Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Locked
SkyLimit

#476 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

PM72 wrote:Mene čudi kako te stvari nisi saznao iz onih ćitaba...možda ti je neko istrgnuo stranicu pa nemaš pojma ?
Ne, ne.

Ti si iznio tvrdnju da je izveden "pun helikopter najbitnijih ljudi za odbranu Srebrenice", ja te pitao za imena i funkcije tih osoba i ti ne znaš, nemaš pojma, lupaš.

Ali to je stvarno jedan poseban fenomen, koliko god ti ljudima iznosio činjenice apsolutno nema efekta. Evo npr. ja mogu sad reći da su od tih 17 "najbitnijih ljudi za odbranu Srebrenice" koji su dovedeni da se dodatno edukuju u Ratnoj oficirskoj školi u Zenici na najvećim dužnostima u 28. diviziji bili:

- Avdo Husejnović(zamjenik komadanta brigade)

- Kasim Suljić(zamjenik komadanta brigade)

- Šukrija Malić(zamjenik komadanta bataljona)

- Rijad Salihović(komandir čete)

- Fikret Salihović(komandir čete)

Ostalih 13 pripadnika 28. divizije dovedena na školovanje su obnašali još niže funkcije. Toliko o najbitnijim ljudima za odbranu Srebrenice kako si ih ti nazvao.

I opet ja ili bilo ko drugi džabe ovo pišem jer ne odgovara već stvorenim kalupima teorija zavjere, opet će za dan, sedmicu ili mjesec neko na ovom forumu napisati da su "iz Srebrenice pred pad izvučeni ključni oficiri".
PM72

#477 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Ja cijenim tvoj trud.Iskreno ti kažem.Samo,ja ne guglam kao ti jer me boli qrac ko je bio u helikopteru i koja im je bila funkcija.Znam da je ljudima naređeno da idu a kad ti u ratu odvedu komandira čete ili brigade koji je sposoban i ima muda-sjebali su čitav sistem.Zamjeni ga neki hudnik koji ti kaže kako je on tu dok "onaj ne dođe a taj nikad neće doći"...

Obavještajni podaci su govorili da se sprema ofanziva.Svaka armija bi dovela pojačanje a naša je oslabila odbranu.Provuku ti trač kako je Srebrenica prodata a naš narod inače od muhe pravi međeda i eto ti rezultata...

to u knjigama ne piše...
Smail Aga Cengic

#478 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by Smail Aga Cengic »

SkyLimit wrote:"Podrinje" je vojno poraženo 1993. godine, i šta sad? Da je svaki put kad je Armija RBiH izgubila neki teritorij pala nečija glava pa ko bi ostao na kraju?

Alija je rekao da u Tuzlu ne dolazi često jer je tu situacija dobra i sređena a potrebniji je gdje je kritično :D Nije neka vadiona, slažem se da je je vlast u Sarajevu imala čudan odnos prema našoj regiji i borcima, Alija je više preferirao one tekbir brigade iz 2. Korpusa :)

Čengići? Hmm. Oni koji Aliju mrze baš i nisu one koje želim da slušam kad pričaju o njemu. No to da je više vjerovao onima koji su klanjali džumu pokraj njega nego sposobnima i da ih je po tom principu i postavljao na funkcije kažu i oni koji su ga voljeli te dodaju da mu je to bila možda i najveća mana, znači to je izgleda istina.

KOS? Naježim se na taj izraz koji teoretičari zavjera toliko vole, 90% su pretjerivanja što se tiče spominjanja značaja te organizacije u redovima Republike BiH.

