Mercedes-Benz nova A-klasa

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Qler

#476 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Qler »

Kakvih 30 godina, audi 100 iz '90 godine nije imao u seriji servo i centralnu bravu, znam, vozio sam to auto... i onda mi neko kaze da je audi premium od '80 godina...
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#477 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by mali_milojica »

Ma Audi je premijum,tu nema govora. Moze pricati ko sta hoce,ali to je jednostavno tako.
Po meni je to tek od 94 i izlaskom prve A8.
Da bio je prije i model V8 ali ne moze iz prve s neba u rebra pa u premijum proizvođace.
:thumbup:
530i

#478 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by 530i »

emko1234 wrote: mogu te sad lagat i reci ti da me zabole za znak na haubi kad i sam znas da se 90% stvari danas prodaje radi znaka.
od hlace i majica, preko mobitela i televizija pa do auta i brodova. prema tome nemoj mislit da si ti pametniji sto svoju potrosacku strategiju razvijas i praktikujes na drugi nacin. postoje sigurno i u tvom zivotu stvari koje si kupio zbog znaka.
il ces mi sad pricat kako stoji znak jednako izmedju cipela od 100 maraka i onih od 500 eura? bolje nemoj, znam ja i sam da koliko para das toliko i muzike dobijes. nije ba niko budala. platis ti imidz, al imidz ne mozes imat ako neke druge stvari nisu na mjestu.
Znak mi uopće nije bitan...stvari se kupuju s obzirom na kvalitetu i cijenu, tj. njihov odnos. I naravno, kada imaš para da sebi priuštiš stvar određene cijene. Imidž mi je bitan u smislu kvaliteta, predrasuda nemam. Imidž u smislu s kolikim divljenjem će komšija gledati moj auto...to mi je apsolutno nebitno.

A što se tiče primjera za cipele...nisu jednake, naravno, od 100 i od 500 eura, ali postavlja se pitanje da li su skuplje ujedno i pet puta bolje od jeftinijih, ili su bolje možda za četvrtinu, a sve ostalo se plaća znak, marka, ime...I tu dolazimo do stvari lične percepcije, koja kao rezultat daje bolji prolaz u novčanom smislu.
goran16v

#479 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

johntra wrote:ustvari, hoćeš da kažeš da je Florida imala 1,4 motor iz Tipa...to je opet daleko od Stojadina...da, Florida i jeste nastala na izmijenjenoj platformi Tipa, zato i je i dijelila masu dijelova sa njim...

koliko god neki tvrdili, Tipo uopšte nije bio loše auto...imao je ubjedljivo najbolju limariju, širok izbor motora, prostranost, dodatnu opremu...naravno da se ne može po godištu porediti sa Golfom 2, ali po svemu ostalom se može porediti sa tri godine proizvodnje Golfa 3, znači od 1992 do 1995 godine...imao sam jednog 1,6 DGT i nikad problema nisam imao, ali mi je zbog našeg sjajnog goriva otišla benzinska pumpa, koja uopšte nije bila skupa za promjenu tih godina...
Naravno da nije bio los, ali on definitivno spada u eru talijanske autoindustrije 80-ih i 90-ih koja je, kako si i sam ranije napisao i kao sto 'tice na grani znaju, dosla na los glas zbog bitno manjkave kvalitete, zavrsne obrade itd,koja je pozitivne strane prakticno gurnula u drugi plan, odnosno po naski "*ebes dzidze i opremu kad se kvari" tako da se sa G3 i ostalim ne-talijanima moze porediti iskljucivo u tehnoloskom smislu ali u prakticnom - tesko.
Vezano za raspravu sa emkom i da li je audi premium, svako ima svoje imsljenje i to treba postovati, ali treba naznaciti kad se radi o tvom misljenju. Kad napises da "Audi nije premium, ni po tradiciji, ni po korištenju sto posto svoje razvijene tehnologije", objektivno djeluje kao da je to opceprihvaceno misljenje ili cinjenica kao da si npr. napisao Audi je njemacki, a nije i ako je to tvoje misljenje onda ga apsurdno nameces kao autoritet opcem misljenju. Ako postoji opce misljenje i kategorizacija onda Audi po njima jeste premium. Za opste dobro i zdravlje formua i rasprava topla preporuka preporuka da sljedeci put konstatacije pocnes sa "ja mislim" ili "moje je misljenje", tako ti niko nece moci pera odbit.
johntra

