Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post Reply
Sta ti bi?

#476 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

mahalas505 wrote:Jao uniformi kod ovih gore na prvoj slici, nana im neka isplela rukavice i kape :-)
Pasa moj nisi valjda ocekivao NATO uniforme? Pa cijelo vrijeme je prica da nismo imamli nista od opreme ( mozda poneko dio SMB uniforme, sinjel je bio hit :oops: ), ali ono bas nista i tebi opet cudno. Pa tek nekad krajem 94 smo dobili prve maskirne uniforme. Ne diraj mi ovu zuju sa ljiljanima, valjala je pravo u zimu 92-93. Dobismo ih nekad u Novemb92 i imale su ljiljane po obodu.
Sta ti bi?

#477 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Sta ti bi? »

bach wrote:
aldinjo wrote:
Nekako s proljeća wrote:Januar 1993-ARBiH
Image

Koji je ono u pozadini prve slike plavi objekat?
Slika je iz Vogošće. Položaji iznad Saobraćajnog fakulteta - Ugorsko. Plavi objekat su pogoni TAS -a.
Tepsija je bila mrak, gdje ona oplete trava ne raste, samo sranje bilo je puniti
iamia

#478 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by iamia »

aldinjo wrote:
Image
Image

Image

Februar 1993-VRS
Image
Nisam siguran je li lokacijski slika pripada ovdje, kao ilustracija može..
Koji je ono u pozadini prve slike plavi objekat?
hahahaha..
sta kazu,,, vrs je imala "blagu" prednost u naoruzanju ? ??
vidi zadnje slike majko mila? :lol: :lol: :lol:
bach

#479 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by bach »

iamia wrote:
aldinjo wrote:
Image

hahahaha..
sta kazu,,, vrs je imala "blagu" prednost u naoruzanju ? ??
vidi zadnje slike majko mila? :lol: :lol: :lol:

Po onome što sam imao priliku vidjeti vlastitim očima u proljeće 1992. mislim da su Srbi u nekom trouglu Ilijaš - Vogošća Ilidža imali više teškog naoružanja nego svih sedam korpusa AR BiH pred kraja rata. Negdje sam pronašao da je AR BiH pred kraja imala između 20 i 30 tenkova. Ovdje na temi stoji da Ilidžanska garda VRS imala sama 11 tenkova !!!

U sjećnje sada prizivam april ili maj 92. i svu silu teških cijevi koje su moju dječije oči mogle vidjeti na potezu od Vog, petlje, Kremeša, Blagovca, Nahorevskih brda. Prage, tenkovi, patovi, haubice. samo je na mostu u Krivoglavcima bilo pet ili šest teških oruđa. Dva tenka i nekoliko praga. Čitam i Slavic.net forume, javi se ponekad neko poznat otprije. Ima nekih scena tamo kada bivši vojnici opisuju recimo pada nek svoje linije recimo na Žuči. Njihova komanda traži pojačanje i stižu im u ispomoć recimo "Ilijašani sa TENKOVIMA". Ne sa tenkom ili da tenka nego sa pet šest njih. A na drugoj strani ovaj jadnik sa papovkom i žutom kapom na glavi.

Dobro je da je ostao iko živ.
aldinjo

#480 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

blue best wrote:Čitao sam temu sa velikim uživanjem i sa nestrpljenjem sam očekivao svaki novi post ali i ona se pretvorila u vođenje politike!O otesu ne mogu nešto puno reći mada sam bio indirektni učesnik!O Neđarićima,Aerodromskom N. i Kasindolskoj ulici znam mnogo toga!Moje učešće u ratu je počelo 92-e u Neđarićima(rov do reke Dobrinje prema naselju Dobrinja 5) i tu se završilo 95-e!Mi smo taj rov zvali "ROV U KALKANA KUĆI" a vi ste ga nazivali "KRMETNJAKOM".Još 2-3 puta bio na Olovu po 7 dana!Bio sam i par smena u Aerodromskom naselju,tačno naspram slastičarne "Tifany",tako se zvala ako se dobro sećam!Inače nas iz Neđarića su slabo gde slali na teren jer je ionako tamo bilo žestoko i samo se po kazni dolazilo u to naselje u ispomoć!Pokušavam se sad setiti nekih događaja tokom rata ali sam ja to sve ukopao u sebe pa imam osećaj kao da se to sve nekome drugom dešavalo,valjda se čovek seća samo lepih stvari!
A kakva vam je ono bila rasvjeta kod te kuće "krmetnjak" 1995. godine?Obasjavala je onu livadu ispred vas,tj. naš bunker,svijetlilo kao usred mira! :-D
felsh

