Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Locked
karanana

#476 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by karanana »

Država wrote:
karanana wrote:zasto onda i jezik nisu nazvali bosnjacki a ne bosanski?

tunjo nije izmislio rijec bosnjak, ali ga je izjednacio sa bosnjak=musliman, a kao sto se vidi iz papira, to bas i nije bilo tako u proslosti.
Zato što svi u BiH govorimo na isti način, bez obzira na vjeru i naciju. Jedino postoji razlika od oblasti do oblasti. Zato se zove bosanski.

Ljudi moji, pa kako više ne kontate da nije dobro da se izjašnjavamo kao Fojničani, Metalci, Pankeri, Pitari, Manijaci i slično...

Sama činjenica da će se svi Srbi u BiH izjasniti kao Srbi, dovoljna je da se mi zapitamo što bi mi izmišljali toplu vodu pa se izjašnjavali kao eskimi.

Svašta.
znaci mislis da ce srbi i hrvati napisati da govore bosanski ali da se nece izjasniti kao bosanci i hercegovci? ili ce samo bosnjaci napisati da govore bosanski?

znaci ti fojnicu, heavy metal, pitare, manijake, alipasince....uporedjujes sa drzavom bosnom i hercegovinom? ako je alipasino dio sarajeva, fojnica dio srednjebosanskog kantona, pitari navijacka skupina unutar navijaca sarajeva, cega je onda bosna i hercegovina dio pa da se ne moze sama za sebe identificirati?
pemanapemani

#477 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by pemanapemani »

Pocitelj wrote:
pemanapemani wrote:Nije samo Cerić.
Tu je čitava IZ, Preporod, koordinacija NVO-a, univerzitetski profesori, medijska kampanja, letci, facebook grupe, stranke i naravno, Sejfudin Tokić. :-D

Svi se oni u glas dernjaju- Bošnjak, islam, bosanski. Niko od njih niti teorijski nije naveo mogućnost da Bošnjaci mogu biti ateisti, katolici, pravoslavci, agnostici, itd. Naravno, treba spomenuti i odluke Bošnjačkog sabora gdje se navodi da su dotadašnji Muslimani danas Bošnjaci. Čak je bio naslov u Oslobođenju, čini mi se, Zaspali kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci. Također, "podrumske aktivnosti" na tom Saboru su još zornije pokazale ko treba biti Bošnjak.
Možemo se raspravljati unedogled, ali to su fakti.

Bosanac (i Hercegovac) nije nikakva geografska odrednica, to su stanovnici države Bosne i Hercegovine. Oni se mogu etnički izjašnjavati ili ne. Tako neko može biti etnički/narodno Bošnjak, a nacionalno Bosanac i Hercegovac. Neko drugi opet može biti etnički neopredjeljen, a nacionalno je Bosanac i Hercegovac. Tako je bilo i tako će biti do popisa 2013. Sad, što se neki Srbin ili Hrvat ne osjeća Bosancem i Hercegovcem, njegov problem, ali na papiru je on bio baš to.
Ako trazis igovor da se ne izjasnis bosnjakom uvjek ces ga naci, medjutim vidi kako je to kod mene mene niko od tih klovnova koje si nabrojao nece ubjediti i odgovoriti od bosnjastva jer ja bosnjastvo ne shvatam kroz vjeroispovjest, vec sam naveo da sam agnostik sutra cu mozda biti budista ko zna, ali nikad necu prestati biti ono sto sam bosnjak
Nikakav izgovor ne tražim. Učestvujem na ovoj i sličnim temam jer imam osjećaj da mi se domovina raspada, a da će ovaj popis 2013. biti samo pečat na disoluciju zemlje. Ti idioti koji su izjednačili naciju i etniju su dobro znali šta rade, ali to očito nikoga nije briga.
Ne mogu biti Bošnjak po današnjim shvatanjima bošnjaštva. Uostalom, ne izjašnjavam se etnički. Moja jedina identifikacija je Bosna i Hercegovina, šire, planeta Zemlja.
Pocitelj