#480 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by johntra »

Da, Tipo se može smatrati početkom krize 90-ih godina prošlog vijeka u FIAT-u, ali isto tako, može se smatrati i jednim od uspješnijih kompakta FIAT-a...nažalost, nije uspio to dokazati, jer se radilo o zaista solidnom i dobrom autu, koje se održavalo kao i svaki prosječan kompakt...i da, sigurno je kvalitetniji od prvih serija trice, bar po nekim stvarima, pogotovo po limariji...naravno, kao kontraargument nećemo koristiti priču koliko ih je sad na cesti, a koliko trica, jer se zna koliko se kod nas uvozilo Tipo modela, a koliko Golfova 3...

što se tiče Emka, zna on dobro da sam ja to mislio, a ne da sam to proglasio zvaničnim...to je čisto ona njegova opaska na puhanje vjetra, a i mislim da je moj odgovor objektivan, s čim se emko teško može pomiriti, pa lupa ko maksim po diviziji...
goran16v

#481 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

johntra wrote:Da, Tipo se može smatrati početkom krize 90-ih godina prošlog vijeka u FIAT-u, ali isto tako, može se smatrati i jednim od uspješnijih kompakta FIAT-a...nažalost, nije uspio to dokazati, jer se radilo o zaista solidnom i dobrom autu, koje se održavalo kao i svaki prosječan kompakt...i da, sigurno je kvalitetniji od prvih serija trice, bar po nekim stvarima, pogotovo po limariji...naravno, kao kontraargument nećemo koristiti priču koliko ih je sad na cesti, a koliko trica, jer se zna koliko se kod nas uvozilo Tipo modela, a koliko Golfova 3...

što se tiče Emka, zna on dobro da sam ja to mislio, a ne da sam to proglasio zvaničnim...to je čisto ona njegova opaska na puhanje vjetra, a i mislim da je moj odgovor objektivan, s čim se emko teško može pomiriti, pa lupa ko maksim po diviziji...
Pa to je nekako najblize istini i jeste bio uspjesan s obzirom na fiatove kompakte prije i poslije, mada je generalno kvalitet talijanskih vozila tih godina, pa tako i Tipa, retroaktivno pokazivao pravo lice, kad je nov prvih par god sve za 5, za to vrijeme skuplja pozitivne kritike, svako ko ga ima nema zamjerke, i onda pocinju problemi,koji nisu preveliki ali zivciraju (kao npr. kad poludi tabla na DGT-u i sl), koji su zapravo razultat losije kvalitete prilikom proizvodnje, a ne zbo godina jer na konkurenciji obicno te stvari rade k'o sat.
Sto se emko1234 vs jontra tice, da ne bude "ne znam ja sta si ti mislio da sam ja mislio" kad pises licne stavove i licna misljenja onda napomeni da je to tako, u protivnom se stice drugaciji utisak...
johntra

#482 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by johntra »

e dobro, ja sam imao DGT i imao sam digitalnu tablu, koja me je uvijek slušala...čak nijedna sijalica na toj tabli nije crkla, a auto je bilo starije od 12 godina...vjerujem da je tako i na većini ostalih, a ne sumnjam da je i bilo crkavanja, ipak je to tad bila pionirska serijska ugradnja...da, bilo je još digitalnih tabli na tržištu, ali su ugrađivane u top modele...mada, i danas je to boljka dosta proizvođača, znam da u Scenicu tabla isto često crkava...
ono što sam još volio kod Tipa, a ne znam da li je to neko još imao tada, a ne vidim to nešto ni sada, to je bilo osvjetljenje ručica žmigavaca i brisača, baš u to doba pravo dobra džidža...
što se tiče emka, kad se što prije pomiri sa time da vozi skupi VW, svima će na ovom forumu biti bolje, pa onda možda i počne cijeniti druge marke i proizvođače, pošto za njega nema ništa bolje od Audija...
ifas

