Nova fetva reisuleme

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
basicm

#476 Re: Nova fetva reisuleme

Post by basicm »

Udrch svaka cast za pitanja!

Kako sam shvatio, mi ipak moramo filtrirati kome povjeriti zekat i sadaku u ruke, jer moze otici tamo gdje ne prilici. Ja sam za to uvijek, i trudim se sto bolje procijeniti.
seksan

#477 Re: Nova fetva reisuleme

Post by seksan »

basicm wrote:Udrch svaka cast za pitanja!

Kako sam shvatio, mi ipak moramo filtrirati kome povjeriti zekat i sadaku u ruke, jer moze otici tamo gdje ne prilici. Ja sam za to uvijek, i trudim se sto bolje procijeniti.
Upravo to! :thumbup:
udrch

#478 Re: Nova fetva reisuleme

Post by udrch »

seksan wrote:Ako smijem odgovoriti. :)

vitr ne smijes dati onome ko ce ga potrositi na haram nacin, tj.u haram jer mogucnost je da ti koji znas da ce on npr.od tog novca kupiti haram biti nosioc grijeha jer si mu to omogucio. :)

prvo -da
drugo- da ako mu treba a ne da on "zaradjuje"
trece-ne
cetvrto-ne jer turbeta se usporedjuju sa kipovima, to nema nikakav dodir s islamom. Mozes u medrese, npr.djeci bez roditelja,sirocadi koja ide u medresu, ili na FIN :)
peto- da
sesto. u cilju oslobadjanja od robstva DA! Ako ti zelis da tebi sluzi, nastavi sluziti kao prostitutka onda ne! :) Znaci mozete skupiti, i osloboditi je robstva da joj pruzite zivot ovdje. :) Mozes se cak ozeniti sa njome sto je takodjer pohvalno.
naravno kao što rekoh za sve postoji razlog za da i za ne, ali mi nije bio cilj nikakva polemika o tome, već da kažem da nije baš tako jednostavno..posebno pitanje zekata je jako kompleksno..
i vi i ja sigurno poznajete osobe koji zekat daju svojoj rodbini koju su svakako dužni pomagati, a ja sam se susretao sa slučajevima gdje se to daje porodici u uzlaznoj liniji..
idžtihad dvojice je bolji od idžtihada jednog..
u svakom slučaju hvala na odgovoru..
Postao/la zakonpera
Piitanja su ti nelogicna i takvim redosljedom kako postavljs ti znas te odgovore vec samo se zezas i provociras
za onoga ko zna pitanja su logična, za onog ko ne zna o čemu govorim pitanja su nelogična..
i ne, ja ne znam odgovore, ja slijedim mišljenja koja smatram najboljim, a Allah najbolje zna jesam li ispravno postupio..
po pitanju sadekatul-fitra uvijek se štitim fetvom reisa, jer je ona posebno osjetljiva..

sa vjerom se nikad ne zezam, Uzvišeni me sačuvao od toga..uvijek sam tu da dignem svoj glas kada to neko radi..
i naravno da takođe ne provociram, jer matematičara smatram korektnim, ali sam iznio svoje mišljenje, a ono je da pitanje zekata nije jednostavno, posebno ne običnom narodu..evo vi se koristite internetom, pa ne možete pronaći sve odgovore, a hiljade knjiga je digitalizirano, milioni mišljenja su dostupni..
jyqan

#479 Re: Nova fetva reisuleme

Post by jyqan »

čovjek naveo ajet da ne može bit eksplicitiniji, al mi to sebi opravdamo i zamotamo samo tako

treba reci otvoreno da je starog reisa prenijelo, i da ovu fetvu treba mijenjati, ako se ovo može izracionalizirati, onda može reis za svaki ajet reći da ga treba tumačiti u kontekstu nečega što samo on zna.. jest da IZ-u (ljudima koji upravljaju) puno više odgovara ova fetva nego da je nema, ali ovo je po meni grubo iskrivljavanje, pa ne može samo tako mijenjati pravila kako mu odgovara u datom trenutku

sreca naša što imamo Knjigu koja se ne mijenja, kad bi sabrali sve fetvi što ima danas po svijetu na šta bi to ličilo
novi.dan.nova.nafaka