#478 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Pocitelj »

tvsabina wrote:
Država wrote:do prve Jugoslavije. Tad nam je to ukinuto. Nemoj ba više da izvrćeš činjenice...
Akt , propis , dokument ?
Gdje je to IZRIČITO zabranjeno?
Na drugom popisu 1931 SVI su morali biti Jugosloveni različitih religija , dakle ukinuto je ime i Srbima i Hrvatima.
Koji BOŠNJAČKI akademik , intelektualac je u periodu 1945-1991 tražio VRAĆANJE imena Bošnjak u zvaničnu upotrebu te bio odbijen? Ko je učinio tu "odbijenicu" , navedi instituciju , pojedinca ?
Hvala na razumijevanju.
Mislim da je djeda vuka jeremica, pozderac trazio da se vrati ime bosnjak medjutim to u srboslaviji nije proslo pa je tom prilikom izjavio: "nije ono sto sam trazio al i ovo Musliman je korak naprijed ka nasem historijskom imenu"
LouFerrigno

#479 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by LouFerrigno »

Pocitelj wrote: Vidi, cura mi je jedna jako normalna osoba ide u crkvu i to, ali kad smo dosli do teme djece ona je rekla da je logicno da djeca budu sto i otac, drugim rjecima da budu bosnjaci a u sta ce vjerovati nek oni sami izaberu
:thumbup: Hercegovci Bosnjaci su uvijek bili ljudine! :-D Zanimljivo je i to sto su oni vjerovatno medju najsekularnijim Bosnjacima (svi Bosnjaci Drazeni, Gorani, Zorani, Vanje itd su uglavnom bili Hercegovci) a svi redom Bosnjaci. Sto je normalno, jer nece se valjda Hercegovci izjasniti kao Bosanci :lol:
Dasi

#480 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Dasi »

Pocitelj wrote:Ako trazis igovor da se ne izjasnis bosnjakom uvjek ces ga naci, medjutim vidi kako je to kod mene mene niko od tih klovnova koje si nabrojao nece ubjediti i odgovoriti od bosnjastva jer ja bosnjastvo ne shvatam kroz vjeroispovjest, vec sam naveo da sam agnostik sutra cu mozda biti budista ko zna, ali nikad necu prestati biti ono sto sam bosnjak
Ti drug neces da shvatis da vise nije Bosnjak onaj Bosnjak iz papira sto je postavio Bosnolog. Sad je Bosnjak ---> Musliman!
I odgovori, sta ce ti biti dijete (ako ga dobijes sa hrvaticom)??
Država

#481 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Država »

karanana wrote:
Država wrote:

tunjo nije izmislio rijec bosnjak, ali ga je izjednacio sa bosnjak=musliman, a kao sto se vidi iz papira, to bas i nije bilo tako u proslosti.
Zato što svi u BiH govorimo na isti način, bez obzira na vjeru i naciju. Jedino postoji razlika od oblasti do oblasti. Zato se zove bosanski.

Ljudi moji, pa kako više ne kontate da nije dobro da se izjašnjavamo kao Fojničani, Metalci, Pankeri, Pitari, Manijaci i slično...

Sama činjenica da će se svi Srbi u BiH izjasniti kao Srbi, dovoljna je da se mi zapitamo što bi mi izmišljali toplu vodu pa se izjašnjavali kao eskimi.

Svašta.
znaci mislis da ce srbi i hrvati napisati da govore bosanski ali da se nece izjasniti kao bosanci i hercegovci? ili ce samo bosnjaci napisati da govore bosanski?

znaci ti fojnicu, heavy metal, pitare, manijake, alipasince....uporedjujes sa drzavom bosnom i hercegovinom? ako je alipasino dio sarajeva, fojnica dio srednjebosanskog kantona, pitari navijacka skupina unutar navijaca sarajeva, cega je onda bosna i hercegovina dio pa da se ne moze sama za sebe identificirati?
Aj da ti odgovorim pitanjem:

Zašto se Srbi u Srbiji ne izjašnjavaju kao "Srbijanci" i na taj način da se identificiraju sa svojom domovinom?

