Za predane Životu
- VeriBizi
#476 Re: Za predane Životu
Dobro veče! Dokle smo? Predali se životnim zadovoljstvima ili još polemišemo o onima koji (ne)vjeruju u prženje na tihoj vatrici nakon što sudija odsvira kraj? 
- fatamorgana
#477 Re: Za predane Životu
Kako ko,VeriBizi wrote:Dobro veče! Dokle smo?
-
A1B
- Kroksica
#479 Re: Za predane Životu
Ja ovo ozbiljno. cccc!fatamorgana wrote:Uz pomoć siKira?Kroksica wrote:Mene samo zanima kako je Infidel promijenio nick.
-
bizet
#480 Re: Za predane Životu
meni je ovo tvoje Cornholio na kratkim nogama...moja tacka gledista, ne odvracanjeGreat Cornholio wrote: Jeste, smrt majke koja je bolovala od raka. Dok se liječila ja sam se molio Bogu i bio uz nju sve vrijeme,bilo je perioda kad su se dešavale neočekivane stvari koje su joj produžavale život. Ja to nisam doživljavao kao slučajnosti,već kao odgovor na moje molitve, i bio sam ubjeđen da će je Bog spasiti, a kad se to nije desilo ja sam pao u očaj i malo je falilo da prestanem da vjerujem u Boga, ali eto jesam se kolebao ali se nisam odrekao Boga.
Jesam, malo neobična molitva je bila u pitanju, jer ja sam, kad sam vidio da mama neće ozdraviti , zamolio Boga da je poštedi muka, da je uzme prije nego što zapadne u stanje agonije, i ta molitva mi je bila uslišena u roku od par sati.
Ja ne vjerujem u đavola zato što mi je za objašnjenje porijekla zla na zemlji dovoljno to što znam o ljudima.
Ne želim to reći, može se čovjeku javiti savjest i ako ne vjeruje u Boga, ali može se čovjeku javiti i savjest i u nekim slučajevima u kojima mu se uobičajeno ne bi javila,takvo javljanje savjesti ja doživljavam kao Božije djelovanje.
svi mi dozivljavamo i prozivljavamo razne stvari...i svako ih na svoj nacin shvata...ja sam se dugo (sad dugo je relativan pojam...ali meni je trebalo nekoliko godina i to mi je dugo) kolebala da li bog postoji ili ne...nisam mogla vise zivjeti zivot razmisljajuci jesam li sad gdje pogrijesila, da li sam dovoljno dobro postupila, sta ako sam trebala drugacije, milion varijacija...vremenom sam pocela razmisljati kako njega boli dupe za mene i sto se meni dogadja, pa onda vidim vjernika koji radi prilicno velike gluposti a ponosi se sto je vjernik i on fakat vjeruje da ide u raj...kockica po kockica i jedan dan ja sjednem sama sa sobom i u sebi kazem...bog ne postoji...taj tren meni spade neki teret sa ramena i ja prodisah...osjecaj slobode je kako opijajuci tako i zastrasujuci...iskreno, vjerujem da sam od tad bolja osoba, jer meni vise nema ko oprastati grijehe (nema lufta za muljazu bilo koje vrste), ja se nemam kome moliti da mi olaksa ovo ili ono, da mi pomogne u necemu...uzdam se u sebe, pa dokle, kako, vidjecemo
svaki normalan covjek ima svijest...nemojte brkati svijest sa vjerom...dusa u nekom vjerskom pogledu ne postoji...postoji nase Ja koje izgradjujemo tokom svog zivota
nije nenormalna tvoja molitva Cornholio da je bog uzme i olaksa joj time...ona je ljudska...i sama sam isto molila jednom
zivot je tezi bez boga, ali je, nemojte me pogresno shvatiti, uzbudljiviji jer je izazovniji, u smislu da trazi mnogo vise razmisljanja i koristenja sivih celijica od nas...ja sam zadovoljna
- pussysmoke
#481 Re: Za predane Životu
Hvala @nasa, @bizet, @Great Cornholio.
@nasa, ovo o čemu govoriš je Dawkins objasnio u Sebičnom Genu, na jako zanimljiv način.
@nasa, ovo o čemu govoriš je Dawkins objasnio u Sebičnom Genu, na jako zanimljiv način.
