanitarnih akcija, promocija sportaša i udruga, upoznavanje prirode i općenito vlastite zemlje a ne telenovele i ostalo sranje.

Ovaj program je jeftin za proizvesti, svjež i ima smisao jer ljude zanima što se dešava oko njih. Zaposliti mlade i orne urednike i voditelje, na neki kredit osvježiti tehniku i krenuti prema punoj digitalizaciji tehnologije. To bi bila televizija koju bih ne samo plaćao nego i gledao - fokusirana na regionalno, na stvarne probleme ali i pozitivne priče te s više informativnog (ne propagandnog) sadržaja.
I tata bi, sine ...
To sve što si pobrojao iznad, ne da nije jeftino, nego je iznimno, astronomski skupo. Telenovele i stari filmovi su najjeftiniji, zato ih i gledaš.
A i da ima tog velikog novca - kojeg nikad neće biti - nema to ko ovdje napraviti. Sve što valja uhljebilo se u ngo-ima, pr-ima, ili se bavi nekim drugim poslovima, a ovo što je na tržištu, ovi novokomponovani novinari, to je skoro sve nepismeno, neartikulirano, neobrazovano, neupotrebljivo.
Zato, zaboravi, nema ništa od toga ...

Nije to baš tako.Sa malo ulaganja mogu se napraviti emisije koje će privući pažnju gledalaca.Evo sinoć na ATV
duel preCednika i onoga opozicionog miša Bosića sigurno je gledalo stotine hiljada građana.Liga prvaka da je bila,
ja bih opet gledao ovaj show.Koliko košta takva emisija?Ne vjerujem da je nešto puno.Znači da se može! :wink:
mO k3

#494 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by mO k3 »

@hare :thumbup: kakve bre telenovele kakvi bakrachi tu je on :) cije ime ne smije svako da izgovori :mrgreen:
fortaleza

#495 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by fortaleza »

Dobra kolumna Emira Imamovića.. :thumbup:
Priča o hrvatskom kanalu

Od početka naopako postavljen sistem za posljedicu ima BHT kao kopile dvije regionalne stanice, od kojih je jedna, ona u RS-u, zapravo eksluzivno i srpska i režimska, dok je Federalna preslik bošnjačkog doživljaja većeg entiteta kao, u isto vrijeme, prijelaznog rješenja na putu ka neentitetskoj Bosni i Hercegovini, ali i područja na kojem najbrojniji narod, pored ostaloga, ima ekskluzivno pravo distribuiranja istine po kućama.

Pri tome, dva prvouspostavljena emitera - RTV FBiH i RTRS - ne rade ono što je osnovni zadatak, prije svih, javnih medija: ne bilježe stvarnost kakva jeste, već (neuspješno, naravno) stvaraju njenu iskrivljenu sliku. Posljedica je, osim krivog informiranja pretplatnika, proizvodnja nezadovoljnih čije stavove na pedeset i jedan posto teritorija, artikuliraju ili nadmene političke elite ili politički suprotstavljeni diletanti sa skrivenim zadnjim namjerama, često udruženi u održavanju problema na njegovoj polaznoj tački.
http://www.radiosarajevo.ba/novost/9883 ... kom-kanalu
fortaleza

#496 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by fortaleza »

I još jedna o kontroli javnih televizija.
Kanal pod pokroviteljstvom neodgovornih

Imamo danas ne bosanskohercegovačku javnost nego tri etničke javnosti, a to znači da javnosti nema, pa ni njenog utjecaja...

Osnivanje trećeg, 'hrvatskog' emitera ne znači automatski poboljšanje kvaliteta izbora. Ono se lako može pretvoriti u svoju suprotnost ako kriteriji za njeno programsko ponašanje nisu u sferi profesije nego u sferi politike baš kao što se to dešava sa današnjim javnim emiterima. Ali, ako je njena ideja vodilja profesionalnost i kvalitet, tada je posve logično da ona bude faktor integracije radije nego dezintegracije jednog društva. Ako pri tom, svaki građanin BiH ima priliku da vidi sve ponude na tržištu, on se neće opredijeliti za onu televiziju koja emitira na 'pretežno' njegovom jeziku, nego za kvalitet. Konačno, jedna od najpopularnijih televizija u Srbiji i BiH je bila i ostala (manje danas nego jučer, doduše) – Hrvatska televizija, jer odskače po kvaliteti svoje ponude.
Nema, dakle, ništa normalnije da u jednom društvu koje počiva na etničkim principima i sistem informiranja počiva na jezičkom principu. Neminovno je da se takvo društvo, pa i televizija, vremenom transformira iz sfere nacionalnog ili etničkog u sferu građanskog i demokratskog.
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1001 ... odgovornih
Last edited by fortaleza on 17/01/2013 16:12, edited 1 time in total.
udrch