Zašto?
cindrlimindrli

#482 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by cindrlimindrli »

Pocitelj wrote:Vidi, cura mi je jedna jako normalna osoba ide u crkvu i to, ali kad smo dosli do teme djece ona je rekla da je logicno da djeca budu sto i otac, drugim rjecima da budu bosnjaci
My man :thumbup: :mrgreen:
Sve sto je tvoje to je nase, a sve sto je moje, oh well`, je samo moje.
by
Drew Faust
President, Harvard University
Massachusetts Hall
Cambridge, MA 02138
:bih:
Bosnolog

#483 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Bosnolog »

Zato sto je bosnaski kao najstari jezik nasih prostora historijska cinjenica kao sto su i Bosnjaci,potomci dobrih Bosnjana ciji preci "Bogumili" leze ispod onih Stecaka,.....
Gramatika bosanskog rijecnika iz 1890 kojeg je Autrougarska zabranila 1907 godine a potom i prva okupatorska Srboslavija KSHS kao i bosnjacku naciju,.

Image

Image

USKUFI BOSNEVI, Muhamed Hevai

Image

roðen je 1601 u Dobrinji kod Tuzle. Prvi je do sada, uz Hadži Jusufa Livnjaka, Bošnjaèki pjesnik koji je pjevao na narodnom jeziku, koji je sa ponosom nazivao bosanski. Tako poèinje i jednu pjesmu Bosanski da vam besidim, bratani, da slušaju dobrotelji, prijatelji znani... Obrazovanje stièe u Istanbulu, gdje biva i na dvorskoj službi. Stil pisanja podsjeæa na jezik steèaka. Napisao je prvi rjeènik bosanskog jezika - Potur Sahidija - 1631 godine, dakle 197 godina prije prvog srpskog rjeènika. Prvi rjeènik bosanskog jezika je napisan na arabici. Postoje èetiri saèuvana primjerka ovog rjeènika; jedan od njih se nalazi pohranjen u univerzitetskoj biblioteci u Uppsalli (Švedska). Zahvaljujuæi Bošnjaku Muhamedu Hevaiji, Bošnjaci mogu slobodno da se ponose svojim bosanskim jezikom, jer je prvi rjeènik bosanskog jezika ujedno i jedan od prvih i najstarijih na Balkanskim prostorima. Što se tièe bosanskog jezika, kojemu je Muhamed Hevaija Uskufi udario snažne temelje pisanjem prvog rjeènika, zanimljivo je istaknuti mišljenje modernog Britanskog historièara Noel-a Malcom-a na ovu temu, koji kaže: "Kako je bosanski jezik bio treæi jezik Otomanske Carevine, nije nikakvo èudo što je i dio Otomanske književnosti napisan na tom jeziku. Jedan bosanski pisac iz 18 stoljeæa, ljetopisac Mula Mustafa Šefki Bešeskija (koji je u svom ljetopisu pridodao i zbirku pjesama na bosanskom jeziku), ustvrdio je da je taj jezik mnogo bogatiji od arapskog, zato što ima 45 rijeèi za glagol iæi." Èak je 1601 godine Marvo Orbini zapisao da "od svih naroda koji govore slavenski, Bosanci imaju najglaði i najelegantniji jezik i dièe se èinjenicom da jedini oni dan-danas paze na èistoæu slavenskog jezika."

Prvi poznati, saèuvani, i do sada, otkriveni spomen bosanskog jezika nalazi se u jednom notarskom spisu grada Kotora, a datira iz davne 1436 godineiz kojeg je Vuk Karadzic sa fesom na glavi gotovo 200 godina poslije prepisao i napisoa prvi srpski rijecnik
Ko god je citao putopis Evlije Celebije iz 1632. godine vidjece da su stanovnici Bosne bili Bosnjaci i tako je ostalo sve do uspostave Kraljevine Jugoslavije.

Predstavljen Bosansko-turski rječnik iz 1631. godine
Bosansko-turski rječnik iz 1631. godine autora Muhameda Hevaija Uskufija predstavljen je danas na Akademiji nauka i umjetnosti BiH u prisustvu velikog broja istaknutih osoba iz društvenog, naučnog i kulturnog života BiH.

Riječ je o prijepisu najstarijeg južnoslavenskog rječnika štokavskog narječja u Evropi i jednom od najstarijih rječnika na ba
lkanskim prostorima.

O značaju ovog rječnika govorili su federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović, recenzent Josip Baotić, član ANUBiH Enes Duraković i autor poglavlja o prijepisu Uskufijevog rječnika iz Uppsale Adnan Kadrić.