#481 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by felsh »

[quote="Nekako s proljeća"]Image

Nije ni ovoj dvojci lako :D zamisli ofira vakav na liniju otici ,u akciju hahahahahah
stupljanin33

#482 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by stupljanin33 »

felsh wrote:
Nekako s proljeća wrote:Image

Nije ni ovoj dvojci lako :D zamisli ofira vakav na liniju otici ,u akciju hahahahahah
ma ova dvojca sa šajkačama garant nisu vidjeli linije, oni su više onako po stanovima trkeljali , može bit i koga za glavu skratili...bjednici skičali bi ko prasići da ih žive uhvatiš
fixer

#483 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by fixer »

Mene jebe cinjenica sto vecina onih koji su stvarno ratovali pokazuju spremnost na dijalog, dok ovi, koji su jedino od vojne opreme imali army majicu iz New Yorker-a, prosipaju najveci nacionalizam.
alijagoro

#484 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by alijagoro »

PM72 wrote:Da ti sad nešto kažem.Ja kad sam bio dobrovoljac i uzeo pušku da branim svoje naselje oni u Višegradu su roštiljali i vjerovali armiji i užičkom korpusu.Ko je izašao i pridružio se Sejdiću,barem se ostao živ i ratovao pa je izgubio glavu kao čovjek a ne kao preklano bravče.I sad bih ja trebao ratovati da se vrate u Višegrad a sve prodali? Ne pada mi na pamet.Manji BH entitet jeste genocidne tvorevina ali je to ustavna kategorija a to nije potpisao moj rahmetli dedo nego Alija koji je i zavalio te Višegrađane,hebo ga Murat Šabanović."neće više Drina krvava teći" srali su na megafonima i prvi se uhvatili noge pa sad peku glavuše po Švrakinom.

I briga me za državom jer se ni ona ne brine za mene ili moje djete.Cirkuska zastava sa odronom kamenja nije ono što mi budi emocije.
Niko i ne trazi da se ti boris za Visegrad(nisi se borio ni u ratu),ti se drzi one zbogom Bosno,ja ti odoh u Sarajevo.
Na onoj temi o izdajici Juki,vrijedzas i borce Mostara(oni su se odbranili i bez tebe,i opasnog Juke :roll: ).
and

#485 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by and »

трокадеро wrote:Не пада ми на памет да преправљам неке карте ,као да је то сад и битно! Фино их је онај прасац исцртао у Дејтону! Све сте добили у Сарајеву па вам она офанзива 1995 није ни била потребна. Само више беспотребне патње и вама и нама!
Гушића халу смо држали тачно мјесец дана 28.6-28.7. Из хемијске чистионе смо се повукли исту ноч након освајања. Двојица ваших су заробљена. Један је био неки брко официр после размјењен за нашег шверцера Б.Шеховца!
Акција сасвим беспотребна , што би рекао др.Арсла дошла нам је као "увала борова" :D
Они на Палама одмах вола на ражањ кода смо узели читав Ступ.
Још једном на том рејону 30-ак наших вам је по ночи прошло иза линија, али су се брзо повукли мислим крајем 1994. нисам баш сигуран.
kad već spominješ da si bio u gušića hali,da li je istina da je kada je srušena nekoliko vaših boraca ostalo zatrpano?
za ovih 30 tak što je prelazilo linije,da to nije bilo prije napada na hemijsku čistionicu?prije toga je na tom dijelu linije pritisnuta pauza,organizovano se prelazilo i razmjenjivala se kafa,municija....za ne povjerovati.onda se svak vratio na svoju stranu,utakmica se nastavila,a neko je vjerovatno otišao da broji pare.usput su vjerovatno i obavili izviđanje.
šestiverbalnimesija