I kao i svaki teoretičar zavjera sa paranoidnim tendencijama vidiš KOS - ovce i neprijatelje svuda oko sebe, oslovljavaš me sa "vi iz stranke" :lol:
Covjece Bozji, ti su ljudi prije rata svi radili ili za KOS ili za SDB...jedino taj kos i sdb u ratu nije radio za srbe nego za sve one sa strane koji bi bili spremni da im plate za usluge/informacije, kakva srbija i budalastinje.
Smail Aga Cengic

#479 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

PM72 wrote:Ja cijenim tvoj trud.Iskreno ti kažem.Samo,ja ne guglam kao ti jer me boli qrac ko je bio u helikopteru i koja im je bila funkcija.Znam da je ljudima naređeno da idu a kad ti u ratu odvedu komandira čete ili brigade koji je sposoban i ima muda-sjebali su čitav sistem.Zamjeni ga neki hudnik koji ti kaže kako je on tu dok "onaj ne dođe a taj nikad neće doći"...

Obavještajni podaci su govorili da se sprema ofanziva.Svaka armija bi dovela pojačanje a naša je oslabila odbranu.Provuku ti trač kako je Srebrenica prodata a naš narod inače od muhe pravi međeda i eto ti rezultata...

to u knjigama ne piše...
Za mene je cinjenica da 2. Korpus nije maknuo ni trunke dovoljna da se odgovornima presudi na smrt strijeljanjem.
PM72

#480 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Svi oni koji su u onoj državi radili za SDB ili KOS JNA bili su najodaniji pijuni koji bi mater izdali za državu ili rejting u službi.I sad neko misli- promjenio se sitem i država a oni i dalje rade za onu "staru" službu.Ma jok,oni su najrevnosniji o odbrani sistema samo mu se prilagode.Bio komunista a sad nema većeg vjernika koji ne ustaje sa sedžde.
PM72

#481 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Smail Aga Cengic wrote:
PM72 wrote:Ja cijenim tvoj trud.Iskreno ti kažem.Samo,ja ne guglam kao ti jer me boli qrac ko je bio u helikopteru i koja im je bila funkcija.Znam da je ljudima naređeno da idu a kad ti u ratu odvedu komandira čete ili brigade koji je sposoban i ima muda-sjebali su čitav sistem.Zamjeni ga neki hudnik koji ti kaže kako je on tu dok "onaj ne dođe a taj nikad neće doći"...

to u knjigama ne piše...
Za mene je cinjenica da 2. Korpus nije maknuo ni trunke dovoljna da se odgovornima presudi na smrt strijeljanjem.
Drugi korpus cijenim i volim te ljude.Išli bi oni samo da je bilo naredbe.kad sve sabereš i oduzmeš,Aliji je trebalo što više žrtava a Srbi se svojski trudili da to ispune.

P.S.moja kompletna jedinica se dobrovoljno javila da u julu 1992 izađe iz Sarajeva i pomogne srebreničanima u proboju.Niko qrcom od komande nije mrdnuo.
SkyLimit

#482 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

to u knjigama ne piše...
Načelnik štaba i svi komadanti brigada su bili tu. Je li ti stvarno misliš da bi dva zamjenika komadanta brigade napravili razliku, ali ono ozbiljno?

Koliko je teško shvatiti da ljudi dvije godine nisu imali nikakvih borbenih dejstava(osim eto povremenih diverzantskih izleta), nisu se dodatno organizirali(a i pitanje je koliko su mogli u "zaštićenoj zoni" i koliko bi to UN dozvoljavao) a i prije "zaštićene zone" baš i nisu bili poznati po visokom nivou organizacije, borbeni moral nikakav, i ono malo što je pružalo otpor odustalo je i povuklo se kad je rečeno od Holanđana da će biti zračni udari?

Za brzi pad Srebrenice ne treba tražiti nikakve dublje uzroke od lošeg stanja 28. divizije te od toga da je od borbe odustalo i onih par stotina koji su bili spremni upustiti se u nju nakon obećanih i ispostavit će se nikad dočekanih zračnih udara.