#483 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by ifas »

emko1234 wrote:
johntra wrote:ko se savija? Audi nije premium, ni po tradiciji, ni po korištenju sto posto svoje razvijene tehnologije...to je bar i pticama na grani jasno...A svi znamo šta su Mercedes i BMW za Audi...
HAHAHAHHAHAHAHAHAHAAHAHHA..
eto ti ces reci da audi nije premium, cijeli svijet kaze da jest, a jedan samoprozvani strucnjak bosnjo kaze da nije. i pazi ni manje ni vise nego po tradiciji, ni po koristenju svoje razvijene tehnologije-
hahahahahahahah, nek ti je lancia i AR premium. joj jebem li ti, pa dje ja ovo zivim.
ja ne znam kako te nije stid ovo napisat, a kobajgi imas neku stranicu i poznavaoc si situacije u auto svijetu??
pa bolan cijeli svijet kaze da jest
forbes kaze da jest, i ti dodjes i kazes da nije.
jebem ti naopakog bosnju.
Djesi svijete, sta ima, a vi kako te ?

Nesumnjivo je da, jeste, istina je, cinjenica je audi se "instalirao" u luxuznu kategoriju automobila (Al ne A3 da ga **bes) ali to je zadnjih mozda 10 godina od pojavljivanja 2003/4 godine A6 i A8, pa onda Q7, A5 itd.

Ali sad tog jednog "amatera" porediti sa jednim mercedesom koji od svog nastanka je luxuzni brend je sasvim retardirano.

To ti dodje isto da neki nash bosnjo ratni profiter dodje i kaze Princu Charlesu ... i ja sam gotiva ko i ti :)
Reneee

#484 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Reneee »

Qler wrote:Kakvih 30 godina, audi 100 iz '90 godine nije imao u seriji servo i centralnu bravu, znam, vozio sam to auto... i onda mi neko kaze da je audi premium od '80 godina...
Tako je bilo i kod konkurencije. Ja kad sam uzimao BMW e28 od prvog vlasnika, on mi je pričao kako je servo i tako još te neke, danas banalne stvari, morao nadoplaćivat. Poimanje opreme iz tog doba je drugačije nego danas. Kao što danas nadoplaćuješ za navigaciju ili grijanje sjedišta, u ono doba si plaćao servo, kasetefon...Do danas sam se sretao sa 5-6 Audija 100 i svi su imali servo, tako da si ti naletio na neku škrticu koja nije htjela nizašta doplatit. :)
Udri Miću po glaviću

#485 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Udri Miću po glaviću »

johntra wrote:e dobro, ja sam imao DGT i imao sam digitalnu tablu, koja me je uvijek slušala...čak nijedna sijalica na toj tabli nije crkla, a auto je bilo starije od 12 godina...vjerujem da je tako i na većini ostalih, a ne sumnjam da je i bilo crkavanja, ipak je to tad bila pionirska serijska ugradnja...da, bilo je još digitalnih tabli na tržištu, ali su ugrađivane u top modele...mada, i danas je to boljka dosta proizvođača, znam da u Scenicu tabla isto često crkava...
ono što sam još volio kod Tipa, a ne znam da li je to neko još imao tada, a ne vidim to nešto ni sada, to je bilo osvjetljenje ručica žmigavaca i brisača, baš u to doba pravo dobra džidža...
što se tiče emka, kad se što prije pomiri sa time da vozi skupi VW, svima će na ovom forumu biti bolje, pa onda možda i počne cijeniti druge marke i proizvođače, pošto za njega nema ništa bolje od Audija...
Zaista od sveg srca cu se iskreno na ovom forumu svima izvinuti sto sam na temi o Mercedesu A klase spomenuo Fiata,pa je sad prica poprimila drugi tok.Želim zaista da se vratimo na raspravu o novoj A klasi,što prije,ali moram dodati na tvoj post još jednu konstataciju i moje lično viđenje stvari.
Kao sto rekoh imao Tipa,i danas sa ove tačke gledista bih ga poželio samo dušmanu.Usputno receno kod mene je bila analogna tabla,ali je stalno nesto blesava bila,kazaljke skakale cas tamo-cas 'vamo,ludovanje podizaca prozora itd...