#480 Re: Nova fetva reisuleme

Post by novi.dan.nova.nafaka »

jyqan wrote:jest da IZ-u (ljudima koji upravljaju) puno više odgovara ova fetva nego da je nema, ali ovo je po meni grubo iskrivljavanje, pa ne može samo tako mijenjati pravila kako mu odgovara u datom trenutku
Suština problema je jako jednostavna, rekao bih - naime, IZ-u je već dugo godina oduzet osnovni mehanizam koji im je omogućavao finansijsku stabilnost. Bukvalno su im pokradeni vakufi, u vrijednosti barem nekoliko milijardi EUR/KM. Pravilnim korištenjem te imovine, putem izdavanja u zakup i sl, IZ je mogla ubirati višemilionske cifre mjesečno, i tako bez problema finansirati svoj tekuće potrebe (od plata zaposlenika pa nadalje). Da ne kažem da su hodže dovedene na prosjački štap, pa se igraju sa puno opasnijim stvarima, poput učenja Kur'ana za novac. Nek' se svaki od njih Boga Uzvišenog boji za to šta radi!
Šta je problem - problem je nesposobnost rukovodstva iste da dok se ne vrati barem dio oduzete imovine (na čemu su godinama morali istrajnije raditi), okrenu stvarima koje im na sasvim legalan način (i šerijatski i ovosvjetski) omogućavaju finansijsku konsolidaciju.
Na primjer, ko im brani da otvaraju islamske vrtiće - sa adekvatnim kombinacijom svjetovnog i vjerskog programa mogli bi da imaju hiljade djece, što bi im donosilo ogromne mjesečne prihode.
Kažem, nije da ja ne razumijem hodže, ljudi su praktčno spali na sadaku od naroda - i onda se navlače vjerski dokazi kojih nema, samo da bi se opravdalo golo preživljavanje. A nije da nema drugih rješenja - samo treba podići stražnjicu, potražiti i razmisliti...
nemezis

#481 Re: Nova fetva reisuleme

Post by nemezis »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Kažem, nije da ja ne razumijem hodže, ljudi su praktčno spali na sadaku od naroda
Kako su to hodže spale na sadaku? Imaju platu koja je dobra za njihovo radno vrijeme.
novi.dan.nova.nafaka

#482 Re: Nova fetva reisuleme

Post by novi.dan.nova.nafaka »

nemezis wrote:
novi.dan.nova.nafaka wrote:Kažem, nije da ja ne razumijem hodže, ljudi su praktčno spali na sadaku od naroda
Kako su to hodže spale na sadaku? Imaju platu koja je dobra za njihovo radno vrijeme.
A odakle se plate finansiraju - iz dobrovoljnih priloga vjernika i članarine. Zar to nije svojevrsna sadaka !?
nemezis

#483 Re: Nova fetva reisuleme

Post by nemezis »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
nemezis wrote:
A odakle se plate finansiraju - iz dobrovoljnih priloga vjernika i članarine. Zar to nije svojevrsna sadaka !?
Prvo, prima li IZ neka sredstva iz budžeta?

Drugo, odakle bi hodža trebao da bude finansiran?
udrch

#484 Re: Nova fetva reisuleme

Post by udrch »

hodžu finansira onaj ko misli da to treba da radi..
džamije grade i održavaju oni koji misle da im je to dužnost..
oni koji misle da je rješenje nova islamska zajednica neka to urade, da vidimo i to..

ako ima onih koji bi posao imama radili bez ikakve nadoknade mogu mi se obratiti na pp..ja ću ih preporučiti medžlisima u PC-u gdje bi svoj život mogli posvetiti borbi na Allahovom putu..neke mogu direktno uputiti u neke džemate i džamije koje su za divno čudo zatvorene i bez imama, iako imamo hiljade profila na facebooku onih koji plaćanje imama smatraju novotarijom, te pozivaju na besplatan rad..
umjesto da svoje znanje ponude onima kojima je to potrebno, oni palamude po facebooku po čitav dan..
uzgajivac

#485 Re: Nova fetva reisuleme

Post by uzgajivac »

seno_bh wrote: mislim da u nasoj zemlji u svakom gradu u svakom mjestu i dzematu postoji 1,2 ili vise porodica kojima je potrebnije i ispravnije dat sadekatu-l-fitr, negu u islamsku zajednicu.
ti si stvarno bukvalista, pa gdje je u fetvi receno da se ne smije dati direktno onima kojima je potrebno? moram li ti ja objasnjavati: ovom fetvom se zeli sprijeciti uplacivanje grupama koji podrivaju jedinstvo muslimana i ugrozavaju sigurnosnu situaciju u regiji, kao i nepoznatim osobama. i to je ono sto neces da priznas.

fetva je izdata iz razloga sto pojedinci ili grupe vec godinama skupljaju ova sredstva mimo IZ, a niti su ovlasteni od IZ, niti potvrdjuju prikupljanje i trosenje sredstava odgovarajucim papirima. da ne bi svako mogao da se predstavlja i skuplja novac od muslimana bez pismenih potvrda.
shae_ba

#486 Re: Nova fetva reisuleme

Post by shae_ba »

Es selamu alejkum i ramazan mubarek.