#486 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by šestiverbalnimesija »

Месија,
Од оне браће има и онај спортски новинар само не знам чији је брат а чији полубрат , ти си боље информисан па ћеш знати! Само немој више о тенковима живота ти... то да си и био старији Т- 84 би ти се приказао само кад би те "флеш" опалио :D

Trokadero,
Jarane ciji je ciji polubrat, a ciji brat fakat nemam pojma. Ode to daleko. Znam za porodicu i njihovu tragediju. Ostalo slabo, cak za tog sportskog novinara nisam nikada cuo.
Mene zanima odakle Zoran Borovina na Ilidzi uopste, ko ga je doveo i ko ga je postavio za komandanta.
Istina je kazu da je isao prvi, istina je da je bilo ping ponga. Ali ne od neprijateljske bombe. Lik se ubio prije jedno pet godina, taj bombas. Trokadero ti ili neko drugi neka potvrdi jesam li dobro ili sam fulio.

Za ove sto nisu bili na strani sa Trokaderom.
Ima jedna ratna slika welcome to sarajevo, momak sa cigarom. Ako ko zna sta neka napise.
aldinjo

#487 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

alijagoro wrote:
PM72 wrote:Da ti sad nešto kažem.Ja kad sam bio dobrovoljac i uzeo pušku da branim svoje naselje oni u Višegradu su roštiljali i vjerovali armiji i užičkom korpusu.Ko je izašao i pridružio se Sejdiću,barem se ostao živ i ratovao pa je izgubio glavu kao čovjek a ne kao preklano bravče.I sad bih ja trebao ratovati da se vrate u Višegrad a sve prodali? Ne pada mi na pamet.Manji BH entitet jeste genocidne tvorevina ali je to ustavna kategorija a to nije potpisao moj rahmetli dedo nego Alija koji je i zavalio te Višegrađane,hebo ga Murat Šabanović."neće više Drina krvava teći" srali su na megafonima i prvi se uhvatili noge pa sad peku glavuše po Švrakinom.

I briga me za državom jer se ni ona ne brine za mene ili moje djete.Cirkuska zastava sa odronom kamenja nije ono što mi budi emocije.
Niko i ne trazi da se ti boris za Visegrad(nisi se borio ni u ratu),ti se drzi one zbogom Bosno,ja ti odoh u Sarajevo.
Na onoj temi o izdajici Juki,vrijedzas i borce Mostara(oni su se odbranili i bez tebe,i opasnog Juke :roll: ).
U jedno vrijeme rata heroj a u drugo izdajica,u čemu je onda problem? :sad: On je itekako valjao u Sarajevu i Novom Gradu 1992. godine. ;-) Jesili ti bio u Sarajevu 1992. godine?
Bosanac27

#488 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Bosanac27 »

šestiverbalnimesija wrote:Месија,
Од оне браће има и онај спортски новинар само не знам чији је брат а чији полубрат , ти си боље информисан па ћеш знати! Само немој више о тенковима живота ти... то да си и био старији Т- 84 би ти се приказао само кад би те "флеш" опалио :D

Trokadero,
Jarane ciji je ciji polubrat, a ciji brat fakat nemam pojma. Ode to daleko. Znam za porodicu i njihovu tragediju. Ostalo slabo, cak za tog sportskog novinara nisam nikada cuo.
Mene zanima odakle Zoran Borovina na Ilidzi uopste, ko ga je doveo i ko ga je postavio za komandanta.
Istina je kazu da je isao prvi, istina je da je bilo ping ponga. Ali ne od neprijateljske bombe. Lik se ubio prije jedno pet godina, taj bombas. Trokadero ti ili neko drugi neka potvrdi jesam li dobro ili sam fulio.