Nego ono sto zelim jos reci,a to je sto ti spomenu emka i kako on kao toboze vozi ''skuplji VW''. Ne stavljam se u ulogu nicijeg advokata,Boze sacuvaj,ali ja mislim da ti i tvoji istomisljenici duboko grijesite kada tvrdite da je VW i Audi isto :)
Uzeo sam 2006-te godine Golfa 5,TDI,i bio ga ono sto se kaze napucao za svoju dusu.Da ne duljim,imao sam prije godinu i po otprilike saobracajnu nesrecu kada je levat presao na moju stranu i poderao me ko sivonja plot.Nakon toga sam bio uzeo Audija A3 TFSI 2.0, i vozio ga do prije par mjeseci. Ono sto zelim da kazem je,da kad iz Golfa 5,koje je zaista dobro auto,sjednes u Audija A3(poredim ih jer su ista klasa otprilike),osjetis pozamasnu razliku,pocev od voznje pa do kvalitete izrade svih komponenti :)

Opet kazem,mogao bih o tome nadugo i nasiroko,ali vratimo se temi o Mercedesu :)
goran16v

#486 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

Reneee wrote:
Qler wrote:Kakvih 30 godina, audi 100 iz '90 godine nije imao u seriji servo i centralnu bravu, znam, vozio sam to auto... i onda mi neko kaze da je audi premium od '80 godina...
Tako je bilo i kod konkurencije. Ja kad sam uzimao BMW e28 od prvog vlasnika, on mi je pričao kako je servo i tako još te neke, danas banalne stvari, morao nadoplaćivat. Poimanje opreme iz tog doba je drugačije nego danas. Kao što danas nadoplaćuješ za navigaciju ili grijanje sjedišta, u ono doba si plaćao servo, kasetefon...Do danas sam se sretao sa 5-6 Audija 100 i svi su imali servo, tako da si ti naletio na neku škrticu koja nije htjela nizašta doplatit. :)
Kad se vec sjecamo starih vremena, neki dan jaran od nekog cicice kupio Audi 100 5E C2 1979. godina, auto uredno ima tvornicki: servo, el. prozore, el. antenu na izvlacenje, cent. bravu i klima uredjaj, a posto je cicica bio pendanterija - sve radi.
emko1234

#487 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by emko1234 »

johntra wrote:sine moj, ja mogu imati lično mišljenje, koje ne mora biti u skladu sa ostalim, čak i ako je to mišljenje pogrešno...
da, po tradiciji, u usporedbi sa Mercom, BMW-om i ostalim premium markama koje se godinama bave proizvodnjom luksuznih auta, Audi se ne može porediti sa njima...
da, Audi u posljednjih 30 godina pravi kvalitetne automobile (pa se prirodno svrstao u premium) koji su skuplji od ostalih, ali su opet jeftiniji od premiuma, jer da ih nudi po istim cijenama kao i dva njemačka rivala, ne bi imao prodaju kakvu sada ima...to što je tebi godro da daješ 20 ili 30 hiljada KM, a i što možeš, za skuplji Passat (Superb), to je tvoja stvar i tvoj fetiš...
ne mora značiti da je i moj...
nisam nigdje napisao da je AR premium, nego da je Lancia italijanski premium, što je lako dokazivo, ako si pročitao ijedan post na ovoj temi do kraja...
e moj johntra, najtuznije je kad neko ne zna, a misli da zna.
audi godinama nije jeftiniji od mercedesa i bmw-a. a to znam zato sto sam za pare koje sam dao za svoju a4, mogao kupit tada 320cdi s istom opremom i da mi ostane 2 milje.
a lanica moze bi preium samo u tvojim i citroenovim snovima.
respo

