Vjera/nevjera - sta je bolje?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- madner
#476 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Zato kazem da je bolje da je muskarac cafir. Nece mu smetat sto ne oblacis helanke i ne pijes pivu. 
-
dječak sa šibicama
#477 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ovo je jos jedna tema na kojoj se raspravlja o necemu sto je prosto ko pasulj.
Vjernik sa vjernicom, musliman sa muslimankom, katolik sa katolkinjom, sretno im u zivotu bilo ako im je to najbitnije.
Cemu natezanje teorija, mogu li skupa vjernik i nevjernica. Ne mogu, ako je njemu bitno da i ona postane vjernica/ako njoj smeta njegova prakticna religija.
Dva podudarna se pronalaze, kao i po bilo kojem zivotnom pitanju.
Vjernik sa vjernicom, musliman sa muslimankom, katolik sa katolkinjom, sretno im u zivotu bilo ako im je to najbitnije.
Cemu natezanje teorija, mogu li skupa vjernik i nevjernica. Ne mogu, ako je njemu bitno da i ona postane vjernica/ako njoj smeta njegova prakticna religija.
Dva podudarna se pronalaze, kao i po bilo kojem zivotnom pitanju.
-
zigranje
#478 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
simpa stesheilak wrote:jah, valjda. ko ce ga znati. dobro je onda da su nam tumaci vjere tu pri ruci kad zastranimo.Not My Idea wrote:šejla, valjda je odgovor da ti Bog salje iskusenja a na tebi je hoces li se oduprijet i istrajat![]()
- Leo_alfa
#479 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Problema bi bilo svakako i naravno da je lakse kada su u braku dvoje vjernika ili nevjernika u odnosu na brakove izmedju vjernika i nevjernika. Ali nije nemoguce i ja mislim da bi razlog koji govori u korist braku izmedju vjernika i nevjernika (ljubav) trebao da bude uvijek prioritet kao uostalom i u brakovima bilo kojih kombinacija.cLo wrote:Mislim da vjernici trebaju da budu sa vjernicima, i mi koji ne praktikujemo vjeru sa sebi sličnim. Makar križaš jedan eventualni problem u braku, a i dijete neće biti između 2 vatre, istrzano i neodlučno. Biraš sebi ono što ti je najsličnije, pa i tada moraš pregovarati, a nije mala stvar kada imate različit odgoj i pojam o vjeri. Zamisli da sad moj muž ode na džumu, a ja u teretanu u uskim helankama, pa ne ide to. Ili još gore da odem na roštilj i pivo. Ja mislim da bi on mene ostavio, meni ne bi smetalo što on ide na džumu, ali mislim da bi njemu smetalo moje ponašanje.Leo_alfa wrote: Opet ne znaci da ce osoba svoju djecu "uvoditi u vjeru" samim tim sto je vjernik, zasto ne bi mogli i vjernici pristati na to da odluku o tome ostave samoj djeci? Ima i takvih ljudi.
Navodeci izmisljene primjere ne pricamo o samoj sustini. U stvari samo se stvara pogresna slika koja bas i nema smisla, dovoljno je samo malo preuvelicati.
Zamisli da je u braku muskarac vjernik, koji svako malo posti, slavi sve moguce svece, svaki dan je u crkvi, ide na hodocasca, tumaci Bibliju bukvalno od slova do slova, aktivan je u nekom vjerskom udruzenju u kojem pomazu beskucnicima/ovisnicima/sirocadima uz casove ucenja vjere, pjeva u crkvenom horu, ma milion stvari, slika je jasna, sa zenom koja radi kao profesorica Evolucione biologije, koja se pored toga zanima i filozofijom pri cemu svoja filozofska ubjedjenja u velikoj mjeri dijeli sa Nietzsche-om. I onda muz recimo krene u crkvu i...
Sta god dalje da se napise nema smisla jer takav brak ne mogu ni zamisliti kao realan. Medjutim, ako cisto pricamo o tome da jedna osoba vjeruje u postojanje boga, a druga ne, onda sve ostale stvari kao sto je stepen religioznosti itd postaju stvari tehnicke prirode i onda govorimo da je nesto moguce ili ne zavisno od slucaja do slucaja.
Ali u osnovi je moguce, a to ako se dvoje ljudi vole vec pokazuje da se poznaju, da dijele veliki dio zajednickih interesovanja i da se ne radi o slucaju totalnih razlicitosti.