- pussysmoke
#482 Re: Za predane Životu
Dobro rečeno.bizet wrote:zivot je tezi bez boga, ali je, nemojte me pogresno shvatiti, uzbudljiviji jer je izazovniji, u smislu da trazi mnogo vise razmisljanja i koristenja sivih celijica od nas...ja sam zadovoljna
-
Great Cornholio
#483 Re: Za predane Životu
Ja mislim suprotno, život je mnogo teži ako ti je iznad svega drugog to da ostaneš uz Boga, da Ga ne iznevjeriš i ne prekršiš Njegove upute. A složio bih se s tim da je život bez Boga mnogo uzbudljiviji, jer ko ne vjeruje u Boga vjerovatno će se mnogo lakše prepuštati različitim zadovoljstvima, osim vlastitog razuma, ili ovozemaljskih zakona, ništa ga drugo neće spriječavati da mu smisao života bude isključivo vlastito zadovoljstvo.pussysmoke wrote:Dobro rečeno.bizet wrote:zivot je tezi bez boga, ali je, nemojte me pogresno shvatiti, uzbudljiviji jer je izazovniji, u smislu da trazi mnogo vise razmisljanja i koristenja sivih celijica od nas...ja sam zadovoljna
Onaj ko vjeruje u Boga, nije toliko spontan, život mu nije toliko uzbudljiv, često trpi neka stanja koja ne bi trpio da se čvrsto ne pridržava principa u koje vjeruje. Nije lako biti biti iskreni vjernik, to se i ne ne "isplati" baš previše na ovom svijetu, tako da se ne bih složio da je život bez Boga teži.
-
Great Cornholio
#484 Re: Za predane Životu
E vala i ti što znaš slagat' to ne zna niko, čuj ja zanimljivpussysmoke wrote:@bizet
Znam da moj zadnji post djeluje konfuzno, ali imam namjeru sve fino da razjasnim. Great Cornholio mi je od kada sam pročitao njegov prvi post bio zanimljiv. Ideje i način na koji ih prezentira su poput filma. S obzirom da su stoneri uglavnom filmofili, nije ni čudo da mi je zanimljiv.
Tema je "Za predane životu", što sam ja shvatio na taj način da ovdje ljudi koji su predani životu razgovaraju o određenim stvarima. Vjernici, ateisti i agnostici. Što da ne?! Ako ponekad malo skrenemo sa puta, to je samo zato da bi nešto naučili jedni o drugim, te na taj način bolje shvatili.
Izvinjavam se Great Cornholiju ako su moja pitanja previše lična.
Oprošteno ti je
-
bizet
#485 Re: Za predane Životu
danas ne pricamo cak ni kao amerikanac i englez Cornholio 
ma da, najlakse je reci da nevjernici nemaju savjesti, da sve sto radimo radimo u cilju da uzivamo u zivotu, nije nas briga za druge, tu smo da udovoljimo nasim potrebama, strastima, zadovoljimo sve nase male porive...hmm znam li se sjetiti jos necega sto mahom ima negativan kontekst
joj Cornholio nije ovo tamicenje ko je bolji, a jos manje se ovdje vodi pitanje da li su nevjernici bolji, jednaki ili gori od vjernika
u sustini kako ja vidim kroz tvoje rijeci ti nama govoris da ne vjerujes ti bi bio neki naopak covjek koji zivi za ispunjavanje nekakvih svojih zadovoljstava?...ili da tebe samo vjera sprjecava u tome?