#488 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by respo »

ovom izjavom si samo izjavio koliko si naivan i koliko si bolid

audi odavno nije jeftiniji od merca i bmw-a a ja sam kupio audi :-)

ono sto je najskuplje ne znaci da je i najbolje posebno kad je u pitanju tehnologija i posebno u ovom konzumeristicko vrijeme

izreka skuplje je bolje je vazilo prije
johntra

#489 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by johntra »

emko1234 wrote: e moj johntra, najtuznije je kad neko ne zna, a misli da zna.
audi godinama nije jeftiniji od mercedesa i bmw-a. a to znam zato sto sam za pare koje sam dao za svoju a4, mogao kupit tada 320cdi s istom opremom i da mi ostane 2 milje.
a lanica moze bi preium samo u tvojim i citroenovim snovima.
ukucaj bilo koju zemlju EU i pogledaj početne cijene trojca, pa ćeš vidjeti ko nudi najniže početne cijene...ne moraju to biti drastične razlika u cijenama, ali ima i takvih slučajeva...ne znam što si se toliko uvrijedio, ko da ti je Ingolstadt mjesto rođenja...
emko1234

#490 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by emko1234 »

respo wrote:ovom izjavom si samo izjavio koliko si naivan i koliko si bolid

audi odavno nije jeftiniji od merca i bmw-a a ja sam kupio audi :-)

ono sto je najskuplje ne znaci da je i najbolje posebno kad je u pitanju tehnologija i posebno u ovom konzumeristicko vrijeme

izreka skuplje je bolje je vazilo prije
respo tupsone, mozda sam uzeo audi zato sto se meni vise licno svidja audi, i zato sto jedan b8 ako nije bolji od prethodne trice i c klase, gori nije bio sigurno.
i to sto je pocetna cijena audija niza meni nista ne govori, vise mi govori sto na vrhu uvijek ima razlike u cijeni. mozda zato sto audi u high end modelima daje vise nego ostala dvojica.
respo

#491 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by respo »

ma to samo govori o mentalitetu balkanca kojem ocigledno i ti pripadas
jebo sve ostalo moje je najbolje i kod mene je izuzetak to je ta prica
Industrialyzer

#492 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Industrialyzer »

ifas wrote:
emko1234 wrote:
johntra wrote:ko se savija? Audi nije premium, ni po tradiciji, ni po korištenju sto posto svoje razvijene tehnologije...to je bar i pticama na grani jasno...A svi znamo šta su Mercedes i BMW za Audi...
HAHAHAHHAHAHAHAHAHAAHAHHA..
eto ti ces reci da audi nije premium, cijeli svijet kaze da jest, a jedan samoprozvani strucnjak bosnjo kaze da nije. i pazi ni manje ni vise nego po tradiciji, ni po koristenju svoje razvijene tehnologije-
hahahahahahahah, nek ti je lancia i AR premium. joj jebem li ti, pa dje ja ovo zivim.
ja ne znam kako te nije stid ovo napisat, a kobajgi imas neku stranicu i poznavaoc si situacije u auto svijetu??
pa bolan cijeli svijet kaze da jest
forbes kaze da jest, i ti dodjes i kazes da nije.
jebem ti naopakog bosnju.
Djesi svijete, sta ima, a vi kako te ?

Nesumnjivo je da, jeste, istina je, cinjenica je audi se "instalirao" u luxuznu kategoriju automobila (Al ne A3 da ga **bes) ali to je zadnjih mozda 10 godina od pojavljivanja 2003/4 godine A6 i A8, pa onda Q7, A5 itd.