Damir Mašić smatra kako činjenica da se radi o bosansko-turskom rječniku koji je ne samo prvi bosanski rječnik ikada napisan, nego uopće prvi rječnik na štokavskom narječju napisan na prostorima Evrope, govori samo po sebi o veličini ovog djela. Naglašava da je ono dokument koji svjedoči o temelju, historiji i kontinuitetu postojanja bosanskog jezika.

"Imajući u vidu da je napisan 1631. godine, prije 380 godina u vrijeme kada su se različitim inkvizicijama spaljivale vještice po Evropi, Bosanac i Hercegovac Muhamed Hevai Uskufi, Tuzlak koji je tada imao 30 godina, sjeo je i napisao ovaj rječnik. Godišnjica rječnika je bila povod da Općina Tuzla i ovo ministarstvo 1. marta u Tuzli prvi put javnosti obznani i publikuje prijepis iz Uppsale iz Švedske koji do sada nikada nije bio objavljen. S te strane ovo je veliki praznik ne samo za struku već cjelokupnu BiH", kazao je Mašić.

Govoreći o ličnosti Uskufija, Jasmin Imamović navodi da je on na osmanskom dvoru u Istanbulu bio alhamijado pjesnik, pisac i veliki intelektualac. On ocjenjuje da za bosanski jezik nema važnije knjige od ove, te da mnogi naučnici iz oblasti slavistike Evrope i svijeta ovaj rječnik smatraju kapitalnim djelom.

"Nije dobro što ljudi osporavaju bosanski jezik. Nije toliko do onih koji ga osporavaju, već do nas koji ga nismo dovoljno predstavili. Protv mraka najbolje se brani svjetlom", naglasio je Imamović.

Za Enesa Durakovića posebno je važna kulturno-povijesna činjenica koja određuje ovaj rječnik - a to je da je pisan u stihovima. Potcrtao je da kultura u vremenu kada je nastalo ovo djelo nije razlučivala umjetničko od didaktičkog, čime je autor iskazao duh tog vremena.

"Današnja prvotna upotrebna vrijednosti rječnika nije više aktuelna. Rječnik je zatočen u povijest kulture - on je danas filološka činjenica i artefakt. Ovo djelo se aktuelizira u našem vremenu na poseban način, jer su posljednjih decenija naglašena ideološka nastojanja da se ospori bosanski jezik", istaknuo je Duraković.

Da rječnik govori o ljubavi prema svome jeziku kojom je autor prožeo rječnik smatra Josip Baotić, naglašavajući da je težnja tadašnjih autora bila staviti vlastiti jezik u isti rang s onima koji su tada imali prestiž u nauci i kulturi. Dodaje da Uskufijin rječnik donosi oko 800 autohtonih i autentičnih riječi.
Izdavači rječnika su Općina Tuzla i Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke.
Pocitelj

#484 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Pocitelj »

@MIKI BA

Djeca ce svakako izabrat sta hoce biti u vjerskom smislu, medjutim ja ti mogu garantovat da cu ih odgajat u duhu patriotizma i da ce se osjecati bosnjacima jer im to ni majka nece osporavati, a u sta ce vjerovati opet ti kazem nek sami odluce, sve dok su bosnjaci-patriote mogu vjerovati i u krisnu i budu ;)
karanana

#485 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by karanana »

Država wrote: Aj da ti odgovorim pitanjem:

Zašto se Srbi u Srbiji ne izjašnjavaju kao "Srbijanci" i na taj način da se identificiraju sa svojom domovinom?

Zašto?
haj da i ja tebi na ovo odgovorim pitanjem:
po ovoj tvojoj logici gore, kao srbi-srbijanci, kako bi se hrvati u hrvatskoj trebali izjasniti da bi se identificirali sa svojom domovinom?

dakle ima tema o ovom srbi-srbijanci. srbijanci nije gramaticki tacno. jesu li francuzi nacionalno francuzijanci, talijani talijanci, svicarci svicarijanci.......?
Propast i katastrofa

#486 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Propast i katastrofa »

karanana wrote: znaci mislis da ce srbi i hrvati napisati da govore bosanski ali da se nece izjasniti kao bosanci i hercegovci? ili ce samo bosnjaci napisati da govore bosanski?