"život je mnogo teži ako ti je iznad svega drugog to da ostaneš uz Boga, da Ga ne iznevjeriš i ne prekršiš Njegove upute"
ako zivot zbog zadovoljstava znaci da je meni na prvom mjestu da ne iznevjerim sebe i pojedine ljude, onda sam ja zena koja samo zivi za ovo zadovoljstvo..hej, nije lako ispunjavati ga, ali jbg ovo zadovoljstvo je the only thing on my mind
spontanost...odlucila sam da cu od sutra biti spontana...jel' to ta spontanost koju mi nevjernici imamo a vi nemate
cesto trpis stanja kako bi se pridrzavao principa u koja vjerujes...ne znam ja sta ti trpis u ime svoje vjere, ali svako od nas bolan trpi svakakve gluposti...mislis da se nikada nije desilo da nevjernik trpi nesto samo zato sto zna da ako otrpi to ce donijeti korist nekome drugome
ne isplati se biti vjernik pa zbog tog to nije lako, a to tebe cini boljim covjekom od mene mozda?...ne isplati se biti nevjernik, danas je bolje biti gay...cak i oni imaju svoja "udruzenja" i kako to vec ide kod "istih"..ruka ruku mije...majku mu kod nas to nije tako...mi se ne prepoznajemo po pripadnosti, nego po tome kako radimo, sta radimo, kakvi smo kao ljudi...i samo te osobine imaju prolaz...a kad se nadjes u okruzenju gdje svi selam nazivaju pa ti velis dobar dan, da si bolan supermen nemas prolaza, sem ako nemas para...e to je neka religija koja priznaje sve sa debelim novcanikom...tako da, nemoj nam pricati kako se ne isplati biti vjernik...danas je lakse biti vjernik nego bila sta drugo...e sad sto si ti izabrao nekakvu religiju koja na ovim prostorima mozda nije tako rasirena pa nemas prodju i nalazis se u slicnoj kozi kao mi nevjernici...jbg Cornholio sam si birao, sto nisi bio mudriji
ma garant imam jos sta dodati...malo rasute misli imam...jedno malo neugodno saznanje pa nisam posvecena temi, no i to je zivot
ma da, najlakse je reci da nevjernici nemaju savjesti, da sve sto radimo radimo u cilju da uzivamo u zivotu, nije nas briga za druge, tu smo da udovoljimo nasim potrebama, strastima, zadovoljimo sve nase male porive...hmm znam li se sjetiti jos necega sto mahom ima negativan kontekst
joj Cornholio nije ovo tamicenje ko je bolji, a jos manje se ovdje vodi pitanje da li su nevjernici bolji, jednaki ili gori od vjernika
u sustini kako ja vidim kroz tvoje rijeci ti nama govoris da ne vjerujes ti bi bio neki naopak covjek koji zivi za ispunjavanje nekakvih svojih zadovoljstava?...ili da tebe samo vjera sprjecava u tome?
"život je mnogo teži ako ti je iznad svega drugog to da ostaneš uz Boga, da Ga ne iznevjeriš i ne prekršiš Njegove upute"
ako zivot zbog zadovoljstava znaci da je meni na prvom mjestu da ne iznevjerim sebe i pojedine ljude, onda sam ja zena koja samo zivi za ovo zadovoljstvo..hej, nije lako ispunjavati ga, ali jbg ovo zadovoljstvo je the only thing on my mind
spontanost...odlucila sam da cu od sutra biti spontana...jel' to ta spontanost koju mi nevjernici imamo a vi nemate
cesto trpis stanja kako bi se pridrzavao principa u koja vjerujes...ne znam ja sta ti trpis u ime svoje vjere, ali svako od nas bolan trpi svakakve gluposti...mislis da se nikada nije desilo da nevjernik trpi nesto samo zato sto zna da ako otrpi to ce donijeti korist nekome drugome
ne isplati se biti vjernik pa zbog tog to nije lako, a to tebe cini boljim covjekom od mene mozda?...ne isplati se biti nevjernik, danas je bolje biti gay...cak i oni imaju svoja "udruzenja" i kako to vec ide kod "istih"..ruka ruku mije...majku mu kod nas to nije tako...mi se ne prepoznajemo po pripadnosti, nego po tome kako radimo, sta radimo, kakvi smo kao ljudi...i samo te osobine imaju prolaz...a kad se nadjes u okruzenju gdje svi selam nazivaju pa ti velis dobar dan, da si bolan supermen nemas prolaza, sem ako nemas para...e to je neka religija koja priznaje sve sa debelim novcanikom...tako da, nemoj nam pricati kako se ne isplati biti vjernik...danas je lakse biti vjernik nego bila sta drugo...e sad sto si ti izabrao nekakvu religiju koja na ovim prostorima mozda nije tako rasirena pa nemas prodju i nalazis se u slicnoj kozi kao mi nevjernici...jbg Cornholio sam si birao, sto nisi bio mudriji