Za ove sto nisu bili na strani sa Trokaderom.
Ima jedna ratna slika welcome to sarajevo, momak sa cigarom. Ako ko zna sta neka napise.
Znam da ovaj iza njega danas zivi u Americi.Zasto ne mogu da citam temu o Juki,bilo ko?
Lacrosse

#489 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Lacrosse »

fixer wrote:Mene jebe cinjenica sto vecina onih koji su stvarno ratovali pokazuju spremnost na dijalog, dok ovi, koji su jedino od vojne opreme imali army majicu iz New Yorker-a, prosipaju najveci nacionalizam.
To ne treba da te cudi.

Ja sam kao dijete od 12-15 godina bio granatiran svakodnevno i sikaniran od toga da odrastas u pubertetu u kojem nisam 3 godine imao nista sto je moglo biti moj broj da obucem, ili pretjesno ili preveliko, nema skolovanja, ima samo trauma i usadjivanje mrznje. Danasnji tinjezdzeri npr. da nemaju struje 3 godine vjerovatno bi mrzili takodje odgovornog, a gdje je tu smrt, raspadi familija, ubijeni i ranjeni ocevi, majke koje su neuroticne, total rub sirotinje, drzava koja nije ni rodjena a vec je pobacena.

Na Srbe nisam ispucao ni jednog metka.

Da jesam, i ja bih danas bio za dijalog, jer ono sto su me zaduzili, bilo bi im i vraceno. Imao bi iza sebe barem jednog Srbina u grobu, a ja ziv, znaci score je barem 1-0.

Ovako, ima mnogo ljudi koji su izgubili dosta, zasigurno zivote koje su zivjeli prije.

I preko toga ne mogu i ne zele preci.

Treba i to razumjeti i ima onih koji su takodje bili u rovu, ali nisu za kafu s veteranima iz RS-a.

Ja samo ne mogu shvatiti covjeka koji je u onoj Jugoslaviji odrastao, a onda istresao haubicke granate po svojim dojucerasnjim kolegama da bi mu danas bilo gore ali za njegovo dobro. Ne mogu da shvatim Srbe koji su se borili za Otes, Azice, Stup, pocistili Hrvate etnicki iz opstine Ilidza, a onda se auto-genocidno pokupili i otisli u RS jer je neko potpisao saru. Da je Alija potpisao da je Sarajevo svo Srpsko, jel bi to svi iz Sarajeva isli zivjeti u Zenicu i Kakanj, Mostar i Tuzlu? Dje bi? E to je ono sto ja ne razumijem. Ne razumijem zasto su Srbi iz Ilidze pustili Sandzaklije da im zive po kucama i po opstini koju su oni branili 4 godine? Dok su te iste Sandzaklije otisle iz Sandzaka u Njemacku s BiH pasosima tamo stekli 100 hiljada maraka i vratili se u Sarajvo danas gospoda. Da je neko 1991 godine rekao da na Ilidzi nece biti ni Hrvata ni Srba, i da to nece imati nikakve veze s muslimanima, ko bi to vjerovao, niko. A tako je ispalo. I to je ono sto mene jebe. Jer ja da sam ratovao za Ilidzu, i sjedio u rovu, i morao preci preko svih ljudskih normi, ama ukopao bih se i ako nista a ono probao da zivim u toj Federaciji 5 godina pa da vidim moze li gore od rata da bude. Ali jako je malo onih koji su to ucinili. Od cega su pobjegli? Od straha za persekuciju ili od sopstvene krivnje? Ljepo bi bilo cuti to izlaganje, i ja nemam sta kome da sudim, samo bih zeljeo da razumijem sta se je dogodilo jer mi nije jasno.
stupljanin33

#490 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by stupljanin33 »

pobjegli su od straha od osvete, Srebrenica je bila pola godine prije , pobjegli su jer im je Krajišnik obećavao kule i gradove , pobjegli su da nebi ostali u Alijinoj državi , pobjegli su jer je takva bila politika , pobjegli su ...nastavi niz
Mada što kažeš , ja isto nebih napustio ono za šta sam se borio , evo borio sam se ko biva za Sarajevo pa sam ostao , tako isto nikad (bez velika jada) nebi otišao ko što oni ostaviše svoje kuće ( doduše prodaše ih kasnije ,ali to onda nisu znali)
Gradski