:lol:
Ko da gledam reisa kako cita, spustio vilicu i pokusava da iznjedri odgovor :lol:
Sezam

#487 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Sezam »

Ma prde ovi ko fol Bosanci&Hercegovci, lijece ovdje svoje frustracije i prosipaju pamet koju nemaju.

Idite ubjedjivati bosanskohercegovacke katolike i pravoslavce da nisu Srbi i Hrvati. ismijali bi vas ko posljednje idiote. Zato i jeste na ovom forumu, cini vam se da vase osnovno nepoznavanje etnologije, nacije i religije ima nekog smisla. :D
bokakotorska

#488 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by bokakotorska »

Srebrenicanin wrote:
Svaka cast nasim komsijama Srbima i Hrvatima koji se ne dijele. Svaka im cast sto znaju ko su i sta su. Ali sram neka je nas sto ovo radimo od sebe. Isti narod, a podjele. Sto god nas je manje i sto god se vise dijelimo, time sve vise slabimo ocuvanje

Slabiji Bosnjaci, Slabija BiH
:D

E nasao si prave za divljenje i vaskoliki uzor :-)

Elem, Precani, a tu Sremci onako upecatljivi, pa Moravci, Sumadinci, Ere, Hercegovci, Bosanci, Dalmatinci, Kordunasi i td

da ne pominjem Crnogorce, jer oni su sada citav jedan Narod od oko 300000 dusa - ono vatrenih :D

A to slabiji Bosnjaci, slabija BiH - mozda si u pravu ali opet vidju uzore i kod njih je bila parola

jaka Srbija - jaaka Jugoslavija i bilo je jako sto jes jes.

Sve u svemu nema nista od sekiranja, treba videti sta je i kako je i saziveti se sa tim koliko je to normaalnom coveku moguce.
Država

#489 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Država »

Pocitelj wrote:@MIKI BA

Djeca ce svakako izabrat sta hoce biti u vjerskom smislu, medjutim ja ti mogu garantovat da cu ih odgajat u duhu patriotizma i da ce se osjecati bosnjacima jer im to ni majka nece osporavati, a u sta ce vjerovati opet ti kazem nek sami odluce, sve dok su bosnjaci-patriote mogu vjerovati i u krisnu i budu ;)
:thumbup:

Tako je.

Ja ću se izjasniti kao:

1. Bošnjak,

2. Ateista,

3. Jezik-Bosanski...

Eto...

Ne mora se ba biti musliman da bi neko bio Bošnjak.
Pocitelj

#490 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Pocitelj »

Dasi wrote:
Pocitelj wrote:Ako trazis igovor da se ne izjasnis bosnjakom uvjek ces ga naci, medjutim vidi kako je to kod mene mene niko od tih klovnova koje si nabrojao nece ubjediti i odgovoriti od bosnjastva jer ja bosnjastvo ne shvatam kroz vjeroispovjest, vec sam naveo da sam agnostik sutra cu mozda biti budista ko zna, ali nikad necu prestati biti ono sto sam bosnjak
Ti drug neces da shvatis da vise nije Bosnjak onaj Bosnjak iz papira sto je postavio Bosnolog. Sad je Bosnjak ---> Musliman!
A ko ti to kaze, evo ja sam Bosnjak agnostik i nema te sile da me moze natjerati da da vjerujem u nesto u sta nisam siguran, meni je na pravom mjestu moje Bosnjastvo pa onda sve ostalo
cindrlimindrli

#491 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by cindrlimindrli »

tvsabina wrote:Koji BOŠNJAČKI akademik , intelektualac je u periodu 1945-1991 tražio VRAĆANJE imena Bošnjak u zvaničnu upotrebu te bio odbijen? Ko je učinio tu "odbijenicu" , navedi instituciju , pojedinca ?
Hvala na razumijevanju.
Pa koji bosnjacki akademik, intelektualac je trazio da nas se trpa u srbe, hrvate i neopredijeljene?
I kakvi nasi intelektualci, skoro sve sto je imalo mozga i para otislo sa Turcima, ostala fukarescina koja
veze o zivotu nije imala.
karanana

#492 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by karanana »