Mada je interesantno da su poslije tokom marša i proboja nanijeli respektabilne gubitke VRS što bi značilo da su onda bili u stanju i braniti grad, ali treba uzeti u obzir dva faktora:

- Bilo je tih nekoliko stotina spremnih na borbu, pripadnika ID jedinica koji su i išli prvi i probili se, to su isti oni koji su bili spremni na borbu i u gradu

- Radilo se o očajnicima koji nisu imali šta izgubiti a to zna utrostručiti hrabrost i snagu, ima svjedočenja da su golim rukama skakali na njih i davili pripadnike VRS po šumi
Last edited by SkyLimit on 25/02/2017 19:58, edited 1 time in total.
Smail Aga Cengic

#483 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

PM72 wrote:
Smail Aga Cengic wrote:

to u knjigama ne piše...
Drugi korpus cijenim i volim te ljude.Išli bi oni samo da je bilo naredbe.kad sve sabereš i oduzmeš,Aliji je trebalo što više žrtava a Srbi se svojski trudili da to ispune.

P.S.moja kompletna jedinica se dobrovoljno javila da u julu 1992 izađe iz Sarajeva i pomogne srebreničanima u proboju.Niko qrcom od komande nije mrdnuo.
Druze, drzali smo od Brckog do Varesa i od Doboja do Teocaka i svugdje smo isli.

1992. godine je pocelo planiranje proboja prema Podrinjskim enklavama, ne samo srebrenici nego i konjevic polju i cerskoj i od nepodrinjskih komandanata dvojica koja su se najvise zalagali su tada opomenuti i u toku rata poginuli od strane nasih ljudi. Pukovnik Mirsad Fidahic i Kapetan Hajro od Teocaka. Zajednicko im je takodje da nisu bili u stranci i da su sve tri enklave pale pod cudnim okolnostima gdje 2. Korpus nije mrdnuo.
Smail Aga Cengic

#484 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

SkyLimit wrote:

to u knjigama ne piše...
Načelnik štaba i svi komadanti brigada su bili tu. Je li ti stvarno misliš da bi dva zamjenika komadanta brigade napravili razliku, ali ono ozbiljno?

Koliko je teško shvatiti da ljudi dvije godine nisu imali nikakvih borbenih dejstava(osim eto povremenih diverzantskih izleta), nisu se dodatno organizirali(a i pitanje je koliko su mogli u "zaštićenoj zoni" i koliko bi to UN dozvoljavao) a i prije "zaštićene zone" baš i nisu bili poznati po visokom nivou organizacije, borbeni moral nikakav, i ono malo što je pružalo otpor odustalo je i povuklo se kad je rečeno od Holanđana da će biti zračni udari?

Za brzi pad Srebrenice ne treba tražiti nikakve dublje uzroke od lošeg stanja 28. divizije te od toga da je od borbe odustalo i onih par stotina koji su bili spremni upustiti se u nju nakon obećanih i ispostavit će se nikad dočekanih zračnih udara.

Mada je interesantno da su poslije tokom marša i proboja nanijeli respektabilne gubitke VRS što bi značilo da su onda bili u stanju i braniti grad, ali treba uzeti u obzir dva faktora:

- Bilo je tih nekoliko stotina spremnih na borbu, pripadnika ID jedinica koji su i išli prvi i probili se, to su isti oni koji su bili spremni na borbu i u gradu

- Radilo se o očajnicima koji nisu imali šta izgubiti a to zna utrostručiti hrabrost i snagu, ima svjedočenja da su golim rukama skakali na njih i davili pripadnike VRS po šumi
Halo bolan, 49000 ljudi u tuzlanskom kantonu pod oruzjem, mogli smo probiti do srebrenice kako god pozelis.
wunderbaum

#485 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by wunderbaum »

PM72 wrote:
wunderbaum wrote:sve sandzacke instalacije u Bosni i Armiji BiH su se pokazale kao fatalne
od odreda zulfikar do ramiza cele

sandzaklije i dan danas teroriziraju i Sarajevu i Bosnu

Jel to važi i za one po šehidskim mezarjima širom Bosne? I za one što su dobitnici Zlatnog ljiljana i Zlatne policisjke značke? Neki od nahrabriji ljudi koje sam upoznao u ratu upravo su sandžaklije,hoćemo li ih pobiti ili protjerat?
pogledaj crnu hroniku svakog dana i
neko se upalio nema smisla ulazit u daljnju diskusiju adano
PM72