Ali sad tog jednog "amatera" porediti sa jednim mercedesom koji od svog nastanka je luxuzni brend je sasvim retardirano.

To ti dodje isto da neki nash bosnjo ratni profiter dodje i kaze Princu Charlesu ... i ja sam gotiva ko i ti :)

Ova prica ti je idealna kad bi Lexus bio u pitanju. Audi ipak ima neke tragove u auto svijetu i mozda nema tradiciju kao Mercedes ali def. daleko od toga da nije premium ;-)
Qler

#493 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Qler »

Reneee wrote:
Pogledaj sta je mercedes 190 imao u seriji 1990. godine.. da ne pricam o w124 i gensesru, seiku i slonu...
goran16v

#494 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

Qler wrote: Pogledaj sta je mercedes 190 imao u seriji 1990. godine.. da ne pricam o w124 i gensesru, seiku i slonu...
Ja znam mnoge 190-ke i 124-ke, ne znam bas za 1990. godiste, jer im je to bila 8. godnosno 6. godins proizvodnje, kojima su jedini luksuz bile servo volan i cent. brava.
Udri Miću po glaviću

#495 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Udri Miću po glaviću »

goran16v wrote:
Qler wrote: Pogledaj sta je mercedes 190 imao u seriji 1990. godine.. da ne pricam o w124 i gensesru, seiku i slonu...
Ja znam mnoge 190-ke i 124-ke, ne znam bas za 1990. godiste, jer im je to bila 8. godnosno 6. godins proizvodnje, kojima su jedini luksuz bile servo volan i cent. brava.
Upravo to,a da ne govorimo npr. o 5-toj brzini(petobrzinski mjenjac) koji se morao pozamasno doplatiti,tako da ih je pa sigurno 85% sa 4 brzine

Jos jedno usputno pitanje: Šta je seik i slon? (predpostavljam šeik i slon) To neke verzije modela Mercedesa? Ja do sada nigdje nisam cuo za takve nazive,osim u BiH.Pa ko sad tu ispada Bošnjo? :D
citroen xm

#496 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by citroen xm »

Slon je S klasa iz 90-ih, a za šeik nisam ni ja čuo, a to je vjerovatno ona stara S klasa ili W126.
Industrialyzer

#497 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Industrialyzer »

Siguran sam da 99% ljudi ne zna koji model Mercedesa nosi naziv Genscher :-D
goran16v

#498 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Slon je S klasa iz 90-ih, a za šeik nisam ni ja čuo, a to je vjerovatno ona stara S klasa ili W126.
Slon je valjda W140 (1991 - 1998), a koliko ja znam Seik je W116 (1972 - 1980), ali nijedan nije bio aktuelan 1990, tako da ostaje samo 126-ica...
Industrialyzer

#499 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by Industrialyzer »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:Slon je S klasa iz 90-ih, a za šeik nisam ni ja čuo, a to je vjerovatno ona stara S klasa ili W126.
Slon je valjda W140 (1991 - 1998), a koliko ja znam Seik je W116 (1972 - 1980), ali nijedan nije bio aktuelan 1990, tako da ostaje samo 126-ica...

Slon- W140
Seik- W116
Genscher- W126
onda dalje u historiji se nadje Reponja, Minika...

Miniku bih volio imati u fabrickom stanju, prelijepa je 8-)
goran16v

#500 Re: Mercedes-Benz nova A-klasa

Post by goran16v »

Industrialyzer wrote:Siguran sam da 99% ljudi ne zna koji model Mercedesa nosi naziv Genscher :-D
Jbga, ako je bio min. vanjskih poslova od 82 do 92 onda to moze biti samo 126-ica!

Mjesas klase, sto se S klase tice prije W116, je bio W 108, pa W111/W112 reponja, pa W180/182 Ponton pa Type 300 Adenauer, dok je minika tj W114/W115 klasa ispod, tj predhodnica E klasi, 124 i 123-ici.
Post Reply