#497 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by udrch »

kanal na isključivo hrvatskom jeziku je samo sredstvo, ne i potreba..
to je dobar način da se potkopava država, i to u obadva raspleta..ako ga ne bude potkopavanje se nastavlja, ako ga bude potkopavanje će se pojačati..
ja mislim da su Hrvati u BIh već dobili svoj kanal, ima onaj HRT3..
koalicija_ol

#498 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by koalicija_ol »

Zasto svi samo pametujete? Hajmo napraviti proteste! Ima li ko zainteresovan?8-)

It's ME Bitch
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#499 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by PipiDugaDevetka »

Emir Imamović Radio Sarajevo*ba wrote: http://www.radiosarajevo.ba/novost/9883 ... kom-kanalu

Priča o hrvatskom kanalu

Piše: Emir Imamović

Punih dvanaest godina je trajala, a evo, kako je krenulo, i trinaestu će, priča o uspostavi hrvatskog kanala, odnosno radiotelevizijskog javnog emitera sa programom na hrvatskom jeziku kao jednom od tri službena u Bosni i Hercegovini.

„Taj kanal je nepotreban. Hrvati mogu ostvarivati svoja prava unutar postojećih entitetskih televizija i javnoga servisa na državnoj razini. Ni Bošnjaci nemaju svoj TV kanal“, rekao je krajem decembra Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije. Oponenti su mu odgovorili, pored ostalog, dijelom intervjua dr. Šaćira Filandre iz 2008. godine: „Kako se u svemu ponašaju Bošnjaci? Nadmeno! Oni kao ne daju Hrvatima njihov, treći, hrvatski kanal, budući da bi to vodilo razgradnji države. Pri tome se ne pitaju tko su to oni da nekomu dopuštaju ili osporavaju kolektivna, nacionalna prava i što uopće znači stanje u kojem netko nekome daje ili osporava prava. Najsmješnija je sarajevska argumentacija u ovoj priči, koja traje takoreći od uspostave Federacije Bosne i Hercegovine 1994. godine, a koja se svodi na to da Mi bolje znamo što je za Hrvate dobro, Mi znamo da bi ih to odvelo u marginalizaciju, izolaciju, parohijalizaciju, ideološki ekstremizam itd. Ne dopuštajući im poseban TV kanal Mi ih kao spašavamo i Oni nam na tome trebaju biti zahvalnim. Vrijeme je da se u tzv. bošnjačkoj politici prestane s takvim preduvjerenjima i neosnovanim strahovima koji od političkoga partnera prave protivnika. Ako će Hrvati s vlastitim televizijskim kanalom ići u samomarginaliziranje, neka idu i to treba prihvatiti kao njihov izbor, te im stoga konačno ne treba stajati na putu da naprave svoju televiziju”.

I lider SDA i dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, jedan jako malo (Tihić), drugi znatno više (Filandra), ali niko potpuno, imaju pravo. Tačno je, naime, kako ni Bošnjaci, kao ni Srbi uostalom, formalno nemaju „svoj“ TV kanal, kao što je tačno da se Bošnjaci upale kao kutnjaci kada im pripadnici drugih naroda, makar bili najdobronamjerniji na svijetu i nakon što su dvjesto, tristo puta dokazali famozni bosanskohercegovački patriotizam, kažu šta bi za njih bilo dobro, ali nemaju nikakvih problema sa dijeljenjem i lekcija i prava drugima, u ovom slučaju najmalobrojnijima u BiH.

Damir Hadžić, diplomirani novinar bez jedne sekunde radnog staža u struci, trenutni ministar prometa i komunikacija u državnoj Vladi, rekao je nakon što je sa dnevnog reda sjednice Vijeća ministara skinut prijedlog o uspostavi hrvatskog kanala, kako je za njega „pitanje RTV kanala na hrvatskom jeziku i uopće djelovanja Javnog RTV servisa potrebno promatrati sa aspekta struke, a ne politike“ i tako, između Filandrinog intervjua i Tihićeve izjave, pokazao da ili nema pojma šta govori ili da se nada kako HDZ kao SDP-ova partnerska stranka u vlasti, neće biti previše dosadna sa zahtijevanjem da BiH dobije još jednog javnog emitera.