#486 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Vidi...lahko je tuđim gloginje mlatiti.I čitati knjige pa tumačiti kako bi drugačije ili bolje.Hvala Bogu pa nisi ni jednu noć prenoćio u blatu i kaljuži,gladan i sjeban,neopremljen i nespreman.Zato tako pišeš i tumačiš.Ko biva "šta su dva zamjenika ili komandira"...

Kad sam ja sa svojom jedinicom bio na jednom dijelu sarajevskog ratišta,januara 1993 na minus 18 i kad nam se komandir čete ispalio...ja sam mislio da je kraj svijeta.Nemaš kome da se obratiš,niko ti ne zna ništa reći.kontaš biće napad ili je prebjegao četnicima (svašta ti padne na pamet) i onda sebe uhvatiš u razmišljanju da te u stvari boli ona stvar što ako padne taj dio linije ode pola grada u klinac krasni.Treba znači svoju glavu založit' da bi drugima bilo dobro.Pa ti svašta padne na pamet.

Možemo samo predpostaviti kako je bilo onim jadnicima u Srebrenici.Nema ni uniforme ni čizama,nema puške kako treba a komandir čete mu otišao helikopterom u Tuzlu.Sav svijet priča kako će biti napad a ti nemaš ni okvir minicije.Pa ti lažu kako će te braniti UN.Tu nastane raspad sistema...hvala Bogu pa ti to nisi doživio.
SkyLimit

#487 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Smail Aga Cengic wrote:Za mene je cinjenica da 2. Korpus nije maknuo ni trunke dovoljna da se odgovornima presudi na smrt strijeljanjem.
Kao prvo, nije istina da korpus nije maknuo. Postoje dokumenti, svjedočenja, sve crno na bijelo. No kao i o "ključnim oficirima izvedenim iz Srebrenice" džabe govoriti kad je te mitove naprosto izgleda nemoguće zaustaviti.

Je li vi shvaćate da je jedina koja je iznenadila Generalštab svojim "nedjelovanjem" bila 28. divizija, svi planovi šta raditi na slobodnim teritorijama ako dođe napada na Srebrenicu uključivali su odsudnu i dugotrajnu odbranu grada što bi značilo da Mladić ne može sa malim snagama ući u Srebrenicu a ne bi mogao u dužem periodu angažovati velike jer bi ih napali i razvukli na drugim ratištima, a radila bi i diplomatija?

U Generalštabu nisu računali da će Mladić lahko i sa malobrojnom vojskom ući u grad a nije iz Generalštaba došla ideja da pokrenu marš ka slobodnim teritorijama već su to odlučili iz same 28. divizije!

Vi svi vidite posljedice, a ne uzrok. Pokazana svojevrsna smušenost Armije RBiH na slobodnim teritorijama imala je svoje korjene u prije svega tome što je 28. divizija u kritičnim trenucima donosila odluke i radila na svoju ruku a ne po uputama Generalštaba - odsudna odbrana grada.
Last edited by SkyLimit on 25/02/2017 20:09, edited 1 time in total.
PM72

#488 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Postoje dokumenti, svjedočenja, sve crno na bijelo
jebo te Tito nedokazni.kakvi dokumenti i kurci i palci.Šta crno na bijelo.
Maraschino

#489 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by Maraschino »

Smail Aga Cengic wrote:
SkyLimit wrote:

Halo bolan, 49000 ljudi u tuzlanskom kantonu pod oruzjem, mogli smo probiti do srebrenice kako god pozelis.
Junak, sta se cekalo da se izadje na Drinu i bez Srebrenice kada je to sve kako ti kazes?
SkyLimit

#490 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Smail Aga Cengic wrote: Druze, drzali smo od Brckog do Varesa i od Doboja do Teocaka i svugdje smo isli.