Pocitelj wrote:
Dasi wrote:
A ko ti to kaze, evo ja sam Bosnjak agnostik i nema te sile da me moze natjerati da da vjerujem u nesto u sta nisam siguran, meni je na pravom mjestu moje Bosnjastvo pa onda sve ostalo
a da li potices iz porodice koja je vecinski muslimanska? ili je nekad u istoriji tvoje porodice to bila?
isto pitanje i za forumasa drzava.
Država

#493 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Država »

karanana wrote:
Država wrote: Aj da ti odgovorim pitanjem:

Zašto?
haj da i ja tebi na ovo odgovorim pitanjem:
po ovoj tvojoj logici gore, kao srbi-srbijanci, kako bi se hrvati u hrvatskoj trebali izjasniti da bi se identificirali sa svojom domovinom?

dakle ima tema o ovom srbi-srbijanci. srbijanci nije gramaticki tacno. jesu li francuzi nacionalno francuzijanci, talijani talijanci, svicarci svicarijanci.......?

Pazi ba, ako se izjasniš kao "Bosanac", na taj način iskazuješ svoju pripadnost zemlji Bosni i Hercegovini, ali to tebe ne definira kao pripadnika bilo kojeg nacionalnog korpusa ili konstitutivnog naroda u BiH. Dakle, "Bosanac", "Rom", "Jevrej", "Komunista", "Folker"... sve to spada pod "Ostali". Ti sada meni pominješ Francusku koja je nacionalna država Francuza i mislim da je neozbiljno stavljati je u istu ravan sa BiH. Tamo ova pitanja ne postoje. Dakle, ako se u Srbiji niko ne izjašnjava kao "Srbijanac" i na taj način iskazuje svoju pripadnost zemlji Srbiji, ja ne razumijem zašto bi se neki Bošnjak izjašnjavao kao Bosanac i na taj način iskazivao svoju pripadnost zemlji Bosni i Hercegovini. Moraš buraz imati na umu Ustavno uređenje Bosne i Hercegovine, pa tek onda diskutirati... Pozz...
miki.ba

#494 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by miki.ba »

@pocitelj i @ Država svaka cast vi ste prave patriote :thumbup:
LouFerrigno

#495 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by LouFerrigno »

Ajde ako moze jedan apel za "Bosance": mozete li otvarati temu o "Bosanstvu" na jednom posjecenijem banjaluckom ili mostarskom forumu? Da vidimo sta misle u nebosnjackim gradovima nase zemlje o ovim vasim "urbanim" nacionalnim idejama? :D
Last edited by LouFerrigno on 26/10/2012 23:28, edited 2 times in total.
karanana

#496 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by karanana »

spominjem francusku jer si i ti prvi spomenuo srbiju koja je nacionalna drzava srba.
a ustav ne valja i treba ga mijenjati.
Last edited by karanana on 26/10/2012 23:29, edited 1 time in total.
Bosnolog

#497 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Bosnolog »

Država wrote:
Pocitelj wrote:@MIKI BA

Tako je.

Ja ću se izjasniti kao:

1. Bošnjak,

2. Ateista,

3. Jezik-Bosanski...

Eto...

Ne mora se ba biti musliman da bi neko bio Bošnjak.

Franjevci su bili i ostali veliki cuvari Bosne i ponosni Bosnjaci koji su svoje Bosnjastvo ponosno isticali i branili.
Fra Luka Dropuljić je prilikom putovanja u Carigrad 1845. godine napisao da ljudi od Sarajeva do Kratova “bosanski govore prifino”. Stjepan Verković preporučuje fra Grgi Martiću “ da sastavi bosanski narodni rječnik od svih stvarih i predmeta, kao što ga gdi od naroda nazivaju”. Kružić 1530. godine piše pismo Kacijaneru “bosniensibus litteris” Lišnjić 1672. godine tvrdi da “bosanički alfabet” potječe od sv. Jeronima i Ćirila i Metodija.

Mihovil Pavlinović veli da je Anto Knežević “ sve jednako živio u samoj slavi svoje Bosne: “Bosna, prva zemlja na svijetu, Bošnjaci najljepše govore; oni najbolji junaci; oni najpobožniji ljudi; u njih običaji čisti narodni.”. “ Fra Anto se razpripoviedao o čudestvima svoje Bosne i razpredao osnove o jugoslavenskom carstvu da se opet i ono vrti oko Bosne.”