#491 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Gradski »

stupljanin33 wrote:pobjegli su od straha od osvete, Srebrenica je bila pola godine prije , pobjegli su jer im je Krajišnik obećavao kule i gradove , pobjegli su da nebi ostali u Alijinoj državi , pobjegli su jer je takva bila politika , pobjegli su ...nastavi niz
Mada što kažeš , ja isto nebih napustio ono za šta sam se borio , evo borio sam se ko biva za Sarajevo pa sam ostao , tako isto nikad (bez velika jada) nebi otišao ko što oni ostaviše svoje kuće ( doduše prodaše ih kasnije ,ali to onda nisu znali)
Ja isto ne mogu da se načudim čudom da su ostavili ovakve ljepote na Ilidži u Lužanima, ili u Zabrđu sve dobra zemlja i imanja, stanovi i da odu u neku zabit tipa Vlasenica, Bratunci i zvornik, taman se ljudi navili na gradski život neka je kultura bila i sad nam oni dovedu te od tuda ovdje koji su neviđeni seljaci i nisu navikli na grad, ko je meni mogao narediti da idem iz svoje kuće i iz svog mjesta jedino da me nije prisilio s puškom.

Druga stvar jbga to ispada fakat da nebi rata neki asfalta ni grada nebi vidjeli to je fakat, i ovi pravoslavci srbi ima ih pa neće da žive sa muslimanima i to je fakat i radi toga su i otišli, ono voli da se pati crkaje ali neće reći da mu je loše i da se zeznuo takvi su.
stupljanin33

#492 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by stupljanin33 »

...
Last edited by Anonymous on 06/01/2013 17:25, edited 1 time in total.
Reason: banned
Dozer

#493 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Dozer »

Nema potrebe za tim...

@Trokadero
Da li si bio u Azicima? Po onome sto sam gledao svojim ocima, a kasnije mi je to u par navrata potvrdjeno i na netu i uzivo, u Azicima je bilo oko 80 vasih izbacenih iz stroja, sto poginulih sto ranjenih...

Nisi mi nista odgovorio za "bijelu kucu" iz koje ste pokusavali zauzeti "zutu". Tu smo vas dobro "ruzili" ta 2-3 dana :D.
Nista mi ne odgovori ni za one nase minobacake u sred vase smjene...?
Bodkin

#494 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Bodkin »

stupljanin33 wrote:ma ja ba Miki ,svi Srbi su Četnici i zločinci ....slažem se

...al u kurcu , klocu jedan
ma ne odgovaraj mu vise, vidi da je padobranac.
krater

#495 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by krater »

micki125 wrote:@ obren
dvije izjave su karakteristicne za taj period.
krajisnik: "ponijecemo i saobracajne znakove iz sarajeva"
izetbegovic: "moze ostati svaki onaj koji nije nosio pusku".

nije obrene ko nije nosio pušku, nego ko nije okrvario ruke. problem je ispao što manje više nije bilo porodice a da neko iz nje nije okrvario ruke, tj da nije bio ratni zločinac. vodili ste zločinački rat usmjeren ka civilnom stanovništvu, te je i logično da ste manje više svi i zločinci.
:thumbup:
Gradski

#496 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by Gradski »

Što jest i jeste, kako je tako je pa kažu svi stanari sa Grbavice da su ih komšije maltretirali Srbi ove druga hrvate i muslimane nije niko došao sa strane pa ih maltretirao nego su to sve komšije srbi tu koji su stanovali sa njima i to je fakat al stvarno ne kontam da ti ljudi mogu takvi biti.
neki

#497 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by neki »