-
zigranje
#480 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
pametna nanasheilak wrote:a zar se ne kaze da su to sve Allahova davanja? ako je Bozija volja takva da ona zavoli nekog ko nije musliman i on nju? i pazi na nju bolje nego bilo ko prije njega? sta ciniti u tom slucaju? prekinuti tu vezu i biti sa nekim ko se deklarira kao musliman, no recimo da ju vara i da se ne vole?Op3r4t0r wrote:
Kloc zaboravlja da jedna muslimanka nikad nebi bila sa nevjernikom jer je to jednostavno zabranjeno...
btw ovo isto pitanje sam pitala i svoju nanu, inace zenu koja klanja 5 vakata, iako joj je 87. i koja slobodno vrijeme provodi u zikru, no koja ima prilicno naivan i uskogrudan pristup vjeri. ovo sam ju pitala nakon sto mi je vazila na temu nemoj sine za vlaha (doslovno). njen odgovor je bio da zena treba slusat muza.al hajd sad eto...
ljubav je cudo, i ljubav je slijepa.
zbog prvog u stanju smo planine pomjeriti da bi je zadovolji, a zbog drugog ne vidimo sumu od drveta.
barem u islamu, vjera je individualna stvar, i izmedju tebe i boga nema posrednika. buduci smo mi takvi kakvi jesmo, slabasni, porocni...imamo sistem nagrade i kaznjavanja.
recimo, ti kao srpkinja, nominalna, upoznala selvedina, zgodan, elokventan, vjernik, ne pije, ne jede svinjetinu , ide na dzumu, klanja 5 vkti, ali sve to tebi ne smeta jer ga volis, a ni njemu tvoje ne smeta jer te voli.
trebas li prekinuti tu vezu i potraziti srbina naustrb selvedina, moje misljenje da ne trebas.
- dust in the wind
#481 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
od do tačnoLeo_alfa wrote:Problema bi bilo svakako i naravno da je lakse kada su u braku dvoje vjernika ili nevjernika u odnosu na brakove izmedju vjernika i nevjernika. Ali nije nemoguce i ja mislim da bi razlog koji govori u korist braku izmedju vjernika i nevjernika (ljubav) trebao da bude uvijek prioritet kao uostalom i u brakovima bilo kojih kombinacija.cLo wrote:Mislim da vjernici trebaju da budu sa vjernicima, i mi koji ne praktikujemo vjeru sa sebi sličnim. Makar križaš jedan eventualni problem u braku, a i dijete neće biti između 2 vatre, istrzano i neodlučno. Biraš sebi ono što ti je najsličnije, pa i tada moraš pregovarati, a nije mala stvar kada imate različit odgoj i pojam o vjeri. Zamisli da sad moj muž ode na džumu, a ja u teretanu u uskim helankama, pa ne ide to. Ili još gore da odem na roštilj i pivo. Ja mislim da bi on mene ostavio, meni ne bi smetalo što on ide na džumu, ali mislim da bi njemu smetalo moje ponašanje.Leo_alfa wrote: Opet ne znaci da ce osoba svoju djecu "uvoditi u vjeru" samim tim sto je vjernik, zasto ne bi mogli i vjernici pristati na to da odluku o tome ostave samoj djeci? Ima i takvih ljudi.
Navodeci izmisljene primjere ne pricamo o samoj sustini. U stvari samo se stvara pogresna slika koja bas i nema smisla, dovoljno je samo malo preuvelicati.
Zamisli da je u braku muskarac vjernik, koji svako malo posti, slavi sve moguce svece, svaki dan je u crkvi, ide na hodocasca, tumaci Bibliju bukvalno od slova do slova, aktivan je u nekom vjerskom udruzenju u kojem pomazu beskucnicima/ovisnicima/sirocadima uz casove ucenja vjere, pjeva u crkvenom horu, ma milion stvari, slika je jasna, sa zenom koja radi kao profesorica Evolucione biologije, koja se pored toga zanima i filozofijom pri cemu svoja filozofska ubjedjenja u velikoj mjeri dijeli sa Nietzsche-om. I onda muz recimo krene u crkvu i...
Sta god dalje da se napise nema smisla jer takav brak ne mogu ni zamisliti kao realan. Medjutim, ako cisto pricamo o tome da jedna osoba vjeruje u postojanje boga, a druga ne, onda sve ostale stvari kao sto je stepen religioznosti itd postaju stvari tehnicke prirode i onda govorimo da je nesto moguce ili ne zavisno od slucaja do slucaja.
Ali u osnovi je moguce, a to ako se dvoje ljudi vole vec pokazuje da se poznaju, da dijele veliki dio zajednickih interesovanja i da se ne radi o slucaju totalnih razlicitosti.