ma garant imam jos sta dodati...malo rasute misli imam...jedno malo neugodno saznanje pa nisam posvecena temi, no i to je zivot
-
Great Cornholio
#486 Re: Za predane Životu
Nisam ja rekao da nevjernici nemaju savjesti, ne znam ko te to slagao, amerikanci ili englezibizet wrote:danas ne pricamo cak ni kao amerikanac i englez Cornholio
u sustini kako ja vidim kroz tvoje rijeci ti nama govoris da ne vjerujes ti bi bio neki naopak covjek koji zivi za ispunjavanje nekakvih svojih zadovoljstava?...ili da tebe samo vjera sprjecava u tome?![]()
ne isplati se biti vjernik pa zbog tog to nije lako, a to tebe cini boljim covjekom od mene mozda?...ne isplati se biti nevjernik, danas je bolje biti gay...cak i oni imaju svoja "udruzenja" i kako to vec ide kod "istih"..ruka ruku mije...majku mu kod nas to nije tako...mi se ne prepoznajemo po pripadnosti, nego po tome kako radimo, sta radimo, kakvi smo kao ljudi...i samo te osobine imaju prolaz...a kad se nadjes u okruzenju gdje svi selam nazivaju pa ti velis dobar dan, da si bolan supermen nemas prolaza, sem ako nemas para...e to je neka religija koja priznaje sve sa debelim novcanikom...tako da, nemoj nam pricati kako se ne isplati biti vjernik...danas je lakse biti vjernik nego bila sta drugo...e sad sto si ti izabrao nekakvu religiju koja na ovim prostorima mozda nije tako rasirena pa nemas prodju i nalazis se u slicnoj kozi kao mi nevjernici...jbg Cornholio sam si birao, sto nisi bio mudriji![]()
Nije ovo nikakavo takmičenje, iznosimo naše stavove i mišljenja, oko nečega se složimo, oko nečega ne, sve u svemu, ko god dođe na temu nije na gubitku
Ja se kroz život vodim i razumom i emocijama, i onim za šta smatram da Bog očekuje da činim. Zavisno od situacije, nešto od to troje preuzima ulogu "podstrekača" ili "kočnice" u mome djelovanju, nisam "dobar" samo zato što se plašim Božije kazne, ili zato što za učinjeno očekujem nagradu od Boga.
Da, svi mi trpimo nešto, nema čovjeka kome je sve potamam, sposobnost da istrpimo nešto što nam pričinjava nezadovoljstvo ili da trpimo nepravdu koju nam drugi nanose, se razlikuje od čovjeka do čovjeka, nemaju samo vjernici tu sposobnost, ali su možda vjernici ( ne mislim na one koji se deklarišu kao vjernici zbog neke koristi u ovozemaljskom životu) tu u "prednosti" u odnosu na nevjernike , jer trpljenje ne doživljavaju kao "gubitak", već kao "investiciju".
Ma kud ne upisah medresu, mogo sam pare namlatit
Treba se ponekad i opustiti
- vatrogasac
#487 Re: Za predane Životu
pussysmoke wrote:Dobro rečeno.bizet wrote:zivot je tezi bez boga, ali je, nemojte me pogresno shvatiti, uzbudljiviji jer je izazovniji, u smislu da trazi mnogo vise razmisljanja i koristenja sivih celijica od nas...ja sam zadovoljna
Ja sam te pogrešno shvatio. Krive su sive stanice.
- vatrogasac
#488 Re: Za predane Životu
Ko je zaboravio šta je Bog rekao davno u Dekalogu?Infidelity wrote: Objasni sve dosadasnje zrtve, ratove, patnje, bijedu.. Pogledaj danas sta se desava.. Jel to cini taj tvoj Bog?
Poštuj oca svoga i majku svoju, da imadneš dug život na zemlji koju ti dâ Jahve, Bog tvoj.
Ne ubij!
Ne učini preljuba!
Ne ukradi!
Ne svjedoči lažno na bližnjega svoga!
Ne poželi kuće bližnjega svoga! Ne poželi žene bližnjega svoga; ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga!