Uvodnik “Bosanskog vjesnika”, 1866. godina : “ Tok povjesnice pričislio je osmanskoj državi različite zemlje i narode; ovi su manjeviše svi zadržali svoje narodne osobitosti, pa i sami predjeli u kojima žive, ponajviše su kao geografsko-istorični pojmovi stupili u sadašnjost. I Bosna je ovu istoričnu individualnost pri svim promjenama vremena zadržala, i njena prastara narodnost ovdje je preživjela bure prošlosti. Bosanski narod izražava narodnost u potpunom smislu, koja nije samo genetična nego i istorično spojena sa ovom zemljom, i nju ograničavajući takođe njom ograničavana , ostala je nepovređena različitošću vjeroispovjedi. “

Antun Radić je 1899. godine zapisao da se “ na dosta mjesta dovoljno i nehotice uvjerio, da je ime hrvatsko po Bosni i Hercegovini seoskom svijetu posve nepoznato.”

Massieu de Clerval u svom izvještaju o Bosni u 19. vijeku navodi sljedeće: “ Nema u Bosni, kao u drugim provincijama otomanskog carstva, mnogo rasa duboko podjeljenih jezikom i običajima, odbojnih po prirodi i nepomirljivih, što koegzistiraju na istoj teritoriji, bez ikakvog mogućeg jedinstva. U ovoj zemlji je samo jedna rasa, posve homogena ; religija je jedino ta koja je dijeli . Da postoji za tu slaveno-bosansku rasu pokretač jači od vjerskog razdora , njeno ujedinjenje odmah bi bilo gotov čin. To ujedinjenje je ovdje utoliko bolje pripremljeno što pojedine konfesije nisu kantonizirane u tome i tome kraju zemlje , nego su izmješane na svim linijama. Može se, istina, zapaziti da muslimani prvenstveno stanuju u gradovima; da grci dominiraju na istoku pokrajine, u Raškoj i u brdskim krajevima. Ova zapažanja nisu apsolutna : sreću se često miješana sela, gdje grci, muslimani i katolici žive jedni pored drugih i često u vrlo dobroj harmoniji, kada podbadanja izvana ne bude fanazizam i pitanja religiozne časti. Osjećaj zajednice koji je u stanju ove ljude sjediniti već postoji i treba ga samo razviti. Štaviše, sve razlike mogu nestati . Musliman, katolik i grk podjednako osjećaju ljubav prema svom rodnom tlu. Oni se podjednako ponose svojim imenom Bosanaca. To ime podsjeća muslimana na učinjene usluge carstvu od strane njegovih zemljaka, na privilegije koje su oni primili od sultana; na slavne ljude koje je dala ova pokrajina. Musliman je postao turčin a da nije ni najmanje prestao biti Bošnjak. Katolik ima potrebu da traži u daljoj prošlosti svoje nacionalne uzore,ali on je Bošnjak po osjećaju u najužem smislu riječi. Grk, za razliku od ove dvojice, možda će se vezati za nacionalnost širu od bosanske , ali i on ima taj lokalni patriotizam , koji je činjenica kod svih Južnih Slavena, naročito gorštaka. Vidio sam pravoslavne Bošnjake čak u Srbiji koji s ponosom ističu svoje porijeklo.”
Last edited by Bosnolog on 26/10/2012 23:29, edited 1 time in total.
Propast i katastrofa

#498 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Propast i katastrofa »

miki.ba wrote:@pocitelj i @ Država svaka cast vi ste prave patriote :thumbup:
jaci su Reis i Sejfudin Tokic :thumbup:
LouFerrigno

#499 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by LouFerrigno »

Tako je.

Ja ću se izjasniti kao:

1. Bošnjak,

2. Ateista,

3. Jezik-Bosanski...
+1
Država

#500 Re: Kako Spriječiti Raskol Bošnjaka na Popisu 2013

Post by Država »

LouFerrigno wrote:Ajde ako moze jedan apel za "Bosance": mozete li otvarati temu o "Bosanstvu" na jednom posjecenijem banjaluckom ili mostarskom forumu? Da vidimo sta misle u nebosnjackim gradovima nase zemlje o ovim vasim "urbanim" nacionalnim idejama? :D
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Locked