-
zigranje
#482 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
e , da, veci dio moje familije, sto blize sto dalje, je u nekim mijesanim brakovima,
veci dio tih brakova je aktivan i nakon decenija, neki su i propali,
ovi propali, niti jedan niije propao iskljucivo zbog "svinjetine, alkohola i/ili uticaja na dijete"
propali su jer je on/ona nasao srodniju dusu, iz istih razloga zbog kojih propadaju i ostali brakovi,
inicijalno takvi brakovi su jaci, emotivniji, itd
posebno radi negativnog utjecaja okoline, srbin/hrvat zet u muslimanskoj porodici, balinka snaha u srpskoj/katolickoj porodici....
djeca iz tih brakova su blago bosne, nauceni su da postuju sve,
u cistoj porodici cesto se cuje "vlah, balija,skutor,sokac" kod njih toga jednostavno nema
ovi propali, niti jedan niije propao iskljucivo zbog "svinjetine, alkohola i/ili uticaja na dijete"
propali su jer je on/ona nasao srodniju dusu, iz istih razloga zbog kojih propadaju i ostali brakovi,
posebno radi negativnog utjecaja okoline, srbin/hrvat zet u muslimanskoj porodici, balinka snaha u srpskoj/katolickoj porodici....
u cistoj porodici cesto se cuje "vlah, balija,skutor,sokac" kod njih toga jednostavno nema
Last edited by zigranje on 02/07/2015 15:33, edited 1 time in total.
- annoy
#483 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ja sam mislila da ovdje govorimo o praktičnim vjernicima, a ne o onima koji "samo" vjeruju.
Uglavnom, u kontekstu braka i odgoja djece, dvije osobe koje se svjetonazorski dosta razlikuju (npr. vjernik (praktični) i ateist) mogu uspjeti isključivo ako je barem jedno od njih spremno "smanjiti doživljaj"
Uglavnom, u kontekstu braka i odgoja djece, dvije osobe koje se svjetonazorski dosta razlikuju (npr. vjernik (praktični) i ateist) mogu uspjeti isključivo ako je barem jedno od njih spremno "smanjiti doživljaj"
-
Margita81
#484 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
zigranje wrote:e , da, veci dio moje familije, sto blize sto dalje, je u nekim mijesanim brakovima,
U mojoj i muzevoj siroj porodici slicna iskustva. Mjesancija svih i svakoga i super svi funkcionisu i na okupljanjima je uvijek zabavno
Djeca neopterecena religijom i nacionalizmom- jasta nego su na ponos svojim roditeljima i ovoj drzavi.
- Queen_of_hearts
#485 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Brak izmedju prakticnog vjernika i nevjernika se nece odrzati na "sporazumu i razumijevanju" vec na popustanju jednog !
Pitanje je samo cija je ne(vjera) jaca .
- cLo
#486 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Queen_of_hearts wrote:Brak izmedju prakticnog vjernika i nevjernika se nece odrzati na "sporazumu i razumijevanju" vec na popustanju jednog !
- JThomas
#487 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
pa šta je sporazum nego popuštanje. ako oboje isto hoće i misle nema ni potrebe za sporazumom.
- cLo
#488 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
sporazum je lapo-lapo. ove subote klanjamo zajedno i učimo Kur'an, sljedeće idemo na vopi. 
- JThomas
#489 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
a to nije popuštanje kad ti radi mene radiš nešto što ti se ne radi?
- HAVANA
#490 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Poljubi li ga? 
- Suelureac
#491 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Koji si ti idiot zatucani, nek ti Allah pameti podari jer ti je očito manjka.Op3r4t0r wrote:OMG kakvo trolanje, ovaj Kloc pise o nekoj izmisljenoj djevojci a jedina djevojka koju ima zove se Desanka.
Kloc cak i zna da nju tacno 4 kg dijeli od anoreksije, anoreksija kao i sve ostale bolesti ima svoje simptome a ne granicu tezine nakon koje je neko anoreksican ili nije
Kloc zaboravlja da jedna muslimanka nikad nebi bila sa nevjernikom jer je to jednostavno zabranjeno, tako da i sve ono trolanje moze okaciti macku o rep.
Kloc je sa muslimankom ali ne zna kad muslimani postaju punoljetni, kloc je sa muslimankom ali ne zna da post nije obaveza samo za debelih, nego i za mrsave, bolesni ne moraju da poste, ako je bolesna nek ide doktoru.
Kloc je navaljo jos toliko gluposti da ih je smjesno nabrajati i komentarisati.
Ova tema definitvno kao i mnoge druge sluzi samo kako bi se neko upakovano kroz neke izmisljene djevojke i sl. pokusao ismijavati sa islamom i davnooo je zasluzila jedan veliki katanac.
Ovo je slicno onim slikama na kojima se zele prikazati teroristi prilikom klanjanja ali neko nije znao osnove islama pa se vidi kako ti "teroristi" istovremeno klanjaju okrenuti u razlicitim pravcima.
Trolanje, trolanje, trolanje.