-
bizet
#489 Re: Za predane Životu
e ovo je Cornholio kojeg poznajem...ismijah se...znas li se ti ikada naljutiti ili posvadjati covjece?...samo nemoj ziv bio poceti sa mnom da dokazujes da znas i na ovu stranu komunicirati...ja kad se naljutim do je za do kraja zivotaGreat Cornholio wrote:Nisam ja rekao da nevjernici nemaju savjesti, ne znam ko te to slagao, amerikanci ili englezibizet wrote:danas ne pricamo cak ni kao amerikanac i englez Cornholio
u sustini kako ja vidim kroz tvoje rijeci ti nama govoris da ne vjerujes ti bi bio neki naopak covjek koji zivi za ispunjavanje nekakvih svojih zadovoljstava?...ili da tebe samo vjera sprjecava u tome?![]()
ne isplati se biti vjernik pa zbog tog to nije lako, a to tebe cini boljim covjekom od mene mozda?...ne isplati se biti nevjernik, danas je bolje biti gay...cak i oni imaju svoja "udruzenja" i kako to vec ide kod "istih"..ruka ruku mije...majku mu kod nas to nije tako...mi se ne prepoznajemo po pripadnosti, nego po tome kako radimo, sta radimo, kakvi smo kao ljudi...i samo te osobine imaju prolaz...a kad se nadjes u okruzenju gdje svi selam nazivaju pa ti velis dobar dan, da si bolan supermen nemas prolaza, sem ako nemas para...e to je neka religija koja priznaje sve sa debelim novcanikom...tako da, nemoj nam pricati kako se ne isplati biti vjernik...danas je lakse biti vjernik nego bila sta drugo...e sad sto si ti izabrao nekakvu religiju koja na ovim prostorima mozda nije tako rasirena pa nemas prodju i nalazis se u slicnoj kozi kao mi nevjernici...jbg Cornholio sam si birao, sto nisi bio mudriji![]()
ma garant imam jos sta dodati...malo rasute misli imam...jedno malo neugodno saznanje pa nisam posvecena temi, no i to je zivot![]()
![]()
Nije ovo nikakavo takmičenje, iznosimo naše stavove i mišljenja, oko nečega se složimo, oko nečega ne, sve u svemu, ko god dođe na temu nije na gubitku![]()
Ja se kroz život vodim i razumom i emocijama, i onim za šta smatram da Bog očekuje da činim. Zavisno od situacije, nešto od to troje preuzima ulogu "podstrekača" ili "kočnice" u mome djelovanju, nisam "dobar" samo zato što se plašim Božije kazne, ili zato što za učinjeno očekujem nagradu od Boga.
Da, svi mi trpimo nešto, nema čovjeka kome je sve potamam, sposobnost da istrpimo nešto što nam pričinjava nezadovoljstvo ili da trpimo nepravdu koju nam drugi nanose, se razlikuje od čovjeka do čovjeka, nemaju samo vjernici tu sposobnost, ali su možda vjernici ( ne mislim na one koji se deklarišu kao vjernici zbog neke koristi u ovozemaljskom životu) tu u "prednosti" u odnosu na nevjernike , jer trpljenje ne doživljavaju kao "gubitak", već kao "investiciju".
Ma kud ne upisah medresu, mogo sam pare namlatit![]()
![]()
Treba se ponekad i opustiti[youtube] Pozz
![]()
trpljenje kao investicija...pa nije to ni nama strano, samo sto ta investicija nama nije neki drugi svijet...nekad trpis nesto da bi ti sutra bilo lakse ili bolje, nekad da bi nekome drugom osigurao bolje sutra...ugl. na trpljenje se takodje moze gledati kao da je investicija
ej Cornholio ti se fakat vodis onom "nemoj raditi kao sto hodza radi, nego kao sto prica"
-
bizet
#490 Re: Za predane Životu
a jbg sta cu ti ja sad, upregni ihvatrogasac wrote:pussysmoke wrote:Dobro rečeno.bizet wrote:zivot je tezi bez boga, ali je, nemojte me pogresno shvatiti, uzbudljiviji jer je izazovniji, u smislu da trazi mnogo vise razmisljanja i koristenja sivih celijica od nas...ja sam zadovoljna![]()
Ja sam te pogrešno shvatio. Krive su sive stanice.
- vatrogasac
#493 Re: Za predane Životu
Kako mogu od blokada koje ti vidiš, a ja ne vidim?bizet wrote:
a jbg sta cu ti ja sad, upregni ih
- VeriBizi
#494 Re: Za predane Životu
Može li jedna molbica?
Da se više ne prepucavamo i ne pokušavamo prosvijetliti jedni druge na temu vjera/nevjera. Pliiiiz?
Umjesto toga, hajmo pričati o lijepim stvarima koje čine život. Je l' nam se danas nešto lijepo desilo, jesmo li kome pomogli, uljepšali dan? Jesmo li se dobro ismijali nečemu (osim mom postu
)? I tako ... 
Da se više ne prepucavamo i ne pokušavamo prosvijetliti jedni druge na temu vjera/nevjera. Pliiiiz?
Umjesto toga, hajmo pričati o lijepim stvarima koje čine život. Je l' nam se danas nešto lijepo desilo, jesmo li kome pomogli, uljepšali dan? Jesmo li se dobro ismijali nečemu (osim mom postu
- VeriBizi
#497 Re: Za predane Životu
A ja fino uputila pismenu molbu ... i džaba!

-
A1B
#498 Re: Za predane Životu
još moli... na "glaS"VeriBizi wrote:A ja fino uputila pismenu molbu ... i džaba!![]()
![]()