Evo hvala Allahu dočekasmo još jedan ramazan i ponovo se aktuelizira tema o sadekatul-fitru i zekatu, pa osjećam potrebu da napišem nekoliko riječi.

Islamska zajednica uveliko radi na skretanju pažnje svim mogućim sredstvima da se sadekatul-fitr i zekat daje u njihovu blagajnu. Nije ni čudo što su toliko pažnje posvetili tome, jer kad je novac u pitanju sve ostalo se zaboravlja.

Ovim putem želim da uputim savjet svima onima koji ovog ramazana žele u ime Allaha podjeliti zekat i sadekatul fitr da prije svega dobro pogledaju da li imaju nekog siromaha u svojoj rodibini, komšiluku ili kao poznanika i na taj način pomognu osobe koje zasluzuju da im se udjeli sadekatul-fitr i zekat. Sada imamo i mnoge humanitarne organizacije koje u velikoj mjeri pomažu osobama u socijalnoj potrebi, a sve to rade na jedan transparentan način i iskreno od srca, tako da bi mogli doprinijeti svojim zekatom i sadekatul-fitrom da te organizacije mogu pomoći više osoba.

Zao mi je što islamska zajednica u ovom mjesecu ne poziva vjernike da jedni druge pomažu i da čine dobro jedni drugima, a ne bezosjećajno govoriti kako je jedini ispravan način davanja sadekatul-fitra i zekata u bejtul-mal, a sve drugo nije ispravno.

U našoj zemlji nažalost imamo puno socijalnih slučajeva koji žive u veoma teškim uvjetima, a za koje islamska zajednica uopšte ne zna i ne trudi se da ih pronađe i uruči dio sredstava koje bivaju uplaćene u bejtul-mal.

Zato draga braćo i sestre budimo humani prema onima koji trebaju našu pomoć i udjelimo im zekat i sadekatul-fitr kako bi i oni osjetili radost.
Da Allah dz.s. podari bereket i nagradi sve one koji od srca pomognu braću i sestre u dini Islamu. Amin
denis1212

#487 Re: Nova fetva reisuleme

Post by denis1212 »

shae_ba wrote:Es selamu alejkum i ramazan mubarek.

Evo hvala Allahu dočekasmo još jedan ramazan i ponovo se aktuelizira tema o sadekatul-fitru i zekatu, pa osjećam potrebu da napišem nekoliko riječi.

Islamska zajednica uveliko radi na skretanju pažnje svim mogućim sredstvima da se sadekatul-fitr i zekat daje u njihovu blagajnu. Nije ni čudo što su toliko pažnje posvetili tome, jer kad je novac u pitanju sve ostalo se zaboravlja.

Ovim putem želim da uputim savjet svima onima koji ovog ramazana žele u ime Allaha podjeliti zekat i sadekatul fitr da prije svega dobro pogledaju da li imaju nekog siromaha u svojoj rodibini, komšiluku ili kao poznanika i na taj način pomognu osobe koje zasluzuju da im se udjeli sadekatul-fitr i zekat. Sada imamo i mnoge humanitarne organizacije koje u velikoj mjeri pomažu osobama u socijalnoj potrebi, a sve to rade na jedan transparentan način i iskreno od srca, tako da bi mogli doprinijeti svojim zekatom i sadekatul-fitrom da te organizacije mogu pomoći više osoba.

Zao mi je što islamska zajednica u ovom mjesecu ne poziva vjernike da jedni druge pomažu i da čine dobro jedni drugima, a ne bezosjećajno govoriti kako je jedini ispravan način davanja sadekatul-fitra i zekata u bejtul-mal, a sve drugo nije ispravno.

U našoj zemlji nažalost imamo puno socijalnih slučajeva koji žive u veoma teškim uvjetima, a za koje islamska zajednica uopšte ne zna i ne trudi se da ih pronađe i uruči dio sredstava koje bivaju uplaćene u bejtul-mal.

Zato draga braćo i sestre budimo humani prema onima koji trebaju našu pomoć i udjelimo im zekat i sadekatul-fitr kako bi i oni osjetili radost.
Da Allah dz.s. podari bereket i nagradi sve one koji od srca pomognu braću i sestre u dini Islamu. Amin
Poštovani da li se zekat može dati studentu koji je slabog materijalnog stanja? Znači zamolio bih ljude koji znaju više na temu zekata, a vide ovaj post da daju svoje stručno mišljenje vezano za ovo pitanje. Unaprije hvala.
edindinn

#488 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

denis1212 wrote:
..........................