1992. godine je pocelo planiranje proboja prema Podrinjskim enklavama, ne samo srebrenici nego i konjevic polju i cerskoj i od nepodrinjskih komandanata dvojica koja su se najvise zalagali su tada opomenuti i u toku rata poginuli od strane nasih ljudi. Pukovnik Mirsad Fidahic i Kapetan Hajro od Teocaka. Zajednicko im je takodje da nisu bili u stranci i da su sve tri enklave pale pod cudnim okolnostima gdje 2. Korpus nije mrdnuo.
Ti si stvarno smutljivac. Eto sad naši sami ubijali ko se "drznuo" predložiti da se ide na Drinu.

Mirsad Fidahić poginuo je prilikom obilaska linije na Majevici i jest ga ubio vojnik Armije RBiH ali ne "jer je htio na Drinu". I to se i ne krije, to i jeste zvaničan način na koji je izgubio život.

A to da je Hajrudin Mešić "ubijen od svojih" ne tvrde ni njegovi suborci ni njegova porodica, a pogotovo da je ubijen namjerno, no zaista se pitam zašto se uopće upuštam u razgovore sa teoretičarima zavjera.

Tako su i Nanića i svakog našeg istaknutog komadanta "ubili naši", fuj, zna se ko potura priče da smo sami sebe ubijali.
SkyLimit

#491 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

Interesantan je taj mit da je Drinski korpus VRS "bio slab"(a bio je recimo jači od 2. Krajiškog korpusa protiv kojeg se 5. Korpus uglavnom borio u pauzama sukoba sa Autonomašima) i da se moglo na Drinu, samo eto nije se htjelo.

Samo 2. Romanijska motorizovana brigada(na početku u sastavu SRK a kasnije ulazi u sastav Drinskog) je imala 30 tenkova. Podatak iznesen u Hagu. Znači samo ta jedna brigada Drinskog korpusa je veći dio rata oklopno bila jaka ko cijela Armija RBiH.

Odakle se to moglo na Drinu? Od Kladnja? Pa kad su naši uzeli zloglasne Pelemiše na kraju je ispalo da bolje da nisu, jedinice Drinskog korpusa i Specijalna policija RS su danima izvodile neprestane žestoke artiljerijsko - pješadijske napade dok ga na kraju nisu i povratili.
Od Kalesije? Ista priča kao i za Kladanj, samo umjesto Pelemiša ubaci Vis.

Zaboravlja se da su Pale preko Zvornika bile povezane sa Srbijom i samom vrhu je bilo stalo da to brane skoro i kao "Koridor". Nisu oni džabe već na početku okupirali Bijeljinu i Zvornik otvoreno koristeći i jedinice iz Srbije, imalo je to svoju svrhu, to su im poslije bile baze preko kojih je sve išlo i prolazilo.
PM72

#492 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

Svaki njihov korpus bio je jači bar deset puta do neprijatelja sa kojim je suočen.Jedinice Drinskog korpusa imale su 30-tak tenkova i još toliko oklopnih transportera a njihovi neprijatelji nijedan.Jedinice sarajevsko-romanijskog korpusa imale su 70 tenkova i 60 oklopnih transportera (među kojima 14 praga) dok je druga strana imala 2 BOV-a specijalne policije.
SkyLimit

#493 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

PM72 wrote:Svaki njihov korpus bio je jači bar deset puta do neprijatelja sa kojim je suočen.Jedinice Drinskog korpusa imale su 30-tak tenkova i još toliko oklopnih transportera a njihovi neprijatelji nijedan.Jedinice sarajevsko-romanijskog korpusa imale su 70 tenkova i 60 oklopnih transportera (među kojima 14 praga) dok je druga strana imala 2 BOV-a specijalne policije.
Ne mijenja poentu, ali imali su i više, ja sam samo čitajući iskaze u Hagu došao do podatka da je 2. romanijska motorizovana brigada imala 30 tenkova a npr. Birčanska pješadijska brigada imala je 10 tenkova, e čuj pješadijska, mi bi od 10 tenkova formirali oklopni korpus.
PM72