Drugima, hvala na odgovorima iskrenim. Ja i dalje vjerujem da ona i ja možemo uspjeti. Ne bi bili prvi takav slučaj. Samo neće biti lako.
- cLo
#492 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Suelureac wrote:Koji si ti idiot zatucani, nek ti Allah pameti podari jer ti je očito manjka.
ps. ja stalno čitam tvoj nick "surealac" ono kao surealan
- cLo
#493 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
popuštanje jeste, ali ne popuštaš samo ti, tako da je sporazumJThomas wrote:a to nije popuštanje kad ti radi mene radiš nešto što ti se ne radi?
- Op3r4t0r
#494 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Idiot ti je onaj ko je napravio takvog debila. Idi sad i dalje izmisljaj neke price o curama a navece se zatvori sa desankom bubuljicaruSuelureac wrote:Koji si ti idiot zatucani, nek ti Allah pameti podari jer ti je očito manjka.Op3r4t0r wrote:OMG kakvo trolanje, ovaj Kloc pise o nekoj izmisljenoj djevojci a jedina djevojka koju ima zove se Desanka.
Kloc cak i zna da nju tacno 4 kg dijeli od anoreksije, anoreksija kao i sve ostale bolesti ima svoje simptome a ne granicu tezine nakon koje je neko anoreksican ili nije
Kloc zaboravlja da jedna muslimanka nikad nebi bila sa nevjernikom jer je to jednostavno zabranjeno, tako da i sve ono trolanje moze okaciti macku o rep.
Kloc je sa muslimankom ali ne zna kad muslimani postaju punoljetni, kloc je sa muslimankom ali ne zna da post nije obaveza samo za debelih, nego i za mrsave, bolesni ne moraju da poste, ako je bolesna nek ide doktoru.
Ova tema definitvno kao i mnoge druge sluzi samo kako bi se neko upakovano kroz neke izmisljene djevojke i sl. pokusao ismijavati sa islamom i davnooo je zasluzila jedan veliki katanac.
Ovo je slicno onim slikama na kojima se zele prikazati teroristi prilikom klanjanja ali neko nije znao osnove islama pa se vidi kako ti "teroristi" istovremeno klanjaju okrenuti u razlicitim pravcima.
Drugima, hvala na odgovorima iskrenim. Ja i dalje vjerujem da ona i ja možemo uspjeti. Ne bi bili prvi takav slučaj. Samo neće biti lako.
- Suelureac
#495 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Mrš, đubre jedno nazadno.Op3r4t0r wrote:Idiot ti je onaj ko je napravio takvog debila. Idi sad i dalje izmisljaj neke price o curama a navece se zatvori sa desankom bubuljicaruSuelureac wrote:Koji si ti idiot zatucani, nek ti Allah pameti podari jer ti je očito manjka.Op3r4t0r wrote:OMG kakvo trolanje, ovaj Kloc pise o nekoj izmisljenoj djevojci a jedina djevojka koju ima zove se Desanka.
- Op3r4t0r
#496 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Posto si definitivno maloumno retardiran ides na ignore.Suelureac wrote:Mrš, đubre jedno nazadno.
- Suelureac
#497 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
I ti dođe pametiOp3r4t0r wrote:Posto si definitivno maloumno retardiran ides na ignore.Suelureac wrote:Mrš, đubre jedno nazadno.
-
quarterback
#498 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
moze li se biti punoumno retardiran 
- zagortenej
#499 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Ovi današnji 'vjernici' bi sve živo da zabrane, a nemaju ni osnovne kulture niti obzira prema drugima i drugačijima. Sta drugo očekivati od njih kad ih uče da su najbolji 
- Popocatepetl
#500 Re: Vjera/nevjera - sta je bolje?
Vjernik sa nevjernicom tesko da moze izaci na kraj i obrnuto. I ako uspiju onda je pitanje koliko je taj vjernik stvarno vjernik a koliko ona nije. Previse je tu kompromisa. Najbolje da svako u svom coporu sebi trazi 
I ne mogu a da ne komentarisem ovog Suelureac, ja ne znam jeli on pijan ili extremno glup, ja glupljih postova i glupljeg covjeka, odnosno vjerovatno glupljeg balavca nisam dugo zapazio na forumu. I odmah da ti kazem ne moras mi odgovarati jer mi nepada na pamet s tobom bilo sta diskutovati.
Eto toliko.
I ne mogu a da ne komentarisem ovog Suelureac, ja ne znam jeli on pijan ili extremno glup, ja glupljih postova i glupljeg covjeka, odnosno vjerovatno glupljeg balavca nisam dugo zapazio na forumu. I odmah da ti kazem ne moras mi odgovarati jer mi nepada na pamet s tobom bilo sta diskutovati.
Eto toliko.