Naravno, da bi se, posebno kada je o javnim medijima riječ, govorilo o struci, prvo se mora govoriti o politici koja bi trebala stvoriti okvir za tu istu struku. Odnosno, uspostaviti sistem u kojem su uopće mogući kanali na jezicima naroda BiH, za što je potrebno radikalno reorganizirati dvije entitetske RTV kuće! Odnosno, učiniti ih neentitetskim.

Sistem javnih emitera u BiH je postavljen ne u skladu sa etničkom strukturom i(li) službenim jezicima, već, recimo tako – dejtonski. Dakle, dva entiteta imaju svoje javne televizije – ostavimo sada radio po strani – kao što postoji i jedna zajednička. Nije, naime, Televizija RS-a srpski medij, već emiter jednog entiteta, Republike Srpske, kao što ni Federalna televizija nije bošnjačko-hrvatska, niti bošnjačko-hrvatsko-srpska (uvođenjem konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji države i veći entitet je prestao biti regija samo dva naroda) već televizija Federacije BiH kao takve. Kada bi, dakle, sutra ujutro bio formiran četvrti kanal, onaj na hrvatskom jeziku, a sve drugo ostalo isto, sistem bi činile tri (kao) neetničke i jedna nacionalna RTV kuća. U takvoj situaciji bi bilo moguće očekivati da, recimo, Bošnjaci zatraže kanal na bosanskom u RS-u ili Srbi na srpskom u Federaciji gdje su, kao i sa one strane linije, ravnopravan, konstitutivni narod. Tako je, naravno, u teoriji. Praksa je kao i obično surova, kada nije apsurdna.

Od početka naopako postavljen sistem za posljedicu ima BHT kao kopile dvije regionalne stanice, od kojih je jedna, ona u RS-u, zapravo eksluzivno i srpska i režimska, dok je Federalna preslik bošnjačkog doživljaja većeg entiteta kao, u isto vrijeme, prijelaznog rješenja na putu ka neentitetskoj Bosni i Hercegovini, ali i područja na kojem najbrojniji narod, pored ostaloga, ima ekskluzivno pravo distribuiranja istine po kućama.

Pri tome, dva prvouspostavljena emitera - RTV FBiH i RTRS - ne rade ono što je osnovni zadatak, prije svih, javnih medija: ne bilježe stvarnost kakva jeste, već (neuspješno, naravno) stvaraju njenu iskrivljenu sliku. Posljedica je, osim krivog informiranja pretplatnika, proizvodnja nezadovoljnih čije stavove na pedeset i jedan posto teritorija, artikuliraju ili nadmene političke elite ili politički suprotstavljeni diletanti sa skrivenim zadnjim namjerama, često udruženi u održavanju problema na njegovoj polaznoj tački. Tako je eto i moguće da svi odjednom, osim Damira Hadžića, budu dijelom u pravu: i oni što tvrde kako ni drugi narodi nemaju televizije na svojim jezicima i oni koji govore o medijskoj marginalizaciji problema jednog naroda.

Da bi, dakle, priča o hrvatskom kanalu i(li) javnim emiterima općenito, na bilo koji način okončala, njom bi se morali baviti oni akteri političkog i javnog života kojima interesi ne završavaju sa uspostavom kontrole nad javnim medijima, već su spremni razgovarati o sistemu u kojem jedna, dvije, četrdeset i četiri televizije financirane javnim prihodima, neće biti simbol države, nacije, jezičke zastupljenosti... već isključivo ledenog profesionalizma koji stvarnost, kakva god bila, ne ignorira. U takvoj postavci, sve ostalo prirodno dođe na svoje. Jedino što iste te postavke nema bez političke volje i prateće odgovornosti.

Dakle, vidimo se dogodine na istom mjestu i bez ikakvog rješenja. Naročito kvalitetnog.
fortaleza

#500 Re: Tzv. treći kanal JS RTV BiH

Post by fortaleza »

@Pipi pogledaj dva posta iznad... :D
Post Reply