Poštovani da li se zekat može dati studentu koji je slabog materijalnog stanja? Znači zamolio bih ljude koji znaju više na temu zekata, a vide ovaj post da daju svoje stručno mišljenje vezano za ovo pitanje. Unaprije hvala.

Postovani..... evo ovde objasnjenje, pa ako nesto niste razumjeli postavite pitanje ponovo..... :thumbup:

http://www.zekat.ba/index.php?str=pojasnjenja#pravila
shae_ba

#489 Re: Nova fetva reisuleme

Post by shae_ba »

Evo jedan dobar tekst o davanju sadekatul-fitra i zekata u toku ramazana.

Poenta ove stroge vjerske obaveze je da DAVALAC vidi svojim očima RADOST na licu PRIMAOCA. Zar takvih lica ne vidimo na sve strane?!

http://** No links **.ba/clanak/148928/zasto-se-s ... porodicama
zagortenej

#490 Re: Nova fetva reisuleme

Post by zagortenej »

shae_ba wrote:Evo jedan dobar tekst o davanju sadekatul-fitra i zekata u toku ramazana.

Poenta ove stroge vjerske obaveze je da DAVALAC vidi svojim očima RADOST na licu PRIMAOCA. Zar takvih lica ne vidimo na sve strane?!

[url]http://**%20No%20links%20**.ba/clanak/148928/zasto-se-sredstva-od-zekata-daju-hodzama-i-bogatim-profesorima-a-ne-siromasnim-muslimanskim-porodicama[/url]

Code: Select all

http://www.haber.ba/vijesti/bih/322210-zasto-se-sredstva-od-zekata-daju-hodzama-bogatim-profesorima-ne-siromasnim-muslimanskim-porodicama
Odličan tekst, malo ko želi ili smije pričati o ovim stvarima. Očekujem da Nedzada ubrzo proglase heretikom, kao što su radili i u Ebu Bekrovo vrijeme.
Raspodjela iz Fonda Bejtu-l-mal u 2016. godini vrši se na osnovu prikupljenih 9.663.701,00 KM, od čega 8.763.701,00 KM od zekata i sadekatu-l-fitra i 900.000,00 KM od kurbana i kurbanskih kožica, a raspodjela je izvršena prema navedenom prikazu.

1.Odgojno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 35,9%
2.Vjersko-prosvjetne i druge aktivnosti Rijaseta IZ-e 16,4%
3.Sredstva za podršku vjersko-prosvjetnih aktivnosti i rada muftijstva, muftijstva Sandžačkog Udruženja ilmijje, vijeća za fetve i Sabora IZ-e 13,1%
4.Pomoć porodicama šehida, siromašnim, ugroženim, pomoć za povratak, stipendije i ostale humanitarne i socijalne aktivnosti IZ-e (raspodjela preko Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ-e u BiH) 12,5%
5.Kulturno-obrazovne institucije IZ-e u BiH 11,7%
6.Mediji IZ-e u BiH 9,8%
7.Troškovi štampanja i razduženja blokova 0,6%
Last edited by zagortenej on 27/06/2016 07:46, edited 1 time in total.
chudjenhe

#491 Re: Nova fetva reisuleme

Post by chudjenhe »

Kur'anski ajet kaze ovako ''Zekat pripada samo siromasima i nevoljnicima, i onima koji ga skupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovom putu, i putniku...

- znaci, Allah dž.š. je odredio da zekat prikuplja neka institucija/organizacija/zajednica u bejtu-l-mal
- u vrijeme Poslanika a.s. je postojao bejtu-l-mal gdje se prikupljao zekat, nisu zabiljezena davanja mimo tog zajednickog fonda
- u vrijeme prvog halife Ebu Bekra, neka plemena nisu negirala niti izbjegavala zekat, samo su htjeli da ga daju kome oni hoce a ne u bejtu-l-mal, pa je Ebu bekr krenuo u rat protiv njih...

to su argumenti...
je li lopovluk IZ, netrasparentna i nepravedna raspodjela sredstava prikupljenih putem zekata i sve sto im se prigovara u vezi toga jaci argument od ova 3 gore navedena sami procijenite i prosudite

:)
zagortenej

#492 Re: Nova fetva reisuleme

Post by zagortenej »

ne znam samo otkud IZ-u ideja da fond u koji se skuplja zekat nazovu BEJTUL MAL (kuća novca), pošto se taj termin veže za postojanje islamske države gdje vlada šerijat.
harač

#493 Re: Nova fetva reisuleme

Post by harač »

pitam se što se IZ nikad nije sjetila da izlobira vjerski porez na muslimane (uz mogućnost izuzeća), kao u njemačkoj. da vidimo koliko ima pravovjernih :D
edindinn