Gradski wrote:Što jest i jeste, kako je tako je pa kažu svi stanari sa Grbavice da su ih komšije maltretirali Srbi ove druga hrvate i muslimane nije niko došao sa strane pa ih maltretirao nego su to sve komšije srbi tu koji su stanovali sa njima i to je fakat al stvarno ne kontam da ti ljudi mogu takvi biti.
Ma nije tacno.
Otidji na temu o okupiranoj Grbavici i Kovacicima i procitaj sta je pisao Ozone, covjek je cijeli rat proveo tamo, zivio u zgradi skoro na prvoj liniji. Jasno kaze da su najmanje problema imali sa domicilnim stanovnistvom, najvise sranja je bilo kad na liniju dodje smjena sa sokoca..
mahalas505

#498 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by mahalas505 »

Sta ti bi? wrote:
mahalas505 wrote:Jao uniformi kod ovih gore na prvoj slici, nana im neka isplela rukavice i kape :-)
Pasa moj nisi valjda ocekivao NATO uniforme? Pa cijelo vrijeme je prica da nismo imamli nista od opreme ( mozda poneko dio SMB uniforme, sinjel je bio hit :oops: ), ali ono bas nista i tebi opet cudno. Pa tek nekad krajem 94 smo dobili prve maskirne uniforme. Ne diraj mi ovu zuju sa ljiljanima, valjala je pravo u zimu 92-93. Dobismo ih nekad u Novemb92 i imale su ljiljane po obodu.
Vrlo dobro znam kakva je bila situacija, posto sam bio tu, ovo je vise bilo ironicno, cisto da se skrene malo paznja na to, isto kao i na "blagu" razliku u naoruzanju.
Sarajmen wrote:@Doz, @nsp je izbacio dijelove knjige hirurga Lazića, i on je ispratio ovaj napad VRS-e i zauzimanje Otesa...njegovi podaci o broju ubijenih i izbačenih iz stroja su dosta relevantni. Tu je taj broj kao što navede u postu iznad. Kao što ni mi ne znamo preciznije podatke o broju ubijenih , bez obzira što smo direktno ili indirektno bili uključeni u odbranu Otesa tih dana, tako ni ''oni'' , pa ni @trokadero i ovaj gardista ne znaju tačne podatke. Više vojnih jedinica i iz najmanje tri pravca su izvodili napad, pa je to razumljivo...eventualno neki njihov lični gubitak saborca ili prijatelja...level pješadije ....
Moze li biti da su imali 50 poginulih i 350 ranjenih u vrijeme tih zbivanja u decembru 92 na Otesu i Zuci?
Last edited by mahalas505 on 06/01/2013 21:47, edited 1 time in total.
aldinjo

#499 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by aldinjo »

neki wrote:
Gradski wrote:Što jest i jeste, kako je tako je pa kažu svi stanari sa Grbavice da su ih komšije maltretirali Srbi ove druga hrvate i muslimane nije niko došao sa strane pa ih maltretirao nego su to sve komšije srbi tu koji su stanovali sa njima i to je fakat al stvarno ne kontam da ti ljudi mogu takvi biti.
Ma nije tacno.
Otidji na temu o okupiranoj Grbavici i Kovacicima i procitaj sta je pisao Ozone, covjek je cijeli rat proveo tamo, zivio u zgradi skoro na prvoj liniji. Jasno kaze da su najmanje problema imali sa domicilnim stanovnistvom, najvise sranja je bilo kad na liniju dodje smjena sa sokoca..
U dokumentarcu "Krvavi ples u šeheru"ona jedna gospođa koja je doživjela maltretiranja kaže drugačije,komšije pravile najviše probleme,kaže kakvi ljudi sa strane,uglavnom komšije. :sad:
dječak sa šibicama

#500 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

Post by dječak sa šibicama »

aldinjo wrote:
neki wrote:
Ma nije tacno.
U dokumentarcu "Krvavi ples u šeheru"ona jedna gospođa koja je doživjela maltretiranja kaže drugačije,komšije pravile najviše probleme,kaže kakvi ljudi sa strane,uglavnom komšije. :sad:
s obzirom da je gospodja politicarka, nebi ja njoj bas svaku uzeo za 100%
Post Reply