#494 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

TOBiH (kasnije Armija BiH) u aprilu 1992 nije imao niti jednog jedinog tenka ili oklopnog transportera.Mislim da su na kraju rata imali oko 70 komada što zaplijenjenih što zarobljenih uz 50-tak oklopnih transporetra i 20-tak praga.JNA u BiH a kasnije VRS je imala oko 400 tenkova ,300 oklopnih transportera uz 100-tinjak praga da bi kraj rata dočekali sa 250 tenkova,200 oklopnih transportera i 60 praga.Što hoće reći da samo od bagre napravili Armiju dok je srpska strana od Armije napravila bagru.
junior3

#495 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by junior3 »

Živo me zanima odakle ti ovi podaci?
Za tenkove, prije svega.
SkyLimit

#496 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by SkyLimit »

junior3 wrote:Živo me zanima odakle ti ovi podaci?
Za tenkove, prije svega.
Svjedočenja komadanta VRS po sudovima, tu najčešće i gostuju.

Tu je recimo zanimljivo kako se jedan oficir Drinskog korpusa "žali" kako su oni rijetko mogli koristiti tenkove u punom kapacitetu, odnosno napredovati sa njima ili kako se to već vojnom terminologijom kaže, odnosno zbog terena uglavnom su ih koristili kao stajaće artiljerijsko oruđe ili kako se to već kaže.

U tvom 1. Krajiškom korpusu oko Brčkog i Gradačca tih problema nisu imali, Posavina ravna i plodna.
junior3

#497 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by junior3 »

Mene konkretno zanima ovaj podatak od 150 izgubljenih tenkova, ako me matematika služi.
Last edited by junior3 on 25/02/2017 21:38, edited 1 time in total.
PM72

#498 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

junior3 wrote:Živo me zanima odakle ti ovi podaci?
Za tenkove, prije svega.
TO BiH nije imala niti jednog jedinog tenka početkom aprila 1992.Srpska strana iliti JNA a kasnije VRS je dobila u "nasljedstvo" oruđe o kojem pišem.Imaš tačne podatke po korpusima.

Što se tiče Armije BiH ,konkretno Prvog korpusa znam da je kraj rata dočekao sa 9 tenkova T55,četiri samohotke,deset oklopnih transportera i jednom ili dvije prage.Od toga je u Sarajevu iz kasarni JNA prilikom povlačenja JNA preuzela 3 tenka T55 (jedan je uništen na Žući a jedan na Stupu),dvije samohotke gvozdike dok je dva BOV-a zarobila tokom maja 1992.

Pet tenkova T55 , četiri oklopna transportera, sedam kamiona, autobus, dva topa B-1, sedam “strijela 2M”,14 PAM-ova, oko 1.000 granata, 100.000 metaka raznih kalibara zarobila na Treskavici 29.oktobra 1994 što je najveći ratni plijen u jednoj akciji na području BiH.
PM72

#499 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by PM72 »

junior3 wrote:Mene konkretno zanima ovaj podatak od 150 izgubljenih tenkova, ako me matematika služi.
saberi ili oduzmi sve uništene i zarobljene tenkove JNA/VRS pa ćeš doći do cifre...samo na sarajevskom ratištu su izgubili 30-tak tenkova,što uništenih što zarobljenih.
junior3

#500 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by junior3 »

Ma nigdje veze, ne znači svaki pogodak uništenje.
Dobar dio 84ki je bio izrešetan k'o sir pa su opet osposobljenje.

I VRS je nakon rata imala više od 250 tenkova, bez t34ki.
Locked