#494 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

zagortenej wrote:ne znam samo otkud IZ-u ideja da fond u koji se skuplja zekat nazovu BEJTUL MAL (kuća novca), pošto se taj termin veže za postojanje islamske države gdje vlada šerijat.
harač wrote:pitam se što se IZ nikad nije sjetila da izlobira vjerski porez na muslimane (uz mogućnost izuzeća), kao u njemačkoj. da vidimo koliko ima pravovjernih :D

Jednostavno..... to je zato sto smo mi muslimani, i nama to ne smeta...... :)
aditon

#495 Re: Nova fetva reisuleme

Post by aditon »

Jedina i prava istina je da su religije osnovnane iz dva razloga, a vi po prioritetu poredajte kojni je prvi a koji drugi. Dakle, religije su izmišljene radi: 1. Vlast-moć, i 2. novac (it's all about money).

Dakle, bog vas voli i milostiv je ali nekako ne zna s novcem pa uvijek treba davati više i više. (jesmo spomenuli da je tax free money)

Da mi je ove pameti bilo kad sam srednju upisivao, tačno bi za hodže otišao. Otvoriš oči danas i prvo prokontaš..koliko ono danas dženaza imam, a koliko svadbi... pa pomislip...dobro je biti ja :izet: :lol:
travar

#496 Re: Nova fetva reisuleme

Post by travar »

Neka nama Islamske Zajednice, ali ovo je, po mom mišljenju, totalna fula.
Fula ne u smislu da se zekat daje IZ nego da se zekat mora davati ISKLJUČIVO IZ, e to je ono što ne mogu svariti.
Nije šala reći da zekat nije ispravan (neće biti primljen) ako se ne dâ u IZ :-?
edindinn

#497 Re: Nova fetva reisuleme

Post by edindinn »

aditon wrote:Jedina i prava istina je da su religije osnovnane iz dva razloga, a vi po prioritetu poredajte kojni je prvi a koji drugi. Dakle, religije su izmišljene radi: 1. Vlast-moć, i 2. novac (it's all about money).

Dakle, bog vas voli i milostiv je ali nekako ne zna s novcem pa uvijek treba davati više i više. (jesmo spomenuli da je tax free money)

Da mi je ove pameti bilo kad sam srednju upisivao, tačno bi za hodže otišao. Otvoriš oči danas i prvo prokontaš..koliko ono danas dženaza imam, a koliko svadbi... pa pomislip...dobro je biti ja :izet: :lol:

travar wrote:Neka nama Islamske Zajednice, ali ovo je, po mom mišljenju, totalna fula.
Fula ne u smislu da se zekat daje IZ nego da se zekat mora davati ISKLJUČIVO IZ, e to je ono što ne mogu svariti.
Nije šala reći da zekat nije ispravan (neće biti primljen) ako se ne dâ u IZ :-?

Islam i muslimani nikad se nisu povodili za nicijim i nakvim misljenjima,

daju svakom i svemu njegovo pravo o svakome o svemu, tako i svacijem i svakakvom misljenju svima o svemu,

jer nam nista od toga ne smeta..... :)
zagortenej

#498 Re: Nova fetva reisuleme

Post by zagortenej »

arzuhal

#499 Re: Nova fetva reisuleme

Post by arzuhal »

edindinn wrote: Jednostavno..... to je zato sto smo mi muslimani, i nama to ne smeta...... :)
I samo da istaknem ono implicitno sadržano: ništa se oko zekata i sadekatul-fitra, njihova prikupljanja, raspoređivanja, itd. u kontekstu IZ BiH ne treba sekirati neko ko nije član IZ BiH :kiss:
aditon

#500 Re: Nova fetva reisuleme

Post by aditon »

edindinn wrote:
aditon wrote:Jedina i prava istina je da su religije osnovnane iz dva razloga, a vi po prioritetu poredajte kojni je prvi a koji drugi. Dakle, religije su izmišljene radi: 1. Vlast-moć, i 2. novac (it's all about money).

travar wrote:Neka nama Islamske Zajednice, ali ovo je, po mom mišljenju, totalna fula.

Islam i muslimani nikad se nisu povodili za nicijim i nakvim misljenjima,

daju svakom i svemu njegovo pravo o svakome o svemu, tako i svacijem i svakakvom misljenju svima o svemu,

jer nam nista od toga ne smeta..... :)
Čiji si ti? :)

A ko je tebe ovlastio da lupaš o islamu i muslimanima? Koji si ti ovdje faktor :?:
Post Reply